2019-08-30 1929 浏览
今晚哈比係呢頭早收工,話要同我食餐燭光晚餐喎,帶左我黎呢間西餐廳見到餐枱上呢個精選生蠔 ($128/6隻)宣傳牌,呢個價錢可自選6隻生蠔,相當抵食,仲等咩?! 梗係要返客啦今晚呢盤有3種黎自唔同產地嘅蠔 : 法國,加拿大及美國,擺盤認真,唔會將貨就價每種蠔都有各自獨突味道,侍應建議由淡味開始食,即係呢隻法國蠔,蠔身偏薄但蠔味都可以,之後再食埋蠔味較濃,口感creamy嘅,係咁比較之下真係食到各自嘅特性,可以講係全部都鮮甜,亦無食到蠔殼碎!撐下枱腳,點左呢個經典二人餐 ($328)頭盤三選二,選擇左青蘋果鵝肝多士及巴馬火腿蜜瓜,件巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜超多汁,配埋少少咸嘅巴馬火腿,正路當然無得輸!煎香左嘅鵝肝入口即時融化,薄薄嘅青蘋果帶點酸甜味道,平衡油膩感,再加埋多士嘅脆口感,兩種口感!食完頭盤,到左餐湯同凱撒沙律出場,今晚係羅宋湯,但味道有點咸,好彩有清爽沙律菜中和返!食完一樣侍應先會上另一樣,係時候主菜上枱啦...........先黎烤澳洲牛柳扒,配以薯蓉,燒汁另上落了七成熟柯打,用刀輕輕切開已經感受到牛柳嘅鬆軟,內裏仍然帶有微紅色,點配燒汁加添味道!食緊嘅同時,另一客主菜亦出場,就係

撐下枱腳,點左呢個經典二人餐 ($328)

食緊嘅同時,另一客主菜亦出場,就係芝士蕃茄煙肉燴長通粉,芝士碎灑係長通粉上,若果再多D就仲好呀  (身為芝士控的我表示)

將所有材料撈均後,偶然食到一啖係有拉絲效果,而蕃茄醬汁加埋火腿及打磨菇片,味道酸中帶甜,配長通粉都幾夾!

習慣西餐後歎杯咖啡,呢杯熱度夠,咖啡味幾香,過下口癮都可以!

套餐仲有埋甜品,今晚係好香滑嘅奶凍,甜度適中,GOOD呀!

環境燈光都適合同另一半黎撐下枱腳,絶對要介紹比朋友呀!
2019-08-27 1571 浏览
以前不太食蠔的我,怕了蠔的腥味或唔夠新鮮,所以多數不食。或許現在啲蠔有所改變呢!😂聽說這間啲蠔新鮮和有三種味㗎,法國美國加拿大,於是便去試下,價錢又不算太貴呢!環境都幾有情調,多數情侶入座,慢慢享受餐桌上的食物。首選更係生蠔拼盤啦!有法國美國加拿大蠔各2只,配料有小許酸酸辣辣再加埋檸檬汁,侍應生提醒先由法國蠔食先順序食喎...講真啦!其實三種味都好鮮味,分唔出呀!唔講真係唔知食緊咩國家蠔。😂😂因為我是啱啱初學食蠔嘅!再選經典二人套餐:餐前:青蘋果鵝肝多士和巴馬火腿蜜瓜~~鵝肝煎得好香配埋青蘋果多士,食第一啖已經覺得鵝肝嘅味道滲有少少甜味就係青蘋果味道喇,入口中熱辣辣添。傳統凱撒沙律及蘑菇湯,~~主菜: 烤澳洲牛柳扒(五成熟)~~埋上就一般般,因為見隔離都係叫牛柳扒,見佢切嘅時候有啲硬,所以我哋就由七成熟改了五成熟,雖然切嘅時候有啲血淋淋,但食落口一啲都唔硬噃!好奇怪隔離左邊嗰枱和右手邊兩枱客都係叫同樣套餐,原來大家口味都差唔多呢~😁😁黑松露菌意大利飯~~鍾意食黑松露和食開意大利飯的我,幾乎每次都選呢款!呢度飯就比較淋咗啲,幾好呀又唔太硬,不過味道就鹹咗啲。仲有甜品奶凍。

因為我是啱啱初學食蠔嘅!

再選經典二人套餐:

餐前:

青蘋果鵝肝多士和巴馬火腿蜜瓜~~

傳統凱撒沙律及蘑菇湯,~~

主菜:

烤澳洲牛柳扒(五成熟)~~

黑松露菌意大利飯~~

仲有甜品奶凍。

2019-08-22
2019-08-26 263 浏览
今日和朋友在旺角看完電影,跟着他來到Amour corner,原來他早已訂位,和我 共進浪漫晚餐餐廳頗有情調, 枱上放了一個燭台,加上暗燈,情侶最合適。看見有生蠔推廣,128半打,先點半打試試今天的生蠔是加拿大,美國,法國,由淡至濃,非常新鮮, 我特別喜愛加拿大的生蠔, 雖然海水味和蠔味比較淡, 但更能吃出蠔的鮮甜味,而且厚身和比較大,更有口感,非常 creamy. 於是再點多半打加拿大生蠔, 非常滿足 看見有手工啤酒第二支還有半價, 叫侍應哥哥推介, 我和朋友都喜歡花香味, 但我比較喜歡濃烈,朋友喜愛淡於是侍應哥哥推薦了兩支,不俗,很滑, 還有 淡淡的花香充斥在口腔。簡單少少 點了一個328經典二人套餐青蘋果鵝肝 多士青蘋果 少少酸 中和了鵝肝 肥膩, 完美組合。主菜烤澳洲牛柳扒我這個牛魔王,叫了 五成熟, 因為之前吃了他的蠔有信心牛柳外層烤得非常香,切開, 裏面粉紅的 嫩嫩的牛肉 呈現在眼前, 入口非常鮮美, 而且非常juicy, 師傅 功夫一流朋友點了香草煎封羊架香草味濃郁, 羊架嫩嫩的, 不太騷, 朋友說非常好味當然還有沙律菜, 餐湯還有甜品咖啡, 滿足的一餐。在這麼有情調的
餐廳頗有情調, 枱上放了一個燭台,加上暗燈,情侶最合適。
看見有生蠔推廣,128半打,先點半打試試
簡單少少 點了一個328經典二人套餐
青蘋果鵝肝 多士
青蘋果 少少酸 中和了鵝肝 肥膩, 完美組合。
主菜
烤澳洲牛柳扒
我這個牛魔王,叫了 五成熟, 因為之前吃了他的蠔有信心
朋友點了香草煎封羊架
香草味濃郁, 羊架嫩嫩的, 不太騷, 朋友說非常好味
當然還有沙律菜, 餐湯還有甜品咖啡, 滿足的一餐。
在這麼有情調的 環境下進餐, 簡直一大享受, 拋開最近 情緒 困擾, 享受食物帶來的美味
活在當下!
2019-08-19
  • 香草煎封羊架
  • 生蠔
  • 澳洲黑安格斯肉眼牛扒
2019-08-24 373 浏览
暑假終於可以輕鬆下,今晚同朋友嚟呢度傾下心事食好嘢我哋叫咗一份生蠔拼盤同經典二人套餐,大滿足呀店員都好貼心會逐樣食物上菜,見我哋食到差唔多先再上食物。第一輪嘅食物喺生蠔呀,我哋叫哂三款唔同嘅試下,朋友話鍾意加拿大中間個款,因為有淡淡嘅海水味,我就無食得咁講究,不過生蠔好大隻同好好味呀。而頭盤就喺青蘋果鵝肝多士同巴馬火腿蜜瓜,多士脆卜卜,好好味呀!蜜瓜都好甜呢!之後緊喺沙律同餐湯,有我鍾意嘅蘑菇湯HA跟住就到今日嘅主菜喺燒醬烤原味豬肋骨烤澳洲牛柳扒。最後仲有甜品呢!
暑假終於可以輕鬆下,今晚同朋友嚟呢度傾下心事食好嘢
我哋叫咗一份生蠔拼盤同經典二人套餐,大滿足呀
店員都好貼心會逐樣食物上菜,見我哋食到差唔多先再上食物。
生蠔
青蘋果鵝肝多士+巴馬火腿蜜瓜
青蘋果鵝肝多士
湯&沙律
之後緊喺沙律同餐湯,有我鍾意嘅蘑菇湯HA
燒醬烤原味豬肋骨
烤澳洲牛柳扒
跟住就到今日嘅主菜喺燒醬烤原味豬肋骨烤澳洲牛柳扒。
甜品
最後仲有甜品呢!
生蠔
青蘋果鵝肝多士+巴馬火腿蜜瓜
青蘋果鵝肝多士
湯&沙律
燒醬烤原味豬肋骨
甜品
2019-08-14 418 浏览
今晚在旺角街頭看到一間很有格調的餐廳,又看到有得食生蠔,就和朋友進去試試。餐廳修飾很西式,燈光暗暗的,情侶去的話幾有情調。先點了生蠔,有加拿大,英國,法國的,我們各點了兩隻,都幾好味。職員細心對我們說要按照這三個國家次序吃會比較好。頭盆點了西班牙火腿蜜瓜和芝士拼盤,芝士很大塊👍🏻主菜點了烤澳洲牛柳扒,牛扒超級厚,成隻差咁厚!切開裏面肉質很淋,點了七成熟,沒有血水,又不會太硬,幾好味。又點了豬肋骨,算是大份,咬落有口感,肉質不錯,醬汁也很濃配合得幾好。餐湯和甜品普通。但總結來說食物和環境也不錯,情侣幾適合 😋會再來

餐廳修飾很西式,燈光暗暗的,情侶去的話幾有情調。

頭盆點了西班牙火腿蜜瓜和芝士拼盤,芝士很大塊👍🏻

2019-08-09 399 浏览
今晚和好姊妹撐枱腳,在旺角逛完街後,我們兩人選了這間西餐廳。店裏的環境浪漫,配上桌上的燭光,感到氣氛舒適。我們先選了生蠔半打,店家提供三種生蠔,我們就每款各二吧,也只是$128,很相宜呢!生蠔配搭剛好能由淡至濃,讓味蕾可慢慢感受蠔味的變化與鮮味。我們選了一份二人餐,前菜是巴拿馬火腿拼蜜瓜,蜜瓜的甜味配上火腿的鹹香味,是很匹配呢!然後我比較欣賞是店家的細心,因為在鵝肝多士裏還夾了一片青蘋果,令到鵝肝多士免於油膩。香而不膩,令人一試難忘。是日餐湯是南瓜忌廉湯,味道濃郁,南瓜蓉份量可真不少!而沙律菜是極為爽脆,配上芝士碎,吃得很過癮!然後,主菜我們選了黑松露蘑菇意大利飯,蘑菇的份量很充足,香氣四溢,黑松露的份量很足呢!豬肋骨的肉汁鮮嫩,切開時,肉的成熟度剛剛好,而且配上特製醬汁,令人胃口大開,酸酸甜甜的!還配有西蘭花、蕃茄等等的蔬菜,適合我們這些愛美的女士。是日甜品是草莓奶凍,奶味濃,配上草莓醬,完美,讓我倆一起享受了一頓滿足的晚餐。

店裏的環境浪漫,配上桌上的燭光,感到氣氛舒適。

2019-07-25 570 浏览
睇左食評諗住試下d 小店。入到店內環境還可以,我們叫了set 2人餐,鵝肝多士的多士唔脆,黑松露忌廉湯淡到好似水噤。主菜叫左5成熟既牛柳,一黎到嚇親我,舊牛柳黑到好似炭噤,切開d 肉係全紅。我問待應舊牛黑到噤係唔係正常,待應話係。食落就知d 肉質非常好差,佢只係用粉整到林身🤬🤬🤬食完叫左杯檸檬茶,但無檸檬味既。跟餐嘅甜品係士多啤梨果凍,個果凍只係得奶粉味。總括而言,呢間餐廳無樣好食,待應態度都麻麻,唔會再去
睇左食評諗住試下d 小店。
總括而言,呢間餐廳無樣好食,待應態度都麻麻,唔會再去
2019-07-13
2019-07-16 444 浏览
有慶祝活動 當然常搵間餐廳二人世界一下奈何放工後又唔想去尖咀中環貴餐廳朋友介紹下去左旺角的Amour入去餐廳的氣氛已經一轉店內暗燈光同一張張二人枱隔局 好有氣氛大體上好齊整的感覺知道我中意食蠔 特別叫了俾我食蠔海水味唔算重 不過開蠔無蠔碎裙邊位的口感不錯 可淺嘗一下再來叫了一個二人套餐小食係鵝肝蘋果片 & 芝士蘋果片酸酸的同時帶走鵝肝的油膩感入口鵝肝好香 同蘋果片好夾芝士較為普通不過味道濃 中意食濃味芝士就不可錯過 再來有湯和沙律 沙律較為清新 好似有落醋仲有裏面有不少芝士碎及麵包粒湯方面 料都多 不過味道偏酸主菜 忌廉海蝦配墨魚麵一出來要聞到好香 擺碟唔錯墨汁好濃意粉幼身夠滑 墨汁唔會一patpat 蝦唔錯 咬的時間係脆口的 煎香過蝦面食到最後覺得有點膩 但整體還是可接受埋單前落埋杯餐飲 飲下野傾下計先走Amour Corner 真是情侶必要試的餐廳
有慶祝活動 當然常搵間餐廳二人世界一下

忌廉海蝦配墨魚麵
  • 青蘋果鵝肝多士
  • 忌廉海蝦墨魚麵
2019-07-05 568 浏览
上網見到呢間西餐好似性價比幾高就決定去試下!餐廳佈置得好有意大利風情燭光閃閃好浪漫 適合情侶黎食~我地當然叫左個大家都推薦既經典二人餐😛————————————————————前菜:青蘋果鵝肝多士 巴馬火腿蜜瓜 沙律:凱薩沙律湯:南瓜湯主菜:忌廉大蝦墨魚麵 黑松露菌意大利飯甜品:士多啤梨奶凍————————————————————唔係每道菜都有影相😛 所以主要講下主菜啦意大利飯 個人略嫌乾左少少 但味道其實唔錯既 係口感上可以好多啲啲就完美啦🤤墨魚面 我個人都幾中意既面底好彈牙 蝦都整得幾好食🤤————————————————————另外我地仲嗌左藍芝士醬薯條($42)個藍芝士醬幾得意 食落都幾開胃唔算太膩可惜又係無影相🤭總結 的確性價比好高 二人餐咁既價錢咁既質素咁既份量 真係好值得一讚不過始終街坊店 空間唔大枱與枱中間唔係隔好遠 同埋夜少少就會開始多人要去最好打去book定枱啦~
上網見到呢間西餐好似性價比幾高
就決定去試下!
餐廳佈置得好有意大利風情
燭光閃閃好浪漫 適合情侶黎食~
我地當然叫左個大家都推薦既經典二人餐😛

忌廉海蝦墨魚麵

墨魚面 我個人都幾中意既
面底好彈牙 蝦都整得幾好食🤤
————————————————————
另外我地仲嗌左藍芝士醬薯條($42)
個藍芝士醬幾得意 食落都幾開胃唔算太膩
可惜又係無影相🤭
總結 的確性價比好高
二人餐咁既價錢咁既質素咁既份量 真係好值得一讚
不過始終街坊店 空間唔大
枱與枱中間唔係隔好遠
同埋夜少少就會開始多人
要去最好打去book定枱啦~
2019-07-04
2019-05-21 894 浏览
Amour Corner,座落於油麻地,地點方便,由地鐵站行5分鐘左右便到。店舖裝潢以木為主,加上每台有暗淡既燭光,非常有情調,最適合情侶共進晚餐。今次我們點了"經典二人晚餐",再另外點了生蠔半打,正。生蠔只需HK$128就有半打,沒有不叫的理由。今次生蠔來自美國、加拿大及法國。生蠔非常新鮮甜美,質素高,必食。此"經典二人晚餐"HK$328已經有頭盤、湯&沙律、主菜及甜品。頭盤方面,點了青蘋果鵝肝多士及巴馬火腿蜜瓜。鵝肝香口,配合青蘋果同食可減肥膩感。巴馬火腿甘香,令人回味。湯是我最愛既蘑姑湯,不消一會便喝完,yummy.食埋凱撒沙律,便上了主菜:香草煎封羊架及烤澳洲牛柳扒。羊架外焦香,內嫩滑,令人留下深刻印象。牛柳熟度掌握得好好,切開入面是粉嫩色,入口細嫩,回味無窮。最後食埋士多啤梨奶凍,為今餐畫上完美句號。
今次我們點了"經典二人晚餐",再另外點了生蠔半打,正。
湯是我最愛既蘑姑湯,不消一會便喝完,yummy.
最後食埋士多啤梨奶凍,為今餐畫上完美句號。
2019-05-01 789 浏览
朋友請食生日飯,我都係第一次黎呢間食。店內環境唔錯,唔會太嘈而且坐得舒服。當日我地嗌左個set, 有沙律同湯做前菜,main course就揀左牛同鴨脾。值得一提係佢個鵝肝多士好好食
朋友請食生日飯,我都係第一次黎呢間食。
店內環境唔錯,唔會太嘈而且坐得舒服。
值得一提係佢個鵝肝多士好好食
2019-04-30 496 浏览
去旺角睇完戲食咩好?唔一定要去朗豪坊搵食既,砵蘭街其實都有好多選擇,呢間就主打法式西餐同甜品。一入到去雖然見好細間,不過都幾精緻企理,燈光比較暗,氣氛悠閒,情侶拍拖或者三五知己係度吹水都一流!先黎一碟黑松露意大利飯,賣相雖然唔太吸引,不過濕濕地幾好食!之後黎個烤澳洲牛柳扒,肉質鮮嫩,加上黑椒汁又唔太辣,o岩晒嗜肉者!然後介紹既係香草鱈魚柳,都係鮮味十足,一D都無雪味,一塊鱈魚一啖薯蓉,好好既享受!最後黎個甜品,芒果雪糕拼心太軟,雪糕唔會太甜又有芒果味,心太軟入面既流質朱古力整得剛剛好,一絕!

2019-04-10 471 浏览
岀街食個Fine dining 冇500都走吾甩。依間餐廳就岀左個平民價既二人法國set。埋單都係400幾,認真抵!餐廳booking都幾full。細細間,位置有限。環境燈光暗,只有座位頭頂上有較明亮的燈。食野時吾驚太暗,相信在座位燈光設計上有花心機。有兩個二人餐揀,貴啲果個有蠔。因為我地都吾食蠔,所以揀左平啲果個set。除左一般西餐會包既湯and沙律。依個二人餐有埋 appertizer。可選二。1. 青蘋果鵝肝多士清新的青蘋果味同濃味的鵝肝,口感與味覺上的配撘豐富。作為開胃小吃一流。2. 巴馬火腿蜜瓜薄薄的火腿,且不太咸。個人不太喜歡風乾太耐而太咸的火腿,所以依個岩岩好。之後就到主菜喇!3. 燒醬烤原味豬肋骨見到張相都覺得 juicy la!! 肉質鮮美,切的時候十分輕鬆,都知道肉質有幾嫩。另配薯蓉及蔬菜。4. 忌廉海蝦墨魚麵依個就做得一般,麵煮得太耐,麵太淋身。但墨魚汁係突岀的,吾會腥。每條意粉都沾深墨汁。
岀街食個Fine dining 冇500都走吾甩。
依間餐廳就岀左個平民價既二人法國set。
埋單都係400幾,認真抵!

餐廳booking都幾full。細細間,位置有限。

除左一般西餐會包既湯and沙律。
依個二人餐有埋 appertizer。可選二。

1. 青蘋果鵝肝多士

2. 巴馬火腿蜜瓜

之後就到主菜喇!

3. 燒醬烤原味豬肋骨
見到張相都覺得 juicy la!!

4. 忌廉海蝦墨魚麵

2019-04-07 363 浏览
完全唔覺得好食, 蔬菜湯好似飲緊味精湯咁, 多士鵝肝塊多士唔知擺咗幾多日, 又乾又硬, 忌廉墨魚汁大蝦意粉, 超濃嘅胡椒粉味, 勁辣, 食淨一半, 豬肋骨, 厚厚嘅茄汁在面上, 完全冇驚喜, 冇特別, 總之食茶記好過,還有d staff 沒有主動幫忙, 經常喺裏面談天,睇電話, 絕對絕對冇下次
2019-04-07
2019-03-27 347 浏览
今次呢間餐廳基本上係我食過嘅香港西餐廳嘅頭三位, 佢最正最正嘅係個生蠔.我地黎過呢間餐廳我諗三至四次左右啦,每次食完都會諗住再黎過.佢有兩款DINNER SET. 主要嘅分別就係貴啲嗰個SET餐係有得揀牛扒餐, 如果唔係太餓同埋唔想食牛扒嘅話,我覺得叫平嘅SET係OK嘅. 其實我兩個SET都有叫過, 牛扒係好食嘅又大份,對女仔黎講算飽嘅. 另外今次想推薦下邊啲菜色係做得非常出色.****超級好食嘅係前菜嘅鵝肝多士,同埋巴馬火腿蜜瓜*****個鵝肝多士對於我呢啲少食鵝嘅人黎講係超級香, 另外份量啱啱好,唔會膩, 再加上有個甜蜜瓜一齊食, 清爽清新不得了.