2011-08-25 24 浏览
隔左幾個月終於可以寫呢間意大利餐廳食評,因為之前係網站未有.而且要寫得更好,朋友要找我出食評書食評題目是暗角位,因為餐廳燈光比較暗,而且要行一段小路到但門面感覺很繽紛,地磚黑白色很特別未食前,已取定餐單自己是The one vip...需要儲積分.換免費戲飛所以7月1假期走來試個Set Dinner..份量是2人或以上室內雖然昏暗,但有蠟燭點著...是個浪漫地方而且見近門口位置,放置很多不同酒,佈置都似酒吧暖暖麵包加黑醋,酸酸地用來開胃海鮮拼盤用冰keep住海鮮的溫度有蝦、青口、蜆,是新鮮...加上檸檬.個味沒有失去蟹肉Cocktail ,雖然咸...但配搭到是日Pizza,橄欖芝士若果可以不加橄欖,因為橄欖味道太過厲害只係芝士Pizza..更加好食U.S. Rib Eye (10oz)七成熟...切開時有少許紅色,但食落都軟身而且朋友都喜歡..可能用左燒來煮肉眼扒食第一刻感覺已是平時食的燒牛肉兩杯特飲及雞尾酒一杯士多啤梨一杯荔枝Cocktails,飲落少許酒精但加上荔枝又甜味道,都很適合大家飲食完前菜、主菜,當然輪到甜品Tiramisu,非常好食...多芝士,又有咖啡,還有少量酒讓我
而且要寫得更好,朋友要找我出食評書
食評題目是暗角位,因為餐廳燈光比較暗,而且要行一段小路到
但門面感覺很繽紛,地磚黑白色很特別
未食前,已取定餐單
自己是The one vip...需要儲積分.換免費戲飛
室內雖然昏暗,但有蠟燭點著...是個浪漫地方
而且見近門口位置,放置很多不同酒,佈置都似酒吧
暖暖麵包加黑醋,酸酸地用來開胃
海鮮拼盤
用冰keep住海鮮的溫度
有蝦、青口、蜆,是新鮮...加上檸檬.個味沒有失去
蟹肉Cocktail ,雖然咸...但配搭到
是日Pizza,橄欖芝士
若果可以不加橄欖,因為橄欖味道太過厲害
只係芝士Pizza..更加好食
U.S. Rib Eye (10oz)
七成熟...切開時有少許紅色,但食落都軟身
而且朋友都喜歡..可能用左燒來煮肉眼扒
食第一刻感覺已是平時食的燒牛肉
兩杯特飲及雞尾酒
一杯士多啤梨
一杯荔枝Cocktails,飲落少許酒精
但加上荔枝又甜味道,都很適合大家飲
食完前菜、主菜,當然輪到甜品
讓我同朋友,一大啖食同品嚐呢個甜品

呢間餐廳,我會再來試Lunch....因為它們很吸引我

2011-07-01
2011-08-25 8 浏览
The restaurant was too dark, my friend could hardly read the menu, haha. And I couldn't take any nice picture.We ordered the following dishes for 3 of us:Antipasto~1. Bruschetta (tomato, garlic & herbs on toasted bread) $522. Italian meatballs $483. An-tico's wing bites (chicken drumsticks with rosemary) $52Main~1. Pepperoni pizza $882. Tagliatelle with shrimp & scallop $128Plus 2 free Bellini (sparkling wine + peach puree), cos I got the coupons.The portion of their antipasto was quite small (f

Antipasto~
2. Italian meatballs $48

Main~
1. Pepperoni pizza $88

The portion of their antipasto was quite small (for example, there were only 3 pcs of small meatballs in Italian Meatballs) but the size of their pizza is quite ok (1 pizza can serve 3 adults). General speaking, their food are okay.

2011-08-23
2011-08-18 1 浏览
The ONE 5樓有一間食物質數好價錢不貴的意大利餐廳,地方環境舒適服務還不錯一直加水。羅宋湯足料味道良好,麵包奇怪是凍的不過食落帶點香味可以。白汁芝士火腿意大利粉味道好有香的芝士味不油膩份量也剛剛好。在這裡飲奶茶質數幾好。
羅宋湯足料味道良好,麵包奇怪是凍的不過食落帶點香味可以。
白汁芝士火腿意大利粉味道好有香的芝士味不油膩份量也剛剛好。
在這裡飲奶茶質數幾好。

2011-08-18
2011-08-17 7 浏览
時近4點…tea time又近尾聲…dinner又吾係…走入The One…朋友睇中哩間較新開近至篤位置o既意大利餐廳…睇睇門前餐牌…佢地lunch menu至5點喎…環境幽暗, 吊燈掛畫木檯酒水吧配音樂, 都可形造出少少氣氛……周一哩個時段…成間餐廳就唯獨我地一檯…包場!!...當然就係樂得清靜啊…哈!!服務生先送上清水同餐包…跟住為我地斟上一碟olive oil加醋…餐包冷冰冰, 素質味道亦麻麻…朋友叫一客65元lunch set, 包括味道可以o既蕃茄雜菜餐湯…主菜點左香草燒雞配意粉...給我試味, 燒雞比想像中出色…肉質結實醃得入味夠香口…意粉韌度亦適中…朋友話大大杯餐飲凍檸茶味道得…而且免費添飲喎!!套餐加10元可以有意大利Gelato…好小o既一球, 試一口, 味道普通, 略嫌質感太稀薄!!...成個餐我又食吾落…自己就只叫左客Tiramisu ($55)…要成$60一客, 價錢就一D都吾算平...哩個似”倒轉金字塔”o既甜品杯賣相吾係咁討好...至於食味…忌廉芝士層都好夠creamy滑滑溜…但中間層蛋糕好似冇咖啡香喎?!...感覺就失左點重心…吾值哩個錢!!哩餐成件事又未

朋友叫一客65元lunch set, 包括味道可以o既
蕃茄雜菜餐湯
…主菜點左
香草燒雞配意粉

套餐加10元可以有
意大利Gelato

成個餐我又食吾落…自己就只叫左客
Tiramisu ($55)

哩餐成件事又未至於俾個”喊包”樣o既…但自己又吾會有心再走黎咁o羅…

p.s. 因燈光太暗…哩次拍吾到咩靚相...!!
環境幽暗
Bread
Tiramisu
2011-08-15
環境幽暗
香港寸土寸金,餐廳至拿手用盡每寸空間,枱愈逼愈好。上週好友「油麻地林峰」(被迫叫的) 剛由韓國回來,約了個飯局;聽聞尖沙咀商場 The ONE 五樓開了間新的意大利餐廳,環境不錯,那就姑且一試。這間「 An-Tico Enoteca • Pizzeria」是「Little Italy」 的姊妹店,吃前估計應該不會差到那裏,還滿有期待。當日本少爺中午還跑完步後開始留肚,諗住晚上吃餐勁,一次過清了空肚這條「舊債」。可惜我是「山羊座」,完全估計錯誤!此餐廳絕對不是走 fine dinning 路線,枱與枱之間是非常挾窄擠迫,環境非常嘈雜,本能直覺已心知不妙,想與朋友傾計聚舊都幾難。食物選擇一堆,最終點了個套餐加兩杯餐酒,費是煩。可是,等了又等,三催四請,食物才慢慢陸續出現。「海鮮拼盤」頭盤可二選一。放棄了「意式生牛肉」,選了這個海鮮,有凍蝦、青口、蜆及蟹肉 cocktail等。賣相看來不錯,味道卻是完全不濟。除了蝦肉較爽外,青口與蜆是完全沒有味道,蟹肉 cocktail 又非常的咸。。。這選擇實在是萬分後悔!「巴馬火腿火箭菜薄餅」此店以意大利南部那不勒斯 pizza 做賣點,我們已另外加錢加

「海鮮拼盤」

「巴馬火腿火箭菜薄餅」
此店以意大利南部那不勒斯 pizza 做賣點,我們已另外加錢加了 extra 的芝士。它是一個硬而實的 pizza,既不厚,又不薄,批邊烘得膿,但又不脆,不搔不癢。重點是 pizza 明顯不夠芝士 (我們已加了錢),巴馬火腿又不夠多,完全不好吃,吃了一件大家已停手。

「美國肉眼扒10oz」
一塊非常普通的 medium 牛扒,燒得不夠香,肉質尚算 ok。

「意大利芝士餅」
甜品只有一份,唯有兩人分。這個倒是扳回些少分數,味道不太甜,算不錯。

套餐就只有這些食物,賣 $470 + 10%,還未計另加芝士及兩杯餐酒的價錢。值唔值?唔值。食物質素粗糙,環境擠迫嘈吵,實在難以接受。侍應見我們不停發勞騷,醒目地在埋單時主動取消了兩杯餐酒的價錢,說是請我們喝,這小恩小惠算是聊勝於無吧。
2011-08-12
2011-08-13 15 浏览
尖沙咀果然是個美食之地,近來新店眾多;在Cheesess食完芝士餅,再上一層,又有新開的An-Tico。 覺得餐廳由門面、環境以至menu都予人濃濃的熟悉感,原來它隸屬Windy Group,也即是Dan Ryan’s及Amaroni's的姊妹店! 不同的是,這裡的氣氛更為輕鬆、定價也略為經濟,當晚所見是全店滿座,沒有訂位的三人能夠有位都算是非常幸運。 餐前侍者先送上鬆軟的麵包,以及意大利油醋。麵包的熱度有待改善,然而兩款包均鬆化富麵粉香,吃得出本身質素不錯的。 大家都不太餓,是晚只點了兩份主食,首先是Tagliatelle with Shrimps & Scallops($128)。店內的意粉有兩種,一種是普通的,另一種是house made的,這碟意粉就是後者了。自家製的意粉果然特別新鮮,食感潤澤有咬口,口感不俗,與滋味的醬汁又相襯,加上當中的大蝦爽脆味鮮,帶子也質優美味,整體質素十分滿意,推介! 這裡每張檯面上都有個薄餅架,加上鄰桌的出品香氣撲鼻,故順理成章又點了Neopolitan風味的薄餅。在眾多口味中,我們選了Pizza Pepperoni's($88)。 要讚薄餅的餅底焗

覺得餐廳由門面、環境以至menu都予人濃濃的熟悉感,原來它隸屬Windy Group,也即是Dan Ryan’sAmaroni's的姊妹店! 不同的是,這裡的氣氛更為輕鬆、定價也略為經濟,當晚所見是全店滿座,沒有訂位的三人能夠有位都算是非常幸運。

大家都不太餓,是晚只點了兩份主食,首先是

Pizza Pepperoni's($88)。

要讚薄餅的餅底焗得相當出色,新鮮熱辣之餘,又鬆化充滿麵粉香,看來麵粉製品是這店的強項。出色的餅底,再配上面層半融芝士及開胃的蕃茄醬,真的十分美味;唯一可挑剔是辣肉腸的比例有點多,以致成品稍為咸了些少,但整體還是很不錯的。

單是以上兩款主食,都夠大家飽到要打包了,然而餐後大家也忍不住點了一份
Tiramisu($55)。以方型兜上檯的Tiramisu,質感是非常的柔滑有芝味,當中啡香同酒香又平衡得宜,十分美味,引得大家邊說飽,邊以高速將整兜甜品完全消滅! 食畢,還忍不住咀角含笑,滿足的笑。

總括來講,此店氣氛輕鬆舒適,消費不貴食物又有水準,的確是個食飯聚頭的好地方,有機會還真想重來試它更多出品。另外,大家其實又心思思mark了VenchiHolly Brown等店,然而時間已夜,唯有下次再聚。再一次祝福大家都要順利快樂啊!
2011-08-03
  • Tagliatelle with Shrimps & Scallops
  • Pizza Pepperoni's
  • Tiramisu
2011-08-10 8 浏览
又係happy Friday既日子,黎到尖沙咀又無訂枱,見佢又唔駛等乜濟,於是乎試一下呢間係THE ONE新開既餐廳,餐廳面積很大,環境及裝修很地道,看看餐巾,原來係同又一城既Amaroni's Little Italy係同一個集團既,唔怪得D裝修風格甘似啦!不過似乎係經濟平民版,價格平過Amaroni's Little Italy,而食物質素都係囉點左crab stuffed avocado,AN-TICO's wing bites,pepperoni,eggplant parmigiana同埋fettuccini with duck ragu.crab stuffed avocado味道不過不失,份量很細.AN-TICO's wing bites都幾好味,但吃不出AN-TICO的特別來,與一般燒鷄翼差唔多啦!pepperoni同fettuccini with duck ragu一樣以茄膏作醬汁,味道相近,感受不到特色之處.eggplant parmigiana都ok,但伴碟的麵包就下了太多牛油,肥膩了點!幾個朋友開左支紅酒,Cabernet Sauvignon/Carmenere,

幾個朋友開左支紅酒,Cabernet Sauvignon/Carmenere,BaronPhilippe de Rothschild,2009/10,Chile,味道

飲飽食醉都係每人200元,都算ok呢!
留意full house之後都幾嘈下,好彩枱同枱有預留一定距離
crab stuffed avocado
fettuccini with duck ragu
pepperoni
eggplant parmigiana
2011-06-17
eggplant parmigiana
  • pepperoni
2011年7月9日, 是我女友的好友生日正日, 因上個禮拜到過此餐廳吃晚飯覺得食物okay, 服務態度還可以, 但價錢相宜, 所以再度回歸。可惜, 真的意想不到, 相隔短短幾天舊地重遊卻碰上我在香港的最差最差最意想不到的經歷…驚訝的是, 無論食物質素, 服務態度都跟上次有著天淵之別。上次叫了1pizza 1 pasta, pizza 可以, pasta簡單說就是好吃, 2人不用300落樓, 裝修雖然簡朴, 但如進過餐廳廁所都感受到老闆對環境佈置頗為認真, 都算是個好竇, 尤其2人拍拖, the one 此超值價錢可說是不二之選。這天, 我跟我女友先拿了生日蛋糕, 早了1小時到餐廳等朋友。 因其餘4人都是女生(女生應該會慢一點吧…), 所以我跟我女友先點了一杯 lychee cooler. 一位男經理過來serve我們…” 唔該一杯荔枝cooler。”我說” 請問係米share?” 他問” 係, 唔該” 我答之後出了一jar 飲品, 我覺得很奇怪, 但我女友反應比我快便告訴我: “果個人應該誤會左我地share所以比1 jar我地””但我頭先唔係要一杯咩?........” 我在想不過無

驚訝的是, 無論食物質素, 服務態度都跟上次有著天淵之別。

一位男經理過來serve我們…

” 唔該一杯荔枝cooler。”我說
” 請問係米share?” 他問
” 係, 唔該” 我答

“果個人應該誤會左我地share所以比1 jar我地”
”但我頭先唔係要一杯咩?........” 我在想

不過無所謂, 130幾蚊其實價錢都okay, 我就等waiter幫我們分cocktail, 誰知我們叫了他們都很久沒來, 最後有個穿黃衣(普通waiter) 的女生告訴我們是自己分的, 那我便拿起jar分

我發覺很多冰, 而且很重, 我便小心翼翼地倒, 走運的是我以前在加拿大做過餐廳倒這個東西應該沒問題, 誰知不到兩秒便出事: 冰卡住了瓶頸, 突然一下子半瓶cooler都跑了出來! 而我跟我女朋友褲子都弄濕了。

身邊的侍應很奇怪地沒什麼反應, 我舉手示意, 他們才走過來問什麼事。 我開始感到很過份, 滿桌子都是水和冰加上BANG一聲難道你們看不見聽不到? 那時候餐廳只得4臺客左右, 是6點半。半間餐廳的客人都在望著我們, 但服務員及經理竟然不知發生什麼事! 我要求了紙巾, 但我自己都用自己的紙巾及menu清潔了9成, 最後終於有位南亞服務員幫我們清潔了坐位。

我先到洗手間清潔一下, 回來時候跟2位經理和1位侍應分別解釋了問題(共3人), 我們希望他們最好幫客人分飲品, 和改善出餐presentation, 這已經不是賣相問題, 而是” 安全” 問題, 他們3人完全沒有理會我們的投訴, 完全沒有回應! 沒有sorry, 沒有thank you(for your advice), 什麼都沒有, 沒有笑容, 唯一只有女侍應重新教育我們怎樣倒才不會出問題, 但她的口吻明顯是告訴我們剛才” 做錯了事”
男的經理更擺出不友善的態度, 掉頭就走。

我跟我女朋友本想離開, 但無奈餐廳是我們安排給朋友的, 壽星女還未來, 我們不能這樣就跑掉, 只好繼續等我們的朋友來……

我們竟然看到更過份的事情! 那個男經理聽到我們的投訴不但沒有相應的處理, 還跟上級 (那個身形比較豐滿的女人有可能是shop manager/老闆) 說我們的不是! 他們竟然躲在柱斜後指著我們臺輕視的笑, 談論的話題我們聽不到, 但這感覺非常不安。 稍微有點基本常識都知道, 遠距離指指點點對著客人說話是非常不禮貌的行為, 我們只能跟自己說句 “以後不再來這裡!!”

食物方面, 都普普通通, pesto sauce 太basil, 沒有pine nuts和garlic的味道, 蝦有點怪味, 可能天氣太熱吧。 Risotto飯太林, 死罪; Ravioli不錯, 不知為何上面的parsley比自己種的更清香。 Calamari味道okay, 我喜歡檸檬是有誠意處理過的。
Margarita pizza 明顯不夠cheese, 但這次餅底做得比上次好很多沒有硬而實的感覺。 先上的麵包發生”重大事故”, 有點freeze過的感覺, 諷刺的是我們吃main course的時候斜對面台投訴麵包是冰冷的, 證明這不是單一問題。Pepperoni pizza比anchovies更咸, 這是我有生以來吃過最咸的Pepperoni, 我女友很吃得咸都覺得咸。 (佢一個鐘去幾次廁所的……)

但有1點很值得讚的是, 普通侍應生(除了那個不禮貌教育我們的女侍應外), 其他都很有禮貌, 只是反應真的慢了點。

總括來說, 差。
有人說高鐵怎樣怎樣, 我覺得意外是總會發生的, 問題是
a) 事前有沒有意識去避免問題發生
b) 事後處理方法如何

AN-TICO是既沒有避免問題發生, 又沒有誠意處理問題。
哎, 真的很差很差, 以後都不會再來。
我亦好想大家試試(唔係我黑心)去倒果杯cocktail, 但記住隨身攜帶多條褲。
不小心的設計, 過份的服務!!!!
Calamari味道okay, 算是細心的處理
冰凍的麵包, 人生的第1次
入口即溶, 但可惜係risotto
sweet basil新鮮, 但蝦肯定是變壞了少許, 只能體諒, 因天氣太熱了。
2011-07-09
庆祝纪念
生日
2011-08-08 4 浏览
In Hong Kong, everyone said it is a food paradise. However, since the rental for most of the restaurants have taken up a large portion of costing, finding good food that is good for value become extremely difficult.Surprisely, An-Tico is one of those place that offer good food with value. I tried their pepperoini pizza after movie on a weekend. It was surprisingly delicious. To me, it score 10 out of 10. The crust was very crispy...not soggy at all. Cheese on top was generous and yummy. I keep g

I keep going back every now and then when i have a chance for their pizzza. Seriously, it is even better than those restaurant in central which specialized in pizza.

This place is highly recommended, no kidding. Try their Four cheese pizza which is only $88 plus 10% charge, you will feel like you are in Australia or Italy.

it is a true food that worth a good thumbs up!!!

I hope they will keep up the good work!!!
  • four cheese pizza
  • pepperoini.....vodka penne
2011-08-07 2 浏览
用餐時間八月五日晚上八時:舊朋友相聚一行四人又想食意大利菜,咁就Booking依間新開餐廳.等侯時間0.因為有Booking.入到去好有懷舊Feel.而且人客很多,好有氣紛.Order 食物: Crab Avocado , Caesar Salad ,Seafood Platter , Mushroom Risotto , Linguini Negro , Steamed Mussels , Trevisella , Tiramisu.先講前菜: 因十分餓 , 坐底唔夠十分鍾就落單 . 前菜十分怏就送到 , Caesar Salad 味道可以 , 菜十分爽口. Crad Avocado 賣相十分好, Crab 肉跟Aioli Sauce 十分好..一定要講再加一點底下的紅色汁十分好吃. Seafood Platter 都OK , 但Clam 肉就十分細少.Shrimp 十分爽口.主餐: Mushroom Risotto 十分香, 可能加了黑松露油, 但有點Over cook 和Salty
用餐時間八月五日晚上八時:
入到去好有懷舊Feel.而且人客很多,好有氣紛.
Linguini Negro 一字講好食, 但little salty
Mussels 可以的但上面塊包凍和軟, garlic 味香
Trevisella plaza. 焦了一點 , 但我個人有點喜歡焦了的少少苦味. 餅底不厚而且Crispy.
甜品: Tiramisu 味道不過不失 , 但重一點酒香會更好。

服務: 可以的 waiters 十分禮貌。但主餐等了好久才送到.吃完前菜來後等了25多分鐘才送到。但個人還能接受。

Conclusion: 看了之前食評才知這店才開了幾個月,這個價錢能和Pizza Hut & 意粉屋對齊,食物選擇多. 最少沒有吃意大利快餐感覺.
我個人會再光顧. 因想再食其自家意粉。這次Dinner 10分滿分我俾7.5分..
2011-08-05
  • Crab Avocado
  • Linguini Negro
  • Trevisella plaza
2011-08-01 7 浏览
第一次到呢間野食飯, 是日同一位女性朋友去食, 原本唔係諗位去呢度既, 但見佢門面幾吸引就入左去喇.去到攞飛仔, 都等左成半個鐘先有位!因為我地都以為自己好食得, 所以就係咁嗌野食, 總共叫左 3 個Main, 一個chicken wing (small)其實佢D 野都快唻, 但我覺得唔係太值呢個價錢, 同因小弟要吸濕大笨象唻, 要飲好多水, 但佢地D staff 唔係好自覺, 要你去叫先會幫你refill食個chicken wing, 有5 隻, 冇記錯既話, 一般, 好普通咁墨汁麵, 都OK 既, 都有幾重既墨汁味, 但個口會黑晒好樣衰意大利飯, 正常咁樣, 唔會有咩驚喜Pizza , 佢應該有D 失左手, 焗重手左, 所以好硬....vitamin C, 野飲一樣, 其實都係求其貨....總結係呢個價錢係可以食好D , 雖然佢間野個interior 幾靚, 但食物賣相一般, 美味都係一般, 服務都係一般但想同朋友吹水可以一試冇仿~~

去到攞飛仔, 都等左成半個鐘先有位!

意大利飯, 正常咁樣, 唔會有咩驚喜

vitamin C, 野飲一樣, 其實都係求其貨....

但想同朋友吹水可以一試冇仿~~
name card
2011-07-30
name card
  • 墨汁意粉
2011-08-01 10 浏览
今日上完堂, 12 點幾就去左The One 行街街, 無辦法喇, 好熱呀........聽到有新意大利餐廳就去左食了, 環境不錯... 5樓...... 不用等位, 一入去就有人帶我地坐係窗邊...... 外面好曬..... 幸好佢個窗設計得好, 唔覺熱......1 點幾鐘, 有幾台人食緊, 見人點了Pizza, 我地都有點, 仲有我鍾意既墨魚汁PASTA好多個Waiter and waitress...... 不過未感受到佢LOGO 上 "Excellence of Service"....Waitress 成日黎加水...... 好快清理台面...... 反應都幾快既.......地方幾大, 個Toilet 都幾不同...... 哈哈~~ 下次可以同多D 朋友黎, 應該OK 的..... 但價錢有少少貴...... Lunch兩個人埋單大概$300哈哈~~! 男朋友請既!

門口
環境一
環境二
仲有氣球, but for the kids

又熱又好味 :)
佢話係有火箭菜.....Trevisella..... 有醋, 第一次食PIZZA 加醋
麻麻地..... 以為意大利飲COFFEE 應該好架嘛~
Tiramisu is nice! :) 不過有少少貴.....

哈哈~~! 男朋友請既!

2011-07-30
門口
環境一
環境二
仲有氣球, but for the kids
又熱又好味 :)
  • Trevisella
有時候一班人食飯,最喜約美式或意大利餐館,份量多又夠飽肚。著名的連鎖餐廳如PEPPERONI’S、RUBY TUESDAY、OUTBACK、FAT ANGELO、DAN RYAN等等已成必然選擇。在尖沙咀THE ONE 五樓新開的食肆An-Tico Enoteca • Pizzeria,最近成為我約飯局的推介,雖然食物味道沒有拿足80分,但環境、價位,卻是大眾之選。An-Tico Enoteca • Pizzeria其實跟DAN RYAN同集團,不過價位相對較便宜,而食物方面沒有美國餐的大大份,而是走比較精巧路線,適合五人吃喝相聚。MENU的選擇不算太多,由頭盆、沙津、PIZZA、意大利粉、SEAFOOD、肉食、至甜品一應俱全。裝修設計帶點NEW YORK STYLE,兩個人的話,坐在吧檯吃喝品酒聊天倒是不錯。由光明的THE ONE步入位於角落的燈光偏暗的餐館,仿如進入多啦A夢的隨意門一樣,由香港立即跳到紐約。天花頂上一盞盞小圓燈和吊扇,再配合拱形玻璃門和木檯,感覺雅緻,營造一片輕鬆相聚的氣氛。 現今食物價格原材料高昂,要找一間每位只付百多元的西餐廳已經非常不容易,正當香港品牌PIZZ
現今食物價格原材料高昂,要找一間每位只付百多元的西餐廳已經非常不容易,正當香港品牌PIZZA HUT也跳昇到此價位,所以這間新開的意大利餐廳走這價位可是非常吃香。亦因如此,我今次是以價格衡量食物味道,因為它,老實說,味道不算最好,但以價位而言,符合標準。推介小食炸蘑菇,外層脆包裹著鮮味多汁的蘑菇,做得非常出色。至於餐廳點題食品PIZZA,以意大利南部那不勒斯STYLE做賣點,它是一個中性的PIZZA,不是厚批,也不算薄脆形,批邊烘得脆,而整體口感又柔韌,再加上濃濃蕃茄和芝士,成為必食推介。而意粉方面,它分了入口意粉和自家製STYLE,個人推薦自家製好一點,因為入口意粉味道只屬普通,反而雲吞、闊麵、長寬麵的自家製類別比較有咬勁。其實此間意大利餐館是以氣氛價錢取勝,再加上座落尖沙咀、多年輕人閒逛的THE ONE,不難成為今年另一間長龍人氣店。
香草雞翼,其實似雞脾,肉質鮮嫩夠入味,不錯
芝士凍肉拼盤,四式芝士偏硬身,而巴拿馬火腿份量少,只有莎樂美腸撐場。
蟹肉牛油果沙津,以蕃茄汁襯底,不知何解,腥味超強。
炸蘑菇,外脆內多汁,帶點香草辣味,必食﹗
PIZZA為意大利那不勒斯STYLE,比較特別
仿如中國米的意大利飯,沒有黏性,縱使雜菌汁OK都拯救不了對意大利飯的極度失落感
西蘭花雞肉長通粉,味道一般,這是入口意粉類別,對比上次TRY的HOMEMADE系列,還是HOMEMADE TYPE好。
TIRAMISU的咖啡味不足,亦無酒味,跟美心出品無分別,既然以意大利餐廳,靈魂甜品TIRAMISU必須做好一點。
  • 炸蘑菇
2011-07-25 1 浏览
星期五晚一行4人放工之後想去試下新野, 今次就試下呢一間啦!!麵包 : 一籃有4件, 但係居然係凍既, 感覺係剛從雪櫃拎出黎咁, 問個女waiter可唔可以整番暖少少, 個類似經理既女士回答我地話: 我地餐廳冇微波爐或整熱麵包既爐, 仲話呢d麵包係凍食喎, 聽到我地幾個O晒咀!! 好啦, 既然係凍食, 都蘸d油醋汁黎試下得唔得, 始終凍既係差d囉, 味道一般啦, 送既仲想點? 食完之後想再添, 原來waiter一早已經執走左隻油醋汁碟, 好似唔想我地再encore麵包咁, 最後再黎多一籃麵包, 又要再倒過油醋汁俾我地!!肉丸: 味道尚可, 不過得3粒, 份量少, 我地4個唔夠分!! 凱薩沙律: 大路貨色, 一般啦!! 巴馬火腿火箭菜薄餅: 呢個pizza得喎, 個餅底好有麥香, 係嫌唔夠簿同脆, 焗耐少少就perfect喇!! 雜菌 Risotto : 飯煮得過火少少, 唔夠咬口, 似食緊日本珍珠米多d, 但雜菌味道香濃, 唔錯!! 鮮蝦帶子忌廉汁闊條麵 : 蝦肉同帶子都算新鮮, 忌廉汁帶有芝士香味, 味道唔錯!! 埋單都係5百幾蚊, 都算抵食, 會再encore既!!

凱薩沙律: 大路貨色, 一般啦!!

埋單都係5百幾蚊, 都算抵食, 會再encore既!!
2011-07-22
  • 巴馬火腿火箭菜薄餅
2011-07-23 6 浏览
I have always liked Amaroni's in Festival Walk for their Italian American style food but have been discouraged by the long lines there. Therefore I was eager to give this new sister restaurant a try. Lucky for us, at 8 pm on a Friday evening we were able to score 2 counter seats at the bar near the entrance without waiting. The restaurant was packed and there were 10-12 people milling around outside, so I guess afraid when I first walked up to the hostess.Two us ordered:Caesar salad - when di

Two us ordered:

Caesar salad - when did cherry tomatoes become part of this classic?

Clams in cream sauce - a bit salty, but tasty

Tagliatelle with shrimp and scallops - highlight of dinner, my wife like the shrimp and thought they were well cooked

Meatball pizza - decent with a chewy style crust, but no chili oil available!

Also, the wine by the glass is reasonably priced @ ca $50 per.

Overall, good dinner in a lively environment. One thing I like about here is that the portions are smaller than at Amaroni's, so two can have dinner and try a variety of dishes.
2011-07-22