2022-05-26 47 浏览
Apinara係泰國飲食集團Nara嘅姊妹品牌 主打正宗泰菜🇹🇭店內環境舒適有格調 座位寬敞 大部份店員都係泰國人 親切又熱情平日下午都幾多人幫襯 我哋大概兩點嚟到 好彩唔使排隊等位😛▪️燒豬頸肉配白飯Lunch set嘅其中一款 set都會包埋湯/小食/甜品/飲品🍹揀咗好耐冇飲嘅冬蔭功湯 主要配料係大蝦同蘑菇 酸味之中滲出微微辛辣 呢款口味好啱我❣️小食就分別有醃薯仔同春卷 而主角豬頸肉都處理得好好 好入味而且肉質好軟腍 點埋泰式酸辣汁 味道更加好🐷最後食埋甜品芒果西米露 超級滿足▫️菠蘿肉鬆海鮮炒飯菠蘿炒飯喺泰國都算係有代表性🍍當中可以加入唔同嘅配料 而呢一個就以海鮮為主 可以話係相當豐富😍入面有青口/帶子/雞肉/腰果/肉鬆同菠蘿 每一啖都會食到唔同配料 無論係口味或者口感都相當滿足 開頭見到個菠蘿唔算太大個 原來入邊起肉都起得幾深 所以成個飯都好有份量今次食得太飽 下次再嚟要試吓佢哋嘅特色甜品😋另外呢度除咗係泰菜餐廳 仲融入咗酒吧理念 提供各種泰式cocktail🍸
平日下午都幾多人幫襯 我哋大概兩點嚟到 好彩唔使排隊等位😛

▪️燒豬頸肉配白飯
▫️菠蘿肉鬆海鮮炒飯

2022-05-25 48 浏览
今日去咗間太古廣場食泰國餐廳食dinner,太古廣場最近做緊promotion買夠兩萬8蚊就有$2000 coupon都幾抵,加上這間餐廳位於hsbc branch 隔離,位置都算中心,我哋嗌咗泰式東北拼盤,椰菜苗,泰式生蝦同濕炒河粉。感覺生蝦很新鮮,咬落去很彈牙,同埋都有好多隻,啲汁都調得好好👍,東北拼盤係一舊舊肉,鍾意食肉嘅朋友應該都覺得幾正,濕炒河粉啲蝦好大隻,隻隻都好彈牙,椰菜苗都好惹味, 呢間餐廳嘅環境都唔錯,出邊有個酒吧仔,陳列着各種各樣唔同嘅酒,平時可以放工後過嚟happy hour,下次可以再去。
2022-05-25 43 浏览
這間泰菜比一般泰菜來說高級但價值相若,環境大又闊落.職員也有泰藉人士接待.一來便有蝦片作為前菜$18,份量也多,蝦片大大片,加了黑椒,香脆口感又有少少辣勁,好好食😋😋如果免費一定會refill.💠香蒜炒菜苗 $78 🥬Stir-fried Baby Cabbage w/ garlic菜苗加入了蒜頭,菜苗充滿了蒜香味,而菜本身食落已經很香甜😊💠青咖哩雞 $138 🐓🍛Chicken Green Curry青咖喱有少少辣,用了金不換、檸檬葉、香茅、青辣椒、南薑.所以聽吓你的咖喱味非常香濃,另外雞肉以炆的形式烹調,鮮香又嫩滑.💠泰式炒金邊粉 $128 🍳🍝Phad Thai w/ prawns將金黃的蛋網包著金邊粉,材料還有大大隻蝦,豆腐乾,加入檸檬汁會令金邊粉的味道大酸香,香甜,基本上完全不用家旁邊的砂糖和辣椒配來吃.💠椰香奶皇流心湯丸 $68🥥🍡Thai Egg Custard Dumplings w/ Coconut Milk湯圓材料豐富,有芋頭,小丸子、鮮椰肉和奶黃湯圓,湯圓煙韌口感,配上椰子奶,鮮甜美味.

💠香蒜炒菜苗 $78 🥬
菜苗加入了蒜頭,菜苗充滿了蒜香味,而菜本身食落已經很香甜😊

💠青咖哩雞 $138 🐓🍛
Chicken Green Curry

💠泰式炒金邊粉 $128 🍳🍝
Phad Thai w/ prawns

💠椰香奶皇流心湯丸 $68🥥🍡
2022-05-24 1359 浏览
唔知大家對泰國🇹🇭菜有咩印象?💜係香港食泰國菜,好多事都在小店🥢環境相對簡單同地道!💡之前有朋友介紹在太古廣場的Apinara📍環境好靚好舒服,價錢都合理,決定試下呢!❣️-好少在大商場內食泰國菜😍環境真係好闊落同靚😎😎好岩飯聚好舒服!!開頭仲擔心會價錢會不值,但食完覺得都幾有驚喜!💡💡-首先前菜方面我點了Prawn carpaccio泰式生蝦🦐🦐新鮮的生蝦絕對超滿足!😋😋而且份量好有驚喜,竟然有十隻! 超滿意又新鮮!😋😋配埋特製的醬汁真係好開胃✔️而且會食極都唔夠!😝-主食方面我點了Fish fillet rice noodles in Tom Yum Soup 冬蔭功魚片湯金邊粉!💯💯💯第一次試以魚片作主打😙呢個我真係大推! 因為魚片好滑又薄身🧡好順口好好食! 而且唔會膩呢🤤而且呢個冬蔭公湯底飲湯唔會好咸,有少少奶香,好香滑同順口,食完唔會覺得咸口感想對好豐富!🥣而且麵質好爽口,我大推鍾意的朋友必試!🌼-另一主食點了Phad Thai with prawns 泰式炒金邊粉🥰🥰經典好食! 我相信粉金邊粉都真係考牌之作!💡而這家的蝦好大隻同足料!🍽上碟都好精緻,賞心閱目💚而且份量都好足夠呀
唔知大家對泰國🇹🇭菜有咩印象?💜
係香港食泰國菜,好多事都在小店🥢
環境相對簡單同地道!💡
之前有朋友介紹在太古廣場的Apinara📍
環境好靚好舒服,價錢都合理,決定試下呢!❣️
好少在大商場內食泰國菜😍
環境真係好闊落同靚😎😎
好岩飯聚好舒服!!
開頭仲擔心會價錢會不值,但食完覺得都幾有驚喜!💡💡
新鮮的生蝦絕對超滿足!😋😋
而且份量好有驚喜,竟然有十隻! 超滿意又新鮮!😋😋
配埋特製的醬汁真係好開胃✔️
而且會食極都唔夠!😝
第一次試以魚片作主打😙
呢個我真係大推! 因為魚片好滑又薄身🧡
好順口好好食! 而且唔會膩呢🤤
而且呢個冬蔭公湯底飲湯唔會好咸,
有少少奶香,好香滑同順口,食完唔會覺得咸
口感想對好豐富!🥣
而且麵質好爽口,我大推鍾意的朋友必試!🌼
經典好食! 我相信粉金邊粉都真係考牌之作!💡
而這家的蝦好大隻同足料!🍽
上碟都好精緻,賞心閱目💚
而且份量都好足夠呀! 好驚喜🍝
有時會擔心這類餐廳的份量好少呢😁😁
所以絕對對得上價錢!🥳
加上環境好舒服,好岩同三五知己享用晚餐!👯‍♀️
不過建議大家最好book 位,會坐得更舒適呢!🫶🏻
2022-05-19
  • 泰式生蝦
  • 冬蔭功魚片湯金邊粉
從小便喜歡吃泰菜,酸酸辣辣和獨特的香料香口刺激,以芒果、斑蘭、椰子為主要食材的泰國甜點同時兼備濃郁和清香,即使飲食控制中,每次吃都扺不住想要叫甜點的誘惑𝘟𝘋。✿泰菜的天花板,不得不提這家𝘈𝘱𝘪𝘯𝘢𝘳𝘢了。他是在連續10年被評為最佳泰國餐廳𝘕𝘢𝘳𝘢的姐妹店,連泰國人自己也很喜歡吃。很多菜式都沿用傳統古法製作,材料和比例都非常講究。而𝘈𝘱𝘪𝘯𝘢𝘳𝘢比起𝘕𝘢𝘳𝘢走的路線,更多了一分高雅和創新感,非常適合需要細選環境的特別日子來吃。•••••••••••𝙎𝙣𝙖𝙘𝙠•••••••••••✿ 肉碎米粉生菜包 ($𝟭𝟬𝟴 + 𝟭𝟬%)🍄 非常驚喜,迫不及待要放第一位介紹🍄 肉碎份量很多,以醬油、魚露和青檸腌過,配了小豆卜和鹹蛋,非常入味🍄 醬汁和外面吃到的都不太一樣,蒜和青辣椒的味道更突出了,還帶檸檬的清香,酸辣比例很恰好🍄 米粉包在裏面一起吃畫龍點睛!口感爽爽有嚼口,層次豐富✿ 脆炸蝦餅($𝟲𝟴 + 𝟭𝟬%)🍄 共有三塊,炸漿非常脆薄,也不至於界口🍄 很足料,每口都有厚實彈牙十足的蝦肉🍄 沾醬是特調的酸辣和話梅醬,甜味帶著梅香,很出色!✿ 豬頸肉木瓜沙律($𝟭𝟯𝟴 + 𝟭𝟬%)🍄 可能其他菜式太出

•••••••••••𝙎𝙣𝙖𝙘𝙠•••••••••••

✿ 肉碎米粉生菜包 ($𝟭𝟬𝟴 + 𝟭𝟬%)
🍄 非常驚喜,迫不及待要放第一位介紹
🍄 米粉包在裏面一起吃畫龍點睛!口感爽爽有嚼口,層次豐富

✿ 脆炸蝦餅($𝟲𝟴 + 𝟭𝟬%)
🍄 共有三塊,炸漿非常脆薄,也不至於界口
🍄 很足料,每口都有厚實彈牙十足的蝦肉
🍄 沾醬是特調的酸辣和話梅醬,甜味帶著梅香,很出色!

✿ 豬頸肉木瓜沙律($𝟭𝟯𝟴 + 𝟭𝟬%)
🍄 可能其他菜式太出色了,相比下沒有太大驚喜
🍄 豬頸肉肥肉部分不多,炙燒到微焦,肉質較實,勝在輕盈薄身,喜歡脆香豐腴豬頸肉口感的未必合口
🍄 調味得宜,木瓜沙律如果可以加點花生碎應該會很搭

•••••••••••𝙈𝙖𝙞𝙣•••••••••••

✿ 青咖喱雞 ($𝟭𝟯𝟴 + 𝟭𝟬%)
🍄 害怕吃辣的話,一定要選青咖喱,它在泰式咖喱中偏濃郁香甜,同樣保留多樣香料的豐富香味
🍄 雞肉吸收了羅望子、檸檬葉和青咖喱的香氣,加澆上的椰奶越吃越香,忍不住點了薄餅,別浪費醬汁的精華!

•••••••••••𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠•••••••••••

✿ 鮮椰子沙冰($𝟱𝟴 + 𝟭𝟬%)
🍄 學懂自己沖後,已經很少在外面點了。但絕對不能錯過這杯!
🍄 集椰青水的清甜、濃厚椰子肉和椰奶於一身,非常解渴
🍄 椰子肉每口都能挖出一大塊,一點也不含糊

•••••••••••𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩•••••••••••

✿ 椰香奶皇流心湯丸($𝟲𝟴 + 𝟭𝟬%)
🍄 椰奶湯熱乎乎的,濃稠椰香味濃竟帶點鹹味,把椰子味襯托得更為鮮甜,非常美味!
🍄 每口都能吃到三色小丸子、啖啖椰肉、芋頭顆粒和湯圓
🍄 湯圓皮薄軟而糯,奶黃蓉塞滿內餡,細軟易化,意想不到壓軸甜點會如此出色!

☾•••••••••••••••☽
一句話總結:有格調又傳統的泰菜請選它!
𝘊𝘗值 : 🌝🌕🌕🌕🌖
☾•••••••••••••••☽

唯一的小意見是,冷氣好大🧘🏻‍♀️,請帶衣服去!

位於太古廣場入面嘅呢間泰國菜除咗係過江龍之外 仲係米芝蓮 環境寬敞舒適 食物質素都好好價錢大約人均$150-300左右 Lunch set嚟食會再平啲適合一家大細 或者幾個朋友一齊食🍻☼☼☼☼☼☼☼☼ ☼☼☼☼☼☼☼☼📌分類#couple_fooddiary金鐘#couple_fooddiary_東南亞✍︎︎ꨄ 泰式炒金邊粉 $128呢個金邊粉由蛋絲包住 好靚仔入面有四隻中size 爽口彈牙嘅大蝦食落口感比較濕潤 唔會乾到硬曬一舊舊 除咗醬汁好多 濃味之外 仲配搭左辣椒碎 花生等 整體味道好好 推介!☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬-𖣘手工斑斕香葉包雞 $168傳道香葉包雞 賣相好似中式嘅糭咁不過入面就係泰式烤雞雞肉有滿滿嘅斑斕葉香味 再點埋旁邊嘅照燒甜醬 味道幾夾不過雞肉滑啲就更好☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟲/𝟭𝟬-𖣘 冬陰功魚片湯金邊粉 $98超大碗 金邊粉好滑又掛湯有勁多舊魚肉!好咬就散冬陰公味道偏溫和 唔攻鼻亦都唔辣好啱比初嚐試食冬陰功嘅朋友ᕕ( ᐛ )ᕗ☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟳.𝟱/𝟭
位於太古廣場入面嘅呢間泰國菜

入面有四隻中size 爽口彈牙嘅大蝦
食落口感比較濕潤 唔會乾到硬曬一舊舊
除咗醬汁好多 濃味之外
仲配搭左辣椒碎 花生等
整體味道好好 推介!

𖣘手工斑斕香葉包雞 $168

超大碗 金邊粉好滑又掛湯
有勁多舊魚肉!好咬就散
冬陰公味道偏溫和 唔攻鼻亦都唔辣
好啱比初嚐試食冬陰功嘅朋友ᕕ( ᐛ )ᕗ

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
ꨄ 𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝑐𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝑠𝑚𝑜𝑜𝑡ℎ𝑖𝑒 $58

新鮮椰子雪沙🥥加左椰子粒 同埋珍多冰粒
再加埋少少沙冰粒 同椰奶
感覺勁清爽 透心涼💦
珍多冰粒有咬口 呢個係必點🧉

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟳/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬
ꨄ 泰式奶茶綿綿冰 $108

Omg 呢個真係世界級好食
嚟到嘅時候已經覺得震撼 綿綿冰上面加左煉奶
但都唔會覺得死甜
反而係超級濃嘅泰式奶茶味(●’◡’●)ノ
加埋8款配料
紅豆 粟米 涼粉 珍多冰 椰果 芋頭 椰肉
整體超豐富 好滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟵/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬

📝

泰式奶茶綿綿冰
𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝑐𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝑠𝑚𝑜𝑜𝑡ℎ𝑖𝑒
冬陰功魚片湯金邊粉
2022-05-18 43 浏览
以前仲有得去旅行嘅時候都一定會去食佢哋曼谷嘅總店🥺 然後喺香港都食過佢哋海港城分店NARA,依然保持到水準👍🏻🍤脆炸蝦餅:每次食泰國菜都一定要叫炸蝦餅。外面脆得來裏面仲保留到蝦嘅鮮甜味同埋食得出唔怕溝咗好多粉。好食!😍🐖燒豬頸肉配青木瓜沙律佢哋用嘅燒豬頸肉肉質鮮嫩同埋唔會有過多嘅肥肉🥰喺旁邊嘅青木瓜沙律都非常之開胃,酸酸地配埋燒豬頸肉一齊食唔怕好油膩~💕🦐泰式炒金邊粉:喺香港食過咁多間泰國菜佢哋嘅泰式炒金邊粉真係數一數二💯有大概5/6隻虎蝦,肉質爽口彈牙🤩調味料恰到好處,唔會太過鹹或者太淡,每條金邊粉都有醬汁蓋著,鹹鹹地甜甜地咁非常之開胃🤤🦀黃咖喱軟殼蟹:可以話係佢哋最出名嘅招牌菜,亦都係其中一碟令我瘋狂回頭食呢間餐廳嘅原因😋軟殼蟹嘅份量都幾多+幾大隻,外殼脆得嚟唔會炸到好乾同埋保留到裡面嘅肉汁🥰黃咖喱配飯同薄餅一齊食真係好正,又唔怕好辣!😚環境方面都好舒服唔怕嘈,好適合同朋友/家人靜靜咁享受一餐美味嘅泰國菜。

🐖燒豬頸肉配青木瓜沙律

2022-05-18 1013 浏览
Apinara係獲獎無數嘅Nara泰國飲食集團旗下之概念品牌店,唔單止係一間泰式料理餐廳,佢哋更加融入酒吧理念,特設開放式吧台,專門供應各式獨家的泰式雞尾酒。 菜單除咗囊括各款Nara經典招牌泰菜外,更注入咗一系列以時令食材炮製的創新菜式。 😝😝菜單上選擇繁多,我哋都係跟住佢menu上top signature嘅食物去嗌,款款都好想試。唯一美中不足係因為食得太飽搞到食唔到甜品😂唯有下次再試啦。。。🔘泰式生蝦 | $148評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 一碟十隻,仲要隻隻都係好肥美啖啖肉,好抵食,夠晒新鮮爽口😝大家記住配埋佢個泰式辣汁一齊食,就算本身唔係好食得辣嘅,呢個醬汁係幾容易入口,唔算好辣😝。。🔘燒豬頸肉配青瓜沙律 | $138評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 呢個豬頸肉真係食到佢有一陣炭燒嘅味道😍豬頸肉大大塊,肉質鬆軟可口,炭燒所逼出嘅豬油非常之香,送飯真係一流!而最特別係佢會配埋青瓜沙律好清新,中和左豬頸肉嘅肥膩,當開胃菜食都唔錯㗎!。。🔘100%全血和牛船麵 $138評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 呢個餐廳招牌菜式係一定要試!湯底以牛骨同豬骨以泰式方法熬製而成,味道極之香濃!全血和牛船麵有牛丸

🔘泰式生蝦 | $148
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑

燒豬頸肉配青瓜沙律

🔘燒豬頸肉配青瓜沙律 | $138
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

100%全血和牛船麵

🔘100%全血和牛船麵 $138
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 呢個餐廳招牌菜式係一定要試!湯底以牛骨同豬骨以泰式方法熬製而成,味道極之香濃!全血和牛船麵有牛丸、牛腱同和牛三種牛肉配料,當中以牛腱最為吸引😍一上枱已經聞到好重嘅牛味,鍾意食牛嘅大家一定要試吓啦!

Fresh Coconut Smoothie

🔘Fresh Coconut 🥥 Smoothie | $58
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 以新鮮椰子肉打成嘅Smoothie,味道清甜味美,本身以為會冇乜椰子味,但飲落椰子味好突出,消暑解渴真係一流。

🔻每台都會跟一碟蝦片❤️😍
Fresh Coconut Smoothie
  • 燒豬頸肉配青木瓜沙律
  • Fresh Coconut  Smoothie
2022-05-17 642 浏览
戲院開番🎉🎉呢日收工睇戲前起附近搵左間泰國餐廳食個早飯先 📌燒豬頸肉配青木瓜沙律比一般豬頸肉切得厚身,肥瘦適中,唔會一口油。食落肉味好濃,甜甜地有少少辣,邊位有燒到焦香青木瓜絲幼身 食起黎好爽口 配埋秘製辣汁食好惹味開胃🤤📌泰式炒金邊粉蛋網下面鋪滿左蝦仁 蝦的肉質結實金邊粉濕潤唔油、彈牙,夾雜住炒香左嘅蝦米、韮菜、菜甫,口感好豐富📌芒果軟殼蟹米紙卷米紙卷表面鋪左幾件嘅軟殼蟹蟹件 吃落幾好唔會覺得油 而且size係剛好2-3啖可以食完,唔使食到好狼狽 米紙卷有生菜、紅蘿蔔絲、芒果、軟殼蟹,外層煙韌 ;內層爽脆清甜📌椰香奶皇流心湯圓平時見到有芒果糯米飯一定會揀,今次佢寫住top signature(同「期間限定」一樣嘅魔力一樣🤫)冇諗過係芒果糯米飯同出一轍嘅椰奶底😍😍椰奶帶咸味,令椰香更突出 幼三色丸子顏色好靚,口感軟糯 ;芋頭粒好綿密,鮮椰肉有畫龍點睛嘅效果🤤
戲院開番🎉🎉呢日收工睇戲前起附近搵左間泰國餐廳食個早飯先

• 椰香奶黃流心湯圓
  • 泰式炒金邊粉
  • 燒豬頸肉配青木瓜沙律
2022-05-11 72 浏览
🪆💕最近來到了這間米芝蓮泰國菜餐廳🇹🇭 店內設計型格高級 座位寬敞舒適🪑 有多款精緻泰菜可供選擇: 生蝦•米紙卷•生菜包•船麵和甜品等☺️ 前菜方面我們試了個泰式豬頸肉配木瓜沙律🥗 豬頸肉燒得惹味焦香 沾上冬陰功汁 味道很棒😋 另外還有金邊粉和菠蘿炒飯 旁邊有數款配料可自由搭配口味🧂味道甜甜的 很特別😍 而且大蝦鮮甜香口 值得一試👏🏻 而菠蘿炒飯的材料豐富 香氣濃郁 菠蘿多汁味甜👅 整個口感酸酸甜甜的 一下子就打開了我的味蕾 ๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘ 這兩道菜也是他們的招牌菜式哦🥰甜品方面 有芒果糯米飯| 糕點| 雪糕..🍧當然要點原個椰青水 鮮甜清爽💦 推薦大家來試試這性價比高的泰菜😘
🪆💕
最近來到了這間米芝蓮泰國菜餐廳🇹🇭

這兩道菜也是他們的招牌菜式哦🥰

甜品方面 有芒果糯米飯| 糕點| 雪糕..🍧
當然要點原個椰青水 鮮甜清爽💦

推薦大家來試試這性價比高的泰菜😘
2022-05-10 56 浏览
每次食泰國菜必點菠蘿炒飯,原隻菠蘿上仲有青檸、海鮮、腰果同肉鬆等等,雖然飯有啲硬同埋熱度唔夠,但勝在賣相夠搭救。小食豬頸肉夠晒入味,配埋木瓜沙律,豬頸肉大大塊,上面有蔥花同芫荽,加埋辣椒籽豉油,每人食幾片非常惹味。呢度嘅船麵真係唔話得,湯夠晒濃郁,有炸豬皮同芫荽,但湯唔會太肥,好味到真係想飲晒!料又夠豐富,有牛展牛丸等等,確實係非凡享受。最後要讚一讚個椰子榴槤雪糕,椰子肉遍布整球雪糕球裏面,食完濃味野,再食雪糕係一個極級享受!

小食豬頸肉夠晒入味,配埋木瓜沙律,

2022-04-23
食親泰菜都會忍唔住叫青咖哩太中意果種甜甜地又帶少少香辣既味道🥰金鐘PP呢間泰國餐廳環境好靚同舒適同朋友坐低食飯傾計好舒服👯‍♀️侍應服務亦都好周到👍🏻而且食物都幾好味呀😋🥘 青咖哩雞🫓 印度薄餅🦐 泰式炒金邊粉🐷 燒豬頸肉配青木瓜沙律🥬 泰式炒椰菜苗🥠 蝦片青咖哩既香味好濃郁💚🤍侍應建議我地叫埋印度薄餅配黎一齊食咖哩配薄餅真係永遠既絕配呀😋滲哂每滴香濃既青咖哩汁入薄餅食真係好正❕咖哩既雞肉亦都好嫩滑👍🏻炒金邊粉用網格狀既蛋皮包住蝦同粉賣相好精緻側邊仲放左花生、糖同辣椒粉可以自己調味金邊粉本身味道亦都岩岩好唔會太甜或太酸燒豬頸肉燒得幾香同埋係偏爽口果種配埋木瓜沙律仲可以平衡返燒肉既膩成餐飯同朋友都食得又傾得好滿足😋👍🏻
食親泰菜都會忍唔住叫青咖哩

咖哩配薄餅真係永遠既絕配呀😋
滲哂每滴香濃既青咖哩汁入薄餅食真係好正❕
咖哩既雞肉亦都好嫩滑👍🏻
炒金邊粉用網格狀既蛋皮包住蝦同粉賣相好精緻
側邊仲放左花生、糖同辣椒粉可以自己調味
金邊粉本身味道亦都岩岩好唔會太甜或太酸
燒豬頸肉燒得幾香同埋係偏爽口果種
配埋木瓜沙律仲可以平衡返燒肉既膩
成餐飯同朋友都食得又傾得好滿足😋👍🏻

• 泰式炒金邊粉
  • 青咖哩雞配印度薄餅
2022-05-08 64 浏览
終於有時間和男朋友拍拖了😋男朋友不喜歡和我去那些拍吃不飽的餐廳🥹天熱了又想在有冷氣的地方我就特別找了這家地鐵站或巴士直接點對點的地點🙈😂就在金鐘站的太古廣場 夏天又想吃泰國菜🇹🇭🤪 所以試試看~我沒有訂座 餐廳許多座位 我相信平時去也不會沒有座位.由於我是星期六星期日或公眾假期去,所以只有單點的我看見原來 星期一至星期五 下午3時至5:30有下午茶套餐 超級便宜!$88起一個套餐 主食 還要包飲品.由於我是假日去所以就不能享有這個優惠.我點了$138的海鮮菠蘿炒飯 🍍 很好吃很欣賞他有一隻很大的蝦 也有很多海鮮 也有很多腰果可是我最喜歡的還是超多的肉鬆和提子乾🤪😍.還有$138的全血和牛船麵 牛丸很彈牙多汁湯底很濃郁 我發現他的面是金邊粉😆 .另外還有點了$138的燒豬頸肉配木瓜沙律🥗還有$58的椰汁沙冰 超級解渴很好飲🤪.男朋友這次終於不用陪我吃那些吃不飽的輕食咖啡店了🤣🤣😂 飽到不行 一面滿足的樣子.📍Apinara (金鐘)金鐘金鐘道88號太古廣場2樓205號舖
終於有時間和男朋友拍拖了😋

夏天又想吃泰國菜🇹🇭🤪
所以試試看~
我沒有訂座 餐廳許多座位
我相信平時去也不會沒有座位
由於我是星期六星期日或公眾假期去,所以只有單點的

我看見原來 星期一至星期五 下午3時至5:30

另外還有點了$138的燒豬頸肉配木瓜沙律🥗
還有$58的椰汁沙冰 超級解渴很好飲🤪
男朋友這次終於不用陪我吃那些吃不飽的輕食咖啡店了🤣🤣😂
飽到不行 一面滿足的樣子
📍Apinara (金鐘)
金鐘金鐘道88號太古廣場2樓205號舖
Nara 連續十年獲「 Thai Tatler 泰國最佳食府 」喺泰國食過一次Nara 食過尖沙咀副線Lady Nara 今次試埋太古廣場嘅Apinara!🤍燒豬頸肉配青木瓜沙律($138) | Rating: 7.5/10用木盤木碗裝住 好鍾意呢個presentation豬頸肉算係幾厚切 咬落幾軟腍肉夠入味 唔會太油 食到微微炭燒味配嘅青木瓜沙律一齊食幾夾 解下膩 但調味比較單一 如果有翻啲乾蔥魚乾吊下味會好啲🤍泰式椰子雞湯($108) | Rating: 8.5/10飲過唔少泰國餐廳嘅椰子雞湯呢個算好濃郁同足料 做到椰味香濃帶少少辣咁濃郁但唔會覺得膩口 會想一啖接一啖飲細妹就話覺得偏甜😂但我覺得還好用咗雞髀肉煮 肉質當然比較嫩滑 份量都好多🤍芒果軟殼蟹米紙卷($118) | Rating: 6.8/10米紙卷包住軟殼蟹 芒果 沙律菜 蘿蔔上面仲有多隻軟殼蟹! 不過略嫌炸得唔夠酥脆 芒果肉都比較細嚿 食落冇乜存在感但醬汁味道酸酸甜甜 幾開胃🤍Fresh Coconut Smoothie($58) | Rating: 8/10見佢係signature drinks 都真係幾好飲出面好少
喺泰國食過一次Nara 食過尖沙咀副線Lady Nara
今次試埋太古廣場嘅Apinara!

用木盤木碗裝住 好鍾意呢個presentation

整體體驗不錯 食物中上水準
木系裝修比較有質感 又不失chill嘅感覺
餐廳係半開放式設計 用餐氣氛又再悠閑啲

2022-05-06 43 浏览
星期五食好野時間, 加埋無王管的最後一日, 一於食盡d。 今日同事帶我去太古廣場2樓Apinara 食泰國菜。 午餐款式眾多, 又可以升級食多d小食,價錢合理。是日午餐泰式牛肉船麵泰式豬肉炒河泰式生蝦每款Lunch Set 都包沙律,湯,同餐飲。泰式生蝦, 蝦肉彈牙, 精瑩通透, 醬汁係精華所在, 非常開胃醒神。泰式牛肉船麵, 鍾意食牛的朋友必食, 因為每一款牛都好好味, 牛丸彈牙, 牛展軟林林, 入口溶化, 但牛味香濃。泰式豬肉炒河, 有鑊氣, 河粉炒得好火路, 非常野味。椰子雞湯, 奶白色的雞湯, 非常吸睛, 有好濃的椰子味, 非常好飲, 下次要試冬陰公湯。

午餐款式眾多, 又可以升級食多d小食,價錢合理。

是日午餐
泰式牛肉船麵
泰式豬肉炒河
泰式生蝦
每款Lunch Set 都包沙律,湯,同餐飲。

泰式豬肉炒河, 有鑊氣, 河粉炒得好火路, 非常野味。