2019-03-25 228 浏览
呢間cafe嘅食物一向有水準今次黎左呢度慶祝生日不過黎錯時間呢度晚餐比午餐多人 都多啲食物嘅款式揀晚巿2人套餐好抵食前菜好fresh 最愛鵝肝同帶子生蠔都好好食好新鮮之前嘅南非生蠔超肥美好抵食午巿黎講啲肉類都係一樣處理得好好幾嫩
呢間cafe嘅食物一向有水準

午巿黎講
啲肉類都係一樣處理得好好
幾嫩

2019-03-25 231 浏览
Amour Corner位於旺角,價錢公道,食物水準又高,所以我同男朋友都好鐘意黎呢到食飯。餐廳裝修以黑色為主調,每張枱上都有蠟燭,氣氛非常浪漫。而餐廳最近promo,$126可以任揀6隻生蠔,只可惜我只近濕疹發作,與海鮮無緣。我地叫左個經典二人套餐,頭盤選擇左青蘋果鵝肝多士&巴馬火腿蜜瓜。鵝肝剛煎好,仲熱辣辣,表面微脆,入口即溶,油香係口中蔓延,配上青蘋果增添左爽脆口感。Parma ham配蜜瓜更係絕配!蜜瓜既鮮甜可以中和parma ham既咸香,兩者都唔會搶左對方風頭。是日餐湯係菇菌湯&凱撒沙律,蘑菇味十足,凱撒沙律既麵包粒仲好脆!烤澳洲牛柳扒: 鐘意食牛又想食得健康既我,見到牛柳扒三隻字已經雙眼發光啦!牛柳係牛扒之中脂肪較少既部位,亦都係最細嫩既,所以我叫左五成熟。廚房火喉控制得恰到好處,可以煎到剛剛五成熟,外面熟,內裡切開係半熟,有少少血水流出。生生地既牛柳口感柔軟、又腍又多汁,牛肉香十分突出,蘸上黑椒汁更滋味。香草煎封羊架:男朋友點左七成熟,一碟有兩件,其實兩個人share都得,不過我唔好羊,只係上左少少一角。羊肉唔算羶,而且咬落係有汁咇出黎,男朋友好滿意呢!頭盤主菜咁出色,

餐廳裝修以黑色為主調,每張枱上都有蠟燭,氣氛非常浪漫。

頭盤主菜咁出色,又點少得甜品呢!原來是日甜品係士多啤梨奶凍,奶凍又香又滑,上面鋪左酸酸甜甜既士多啤梨醬,好想encore多一杯啊~

平日偶然油麻地做facial, 認真逛一逛發現位於後街的砵蘭街簡單是條食街有一晚我同友人行入一間頗有情調的西餐廳Amour Corner,裡面約有數十個座位,有皮餐椅亦有沙發,不過個人認為沙發太軟塌了,不太喜歡一坐底,店員即上前推廣當特價生蠔HK$128/6隻,當晚有澳洲、美國以及法國生蠔做優惠價,我和友人決定每款兩隻試齊3款蠔的大細雖然不算大和十分肥美,但勝在新鮮,還是以質素取勝來看一下餐牌,Amour Corner推出兩款二人晚餐,分別都有頭盤、主菜和甜品,價錢都好經濟實惠頭盤是青蘋果鵝肝多士和巴馬火腿蜜瓜這是2人餐,食物的份量亦是x2,可是擺盤真的太遜色了,青蘋果切太薄,多士包亦有點硬,這令口感稍稍扣了分數沙律味道中等,有Cream Cheese同芝士碎,溝翠綠沙律蔬菜,清新爽脆我鍾意食牛,主菜柯打烤澳洲牛柳扒3成熟,牛柳肉嫩無筋,亦無雪藏味,表層烤香,但裡面仍透出粉紅色,讚!!看來Amour Corner的主菜比頭盤要好,水準穩定,連友人的香草煎封羊架同樣出色,不得不讚一下小店的主廚功架甜品是奶凍,不算太甜,入口奶滑,表現平穩過關^^
生蠔拼盤

蠔的大細雖然不算大和十分肥美,但勝在新鮮,還是以質素取勝
頭盤是青蘋果鵝肝多士和巴馬火腿蜜瓜
沙律

香草煎封羊架

甜品是奶凍,不算太甜,入口奶滑,表現平穩過關^^
2019-02-25
沙律
香草煎封羊架
  • 生蠔
2019-03-08 235 浏览
今日同友人突登出到黎食依間西餐廳,兩年前已經黎過幫親,用低價食到高級水準。不過人流都比較多,需要等位(可以提早book定)坐位比較狹窄,但坐位好舒服而且環境完全唔吵雜枱面安放住一個蠟燭台,浪漫氣氛濃厚(美國,加拿大,法國)精選生蠔($128任選6隻)美國蠔清新甜美,海水味道比較淡加拿大略帶少許金屬味道,同時都比較肥美法國海水味道比較重,口感清淡頭盤:巴馬火腿密瓜同埋青蘋果鵝肝多士巴馬火腿味道比較淡是日餐湯: 羅宋湯黑松露意大利飯味道不錯,香濃嘅黑松露氣味,飯粒半溶狀態燒醬烤原味豬肋骨醬汁味道香濃,酸酸甜甜最後一道奶凍結束左依一餐美味又飽肚既西餐
不過人流都比較多,需要等位(可以提早book定)
坐位比較狹窄,但坐位好舒服而且環境完全唔吵雜

枱面安放住一個蠟燭台,浪漫氣氛濃厚

(美國,加拿大,法國)精選生蠔($128任選6隻)
美國蠔清新甜美,海水味道比較淡
加拿大略帶少許金屬味道,同時都比較肥美
法國海水味道比較重,口感清淡

頭盤:巴馬火腿密瓜同埋青蘋果鵝肝多士
巴馬火腿味道比較淡

是日餐湯: 羅宋湯

黑松露意大利飯
味道不錯,香濃嘅黑松露氣味,飯粒半溶狀態

燒醬烤原味豬肋骨
醬汁味道香濃,酸酸甜甜

最後一道奶凍結束左依一餐美味又飽肚既西餐
2019-03-07
  • 生蠔
  • 燒醬烤原味豬肋骨
食到咁嘅質素又咁嘅價錢我真係以為自己眼花!除咗食物質素高,服務好之外,環境都好重要!呢度環境氣氛都足夠二人世界!如果音樂再大聲啲就更好二人套餐先3百幾蚊,128蚊就有半打生蠔!蠔有三款可以選擇。由淡味到濃味食起,每隻都好鮮好甜!之後二人餐先黎兩款頭盤,鵝肝配青蘋果搭多士,感覺好fresh,一啲都唔漏。之後係ham配哈密瓜,勁大舊!爽!以為食完之後食主菜,點知忘記咗原來仲有餐湯同salad 真係好抵食!主菜係豬肋骨同羊架,豬肋骨個醬汁好夾!食到好滋味,而且有兩舊可以分到一人一舊,唔爭食。羊架冇羶味,肉質仲岩岩好,叫咗7成熟!配埋薄荷醬冇得頂!之於個甜品真係點綴咗成個晚餐!太好食!雲里拿奶凍好夠味!真心好食!我會為咗個甜品再黎食過!
食到咁嘅質素又咁嘅價錢我真係以為自己眼花!
主菜係豬肋骨同羊架,豬肋骨個醬汁好夾!食到好滋味,
而且有兩舊可以分到一人一舊,唔爭食。
羊架冇羶味,肉質仲岩岩好,叫咗7成熟!配埋薄荷醬冇得頂!
我會為咗個甜品再黎食過!
2019-03-06
  • 甜品
2019-02-28 193 浏览
某人特愛這兒的西餐,貪其地區方便預約好又不用怎花時間等,加上環境ok有氣氛,所以人客向來不欠奉,有一年生日過來,預約了還要等差不多半小時才能入座呢,可見車水馬龍😂之景象。生蠔拼盤128半打優惠的價格,差不多每次來都會點來吃,叫了南非加拿大愛爾蘭,幾款都鮮甜海水味強,雖然size不大🤣佐料茄汁含黑椒,份外惹味!經典二人餐328 青蘋果🍏鵝肝多士沒有點錯,因為外脆內軟,煎得可口即溶。巴馬火腿蜜瓜瓜甜火腿又有咸香,美味選。餐湯羅宋湯挺好喝,用上不同的蔬菜,煲到淋軟,帶少許酸,真開胃。凱薩沙拉🥗沙律菜太新鮮,保留到爽脆,混入沙律醬,酸酸的超引食欲,比一般餐廳跟餐的田園沙律,出色不少。烤澳洲牛柳扒五成熟,肥部分不多,刀子切下能見肉汁四淺,嫩紅沒過熟,口感細膩,肉味亦濃。菠菜汁煙三文魚意粉意粉有均勻的拌好菠菜汁,而且即煮所以蠻彈牙,感覺清新,加上份量不少的咸香三文魚,熟三文魚肉忌廉菇菌汁等很滑,沒有油膩感,調味屬重。甜品🍮士多啤梨奶凍,少少甜醬令奶凍不過膩,奶本身就很香滑,牛奶味濃郁,吃到最後也沒有討厭的粉末狀👍🏻加5熱朱古力不會太甜,不過不失。加3凍奶茶偏甜的口味,也滑溜,正常。食後感:餐牌

生蠔拼盤128半打

經典二人餐328
青蘋果🍏鵝肝多士沒有點錯,因為外脆內軟,煎得可口即溶。

巴馬火腿蜜瓜
瓜甜火腿又有咸香,美味選。

餐湯
羅宋湯挺好喝,用上不同的蔬菜,煲到淋軟,帶少許酸,真開胃。

凱薩沙拉🥗

菠菜汁煙三文魚意粉

甜品🍮

加5熱朱古力
不會太甜,不過不失。

加3凍奶茶
偏甜的口味,也滑溜,正常。

食後感:餐牌好像一直沒有多大上落,卻給我一種去訪探舊人的懷愐回憶味道。
  • 巴馬火腿蜜瓜
  • 凱撒沙律
2019-02-27 157 浏览
這天晚上,我和朋友來到了這間位於旺角的西餐小店。之前有同事食過後向我介紹,所以我們就訂枱一試。首先上菜是生蠔,我們見價錢幾抵食,於是點了半打,有三款來自不同國家的生蠔。因為只需要128半打,我們本身都沒有抱很大期望。但吃過後,實在非常驚喜!特別推薦這款來自加拿大的Galiano Bay Oyster,口感creamy ,入口後隱若帶有淡淡的海水味道。然後,我們點了一個二人晚餐,頭盤是鵝肝多士。鵝肝外層煎得焦脆,入口味道香濃,配合青蘋果片緩解鵝肝油膩感,加上香脆的多士,實在回味無窮。另一前菜是Parma Ham包覆蜜瓜,也十分清爽甜美。主菜是烤澳州牛柳扒,五成熟的牛扒的外表偏深黑,但切開後的肉呈粉紅色,形成强烈對比。牛扒肉質細嫩,每一口都相當滿足。另一主菜是香草羊架,也十分驚喜。廚師將羊架的火候控制得非常好,肉汁多,而且帶有微微的香草味,非常美味。

2019-02-18
1K
2019-02-27 202 浏览
放工了,又是時候chill 一下。我們都喜歡吃蠔,聽朋友介紹於旺角有一間西餐挺抵食,又有蠔,就卜了位試一試。餐廳燈光暗淡,浪漫情調十足,談心一流。來自加拿大,美國和法國的生蠔,每款兩隻,侍應貼心地提醒我們順時針品嚐。每隻都肥美爽甜,夠新鮮👍🏼,灑上檸檬🍋汁,正!經典二人套餐 $328熱辣辣的南瓜湯,味道很濃,不會太 “杰身”,每一啖都充滿南瓜清甜味,我們都嫌一碗不夠喝。蔬菜很新鮮,吃下來很爽脆。巴馬火腿我至愛,再伴上蜜瓜片,一咸一甜之絕配組合,味道真是冇得輸。鵝肝非常甘香,配上蘋果片,味道非常清新,而且還消去鵝肝的油膩感,再加上多士,軟腍的鵝肝和脆口的多士於口中交織在一起,讚👍🏼醬汁酸酸的,很醒胃。一人一塊剛剛好,豬肋骨烤得不錯,肉汁還能鎖住,肉質爽口不會過硬。伴碟的薯溶很軟滑,吃完一口又再想吃另一口。意粉份量大,足夠兩人吃,墨魚汁有鮮味,海蝦爽口彈牙,再加上芝士碎,好邪惡🤤是日精選甜品牛奶味濃,而布丁軟滑非常,加上士多啤梨醬,讚👍🏼下次再跟honey來吃~❤️
放工了,又是時候chill 一下。

餐廳燈光暗淡,浪漫情調十足,談心一流。

。每隻都肥美爽甜,夠新鮮👍🏼,灑上檸檬🍋汁,正!

經典二人套餐 $328

南瓜湯

蔬菜很新鮮,吃下來很爽脆。
凱撒沙律

巴馬火腿蜜瓜  青蘋果鵝肝多士

醬汁酸酸的,很醒胃。

忌廉海蝦墨魚麵

是日精選甜品
牛奶味濃,而布丁軟滑非常,加上士多啤梨醬,讚👍🏼
士多啤梨牛奶布丁

下次再跟honey來吃~❤️
南瓜湯
凱撒沙律
巴馬火腿蜜瓜  青蘋果鵝肝多士
忌廉海蝦墨魚麵
士多啤梨牛奶布丁
同小妹去旺角睇戲, 睇戲之前就從openrice搵到呢到有間不錯嘅西餐廳—「Amour Corner」, 見到佢二人套餐都幾抵,所以就試下!😏 我地仲額外點左個生蠔食, $128就有6隻3款不同國家嘅生蠔, 都抵喎!😎 是日生蠔有加拿大🇨🇦、美國🇺🇸、法國🇫🇷, 加拿大生蠔肉質清爽,比較淡嘅海水味, 美國嘅海水味相對比較重, 而法國的就較為Creamy, 雖然有提供調味料, 但生蠔都算新鮮嘅關係, 所以唔洗落任何調味,都可以品嘗到佢嘅鮮味,無多餘嘅怪腥味。😏 至於套餐,我地揀左比較實惠但性價比高嘅「經典二人晚餐」。 頭盤:巴馬火腿蜜瓜、青蘋果🍏鵝肝多士 湯、沙律:傳統凱撒沙律、是日餐湯 主菜:烤澳洲牛柳扒、黑松露菌意大利飯 兩位$328, 仲包甜品和餐飲,真係超值!👍🏾 巴馬火腿蜜瓜 蜜瓜都算鮮甜,巴馬火腿鹹香,不錯吃! 青蘋果🍏鵝肝多士 多士烤得香脆可口,鵝肝肥美, 青蘋果嘅清爽剛好可以一解鵝肝嘅肥膩感。😉 傳統凱撒沙律,清甜爽脆, 麵包粒又夠脆!👍🏾 雜菜湯不過不失吧。 烤澳洲牛柳扒 叫左medium rare, 熟成度拿捏得剛好,還有肉汁滲透出來,不錯啊!😋
同小妹去旺角睇戲,
見到佢二人套餐都幾抵,所以就試下!😏
我地仲額外點左個生蠔食,
$128就有6隻3款不同國家嘅生蠔,
都抵喎!😎
是日生蠔有加拿大🇨🇦、美國🇺🇸、法國🇫🇷,
加拿大生蠔肉質清爽,比較淡嘅海水味,
美國嘅海水味相對比較重,
而法國的就較為Creamy,
雖然有提供調味料,
但生蠔都算新鮮嘅關係,
生蠔
至於套餐,我地揀左比較實惠但性價比高嘅「經典二人晚餐」。
頭盤:巴馬火腿蜜瓜、青蘋果🍏鵝肝多士
湯、沙律:傳統凱撒沙律、是日餐湯
主菜:烤澳洲牛柳扒、黑松露菌意大利飯
兩位$328,
仲包甜品和餐飲,真係超值!👍🏾

巴馬火腿蜜瓜
蜜瓜都算鮮甜,巴馬火腿鹹香,不錯吃!
青蘋果🍏鵝肝多士
多士烤得香脆可口,鵝肝肥美,
青蘋果嘅清爽剛好可以一解鵝肝嘅肥膩感。😉
青蘋果鵝肝多士
傳統凱撒沙律,清甜爽脆,
麵包粒又夠脆!👍🏾
雜菜湯不過不失吧。
烤澳洲牛柳扒
叫左medium rare,
熟成度拿捏得剛好,還有肉汁滲透出來,不錯啊!😋
旁邊嘅伴菜新鮮多汁,薯蓉creamy。
黑松露菌意大利飯
意大利飯軟硬適中,食落幾有嚼勁,
還有菇菌嘅完美配搭,黑松露味都算突出,
不錯吃!
黑松露菌意大利飯
是日甜品係奶凍,都幾香滑☺️。
甜品
2019-02-24 114 浏览
愛食法國餐,愛艾菲爾鐵塔,愛上巴黎的一切。走進餐廳,一個個鐵塔呈現眼前,燈光微暗, 枱之間都比較貼,不過環境都寧靜。生蠔嘅價錢都幾經濟分別叫咗三款,由左至右,加拿大、美國、法國,三款蠔都好鮮甜美味,有海水味。青蘋果鵝肝多士青蘋果唔酸,鵝肝亦都唔油膩,配合埋個多士 脆口。巴馬火腿蜜瓜巴馬火腿有鹹香味,蜜瓜鮮甜。傳統凱撒沙律雖然芝士份量比較多,入口都幾鹹, 撈埋爽脆嘅生菜食,我覺得味道啱啱好。是日餐湯南瓜湯唔會淨係水汪汪。菠菜汁煙三文魚意粉三文魚有煙三文魚同埋煮熟咗嘅三文魚,意粉都掛汁。燒醬烤原味豬肋骨暫時係我食過煮得比較好的豬肋骨,佢嘅肉可以輕易撕開,但肉質又唔係軟腍腍,有好香嘅香草味, 車厘茄多汁。士多啤梨牛乳布甸,好似豆腐咁滑,又有少少奶味。檸檬水,檸檬好香。
愛食法國餐,愛艾菲爾鐵塔,愛上巴黎的一切。

生蠔嘅價錢都幾經濟
青蘋果鵝肝多士
青蘋果唔酸,鵝肝亦都唔油膩,配合埋個多士 脆口。
巴馬火腿蜜瓜
巴馬火腿有鹹香味,蜜瓜鮮甜。
傳統凱撒沙律
是日餐湯
南瓜湯唔會淨係水汪汪。
菠菜汁煙三文魚意粉
三文魚有煙三文魚同埋煮熟咗嘅三文魚,意粉都掛汁。
燒醬烤原味豬肋骨
士多啤梨牛乳布甸,好似豆腐咁滑,又有少少奶味。
檸檬水,檸檬好香。
2019-02-20 146 浏览
放工行過油麻地,見到有間西餐廳個裝潢幾別緻,行前了解一下:「Amour Corner」。入到去原來有兩層,有層閣樓,一於上去坐,的確好好景。 侍應推薦左我地一個二人餐,我覺得唔夠仲叫多左一打蠔。 有三款蠔,分別係 「Namibia Otster」、「Galiano Bay Oyster」、「Ireland Newry Bay Oyster」。我最鐘意係Namibia Oyster, 入口非常清新, 而Galiano Bay oyster 就比較重蠔味,Ireland Newry Bay Oyster 就算係平均型。鵝肝好香唔會覺膩,多士好脆口沙律配上餐湯,餐湯好濃,飲得出有好幾種材料墨魚汁大蝦意面,好多汁好香,蝦仲好鮮甜好大隻豬仔骨,好大份,加上特別既燒烤汁,兩個人真係食唔晒士多啤梨醬甜品, 香滑,奶味重加埋熱咖啡作一個總結。

入到去原來有兩層,有層閣樓,一於上去坐,的確好好景。

鵝肝好香唔會覺膩,多士好脆口

沙律配上餐湯,餐湯好濃,飲得出有好幾種材料

墨魚汁大蝦意面,好多汁好香,蝦仲好鮮甜好大隻

豬仔骨,好大份,加上特別既燒烤汁,兩個人真係食唔晒

士多啤梨醬甜品, 香滑,奶味重

加埋熱咖啡作一個總結。
呢晚放左工,打算去旺角食埋晚餐再行下街先返屋企~喺朗豪坊出來, 行下行下, 發現原來砵蘭街除左好多夜總會外,仲有幾多野食嫁啵然後我地見到Amour Corner~佢d 2人餐好豐富好多野食,而且價$唔貴~一於就試下佢!餐廳嘅裝修唔算係好靚,但都幾有情調~每張枱面都有個小蠟燭~咁就可以食CANDLE LIGHT DINNER啦~而且我地發現來呢度食野嘅,大多都係情侣,唔會嘈雜呀!2人餐有2個, 一個$328, 一個$468,但我地畀澳洲黑安格斯牛扒吸引住~所以叫左$468~我地叫左: Amour特飲x2,青蘋果鵝肝多士+迷你德國腸拼盤+香煎帶子配檸檬油醋汁,蜜糖芥末沙律, 澳洲黑安格斯肉眼牛扒,澳洲黑安格斯西冷牛扒~Amour特飲係紅覆子味嘅飲品來~賣相好靚,飲落都唔錯~ 甜甜的像汽水~頭盤頭盤可以叫3樣野~我地叫左:青蘋果鵝肝多士+迷你德國腸拼盤+香煎帶子配檸檬油醋汁而且食物都係2人份量的!唔怕每款得一人份量唔夠分(重點係鵝肝, 因為我地都係鵝肝怪,最初有諗過揀2份鵝肝啦)青蘋果鵝肝多士鵝肝大大塊! 煎到好香~迷你德國腸拼盤雖說迷你, 但份量都唔少~而且D腸都好好食!香煎帶子配檸檬油醋
呢晚放左工,
打算去旺角食埋晚餐再行下街先返屋企~
喺朗豪坊出來,
行下行下,
發現原來砵蘭街除左好多夜總會外,
仲有幾多野食嫁啵

然後我地見到Amour Corner~
佢d 2人餐好豐富好多野食,
而且價$唔貴~
一於就試下佢!
餐廳嘅裝修唔算係好靚,
但都幾有情調~
每張枱面都有個小蠟燭~
咁就可以食CANDLE LIGHT DINNER啦~

而且我地發現來呢度食野嘅,
大多都係情侣,
唔會嘈雜呀!
2人餐有2個,
一個$328, 一個$468,
但我地畀澳洲黑安格斯牛扒吸引住~
所以叫左$468~

我地叫左: Amour特飲x2,
青蘋果鵝肝多士+迷你德國腸拼盤+香煎帶子配檸檬油醋汁,
蜜糖芥末沙律, 澳洲黑安格斯肉眼牛扒,
澳洲黑安格斯西冷牛扒~
Amour特飲

係紅覆子味嘅飲品來~
賣相好靚,
飲落都唔錯~
甜甜的像汽水~

頭盤可以叫3樣野~我地叫左:
青蘋果鵝肝多士+迷你德國腸拼盤+香煎帶子配檸檬油醋汁
而且食物都係2人份量的!
唔怕每款得一人份量唔夠分

(重點係鵝肝, 因為我地都係鵝肝怪,
最初有諗過揀2份鵝肝啦

青蘋果鵝肝多士
鵝肝大大塊! 煎到好香~

迷你德國腸拼盤

雖說迷你, 但份量都唔少~
而且D腸都好好食!

香煎帶子配檸檬油醋汁
帶子大大粒! 一啖食, 好滿足!
蜜糖芥末沙律

自選沙律我地揀左蜜糖芥末醬~
其實蜜糖芥末醬真係好好食,
奈何好多餐廳都冇~
呢度有, 當然要叫
餐湯係菇菇湯~
澳洲黑安格斯肉眼牛扒

我叫左澳洲黑安格斯肉眼牛扒~
我比較喜歡食肉眼扒~
因為肉林D~ 油脂多D~
澳洲黑安格斯肉眼牛扒
我叫左medium~
整得好好~ 好靚好juicy

啖啖肉汁爆發~
澳洲黑安格斯西冷牛扒

男朋友就叫左澳洲黑安格斯西冷牛扒~
佢就叫左7成~ 一樣整得岩岩好~
好味!
最後飲埋餐茶同食埋個奶凍~
滿足

埋單$515~
cp值高~
有下次
2019-01-30
2019-02-04 212 浏览
油尖旺出名多食肆,有著各式各樣的店鋪供大眾選擇,今次所惠顧的餐廳位於內街地鋪,位置非常當眼。被吸引的緣固是$128六隻生蠔,及$328的2人set dinner!生蠔有三個不同既產地:冰島,法國及加拿大。當中法國的較為爽口,口感最為creamy!Set dinner的前菜:迷你芝士拼盤:濃啖口味一應俱全青蘋果鵝肝多士:青蘋果清爽的味道中和了鵝肝厚重的膩感,多士都烘很鬆脆主菜的烤澳洲牛柳排份非常林身,牛肉汁的調配亦恰到好處;而伴菜的薯蓉亦異常出色,相信是加了很多牛奶及牛油,整體口感很幼滑。另外的忌廉海蝦墨魚麵,麵條有著濃厚的墨魚味,絕對不是虛有其表!最後還有士多啤梨奶凍作甜品,只需$500就可以品嘗到以上種種,真是性價比極高!

Set dinner的前菜:
迷你芝士拼盤:濃啖口味一應俱全

2019-01-24
2019-02-04 196 浏览
平時出開旺角真係好少係砵蘭街食 但原來都幾多餐廳 睇左幾間menu 最後決定試下呢間西餐廳!我地點左一個經典二人餐 佢都好多選擇 我地主菜揀左牛柳扒同一個意粉 見到餐牌有128蚊六隻生蠔好似好主打咁 所以都試埋😂 係等緊野食既時間 欣賞下呢間餐廳既環境 其實都好適合情侶黎食 佢燈光偏暗 每張枱都有個蠟燭 有燭光晚餐既感覺😳野食終於黎了 佢會逐part咁上 就唔怕野食唔新鮮或者凍曬啦!六隻生蠔雖然唔係話好大隻 但睇落都好新鮮!三個地方既生蠔都係偏爽口既 同埋好重海水味 我就覺得唔錯 但朋友就比較中意creamy啲既口感💁🏻‍♀️到二人餐既頭盤 Parma ham配蜜瓜冇得輸 😋而鵝肝多士就好有驚喜 多士好脆 鵝肝煎得好香 最重要係中間個青蘋果中和左鵝肝既膩 成個加埋一齊食好夾😋💁🏻‍♀️之後每人有一個南瓜湯 岩曬中意南瓜既我 沙拉亦都唔少份量 係健康的感覺💁🏻‍♀️終於到主食啦 要左個波菜汁三文魚意粉 都好足料 唔會淨係食到意粉💁🏻‍♀️另一個主菜係牛柳扒 我地要左五成熟 佢既分量都好多 兩個人食都一定夠飽 肉質都唔怕好un💁🏻‍♀️最後重有個奶凍甜品 朋友係個奶控都十分滿意 好滑同好重奶味 做左

最後重有個奶凍甜品 朋友係個奶控都十分滿意 好滑同好重奶味 做左個滿足既ending😋
2019-02-02 140 浏览
最近好想食生蠔,知道呢度$128就有半打,所以放工就與友人來試試。原來二人餐都抵食,$328有兩款前菜、沙律、湯、兩個主菜、甜品和餐飲。生蠔有3品種,我哋選了各兩隻,新鮮冇蠔殼。順時針方向食起,Namibia Oyster creamy,甜而且有微微金屬味,Galiano Bay Oyster 少少海水味,creamy肥美。Ireland Newry Bay Oyster 海水味濃,跟著蠔嘅鮮甜湧出黎,好食。鵝肝多士,鵝肝非常肥美,煎得金黃外層焦焦的,多士中間夾着一層青蘋果薄片,中和鵝肝的油膩感,多士脆脆的,整個組合完美。Parma ham蜜瓜亦是我最喜愛的前菜之一,Parma ham甘香,蜜瓜爽甜,好清新開胃。跟住到凱撒沙律,羅馬生菜新鮮爽脆,配上芝士的鹹香和清新的醬汁,脆脆麵包粒令口感更加豐富。湯是蘑菇湯,食到蘑菇幼粒,成碗湯都充滿香濃菇味,如果再加啲忌廉creamy d更好。牛扒我哋點了五成熟,火候控制得好,切開是粉嫩的牛肉色,有肉汁。外層食到燒牛肉果種香味,中間是juicy的牛肉,正。羊架我哋點了七成熟,有羊味,但唔會過份羶,羊就是要食那獨特的羶味。羊架厚身,肉質嫩好juicy

羊架我哋點了七成熟,有羊味,但唔會過份羶,羊就是要食那獨特的羶味。羊架厚身,肉質嫩好juicy,同樣好食。

甜品是奶凍,好有奶香而且好滑口。配士多啤梨果醬,酸酸甜甜,所以雖然好飽我哋都好快食定個甜品

最後我哋簡單點了熱檸檬蜜。原來係菜蜜加檸檬,飲完好潤喉。