2018-05-13 136 浏览
之前黎過呢度一次,覺得味道都唔錯....咁今日黎開旺角附近...咁又黎多一次先....呢度既生蠔都非常抵食...有三款不同既選擇,味道方面...好鮮甜...同好新鮮....我地呢晚揀在經典二人套餐...首先有餐湯同頭盤....主菜有忌廉海蝦墨魚麵,墨魚麵我都係第一次嘗試,麵條煙煙靭靱...味道唔會好腥...但係食到滿口麵是黑色😐另一款主菜係烤澳洲牛柳扒....牛柳扒有香濃牛肉味...同埋好”林”...同埋配上薯蓉...唔係薯條...咁樣都唔會太過熱氣....最後甜品係士多啤梨布甸....

我地呢晚揀在經典二人套餐...

首先有餐湯同頭盤....

烤澳洲牛柳扒

最後甜品係士多啤梨布甸....
2018-05-13 94 浏览
朋友推介砵蘭街有間西餐好正,又有生蠔食點可以唔試下呢?大門口已放左二張餐牌,有二人餐和$128有6隻生蠔。我地點左一個經典二人餐和6點生蠔。南瓜湯好滑好creamy好甜。傳統凱撒沙律🥗有芝士碎,麵包粒和沙律菜。芝士碎撈埋脆卜卜的麵包粒和爽脆的沙律菜一起食好香。生蠔有三種不同的產地:加拿大,南非和愛爾蘭,生蠔重海水味,又夠creamy忌廉海鮮墨魚面,蝦🦐已撕開殻肉質爽口彈牙,面條又夠煙韌,味道又夠香濃。燒醬烤原味豬肋骨,醬汁好濃酸酸甜甜,肉質又夠淋又不會韌,又容易切開。薯蓉好香又滑。青蘋果鵝肝多士,鵝肝煎到外層好脆內里好滑,配上鬆脆的多士和蘋果片綜和了鵝肝的油脂。巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜清甜配上巴馬火腿的咸香一流。奶凍好滑奶味濃郁,配上上面的草莓醬又不會太甜。
朋友推介砵蘭街有間西餐好正,又有生蠔食點可以唔試下呢?
大門口已放左二張餐牌,有二人餐和$128有6隻生蠔。
我地點左一個經典二人餐和6點生蠔。

南瓜湯好滑好creamy好甜。
忌廉海蝦墨魚面
燒醬烤原味豬肋骨
鵝肝多士和巴馬火腿蜜瓜
巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜清甜配上巴馬火腿的咸香一流。
奶凍
奶凍好滑奶味濃郁,配上上面的草莓醬又不會太甜。

2018-05-09
忌廉海蝦墨魚面
燒醬烤原味豬肋骨
鵝肝多士和巴馬火腿蜜瓜
奶凍
2018-05-12 71 浏览
同女友係旺角行街後,又係時間開飯醫肚!係朗豪坊附近找到了一個格調高雅,價錢合理的西餐廳,於是入去試探虛實!門口大大個餐牌,主要供應二人餐和生蠔,而且列明價錢,貨真價實!餐廳環境幽暗,餐桌又只用蠟蠟照明,氣氛優雅,加上環境清靜,其實很適合情侶用餐,或者慶祝生日紀念日也是不錯的選擇呢!😁😁先點了店員推介的生蠔,南非、加拿大、愛爾蘭生蠔各兩件,即叫即開,很新鮮呢!店員介紹由左至右吃起(雖然我已分不清楚是那個國家了😆),淡味至濃味,可以吃出生蠔的鮮甜和味道,更有層次,而且生蠔未有吃到腥味,以百多元的價錢來說,其實十分超值抵吃👍🏻👍🏻👍🏻接著是二人餐的頭盤,我們選了鵝肝多士和巴馬火腿哈蜜瓜!前者的鵝肝即叫即煎,配以剛烘好的多士,其實一上碟就已經香噴噴,惹人不得不破口大吃😆😆口感油而不膩,值得一試!接著就是主菜了,烤澳洲牛柳扒,五成熟!牛柳扒剛好的嫩滑,保留了肉汁的豐富,入口充滿牛的濃郁味道、而香草煎羊架,先用香草煎封,上枱就聞到香味,令羊架香而不羶,煎封的表面令肉汁鎖在裡面,入口更加好味!😋😋最後就有甜品,是女友最愛的牛奶布甸呢!布甸滑入口的感覺,一嚐就能體驗到,奶味香濃,加上面上的鮮果果醬,濃

接著就是主菜了,烤澳洲牛柳扒,五成熟!

最後就有甜品,是女友最愛的牛奶布甸呢!布甸滑入口的感覺,一嚐就能體驗到,奶味香濃,加上面上的鮮果果醬,濃濃的牛奶中帶上甜味呢!一餐之中富飽足感而不膩,味道豐富而回味,的確令我們帶來驚喜呢!👍🏻👍🏻👍🏻
2018-05-08 4365 浏览
巴黎鐵塔呀,令我回想起跟男友在歐洲的日子餐廳漆黑一片,但點左d燭台,岩哂把酒談心好抵呀!$128就有6隻生蠔,所以我地就每款叫左兩隻試下經典二人餐夠哂經濟實惠尊貴二人餐就下次先試啦生蠔黎啦!左起來自加拿大,南非,愛爾蘭既蠔,我就鍾意食加手大生蠔,肥大鮮甜,唔使落檸檬都得,一d腥味都冇;南非既蠔口感creamy,甜度十足;愛爾蘭既生蠔就先咸後甜,海水味濃,總有一款岩你心水前菜就揀左搞蘋果鵝肝多士,鵝肝本身較肥膩,但加左塊多士同清甜既蘋果中和返,食落一d唔覺得滯仲有個巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜甜,火腿唔太咸,好夾個湯同個沙律都味道正常烤牛柳同我平時食既真係有d唔同,外層係有d脆,如果牛柳可以再烤熟d更好,因為我有d怕血味四隻大蝦件墨魚麵,d蝦仲要剝哂,岩哂我d懶人,大家都食到個嘴黑哂,好好笑最後仲有個草莓奶凍添,奶凍超滑,又重奶味,配埋濃烈既草莓醬,食到停唔到口,差d食埋佢個杯
巴黎鐵塔呀,令我回想起跟男友在歐洲的日子
餐廳漆黑一片,但點左d燭台,岩哂把酒談心
好抵呀!$128就有6隻生蠔,所以我地就每款叫左兩隻試下
經典二人餐夠哂經濟實惠
尊貴二人餐就下次先試啦
生蠔

仲有個巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜甜,火腿唔太咸,好夾
個湯同個沙律都味道正常
2018-05-03
  • 巴馬火腿蜜瓜
  • 凱撒沙律
  • 巴馬火腿哈蜜瓜
  • 牛奶布丁
2018-05-06 128 浏览
萬萬估不到砵蘭街裡面竟然有間法國風小店,店內裝潢很有情調,而裝飾亦以巴黎為主。promotion item $128/半打蠔,對於我呢d蠔鬼,一定要試,左加拿大中南非,右愛爾蘭,三款都新鮮,recommend唔加醬食,而小弟試晒三款就偏好愛爾蘭蠔。食物太多選擇,都係揀set dinner,價錢合理。頭盤揀咗青蘋果鵝肝多士,鵝肝煎到好脆,重點竟然喺塊青蘋果度,市面通常淨係鵝肝+多士,多塊青蘋果令成件事清新好多。另一頭盤揀咗Parma ham,配鵝肝多士一流,Parma ham唔會太咸,味道適中。黑松露菌意大利飯,小弟乃係黑松露控,見到必點,黑松露味濃配以意大利飯,有水準之作。全日精選,食牛嘅一定要點,牛柳扒五成熟真係做到五成熟,坊間好多都會over cook,肉質好淋,牛肉味濃,牛扒嚟講煮法算係極高質。是日甜品 - 牛奶奶凍總結:餐廳食物質素極高,服務亦非常好,旺角價錢,中環質素,必會再來。泊車朋友,門口錶位可遇不可求,車場可選擇朗豪坊,行兩個block到餐廳。

食物太多選擇,都係揀set dinner,價錢合理。
青蘋果鵝肝多士  巴馬火腿蜜瓜
黑松露菌意大利飯
是日甜品 - 牛奶奶凍

2018-04-25
青蘋果鵝肝多士  巴馬火腿蜜瓜
黑松露菌意大利飯
2018-05-01 116 浏览
同男友喺旺角行完街,佢話好想鋸扒,搵搵下就搵左呢間Amour Corner,於是就去左。見佢個二人餐幾好,有前菜主菜啲野食都幾吸引,於是我地就嗌左一個牛排同羊架,再加多個生蠔拼盤。先食個生蠔拼盤先,佢有買種生蠔,係啲咩就唔記得啦,但係都好鮮甜,由淡食到重口,隻隻都好肥美大隻,放入口感覺好滿足。前菜我地就叫左鵝肝多士同巴馬火腿配蜜瓜,鵝肝多士一擺上黎已經香噴噴,佢個鵝肝入口即溶,好香口。巴馬火腿配蜜瓜,咸咸地又有蜜瓜送,非常清新開胃。再黎個蘑菇湯,飲落好濃郁同好香,啖啖有磨菇溶,每啖都好Rich。之後有個凱撒沙律,沙律啲菜都好新鮮,面包糠好脆口,仲有好多芝士粒喺上面。到主菜啦,見到個樣已經磨拳擦掌,一塊牛一塊羊,兩個我地都係叫五成熟,一切落去見到啲紅肉就好興奮。牛扒有少少燶味好正,牛味都好重,仲好大舊,面頭有啲鹽,配埋紅酒汁非常夾。羊架就好軟腍,同埋都好厚肉,滿足哂男友既鋸扒既慾望,兩個都有薯溶喺底,一定唔會唔夠飽!食哂所有野,仲有個甜品,我地叫左士多啤梨慕思解一解濟,唔會太甜。每樣野都好高質,有機會會再食。

巴馬火腿配蜜瓜,咸咸地又有蜜瓜送,非常清新開胃。

每樣野都好高質,有機會會再食。
2018-05-01 118 浏览
琴晚約Friend旺角食野 呢間西餐廳位置係油麻地砵蘭街 油麻地地鐵站A出口 轉右行5分鐘 我地有Book 都等半個鐘 餐廳環境還OK 小小羅曼蒂克 每枱有燭光 點了經典晚餐 整體還OK 奶茶唔係港式奶茶 嘛嘛D 動檸蜜好好味我鐘意
湯  同沙律
湯  同沙律
2018-04-30 82 浏览
餐廳內外是2個不同的世界,外面是旺角中蒲點砵蘭街,非常熱鬧;店內燈光柔和,不如外面的喧囂。人人都說這裡性價比高,等人時自己先開著一瓶紅酒邊飲邊等,近$400的一枝酒比套餐還要貴,但質數很普通,喝到後期還變得後酸,不推薦~2人餐後豐富,湯及沙律質數是平均的,前菜併盤內的青蘋果鵝肝多士最好吃,鵝肝有豐富的油香,青蘋果的清新夾得剛好,正!主菜的牛柳做出水準,豬肋骨的醬汁亦討人歡喜。另外加了半打生蠔,中規中舉。甜品的奶凍沒心思不吃沒損失。

2018-04-04
  • 燒醬烤原味豬肋骨
2018-04-30 3396 浏览
餐廳在旺角砵蘭街那邊,其實只是在信和過條彌敦道大馬路再行入一條街而已。整條街滿佈食肆,好熱鬧。門面裝修雅緻,很喜歡logo中的鐵塔圖像。店內不是太大,但樓底高,再加上用餐區分為兩小層,所以沒有壓逼感。我們最終選擇了店員的推介,點了2人餐及生蠔。店員告知我們生蠔由淡味至濃味的排列著,淡味的要先食👍creamy已帶有海水味👍有伴隨的檸檬及醬汁,但我沒有用,還是喜歡原味,能夠食出是否新鮮的蠔嘛✌前菜是青蘋果鵝肝多士 及 巴馬火腿蜜瓜多士脆脆的,再加上煎香了的鵝肝😋😋蜜瓜平衡了巴馬火腿的salty,味道剛剛好。是日餐湯 是 洋蔥湯 - 熱騰騰的,好暖胃。傳統凱撒沙律 - 蔬菜配上面包粒粒😝主菜香草煎封羊架 - juicy而不羶👍配上薯蓉,實會飽😂黑松露菌意大利飯 - 好creamy呀🤗濃濃的黑松露味😋😋加配菇類👍熱檸水 - 喜歡這樣切的檸檬,可以榨取檸檬汁而不需放整片落水✌其實還有甜品(士多啤梨奶凍),但食得太飽了🙈🙈唯有放棄。餐廳一部份餐牌。總括而言,套餐以這價格算是抵食,生蠔新鮮,食物味道ok😁
整條街滿佈食肆,好熱鬧。

門面裝修雅緻,很喜歡logo中的鐵塔圖像。

我們最終選擇了店員的推介,點了2人餐及生蠔。
店員告知我們生蠔由淡味至濃味的排列著,淡味的要先食👍

前菜是青蘋果鵝肝多士 及 巴馬火腿蜜瓜
多士脆脆的,再加上煎香了的鵝肝😋😋
蜜瓜平衡了巴馬火腿的salty,味道剛剛好。

是日餐湯 是 洋蔥湯 - 熱騰騰的,好暖胃。

傳統凱撒沙律 - 蔬菜配上面包粒粒😝

主菜
香草煎封羊架 - juicy而不羶👍配上薯蓉,實會飽😂

其實還有甜品(士多啤梨奶凍),但食得太飽了🙈🙈唯有放棄。

餐廳一部份餐牌。

總括而言,套餐以這價格算是抵食,生蠔新鮮,食物味道ok😁
  • 生蠔
2018-04-27 248 浏览
第一次寫食評,因為實在太失望。第一次黎呢到食嘅時候覺得個飯係我食過最好味嘅黑松露意大利飯,之後同男友都會keep住一個月黎食一次。上個月差唔多十點鐘先黎食,個湯凍嘅,個牛柳唔點汁都好咸,個黑松露意大利飯好硬,好淡黑松露味,同之前完全唔同。男友話可能鋪頭趕住收工所以失左水準。今日再去食多次,鵝肝煎到有啲over cook有,少少燶,食落苦,下面舊多士好似焗完放左好耐咁。個蔬菜湯好咸,陣味好怪,好似落左雞粉咁。今次第一次叫羊架食,得兩舊羊架,平時出面食開嘅都有三舊,無羊味同肉味,薯溶唔熱。個黑松露飯仲差過上個月黎食,完全無曬黑松露味,啲飯硬到好似食生米咁,雖然個職員同我地換左個飯,但係都係好硬...我同男友食完都有小小胃痛。忌廉太多,完全食唔到任何黑松露味,唔好叫黑松露意大利飯啦,叫忌廉什菌石頭飯啦...聽到隔離枱對情侶都話個飯好硬,個女仔問咁樣係米正常,好肯定唔係正常...以前食過唔係咁。唔知係米廚房換左人所以失左水準 已經比左兩次機會佢 唔會再黎食......
第一次寫食評,因為實在太失望。

個蔬菜湯好咸,陣味好怪,好似落左雞粉咁。
2018-04-25 119 浏览
呢度食西餐真係唔錯,平日都幾旺場!訂枱會好d!唔想諗野就食左個二人餐睇落幾豐富!頭盤:parma ham 同 鵝肝多士!鵝肝超正燒得好香!parma ham 都咸香並重!唔錯😁湯沙律:正常主菜:羊架!(well done)食落唔係好腥!但我唔係好食羊!主要食下面既牛😂😂牛柳(medium)切開咗嘅!燒得岩岩好!🥇十分喜歡,呢個價錢真係ok!!甜品!自家製感覺,我麻麻,朋友like!環境幾好坐!見人地食蠔我地又order,每樣兩隻又唔諗喇😂😂幾新鮮and i like ireland most😁😁 超飽!overall 個set 好值得食!簡單輕鬆既約會
呢度食西餐真係唔錯,平日都幾旺場!訂枱會好d!

唔想諗野就食左個二人餐

睇落幾豐富!

頭盤:

湯沙律:正常

主菜:

牛柳(medium)
切開咗嘅!燒得岩岩好!🥇十分喜歡,呢個價錢真係ok!!

甜品!自家製感覺,我麻麻,朋友like!

環境幾好坐!

見人地食蠔我地又order,每樣兩隻又唔諗喇😂😂

幾新鮮
and i like ireland most😁😁 超飽!

overall 個set 好值得食!簡單輕鬆既約會

2018-03-11
2018-04-24 2329 浏览
今晚收工後唔想煮飯,所以同老公收工後去旺角食晚飯,呢間我好耐之前已經食過,味道唔錯由於我無book位,所去去到都等左15分鐘左右先入到去,多人食!見到有2個二個晚餐,好抵食!我地選左經典二人晚餐$128有6隻生蠔,唔算貴生蠔好新鮮吖,而且大大隻,食落去蠔味好重,好味!鵝肝煎得好香,多士夠脆蜜瓜極甜,配火腿食好正!今晚餐湯係菜湯,味道好似羅宋湯,有少少酸的味道,好開胃沙律菜好新鮮,好鮮甜!上面放左好多芝士碎,有盛意,大大碟海蝦墨魚麵,蝦已經剝咗蝦殼,食個時好方便吖,墨魚麵墨汁夠多,味道好香牛柳叫咗五成熟,開頭以為得1塊,原來上枱時見到有2塊,份量都算多牛柳煎到到啱啱好,食落去時仲有好多肉汁,好岀色!奶涷甜品好好食,甜度適中,面個陣草莓味好香,食完好想再食多個

見到有2個二個晚餐,好抵食!我地選左經典二人晚餐

$128有6隻生蠔,唔算貴

生蠔好新鮮吖,而且大大隻,食落去蠔味好重,好味!

鵝肝煎得好香,多士夠脆

蜜瓜極甜,配火腿食好正!

今晚餐湯係菜湯,味道好似羅宋湯,有少少酸的味道,好開胃

沙律菜好新鮮,好鮮甜!上面放左好多芝士碎,有盛意,大大碟

海蝦墨魚麵,蝦已經剝咗蝦殼,食個時好方便吖
,墨魚麵墨汁夠多,味道好香

牛柳煎到到啱啱好,食落去時仲有好多肉汁,好岀色!

• 巴馬火腿蜜瓜
  • 烤澳洲牛柳扒
2018-04-20 150 浏览
好近地鐵站環境唔錯既 今次睇中左個二人餐所以特登黎友人話幾高質經典二人晚餐 $328 勁中意呢個前菜青蘋果鵝肝多士煎香左再夾左塊薄薄既蘋果真真心正!迷你芝士拼盤幾特別 不過中間果只對我黎講太勁喇真正芝士狂熱者可能會中意😂主菜一定要推介呢個烤澳洲牛柳朳 點左五成熟超厚 一路切一路流口水一咬落去超多肉汁湧出嚟好幸福既感覺😂😂海蝦墨魚麵麵條好彈牙 濃郁既墨汁超好食有晒沙律 都幾大碟!餐湯 起有heart 甜品係我好中意既奶凍呀!仲有層薄薄既士多啤梨醬!仲有餐茶性價比真的不錯喔!
好近地鐵站
環境唔錯既
今次睇中左個二人餐所以特登黎
友人話幾高質

經典二人晚餐 $328
勁中意呢個前菜
青蘋果鵝肝多士
煎香左再夾左塊薄薄既蘋果真真心正!
迷你芝士拼盤

一咬落去超多肉汁湧出嚟
好幸福既感覺😂😂

海蝦墨魚麵
麵條好彈牙 濃郁既墨汁超好食

有晒沙律 都幾大碟!

餐湯

起有heart 甜品
係我好中意既奶凍呀!
仲有層薄薄既士多啤梨醬!

仲有餐茶
性價比真的不錯喔!
2018-04-19 99 浏览
近排返工比較忙,加上出左幾日trip.難得今晚收早,所以就約左女朋友撐檯腳.選了旺角的Amour Corner間餐廳響油麻地地鐵站行兩三分鐘就到,都幾就腳.去到果時餐廳入面差唔多坐滿曬,但係因為之前Book左位,所以唔使排隊就入得環境都幾有情調,而且唔會太嘈,好適合兩個人傾計,檯與檯之間空間都好充足佢地既晚餐menu價錢都算抵. 2人set dinner大概三百至四百左右生蠔仲做梗優惠添,半打128,搵唔到理由唔嗌半打今次我地兩個人叫左一個經典二人晚餐同埋半打生蠔:生蠔先到,包括加拿大,南非,愛爾蘭,我地每款要左兩隻,因為想試曬唔同既口味個人特別鍾意南非同加拿大既生蠔,兩款口感非常清新,而且甜味好充足,海水味唔太搶,腥味唔明顯,而且size比較大,配埋辣汁,非常好味,好有滿足感,而愛爾蘭生生蠔就比較creamy,我女朋友就中意呢款而經典二人晚餐有二款頭盤,湯,沙律,主菜,甜品同餐茶,開始都唔覺得多嘢食,但食完先知道真係真心飽頭盤我地揀左青蘋果鵝肝多士同巴馬火腿蜜瓜鵝肝一上台,已經聞到香味,香味好突出,底層多士非常香脆,中間有塊蘋果中和油膩感.火腿鹹香味幾夠,哈密瓜好大件之後有Cease
近排返工比較忙,加上出左幾日trip.
難得今晚收早,所以就約左女朋友撐檯腳.
選了旺角的Amour Corner

間餐廳響油麻地地鐵站行兩三分鐘就到,都幾就腳.

生蠔仲做梗優惠添,半打128,搵唔到理由唔嗌半打

今次我地兩個人叫左一個經典二人晚餐同埋半打生蠔:

個人特別鍾意南非同加拿大既生蠔,

頭盤我地揀左青蘋果鵝肝多士同巴馬火腿蜜瓜

火腿鹹香味幾夠,哈密瓜好大件

之後有Ceaser 沙律同蘑菇湯

幾鍾意距個蘑菇湯,有蘑菇香味濃度唔錯,食到粒粒既蘑菇

主菜揀左烤澳洲牛柳扒同埋香草煎封羊架:

羊架外皮香脆,熟度把握得唔錯,7成啱啱好,而且非常軟num

到我既澳洲牛lu,仲係菲力扒添

好厚身,外皮燒得非常香脆,而且賣相好吸引,切開有肉汁滲出,medium比較適合我,
肉質num得黎唔會太生,切大大舊塞入口,好滿足

最後重有甜品,係士多啤梨醬燉奶

埋單500蚊左右,兩個飽到捧住個肚走
2018-04-18
  • 烤澳洲牛柳扒
  • 香草煎封羊架
2018-04-16 113 浏览
環境幾昏暗 點左蠟燭都幾有情調 好識合談心閒日星期二 七點倒已經坐滿差啲就要等位 原來真係咁出名!大家都推介黎食呢到既生蠔我地都叫左半打試試有加拿大 愛爾蘭 南非 三個品種試下!我地每樣叫左兩個個人較中意加拿大^_^ 好似大隻啲好咬口啲不過全部都好鮮甜!完全唔覺得腥!加少少少少檸檬汁吊一吊味已經好正!另外想推介下水牛城雞翼 $56堅抵食!成六隻全翼都有!一睇落就知唔會少功夫!炸得剛好 微辣夠哂惹味切開一半更易分更入口!服務態度都非常好下次會再黎!
環境幾昏暗 點左蠟燭
都幾有情調 好識合談心
閒日星期二 七點倒已經坐滿
差啲就要等位 原來真係咁出名!

大家都推介黎食呢到既生蠔
我地都叫左半打試試
有加拿大 愛爾蘭 南非 三個品種試下!

我地每樣叫左兩個
個人較中意加拿大^_^
好似大隻啲好咬口啲
不過全部都好鮮甜!完全唔覺得腥!
加少少少少檸檬汁吊一吊味已經好正!

另外想推介下
水牛城雞翼 $56
堅抵食!成六隻全翼都有!
一睇落就知唔會少功夫!
炸得剛好 微辣夠哂惹味
切開一半更易分更入口!

服務態度都非常好
下次會再黎!