2018-04-23
放工跟同事去Happy Hour,揀左間新開的Hokkaido餐廳。夜晚放工去唔係好多人,可以好好咁enjoy beer和relax。牆上有一大幅colourful的北海道地圖連明勝landmark畫,令我想起多年前的Hokkaido之旅,數一數應該去了1/3地方,發現仲有好多地方未發掘。店家很用心,在黑板上除了寫All day happy hour 推介外,還有札幌天氣預告、北海道櫻花賞花的時間和日本聯賽杯的足球隊的比賽結果,感覺很親切,以為自己係Hokkaido。我們order了一個dinner set和Zangi set,dinner set + $20 Sapporo draft beer,爽。北海道風味炸雞 $60 +beer (S) $85日藉老闆用廣東話介紹此炸雞不同彼炸雞,但唔肯透露有咩唔同,試一口,雞肉很嫩滑入味,而且雞味濃郁,炸得剛好,不會太乾,入面仲好濕潤,的確係唔錯,大家可以來試下北海道風味炸雞有咩不同。晚餐 set dinner 湯咖喱炸魚柳 $108,包salad和rice。沙律賣相很精緻,好怕d沙律成日都加胡麻醬,呢個salad做法很日式,好高質,好好味喔
北海道風味炸雞 $60 +beer (S) $85
晚餐 set dinner 湯咖喱炸魚柳 $108,包salad和rice。沙律賣相很精緻,好怕d沙律成日都加胡麻醬,呢個salad做法很日式,好高質,好好味喔。
北海道湯咖喱配炸魚柳,擺盤有心思,顏色豐富又有層次。此為當地傳統做法,並非一般的咖哩,用上不同的香料製成,質地比較稀,味道很有特色。魚柳好大塊,都幾厚肉,口感好扎實。配料很健康,有多種蔬菜,南瓜、西蘭花、茄子、蘿蔔、雞蛋,每款都好新鮮。
北海道產米使用,很有嚼勁的飯。
How do you like Hokkaido? $108
菜名好搞笑,即係用北海道出名薯仔Inka no mezame + 茄子做的,超級滋味的菜式。用上洋式烹調技巧,自製鮮茄醬酸酸甜甜配北海道芝士Raclette cheese,,加上salami,令到味道更豐富,與一層層的茄子和薯仔很夾。Inka no mezame薯仔口感與一般的是有分別,薯味濃厚,有種天然甜味。Garlic toast 又香又脆,很棒的 appetizer。
吃得很開心,很有飽足感,大滿足!
店內做緊北海道產粟米市場調查,有兩種粟米試食,好有趣的店!