2018-04-23 572 浏览
放工跟同事去Happy Hour,揀左間新開的Hokkaido餐廳。夜晚放工去唔係好多人,可以好好咁enjoy beer和relax。牆上有一大幅colourful的北海道地圖連明勝landmark畫,令我想起多年前的Hokkaido之旅,數一數應該去了1/3地方,發現仲有好多地方未發掘。店家很用心,在黑板上除了寫All day happy hour 推介外,還有札幌天氣預告、北海道櫻花賞花的時間和日本聯賽杯的足球隊的比賽結果,感覺很親切,以為自己係Hokkaido。我們order了一個dinner set和Zangi set,dinner set + $20 Sapporo draft beer,爽。北海道風味炸雞 $60 +beer (S) $85日藉老闆用廣東話介紹此炸雞不同彼炸雞,但唔肯透露有咩唔同,試一口,雞肉很嫩滑入味,而且雞味濃郁,炸得剛好,不會太乾,入面仲好濕潤,的確係唔錯,大家可以來試下北海道風味炸雞有咩不同。晚餐 set dinner 湯咖喱炸魚柳 $108,包salad和rice。沙律賣相很精緻,好怕d沙律成日都加胡麻醬,呢個salad做法很日式,好高質,好好味喔

北海道風味炸雞 $60 +beer (S) $85

晚餐 set dinner 湯咖喱炸魚柳 $108,包salad和rice。沙律賣相很精緻,好怕d沙律成日都加胡麻醬,呢個salad做法很日式,好高質,好好味喔。

北海道湯咖喱配炸魚柳,擺盤有心思,顏色豐富又有層次。此為當地傳統做法,並非一般的咖哩,用上不同的香料製成,質地比較稀,味道很有特色。魚柳好大塊,都幾厚肉,口感好扎實。配料很健康,有多種蔬菜,南瓜、西蘭花、茄子、蘿蔔、雞蛋,每款都好新鮮。

北海道產米使用,很有嚼勁的飯。

How do you like Hokkaido? $108

菜名好搞笑,即係用北海道出名薯仔Inka no mezame + 茄子做的,超級滋味的菜式。用上洋式烹調技巧,自製鮮茄醬酸酸甜甜配北海道芝士Raclette cheese,,加上salami,令到味道更豐富,與一層層的茄子和薯仔很夾。Inka no mezame薯仔口感與一般的是有分別,薯味濃厚,有種天然甜味。Garlic toast 又香又脆,很棒的 appetizer。

吃得很開心,很有飽足感,大滿足!

店內做緊北海道產粟米市場調查,有兩種粟米試食,好有趣的店!
  • 北海道湯咖哩
  • 北海道風味炸鷄
  • HowdoyoulikeHokkaido?
2018-04-18 163 浏览
夜晚放工,相約友人到公司附近一間日式餐廳「撐枱腳」。一直想前來一試他們的「湯咖哩」!今日,機會嚟啦飛雲!asiri 餐廳走日式文青路線,裝潢設計走簡約風,配合淡黃色燈光,氣氛溫馨。整間餐廳空間感十足,非常舒適。員工親切有禮,面上總帶著笑容。翻開餐牌,我和友人分別揀選了石狩鍋三文魚雜菜湯及期待已久的豚肉湯咖哩。套餐附送的薯蓉沙律,新鮮,清新!餐飲方面,我們選取了味道清香的Green Apple Tea.過一會兒,三文魚石狩鍋到!鍋物奉送一碗白飯,除了有三文魚塊外,還提供大量蔬菜和豆腐,小清新之選!之後就是北海道風味的豚肉湯咖哩。餐廳侍應耐心地向我們講解湯咖哩之食法:套餐奉送的白飯以碟盛載而非碗,目的是避免客人將湯咖喱全都到進碗內食用。我們可以根據個人喜好加入辣椒粉,要整咖喱辣度。然後可以就可以開動啦!湯咖喱除了有豚肉外,還有大量蔬菜和薯仔,非常均衡。看見友人把逐小的白飯伴而湯咖哩食用時的滿足表情,證明今次沒有揀錯餐廳呢!
整間餐廳空間感十足,非常舒適。
員工親切有禮,面上總帶著笑容。
套餐附送的薯蓉沙律,新鮮,清新!
我們可以根據個人喜好加入辣椒粉,要整咖喱辣度。
2018-04-13
2018-04-18 74 浏览
▶️好日不會去對面海食飯的我😂聽說鰂魚涌附近年有店鋪 有一間專食北海道咖喱很有名氣😋就去試下呢👻▶️店主餐廳老闆掛住日本北海道 請了一位畫家好有心機繪畫當地名勝景點及物品 游客可以加深對北海道國家🇯🇵🤣▶️店主非常很有愛 牆上黑板上清楚寫當地天氣預報 見到店主很愛國呢👍🏻👻 原來店主好Funny架!!▶️餐牌上食物不多選擇 只但只有晚餐套餐加小食👍🏻▶️食道有前菜薯仔沙律..生鮮山菜加薯仔超級甜 食落囗非常開胃架👍🏻▶️這杯蘋果綠茶 感覺帶有清新少甜 飲完心裏梁浸浸👍🏻▶️Eskarop自家製吉列豬扒飯..鐵板燒熱住低下白飯好軟熟加上自己新鮮炸到剛剛好吉列豬扒 淋上燒汁 旁邊加上小菜 非常好正!正!👍🏻▶️湯咖喱雞腿飯 原來當地人氣咖喱湯飯 嬾滑雞腿🍗加湯咖喱一齊配上日本飯 特別香甜 仲可以味道保持適中温和 食入甘香惹口👅 食完都仲想食多次啊👍🏻呢個一定要必點的🤩▶️個名好特別How Do You Like Hokkaido🤩薯仔焗到好濃味加上茄仔 面上惹味濃厚芝士夾蒜蓉包!賣相已經一流👅這個都是必點的👻▶️這老闆對北海道地方 做很有意義事 每一位人客去到這間餐廳 就做少少問卷調查 想知道那個粟米比較好?
▶️餐牌上食物不多選擇 只但只有晚餐套餐加小食👍🏻
▶️這杯蘋果綠茶 感覺帶有清新少甜 飲完心裏梁浸浸👍🏻
▶️這老闆對北海道地方 做很有意義事 每一位人客去到這間餐廳 就做少少問卷調查 想知道那個粟米比較好?收納意見交回北海道政府👍🏻這個做法非常好👍🏻

2018-04-18
5 分钟 (外卖自取)
  • How   do  you  like  Hokkaioo
  • Eskarop  Pork  cutlet
  • Chicken  Leg  Soup  curry
1K
2018-04-17 98 浏览
要數全世界最浪漫嘅地方,唔知會唔會有北海道份呢?話說今年2月同M佬去咗北海道,由函館、小樽、札幌再玩到去旭川,諗番起個雪景就覺得好Sweet喇。喺北海道食咗好多地道嘢,其中湯咖喱係我哋嘅最愛,突然好想回味一吓,所以今日就去到位於鰂魚涌嘅Asiri,呢間小店仲係由日本人打理,夠晒正宗。沙律跟餐嘅沙律,細細份作為前菜啱啱好。蔬菜好新鮮,車厘茄鮮甜,而最正係用上嚟自北海道嘅薯仔做沙律,薯仔味好香濃。北海道風味炸雞炸雞新鮮炸起熱辣辣,肉汁豐富又嫩滑。炸魚柳湯咖喱到了我哋最期待嘅北海道湯咖喱,其實湯咖喱係無咖喱成份,只係用大量嘅水、雞骨、牛骨或豬骨以及番茄、洋蔥、蘿蔔等煮湯底,再加上唔同嘅香料而成。湯底唔會太稀,湯味微辣香辛,送飯一流。三文魚石狩鍋三文魚石狩鍋係北海道嘅鄉土料理,用無醃製過嘅三文魚同唔同嘅蔬菜,簡單得嚟味道又夠鮮甜唔油膩。

北海道風味炸雞

炸雞新鮮炸起熱辣辣,肉汁豐富又嫩滑。

炸魚柳湯咖喱

三文魚石狩鍋

2018-04-17
2018-04-12 112 浏览
一直都好憧憬去北海道依家就食北海道 ge 名物湯咖哩頂住檔先 依間餐廳 ge 風格簡約牆上 ge 壁畫, 黑板上關於北海道 ge 資訊等等..都令依道好有日本小店 feel 呢Set Dinner 有齊沙律, 白飯同飲品而且有好多用 o左日本食材 ge 選擇 跟餐 ge 薯仔沙律份量都唔少呢圓圓一球 ge 賣相好可愛 ar薯仔同 d 沙律菜都好好食~另外點 o左個 Mushroom Saladmushroom 幾爽又多汁, 加上黑醋 ge dressing 好清新今次 ge 主角就係依個湯咖哩 la~湯咖哩 ge 質感真係有 d 似湯, 同杰身 ge 咖哩好唔同 ga而且仲會加好多蔬果落去煮, 非常豐富豚肉都好味, 肉質好滑餐飲我就揀 o左 Haskap Soda其實我唔知係咩 o黎 ga, 所以請教 o左店員, haha原來 haskap 係有 d 似 berry, 係北海道 ge 特產果實飲落我覺得冇 berry o甘酸, 更加好味sliced beef steak 係配酸汁, 送飯都好 o岩食伴碟 ge 蔬果係超級鮮甜!第一次覺得珍珠筍係 o甘爽甜好食 ga!我諗應該係日本貨呢是
一直都好憧憬去北海道
依家就食北海道 ge 名物湯咖哩頂住檔先

依間餐廳 ge 風格簡約
牆上 ge 壁畫, 黑板上關於北海道 ge 資訊等等..
都令依道好有日本小店 feel 呢

Set Dinner 有齊沙律, 白飯同飲品
而且有好多用 o左日本食材 ge 選擇

跟餐 ge 薯仔沙律份量都唔少呢
圓圓一球 ge 賣相好可愛 ar
薯仔同 d 沙律菜都好好食~

另外點 o左個 Mushroom Salad

今次 ge 主角就係依個湯咖哩 la~

而且仲會加好多蔬果落去煮, 非常豐富
豚肉都好味, 肉質好滑

餐飲我就揀 o左 Haskap Soda
飲落我覺得冇 berry o甘酸, 更加好味

伴碟 ge 蔬果係超級鮮甜!
第一次覺得珍珠筍係 o甘爽甜好食 ga!
我諗應該係日本貨呢

是晚格離有班日本人把酒言歡
o黎 happy hour ge 氣氛都幾好 o甘

大家經常說吃日本菜,都是概括的說壽司,拉麵,壽喜燒,燒物等等,但日本菜就如中菜一樣,各地方縣市都有自己獨特的菜式代表其地區。不是跟日本通朋友暢談之下,我也不知道日本的北海道居然有咖哩湯這種美食,愚昧的我又長知識了,朋友為了讓我了解更多北海道風味食物,今晚帶我來到鰂魚涌日式小店Asiri品嚐。Asiri裡面有一個小黑板,上面都寫上有關北海道的資訊,如天氣,球賽結果,櫻花盛放預測日期,在吃飯的時候也可對北海道有少少的了解。吃主食前,日本人都會喜愛吃點酒餚小食,我們都不例外。朋友最愛吃枝豆,其鮮度與美味,充實而飽滿的豆子,漾出翠綠光澤,而枝豆僅以薄鹽調味,入口後是枝豆的天然香,咀嚼飽含水份的豆子,一抹淡鹽,勾出自然的甜,天然不做作的韻味。揚出豆腐是一道我很喜歡的日式小食,豆腐裹上一層薄薄的炸粉酥炸,剛上桌時,揚出豆腐非常燙口,所以要小心啊。揚出豆腐伴上醬汁,木魚絲,蔥花一同品嚐,啖啖的酥酥滑溜感,口齒留香。還有可口的雞軟骨何時何地都想吃上一口,咔嚓咔嚓香脆的炸粉包圍著雞軟骨,炸得一點都不乾不油,雞軟骨軟彈軟彈,嚼勁十足,超涮嘴。跟餐的沙律是薯仔雞蛋生菜沙律,一整球薯仔雞蛋沙律就像雪糕般漂亮,

吃主食前,日本人都會喜愛吃點酒餚小食,我們都不例外。
枝豆

揚出豆腐

沙律

跟餐的沙律是薯仔雞蛋生菜沙律,一整球薯仔雞蛋沙律就像雪糕般漂亮,與生菜,蕃茄同時咀嚼,爽脆鮮甜,作為飯前的開胃菜很不錯。
"將將燒"鮭魚味噌煮

因為覺得"將將燒"鮭魚味噌煮這名字太有趣,所以我提議點一份來試試看,出於好奇之心。"將將燒"鮭魚味噌煮上桌了,原來是以鐵板形式香煎味噌鮭魚,朋友說這鮭魚味噌煮在北海道的點擊率挺高的。

想不到鮭魚味噌煮雖然以鐵板香煎,但魚肉沒有煎得過老,反而入口無骨刺,口感滑潤細緻,富含鮮甜的油脂,佐以旁邊的清爽水嫩的炒雜菜一起享用,滿足了尋求美味的味蕾。

Asiri就連米飯都都採用北海道的夢美人米,忠於北海道的味道,夢美人也是日本的冠軍米呢。夢美人顆顆都雪白無比,飽滿富光澤,黏度十足,軟硬適中,飯味濃厚。
湯咖哩(炸魚柳)

全晚高潮湯咖哩也來到我眼前,日式的湯咖哩與一般的咖哩很不同,不會過於濃稠,並以熬煮肉的精華成湯,再加入咖哩香料烹調,所以單單品味湯頭都非常清爽。

想徹底品嚐這湯咖哩,可先用湯匙喝一口原味,然後再盛上一匙羹飯短暫浸泡湯汁裡,夢美人吸收些許湯咖哩之後,無敵的好吃呢。湯咖哩裡頭更擺滿不少蔬菜,像茄子,西蘭花,蘿蔔,薯仔等,儘管湯咖哩味濃,也不減蔬菜的鮮甜。

不誇張,湯咖哩裡的炸魚柳外脆內嫩,而且在湯咖哩的薰陶下,相當入味好下飯。如果覺得不夠辛辣的話,可以加入辣粉於湯咖哩中,直至覺得適合自己口味為止。
Green Apple Tea

最後吃完口味較重的湯咖哩料理之後,來上一杯凍青蘋果茶,剛好中和一下。全晚的北海道美食我很滿意,謝謝朋友替我上了一課寶貴的美食知識。
枝豆
揚出豆腐
"將將燒"鮭魚味噌煮
湯咖哩(炸魚柳)
Green Apple Tea
2018-04-10 66 浏览
牆上既壁畫超奪目 畫左成個北海道嘅地圖仲有老闆環島遊影低嘅靚相老闆情料北海道所以另一個黑板上面有每日嘅北海道天氣同埋櫻花期菜單上都係特色嘅北海道家庭式料理今次就試咗成吉思汗炒羊肉同埋湯咖喱前菜有薯仔沙律蔬菜食落爽口鮮甜 和風味十足另外點左日式炸雞炸至金黃色 外脆內軟咬落去仲有好多肉汁 相當可口成吉思汗炒羊肉份量都唔少食上去肉質彈牙 羶味濃郁而且加入左雜菜 口感豐富有層次湯咖喱選咗豚肉 用上豬腩肉 食落好甘香湯咖喱其實唔係咖哩只係賣相比較似 同埋香料味重其實食上去會似蕃茄濃湯送飯一流櫻花芝士 $70每星期都會有兩款特色甜品草莓醬配落去芝士度食酸酸甜甜又可以帶出芝士獨有的香味雖然價錢稍貴 但係都值得一試

牆上既壁畫超奪目 畫左成個北海道嘅地圖

草莓醬配落去芝士度食
酸酸甜甜又可以帶出芝士獨有的香味
雖然價錢稍貴 但係都值得一試
2018-04-10 530 浏览
之前到北海道旅行, 在搵食網覓食時, 發現湯咖喱好像很有名, 也蠻有興趣試, 可惜行程關係, 只在buffet時淺嚐了湯咖喱。近日發現鰂魚涌有小店, 竟然有售北海道風味湯咖喱, 所以不惜路途遙遠, 專程來試這小店的出品。據說開店的是日本人, 而在店內有些顧客、店員也是日本人, 令人增加了信心。Dinner set沙律比想像中細碟, 不過沙律菜很爽, 醬汁放的剛好, 車厘茄子很甜, 薯仔沙律原以為切粒的, 原來是一整塊, 未知是否來自北海道的薯仔, 那是在當地相當有名的, 很多日本薯片都是選用北海道薯仔作為材料。北海道風味炸雞+sapporo 啤酒$85啤酒和炸雞是好朋友, 加起來作一個set就剛好, 日和韓的炸雞都是出名的好吃, 分別是日式炸雞比較小巧, 這裡的雞塊, 它是新鮮炸起熱辣辣的, 吃起來好像有些膠質在內, 肉相當多汁嫩滑, 讚!sapporo 啤酒比起本地或國內的口味較輕, 不苦澀易入口, 女性喝也沒問題。set dinner湯咖喱 豚肉$108到了我期待的北海道湯咖喱, 現在才知道原來它叫湯咖喱卻沒有咖喱成份的, 是用蔬菜熬煮出來的湯加上香料而成, 吃法是把飯浸入咖喱裡,

Dinner set沙律

北海道風味炸雞+sapporo 啤酒$85

set dinner湯咖喱 豚肉$108
到了我期待的北海道湯咖喱, 現在才知道原來它叫湯咖喱卻沒有咖喱成份的, 是用蔬菜熬煮出來的湯加上香料而成, 吃法是把飯浸入咖喱裡, 連同配料一起吃。

在雞腿、豚肉和炸魚柳中選了豚肉, 原來都附送不少新鮮蔬菜,
豚肉切得薄片, 和咖喱一起吃, 剛好滋味, 米飯用了日本珍珠米, 特別香甜, 咖喱湯質感不濃稠, 香料味頗重, 卻沒很鹹, 除了拌飯吃, 直接喝也沒問題。

芝士茄醬薯仔茄子$108
新鮮的蕃茄醬, 拌有raclette cheese, 感覺似是北海道的鄉土料理, 很有特色,  裡面的茄子好有茄味, 而薯仔則像蕃薯般甜,
但最好吃的可能是薄薄的辣肉腸, 連我不愛吃加工肉的, 也覺得它很吸引。

Haskap soda (set dinner+$20)
Haskap 是北海道的一種berry, 味道有點像藍莓吧, 做成梳打特飲味道淡淡的。
來這裡晚餐一點也不會貴, 卻有滿滿的北海道風味, 每道菜式都很地道的樣子, 能在香港吃得到實在太幸福了。
2018-04-07 395 浏览
熟識筆者的朋友都知我是個不折不扣的吃貨,平日最愛的節目就是四圍走,外出覓食,不過有時懶懶地,唔想行太遠,也會在家附近找找,看看是否可以發掘到一些心水食店。唔好以為鰂魚涌只係個返工嘅地方,其實區內都有唔少有質素嘅食肆!就好似最近到訪呢間以北海道為主題的咖啡小店「asiri」,無論食物嘅品質、賣相和味道,都做得一絲不苟,絕對值大家得一試。餐廳座落於海光街 11 號,是家地舖,門口以通透明亮的落地玻璃作設計,內部環境一目了然,感覺開揚。沿著走廊往內進,店子地方不大,裝潢簡約,以日系淺木色為主調,牆身畫有一幅七彩繽紛的北海道地圖,展示各區名勝及名物,而近門口的書架就擺放了好幾本當地旅遊指南,客人可以隨意取閱。據說餐廳名字「asiri」係北海道原住民用語,解作「新」的意思。拿起餐牌,食物選項雖然唔算多,但賣點明確,除了有前菜和小食外,還有一系列北海道風味comfort food,另外亦有晚市套餐、生啤、燒酎、Sake、紅酒、白酒等供應。先來半份 Salmon Carpaccio ($50)  打開胃口,三文魚分量雖然不多,但紋路粗身而雪白、豐腴肥美,沒有將貨就價,吃時配以甜美多汁的番茄粒和墊底的

先來半份 Salmon Carpaccio ($50)  打開胃口,三文魚分量雖然不多,但紋路粗身而雪白、豐腴肥美,沒有將貨就價,吃時配以甜美多汁的番茄粒和墊底的火箭菜,既清新又健康。

接著是一客 Sliced Beef Steak ($138),牛扒上桌時已切成薄片,而旁邊就伴有薯角、西蘭花、粟米仔、南瓜和茄子等,分量非常豐富。挾起一小塊牛扒入口,肉味雖然不算很濃郁,但肉質嫩滑,具嚼勁,吃時可蘸點醬汁,風味更佳。至於伴吃的薯角,外層炸至色澤金黃,而內裡的薯肉亦鬆軟入味,與牛扒簡直係絕配。

壓尾點了一客晚餐 Pork Soup Curry 豚肉湯咖喱 ($108),晚餐配飯、沙律及飲品。薯仔沙律搓成球狀,薯蓉粉綿、蛋白滑溜,配上濃郁的日式蛋黃醬,非常美味。

至於碗湯咖喱,初頭還以為只是加水溝淡嘅咖喱。原來據店員稱,湯咖喱是北海道札幌的名物之一,而湯汁嘅做法就係使用大量的水,以雞骨、牛骨或豬骨及各種蔬菜,如番茄、洋蔥、蘿蔔等熬煮湯底,再加上香料製作而成。先嘗一口咖喱湯,稀稠度適中,充滿洋蔥、番茄和蘿蔔等蔬菜的甜香,微辣香辛。豚肉亦非常之有水準,醃得入味軟腍,入口甘香惹味。

米飯用上北海道米粒煮成,食落口味甘甜,配湯咖喱吃,超滿足。店員教路,正確的食法是先舀一羮有配料的湯咖喱,再拌入米飯同吃,入口辛香之餘,亦能嘗得到配料及米飯的味道,如果大家有興趣的話,不妨試下。

散點的熱檸茶 ($22) 和跟餐的凍檸茶
2018-04-04 401 浏览
要過接近兩星期的無飯生活,只因家中兩老回鄉去。被遺棄的兩姐弟便於家中附近覓食,今晚選來這間開張不久的小店一嘗究竟。平日晚上人流不多,是這附近的餐廳需要接受的事實,做生意的時間多集中於午市吧! 人客稀少,卻反倒寧靜。屬於日式的小店,簡約清新,環境舒適別緻,店員都掛上親切的笑容,令人心情大好。食物方面選擇不算多,有晚市套餐提供,晚餐配飯,沙律和飲品,最後選了一個晚餐和數款小食試試。前菜有薯仔沙律,份量不多,但蔬菜新鮮,蕃茄甜美,薯仔爽身入味,頗開胃。我們點了這裡的主打湯咖哩配雞腿 ($108),有點意外是湯咖哩不是經常吃到的咖哩醬汁那種,真的是名副其實的湯咖哩! 看到湯內有蕃茄,洋蔥,辣椒,蘿蔔,矮瓜,南瓜,薯仔和一些香料草配料,相信是由這些不同食材熬製而成的湯咖哩,沒有平時吃到的稠實口感,而是較為稀,卻帶有鮮甜清新的咖哩味道,相信有賴蕃茄洋蔥好幫手! 但不太吃到辣味,如好辣咖哩的朋友會有點失望呢! 另外不得不讚是雞脾十分嫰滑! 真的是啖啖肉! 不過不算太入味,然而質感真的很讚!不過飯的份量太少,幸而弟弟不肚餓,否則正常男士吃量真的不夠吃呢!再來是小食,原來我們點的全都是炸物,真的後知後覺

薯仔沙律

南瓜薯餅

再來是小食,原來我們點的全都是炸物,真的後知後覺! xp 南瓜薯餅($55)兩大塊! 外皮炸得香鬆脆口,南瓜蓉超豐富,味道香甜,加入薯仔口感軟綿,很推介!
雞軟骨

雞軟骨 ($48)是弟弟至愛,想不到每粒雞軟骨都大大粒,是我們吃過數一數二的大粒! 粒粒香口脆卜卜,但味道偏鹹,點上沙律醬會稍為中和鹹度,喜愛雞軟骨的朋友可以一試啊!

薯角

最後是薯角 ($45),同樣美味! 以原粒薯仔切成角狀新鮮即炸! 真的熱辣辣脆卜卜,薯味十足! 配上茄汁和沙律醬,滿足不同口味人士,相當貼心,炸薯控的我真的很滿意呢!
咖啡

最後以一杯咖啡作結,咖啡味超香濃! 香醇而不澀,奶和糖另外配上,加不加悉隨尊便。

整體來說食物質素相當不錯,服務亦很加分;但晚餐定價略貴,性價比不算高,有點難吸引附近的街坊呢!
咖啡
2018-02-18 341 浏览
擂沙:湯咖哩固名思義質感較稀身,多以蔬菜熬製湯汁並加入咖喱。自從在北海道吃過一次湯咖哩就愛上後,今次在香港終於再次遇上!雞脾湯咖哩餐 ($108):這家咖哩應該以蕃茄蘿蔔為主調,不太鹹又帶著微微蔬菜酸甜,香料如迷迭香、百里香味道亦頗為突岀,送日本飯好開胃,而且完全不辣,喜歡此店用上只帶辛辣香氣的唐辛子!不過南瓜和茄子口感略嫌油膩,可以做得更清爽。套餐包括前菜及飲品,南瓜沙拉足料,沙沙的甜南瓜伴入少許碎蛋;熱蘋果茶帶有啖啖青蘋果香,不錯喝。
雞脾湯咖哩

2018-02-11
  • 湯咖哩
2017-09-18 828 浏览
第一次黎,我同我個frd一人嗌左一個飯,佢嗌鰻魚,我就嗌左個滑蛋牛肉飯。就個豐富程度,系真系幾多野,佢d餐跟面鼓湯,有糖心蛋,有凍食三文魚,幾唔錯的。賣相亦都好吸引,特別係鰻魚飯,擺得好靚,睇落都特別有胃口。佢個凍食三文魚同糖心蛋都幾好味,個三文魚真系幾厚幾唔錯。而糖心蛋個糖心就啱啱好。不過個湯就偏咸左小小。個鰻魚唔止睇落正,食落好香口烤味,仲啖啖鰻魚汁的味,真系非常唔錯。可惜個滑蛋牛肉飯賣相同味道都差d,比較淡。

賣相亦都好吸引,特別係鰻魚飯,擺得好靚,睇落都特別有胃口。

可惜個滑蛋牛肉飯賣相同味道都差d,比較淡。
2017-08-08 726 浏览
難食同唔抵到要開個open rice account 黎俾意見。100蚊得3個切半既著仔芝士,仲要好咸。先唔好講係咪北海道味,我只食到好咸。D雞又好大陣雪味,again, 又好咸。仲好難咬開!super bad experience in this places as in the food quality is not value of money at all, I would never come back again for sure, it has ruined my dinner night
2017-06-19 817 浏览
放左工但又未夠鐘食飯,去咗呢間北海道餐廳,食人生第一碟北海道炸雞(初時以為韓國先有炸雞)加啤酒一咬,熱辣辣,薄脆嘅雞皮下面,係勁juicy 嘅雞肉真心推介同店員傾傾下發現,老闆係土生土長嘅北海道人,太太就係香港同日本混血兒,唔怪得成間餐廳咁有北海道風味。另外仲叫咗海苔白汁三文魚子意粉,同埋北海道薯仔茄子加芝士法包。意大利粉個海苔汁好特別,喺出面從來冇食過,不過唔鍾意紫菜味嘅朋友,可能會有啲抗拒。意粉係新鮮整嘅,鍾意食意大利粉嘅,相信一食就食得出。去嘅時候係晚上,餐廳唔算好多人,環境都幾舒服。

一咬,熱辣辣,薄脆嘅雞皮下面,係勁juicy 嘅雞肉
真心推介

去嘅時候係晚上,餐廳唔算好多人,環境都幾舒服。
2017-04-02 3261 浏览
星期日嘅鰂魚涌,想搵間開嘅餐廳難到喊。本身想下次先試呢度,但係行嚟行去,呢度係唯一一間星期日會開而我又想試嘅地方,就試吓啦!門面幾靚,廚房位置有個黑板寫住佢哋來自北海道,asiri嘅意思等等,幾吸引!旁邊有張長檯賣啲小飾物等。但行到入去座位位置好似有啲求其,好在牆上畫咗北海道嘅地圖及掛咗兩件運動衫,即刻吸引返啲牛肉烏冬 ($88)set lunch有日式食物及用北海道麵粉造嘅意粉。諗住牛肉烏冬都係求其幾片牛肉喺烏冬入面咁啦,點知有驚喜喎!店員用一個大盤上菜,有一杯麵豉湯、蟹子沙律、一隻味付溏心蛋、一大碟洋蔥炒牛肉及一碗烏冬!溏心蛋OK,蛋味濃郁。牛肉份量好充足,但可惜太碎嘅關係,對於我呢啲會咬開晒所有肥膏嘅人嚟講有啲困難,如果唔介意食肥膏嘅朋友應該會好開心,全部牛肉倒晒入烏冬一齊食的確會好澎湃。但其實牛肉味道煮得不錯,就咁食可能會有啲啲鹹,撈入烏冬食就會好正。烏冬唔係肥騰騰任食火鍋嗰啲,而係要出水煮,扁扁哋嗰隻,煮得剛剛好,超煙韌,呢啲先係烏冬㗎嘛!下午茶仲有蛋糕set,今日有綠茶及朱古力嘅蛋糕,散叫要$50一件,抵唔抵食不敢評論,但如果下次再嚟的話會考慮一試。之前喺銅鑼灣有一間日式C

牛肉烏冬 ($88)

凍檸茶
牛肉烏冬
下午茶仲有蛋糕set,今日有綠茶及朱古力嘅蛋糕,散叫要$50一件,抵唔抵食不敢評論,但如果下次再嚟的話會考慮一試。之前喺銅鑼灣有一間日式Cafe,但執咗之後就好似唔多覺眼邊度有,其實香港就係欠缺咗一啲日式Cafe,呢度食物OK,就係環境可以再吸引啲啦,但整體都唔錯吖!
2017-04-02
凍檸茶