2022-04-15 77 浏览
有了消費卷就好想出去食好西,呢間「Apinara」是其中一間已bookmarks的食府,貪佢是米芝蓮高級泰菜,裝修真係好富麗堂皇,很高級,座位坐得好舒適☺️午市套餐~套餐包括自選湯品 、精選沙律、小食、甜品 及餐茶:🔸泰式牛肉船麵 $180大碗份量好多,牛肉、牛丸、牛𦟌,一上桌已驚嘆,牛肉款式多,每一款都有數件,而且牛𦟌非常厚肉和大件,好腍好入味😋光吃牛已經很飽。整碗麵呈深啡色,牛味好香濃。沙律是木瓜沙律,木瓜絲食吃黎清新幼細,好爽口。🔸菠蘿肉鬆雞肉炒飯 $180雞肉、菠蘿、肉鬆、提子乾、腰果,同埋粒粒金黃嘅炒飯一齊食,好醒胃。雞肉好腍好新鮮。湯可揀冬陰功或椰子雞湯,椰子雞湯香濃椰子味,味道又咸又甜,好惹味。🔸芒果糯米飯 套餐+$38食泰國餐我最喜愛,必叫😆糯米飯夠黏,好多汁,份量又多,而芒果又甜又Juicy同大舊,食到停唔到口😋

午市套餐~
套餐包括自選湯品 、精選沙律、小食、甜品 及餐茶:
🔸泰式牛肉船麵 $180
沙律是木瓜沙律,木瓜絲食吃黎清新幼細,好爽口。

🔸菠蘿肉鬆雞肉炒飯 $180

🔸芒果糯米飯 套餐+$38

今天來到PP,  如果不知道NARA 雙C的LOGO, 是不會留意這是泰菜餐館. 但眼利的小米就看到店門餐牌, 發現全都是泰菜......註: 小米看過君如森美和TONY渣的有關顏色泰文影片後, 開始對泰國相關事物很有興趣囉!!!我倆就在此來個下午茶了! 下午3點多, 客人不多, 環境夠寧靜, 感覺真悠閒. 最嘈吵的, 就是小米! 小米每款都想要呢!! 嚷著要紅咖哩, 又要炸物. 下單後, 職員呈上一碟小食~炸蝦片. 脆脆口感夾雜香辣的胡椒, 整體不油膩. 小米頗喜歡這個炸蝦片.          泰式東北小食拼盤   當年清邁之旅, 常常見到這種拼盤. 以當地新鮮蔬菜沾上特色辣醬/咖哩醬, 生勾勾的沾上醬料; 用最簡單的方法, 直接嚐到蔬菜的鮮.  當然清邁拼盤有時會加上炸五花腩, 泰北酸腸之類呢! 面前這個拼盤有生勾勾的蔬菜, 還有2款腸和圓碌碌的東北豬肉丸, 另配盅豬肉碎.    東北豬肉丸 圓碌碌肉丸經油炸後變成金黃色, 但只是外脆, 內裡卻是碎肉. 就是生菜豬肉包的豬肉碎, 卻帶有冬蔭公那明顯的酸味, 是青檸嗎?     顏色較粉紅的清邁香腸, 應該叫做泰東北酸腸, 用生豬肉
但眼利的小米就看到店門餐牌, 發現全都是泰菜......
註:
小米看過君如森美和TONY渣的有關顏色泰文影片後,
開始對泰國相關事物很有興趣囉!!!

我倆就在此來個下午茶了!
下午3點多, 客人不多, 環境夠寧靜, 感覺真悠閒.
最嘈吵的, 就是小米!
小米每款都想要呢!!
嚷著要紅咖哩, 又要炸物.
小食
下單後, 職員呈上一碟小食~炸蝦片.
脆脆口感夾雜香辣的胡椒, 整體不油膩.
小米頗喜歡這個炸蝦片.
泰式東北小食拼盤
當年清邁之旅, 常常見到這種拼盤.
以當地新鮮蔬菜沾上特色辣醬/咖哩醬, 生勾勾的沾上醬料;
用最簡單的方法, 直接嚐到蔬菜的鮮.
當然清邁拼盤有時會加上炸五花腩, 泰北酸腸之類呢!
面前這個拼盤有生勾勾的蔬菜,
還有2款腸和圓碌碌的東北豬肉丸, 另配盅豬肉碎.
東北豬肉丸
圓碌碌肉丸經油炸後變成金黃色,
但只是外脆, 內裡卻是碎肉.
就是生菜豬肉包的豬肉碎,
卻帶有冬蔭公那明顯的酸味, 是青檸嗎?
泰式東北小食拼盤
顏色較粉紅的清邁香腸, 應該叫做泰東北酸腸,
用生豬肉跟糯米和香料發酵而成.
熱辣辣酸腸本來就帶酸味,
腸衣之下, 餡料口感鬆化不粘結,
味道似加熱後的強酸版壽司飯.
不過我喜歡, 因為這是我清邁的味蕾回憶.
泰式東北小食拼盤
泰式香腸顏色偏橙紅, 就知道辣椒比例高, 即是堅辣.
還有明顯的香茅碎, 蒜, 金不換等香料,
都是濃濃的泰國香辣風味, 爽!
泰式東北小食拼盤
伴碟紅卜卜泰國蘸醬, 以鹹酸辣為主, 但帶甜.
而那盅豬肉碎, 都是帶酸的,
以生菜包起來享用, 變成豬肉碎生菜包.
100%全血和牛船麵
泰國特色美食之一, 餐廳MENU TOP SIGNATURE,
而小米看到<和牛>, 就想要船麵, 所以點這款.

真身 :
大碗船麵, 碗底還配上碟子.
職員只需端著碟子來呈上船麵, 雙手就無需接觸碗身.
視覺 :
混濁的啡色湯底 + 牛肉片X4+ 牛腱X4 + 牛丸X4 + 炸豬皮
平常的船麵湯底總帶著潮州滷水的影子, 湯身一般是清澈的啡色.
而這個100%全血船麵湯式卻較混沌一片, 即係唔夠清.
心中就開始幻想 : 血跟湯底一起加熱而凝固?
其實MENU有寫湯底材料.
手感 :
上層多款牛肉系列的配料容易夾取, 但有一定重量, 所以在下層的金邊粉就被壓成一團了.
金邊粉偏偏很有彈性, 太用力夾硬扯出來, 就會揈來FLING去.
夾取之時, 真要小心翼翼, 以免令湯底四處外濺.
個人更不想因此而弄污衣物囉!
口感&味道 :
和牛薄片容易變熟, 所以要先享用.
牛腱肉軟綿綿, 筷子一夾容易將其分件.
剛才嚐過香辣蝦餅和拼盤後, 就覺得湯底不太辣.
湯底口感很濃郁, 自己喜歡金邊粉和湯底一起享用.
100%全血和牛船麵
以小碗分出部份給小米, 而小米很喜歡, 添完又添.
金邊粉下方, 還有甕菜和芽菜.
來到最後, 炸豬皮仍保持彎曲, 依然很有彈性.
椰香奶皇流心湯丸
各款彩色的配料在白色椰汁襯托下, 整體就變得很和諧.
三色丸子
藍色=蝶豆花
綠色=班蘭
橙= ??
彩色珠珠不帶甜, 但全都是煙煙韌韌, 咀嚼之間, 反而嚐到米味.
椰香奶皇流心湯丸
3粒奶黃湯丸奶不太甜, 也是以米味為主.
絲絲白色的是真椰肉,
椰香奶皇流心湯丸
椰汁底夠濃郁, 甜度很柔和.
黃色粒粒浸在濃厚的椰汁裡, 口感依然脆脆.
通常泰國甜品大都是超勁甜, 然而嚐過這碗椰汁湯丸, 無需要馬上飲水淨口.
所以這<椰香奶皇流心湯丸> 令我喜出望外.

享用過APINARA美味下午茶, 真的很想去泰國買NaRaYa.
2022-04-09
下午茶
小食
椰香奶皇流心湯丸
喺港島區,又想食泰國嘢,就黎咗Pacific Place呢間米芝蓮🌟級泰國餐廳。餐廳裝修有東南亞風,座位又夠寬敞,服務員都超nice又細心~~坐低後就黎個🦐蝦片做小食先~ $18 再黎就點咗:🌟全血和牛船麵 $138 - 要數最最最掛住嘅一樣泰國食物,船麵一定係其中一樣。見到呢個,即刻要點,黎到後,個湯汁係同喺泰國食嘅一樣,即刻有返喺泰國食嘅feel,和牛係超大塊,亦好腍好入味😋必點!🦀芒果軟殼蟹紫米卷 $118 - 軟殼蟹夠香脆,配芒果夠清新,紫米同米紙增加口感,令口感更豐富,配埋酸酸微辣嘅泰式醬汁,仲好惹味!🐷燒豬頸肉配青木瓜沙律 $138 - 燒豬頸肉都係我覺得食泰國菜必叫嘅。青木瓜沙律配燒豬頸肉,木瓜絲食起上嚟好清新,加埋燒豬頸肉,感覺又fresh唔油膩,同樣配有惹味泰式醬汁!🥥Fresh coconut smoothie $58 - 椰子味足,鍾意椰子嘅一定鐘意飲!🥤Lime smoothie $58 - 青檸清新,平衡食肉嘅油膩感,勁like!🇹🇭 Apinara (金鐘)📍金鐘金鐘道88號太古廣場2樓205號舖

坐低後就黎個🦐蝦片做小食先~ $18
蝦片

再黎就點咗:

全血和牛船麵

燒豬頸肉配青木瓜沙律

Fresh coconut smoothie  +  Lime  smoothie

🇹🇭 Apinara (金鐘)
📍金鐘金鐘道88號太古廣場2樓205號舖
2022-04-10
下午茶
全血和牛船麵
2022-04-08 250 浏览
星期五返工約左舊同事一齊食lunch,係金鐘返左甘耐工,都一直無食過呢間餐廳,於是就去嚐一嚐。餐廳提供午市套餐,我地叫左兩個午市套餐,包左精選沙律、湯、小食、甜品、餐茶。湯方面我地一人冬蔭公,一人泰式椰子雞湯,兩個都唔算好辣。冬蔭公好多香料,仲有好多菇同一隻蝦。泰式椰子雞湯好椰,鹹甜鹹甜甘。精選沙律係青木瓜沙律,小食係脆口既炸春卷,甜品係甜到入心既南瓜椰奶。泰式海南雞飯海南雞幾嫩滑,份量夠,油飯幾香口,有咬口。泰式炒金邊粉辣辣地,幾惹味,有三隻蝦,唔錯。餐茶可以揀檸茶或檸水,凍熱都得。我地一人一杯熱檸茶同凍檸茶。
湯方面我地一人冬蔭公,一人泰式椰子雞湯,兩個都唔算好辣。
冬蔭公好多香料,仲有好多菇同一隻蝦。
冬蔭公
泰式椰子雞湯好椰,鹹甜鹹甜甘。
泰式椰子雞湯
泰式海南雞飯
海南雞幾嫩滑,份量夠,油飯幾香口,有咬口。
泰式炒金邊粉
辣辣地,幾惹味,有三隻蝦,唔錯。
熱檸茶&凍檸茶
2022-04-08
📍 Apinara📍 金鐘 • 太古廣場2樓205號舖-泰國的《Nara》餐廳主打正宗傳統泰國菜,擁有高人氣,上次去泰國的時候也有去他們的Central World分店!原來太古廣場這裡就坐立著他們集團旗下的《Apinara》,提供具濃厚泰國風味的經典菜式🇹🇭-餐廳裝潢以金色、黑色作主調,頗有摩登氣派感午市套餐包括自選湯品、精選沙律、小食、甜品、餐茶,味道不錯,帶我們去了一趟短短的泰國旅行店員服務態度也很好~-午市套餐 Signature lunch set- 自選湯品、精選沙律、小食、甜品、餐茶-點了 { 牛肉船麵 } 還有 { 金邊粉 } 兩個套餐,其中船麵套餐是不包括湯品的~•泰式生蝦 Prawn carpaccio (4 pcs) (+$48)首先來的是加配的泰式生蝦🦐味道新鮮,口感爽彈,讚~•精選沙律、小食 Daily salad, Appetizer沙律是木瓜沙律,清新的味道有助打開味蕾小吃有酥脆可口的咖哩角•湯品 Soup湯品可選冬蔭功或椰子雞湯冬蔭功 Tom Yum Kung招牌冬蔭功味道酸酸的,暖胃又開胃,辣度不高•泰式牛肉船麵
📍 Apinara
📍 金鐘 • 太古廣場2樓205號舖
餐廳裝潢以金色、黑色作主調,頗有摩登氣派感
店員服務態度也很好~
午市套餐 Signature lunch set
- 自選湯品、精選沙律、小食、甜品、餐茶

泰式生蝦
首先來的是加配的泰式生蝦🦐
味道新鮮,口感爽彈,讚~

木瓜沙律
咖哩角
沙律是木瓜沙律,清新的味道有助打開味蕾
小吃有酥脆可口的咖哩角

湯品 Soup
湯品可選冬蔭功椰子雞湯
冬蔭功 Tom Yum Kung
冬蔭功
冬蔭功
招牌冬蔭功味道酸酸的,暖胃又開胃,辣度不高

泰式牛肉船麵 Thai beef boat noodles ($180)
泰式牛肉船麵
泰式牛肉船麵
麵上舖滿牛肉、牛丸、牛𦟌,一上桌已讚嘆牛肉款式何其多~
湯底牛味香濃🥩,喝下去也不感口渴👍

泰式炒金邊粉 Phad Thai with prawns ($180)
泰式炒金邊粉
這裡的金邊粉偏闊身,炒得煙韌,同座朋友都不斷讚嘆其口感🤣
伴口感彈牙的大蝦🦐

甜品 Dessert
小食、甜品
午餐裡還包含了甜品
是日甜品椰奶燉南瓜,椰香濃郁,南瓜軟糯✨

泰式奶茶 Thai milk tea (+$18)
泰式奶茶
其中一杯餐茶加$18配了泰式奶茶
真掛念在旅途上玩得大汗淋漓時大口大口喝著冰涼解渴的泰式奶茶呢~~

Menu:
<米芝蓮泰國菜>在金鐘太古廣場有好多食肆,今午特登約左朋友食泰國菜!我和朋友都喜歡食多啲味蕾重啲嘅食物,於是我們選了一個泰式生蝦刺身、軟殼蟹西柚沙律、花膠海鮮冬蔭公湯泰式生蝦刺身上有片蒜片夾著,加埋個醬汁一齊食,帶出蝦肉非常新鮮好味,它有一些苦瓜片拌碟,非常特別,我想對重味的泰國菜來說,有平衡味蕾的神來之筆軟殼蟹炸得非常香脆,夾著清新的西柚,還有它淋有炸蒜片檸檬蜜汁,也是衝擊泰菜的濃味蕾呢另外再加個花膠海鮮冬蔭公湯,食物送到來時,真係香氣撲鼻,冬蔭公湯雖說又酸又辣,但仍然非常野味,海鮮非常新鮮甜美,有青口、大蝦,帶子、魷魚,最驚喜還有花膠,又淋又有咬口,它融入啲湯內,令人一面食一面流汗,但又食到停唔到口,花膠簡直補充了整個湯的精華,滋味無窮,冬蔭公湯的味道亦非常出色,當中混有好多層次的味道,非常之香口,係送餐嘅好伴,絕對食到令人開懐,由於花膠和海鮮兩者的味道都非常搶鏡我們再叫了杯椰子大樹菠蘿沙冰來中和味蕾,但原來杯沙冰都係極之好飲的,入面有些鮮椰子肉及大樹菠蘿肉,其清甜度令人感到讚嘆不止,食完後我和朋友都約定,稍後一定要再來食過。
<米芝蓮泰國菜>

在金鐘太古廣場有好多食肆,今午特登約左朋友食泰國菜!

2022-03-04 147 浏览
米芝連級既泰國菜,估唔到性價比咁高,二百有找就嘆到一個咁高級既Lunch。泰式船麵 $158價錢包精選沙律/ 泰式椰子雞湯同埋飲品,我哋揀左泰式椰子雞湯,香濃椰子味得黎好似帶有少少冬陰功嘅辣味,好有特色。不過個泰式船麵先正,湯底有得揀牛肉味/ 海鮮冬陰功/ 清湯冬陰功,有得揀幾好,可以滿足唔同客人嘅需要,我揀左牛肉湯,夠哂香濃同好有牛肉味。而生牛肉片好鮮嫩,蘿蔔都夠Juicy,夠哂淋。營養健康套餐 $158最近疫情肆虐,為左食得健康啲,揀咗呢個健康餐。包左青木瓜沙律、泰式豆腐新豬肉碎沙律、膳良肉丸玉子豆腐粉絲湯同埋泰式炒通菜。最好食係泰式炒通菜,通菜好新鮮,加咗少少辣椒炒,幾有鑊氣。個湯味道偏淡,膳良肉丸係第一次食,個味道幾特別得黎冇乜味。但係整體味道有特色,適合Keep Fit同想食得健康嘅你。🧋海鹽焦糖泰式奶茶 +$28必叫🌟 奶茶味道濃郁,On Top加左啲Cream,成杯飲品更香滑,而焦糖味都好出,Prefect Match❤️椰子雪糕 +$28其實Apinara 好貼心,每個Lunch Set都可以升級甜品同飲品,令到我個Lunch都食得好豐富。尤其依家疫情期間禁咗晚市糖食,L

泰式船麵 $158

營養健康套餐 $158

🧋海鹽焦糖泰式奶茶 +$28

椰子雪糕 +$28
其實Apinara 好貼心,每個Lunch Set都可以升級甜品同飲品,令到我個Lunch都食得好豐富。尤其依家疫情期間禁咗晚市糖食,Lunch可以食到咁真係好滿足😆 椰子雪糕都係必食甜品,入面有少少椰子粒,濃濃嘅椰子味,好想Encore再食😂

無論環境、食物,甚至係服務,都覺得佢哋做得唔錯,整體味道好有泰國特色之餘,會有少少自己嘅創意,令到成個口味都幾獨特。特別推介比想搵啲高級餐廳慶祝生日/ 節日既朋友,呢度嘅環境都非常適合👍🏻

而家疫情期間佢哋都有推出外賣自取八折優惠,都幾抵食❤️
2022-03-03 112 浏览
今日去金鐘整啲嘢,誤打誤撞去咗呢間餐廳食泰菜🤪叫咗兩個[Lunch Set]<Phad Thai with Prawns>泰式炒金邊粉 $168可揀湯或者沙律我揀咗泰式椰子🥥雞湯,好好飲,一路飲一路話好好味😂入面仲有好多雞肉,椰香味十足✨金邊粉炒得煙韌,口感一流,蝦大大隻,好彈牙,旁邊有啲花生碎、糖同蒜伴碟,按自己喜好加落去<Healthy Meal Set>營養健康套餐 $158呢個set幾抵食,前菜有生蝦刺身同青木瓜沙律🥗另外仲有碟炒菜🥬生蝦刺身有3隻,配埋佢哋嘅醬汁,真係想食多幾隻😋木瓜沙律夠晒fresh,又唔會太辣同好水炒菜份量都幾多喎!唔會過油,炒得好爽口雞肉飯嘅雞肉燒得幾香,肉嫩多汁👍🏻{Drinks }<Thai coffee>泰式奶茶+$18茶香奶滑,茶味濃而不澀<Pandan Longan Honey Tea>班蘭龍眼蜜 +$18唔會死甜,飲落好清涼💦

<Phad Thai with Prawns>
泰式炒金邊粉 $168
可揀湯或者沙律

<Healthy Meal Set>
營養健康套餐 $158
生蝦刺身有3隻,配埋佢哋嘅醬汁,真係想食多幾隻😋
木瓜沙律夠晒fresh,又唔會太辣同好水
炒菜份量都幾多喎!唔會過油,炒得好爽口
雞肉飯嘅雞肉燒得幾香,肉嫩多汁👍🏻

{Drinks }
<Thai coffee>
泰式奶茶+$18
茶香奶滑,茶味濃而不澀

<Pandan Longan Honey Tea>
班蘭龍眼蜜 +$18
唔會死甜,飲落好清涼💦
疫情關係少咗堂食唯有叫外賣返屋企慢慢嘆😆最近就同朋友試咗呢間位於金鐘既泰國菜,原來餐廳仲得到🏆米芝蓮推介同連續10年獲選為泰國曼谷最佳食府😍而家買外賣仲有八折添💜🍝泰式炒金邊粉 $128講到泰國菜又點可以唔食金邊粉呢☺️ 金邊粉炒得好乾身,食落去甜甜地,配埋啲花生碎一齊食口感更加豐富🍗濕炒雞肉河 $108小編同朋友都好鍾意呢個,調味剛剛好夠惹味,雞肉份量都唔少非常充足🥭芒果糯米飯拼椰奶 $88糯米飯食落非常煙靭,椰奶味非常香濃,估唔到芒果雖然唔係當造季節都非常甜😋 值得一試🦑椒鹽脆魷魚 $108炸粉唔算好厚,魷魚食落去好彈牙,配埋泰式辣醬一齊食好香口🥗軟殼蟹柚子沙律 $128柚子酸酸甜甜好開胃,軟殼蟹香脆不油膩,作為前菜非常不錯🥥椰青 $55餐廳好貼心已經提前開咗,飲落去好清甜,有助解膩

🍝泰式炒金邊粉 $128

🍗濕炒雞肉河 $108

🥭芒果糯米飯拼椰奶 $88

🦑椒鹽脆魷魚 $108
炸粉唔算好厚,魷魚食落去好彈牙,配埋泰式辣醬一齊食好香口

🥗軟殼蟹柚子沙律 $128
柚子酸酸甜甜好開胃,軟殼蟹香脆不油膩,作為前菜非常不錯

🥥椰青 $55
餐廳好貼心已經提前開咗,飲落去好清甜,有助解膩
早排放假日去咗PP行下行到2點左右有啲餓就去食個飯🍚先今次我哋揀咗食泰國菜🇹🇭見佢哋有Set Lunch我哋就揀咗海南雞飯同埋燒雞扒配白飯✨海南雞飯肉質好嫩滑配埋油飯邪惡得嚟又好味午市套餐可以揀跟沙律或者湯我哋就揀咗泰式椰子雞湯🥥椰汁香得嚟入面帶有少少辣味夠哂香口👍🏻✨燒雞扒配白飯餐非常豐富除咗有燒雞扒之外仲有碟香蒜炒椰菜苗泰式生蝦🦐青木瓜沙律🥗仲有餐茶添真係豐富到不得了🥰而且雞扒燒得好香脆入面亦都保留咗肉汁推介👍🏻👍🏻另外我哋仲叫咗份芒果糯米飯🥭芒果好鮮甜糯米飯亦都好香椰汁味🥥不錯啊✨👍🏻而且餐廳地方非常空曠坐得好闊落👍🏻#claytonandsormui @apinarahk
早排放假日去咗PP行下

而且餐廳地方非常空曠
坐得好闊落👍🏻

#claytonandsormui
@apinarahk
疫情底下雖然晚市堂食欠奉不過我就發現有唔少餐廳都推出外賣優惠好似【Apinara】就有8️⃣折外賣優惠之前都知道【Apinara】喺泰菜界頗具名氣不過一直未有機會品嘗今次一於趁優惠期試一試❣️沙嗲拼盤(豬🐖|雞🐓|蝦🦐)$128雞肉鮮嫩 豬肉腍軟 以蝦作串燒係比較罕有 蝦肉新鮮爽脆 味道有驚喜🎉沾上沙嗲醬一同進食更惹味😋❣️香脆蝦餅(3件)$68冬甩🍩造型嘅蝦餅圓碌碌大大件 賣相吸引外層炸得香脆 入面嘅蝦肉保持爽口彈牙咬落啖啖肉 口感豐富配上附送嘅甜酸醬進食 味道更有層次❣️海鮮冬蔭功🌶$258一向都係冬蔭功Big Fan 嘅我基本上每次食泰菜我都會必點呢個仲要係【Apinara】招牌菜 當然要試吓入面有足料海鮮:青口、大蝦🦐、帶子、鮮魚肉、草菇、魷魚🦑外賣時餐廳會貼心將食材分開另上咁就可以確保海鮮爽甜嫩滑辣🌶度啱啱好 開胃又刺激冬蔭功份量都幾多 適合3-4人分享❣️燒豬頸肉 配 青木瓜沙律 🥗$138豬頸肉外層燒得香脆 啖啖肉點埋醬食更惹味醒胃配上爽口青木瓜沙律🥗 一同進食味道更清新 有助消滯解膩❣️菠蘿肉鬆海鮮炒飯 $138屬餐廳招牌菜之一👍有大大隻開邊大蝦🍤 滿滿肉鬆入面加入提子乾、腰果、新鮮
疫情底下雖然晚市堂食欠奉

❣️海鮮冬蔭功🌶$258

一向都係冬蔭功Big Fan 嘅我

基本上每次食泰菜我都會必點

呢個仲要係【Apinara】招牌菜 當然要試吓

入面有足料海鮮:青口、大蝦🦐、帶子、鮮魚肉、草菇、魷魚🦑

外賣時餐廳會貼心將食材分開另上

味道更清新 有助消滯解膩

❣️菠蘿肉鬆海鮮炒飯 $138

屬餐廳招牌菜之一👍

有大大隻開邊大蝦🍤 滿滿肉鬆

入面加入提子乾、腰果、新鮮菠蘿粒🍍

令口感更為豐富 炒飯好入味 粒粒晶瑩通透

大人細路都鍾意❤️

整個炒飯分量十足 3-4人分享都可以

大家都唔好錯過限時外賣8️⃣折優惠

一於喺屋企輕鬆歎正宗泰國🇹🇭口味😋

即使係外賣,整體食物都能夠保持水準,抵讚👍
2022-02-25
10 分钟 (外卖自取)
  • 海鮮冬蔭功
  • 香脆蝦餅
  • 菠蘿肉鬆海鮮炒飯
2022-02-28 49 浏览
今次黎到太古廣場尋找米芝蓮🌟星級泰國食府,🌴東南亞風之中帶復古氣息嘅環境,座席位置舒適寬敞,自然光令人感覺自在,服務仲好周到細心,好似去左渡假咁😗👧🏻Caca今次食乜嘢?🍴Signature 菠蘿海鮮炒飯($138)—菠蘿、大蝦 、青口、貝柱、提子乾、腰果,同埋粒粒金黃嘅炒飯一齊🍴豬頸肉木瓜沙律($138)— 木瓜絲食吃黎清新幼細,方便女仔細細啖,豬頸肉配上酸酸微辣嘅泰式醬汁特別惹味!🥞斑蘭pancake配雲尼拿雪糕($88),班蘭味道從一上呢個甜品開始就香甜撲鼻,淋上糖漿,一切開係暖暖地嘅pancake,同椰子肉一齊食,perfect match呀😻真係超推👍🏻👍🏻👍🏻🍹椰汁冰($58)~香甜又多果肉,都係值得試嘅!🔖以星級食府質素加上餐廳位置,食物價錢唔算貴呢~~

👧🏻Caca今次食乜嘢?
🍹椰汁冰($58)~香甜又多果肉,都係值得試嘅!

🔖以星級食府質素加上餐廳位置,食物價錢唔算貴呢~~
菠蘿海鮮炒飯
豬頸肉木瓜沙律
椰汁冰
斑蘭班㦸配雲尼拿雪糕
2022-02-26 41 浏览
在金鐘食飯都係唔平,今次在太古廣場食Apinara叫做可以在疫情下,回味一下去泰國食nara的日子啦。大約$200泰式炒金邊粉Lunch set, 另收加一。性價比一般般。金邊粉是正常質素,照顧香港人口味,辣度可以自己控制。份量不算多。食泰國菜當然想飲冬蔭功啦,辣度也可以要求少辣,幾貼心。仲配左少少配菜,有隻好似油角的,又有個甜品仔。整體感覺幾豐富,依間裝修幾靚的,坐得幾舒服。服務態度也不錯,有Budget可以再食!

2022-02-26 35 浏览
疫情下外賣都可以食得好好😌仲有八折外賣優惠添!呢間泰國風味餐廳唔錯☺️ Soft Shell Crab Yellow Curry $258呢個炸軟殼蟹配黃咖喱好好食!😍我地都好鐘意食😍雖然外賣但係仲係好脆卜卜👍雞蛋炒嘅黃咖喱醬完全唔辣仲甜甜地😌Beef Short Rib Red Curry $168呢個紅咖喱炆牛腩超重椰香👍牛腩入味又好冧~大大塊 份量仲吾少呢🙂Pineapple Fried Rice with Seafood $138堂食就會用個菠蘿做裝飾~呢個炒飯材料好豐富~包括有肉鬆腰果菠蘿雞肉海鮮方面有元貝青口 同埋上面有兩隻炸蝦🍤Mango Sticky Rice with Coconut Milk $88芒果是甜的!我鍾意佢個椰子cream❤️糯米飯相對偏有咬口~食完好飽🍴🍴Apinara 金鐘金鐘道88號太古廣場2樓205號舖#香港好去處#打卡#cafe#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控 #拍拖👫#打卡#黃店#香港
疫情下外賣都可以食得好好😌
仲有八折外賣優惠添!
呢間泰國風味餐廳唔錯☺️

呢個炸軟殼蟹配黃咖喱好好食!😍
我地都好鐘意食😍
雖然外賣但係仲係好脆卜卜👍
雞蛋炒嘅黃咖喱醬完全唔辣仲甜甜地😌

Beef Short Rib Red Curry $168
呢個紅咖喱炆牛腩超重椰香👍
牛腩入味又好冧~
大大塊 份量仲吾少呢🙂

堂食就會用個菠蘿做裝飾~
呢個炒飯材料好豐富~
包括有肉鬆腰果菠蘿雞肉
海鮮方面有元貝青口 同埋上面有兩隻炸蝦🍤

芒果是甜的!我鍾意佢個椰子cream❤️
糯米飯相對偏有咬口~
食完好飽🍴🍴

Apinara
金鐘金鐘道88號太古廣場2樓205號舖

#香港好去處#打卡#cafe#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控 #拍拖👫#打卡#黃店#香港#景點#打卡熱點#瑜伽#影相#疫情#staysafe #stayhealthy #covid_19 #lockdown #takeaway
2022-02-25 32 浏览
終於周五,要吃噸好的,療愈一下心靈。聽說金鐘太古廣場的泰國菜,外賣可以有8折優惠,果斷過來嘗試。商場很少人,感覺很舒適。 餐廳環境也超級美,如果坐下來吃也是很好選擇。 Thai Beef Boat Noodle 138船河粉,超級多肉。好像吃自助餐一樣,肉比麵還多。真是良心消費。 Papaya Salad 🥗 with salted Egg and Tiger Prawns 128青木瓜沙律,超級新鮮可口,富有營養。 Pineapple 🍍 Fried Rice with seafood 138菠蘿炒飯,超級好吃,配上肉鬆和堅果,入味又份量大。 Morning 🌄 glory 88炒通心菜,鮮美又入味之餘滿足一天的營養。 Pomeroy.Salad with soft Shell Crab 128這個可以當作飯後甜品。Apinara金鐘金鐘道88號太古廣場2樓205號舖

餐廳環境也超級美,如果坐下來吃也是很好選擇。

Thai Beef Boat Noodle 138

青木瓜沙律,超級新鮮可口,富有營養。

菠蘿炒飯,超級好吃,配上肉鬆和堅果,入味又份量大。

Morning 🌄 glory 88
炒通心菜,鮮美又入味之餘滿足一天的營養。

這個可以當作飯後甜品

Apinara