2022-05-18 1439 浏览
上個開心星期五,我約咗個好風趣幽默,又樂於助人嘅好好同事仔食飯🤣 呢日我想食Amitie Kitchen😙 環境舒服,食物又高質,係聚會聊天嘅好地方~🎈松葉蟹味噌蟹羔鵪鶉蛋意大利麵伴白酒忌廉汁 $178Queen Crab Miso Spaghetti with Quail EggWhite Wine Cream Sauce⚡️呢個餐係最受歡迎嘅,好味之餘,亦好啱打卡📸 ⚡️甲羅燒睇落已經好吸引,蟹膏幾香,仲有鵪鶉蛋黃,味道鮮香濃郁😋 ⚡️意粉好掛汁,汁底香濃,都好正!⚡️加上配菜嘅顏色繽紛,真係色香味俱全😍🍴Lunch set🍴🎈香煎紐西蘭多利魚柳 配薯菜 $138Pan-Seared New Zealand Dory Fish Fillet(Potato & Vegetable)🎈送 泰式豬頸肉沙律Thai Stvle Pork Neck Salad✨午市套餐幾抵食,有前菜湯或沙律,再跟餐飲和甜品🤗⚡️多利魚柳表面金黃煎香,口感亦好特別,肉質Q彈,有嚼勁😁 ⚡️而且魚肉juicy,無雪藏味👍🏻🎈法式橙酒煮班戟 $58Crepe Suzette⚡️好特別,crepe浸於橙酒中,口感變得軟滑,係香橙

🎈松葉蟹味噌蟹羔鵪鶉蛋意大利麵伴白酒忌廉汁 $178
White Wine Cream Sauce

⚡️呢個餐係最受歡迎嘅,好味之餘,亦好啱打卡📸
⚡️意粉好掛汁,汁底香濃,都好正!
⚡️加上配菜嘅顏色繽紛,真係色香味俱全😍

🍴Lunch set🍴
🎈香煎紐西蘭多利魚柳 配薯菜 $138
(Potato & Vegetable)

🎈送 泰式豬頸肉沙律
Thai Stvle Pork Neck Salad

✨午市套餐幾抵食,有前菜湯或沙律,再跟餐飲和甜品🤗

⚡️多利魚柳表面金黃煎香,口感亦好特別,肉質Q彈,有嚼勁😁
⚡️而且魚肉juicy,無雪藏味👍🏻

🎈法式橙酒煮班戟 $58
Crepe Suzette
⚡️好特別,crepe浸於橙酒中,口感變得軟滑,係香橙味🍊
⚡️配埋呢嗱雪糕一齊食,口感更豐富,更清新香甜🥰
  • 加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵
  • 法式橙酒煮班戟
2022-05-17 979 浏览
曾到厚福街H8無數遍,美食雲集。這晚來個小慶祝,預訂Amitie享用西餐。水吧部設有恆温酒櫃及咖啡機,菜單上也有wine pairing的建議,感覺專業。入席附送的麵包盤我倆都吃光光,烘熱過香氣飄逸。- 竹炭麵包適合塗牛油果醬,味道跟一般麵包無異- 牛角包輕輕加熱依然軟熟- 香草條散發rosemary的味道挺濃套餐連一碗粟米湯,喝多幾口覺得偏甜,如果可以加入少量煙肉粒味道應該更平衡,但配香草條則不錯。吞拿魚他他與大蝦沙律之間挑選前者作為是晚前菜。他他以最raw的形態呈現,切成顆粒的吞拿魚肉未見有打膠,拌進酸汁紅椒粉,原汁原味品嚐這小吃。因為餐廳煮的意粉更出色,套餐中油封鴨肶相信是較少人注意的款式。鴨皮經過特別處理,撲上調味粉漿煎至金黃香脆。配菜有燒粟米荀、脆肉瓜及茄子,同時給予粗粒蒜蓉薯泥。第一口嚐到的頗像燒乳豬的味道,咔嚓-切開外皮脆皮馬上碎裂。吃多幾口,慢慢嚐到法式鴨脾的鹹香,藍莓醬成為提起鴨香的媒介。餐牌上不難察覺菜式以海鮮做主,肉食為副。由於此紐西蘭鱈魚鮮果沙律價錢只是$128,而且標明紐西蘭鱈魚柳,實在看低了它的份量。好的鱈魚柳不需太多調味,單純原味就讓人折服。鱈魚非常厚肉,

入席附送的麵包盤我倆都吃光光,烘熱過香氣飄逸。
- 竹炭麵包適合塗牛油果醬,味道跟一般麵包無異
- 牛角包輕輕加熱依然軟熟
- 香草條散發rosemary的味道挺濃

好的鱈魚柳不需太多調味,單純原味就讓人折服。鱈魚非常厚肉,可以撕出一大片魚肉,魚肉雪白結實。

沙律結集7種新鮮水果,非常欣賞橙已去衣,青紅蘋果亦有浸鹽水或噴檸檬汁防氧化。火龍果、青蘋果非常甜,中間有少量沙律菜拌柑桔油醋汁,作為飯後甜品也不錯。

等候升降機時無意看到牆上的採訪報道,原來主廚是五星酒店出身,難怪食物上都看到種種創意。

昨晚與朋友二人,在尖沙咀搵食。來到厚福街H8看看水牌,就試試這間樓上意大利菜餐廳。上到去裝潢簡單,服務員好快就過來serve 我哋。經過佢推介,我哋揀咗一個set dinner同單點左一個意粉。 有別於一般西餐餐包來來去去都係個款,令我哋驚喜係呢到有三款餐包(仲要各2個!),除咗牛油仲俾埋果醬。特別小牛角包熱熱地又夠脆皮,配粟米茸餐湯一流!而大蝦甜橙沙律亦非常好食!沙律配上甜橙醬,少少酸,好開胃!大蝦烘過,夠味又彈口,不錯!至於主菜鴨肝意大利飯創意十足,但又驚喜地相當配合。意大利飯亦整得剛剛好,不會太淋太濕變成糊仔。另外單叫既係海膽松葉蟹柳蟹膏意大利粉,蟹膏一啲都唔孤寒,認真落足料,非常鮮味!後來我哋邊食邊傾,後來意大利粉凍咗黏埋一齊,餐廳仲好貼心幫我哋翻熱!讚👍🏼餐飲我哋價錢叫咗熱情果梳打。原來仲包埋有柚子蜜,中和返熱情果嘅酸,恰到好處!

麵包拼盤這裡的麵包拼盤作為餐前小吃,居然也有3款截然不同的選擇,實在別有心思。估計是竹炭麵包的質感鬆軟而帶點黑糖的甜味,配上牛油是一流的美味。牛角酥是輕盈而香脆,加上香草風味的脆條,份量和款色都十分豐富。阿根廷粉紅天使蝦刺身伴柚子醬油 $98近來網上不時吹捧阿根廷蝦的鮮甜是一絕,而且是貴價的食材。難得在這邊遇到推介菜式,抱著一試的心態,一盤6大隻的天使蝦刺身,一陣中式蔥油的香氣撲鼻而來,白滑而晶瑩剔透的蝦肉,入口爽滑,配上店家調製的超淡口的柚子醬油,開邊蝦肉再附上薑絲,味道極為鮮甜而層次豐富。完全是開拓了我的味蕾限界。加拿大海膽配松葉蟹膏蟹肉意粉 (忌廉汁) $218意粉海鮮的用料質素極高,份量十足。純粹的忌廉意粉已燴入極豐厚的蟹汁及鮮味,啖啖滿足,根本不需要混入海膽來提味增鮮。當然,這份加拿大海膽也是吃得出的刺身級數,入口Creamy 而海水味從口腔中爆發,印象難忘。至於蟹肉棒也不是普通款式,相信有一定比例的蟹肉混入其中,令這份海鮮意粉味道及口感更為驚艷。熱咖啡以一杯淳厚偏苦的意式咖啡,作為完美的句號。

阿根廷粉紅天使蝦刺身伴柚子醬油 $98

加拿大海膽配松葉蟹膏蟹肉意粉 (忌廉汁) $218
熱咖啡
以一杯淳厚偏苦的意式咖啡,作為完美的句號。
2022-05-15
  • 阿根廷天使蝦刺身
  • 加拿大海膽配松葉蟹膏蟹肉意粉
2022-05-12 253 浏览
點樣食推介✨💛招牌海膽蟹膏蟹肉意粉🤤💛💛尖沙咀黃店💛Amitie Kitchen地址:尖沙咀厚福街8號H8 9樓🍖加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵 $218 (7.8/10) 依碟意粉嘅配搭都好蟹🤣,完全係蟹味to the max,淨係食意粉已經覺得好濃蟹味🦀,再撈勻d蟹膏食個濃郁度再提升左一個層級,面頭個塊海膽同蟹肉食落都好鮮甜~仲有d三色椒、洋蔥同蘑菇增加成個意粉嘅口感,全部野加埋一齊真係好好食🥳,超輕鬆ko曬佢!🍖焗藍芝士煙肉風琴馬鈴薯 $48 (7/10)本身以為藍芝士會好臭🤣,但其實食落係接受到嘅,仲覺得陣鹹香味幾正,夾埋薯仔同煙肉食都不俗🍖士多啤梨雪糕窩夫 $68 (7/10)佢地個窩夫係行紮實路線,口感同脆度都比較似餅乾(⊙ω⊙),加埋雪糕同新鮮士多啤梨一齊食就啱啱好🍖荔枝mojito $68 (7/10)酒精落得好足🥳,荔枝嘅甜味同青檸仔嘅酸味都幾夾,如果再多d薄荷葉就更加正回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
點樣食推介✨

💛招牌海膽蟹膏蟹肉意粉🤤💛
💛尖沙咀黃店💛

Amitie Kitchen
地址:尖沙咀厚福街8號H8 9樓

🍖焗藍芝士煙肉風琴馬鈴薯 $48 (7/10)

🍖士多啤梨雪糕窩夫 $68 (7/10)

🍖荔枝mojito $68 (7/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

放寬左有得晚市堂食, 點都要約朋友食餐好, 我地叫左兩個主食share加拿大海膽系列加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵材料好豐富, 海膽好重鮮味唔會腥. 蟹肉多汁, 但又唔會一夾就散, 各方面口感一流, 意大利麵creamy美味精選晚市套餐先上是日餐湯, 味道偏淡跟餐麵包有三種, 墨汁法包係出面既餐廳都好少見, 夠晒脆口. 麵包條配士多啤梨果醬都好夾, 隻果醬好重果味, 但又唔會太甜, 牛角包亦都好鬆軟可口前菜簡左大蝦甜橙、茴香沙律, 整體清新帶點酸, 蝦肉結實香煎法國鴨肝意大利飯伴陳年意大利甜醋鴨肝口感豐腴柔軟肥美, 飯就比較睇個人口味, 意大利飯粒粒分明帶點甜醋味包咖啡或茶,凍飲加$3環境唔錯,感覺舒適

加拿大海膽系列

精選晚市套餐
先上是日餐湯, 味道偏淡

前菜簡左大蝦甜橙、茴香沙律, 整體清新帶點酸, 蝦肉結實

包咖啡或茶,凍飲加$3

環境唔錯,感覺舒適

2022-05-10
2022-05-11 184 浏览
之前記念日已經好想黎食佢個dinner set ~今次終於黎食到佢 可惜dinner set menu items已經轉左 所以我地就試佢a la cart menu 聽朋友講佢既pasta 好出色 所以今次我地2個都係主攻左佢D pasta~~湯都會叫 都會上左餐包先 幾好 而且D餐包都唔馬虎~ 1) 加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵 $218 (黑板chef recommend) 成被海膽同埋勁大條松葉蟹棒放係面 超級eye catching!! 一拎開個海膽同蟹棒重發現有D蟹膏係下面 而且個忌廉汁超濃郁 全部都掛哂麵 好好味 每一啖都有好香既蟹味 意大利軟硬都岩岩好 而且個意大利麵有好多配料 菇同埋好多既三色椒2) 松葉蟹味噌蟹膏鵪鶉蛋意大利麵伴白酒忌廉汁 $178超級無敵打卡able!! 成大大個甲羅燒加鵪鶉蛋係面 真係超好睇! 重要都好好食!! 所謂顏值同實力並重!! 唔知正唔正確既食法: 我地將D蟹膏同鵪鶉蛋but 哂落D面到 然後撈一撈 將D蟹膏排滿哂D面到 然後因為but唔乾淨再 挑起一啖面放入個蟹殼到 but哂所有蟹膏~ 正由於我地2個面都係蟹同忌廉底 (可見我地
之前記念日已經好想黎食佢個dinner set ~

湯都會叫 都會上左餐包先 幾好 而且D餐包都唔馬虎~

一拎開個海膽同蟹棒重發現有D蟹膏係下面

2) 松葉蟹味噌蟹膏鵪鶉蛋意大利麵伴白酒忌廉汁 $178

由於我地2個面都係蟹同忌廉底 (可見我地幾中意食蟹意粉) 所以我地可以好好地比較下2個意粉既分別
加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵 味道比 松葉蟹味噌蟹膏鵪鶉蛋意大利麵伴白酒忌廉汁 濃 而且口感會再rich d
而松葉蟹味噌蟹膏鵪鶉蛋意大利麵伴白酒忌廉汁 就真係超打卡able 上枱個個moment 都已經好開心

3) 炸黑松露薯條 $58
好快上枱 份量都好足 亦唔會有老油味
2022-05-10 200 浏览
聞說這裡的的大廚曾是半島酒店的大廚,看過資料,價錢一點也不貴,就來試一下。坐在靠窗的位置,可以看到街景,兩妯娌很久沒見了,點了餐就滔滔不絕說個不停。餐來了,我們分著吃,玉米湯很熱很甜,兩個人喝嫌少呢。主菜是燒烤紐西蘭牛扒,燒得七成熟的大塊牛扒,鮮嫩多汁,肉香可口,伴以大量薯菜,有薯仔,彩椒,茄子,翠玉瓜,份量足夠大胃王吃。第二個主菜是燒大啡菇鮑魚帶子大蝦意大利飯配龍蝦汁,又是超大的份量,廚師的創意超凡,3個烤香的大啡菇,放上龍蝦汁意大利飯,再放上海鮮,旁邊伴以沙律菜,光是賣相已滿分。食材新鮮,烹調出色,吃起來滿口鮮香,雖然份量很多,還是吃光了。😁飯後還有一個巧克力泡芙,軟軟的泡,加上香糯的巧克力醬,超好吃。😋一杯清新的檸檬水後,成就完美的一餐。😘👍

餐來了,我們分著吃,玉米湯很熱很甜,兩個人喝嫌少呢

一杯清新的檸檬水後,成就完美的一餐。😘👍
  • 餐湯
  • 烤燒大啡菇、焗釀北海道帶子、虎蝦意大利飯伴龍蝦汁
2022-05-10 104 浏览
間唔中都會喺ig見過呢間餐廳知道呢間餐廳既加拿大松葉蟹海膽系列特別出名 所以專程要嚟試下🤤💛門口都擺咗啲棉花糖同埋消毒洗手液用品 好貼心黑板有好出名既海膽系列同埋餐廳推薦既meals而餐牌都有好多其他choices🤤首先叫咗個lunch set配薯仔沙律係牛肝菌意大利飯$98好Juicy 同埋面頭鋪咗啲芝士 識落好惹味同埋牛肝菌份量都唔少 仲有好多洋蔥配料識嘅每一啖都好滿足😙飯既硬度啱啱好 係好味既risotto!跟餐仲有粒朱古力泡芙 呢粒泡芙都好好食!滿足到食甜品嘅慾望🤪✌🏻另外仲叫咗佢嘅招牌菜加拿大松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵 $218中間放咗兩大舊海膽 識落好鮮甜唔會好大陣腥味個啲😆蟹肉好大舊 好jeng啲肉好實淨成個面嘅醬汁都好好食 有好多配料 蟹膏蟹肉蘑菇青椒等等 好濃郁💛意粉比較偏硬 好掛汁 每啖都好creamy😆好推薦🥰🥰Hazelnut coffee同埋菠蘿青檸梳打都好飲!好香榛子味 梳打都唔會好甜!整體嚟講高質!值得一try💛🤤
間唔中都會喺ig見過呢間餐廳

係牛肝菌意大利飯$98
好Juicy 同埋面頭鋪咗啲芝士 識落好惹味
同埋牛肝菌份量都唔少 仲有好多洋蔥配料
識嘅每一啖都好滿足😙
飯既硬度啱啱好 係好味既risotto!

跟餐仲有粒朱古力泡芙 呢粒泡芙都好好食!
滿足到食甜品嘅慾望🤪✌🏻

唔會好大陣腥味個啲😆
蟹肉好大舊 好jeng啲肉好實淨
意粉比較偏硬 好掛汁 每啖都好creamy😆
好推薦🥰🥰

Hazelnut coffee同埋菠蘿青檸梳打都好飲!
好香榛子味 梳打都唔會好甜!

整體嚟講高質!值得一try💛🤤
2022-05-10 88 浏览
成日聽人講呢間好味,試完真係完全認同,不單止味道好食,簡直超乎想像!晚餐一個價錢包咁多樣嘢,份量又多,真係無得輸!下次要帶多d朋友黎,試曬佢!哈哈😆🌟晚市套餐👍🏻首先送上麵包拼盤熱辣辣嘅牛油餐包,外脆內軟,仲有好鬆脆嘅提子酥、法式麵包條,就算唔使點牛油、果醬已經好好味!🥗大蝦鮮橙、茴香沙律沙律好大份呀!竟然有兩隻大蝦,配上鮮橙、大量蔬菜,酸甜醬汁好Fresh!🫕南瓜忌廉湯南瓜湯好濃稠,入口香甜。🦪炸蠔二重奏意大利麵($208)有三隻炸蠔舖係面,香脆可口,意大利面好彈牙,而且超掛汁,仲有大量配菜,口感豐富好味!🍔👍🏻西班牙黑毛豬漢堡配炸番薯條($228)漢堡包好巨型好多芝麻,切開兩份share 就啱啱好,黑毛豬煎得好香,入口嫩滑,配上特製醬汁、生菜、蕃茄,超級滋味呀!另外番薯條炸得香脆,雖然比較細條,但都好甜食到唔停口!

🌟
晚市套餐

👍🏻
首先送上麵包拼盤

🥗
大蝦鮮橙、茴香沙律

🫕
南瓜忌廉湯
南瓜湯好濃稠,入口香甜。

🦪
炸蠔二重奏意大利麵($208)

🍔👍🏻
西班牙黑毛豬漢堡配炸番薯條($228)

一句講晒,依句黃店紅得起果然係有佢原因。性價比高唔高依啲野就見人見智啦,但勝在樣樣都拎得上枱面見人,而且啲心思位有諗過,可以話係有啲創意(唔係得個菜式名嗰種😅)。.要睇一間西餐廳既質素,識食一定係食牛骨髓,睇下佢燒得香唔香,本身用料講唔講究,同識唔識搭配正確香料去帶出骨髓既原味。由於牛骨髓本身係無味,要煮得好味並無大家想像中咁易!但依間成功交到碟合格既燒牛骨髓配法式多士($98)出嚟,如果多兩舊包點下就仲perfect!.另一道前菜香煎西班牙墨魚仔沙律伴辣腸($88)個base本身無乜特別,但係有辣腸同墨魚仔加持後即刻唔同哂,用辣味帶左黑醋既酸同沙律既freshness 出嚟,記憶點立即高咗成倍😆.主菜慢煮美國羊脾扒配燒原蒜伴意青醬($248)同樣具驚喜,脾肉細嫩得來好入味,真係做到medium rare 既感覺!.不得不提既係,依度既飲同甜品同樣睇得出有諗過度過 — 400次美祿波波($38)打到有泡再飲入口完全同普通美祿係兩種唔同既層次,完全無得比較。至於日本温泉蛋雪糕($58),聽聞係師承名古屋,當初嗌嗰陣以為係純粹係溫泉蛋味嘅雪糕點知,原來係雪糕下面真係有流心蛋黃,成件事即刻覺

不得不提既係,依度既飲同甜品同樣睇得出有諗過度過 — 400次美祿波波($38)打到有泡再飲入口完全同普通美祿係兩種唔同既層次,完全無得比較。至於日本温泉蛋雪糕($58),聽聞係師承名古屋,當初嗌嗰陣以為係純粹係溫泉蛋味嘅雪糕點知,原來係雪糕下面真係有流心蛋黃,成件事即刻覺得有少癲 lol 但配合果乾同cereal 又出奇地幾夾!鐘意試新嘢既你嚟到依度記得唔好錯過!
  • 燒牛骨髓配法式多士
  • 慢煮美國羊脾扒配燒原蒜伴意青醬
  • 日本温泉蛋雪糕
  • 400次美祿波波
2022-05-08 120 浏览
厚福街呢一棟大廈,都真係幾多寶可以尋,今日試下呢間,book左枱就唔洗等啦!佢本身有啲二人餐或者一人套餐可以選擇,但係又唔想食太多沙律同餐湯,所以就係牆上邊嘅3塊黑板揀咗一個頭盤同埋兩道主菜就算啦,我哋落完單之後,就會送上餐包。頭盤- 燒寶雲酥牛骨髓配法式多士($98) : 香港好少餐廳會煮呢一味餸,所以即刻叫返碟回味下。作為starter,見到法式多士已經好想食,應該上面搽咗少少牛油嘅,牛骨髓用匙羹刮落嚟好似牛油咁滑!由於法式多士本身有發酵嘅窿,所以擺牛骨髓上去啲油會跌咗落去碟到,不過都不減本身嘅香味,連埋多士食嘅時候,直程好似牛油加咗脆脆咁,真係好香!主菜一 - 西班牙黑毛豬漢堡配炸番薯條($228): 本身以為西餐廳普遍漢堡包嘅份量都唔會太大,但係呢一個包,包皮較厚身,食落唔係空氣而係有料嘅,而且塊豬扒都好有成差唔多一個硬幣嘅厚度!除左蕃茄,青瓜,沙律菜同包皮內面有牛油之外,就係塊黑毛豬扒。豬扒醃得好惹味,食落仲有淡淡炭燒嘅香味之餘,識落唔會有筋,啖啖肉!番薯條如果可以粗少少嘅話就perfect啦,因為啱啱食完個牛骨髓,會相對少啲油膩感,多啲咬口。主菜二 - 法國慢煮有機雞髀配黑

主菜二 - 法國慢煮有機雞髀配黑松露意大利飯($238): 落單之前,侍應哥哥都有提醒過,呢道菜可能會慢少少同埋雞髀都會呈粉紅色,如果大家唔慣,可以選擇叫廚師煮全熟嘅。黑松露意大利飯第一啖食落去,啲菌味直接湧出嚟!!好豐富,亦都見到入邊有一粒粒嘅菇!如果就咁食嘅話,可能會偏鹹,但係加埋嫩滑嘅雞髀食嘅話,就啱啱好啦!

總結:服務態度好好,收碟同加水嘅速度都好快,而且會主動提出漢堡包可以叫廚師幫忙分成兩份。份量都好多,本身仲諗緊不如叫個甜品,但係兩個人食,一個頭盤兩個主菜,都已經夠晒! 可以再回頭✌🏻
2022-05-05 180 浏览
今日啱啱完sem就搵間西餐廳同朋友慶祝吓😍因為呢一間係尖沙咀厚福街好方便!喺poly行過去10分鐘都唔使😎所以就決定咗佢了!今次叫得好啲!叫咗個芝士煙三文魚拼盤🥰廚師將啲煙三文魚整咗一個一朵朵嘅玫瑰花 好靚好靚🤍仲要佢要三文魚的份量多到嚇死我!!同埋佢嘅擺盤真係好靚好適合打卡影相😎我都鋪咗相IG勁多人問我呢個係咩喺邊!!之後叫咗個海膽蟹肉意大利粉🥰淨係聽到個名都已經覺得好吸引!!想講令到我同朋友最驚喜嘅地方係佢真係一嚿海膽上😣😣😣而唔係好似出面啲餐廳求其俾啲海膽醬!!非常欣賞!!而且意粉嘅份量好多好多 我同朋友都差啲食唔晒🤣最後就要讚吓佢嘅餐前包!覺得佢嗰個提子包甜甜酸酸幾好食幾開胃
今日啱啱完sem就搵間西餐廳同朋友慶祝吓😍

2022-05-05 156 浏览
係OpenRice見到訂位有88折,見又comment又唔錯,一於假日行完街可以去試。尖沙咀食野唔提早訂位,真係會等好耐,甘熱既人氣等位真係攞人命,幸好訂左位上到去立即入座。現場所見,食物既款式都好多,甜品都有不少選擇。點完餐即刻送上餐前包點,都唔錯,幾特別。泰式青木瓜大蝦軟殼蟹沙律 ($128)- 呢個沙律食落去好開胃,口感好清新,而且大蝦真係并且得個名,係真係有份量;最令人讚不絕口既一定係軟殼蟹了,外脆內Juice ,呢個價錢,可以食到大蝦同埋大大隻軟殼蟹再加上有質素,真係可以下次再黎encore👍🏻咸蛋黃醬汁煙肉蘑菇意大利麵 ($138)- 呢個口感超豐富,每一啖都比醬汁果滿,味道適中,煙肉同蘑菇都多,幾乎每一口都會食到。

現場所見,食物既款式都好多,甜品都有不少選擇。

點完餐即刻送上餐前包點,都唔錯,幾特別。

2022-05-04 117 浏览
夜晚終於有得出街食嘅第一個週末,黎到左尖沙咀厚福街呢條雲集各國美食嘅橫街,喺H8樓下見到呢間餐廳,一於上黎試一試。一入餐廳行埋窗邊,成條厚福街景盡收眼底,搭配住餐廳柔和嘅燈光,更別有一番情調。望下牆上黑板嘅餐牌,每一樣都十分吸引,有加拿大海膽,西班牙紅蝦,松葉蟹等等,食材可謂琳瑯滿目,樣樣都想食!頭盤就係呢一碟餐包,提子包酸酸甜甜十分開胃,跟住就係第一道菜,鹹蛋黃醬汁煙肉蘑菇意大利麵,鹹蛋黃嘅味道竟然同意粉出奇地夾,再配埋煙肉同蘑菇呢兩樣經典配菜,可謂幫呢個意粉加分不少再黎就係最期待嘅加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵,大大舊海膽毫不吝嗇咁鋪喺面,意粉夾雜住啖啖蟹肉,成件事只可以講非常完美,絕對係必點菜式跟著就係一個泰式青木瓜大蝦軟殼蟹沙律,大大隻嘅蝦肉再加埋原隻軟殼蟹依然冇令人失望,酸酸甜甜嘅青木瓜十分解流。最後就用一個tiramisu做結尾,出品依然高質,係意大利嘅味道