2016-02-26 673 浏览
約了友人一段時間的gathering, 終於齊人,每次聚會都四出找晚飯好去處, 都是主打一些環境較合適一班人聊天安坐的餐廳, 友人便想一試Amour corner.我們一同六人, 因為早已訂了台,所以一到便有位置, 我們是坐上層的位置, 有點樓上cafe的感覺, 幾張長沙發圍著一張枱, 夠寬闊, 不錯。點了一個以人頭計的套餐, 有沙律, 前菜, 主菜, 甜品飲品等, 分量是按照人數分配的。 沙律同餐湯都不錯, 但令人驚喜是前菜的青蘋果配鵝肝多士,因為青蘋果的原故鵝肝變得不膩, 配上多士,好食! 主菜我們點了牛柳同羊架(因為一落枱就清光, 沒有拍照)羊架很soft, 5成熟剛好。還有波菜汁三文魚意粉同黑松露什菌意大利飯, 那意大利飯值得一讚, 黑松露很慷慨的, 每啖都很濃郁, 我喜歡飯硬身點, 這正合我心。還有每個菜的份量都很足,這點加分。 需要最後的餐飲的order 出現了些問題, 但整體不失為一個好飯局, 應該會再黎的。
, 友人便想一試Amour corner.

青蘋果配鵝肝多士

什腸拼盤
水牛城雞翼
還有每個菜的份量都很足,這點加分。
黑松露什菌意大利飯
牛奶布甸,木槺布甸,  士多啤利雪糕

青蘋果配鵝肝多士
黑松露什菌意大利飯
牛奶布甸,木槺布甸,  士多啤利雪糕
  • 黑松露意大利飯
2016-02-26 574 浏览
同K係油麻地報完個course,去搵野食,經過呢度望到有個二人套餐感覺幾抵食咁,望入去環境唔錯,所以就入左去試試。呢度原來有兩層架,樓上係大臺,可以比一大班人gathering, 見到有電視播緊歌感覺好似去左k房咁,幾得意。樓下果層感覺幾有情調,好欣賞入面個環境同氣氛都做得幾好,見樓下都係一對對情侶來食。 呢度一入來就覺得好舒服好relax。 cafe 前半部份係高樓底設計,座位寬敞,sofa座位好舒服。後半部份,牆上用左d玻璃樽來做裝飾,d燈打埋去好靚。我地叫左二人晚餐$298成個set都幾多野食,呢個價錢真係好抵。 頭盤:巴馬火腿蜜瓜青萍果鵝肝多士巴馬火腿食落咸咸地,好香,加埋好够水分同有少少甜味gei哈蜜瓜,味道好夹。青萍果鵝肝多士好正,塊多士好脆啊!青萍果清甜味道正好中和鵝肝油腻感,鵝肝未算煎得好脆,但口感食落滑溜溜,而且入口即溶。除左呢两样,仲有個菜湯同salad,個湯好好飲,是日餐湯係西蘭花菜湯來,好香,texture唔太稀同太杰,水分比例控制唔錯,菜湯味够香濃。個salad细细碟,不過估唔到d麵包粒勁脆口,感覺好爽,哈哈! d 醬唔會過多,味道剛好,最怕d salad太多

我地叫左二人晚餐$298

成個set都幾多野食,呢個價錢真係好抵。

頭盤:
青萍果鵝肝多士

個salad细细碟,不過估唔到d麵包粒勁脆口,感覺好爽,哈哈! d 醬唔會過多,味道剛好,最怕d salad太多醬汁。

主菜我地叫左三文魚意粉同忌廉海蝦墨魚麵。 呢两個pasta 個汁差唔多,但麵口感個人就鐘意墨魚麵多d,因為好彈牙。 海蝦份量唔少,有大约有六隻蝦,蝦食落好彈牙,不過可以再咸多少少就好啦。 三文魚意粉整體幾好食,三文魚好均勻咁痴住每條意粉,食落啖啖鮮味,唔錯。 不過如果下次來,呢兩樣野唔好一齊叫,因為食完感覺有少少膩,可能兩個汁都係比較creamy。
[IMG
啊k話想食蠔,叫左份海鮮拼盤 $228
蠔我就無太大興趣,所以交比k 一個人ko晒。蠔係法國N4珍珠蠔,雖然size就唔大,但k食得好滋味,佢話幾鮮甜同食到有海水味道話唔錯。 個拼盤仲有鮑魚、西班牙大頭蝦同青口, 都幾多款式。 整體感覺都ok,但味道有小小單調,點埋個醬食會好d。蝦肉結實大大隻,鮑魚食落彈牙。

我地食得好滿足下,埋單每人約$300,呢個價錢有咁多野食同有蠔食,感覺好抵食,最緊要係坐得舒服,環境非常好,好鍾意個mood。

另外,有不足之處係個窩夫,口感有小小硬,好明顯係整定雪住,所以會硬d,口感好實下,如果係即整會好食好多。
如果係製作時間問題,咁考慮下轉其他甜品會好d啦。

不過,有樣野係好值得讚揚,就係呢度d waitar好smart,做野爽手又快。其實成晚都幾爆下,但樓面得兩個人做野。。。真係好厲害。招呼算唔錯,收跌快,有成日加水同埋有禮貌。

食野除左要求好食,環舒服,staff都會好影響心情,呢度整體感覺超滿意,下次會帶朋友來。
2016-02-15
  • 生蠔
  • 凱撒沙律
  • 巴馬火腿哈蜜瓜
2016-02-19 1244 浏览
剛好來到旺角, 想避開人群, 聽講油麻地A 出口附近亦有好食店。經過呢間餐廳, 睇落幾有情調, 於是入去試下。店內環境很有情調, 適合與密友或情人約會。Seafood Platter - 先以一系列冷盤開頭。有法國N4 生蠔, 西班牙大頭蝦, 鮑魚及藍青口。生蠔非常新鮮, 仍然有一陣海水的味道。如果再大件一點會更好。大頭蝦比普通的蝦多了很多汁, 食既時候都不斷地有汁流出, 味道鮮甜。鮑魚及青口亦滲出淡淡既鮮甜味道。如果覺得海鮮味道太淡, 可以試加點醬。中間分別有豉油芥末及辣醬, 食起黎會有另一番體會。但個人建議不用醬汁, 更能感受食物自身鮮味。烤澳洲牛柳扒 - 6成熟的牛柳扒加上秘製黑椒醬。入口後第一種感覺是少少脆的燒烤味, 再加上黑椒醬的味道 ; 然後是鬆軟的牛肉, 慢慢滲出牛扒的肉汁 ; 然後會意猶未盡咁再食多一件牛柳扒, 然後重覆以上享受, 直到最後。香草煎封羊架 - 3成熟的羊架對我來說有點生, 但朋友堅持, 說會有另一番享受。3成熟的羊架比牛柳扒更為鬆軟, 沒有因為煮熟後所形成的韌口感覺。加上羊架表面上有一層烤汁, 令羊架更為惹味。意式奶凍及雪糕窩夫 - 奶凍比想像中幼滑,
店內環境很有情調, 適合與密友或情人約會。
意式奶凍及雪糕窩夫 - 奶凍比想像中幼滑, 食起來有陣陣奶味。味道不算太甜, 不喜歡甜味的也可以試。士多啤利雪糕味道有點濃, 窩夫硬身了一點, 有點美中不足。

整體來說還是旺角不錯的西餐廳, 要食好的西餐亦不一定要去港島區嘗試高級餐廳。
  • 烤澳洲牛柳扒
  • Seafood Platter
  • 香草煎封羊架
2016-02-05 1337 浏览
唔知幾時砵蘭街一帶開左咁多唔同類型食店, 有韓燒, 甜品店, 今晚去左呢間西餐廳餐廳面積唔大, 燈光昏暗, 幾有情調, 都幾適合二人世界, 設有酒類供應, 亦適合三五知己黎摸下酒杯底望下餐牌有海鮮拼盤($228)供應, 一於叫個試下! 賣相幾吸引, 望落食材亦覺新鮮法國N4蠔幾有蠔味, 但薄身左D; 西班牙大蝦都真係幾大隻, 有大半隻叉SIZE, 肉幾彈口; 鮑魚都幾有鮑魚味, 唔錯!見佢已經出左情人節套餐(2月14日), 但未食得住; 所以今晚叫呢個二人晚餐($298)頭盤有香煎鵝肝多士 (好香鵝油味, 多士好脆, 好味)及巴馬火腿蜜瓜 (蜜瓜既甜味配火腿咸香, 好過癮)餐湯係磨菇湯(好淡, 似無落調味, 但我接受到), 再有凱撒沙律 (清一清味蕾以等待主菜)主菜可7選2, 我地㨂左牛柳扒及羊架牛柳扒點左七成熟, 切開中間仲見到少少紅肉, 無overdone, 加分! 肉質多汁嫩滑, 配埋香滑薯容都飽肚羊架一客有3件, 亦點左7成熟, 肉質食落滿口香草味, 唔太"蘇", 喜歡食羊既朋友好快就清晒!晚餐仲包括意式奶凍配雪糕窩夫加餐飲, 我加$10轉飲Mocha, 味道香滑, 值得加錢二

二百幾蚊已經有咁豐富既二人晚餐, 加多個海鮮拼盤都唔駛六百
味道唔錯之餘又食得有情調, 侍應服務都幾令人滿意, 要向朋友推介呀!
2016-02-03
  • 牛柳扒
  • 海鮮拼盤
2016-02-05 1297 浏览
一行六人食飯,中同飯聚!一去到門口個格局幾有情調,同朋友去好似吾係幾岩,點知原來鋪內設有兩層,我地多人所以就帶我地去上層坐 長層設有靠牆既沙發座位,環境有啲似酒吧 啲坐位坐得吾太舒服 如果坐下層應該會好啲 不過始終食物緊要啲!六個人叫左三個二人餐頭盤係鵝肝多士 巴馬火腿配蜜瓜多士夠晒脆 鵝肝香而不膩 下面有片青蘋果 青蘋果既酸味帶啲清新 成件多士食完個口充滿油香之後再食個蜜瓜清一清個口 蜜瓜香甜多汁再黎有凱撤沙律 叫做不過不失 餐湯係蘑菇湯 略嫌吾夠熱 上枱時只係微暖主菜就大家都叫左牛柳扒同烤羊架牛柳同羊架都係六成熟黎到係岩岩好 無過熟 因為我同朋友都吾太鐘意食太生既 岩岩好中間仲係嫩粉紅色 有少少血水 牛柳扒粉嫰帶有肉汁 不失牛既脂肪香味 值得一讚既係伴碟 簡單既薯蓉同烤車厘茄都做得好好 薯蓉夠滑 食入口會化 車厘茄中間多汁同味道帶甜 (我自己本身好怕食到好酸既茄) 睇得岀成碟主菜都有用心製的羊架亦帶有羶味 個人認為羊架一定要羶先好食肉質稔滑 烤得吾會太乾仲保持到肉汁甜品係一個類似牛奶布丁同雪糕窩夫 由於質素普通 相比主菜有啲失色每人價錢都係大約一百六十五 計埋加一成程坐左兩個半鐘

六個人叫左三個二人餐

牛柳扒粉嫰帶有肉汁 不失牛既脂肪香味 值得一讚既係伴碟

羊架亦帶有羶味 個人認為羊架一定要羶先好食
肉質稔滑 烤得吾會太乾仲保持到肉汁

每人價錢都係大約一百六十五 計埋加一

成程坐左兩個半鐘 一路食一跑傾 啲待應服務好好 有求必應 手腳夠快 同埋好識做 吾會催人走

又係性價比高既一餐!

整體有7.5/10分
2016-02-02 1302 浏览
路過旺角的Amour Corner好幾次,今日終於駐足於門口,存細研究一下他的餐牌二人晚餐頭盤、沙律、餐湯、主菜、甜品、飲品,只需298元價格合理另外一個海鮮併盤,看上去也不錯我們二人就走進去坐下喝杯水,清一清喉嚨,水中的香草味道有點特出。 很快我們點的海鮮併盤就上來了法國N4珍珠生蠔海水味比較重,新鮮鮑魚 - 比較有咬口,味道不錯西班牙大頭蝦,瑕頭真的比較大,蝦肉很結實這個海鮮併盤正好為我們打開話題 - 就是好久都沒有吃到生蠔、鮑魚了,喜歡吃海鮮的我,正合胃口。 正式的二人餐,由巴馬火腿蜜瓜開始蜜瓜微甜,加上咸咸的火腿,到底是誰發明這道前菜? 前幾年去意大利,最常吃的前菜也是Parma Ham melon蜜瓜的甜帶出巴馬火腿的鮮味,由於味濃,清甜的蜜瓜也正好帶中和的作用如果以我最欣賞的Parma Ham melon作為比較,Amour Corner 這道前菜會有3/5 顆星青蘋果多士鵝肝多士微暖,鵝肝微香,但咬下去味道非常濃郁青蘋果沒有什麼味道,有點吃不出是蘋果味,如果轉用牛油果,感覺會更好,但這道前菜已經做得相當好,我可是給 4/5 顆星星主菜,我們點了忌簾海蝦墨魚面一道比我想像中

二人晚餐

頭盤、沙律、餐湯、主菜、甜品、飲品,只需298元

價格合理
另外一個海鮮併盤,看上去也不錯

我們二人就走進去
坐下喝杯水,清一清喉嚨,水中的香草味道有點特出。

很快我們點的海鮮併盤就上來了
法國N4珍珠生蠔

海水味比較重,新鮮
鮑魚 - 比較有咬口,味道不錯

西班牙大頭蝦,瑕頭真的比較大,蝦肉很結實
正式的二人餐,由巴馬火腿蜜瓜開始
蜜瓜微甜,加上咸咸的火腿,到底是誰發明這道前菜?

青蘋果多士鵝肝

多士微暖,鵝肝微香,但咬下去味道非常濃郁

主菜,我們點了忌簾海蝦墨魚面
一道比我想像中更Creamy的墨魚面,忌簾味道很重,但沒有很膩的感覺

海蝦爽口,面質滑流,不痴牙,吃過口,忌簾香氣餘韻仍留在口中

分數 : 8/10 顆星星
另一個主菜點了烤澳洲牛柳扒
7成熟
牛柳扒非常鮮嫩,肉質Juicy,很有驚喜

分數 : 8/10 顆星星
最後的甜品有木槺布丁、雪糕窩夫

而我還點了一杯有柚子味道的咖啡

如果怕晚上喝咖啡太heavy或太甜

這杯橘香咖啡,很light很清有點微酸,非常特別

分數 : 4/5 顆星星
想不到在熱鬧的旺角,尋找到一所帶點憂靜的西餐廳,面積不算大,但感覺很warm

沙發座位寬敞,Amour Corner 的環境有點昏暗,其實很適合情侶撐台腳

也適合知己來個Girl / Man talk

Amour Corner

旺角砵蘭街106號地下

Tel 2626 9900

1K
聞Amour Corner的西式晚餐價錢相宜,而且食物質素頗佳,遂也抽抽空來到油麻地這邊吃個晚飯。餐廳沒有華麗的裝潢,但我會以「平實」來形容,而且空氣有點不流通,有少許焗。看到價錢真的蠻划算,所以點了一個精選二人晚餐之餘,還配一個海鮮拼盤。拼盤包括法國N4珍珠蠔4隻、西班牙大頭蝦2隻、鮑魚2隻、藍青口2隻,也只售$228元生蠔肉質飽滿,味道鮮甜,海水味蠻濃郁,鮮而不澀,雖談不上頂級,但質素也佳。鮑魚爽口彈牙,能輕易咬開之餘,也能保持爽彈質感;珍寶大頭蝦新鮮多肉,肉質亦是有彈性,可是味道卻有點單調,建議配醬汁。晚餐的頭盤為巴馬火腿蜜瓜和青蘋果鵝肝多士。巴馬火腿和蜜瓜一鹹一甜,鹹香與香甜相輔相成,互補不足,是西式晚餐的標準頭盤。店方在鵝肝多士中間放置了一片青蘋果,吃起來多了一份清爽,還能減低油膩感,鵝肝香濃嫩滑,蠻好食。除了頭盤,前菜有傳統凱撒沙律,味道一般並不特別。是日餐湯為南瓜湯,湯頗香濃,南瓜味道突出,味道非常自然並沒有味精的油膩感覺。頭盤選了香煎羊架配薯蓉及烤澳洲牛柳扒配薯蓉。羊架共有三件,肉質嫩滑,羊羶味芳香,店方以香草和孜然粉醃製羊架,唯過份依賴孜然粉的味道,有點多了。薯蓉香滑
頭盤選了香煎羊架配薯蓉及烤澳洲牛柳扒配薯蓉。羊架共有三件,肉質嫩滑,羊羶味芳香,店方以香草和孜然粉醃製羊架,唯過份依賴孜然粉的味道,有點多了。薯蓉香滑帶牛油奶香,幾好食。
烤澳洲牛柳扒點了六成熟,切出來還帶一點點的血絲,生熟度剛好。牛柳扒肉質鮮嫩,煎得蠻香,牛味香濃到位,比剛才的羊架好吃。
是日甜品是意式奶凍和Dryer's雪糕窩夫。牛乳奶凍質感嫩滑,牛乳味道非常香厚;窩夫味道單調須配雪糕起享用,Dryer's曲奇雪糕不用說也知好吃。
餐飲: 凍焦糖Latte
小結: 價錢非常相宣,一整個二人晚餐也只是$298元,味道不錯;但餐廳沒精緻的裝潢及餐具。
2016-01-28
2016-01-24 1833 浏览
怎樣可以把一段記憶忘掉?有時在街上閒逛,總會到過某些地方,令你觸景傷情。就好像當天與那個他在餐廳爭吵,最後淚灑當場,不歡而散,從此對這家餐廳產生了顧忌,以後不再踏足這裡,甚至連在附近經過也不太願意,企圖不再回想起那段不快的記憶。也許,面對不快,時間是一劑慢性的治療良藥。記得上次在這裡,與一名舊同事吃飯,當中的體驗也不算很愉快。得強調的是,那次的體驗不好,並非餐廳的問題。這裡的環境和美食,都是難得地好。錯的,只是選錯了一同晉餐的人。與他闊別多年,彼此價值觀竟然南轅北轍,話不投機,最後不歡而散。人的關係,可以很脆弱。這晚為甚麼要選這裡吃飯,其實我也不確定自己的用意。不過如果因為某個人生路上的無聊人而影響自己,就實在不太值得。而且我覺得,最好的忘憂方法,不是由時間把不快的回憶沖淡,而是在令你不快的地方重新建立快樂的回憶。所以今晚,我就跟我的摯友,重新踏足這家餐廳,好好享受今晚。環境與上次沒有太大的分別,仍是暗淡沉實的風格。這次被安排到餐廳較後的位置坐,光線比較充足。餐牌沒有太大的改動,所以我仍是點了一客二人晚餐,當中包括二人份量的前菜、頭盤、餐湯、主菜和甜品。頭盤有「青蘋果鵝肝多士」,多士熱

青蘋果鵝肝多士
頭盤有「青蘋果鵝肝多士」,多士熱度一般,但仍覺香脆,可以收貨。鵝肝頗見豐腴,煎香至外脆內軟,入口柔滑即化,油脂甘香可口。中間夾上了一小片青蘋果,除了增加了爽脆口惑外,也稍稍緩解了滯膩的感覺。
巴馬火腿蜜瓜
接着的是「巴馬火腿蜜瓜」,蜜瓜保持室溫狀態,沒有半分冷藏的痕跡,鮮甜多汁,質素不俗。蜜瓜上面的巴馬火腿以薄切上碟,晶瑩透光,口感煙韌,散發的香味出眾而不過鹹,也是令人難忘的菜式。
傳統凱撒沙律
前菜有這道「傳統凱撒沙律」,這道菜可取的地方是菜葉嫩綠新鮮爽脆,醬汁份量合理,味道適宜;然而水牛芝士、煙肉粒和麵包粒則覺太少,故不太具凱撒沙律的特色,惟作為開胃菜仍是不錯的。
西蘭花忌廉湯
餐湯沒有說明是甚麼,但應是「西蘭花忌廉湯」,香滑的忌廉湯混和了清香的西蘭花味道,湯水稍嫌不夠濃厚。
燒醬烤原味豬肋骨
主菜方面有「燒醬烤原味豬肋骨」,質素有幸可維持水準,豬肋骨烤至極軟滑的狀態,骨與肉很容易就可以分開。燒烤醬汁均勻地塗在豬肋骨上,呈誘人的深啡色,相當惹味,能有效帶出豬肋骨的肉香,叫人食指大動。
黑松露菌意大利飯
另外一道「黑松露菌意大利飯」,相對未算出眾。菜式雖冠名黑松露,惟其香味不算突出,取而代之的是內裡混和了絲絲像是肝絲的東西,使這道意大利飯的肝香更是明顯,吃起來有點困惑的感覺。撇除這點,意大利飯本身還是可口的,忌廉汁頗見香濃,米飯煮至濕濕濡濡的狀態,入口帶適量的粉感,味道不俗。
意式奶凍、雪糕窩夫
甜品是「意式奶凍」和「雪糕窩夫」兩款,與朋友各自吃一款,我選了奶凍。奶凍的奶香合宜,惟不算出眾,質感尚能做到挺身,還是不錯的飯後甜品
榛子咖啡
這晚的菜式,相較與之前,可能不相上下,但甚麼人坐在你的餐桌上,絕對可以大大影響你的心情。與好友談了很多,大家都是發自內心的真誠交流,彼此同道同謀,沒有半分隔閡,人與人的關係,不是本來應該是這樣的嗎?
意式奶凍、雪糕窩夫
榛子咖啡
2016-01-21 1145 浏览
好朋友的婚期很快就到,於是約好我們姐妹團出黎食食飯順便溝通溝通,由於大家都住唔同地方,所以油尖旺地區就最適合我地,今次準新娘韓太就帶左我地去呢間餐廳食野,佢話地方舒服,食物質素唔錯,咁我地大約七點半就集齊啦。入到去,氣氛很浪漫,暗暗的燈,輕揚的音樂,令人覺得很放鬆,坐的椅子也是軟林林的!我地六個女仔,最後我同朋友點左個二餐人,另外我地一齊share左蠔之皇后海鮮拼盤。約莫十分鐘,海鮮拼盤到了,每隻蠔口感全部很creamy ,而且又肥美,外型色澤很均勻飽滿,口感清涼滑溜,仲有青口同螺頭及鮑魚,隻隻份量足,很鮮甜味美。再來是Parma Ham 配蜜瓜,十分清新又健康,平時parma ham配意粉或salad就見得多,這次配蜜瓜認真少見,蜜瓜很甜又冰冰涼涼,加上parma ham的咸香,真是天然又簡單配搭!接着是青蘋果鵝肝多士,清甜不粘膩,本身驚鵝肝好油膩,但煎好後除左香口外,表面不會太多油,另外青蘋果很清爽配合多士整體口感十分不俗!然後就到香草煎封羊架,羊架冇咩羊蘇味,煎得几香,我本來想要八成熟但侍應建議六成於是我們當然聽侷講啦,果然上台六成熟剛好,剧開羊扒陣陣香味湧出,原來是香草的草味,

然後就到香草煎封羊架,羊架冇咩羊蘇味,煎得几香,我本來想要八成熟但侍應建議六成於是我們當然聽侷講啦,果然上台六成熟剛好,剧開羊扒陣陣香味湧出,原來是香草的草味,另外羊扒亦都很嫩多汁,表面金黃鮮香!

最後,波菜汁煙三文魚意粉,三文魚波菜汁本來很夾,而意粉又吸引了波菜汁精華,唔錯之餘份量很多,足夠我們二人食,剛好!

總括地方寬敞舒適,價錢大眾化,不錯的選擇!

parma  ham  配哈蜜瓜
香草煎封羊架
波菜汁煙三文魚意粉
  • 香草煎封羊架
  • 海鮮拼盤
2016-01-20 963 浏览
在燈火璀璨的旺角街頭,五光十色的燈牌都在向路上行人招手,說明自己的存在,更有的出動傳單攻勢,在地鐵出口來個攔截,對這種過份主動的宣傳沒有太大好感。朋友說朗豪坊背後的小街有很多隱世小店,還好,我對連鎖餐飲沒有興趣,就來支持小店吧。來到這家Amour Corner 門前,低調的門面幾乎讓我忽略走過,朋友有心機地上前看看餐牌,二人餐$298,在鬧市中的西餐廳這個價錢還算相宜,眼見旁邊的食店都沒有太適合,肚又開始餓了,那就試試吧。二人晚餐有兩個前菜,餐湯,沙拉,兩個主菜,甜品和餐飲,還算豐富。 每張檯都有一樽飲用水,跟一貫餐廳用的檸檬水不同,樽內浸著一大片香草葉,味道清新,更可以中和每道菜中留在口中的味道。青蘋果鵝肝多士 香煎鵝肝煎得剛好,用刀切開是軟軟的,沒有太乾,很Juicy,入口也很香,配上清新青蘋果片可以中和其肥膩感,不過青蘋果片略微細小,未夠份量中和鵝肝的油份。哈蜜瓜很新鮮很清甜,向來都是巴馬火腿的最佳搭檔。餐湯是蔬菜忌廉湯,很濃滑,菜都被打得很幼細。沙拉菜很豐富,混入香濃芝士,但略嫌面包粒較少。烤醬味道帶有甜味,BBQ味與豬肉挺相襯,不過烤豬肋骨未夠乾身,有點可惜。但旁邊的

巴馬火腿蜜瓜
哈蜜瓜很新鮮很清甜,向來都是巴馬火腿的最佳搭檔。
餐湯  沙拉
燒醬烤原味豬肋骨
烤醬味道帶有甜味,BBQ味與豬肉挺相襯,不過烤豬肋骨未夠乾身,有點可惜。但旁邊的薯泥值得一讚,香滑而且薯味豐富,帶點點奶香,像吃雪糕一樣。
黑松露菌意大利飯

朋友愛黑松露,我卻愛意大利飯。菌汁份量適中,飯也是煮得剛好,沒有淋得過份。唯黑松露香未算濃烈,未夠突出。

我們都選了鮮奶朱古力,一冷一熱的,不算太甜,有著淡淡奶香。
海鮮拼盤
我們額外再點來一份二人用的海鮮拼盤,海鮮都冰鎮著保鮮,生蠔,青口,和鮑魚都很新鮮,還食到有淡淡海水味,只是大頭蝦肉略微有點未夠爽滑。
意式奶凍配雪糕窩夫
意式奶凍很甜很滑,淡淡奶香更令人不忍放下匙羹繼續吃。雪糕是Dryers,配上窩夫也不錯。作為set dinner 的甜品算是比較保守,不過也有保證吧。

平日晚上沒有太多客人,食客都是一對一對的,自組成愛的角落。餐廳燈光偏暗,但每檯也有蠟燭,算是抵食而有情調的地方,可以舒服地和朋友過一個晚上。

2016-01-19
餐湯  沙拉
意式奶凍配雪糕窩夫
2016-01-17 848 浏览
行過砵蘭街,見到呢間唔算光猛的餐廳,望一望Menu居然有蠔食,咁就決定入座啦!二人晚餐有湯、前菜、飲品、主食、甜品,之後再加多個海鮮拼盤絕對夠兩個人食到飽。前菜有火腿配上哈密瓜,仲有鵝肝青蘋果多士,前者又鹹香又清甜,後者口味濃郁,味道不錯。主食揀卡邦尼意粉,醬汁較少,但勝在奶香及芝士味配合得宜,另一份揀龍脷柳,可惜有一邊煎得太燶,燶味蓋過魚味。海鮮拼盤值得一讚,四隻生蠔,兩隻鮑魚,兩隻螺,兩隻青口,整體來說都算新鮮,入口沒有太重的金屬味,以$168這價錢來說都值得。

2016-01-16 872 浏览
今日約左親愛的放工後行街,就預先訂左呢間餐廳食個浪漫既晚餐。餐廳環境好有氣氛,有燭光同柔和既音樂好岩情侶黎食飯傾計。二人晚餐價值#438 三個頭盤兩個主菜仲有甜品都幾抵食。餐湯同埋沙律,湯整得幾清淡,唔會太濃。加埋新鮮既沙律,開胃黎講就最好。頭盤叫左迷你芝士拼盤/迷你德國腸拼盤同埋青蘋果鵝肝多士迷你芝士拼盤既芝士好濃味要黎配酒飲真係好好既配搭。仲有德國腸,入面既肉質都好多肉汁配芥末同茄汁已經好惹味。仲有我個人最喜歡既青蘋果鵝肝多士,青蘋果完全將鵝肝既油膩消除晒。飲完白酒同埋幾個頭盤就到主菜。忌廉海蝦墨魚面首先要讚下既係海蝦好大隻,廚師把握既火喉好好,咬入口蝦既肉質仲係好彈牙。加上墨魚面,濃郁既墨魚味道加上較清新既忌廉味,兩者有一個影襯。令到味道同埋質感都好突出。橙香牛油龍利柳龍利柳十分鮮嫩,份量亦十分足,加上香草調味令魚肉更鮮味。此外要一提既就係醬汗,橙加牛油調制,橙味好重及帶有一點點酸味,令你每啖食完都刺激你再食下一啖。好特別既配搭,十分好味。最後食埋甜品,意式奶凍好重牛奶味同埋好幼滑,雪糕窩夫,雪糕好優質而窩夫係煙韌有口感,一軟一韌,不錯!!
餐廳環境好有氣氛,有燭光同柔和既音樂好岩情侶黎食飯傾計。
二人晚餐價值#438 三個頭盤兩個主菜仲有甜品都幾抵食。

頭盤叫左迷你芝士拼盤/迷你德國腸拼盤同埋青蘋果鵝肝多士

飲完白酒同埋幾個頭盤就到主菜。
忌廉海蝦墨魚面
橙香牛油龍利柳

题外话/补充资料: 侍應禮貌好好都同好快手
2016-01-13
  • 橙香牛油龍利柳
2016-01-15 932 浏览
想食價錢實惠,質素不錯,地點方便的西餐, Amour Corner仍在我心中排行頭幾位的餐廳, 好彩早幾日訂好位, 星期三晚上全满座,可證明呢間餐廳人氣不錯, 主打海鮮拼盤及二人餐,羅勒葉水, 很特別的味道, 唔係間間西餐廳有海鮮拼盤, $168, 內有La Reine蠔4隻, 鮑魚2隻, 翡翠螺2隻, 藍青口2隻,較出色的是鮑魚(很細心的將內臟清走)及翡翠螺, 不加任何醬都很鮮甜及彈牙, 蠔海水味偏重, 但整體都唔錯二人餐, $298青蘋果鵝肝多士巴馬火腿哈密瓜餐湯/沙律主菜:烤澳洲牛柳扒及黑松露菌意大利飯甜品: 意式奶凍及Dreyers’s雪糕窩夫餐飲青蘋果鵝肝多士, 厚切鵝肝,好香口, 中層夾了青蘋果,可以中和鵝肝的油膩, 低層多士, 係一個唔錯既前菜巴馬火腿哈密瓜, 哈蜜瓜青甜, 配喊喊地既巴馬火腿, 不太咸,不太肥,岩岩好餐湯/沙律, 今次沙律係配芝士及煙肉, 只嫌二人份量不夠多烤澳洲牛柳扒, 7成熟, 配薯蓉, 牛扒外表煎得好香口, 而入面仲好juicy, 黑椒汁不太辣, 薯蓉熱辣辣又夠大份黑松露菌意大利飯, 一黎到就聞到好香既鵝肝味, 建議趁熱食, 意大利飯煮到煙煙韌韌好
羅勒葉水
羅勒葉水, 很特別的味道, 唔係間間西餐廳有
二人餐, $298
餐湯/沙律
主菜:烤澳洲牛柳扒及黑松露菌意大利飯
甜品: 意式奶凍及Dreyers’s雪糕窩夫
餐飲
餐湯/沙律
餐湯/沙律, 今次沙律係配芝士及煙肉, 只嫌二人份量不夠多
烤澳洲牛柳扒
黑松露菌意大利飯
黑松露菌意大利飯, 一黎到就聞到好香既鵝肝味, 建議趁熱食, 意大利飯煮到煙煙韌韌好味道,內有磨菇及黑松露菌
意式奶凍及Dreyers’s雪糕窩夫
甜品: 意式奶凍及Dreyers’s雪糕窩夫, 都不過不失

整體呢間餐廳都唔錯,侍應好有禮貌, 價錢又合理
2016-01-13
烤澳洲牛柳扒
2016-01-14 737 浏览
很多人喜歡吃大集團下的餐廳,因為覺得質素有保証,我卻認為小了一份人情味。如果走到砵蘭街,會發覺有不小餐廳,細細間卻充滿味道。走入Amour 餐廳,你會發覺内裡燈光是偏暗的,感覺卻別有格調。以白色牆身配啡色皮及木家私,營造一種似舊而非的感覺,亦似身處舒適的bar。侍應安排了較近廚房的位置,我點了二人晚餐及蠔之皇后海鮮拼盤。先來海鮮拼盤。來自法國的La Renie 生蠔,肉質結實,有微海水味,只需輕輕加上檸檬汁則十分未味。藍青口,翡翠螺及帶子尚算鮮甜,$168是物超所值!二人餐來了蘑菇湯,沙律及巴馬火腿蜜瓜。另外青蘋果鵝肝多士十分出色,鵝肝不油,單吃已經不錯,但假若你三層一起吃,會有另一種味道 - 第一層香煎鵝肝的軟滑,第二層青蘋果的爽口,第三層多士的香脆,口感讓人一試難忘!要勁讚!豬肋骨我雖喜歡吃,但有心理準備一定非常難切。但這個燒醬烤原味豬肋骨十分”淋 ”,只需用小許力則可拆開骨肉。味道呢,香橙醬帶微酸,非常開胃可口,而且肥瘦適中!最後是鵝肝忌廉汁燴飯。眼看未見鵝肝,原來鵝肝已混入忌廉汁中,一口吃下去就吃得出了。燴飯非常軟滑,當中亦有蘑菇,入口香滑!
。味道呢,香橙醬帶微酸,非常開胃可口,而且肥瘦適中!
  • LaReine蠔之皇后海鮮拼盤
  • 醬烤全份豬肋骨
2016-01-07 1054 浏览
Bringing a feel of French chic to Hong Kong, Amour Corner is a fine dining establishment serving up quality steaks and seafood. With its intimate atmosphere, sophisticated decor and high quality cuisine, Amour Corner is a great location for a romantic date. As i was having dinner with my girlfriend, we ordered a set dinner for 2 at the price of $298. It consists of starters, appetizers, main course, drinks and desserts. Parma Ham Melon - This starter is both easy and refreshing. Parma ham is use
Parma Ham Melon - This starter is both easy and refreshing. Parma ham is used to wrap around melon. The sweetness of the melon will be used to offset the saltiness of the parma ham.
Green Apple Foie Gras - This dish consists of foie gras and a slice of green apple, served with a slice of garlic bread. It is quite an interesting combination. The oily nature of foie gras coupled with the sour taste of green apple compliment it quite well.
Pumpkin soup was decent at best as it was quite watery.
Caesar Salad - The veggies were quite fresh and crunchy, with the addition of bacon bits.
Black Truffle Risotto - As everyone knows, risotto is Italian fried rice with the wet version. There was not much ingredients in it, just black truffle. It was quite tasty, but the rice was abit hard.
Grill Beef Fillet - It was served with mashed potato, cauliflower & cherry tomato. Portion was quite little, thus one's will not be full by guy's standard. Meat was slightly tough, but luckily the sauce helps to offset it.
Iced cafe mocha - Coffee taste was stronger than chocolate, which suit my friend who prefer coffee more.
Iced mint latte - Mint taste was too overwhelming till i can't taste much of tea.
Blueberry cheese cake was considered normal as it was quite hard in texture and has a very strong cheese taste. Panna Cotta was nice was it was sweet and creamy. People with sweet tooth will like it.