2011-07-22 30 浏览
這間位處於尖沙咀商場 The ONE 五樓的意大利餐廳 An-Tico Enoteca • Pizzeria ,原來是Dan Ryans 的 Young Line 餐廳。這餐廳的裝潢陳設雖少不免帶有其他意大利餐廳的影子,也頗有自家的獨特風格,特別是遍佈餐廳內各處的顏色汽球,十分奪目搶眼,教人疑惑到底這餐廳是否正被人包場開派對呢!這間既是意大利餐廳,主打的當然是意粉和薄餅啦。不過這天我倆沒試意粉,只是叫來一個「巴馬火腿火箭菜薄餅」,再加多一個小吃「炸磨菇」作晚餐。先來的是意大利餐廳慣常免費奉客的麵包與油醋。這兒的麵包水準不錯,軟熟好吃,雖然稍欠熱暖,仍能予人良好的印象。接著上桌的是小食「炸磨菇」。這一客八粒的「炸磨菇」竟是想不到的好吃,炸得脆身的外層裡包裹著的是爽甜多汁的大粒磨菇,即使不蘸附上的沙律醬吃,也十分可口美味,實在令自己感到有點喜出望外。吃過甚為滿意的小食「炸磨菇」後,這頓晚餐的主角「巴馬火腿火箭菜薄餅」接著登場。這薄餅以巴馬火腿與火箭菜作主要材料,加上基本的茄膏與芝士,再輔以起了畫龍點睛效果的黑醋,鹹鹹的巴馬火腿、苦苦的火箭菜與酸酸甜甜的黑醋,三者產生微妙的化學作用,使這
An-Tico
以色彩豔麗繽紛的汽球作裝飾的意大利餐館
遍佈餐廳每處,顏色鮮豔的汽球
蠻有格調的餐館
餐館地方頗大
這間既是意大利餐廳,主打的當然是意粉和薄餅啦

軟熟好吃的餐前麵包
,實在令自己感到有點喜出望外
鮮甜多汁的炸磨菇
吃過甚為滿意的小食「炸磨菇」後,這頓晚餐的主角「巴馬火腿火箭菜薄餅」接著登場。這薄餅以巴馬火腿與火箭菜作主要材料,加上基本的茄膏與芝士,再輔以起了畫龍點睛效果的黑醋,鹹鹹的巴馬火腿、苦苦的火箭菜與酸酸甜甜的黑醋,三者產生微妙的化學作用,使這薄餅變得頗為美味
,最可惜的是這薄餅不夠脆身,邊位部分更來得太厚,加上餅底有少許烤得燶了,使這薄餅扣了點分
。不然的話,這一餐便更能令人感到滿意了。
巴馬火腿火箭菜薄餅
巴馬火腿火箭菜薄餅
味道挺不錯呢!
雖然這次吃的薄餅在某程度上是有點瑕疵,不過整體來說,這家開業才不過三數個月的意菜餐館,還是值得給一張笑臉的

An-Tico
以色彩豔麗繽紛的汽球作裝飾的意大利餐館
蠻有格調的餐館
餐館地方頗大
遍佈餐廳每處,顏色鮮豔的汽球
鮮甜多汁的炸磨菇
  • 炸磨菇
2011-07-19 5 浏览
係The ONE 行街, 發現神串一旁開咗間新餐廳, 就即興入來食個晚飯. 雖然係意大利餐廳,但裝修反覺有點美式風格. 看看原來這間係和Amaroni's, Dan Ryan's 同一集團. 服務員都很熱心由於唔係太餓的關係, 所以點咗house wine 及2款食物 : Lumanche Gratiti 焗田螺, Shrimp Risotto , 味道只屬一般.

House Wine
Lumanche Gratiti 焗田螺
Shrimp Risotto
2011-07-09
Had lunch at Amaroni's of Festival Walk and saw the promotional card for An-tico. Decided to try it since it is new. Ordered a pepperoni pizza, crab meat avocado and a minestrone soup for two. I was asked if I wanted to order more because I ordered too little. I was a bit shocked the two of us were females and I thought it was quite enough for lunch and in fact we could not finish the pizza.The avocado with crab meat came with a tomato-based sauce. The crab meat was fresh and sweet. And th

The avocado with crab meat came with a tomato-based sauce. The crab meat was fresh and sweet. And the combination was ok though nothing you would brag about. The minestrone soup was also ok.

Pizza took about 30 minutes but considering it being made to order, this is acceptable. The base was slightly chewier than I would like and by the second piece, the pepperoni started to feel a bit too salty. The whole pizza was only made of pepperoni and cheese. Certainly you get what you asked for but I think it would have been nice to have something on the pizza like mushroom just to taper down the saltiness of the pizza.

2011-07-17
2011-07-02
因為訂不到 Amaroni's Little Italy, 於是餐廳轉介我們到這間姐妹店.到達餐廳, 坐位安排得不太好, 因為我們 4 個人, 那張枱太小了, 我想比較適合情侶多點, 於是我們要求轉到卡位食物方面, 我們點了 PIZZA, 墨汁意粉, 白酒蜆, 意大利飯及酒汁豬塊。總括來說, 全部食物都只得一個 "鹹" 字, 沒有了食物應有的味道呢!!!最後, 因為我們是轉介過來, 所以送一客 Tiramisu, 但味道也是太淡....所以, 希望餐廳能夠改善一下味道控制, 幸好價錢不太貴, 否則真的物非所值呢~~~~~

2011-07-01
2011-06-30
Environment ~ 燈光調較得相當有氣氛 (backyard garden kitchen feel), 整體 comfy & casual.Food ~ Crab Stuffed Avocado: 個aioli sauce夠醒胃. 專程來食的雜菌 Risotto,菇味真普通,口感ok. 而Ravioli 温度上凍左DD… 茄味不錯...既三个菜式可在十分鐘內出哂. 包都係食到一半...
Environment ~

Food ~
專程來食的雜菌 Risotto,菇味真普通,口感ok.
而Ravioli 温度上凍左DD… 茄味不錯...既

三个菜式可在十分鐘內出哂.
包都係食到一半...
salad
salad
casual
  • Crab Stuffed Avocado
2011-06-30 3 浏览
朋友喜歡吃西餐,今天特意一嚐the one這暗角的意大利餐廳頭盤的生牛肉沙律很不錯,令我對整個晚餐充滿期待可是接下來的食物都有點失望先是雞翼,很怕吃到不入味的雞翼然後是磨菇意大利飯,飯質很鬆散.吃意大利飯也不過最求那失在的口感,可這個有點像硬把家中的泰國米煮作意大利飯,還要過了火不過飯的汁是很不錯的最後吃了個pizza倒是全場鑽好.光是那個表層香脆,內裡鬆軟餅底已叫我們讚不絕口本身不好pizza的我也連吃了兩件總括來說是晚的食物是劣多於優但這裡的pizza表現太優,我們還是會為pizza再來的
頭盤的生牛肉沙律很不錯,令我對整個晚餐充滿期待
可是接下來的食物都有點失望
先是雞翼,很怕吃到不入味的雞翼
不過飯的汁是很不錯的
本身不好pizza的我也連吃了兩件
總括來說是晚的食物是劣多於優
但這裡的pizza表現太優,我們還是會為pizza再來的
2011-06-29
2011-06-27 16 浏览
哇,好耐無寫過食評!黎呢間野食,其實都幾轉折 因本身我首選的是又一城意大利菜 Amaroni's Little Italy,但友人book唔到週日合適的時間 該餐廳就suggest左呢間 尖咀的An tico比我地,話呢間係佢地的姊妹店,有佢地的 8乘原本上黎好rough咁睇食評,見麻麻地,又新得滯,都無諗係次選,所以揀左另位友人的又一城意大利菜 Dan Ryan,點知連位都無所以唯有再參詳呢間野係咪真係咁唔掂,先發覺佢同 Dan Ryan又係關係店照A ~ B,而 B ~ C,那就 A ~ C的推理,其實Amaroni's Little Italy同Dan Ryan也是姊妹店吧?! 果然係姊妹揀出黎的!因此抱著新店小食評可以一試,佢d 姐姐店咁有質素的原因大家就試這新的妹妹店入正題~~~預先book左檯,一入去,幾大幾闊落,坐得幾舒服,坐左近一半人到,每人都有一份menu,有包點橄欖+醋,包無咩特別檯同檯之間隔得遠, 有點自成一角feel, 幾好 (若果係我首及二選的姐姐店就應該好迫了) ,係暗左d, 幾眼訓其實真正的意大利野不嬲係份量少無得嫌 ge...但因係妹妹店的關係會聯想到姐
哇,好耐無寫過食評!

黎呢間野食,其實都幾轉折

入正題~~~

其實真正的意大利野不嬲係份量少無得嫌 ge...
但因係妹妹店的關係會聯想到姐姐店舊美式+意大利式的大份量,所以大家保守d叫左:

意大利餛吞
吃出小小粉粉地的texture...-.-

紅酒+Ribs
反而係幾好食,d汁仲可以點埋d包佢,雖然個人唔太like薄荷
鮮菌 Risotto
專程來吃的,菇味可以突出d,但都ok好食ge

火腿火箭菜Pizza
友人不愛火箭菜的味道,但其他人包括我也沒問題,Pizza...又想起想試 Amaroni's Little Italy 的Classic Pizza! 下次去試先得...
可惜這裡是正常size.... 唔緊要ge~ 或者下次有機會點個四重cheese pizza

Turnout 出黎原來係一般份量,喺1男5女的情況下咁就有d唔夠食,所以追加一個:
香草白汁大蝦Angel hair
蝦幾好食,香草味重左d,相對地食唔到白汁味

加本身送生日的 Tiramisu,個杯哉住咁,size 比佢的姐姐店細,友人話硬左小小,但都ok ge
職員唱生日歌令我有點老尷,又驚佢地好似d 姐姐店食評咁講唱到好hea
可能侍應多,唔太忙,又係新店的關係,都feel到他們唱得都有heart ge~

友人追加了個甜品奶凍,幾好樣,友人說都ok ge
及一果酒Pina Corlada,幾好飲
可能比現錢卦,又冇無尾飛鉈的情況
生日飯的我雖然唔洗比 hee,但以平時人頭均計每人110到

總括妹妹店有無姐姐店的8乘呢?我諗無咁多,但又唔係想像中咁差。
應該唔係先以份量作準,雖則總會有先入為主的觀念係expect佢好似姐姐店咁大份的...
入去食唔太大期望就會可以接受, 我諗話曬新店卦?

佢勝在可以比我地坐足成晚,唔係嘈可以談天闊論
生日飯最緊要人齊,坐得舒服,服務友善,食得開心,就得喇

因為多番轉折才選擇的關係,所以今次決定出番一次山寫番次食評
2011-06-26
庆祝纪念
生日
我星期五同女朋友係The ONE Boardway 睇完戲, 大概8pm時間......D Friend 就打俾我話佢地係一間新開張嘅意大利餐廳訂咗位,要慶祝我啱啱係Chicago返嚟喎.....所以我地就行到An-tico門前...........嘩!睇見佢門口人山人海咁,心諗好彩有訂位啫D reception 好親切同禮貌地帶咗我地到一張梳化長枱坐.唔...........感覺好似我又返咗去Chicago嘅意大利式餐廳一樣,我指D環境同氣氛!好現代化但懷舊嘅設計,以黑,白同木嘅顏色為主.....好熱鬧嘅餐廳!D friend仲未到,我同女朋友只好睇下個menu先!跟住就有個waiter走嚟介紹D mocktail同cocktail俾我地!我同女友都覺得有D口渴同肚餓,所以就叫咗jug嘅Tropical Punch(因為叫一jug好抵,只不過$98咋!!). 跟住叫咗個Angus Beef Carpaccio同埋半份Chicken Wings食住等.嘩.......D牛肉好新鮮,牛肉切得好薄片. 我問個waiter可唔可以再幫我加D橄欖油上面,但waiter話嗰D唔係橄欖油而係黑松露

). 跟住叫咗個Angus Beef Carpaccio同埋半份Chicken Wings食住等.嘩.......D牛肉好新鮮,牛肉切得好薄片. 我問個waiter可唔可以再幫我加D橄欖油上面,但waiter話嗰D唔係橄欖油而係黑松露油呀!唔怪之得食落口咁香啦!
佢地D雞翼原來係用雞槌嚟嫁,睇落去有D似棒棒糖,幾特別....唔怪之得叫特式雞翼lol! 份量雖然只得4隻, 但啱啱好good for2人因仲要留肚食其他食物ar ma!!

D朋友終於到齊, 我地可以叫pizza食啦!我地6人叫咗1個意大利辣肉腸同肉丸及芝士薄餅,香草白汁天使麵同意大利雜菌飯,再加香草焗春雞同菠菜沙律. 佢地嘅Pizza原本真係最正宗嘅Neopolitan意大利Pizza呀!
呢D pizza,最好係熱騰騰嘅時候食,咁先可以食出佢嘅特性.....又脆又香口,材料唔洗多,最緊要夠味......pizza hut嘅pizza一尾落足料,但個Dove就成象咁厚嘅麵包.....
D Pasta 同飯都好好食. 隻雞就好嫩滑,好夠味.

菠菜沙律好開胃, 有啤利薄片同個醬汁好夾,佢地用Sherry Sauce,所以味道帶甜甜酸酸,好好味道!

最後,我地叫埋甜品.....就係Gelato軟雪糕喇.......今餐晚飯,除咗同朋友出嚟聚舊外,食物方面..............就唔洗我再多講囉!!

2011-06-24
  • Beef Carpaccio
  • 肉丸及芝士薄餅
  • 香草焗春雞
  • Gelato軟雪糕
2011-06-24 4 浏览
The One 新開餐廳....試試佢先!~ 一入到去~ 個餐廳都好大喎~ 唔洗等位之餘又唔會話見到間餐廳無人驚唔好味環境好舒服,裝修都好有心機,檯同檯之間既距離夠遠,一D都唔會有迫既感覺。食物方面果然無令我失望最最最好味既係個肉眼扒..Wa.......... Juicy 到你唔信~ 頭盤炸芝士蜆肉 ------------------------------呢個我淨係o係呢度見過....好有芝士味,又唔會話炸到好油炸蘑菇 ------------------------------雖然我都係最鍾情Dan Ryan's個炸蘑菇,但係呢個都唔錯。少少辣辣o地,好香口蕃茄煮青口------------------------------呢個未趕得切影相已經俾人搶劫一空。D青口好肥美.....個汁好蕃茄... 用o黎點包食仲正黑椒意大利香腸------------------------------呢個又係趕得切影..... 大家都餓鬼上身..... 呢個腸好有肉味...仲有好香o既黑椒味.... 配埋酒味比較濃o既意大利紅酒....D Shiraz o既 黑椒味出晒o黎主菜:巴馬火腿火箭
The One 新開餐廳....試試佢先!~
食物方面果然無令我失望

頭盤

炸芝士蜆肉..好好味!
炸蘑菇

主菜:

巴馬火腿火箭菜Pizza---------------------------甜甜o地,個Pizza 焗得好脆...正野....最神奇o既係D 火箭菜一D都唔澀
肉眼扒------------------------------全晚之星....嘩....食之前都無諗住佢o甘 Juicy... 一放落口.... 嘩o左一聲... haha... 好冧好有牛味。依家已經想再食
超Juicy 肉眼
甜品
意大利雪糕 (雲呢拿 & 朱古力)----------------佢o地話係自家製o架..... 同一般雪糕唔同,最好係佢唔會甜爺爺...而且個雲呢拿味好出好滑
自家製意大利糕...好香好滑
朱古力火鍋------------------------------最後試埋佢個朱古力火鍋... 少少偏甜...不過值得讚o既係個杏仁餅...好有杏仁味

飲品:
意大利紅酒------------------------------食意大利菜當然要飲番枝意大利紅酒先夾到啦!
檸檬Martini------------------------------餐後酒...好香好香o既檸檬味,配落Martini 度一流!
檸檬味Martini
總括o黎講我好滿意ar.... 特別要提提係佢個酒吧~~~ 好多好酒可以揀,價錢一o的都唔貴之餘又唔會好似其他餐廳o甘用o的Cheap酒整Cocktail俾你。
下次再o黎 Happy Hour sin~~~

2011-06-23
檸檬味Martini
炸芝士蜆肉..好好味!
炸蘑菇
超Juicy 肉眼
自家製意大利糕...好香好滑
  • 炸芝士蜆肉
  • 肉眼扒
  • Vanilla Gelato
本人第一次寫食評, 因為呢間野真係好唔惦! Happy Friday 約左朋友諗住搵到可以坐得耐d同傾到計既地方啦, 甘有人suggest去the one, 甘就是旦啦, 本來估都要有排等位, 因為當日係 friday, 仲要 7.30-8pm 呢d時間, 行呀, 行...不停行, 友人望下呢間問好無try下....一望見無人等位, 心知不妙,但友人suggest就是旦啦...因為都好餓下入到去環境都可以, 幾有氣氛甘, 諗住下次可以再去, 家陣唔洗諗 !我地一行4人, 諗住佢d份量會好大,所以order 左個意大利飯, pizza, 炸魚, noodles; 點知, 份量係好少, size又細....所以再 order chicken wings, 茄子等, .點知... 除左個意大利飯同個noodles ok 外, 其它就真係好唔惦 ! pizza : 一d味都無, 除左茄醬同數片超薄辣肉腸炸魚 : 食左都唔知係炸魚chicken wings : 嘩 !! 呢個經典囉... 一碟4隻, 佢係將一隻雞中翼, 一分為二甘炸; 唔知以為 d 雞中翼好貴 ; 仲有佢地只係將隻雞
本人第一次寫食評, 因為呢間野真係好唔惦!

pizza : 一d味都無, 除左茄醬同數片超薄辣肉腸
炸魚 : 食左都唔知係炸魚
; 仲有佢地只係將隻雞中翼乾炸, 一d 味都無 !!
茄子 : 我都唔知可以再點講, 難食, 有怪味 !

期間有位waitress行過問我地拎意見, 話公司新開無耐想知道d野好無食同服務ok唔ok....起初我地講左幾句比佢知, 佢就繼續問, 小姐呀, 我地食緊野, 你一路問, 你d口水.....仲有, 唔係suppose 有questionnaire比個客 fill in 咩 ?? 之後我地就問佢有無 questionnaire, 不如我地填比你啦, 轉頭佢真係拎比我地, 但.....唔會好似出面d restuarant甘, 有得比你 tick 格仔, 要你寫....真係
anyway, 因為真係好囉食, 友人都寫左幾隻字, 交回比個位 waitress, 佢睇完都無反應, 都唔理佢 lu ~

好啦, 到比錢.... 另一友人以credit card 比錢, 個位waiter 比我個朋友 sign 啦....sign sign 下個 waiter 走左 ?!?!?
甘即係點呀?? 自行對簽名走得 ?? 哈哈......等左 10 分鐘,
叫左幾次 d waiterwaitress,
都好似無人應甘.... 好啦!!!! 終於見到個疑似經理既人, 叫住佢, 問佢點解你 d waiter 甘都得 ga ? 唔係 suppose 等埋張單比我地走咩 ?? 嘩 !! d services 好到無朋友...... 講都唔講一句野, 只係比番張單我地, credit card 呢 ??
收埋唔比我地呀?? 唔問佢都仲係到發緊夢 !!!
2011-06-17
The One 有好多食市,而 AN-TICO 剛新開, 所以同班朋友去試吓環境 地方寬敞,坐得好舒服,枱與枱都保持適當的距離,燈光暗暗的,氣氛好好,適合情侶,不過好似我地咁,一班朋友嚟食飯傾計,都唔錯喎!服務 服務好好,waitresses and managers 都好有禮貌,而且好有笑容!價格 合理食物好多選擇,份量都OK !最喜歡個Risotto, 牛又嫩又淋,好好味呀墨汁意粉,都不錯甜品實在太豐富了 ! 朋友生日的蛋糕咁開心 ! 當然要D酒精啦 ! 全晚d食物同環境都唔錯,服務又好好,價錢合理 ! 好適合同朋友聚會,一定會再嚟食!

價格

合理
餐牌
食物

好多選擇,份量都OK !
部份食物
最喜歡個Risotto, 牛又嫩又淋,好好味呀
意大利飯
墨汁意粉,都不錯
正 ! 墨汁意粉
甜品實在太豐富了 !
朋友生日的蛋糕
正 ! 送的生日蛋糕
咁開心 ! 當然要D酒精啦 !
wine

全晚d食物同環境都唔錯,服務又好好,價錢合理 !
好適合同朋友聚會,一定會再嚟食!

2011-06-08
wine
正 ! 送的生日蛋糕
  • Risotto
2011-06-09
上週到The One看《3D魔盜王》,時間緊迫,但大多數餐廳經已客滿,心急之下竟有新發現 - An-Tico Enoteca。An-Tico 原來是 Dan Ryan 姊妹店,主要走年青路線,食物選擇多元化,價錢還算大眾化,最適合小情侶撑枱脚。餐廳設計很有傳統紐約diner feel,理應是主打家庭客或大夥的朋友聚會,偏偏燈光又調較得相當暗淡,是製造浪漫氣氛還是環保? 凱薩沙律 (Grade: 3/5)點了凱薩沙律作前菜,貪其製作簡單,趕時間就最適合不過。但味道只可用「正常」兩個字來形容。 酥炸魷魚 (Grade: 2.5/5)酥炸魷魚用了切絲的魷魚,型狀有點似薯條,加上一個他他醬,味道總算合格。 濃汁鴨肉闊條麵、配温泉蛋 (Grade: 2/5)首試意菜餐廳,主菜怎能不點意粉,從四、五道菜式中揀選了濃汁鴨肉闊條麵。向來喜愛深味的食物,這個濃汁表面上十分吸引,只可惜闊條麵煮得過腍,口感欠佳,配料的鴨肉亦是敗筆,肉質粗劣得要命,入口完全不覺有鴨的鮮味。 總括而言或許是餐廳開張的第一天,所以服務有些生硬但態度並不算差。食物方面,份量沒有同類型餐廳(Dan Ryan、Union Grill

凱薩沙律 (Grade: 3/5)

酥炸魷魚 (Grade: 2.5/5)

濃汁鴨肉闊條麵、配温泉蛋 (Grade: 2/5)

總括而言
或許是餐廳開張的第一天,所以服務有些生硬但態度並不算差。食物方面,份量沒有同類型餐廳(Dan Ryan、Union Grill etc) 那樣的大大份,大夥兒分享會有些少問題,不過最大的問題莫過於食物質素粗糙,這點實在難以接受。

Nice Logo
有生日派對乎?
餐廳設計很有紐約diner feel。
凱薩沙律
酥炸魷魚
濃汁鴨肉闊條麵、配温泉蛋
Nice Logo
有生日派對乎?
餐廳設計很有紐約diner feel。