2018-08-07
Happy firday 收工同同事到附近餐廳閒聊一下, 揀呢度係因為餐廳環境很有空間感, 座位寬闊, 感覺舒適休閒。餐廳老闆係一位識講廣東話嘅日本人, 由餐廳嘅佈置, 告示牌上每日更新嘅北海道資訊, 可見老闆對北海道嘅熱愛, 相信正正係因為呢份熱誠驅使佢將北海道美食帶到香港。其中, 北海道湯咖喱係呢度嘅一大特色。湯咖喱 (雞脾) $108湯咖喱味道溫和, 唔辣而且冇味精, 雞脾經壓力煲烹煮, 肉質十分腍滑。主菜以外仲有唔少蔬菜, 夠晒健康。自家製吉列豬扒飯 $118豬扒以高溫炸起, 十分香口, 連飯同蔬菜以鐵板上, 保持熱度, 加上秘製醬汁別有一番風味。 炸雞 $98雞塊炸得又熱又脆, 唧少少檸檬汁, 再沾上沙律醬食就最滋味。薯仔沙律混合薯蓉同薯仔粒, 沙律醬唔會太多, 啱晒我口味。邊食邊飲返杯冰凍北海道啤酒, holiday mood 返晒嚟, 正呀!
其中, 北海道湯咖喱係呢度嘅一大特色。
湯咖喱 (雞脾) $108
湯咖喱 (雞脾) $108
自家製吉列豬扒飯 $118
自家製吉列豬扒飯 $118
炸雞 $98
炸雞 $98
北海道薯仔沙律
薯仔沙律混合薯蓉同薯仔粒, 沙律醬唔會太多, 啱晒我口味。
啤酒