2018-04-15 112 浏览
是晚嘅6點半,約左勁耐無見嘅朋友聚一聚,就上網搵左呢間靜靜傾計。我地到達嘅時候時間常尚早,店內只有一桌客人! 餐廳走古典浪漫風,偏暗一點。桌面配備燭光。生蠔做緊$128/6隻可以mix 黎叫,所以我就叫晒3款。南非、加拿大、愛爾蘭雖然唔係好大隻,但算鮮甜,蠔裙邊爽脆!前菜: 青蘋果鵝肝多士,青蘋果嘅酸可以綜和番鵝肝嘅膩感,不錯!巴拿馬火腿蜜瓜:火腿唔算味濃果種,屬正常質素凱撒沙律:沙律菜算新鮮,都幾大碟!磨菇忌廉湯每人都有一碗,菇菌蓉超多。主菜: 烤澳洲牛柳扒 配薯蓉牛扒望落以為會鞋口。誰不知,甘厚牛柳扒真係keep 到7成熟!肉味濃,出奇地稔,大推!忌廉海蝦墨魚面真係really black!同友人各食一啖成咀黑晒!蝦爽口,蒜香味幾濃。餐飲 甜品:草莓 奶凍 x2雖然話係附送,但奶凍真係好順滑唔膩口,加草莓醬好夾。

我地到達嘅時候時間常尚早,店內只有一桌客人!

餐廳走古典浪漫風,偏暗一點。
桌面配備燭光。

生蠔做緊$128/6隻
可以mix 黎叫,所以我就叫晒3款。
南非、加拿大、愛爾蘭
雖然唔係好大隻,但算鮮甜,蠔裙邊爽脆!

巴拿馬火腿蜜瓜:
火腿唔算味濃果種,屬正常質素

凱撒沙律:沙律菜算新鮮,都幾大碟!

磨菇忌廉湯每人都有一碗,菇菌蓉超多。

主菜: 烤澳洲牛柳扒 配薯蓉
牛扒望落以為會鞋口。

誰不知,甘厚牛柳扒真係keep 到7成熟!
肉味濃,出奇地稔,大推!

忌廉海蝦墨魚面真係really black!
同友人各食一啖成咀黑晒!
蝦爽口,蒜香味幾濃。

餐飲

甜品:草莓 奶凍 x2

雖然話係附送,但奶凍真係好順滑唔膩口,加草莓醬好夾。
2018-04-10
  • 烤澳洲牛柳扒
  • 蘑菇湯
2018-04-14 86 浏览
今日約咗友人黎到呢間充滿浪漫情調嘅餐廳食飯,帶點昏暗嘅環境亮出點點燭光,好有氣氛。商議後決定叫份生蠔再加個二人餐。生蠔可以揀3款口味,有濃淡之分,我地每樣都揀咗2隻,旨在試試唔同嘅味道。生蠔先上,服務員更窩心指出生蠔係由淡到濃,順時針放的。我地鍾意試真生蠔本身嘅鮮味。所以都冇落醬料就食。我地一致同意中間濃度嘅蠔係最好味嘅。鮮甜得黎又唔會太重礦味。2人餐頭盤係芝士拼盤同埋鵝肝多士,芝士拼盤應該係expect我地用餅乾夾住芝士食嘅,但重口味嘅我食曬d餅乾先食芝士。但呢款芝士不算重口味,沒有太咸或太楣,入口煙韌並帶有creamy口感,有淡淡奶酪香。鵝肝多士中間有塊蘋果中和油膩嘅感覺,但我重口味,所以抽走蘋果先食,之後先食鵝肝,呢款鵝肝其實唔太油,俾我嘅感覺係香嘅,配搭多士一齊入口,口感會豐富d沙律方面,我鍾意佢個醬,因為個酸味有少少似big mac嗰種,幾開胃南瓜湯加咗蘿蔔粒,分量啱啱好主菜方面,友人竟然大膽選擇墨魚汁意粉,完全唔怕食到成嘴黑曬,勇!我都試咗一啖佢嘅意粉味道唔算濃,所以我地要做芝士粉,落咗之後就更好味了,旁邊嘅蝦煎得好香,剝咗殼的,食落好方便我選擇咗牛柳扒(五成熟),我覺得食

南瓜湯加咗蘿蔔粒,分量啱啱好

我選擇咗牛柳扒(五成熟),我覺得食肉獸會好喜歡,因為佢食落肉質幾結實,食落會感到好飽滿,而且係好重肉味。

意式奶凍:口感幼滑,甜度剛剛好

飲品:凍檸茶,凍檸水
2018-04-12 118 浏览
今晚又跟朋友仔於家的附近尋找美食。來都近油麻地的砵蘭街,從前的砵蘭街給人的印象是成人的天地,朋友不宜於此晚上遊走,但現在的砵蘭街已成為美食林立的街道。不過跟傳統的砵蘭街一樣,也是越夜越旺的,為了避過人潮,我們於七點前便去覓食。前幾天吃過中餐,又吃過雞鍋,今晚便來個西餐吧,離家不遠,選了這間名為Amour Corner的小店。餐廳的空間不大,但十分整齊,二人桌面也算大,餐廳裝修有格調,有美國高級餐廳的感覺,牆壁掛上簡約設計的畫,配合燈光效果,情調便弄成了。查過餐牌,他們有晚餐套餐,已包了5個course,也只是三百頭倆人,嘩!會否中伏,將貨就價?先試試較便宜的經典二人晚餐。再看清楚,嘩!嘩!一百元多一點便有半打生蠔?本着大無畏精神,一於一試,反正價格也不高,自己也愛吃生蠔。半打蠔好新鮮,我喜愛南非的Namibia 生蠔,肥美鮮甜,有些微鐵銹的金屬味,餘味無窮。之前未曾試過加拿大的Galiano Bay生蠔,初次品嚐,味道十分嫩滑,好creamy,值得一試。雖然半打蠔倆人分,每人只得3隻,但我們還有一席套餐,只好留肚。頭盤到,先有火腿蜜瓜,哈蜜瓜還是時令,相當甜。不過也不及香煎鵝肝的吸引,

半打生蠔

頭盤

頭盤到,先有火腿蜜瓜,哈蜜瓜還是時令,相當甜。不過也不及香煎鵝肝的吸引,上菜時已被他的香味所吸引,鵝肝煎得外脆內軟,配上青蘋果的微酸,帶出鵝肝的香味,令人垂涎三尺。
經典沙拉

吃過鵝肝,吃點沙拉,減低心中的罪惡感。羅馬生菜十分新鮮,鮮甜爽脆。
南瓜湯

是日餐湯是南瓜湯,個人不好南瓜,沒有試,朋友說頗甜,可以一試,但最後自己也沒試。
頭盤、沙拉和湯也到了,跟著,當然是主菜吧!我們點選了澳洲牛柳。
澳洲牛柳

本人愛吃生牛肉,便選了3成熟。牛肉的外圍被香煎,外層的燒焦把内部的肉汁完全鎖住,緩緩的把牛柳分開,內部的牛肉鮮嫩,放進口裏,牛柳濃郁的味度充斥著口腔,肉質細嫩,估不到此價格可品嘗如此高質素的牛柳,真是值得回味細嚐。

除了牛柳,我們還點了大蝦墨魚汁意粉。又一次被他嚇到,意粉份量充裕,而蝦肉出奇地新鮮彈牙,墨魚汁又甜又滑,簡直物超所值。
大蝦墨魚麵

其實已經相當充裕,最後還有士多啤梨奶凍作為飯後甜品,真是一個完美的句號。
奶凍

當然不少得香濃咖啡,對於會自調咖啡的我,對咖啡有一定的要求,而這裡的咖啡是值得一試再試的。最後埋單,兩人的收費總共也只是$500 ,整晚也覺得所有食物是物超所值,性價比高。
2018-04-11
澳洲牛柳
大蝦墨魚麵
奶凍
2018-04-11 106 浏览
旺角街道一向一頭湧湧,一些連鎖食店很多時也需要排隊。這晚,與愛人來到朗豪坊附近的小街晚餐。店面有著巴黎鐵塔的標誌,樓底也頗高。130元便有6隻生蠔,看到餐牌上有三款生蠔任均選擇,最後分別各點了每款兩隻生蠔。試試它們之間有什麼分別這間店經典二人套餐,選擇也頗多。頭盤可以3選2,有餐湯、沙津、主菜在7款之中選2款、是日精選甜品。生蠔分別是小珍珠、塔蒂蠔、法國芬大奇生蠔。生蠔每款也鮮甜,重海水味,好像每款味道也差不多。頭盤選擇了青蘋果鵝肝多士、Parma ham。Parma ham 本來配搭味道已經十分夾,蜜瓜很甜。鵝肝伴隨青蘋果及多士,蘋果酸甜正好中和鵝肝的膩滯感,多士鬆脆,一口已經吃完。烤澳洲牛柳扒肉質不錯,點了五成熟,份量亦頗多,還配合薯蓉一起吃。黑松露菌意大利飯餐牌中選這個較為正路一點,黑松露的香,當然不用說,配合在意大利飯當中,既香濃又美味。意大利飯亦做得不錯,沒有太乾身或濕的情況出現。這間店適合人數較少的人來幫襯,可以靜靜的談天,慢慢享受這一餐,沒有太大人聲喧嘩著,確實不錯。

店面有著巴黎鐵塔的標誌,樓底也頗高。

生蠔

青蘋果鵝肝多士

烤澳洲牛柳扒
肉質不錯,點了五成熟,份量亦頗多,還配合薯蓉一起吃。

生蠔
2018-04-08 120 浏览
係旺角行行下,突然好想食西餐,臨時臨急打去booking,好彩都有位,但就限時90分鐘前菜選了蘋果鵝肝多士同巴拿馬火腿哈蜜瓜都好香脆,尚算滿意沙律不過不失蘑菇湯就真係要改善!太稀,好水,唔似湯!主菜選左係西冷牛柳同豬肋骨!都係不過不失,係唔夠熱!另外配菜薯蓉真係好好味!另外加左墨汁帶子意粉,好好味,朋友們都好滿意!水牛城雞亦都夠香辣!甜品係士多啤梨醬牛奶凍,甜係夠的,可惜實在太稀,真係食一啖就放棄了!

前菜選了蘋果鵝肝多士同巴拿馬火腿哈蜜瓜
都好香脆,尚算滿意

沙律不過不失

蘑菇湯就真係要改善!太稀,好水,唔似湯!

2018-04-07
2018-04-06 106 浏览
初嘗Amour Corner,未夠六點強闖入店中,先發現人地未開好彩員工非常友善,不然就臉朦朦,先叫了半打生蠔和經典二人餐。不懂品種的關係所以要了每樣2隻,最喜歡Namibia,蠔味最濃郁,Ireland的海水味較重。頭盤要了迷你芝士拼盤和青蘋果鵝肝多士,迷你芝士拼盤包含了blue cheese,blue cheese愛好者/非愛好者要留意,青蘋果鵝肝多士的多士烘得香脆,鵝肝香嫩,青蘋果酸甜中和了油脂膩感。沙律菜新鮮爽口,不錯!是日蕃茄湯,酸酸地幾開胃。我的烤美國牛柳扒,要了五成熟,掌心大小,份量較適合女孩子。牛柳約一寸厚,肉質軟熟易切,烤比煎少了一份油膩,不錯。男友的香草煎封羊架,沒有太濃的羶味,我不吃羊,只嘗了一口,肉不韌,皮脂不多,男友滿意。一向對套餐的甜品不寄厚望,但這道士多啤梨奶凍令人驚喜!奶凍質地輕盈滑溜,一點也不膩,加上士多啤梨果醬酸酸甜甜,非常好味。值得一提的是服務非常友善!很棒!另外發現在場人士大多點了尊貴二人餐,下次再試一試!

初嘗Amour Corner,未夠六點強闖入店中
,先發現人地未開

迷你芝士拼盤;青蘋果鵝肝多士

頭盤要了迷你芝士拼盤和青蘋果鵝肝多士,

沙律菜新鮮爽口,不錯!

是日蕃茄湯,酸酸地幾開胃。

烤美國牛柳扒

我的烤美國牛柳扒,要了五成熟,掌心大小,份量較適合女孩子。
牛柳約一寸厚,肉質軟熟易切,烤比煎少了一份油膩,不錯。

香草煎封羊架

男友的香草煎封羊架,沒有太濃的羶味,我不吃羊,只嘗了一口,
肉不韌,皮脂不多,男友滿意。

士多啤梨奶凍

一向對套餐的甜品不寄厚望,但這道士多啤梨奶凍令人驚喜!

值得一提的是服務非常友善!很棒!
另外發現在場人士大多點了尊貴二人餐,下次再試一試!
迷你芝士拼盤;青蘋果鵝肝多士
烤美國牛柳扒
香草煎封羊架
士多啤梨奶凍
2018-04-03 97 浏览
最近同朋友去一間位於旺角的餐廳,店內裝飾及情調都不錯,服務員態度熱情,令人好舒服的感覺;他們推介幾個國家的生蠔分別有加拿大、南非及娜威,於是我們要了每款兩隻生蠔試試,加拿大蠔薄身、南非蠔厚肉爽口兩者都好creamy 至於娜威蠔則醎味重,我們點了二人套餐前菜已經是相當唔錯有巴馬火腿拼哈蜜瓜和鵝肝多士,一凍一熱先有巴拿馬火腿柔滑鹹中帶甜跟住食入口即溶的鵝肝加上熱呼呼的多士真是美味無窮;主菜方面選了烤牛柳和烤豬肋骨,我喜歡牛柳6成熟非常冧一點兒都唔嚡而且好juicy,豬肋骨的烤肉除了有炭燒香味外味道亦相當濃郁完全不比牛柳遜色!到最後嗰個士多啤梨奶凍有驚喜口入軟滑香甜,當晚每款食品都非常滿意!
2018-04-01 109 浏览
同朋友係旺角相約眾舊聊天 朋友話想食蠔上網 search下之後發現這店 大約六點鐘左右到人流當時不多 不想多考慮之下點了個二人晚餐跟生蠔6隻法國生蠔6隻$130 我們每款選了2隻 生蠔新鮮不會有腥味 滿足到朋友的心願經典二人晚餐$328頭盤可以三選二 我們選了青蘋果鵝肝多士 巴馬火腿蜜瓜 鵝肝偏油膩 但勝在多士脆身配上薄薄青蘋果片 罪惡感減少傳統凱撒沙律 是日餐湯--蕃茄湯 沙律菜爽脆 味道開胃主菜選了香草煎封羊架 忌廉海蝦墨魚麵是日精選甜品--士多啤梨奶凍

經典二人晚餐$328

傳統凱撒沙律 是日餐湯--蕃茄湯 沙律菜爽脆 味道開胃

主菜選了香草煎封羊架 忌廉海蝦墨魚麵

是日精選甜品--士多啤梨奶凍

2018-03-27 93 浏览
這天晚上約了朋友到旺角吃晚餐,我們決定吃西餐。之前也來過Amour Corner,裡面氣氛不錯,所以決定encore。店面:裡面燈光昏暗,很有情調:桌子大小適中,放了蠟燭﹑水和餐具:給人溫馨的感覺。我們決定點經典二人晚餐,外加半打生蠔。$128 6隻經店員的介紹下,我們先吃加拿大的Galiano Bay Oyster。海水味偏淡,肉質甜美,creamy,味道有點點像青瓜。再吃南非的Namibia Oyster,肉色奶白偏淡黃,有豐富的礦物及鐵質味道。最後吃Ireland Newry Bay Oyster,味道層次分明,肉質厚而順滑,爽脆彈牙,入口帶海水味和砂糖甜味。巴馬火腿蜜瓜﹑青蘋果鵝肝多士巴馬火腿完全無腥味,蜜瓜鮮甜多汁。鵝肝質感綿滑,獨特甘香,入口即溶,滋味無窮。多士偏硬身,很特別。傳統凱撒沙律口味清新,爽脆鮮甜。沙律醬不算多,不喜歡沙律醬的人應該也能carry到。吃後胃口大開。是日餐湯多重滋味混合在一起,酸酸甜甜的,絕對是醒胃之選。黑松露菌意大利飯黑松露濃郁惹味,很creamy。吃完後夠飽了。燒醬烤原味豬肋骨肉質結實且彈牙,表面有光澤。肉厚大粒,絕對是大滿足!檸檬蜜﹑英式奶茶很
這天晚上約了朋友到旺角吃晚餐,我們決定吃西餐。

店面:

裡面燈光昏暗,很有情調:

桌子大小適中,放了蠟燭﹑水和餐具:
給人溫馨的感覺。

我們決定點經典二人晚餐,外加半打生蠔。

$128 6隻
海水味偏淡,肉質甜美,creamy,味道有點點像青瓜。

巴馬火腿蜜瓜﹑青蘋果鵝肝多士
巴馬火腿完全無腥味,蜜瓜鮮甜多汁。
鵝肝質感綿滑,獨特甘香,入口即溶,滋味無窮。
多士偏硬身,很特別。

傳統凱撒沙律
口味清新,爽脆鮮甜。
沙律醬不算多,不喜歡沙律醬的人應該也能carry到。
吃後胃口大開。

是日餐湯
多重滋味混合在一起,酸酸甜甜的,絕對是醒胃之選。

黑松露菌意大利飯
黑松露濃郁惹味,很creamy。
吃完後夠飽了。

燒醬烤原味豬肋骨
肉質結實且彈牙,表面有光澤。
肉厚大粒,絕對是大滿足!

檸檬蜜﹑英式奶茶
很能止渴,而且甜度適中,各有特色。

是日精選甜品
甜度適中,口感輕盈,充滿層次的味道在口裏一次過綻放!
吃後齒頰留香。

埋單$502,平均每人$251,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2018-03-26
2018-03-23 104 浏览
和朋友經過旺角,想到找個舒服的地方坐下來說說話,就想到了amour concer.依然是二人套餐,不用煩惱選擇,很快就能定下餐點。這次又另外試了生蠔。生蠔6隻$130,三種選擇自由配搭,可以是很好的開胃冷盤。我們對品種不熟悉,隨便選了兩種搭配。服務員上菜的時候很細心,提醒了先吃口味清淡的。冰鎮的生蠔上桌尚算新鮮,蠔肉飽滿,價格合理。頭盤的青蘋果鵝肝多士依然好評,保持水準。又要了巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜多汁香甜,火腿口味淡咸,配搭別有風味。主菜要了香草煎羊架,七成熟,火候恰好。外皮帶微脆,肉架鬆軟嫩滑。另一份要了菠菜汁煙三文魚意粉,醬汁的口味較清淡,份量十足。有了上次的經驗,最期待甜品,仍然是士多啤梨奶凍,奶味依舊純正濃郁,酸甜的草莓醬中和了膩味,做飯後甜品一流。店內的用餐時間不限,和朋友坐了大半夜,服務員沒有趕人的意思,實在是二人敍腳的好地方。

另一份要了菠菜汁煙三文魚意粉,醬汁的口味較清淡,份量十足。

2018-03-17 119 浏览
大學生涯 最開心一定係住hall識到一班roommate 呢一日 我地又聚係一齊 雖然唔係成日見面但每次見都會有講不完ge話題餐廳都幾有feel我地一早book左 被安排到上層ge座位好多波波 我諗係有人求過婚吧座位都幾闊落 我地揀左個尊貴,2人餐fish n chips 再加一個意大利飯Fish n chips 薯條略嫌lon左少少炸魚非常出色 d魚唔係好似大部分餐廳冇魚味 食落去好有魚味 又好juicy 仲要炸得岩岩好 炸粉少 外脆內嫩👍🏻2人餐前菜(影得太唔好🙈)鵝肝多士 唔好食 霉霉地的德國腸同帶子就不過不失 唔係特別出色豬鞍扒本想叫ribs 但店員強烈建議我地食呢個於是就叫左啦扒算厚身 肉質好甜好juicy 不過略嫌咸左少少如果冇咁咸就perfect肉眼扒都係老問題 太咸 肉質其實都係唔錯ge 都係juicy 調味敗筆海鮮野菌意大利飯我覺得還好 意大利飯太淋 冇乜咬口 個汁唔夠香D蝦冇乜特別呢度好適合一大班人過黎gathering 值得一提 服務好好
大學生涯 最開心一定係住hall
座位都幾闊落

Fish n chips
薯條略嫌lon左少少
Fish  N  chips

2人餐前菜(影得太唔好🙈)
鵝肝多士 唔好食 霉霉地的

呢度好適合一大班人過黎gathering
值得一提 服務好好
豬鞍
2018-03-16 77 浏览
之前經過呢條街 見到有間情調餐廳 特登來試下個門口幾靚 我地walk in可能早 得二三枱之後開始爆哂入面暗紅燈光 sofa坐得好舒適一開頭叫左六隻生蠔 Size唔係好大 整體都新鮮 有海水味 $130 6隻算系咁另外叫左經典二人套餐頭盤選左parma ham melon&芝士拼盤非常值得一讚 cheese好大舊 好濃烈 大愛沙律份量大 好fresh 生菜爽口忌廉海蝦墨魚麵 食到個咀黑蚊蚊 海蝦鮮甜爽口但忌廉被唔太重主菜再叫咗煎羊架 8成熟 一開頭小小蘇 配上醬汁就唔覺 肥瘦適中 最後有士多啤梨奶凍 好好味呀 creamy!!!Wanna eat one more
之前經過呢條街 見到有間情調餐廳 特登來試下

非常值得一讚 cheese好大舊 好濃烈 大愛
沙律份量大 好fresh 生菜爽口

忌廉海蝦墨魚麵 食到個咀黑蚊蚊 海蝦鮮甜爽口
但忌廉被唔太重

最後有士多啤梨奶凍 好好味呀 creamy!!!
Wanna eat one more

2018-03-13 100 浏览
今晚同男朋友撐枱腳,黎到旺角一間隱世cafe,位置唔屬於旺區,但絕對唔難搵。餐廳環境十分有情調,唔知係咪因爲臨近情人節呢,有好多心心氣球做裝飾,情侶黎到就啱哂啦~我地叫左個經典二人晚餐 $328/2位 + 六隻生蠔 $130/6隻生蠔分別有三款比你任選六隻,如果散叫的話,平均都要40蚊隻,所以呢個$130有六隻都幾抵我地為左樣樣試下,就每款叫左兩隻食的種類都有先後次序之分,食前侍應會細心講解個人就比較鍾情於小珍珠有蠔的本身鮮味之餘,仲有點咸咸地的海水味口感同味道都啱啱好其餘兩款則一款比較淡身,一款蠔味較濃視乎個人口味選擇至於經典二人晚餐,頭盤我地揀左 青蘋果鵝肝多士 同 巴馬火腿蜜瓜鵝肝煎的時候難免會有油滲出,但加左片青蘋果喺上面一齊食,酸酸甜甜即刻中和左,令人唔覺得塊鵝肝油膩,好味!而巴馬火腿蜜瓜味道可以,沒有特別驚喜是日餐湯為雜菌磨菇湯材料十足,食到粒粒磨菇碎,味道不錯,湯質感較稀主菜我地揀左 烤澳洲牛柳扒 同 黑松露菌意大利飯個扒我地叫左五成熟,未切開之前賣相已經吸引,切開後更見色澤粉嫩,我地最中意了食落完全唔會難𡁻,牛肉味重,亦好多肉汁,淋埋旁邊個汁上去一齊食我會比99分~扣左
今晚同男朋友撐枱腳,黎到旺角一間隱世cafe,
位置唔屬於旺區,但絕對唔難搵。
餐廳環境十分有情調,
唔知係咪因爲臨近情人節呢,有好多心心氣球做裝飾,
情侶黎到就啱哂啦~

生蠔分別有三款比你任選六隻,
我地為左樣樣試下,就每款叫左兩隻
食的種類都有先後次序之分,食前侍應會細心講解
個人就比較鍾情於小珍珠
有蠔的本身鮮味之餘,仲有點咸咸地的海水味
口感同味道都啱啱好
其餘兩款則一款比較淡身,一款蠔味較濃
視乎個人口味選擇

至於經典二人晚餐,
頭盤我地揀左 青蘋果鵝肝多士 同 巴馬火腿蜜瓜
鵝肝煎的時候難免會有油滲出,
但加左片青蘋果喺上面一齊食,
酸酸甜甜即刻中和左,令人唔覺得塊鵝肝油膩,好味!
而巴馬火腿蜜瓜味道可以,沒有特別驚喜

是日餐湯為雜菌磨菇湯
材料十足,食到粒粒磨菇碎,味道不錯,湯質感較稀

主菜我地揀左 烤澳洲牛柳扒 同 黑松露菌意大利飯
個扒我地叫左五成熟,未切開之前賣相已經吸引,
切開後更見色澤粉嫩,我地最中意了
食落完全唔會難𡁻,牛肉味重,亦好多肉汁,
淋埋旁邊個汁上去一齊食我會比99分~
扣左1分係唔夠大舊哈哈

由於risotto係我大愛,所以我必定會叫的
我喜歡的risotto要口感creamy,飯質偏硬,聞到黑松露的香味
如果食落有雜菌就更加正~
呢個飯就正合我意,完全符合我的要求呀
達到色香味俱全,正正正!

最後仲有一個奶凍來完結左今餐~
應該係餐廳自家製?好濃牛奶味

總括而言,
情侶如果食連鎖餐廳食到悶,
呢間cafe都係不錯的選擇!
2018-01-25
2018-02-27 149 浏览
之前上網search情人晚餐第一間就搵到呢間,好彩有預先訂位,唔係既話都未必walk in到。一入到餐廳就覺得氣氛好好,呢度既燈光比較暗,而每桌都有爉燭,就連墊桌既餐紙上面所寫既句子都好浪漫💕今次就同另一半一齊點左選擇比較多既尊貴二人晚餐。除左一杯餐飲之外都有多杯紅/白酒。凱薩沙拉:不過不失,啲菜唔會話好苦澀磨菇湯:好香同綿滑,不過就比較稀青蘋果鵝肝多士,鵝肝煎得好香,入口即溶,加埋青蘋果既清香就減少左鵝肝本身油膩既感覺。德國腸拼盤五成熟牛扒,肉質嫩滑👍忌廉海蝦墨魚麵:海蝦爽口彈牙,墨魚汁令到個麵好香,不過整到成個嘴都變黑😆

凱薩沙拉:不過不失,啲菜唔會話好苦澀
磨菇湯:好香同綿滑,不過就比較稀

德國腸拼盤

五成熟牛扒,肉質嫩滑👍

2018-02-25
2018-02-16 215 浏览
晚飯時間經過這家店,看到佈置很有情調,便吸引了我倆進店光顧。看到餐牌上的經典二人晚餐,三百幾蚊就有好多嘢食,選擇好多,而且好吸引。毫不猶豫地點了這個套餐。朋友看到餐牌上介紹的3款生蠔,挺特別,$130可任選6隻,所以都忍不住點了。生蠔排得靚靚的上桌,店員還很細心地介紹每一款及食用的次序,由小至大順序食,口感及及味覺享受會更好。先食左較小的,質感較creamy ;再食右上中size的,口感爽滑;最後食右下最大隻的,海水味好重、好新鮮。晚餐的前菜選了青蘋果鵝肝多士和巴馬火煺蜜瓜。原來每款有兩份,性價比又高了。鵝肝好香,青蘋果中和了油膩感,配上脆多士,完美配搭。巴馬火腿又香又軟又滑,配上甜甜的哈蜜瓜,濃淡得宜。套餐的傳統凱薩沙律,每片生菜都薄薄均勻地附著沙律醬,不多不少,就是剛剛好,芝士碎提昇了味道口感。是日餐湯是麵包洋蔥湯,濃郁美味。主菜選了忌廉海蝦墨魚麵及燒醬烤原味豬肋骨。有4大粒爽口彈牙的新鮮海蝦,墨鮮麵好鮮味。豬肋骨肉鬆化,夠惹味。餐飲要了熱檸茶,係Lipton yellow label tea, 仲可以按個人喜好自己擠檸檬汁。甜品係芒果雪糕,好味。好飽,好滿足的一餐!

法國生蠔

前菜

鵝肝好香,青蘋果中和了油膩感,配上脆多士,完美配搭。
巴馬火腿又香又軟又滑,配上甜甜的哈蜜瓜,濃淡得宜。

傳統凱薩沙律

是日餐湯是麵包洋蔥湯,濃郁美味。
麵包洋蔥湯

主菜選了忌廉海蝦墨魚麵及燒醬烤原味豬肋骨。

有4大粒爽口彈牙的新鮮海蝦,墨鮮麵好鮮味。
忌廉海蝦墨魚麵

豬肋骨肉鬆化,夠惹味。
燒醬烤原味豬肋骨

熱檸茶

甜品係芒果雪糕,好味。
甜品

好飽,好滿足的一餐!
2018-01-18