2017-06-19 209 浏览
我生日公司呀妹話同我興生 叫我帶佢食好西 公主feel嘅佢當然想食一D比較女性化D嘅野啦 記得上年Summe我食完之後佢嚷著要試 所以我就帶佢去ATUM Desserant 二人份量的 Improvisation($348 for 2) 我地當晚飯吧! 先來一口welcome drink 紅菜頭汁用 Test Tube盛著 為口腔來個refreshment 今之選了黑色畫紙 想造出一個型格感覺 (我唔想生日太少女呀!!) 甜品師在畫畫的過程中一一為我地介紹材料 先用紅梅、香芋、芒果及朱古力醬做個theme 呀妹同畫師講要有生日感覺 畫師就將抺茶糯米磁、金桔啫哩、巧克力布丁、蜜糖脆脆、朱古力薄脆、野莓乾、菠蘿乾、鮮野莓及鮮藍莓一一放入畫中 而且仲加左今期流行的仙人掌果凍 Haha.. 真係唔知原來仙人掌係有色架wor 不過味道就無咩特別 只係feel到甜味啫 用液態氮炒了野莓味雪皅及竹炭朱古力雪榚係我最期待嘅 除了因為喜歡仙境嘅境像 雪榚硬硬脆脆嘅口感平日都真係食唔到架 佈滿了白色龍鬚糖的畫作完成了 夾埋雪糕一齊食真係好好食 而果漿點東西來吃會吃得更清新 不得不提 畫師手
我生日公司呀妹話同我興生

紅菜頭汁用 Test Tube盛著
為口腔來個refreshment

今之選了黑色畫紙
想造出一個型格感覺
(我唔想生日太少女呀!!)

甜品師在畫畫的過程中一一為我地介紹材料
先用紅梅、香芋、芒果及朱古力醬做個theme
呀妹同畫師講要有生日感覺

不過我試左一口又真係幾好飲wor
幾特別架真係!
2017-05-16
2017-06-18 326 浏览
朋友話想去哩度試下 作為吃貨嘅我當然奉陪喇 大家想嚟的話 記得要book位喇😉😉我地仲特登一人食左半個包 之後留肚食甜品畫喇開始前會請你飲welcome drink 仲要係用test tube載住的 好得意呀😍😍味道係草莓🍓飲完真係好fresh 又可以清新一下囗腔😊☺️Woohoo~一開始時 甜品藝術師傅就會問畫紙想要咩色(黑白灰 三選一) 小妹我比較喜歡黑色 所以即時已二話不說地揀了黑色⬛️😁然後開始介紹:: 有五支醬汁 紅色(車厘子🍒) 黃色(芒果) 白色(椰子) 啡色(豬古力🍫) 紫色(香芋) 還會貼心地問有無特別喜歡的或食物敏感 確定後便開始畫畫嘅旅程🎨店員會問我地要唔要試畫 我地驚破壞左個美感 所以最尾先落筆😂🤣😆店員畫完之後就薄左蜜瓜粉 草莓粉等幾款作為配襯 粉末飄過時 我都聞到好香的味道😁😁之後介紹配材 又有得試食 實在太開心喇😍😍配料有大樹菠蘿乾🍍紅桑子乾 豬古力慕絲 荔枝慕絲 抹茶白玉🍵 焦糖脆脆😍 豬古力脆片 柑桔啫喱 等等......放哂配料後 佢會好識趣地幫我地影相 仲會好好咁影到我地🈵️意為止😀😄影完相就會開始製作雪糕 佢將液態氮擺係鐵兜到處理 將液體製作成雪糕😀
Welcome  Drink
甜品畫
影完相就會開始製作雪糕 佢將液態氮擺係鐵兜到處理 將液體製作成雪糕😀😋過程中會飄出好多白煙 好似成個仙景咁靚 店員為左我地有得感受 佢攞住個鐡兜係我地個頭度圍左幾野 超涼快好爽呢 之後又俾我地試下中個鐵兜 真係自己製作自己食 味道係佛手柑同竹炭豬古力味 仲會加幾執嘅龍鬚糖上去架👍🏽✌🏽
味道方面係好食嘅 個人喜歡竹炭豬古力味 不太甜呢 佛手柑的味道酸酸的 好似🍋味 都幾開胃架 不過小妹我略嫌過酸了 但都食到嘅哈哈
至於配料方面 大樹菠蘿乾嘅味道都突出 形狀方面 係細細粒嘅脆米 食落都幾得意丫 而豬古力慕絲 荔枝慕絲都好滑又夠味道👍🏽👍🏽至於抹茶mochi, mochi是沾上抺茶粉的 味道足夠 口感非常煙韌 焦糖脆脆係甜嘅 好脆又大粒 我個人係鐘意嘅😍😍至於柑桔啫喱 好重柑桔味 酸酸甜甜的 口感好彈牙😊☺️😉🙂
食左甜品畫之後 仲有兩杯飲品 我點了蕃石榴汁 朋友點了柚子汁 個人覺得太甜了 所以半杯落肚就夠了😉☺️
哩度啲店員都幾nice 一邊畫畫一邊同客人傾下計 都幾輕鬆 又可以自己試下畫 唔錯🤓🤓
2017-06-16
Welcome  Drink
甜品畫
位於銅鑼灣的 Atum Desserant,是一間分子料理甜品店上年的五月的來過一次,一年後,我再次來到品嚐甜品。雖然同樣是選擇Improvisation ,但畫風和圖案都有點不一樣呢。是次我的甜品由女甜品師執筆,師品師更會客入有講有笑,氣氛良好哦。IMPROVISATION $348/2人 $522/3人如畫一般的甜品,全部都可以吃哦。先送非兩支鮮草莓汁作Welcome Drink,鮮甜美味,帶有粒粒果肉。選用底部膠片色後,甜品師開始畫啦。五色醬汁,包括 白色椰子,紫色香芋,粉紅色草莓,啡色朱古力,黃色芒果。由於不太愛好椰子,可要求甜品師不加或用少一點某種醬汁。甜品師揮筆畫阿畫,客人更可自行執筆畫一下哦。畫好背景設計,便撒下芒果,蜜瓜,草莓糖粉。其後放上粒粒脆軟菠蘿乾和嘢莓乾,甜品畫漸漸形成啦。甜品師放上多種甜品配料,包括: 抹茶糕,紅桑子,大黃根,荔枝布丁,柑桔啫喱,抹茶Mochi,焦糖粒粒,黑朱古力片,肉桂忌廉,朱古力布丁(下圖黑色),鮮人掌布丁(下圖粉色)等等。柑桔啫喱口感實在,味道清新。抹茶糕質感較Mochi扎實,Mochi則較為煙靭。荔枝布丁滑溜,一下子入口了。朱古力布丁味

IMPROVISATION $348/2人 $522/3人

如畫一般的甜品,全部都可以吃哦。

其後放上粒粒脆軟菠蘿乾和嘢莓乾,甜品畫漸漸形成啦。

甜品師放上多種甜品配料

柑桔啫喱口感實在,味道清新。

抹茶糕質感較Mochi扎實,Mochi則較為煙靭。

荔枝布丁滑溜,一下子入口了。

朱古力布丁味道超濃,濃度好高,苦帶微甜。

黑朱古力片甘味濃郁,薄薄一片,脆薄口感,在囗中溶化,濃得有驚喜

最後是用-190度的液態氮,製造出分子雪糕。大量的煙霧散發,當煙霧散開後,分子雪糕呈現眼前包括: 竹炭朱古力和哈蜜瓜囗味。最後放上龍穌糖便大功告功。

竹炭朱古力雪糕味道濃郁
,以苦和甘為主,吃得滿咀都是黑色呢。

哈蜜瓜囗味則軟為清新清甜,建議先嚐淡味,後選濃味哦。

兩次來Atum,都能帶給客人深刻印象,難怪客人如此的多哦

ICE BANANA CHOCOLATE$48

ROSE LATTE$45
2017-06-08
2017-06-06 155 浏览
小妖明天要面試大學,心情自然緊張,要平和心情最好帶她食藝術甜品。天氣炎熱,坐下不久店員己醒目地把兩支test tube端上,原來係士多啤梨汁,好清涼透心,熱氣立即降溫。三種顏色的矽膠選一當作畫布,面上就是甜品師即席揮毫的時候了。首先將多款的醬汁,如芋頭味,紅苺味,檸檬味....起了構圖,然後再將各式各樣的甜品配料續一放上,不到數分鐘,初型己成。隨著壓軸的環節是利用液態氮製作出蜜瓜味和竹炭朱古力味雪糕,過程中,騰雲駕霧的一柳輕霧,如仙女下凡,好詩意。好一幅自由創作的藝術甜品完成了。到品嚐時候了,竹炭朱古力味雪糕好濃厚,好好味。蜜瓜味清香,喜歡食蜜瓜的小妖,食到䑛舐脷。抹茶mochi煙煙韌韌綠茶味濃郁。金桔啫喱酸酸咪咪好開胃。朱古力脆片好掂👍,紅桑子脆米顔色吸引😘,味道不錯,茘枝味奶凍迎合夏天季節口味,焦糖脆脆勁惹味......。估不到憑我兩力量,不到二十分鐘己全部KO了。嘴唇邊還是甜甜之際,點了杯柚子汁,酸咪的味道正好中和我囗腔內的甜。今晚食過甜品,小妖睡過好夢,迎接明天的面試了。

今晚食過甜品,小妖睡過好夢,迎接明天的面試了。
2017-06-05
上年,上上年生日已經想食啦🤤想食哩間想左好耐,原本以為好貴。原來都唔算貴,而且好睇又好食!好彩今次付諸實行去左食~🤤地點易搵,近地鐵,CWB exit C出左向左行2分鐘就到左上到去睇落有d細,位唔係好多雖然細但地方幾骨子,好舒適,位都坐得好舒服,又唔窄!環境都唔錯!張台係港女至愛雲石台好靚啊! 對開落去窗仲有大廈夜景睇,都幾有feel👍🏻好細心地利用台底空間有個位掛袋佢會比3隻色底比你揀,黑白灰我見台台都揀黑色,所以我都揀黑色一來先係2支試管士多啤梨汁清清味蕾先清清地唔酸好飲幾得意佢會比3隻色底比你揀,黑白灰我見台台教揀黑色,所以我都揀黑色之後比左幾支唔同味既醬料我叫我可以試下自己畫但我畫工太過鬼斧神工,我想張畫靚d都係留返店員畫啦店員隨手畫左幾下,又刮左幾下已經好吸精❤️沈左啲棉花糖,好香味🤤再加左d柑桔啫喱好好味😋黑白奶凍😋仲有d脆脆💥除左綠茶果粒我個人麻麻地,其他全部都好味😂😋重點雪糕來啦佢一整勁多煙,身為港女既我即刻Ig story呃下like先~😂😂真係好吸精!佢先後整左黑炭朱古力雪糕同沙吉味雪糕🍦黑碳朱古力超級好味❤️整個雪糕果陣好多煙,仙女下凡咁,又係呃like影相錄sto
上年,上上年生日已經想食啦🤤
想食哩間想左好耐,原本以為好貴。
原來都唔算貴,而且好睇又好食!
好彩今次付諸實行去左食~🤤

上到去睇落有d細,位唔係好多

好細心地利用台底空間有個位掛袋

佢會比3隻色底比你揀,黑白灰
我見台台都揀黑色,所以我都揀黑色

一來先係2支試管士多啤梨汁清清味蕾先
清清地唔酸好飲幾得意

佢會比3隻色底比你揀,黑白灰
我見台台教揀黑色,所以我都揀黑色

之後比左幾支唔同味既醬料我
叫我可以試下自己畫
但我畫工太過鬼斧神工,我想張畫靚d都係留返店員畫啦

店員隨手畫左幾下,又刮左幾下已經好吸精❤️

重點雪糕來啦
佢先後整左黑炭朱古力雪糕同沙吉味雪糕🍦
黑碳朱古力超級好味❤️

整個雪糕果陣好多煙,仙女下凡咁,又係呃like影相錄story既時候啦

我寶貝唔鐘意沙吉因爲酸,但我自己就鐘意食沙吉雪糕因爲夠酸好開胃😆

店員其實幾靚女,又細心。都有叫我地食左d碎碎先食大粒果d!
又主動幫我地影相!
可以係張畫寫字,但我諗左勁耐佢都冇燥底好有耐性!

靚女員主動工前後幫我地影左2次相好好
隔離個男仔職員又風趣又非常細心
我自己都留意唔到彈到件白色衫一點
佢都留意到

寶貝嗌左杯玫瑰咖啡,未飲已經好香玫瑰味👍🏻

我個香蕉朱古力酒就麻麻,因為我以為甜的,但有酒味搞到唔甜
但眼見人地飲果d都好正
有花茶又盛

總括來講,service 100分,又好味,價錢合理唔算貴,都飽肚,2個人食完張畫其實都飽左。
我地成張畫食晒😂十分推介for生日啊慶祝啊紀念日活動。

啊!題外話廁所好大好乾淨又香
小妹我好concern的🙈🙈
2017-05-29
纪念日
  • Coffee
  • 雪糕
2017-06-05 424 浏览
ATUM開業已接近三年,我一直都不捨得前來嚐試分子甜品。前幾天不知道媽媽在哪裏看了這間餐廳,便嚷著一定要來,所以我決定來實現我倆的願望,記得要先訂位呢。我們六點左右上到來,還未到吃甜品的時間,所以沒甚麼客人。餐廳格局簡單,環境整潔,一眼就能看完。來到時店員先熱情招呼welcome drink,是使用test tube裝著的strawberry juice,內有不少果肉,士多啤梨味濃郁甜美來到當然是點最著名的甜品畫Improvisation啦~跟甜品附送兩杯飲品。店員開始會先問我們想用什麼顏色的畫布,有黑白灰三種。我認為灰色最低機會跟食材撞顏色,所以就要了灰色。 首先店員先用朱古力、芒果、士多啤梨、椰子和芋頭醬大筆一揮, 就成了五種不同顏色的pattern 他有問我們畫不畫,不過我們畫畫天份不高就交給他處理好了。醬料完成後就會撒上芒果粉、士多啤梨粉和蜜瓜粉,放上新鮮紅莓 ,柑桔味啫喱,紅桑子味脆米,菠蘿凍乾果,大黄(是中藥啊!),黑朱古力布丁和抹茶mochi很就成了下圖的樣子。之後再加上仙人掌味和荔枝味奶凍,肉桂cream,honeycomb和朱古力薄片就接近完成。最期待的畫面來了店員會

來到當然是點最著名的甜品畫Improvisation啦~

甜品附送兩杯飲品。

最期待的畫面來了
店員會即席在你面前 製造分子雪糕,把雪糕溶液倒進金屬鍋中,再加入液態氮以極低溫度(負19x度)讓溶液急速冷凍成為雪糕!液態氮蒸發時煙霧瀰漫,尤如置身仙境,雙腳也因此感受到冰涼感覺,很爽快

店員先製作哈密瓜味雪糕,然後才到竹炭朱古力味。剛製成的雪糕相當硬,建議稍為溶掉一點才吃會較好啊

最後一步是提字,店員問我們想寫什麼,在想不到的情況下就I love you算了

店員也會主動為你拍照,這就是最後成品! 雪糕的感覺清爽,其實竹炭朱古力味吃不出竹炭味,就是黑色的朱古力,味道濃郁。蜜瓜味雪糕就如吃真實的水果一樣味道。

柑桔味啫喱味道非常濃厚清甜,大黃是酸酸的,用中藥入饌感覺特別但又夾。肉桂味的cream味道也非常濃厚,配上朱古力薄片口感豐富。仙人掌味的奶凍原來是酸酸甜甜的,跟荔枝味一樣清新。店員說朱古力布丁的樣子有點像豬紅,不過是特濃的黑朱古力才是啦~
Improvisation

差點忘了還有兩杯飲品,Insomnia是牛奶加蜜糖, 他的奶泡打得非常濃厚,質感幼滑又帶有甜味,不錯呢。
Insomnia

媽媽要比較清新的柚子果汁,是非常濃郁的柚子味,酸酸甜甜的感覺醒胃。
Yuzu Juice

店員在你面前作畫,然後我們把它吃掉,這種經歷還是第一次呢。他們所選的醬料、食材配搭也非常創新,讓我們目不暇給。甜品畫的味道和質感也因食材的關係相當豐富,吃每一個部份都是不同的味道,就算吃完這幅畫後仍然覺得好有新鮮感!
2017-06-05
Improvisation
Insomnia
Yuzu Juice
  • YuzuJuice
2017-06-04 3073 浏览
由於小妹就快生日,老公居然記得我之前講過話想試ATUM Desserant獨有既藝術甜品畫~Improvisation ,仲book定位帶我來試上到去ATUM,地方不大,但很寧靜舒適一坐下,師傅便送上士多啤梨味的welcome drink給我們清清味覺,感覺很清新!而且還用中學時常見的試管盛著,很有趣接著師傅先問過我們有沒有食物敏感和特別口味偏好後便拿出不同顏色的糖漿和糖粉在我們選好的黑色<畫紙>上即席揮毫,很貼心呢!師傅在畫畫的同時,會有講有笑地叫我們猜猜甚麼顏色的糖漿或者糖粉是甚麼味道,氣氛很輕鬆別以為看著顏色很易猜,其實忽然要你在茫茫水果海中去猜,一點也不易。大家能猜到紅色糖漿是甚麼嗎?不是草莓,不是紅桑子,猜到嗎猜到嗎?開估了!居然是車厘子!天吖!我居然認不出自己!枉爸爸還替我改英文名做cherie圖中白,黃,紫的糖漿是椰子,芒果和香芋。糖粉則是用上密瓜,士多啤梨味!別忘了顏色鮮豔的脆脆米,是紅莓和熱情果味喔!畫好了底稿後,師傅便放上一組組的甜品,包括黃色的柑桔果凍,綠色的綠茶Mochi ,深啡色的朱古力布丁,奶白香蕉糕和荔枝糕,深黑色的黑朱古力片,純白色的肉桂

上到去ATUM,地方不大,但很寧靜舒適

Strawberry drink

不是草莓,不是紅桑子,猜到嗎猜到嗎?

圖中白,黃,紫的糖漿是椰子,芒果和香芋。
糖粉則是用上密瓜,士多啤梨味!
別忘了顏色鮮豔的脆脆米,是紅莓和熱情果味喔!

畫好了底稿後,師傅便放上一組組的甜品,包括黃色的柑桔果凍,綠色的綠茶Mochi ,深啡色的朱古力布丁,奶白香蕉糕和荔枝糕,深黑色的黑朱古力片,純白色的肉桂mosse,深黃色的蜂蜜脆脆,藍莓和紅桑子,色彩繽紛,令人心曠神怡

接著師傅更用白色的椰子果漿寫上生日祝福,令到甜品畫更具個人特色,真的謝謝師傅喔

以為甜品畫就此完結?少年,你太年輕了!重頭戲現在才登場!

師傅先取出一個大鐵兜,接著便加入液態氮和果汁漿,隨著冷冷的煙霧四散時,師傅不斷的地把果汁漿翻動,不久便成了份子雪糕

猜得到這個黃色是甚麼味嗎?我給你猜10次,也一定猜不到!直接開估,是沙棘!

小妹孤陋寡聞,其實一直都未食過沙棘,連沙棘味的食品也未食過,這次真的令我一試難忘!

因為很酸!很酸!很酸!酸的程度誇張得令我這個酸味控也不自覺地咪起眼

但以為我會放棄?不!雖然真的很酸,但我卻上癮似的不斷放進口,師傅見我咪哂眼還繼續,都慌忙跟我説要配合黑色的竹炭朱古力味雪糕一起吃才好味。

但我卻認為單獨吃才過癮!就好像有些愛辣的朋友,明明辣得眼水鼻涕直流都要繼續吃才過癮一樣

師傅有最後更把龍鬚糖放在雪糕上,絲絲的龍鬚糖帶點甜味,感覺很輕盈,有畫龍點睛的效果

看!這就是小妹的生日甜品畫,多漂亮

當食完甜品畫後,我們各自都有一款飲品,我和老公大人也選了果茶,雖然是用茶包泡成,但果香味很濃,而且是無糖的,真好用作冷靜一下我們剛剛被甜味和酸味不斷交替沖擊的口腔

這次新穎的甜品料理盛惠$348元,作為慶祝活動絕對不過份

2017-06-02
生日
Strawberry drink
2017-05-28 196 浏览
本來星期二已經打左去訂星期六晚七點半兩位,到星期四再打去想加多一位,佢竟然冇我booking,但最後都成功可以落到booking當日我地準時七點去到,一坐低就奉上welcome drink, 然後就同我地介紹甜品,原來即場畫花嘅只有一款可選,所以我地都唔使商量,即時選擇左甜品,套餐仲包左一杯飲品,我地兩個大人揀左花茶,小朋友要左果汁之後就係揀用嚟畫花嘅膠墊顏色,仲問我地有冇特別嘅字眼想寫於甜品上。我地今次嘅目的係同小朋友慶祝生日,所以我地寫左happy birthday 。之後就係醬汁,味粉,然後就睇住工作人員一直畫,一路都會有介紹,有傾有講,到液態氮整雪糕哩個環節係小朋友最開心,因為會有好多好凍嘅煙,小朋友會覺得好得意,最後仲會幫我地影到我地滿意先食至於味道都係要讚嘅,所有嘢都係細細件,但食得出店家嘅用心成餐飯嘅過程都食得好開心,值得推薦

至於味道都係要讚嘅,所有嘢都係細細件,但食得出店家嘅用心
成餐飯嘅過程都食得好開心,值得推薦

生日
2017-05-26 2271 浏览
​ 最近有一間甜品店好出名, 生日來臨我們來到這裏吃特色甜品, 覺得很不錯想分享給大家... 這裡有最低消費! 我們點了一個二人的分子甜品套餐, 要300多元.. 慢慢見住啲職員幫手整, 畫畫食物 非常細心! 另外有很多不同的醬汁, 每一款的味道都很特別很像真 另外也有不同的小物配搭, 包括有很香甜的糖脆. 味道香濃帶點苦澀香的朱古力脆, 好似有仙人掌味Jelly. 也有「杏埔」布丁甜度剛剛好, 大部份食物都是好食的! 雪糕方面就有仙人掌味雪糕和竹炭朱古力雪糕, 見佢放極低溫的液態氮落去, 配以液體的醬汁就變成了半固體的雪糕, 仙人掌似山渣, 清新帶走其他小甜點的膩. 朱古力氣味香濃有些小口感. 除了餐紙可以揀顏色, 也可以自己決定填寫的字. Happy Birthday💯 另外叫了餐茶是Rasberry & Strawberry Tea, 製法有特色而且不會過分濃郁, 散發真心的莓香味, 但是如果想加糖漿也是可以的. 朋友的飲品..

最近有一間甜品店好出名,
生日來臨我們來到這裏吃特色甜品,
覺得很不錯想分享給大家...

這裡有最低消費!
我們點了一個二人的分子甜品套餐,
要300多元..
慢慢見住啲職員幫手整, 畫畫食物
非常細心!
另外有很多不同的醬汁,
每一款的味道都很特別很像真

另外也有不同的小物配搭,
包括有很香甜的糖脆.
味道香濃帶點苦澀香的朱古力脆,
好似有仙人掌味Jelly.
也有「杏埔」布丁甜度剛剛好,
大部份食物都是好食的!

雪糕方面就有仙人掌味雪糕和竹炭朱古力雪糕,
見佢放極低溫的液態氮落去,
配以液體的醬汁就變成了半固體的雪糕,
仙人掌似山渣, 清新帶走其他小甜點的膩.

朱古力氣味香濃有些小口感.

除了餐紙可以揀顏色,
也可以自己決定填寫的字.
Happy Birthday💯

製法有特色而且不會過分濃郁,
散發真心的莓香味,
但是如果想加糖漿也是可以的.

朋友的飲品..
2017-05-19
2017-05-26 187 浏览
Atum desserant 銅鑼灣駱克道459 至461號 the L. Square 16 樓Atum喺cwb區一間食西式甜品既地方 除左最出名既甜品畫外 仲有好多特別且精美既甜品 , 環境舒服 以簡撲為主 有疏化位 亦有對住甜品師傅既坐位 可以邊坐邊欣賞師傅即席整甜品Tea camomile . Lime flower & lavender tea 36 蚊好香薰衣草味既熱茶 飲落去帶有淡淡既青檸醉 同柑桔既甜味 同甜品好襯Fruit soda 32 蚊係青蘋果疏打 疏打夠氣 青蘋果酸酸甜甜 唔錯Uncertain 128 蚊以仙人掌做主題既甜品紅色既係仙人掌冰 仙人掌mousse mousse 好似山渣味偏甜 , 仙人掌冰 比較淡 有少少清新既甜味 而白色既係蛋白meringue既係類似鬆餅 但食落似cream加埋紫羅蘭 碗豆葉 玄米茶汁做裝飾 好有特色Bambo charcoal 138 蚊Raspberry sorbet Dark chocolate chips Bamboo charcoal mousse好靚既甜品 外表美觀長方形既竹炭朱古力雪糕味道好香濃朱古力味又唔
Atum desserant

Raspberry sorbet
Dark chocolate chips
Bamboo charcoal mousse
好靚既甜品 外表美觀
長方形既竹炭朱古力雪糕味道好香濃朱古力味又唔太甜 朱古力脆片好薄又脆 紅色既raspbeery片咬落去偏甜 帶點煙靭好味 raspberry雪芭好軟滑 食落酸甜同朱古力雪糕好襯 而側邊既朱古力蛋糕 好鬆軟 加埋 白朱古粉 raspberry碎片 裝飾
又靚又好味
2017-05-26
2017-05-26 186 浏览
在繁忙的銅鑼灣,要找個舒適的地方渡過下午真不容易,最近工作都很忙碌,便忙裏偷閑來到這裏享受下午甜品!坐下先來了個士多啤梨口味的welcome drink,用上做實驗的試管承著,感覺很可愛!讓人回想起中學時做實驗的情景。我們點了個甜品畫,甜品師傅會在我們面前即場表演用上不同的甜點製作畫作,整個過程都令人很輕鬆,看着畫作一筆一劃地形成,很有治癒的感覺!師傅用上了很多不同的材料例如,抹茶蕨餅、朱古力脆片、柚子jelly等等。我很喜歡那個朱古力脆片,薄薄的一塊,朱古力味卻是很濃郁。還有那個抹茶蕨餅, 軟綿綿的,很好吃。師傅開始製作雪糕,噴出不少白色冰涼的煙,充滿視覺效果, 想不到那凍冰冰的發現更增加了觸覺效果。這是最後的完成品,上面白色一絲絲的是龍鬚糖,很香甜好吃。雪糕凍冰冰,入口融化,是不錯的享受!飲品我點了honey milk,拉花得很美。

飲品我點了honey milk,拉花得很美。
2017-05-26 186 浏览
平時母親節通常與媽媽吃西餐,今年搞搞新意思,帶媽媽到我一直想試的甜品店—Atum Desserant!! 位於駱克道 L Square 16/F的 Atum Desserant,店內以灰、白色為主,中間是一個開放式廚房,客人可以坐在高身吧枱望着甜品師為客人製作甜品畫. Atum Desserant也有不少甜品供應,不過為了甜品畫而來,當然是點Improvisation ($348 for 2). 甫坐下,即奉上用test tube 盛載的士多啤梨汁,酸酸甜甜,幾適合夏日享用. 甜品畫的畫布分灰、黑、白,三款顏色. 喜歡型格的我當然是要選黑色啦! 隨後甜品師會用上不品顏色的果汁在畫布上繪畫,再灑上彩色的糖粉,即時變得有如星空一樣漂亮~ 甜品師再放上雜莓、脆米、布甸、綠茶mochi等,最後的就是用液態氮打成的朱古力竹炭雪糕& 紅色的仙人掌雪糕. 製作雪糕期間更是煙霧迷漫,相當詩情畫意. 完成的甜品畫可依據客人的要求,寫上生日字樣或是任何慶祝文字,而我當然是要寫上Happy Mother’s Day!!! 甜品畫實在賞心悅目,媽媽見到甜品師細意地刻畫著,

甜品畫實在賞心悅目,媽媽見到甜品師細意地刻畫著,覺得既新奇又有趣. 甜品的味道也好,特別喜歡用液態氮打成的雪糕,即使慢慢享用也不怕雪糕會溶化. 朱古力竹炭雪糕甜度剛好,至於帶酸的仙人掌雪糕,則令人相當開胃. 再加上雜莓、布甸等,既豐富又滿足.

Rose Latte (Extra $15 to upgrade)
心心拉花的Rose Latte打得相當細緻,入口綿滑,亦感受到玫瑰的香甜,值得一試!

Signature Fruit Tea (Extra $35 to upgrade)
賣相精緻的Signature Fruit Tea,入口偏酸的,可加上少許蜜糖加添甜度,喝過這杯果茶,有消膩作用呢!

雖然甜品畫的價錢稍貴,但絕對值得帶重要的人到來,當你見到你的女朋友/ 家人的喜悅之情,就知道這些錢是花得值得的!

銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 16樓

2956 1411

2377 2400
ATUM,呢間餐廳其實開佐已經有一段時間,初初開既時候,我好有衝動,好想黎試下玩。但係初初開張既時候,實在人太多,我又唔鐘意同人迫,同人爭,同人鬥排隊,所以一直遲遲沒有起行,遲遲未有機會一試。還記得那時候,每個星期也被朋友「洗板」,fb/ig 充斥著大量既食物圖片,彷彿每一個人既生日也會到atum畫一幅生日畫一樣。但我仍然係未試過既。。。事隔多月,突然想起這間餐廳,心想,熱潮應該過了,人應該不多了吧,於是便決定放工後晚飯也不吃,直接趕過來一試!結果,終於試到!但係人其實仍然很多。大約7:00到達餐廳,餐廳已經9成滿,要吃到,全看幸運指數。是夜,幸運之神選中我,成功進駐最後一個二人位,可以參與畫畫畫的晚宴。餐廳座位其實不算多,大約15-20個位吧,因為9成9的客人到來,也是為了「畫畫」,坐上前排bar枱,看著廚師表演,已經成為大家的基本需求。看一下餐牌,「畫畫」套餐其實就是餐牌上的Improvisation,可以揀2人版本($348),或者3人版本($522)。除佐畫畫套餐,其實也有其他的甜品可以選擇,但已經在我的眼睛自動blur佐,唔好玩啦,黎呢度,緊係要畫畫啦!要選既,就只有飲品部分

但我仍然係未試過既。。。

結果,終於試到!

但係人其實仍然很多。

要選既,就只有飲品部分吧。

Improvisation for two $348

我地揀佐improvisation for two,再點去飲品,便開始我們畫畫晚宴的旅程了。

welcome drink

首先來到的是welcome drink,係strawberry smoothie refresh ,放在中學時代,bio lab常見是test tube裡面;

酸酸甜甜,冰涼既口感先讓我們refresh一下。

然後廚師拿來「黑白灰」三種底紙,讓我們選一隻顏色;

有上網做過research,黑色底紙會令畫畫既圖案更突出,而大部分既客人也是選黑色的,所以最後我地都係決定跟大隊,黑色!

選好底紙後,廚師拿來了5枝醬汁,讓我們猜猜每一款到底是甚麼favour?

黃色,黑色,紅色,白色,和紫色。

其實要全中,也不容易,最後我們猜中4款,紅色的猜不大中。

答案:黃色是芒果,黑色是朱古力,紅色是Cherry,白色是椰子,紫色是香芋。

然後,便是廚師表演的時間了,見他呢款醬溝少少,那款醬加少少,拿著匙更在我們的「碟」上揮舞,靚靚既畫面開始浮現,感覺很特別。

然後,廚師問我地想唔想試下自己畫下,自己玩下?

有得玩,當然要試!

我們便由基本的心心開始畫起,有d醬汁比較濃,有d醬汁比較稀,稀的(例如黃色的芒果汁)比較難處理。

用醬汁畫了簡單的線條後,開始再用其他既「技巧」去美化構圖。

今次所用上既糖粉包括芒果,士多啤梨,和蜜瓜。

做去基本既背景後,便開始加入一d主菜啦!

首先出現既係Raspberry 脆米,菠蘿 脆米,和柑桔果凍。

加入既途中,畫家師傅仲好好人咁俾我地試食。

再黎既係綠茶mochi ,同埋兩舊師傅形容為魚蛋和蛋片既東東。

由於外表太特別,我地都真係估唔到佢地既ingredient其實係乜野。

開估!原來魚片係用香蕉奶做既,而魚蛋就係荔枝味既奶凍。

調味加入杏桃味既cream,一塊塊在旁邊裝飾既黑色「刀片」其實係70%濃度既pure chocolate 脆片,食落真係勁濃味,我地都好鐘意。

最後啡色既比較容易估,係焦糖脆脆,食落有點似我最愛既樂加杏仁糖。

之後就開始整個製作環節既高潮啦!

師傅用液態氮,同埋液體狀既醬汁混合,去做出塊狀既甜品,看著那濃煙在空氣中飄揚,感受著那冰涼的空氣,非常治癒。

變成黑色竹炭既其實係朱古力味雪糕,而另外顏色比較白色既係木瓜味雪芭,撞埋既感覺會變成vanilla flavour既雪糕,仲要係好味既版本。

最後畫龍點睛既係龍鬚糖 ,質感十分soft,甜甜地,有點似爆谷,卻多了一份說不出的輕盈感,好好味。

完成既時候,我地都禁不住為「畫家」送上熱烈既掌聲,因為這樣的烹調感受真係好特別,我們也玩得很開心。

Fresh Yuzu Juice

因為到訪既時間係夜晚,我都有d驚飲咖啡的話,會有訓唔著既危機,所以飲品我點了一杯開胃既fresh yuzu juice,酸甜度balance得幾好,用黎襯甜品真係一流,因為佢開胃既酸味可以令我吃得更多。

因為在場見到唔到既畫家師傅serve唔同既客人,雖然佢地既用料係一樣,但係佢地既「畫作」其實都係唔同既;
有d會將主食放在畫板的兩邊,有d會一條線放主食在中間。

完成作品既時候我都有八掛地問下師傅會唔會覺得悶,同埋會唔會每次都會用同一種手法去畫畫,
佢就答我:「唔會,每次都會看當時既心情,新既技巧去繪圖,因為畫到一幅靚畫,佢地都會有一種成功感。」

其實就好似廚師煮一碟餸一樣,雖然做材料一樣,卻總有d人整得好食,有d人整得唔好食,關鍵在於一個「心」字,只要有心用心,所有野都會有唔同既結果。

值得讓我們反思,我地每日有把工作做好,讓自己的人生過的更有意義嗎?
2017-05-12
2017-05-24 631 浏览
久仰ATUM的大名好耐,一直都覺得甜品其實本身就係一種藝術品,總能夠好吸引人,呢度更加將整件事升級,有專人係你面前即席揮毫,用甜品造出一幅畫餐廳環境有點似LAB,加添一份趣味黎到呢度當然要試佢個招牌作 - IMPROVISATION ($348 FOR TWO),會附上兩杯飲品WELCOME DRINK最先來到的係用試管盛戴的WELCOME DRINK,整個感覺充滿玩意,裝著的是STRAWBERRY JUICE 開始「畫畫」之前,先揀畫布,有黑、白、灰,我地揀左黑色,黑色可以比較突出不同的顏色揀完畫布,今日為我地作畫的店員就先問我地有無對食物敏感或者唔鐘意食,跟住介紹幾款顏料,味道分別由左至右係芒果、朱古力、CHERRY、椰子,就係靠佢地畫出一幅靚畫啦「藝術家」一邊隨意創作,一邊加上不同的甜品作點綴,期間跟我地的互動好多,不停的跟我地傾計,又同我地介紹他加入的是什麼食物,笑下傾下,感覺好輕鬆畫到中途,店員問我地想唔想試下一齊畫,佢就教左我地基本技巧,跟住我地就可以自由創作,我二話不說畫左我最喜歡的卡通人物見唔見到後面有粉紅色同黃色粉呢,其實佢地係芒果同士多啤梨糖粉,聞落好似棉花糖味架圖
餐廳環境有點似LAB,加添一份趣味
WELCOME DRINK

圖中仲有好多不同的甜品,分別有RASPBERRY  & PINEAPPLE脆米、綠茶MOSHI、朱古力奶凍、 香蕉及荔枝奶凍、70% 黑朱古力片、Honey crumb
當介紹70% 黑朱古力片時,店員仲問我地知唔知呢塊牛肉乾係咩黎,佢真係好風趣
呢個整雪糕過程真係好似做實驗咁,唔怪得呢度個裝修整到成間LAB咁,將液態氮加入果汁,隨即產生化學作用有陣陣煙霧,D煙涼浸浸咁,好似入左仙境咁(心心眼),搞下搞下好快就變左粒粒雪糕啦

加埋龍鬚糖落雪糕上面,龍鬚糖好似BARBIE D頭髮呀,店員好細心提我地唔會咁心急食D雪糕,要等一等先,唔過唔係好易痴住個舌頭架
最後就係問我地想寫咩字落去,當然係我倆的名字啦,如果係特別日子可以寫上祝福句語架
每款甜品都好好味,唔會好甜已經味道濃,唔單只睇上去靚,連食都唔會輸呀

SIGNATURE FRUIT TEA (EXTRA $35 TO UPGRADE)
只要加$35就可以飲到呢個招牌生果茶,製作的方式再次好似做實驗一樣,用上蒸餾方式,加熱後下層的茶會緩緩升到上面,有不少士多啤梨跟玫瑰,移開火後,茶會慢慢滴番落黎,茶是用上了普洱茶,果香完全地滲入茶中,可以伴入蜜糖一齊飲

期待已久的藝術之旅果然無令我失望,如果大家有咩特別日子黎呢度真係好適合不過,但記得要BOOK位喔
2017-05-12
聴聞ATUM 的大名已很久了!在IG FB真的不難找到它的芳踪看到雪糕在畫布上拉出美美的形狀真的好想一試!到了上星期,機會終於來了!因為是我的好朋友生日而她亦是一個甜品控, 所以就提議來ATUM CWB這裡試試那聞名不如見面的Improvisation! 去之前都上它們的FB做做功課,ATUM desserant 的名字中的「Desserant」是「Dessert」混合「Restaurant」的意思由ATUM 負責人之一構思;加入意指「創造」的埃及神「亞圖姆 ATUM ,是希望大家每餐都有完美的甜點作終結ATUM desserant喻意「創作」及「圓滿」ATUM 主打甜品畫,甜品師傅會因應客人的個性、年齡,隨心發揮來畫出不同的甜品畫每一個創作都不一樣 ,增加與客人的互動及溝通~ 早了些來到, 服務員領我到沙發位坐下等一會兒 約5分鐘後, 待他們準備好了 很快地就領我到中間的大枱子位置坐了~ ATUM 這裡有9款特色甜品 以IMPROVISATION 甜品畫更是最受歡迎! 點好菜後, 服務員立即送來Welcome drink - 紅菜頭汁給我們解喝 味道冰冷美味, 的確能刺激食慾

聴聞ATUM 的大名已很久了!
在IG FB真的不難找到它的芳踪
看到雪糕在畫布上拉出美美的形狀
真的好想一試!

到了上星期,機會終於來了!
因為是我的好朋友生日

去之前都上它們的FB做做功課,
是「Dessert」混合「Restaurant」的意思
由ATUM 負責人之一構思;加入意指「創造」的埃及神
「亞圖姆 ATUM ,是希望大家每餐都有完美的甜點作終結

甜品師傅會因應客人的個性、年齡,隨心發揮來畫出不同的甜品
每一個創作都不一樣 ,增加與客人的互動及溝通~

早了些來到, 服務員領我到沙發位坐下等一會兒
約5分鐘後, 待他們準備好了
很快地就領我到中間的大枱子位置坐了~

ATUM 這裡有9款特色甜品
以IMPROVISATION 甜品畫更是最受歡迎!
味道冰冷美味, 的確能刺激食慾!

我們點的是Improvisation, 服務員先細心的問你有沒有食物敏感,
以及想在畫布上寫些什麼句子/生日祝福等等~

了解完後, 服務員找來3張畫布, 可以選擇一款自己喜愛的
因為一會兒就會在布上噴上菓汁糖漿, 放上各款甜品和生菓,
把它創造成一副完美的畫作了!

只見服務員隨手拈來, 就在黑色的畫布點點劃劃,
用上的除了是漿外, 還有就是可口的芒果汁
它們不會太甜, 卻充滿生菓的清香
那雪糕和甜品就可以沾上它們來吃
更加美味可口了!

服務員之后就會在畫布上看上不同的甜品材料
特別喜歡手上的野苺和菠蘿乾粒,
口感清新, 像極了早年大熱的粒粒雪糕
但它們就是生菓版, 不會溶於手上~

很快地, 服務員已灑上煻粉, 放上綠茶mochi, 朱古力薄脆脆, 金桔果涷和椰子奶涷來
裝飾這副畫作了!

來到重頭戲, 服務員預備液態氮, 把它們噴在盤子上, 猜猜最後變成什麼來了?

原來它會變成雪糕的!!!
很快地服務員就在畫紙上放上竹炭雪糕和野苺雪糕
它的質感很特別, 不似是我們平常吃的那種
是比較固體一點,亦不易溶化
有着生菓的清香甜味, 亦有奶香味
吃後口腔中留有淡淡生菓味道

而上面的金黃色龍鬂糖口感獨特
尖刺的口感一口即溶, 伴以美味的雪糕來吃
其味無穹!!

價位方面, 以三百餘來說, 有些人覺得不值
但個人覺得, 可以一次過試齊不同的雪糕和甜品
有些更是份子料理, 每款都美味非常
而且非常特別, 不是一般在外可以吃到
人一生物一世, 總要找機會試新東西呢!

跟餐可以自選二款飲品,朋友點了蘋果汁,而我點了rose latte
她說蘋菓汁口感清新, 而我的rose latte 則細滑到不能
入口不會太苦, 有着盈盈的咖啡香氣
上面的rose 滲着淡淡花香, 甜度適中, 不用再加糖
絕對是甜品的好拍擋呢!

ATUM Desserant
2956 1411