2017-10-17
同poohpooh最常拍拖嘅地區就係旺角 但係偏偏人多車多 好少浪漫嘅地方 今日行行下竟然發現到一間人少少又唔太貴嘅西餐廳 而且環境浪漫 適合情侶靜靜地談情說愛.我哋叫咗一個經典二人套餐 一份生蠔 同埋兩杯特飲.先上枱嘅係法國生蠔 $130六隻 平均$20一隻 價錢唔算貴 餐廳提供左三個品種比客人選擇 我哋每樣要左兩隻 全部都好新鮮好重海水味 店員細心咁為我地順住濃淡次序排好生蠔 值得一讚個人最鍾意嘅係肥美嘅法國芬大奇生蠔 肉質厚實最大隻 海水味最重.一浪接一浪 食完生蠔就到頭盤啦 係青蘋果鵝肝多士同埋迷你芝士拼盤 尤其鍾意前者平時我唔食鵝肝 一場黎到就即管試試 點知食得好滋味 廚師控制火候得宜 鵝肝油香四溢 呈金黃色 夾係麵包同埋鵝肝中間嘅青蘋果片令到肥膩感同埋腥膻味消失 酸酸甜甜特別開胃.食完生蠔同埋頭盤以為到主菜啦原來仲有湯同埋沙律 呢個套餐真係好豐富 是日餐湯係南瓜湯 幾足料有少少洋蔥碎 口感豐富 仲有甜甜嘅甘栗味 cream唔多唔會太滯.主菜方面 我地揀左黑松露意大利飯同埋烤澳洲牛柳扒 兩個都超出預期地好味意大利飯嘅軟硬度適中 醬汁味道香濃 除咗黑松露仲有新鮮嘅蘑菇牛柳扒叫咗
我哋叫咗一個經典二人套餐 一份生蠔 同埋兩杯特飲
牛柳扒叫咗五成熟 睇外表仲以為過熟會唔好食 但係一切開就知道啱啱好 肉質嫩滑 我鍾意食牛柳係因為佢比西冷油脂含量少 幼嫩多汁 加埋黑椒汁味道剛好
飲品呢 我地要左sexy girl同埋green lover 後者系我嘅 青蘋果嘅酸甜同埋綠茶嘅清新二合為一 加埋粒粒有咬口嘅椰果 perfect美中不足系對於我黎講甜左少少姐
隨餐附送嘅甜品係一球雪糕同埋一杯奶凍 同愛人分享最甜蜜 為呢頓晚餐劃上完美句號
人均三百蚊左右就食到咁多野 係旺角如果想食好少少但係又唔捨得 Amour Corner真係唔錯架