2021-05-21 257 浏览
香港人實在太壓抑,冇得去旅行,咁細既香港,點先滿足到嘴刁的我們呢? 就係一間好的餐廳,可以令你有置身外國的錯覺。 我地逢星期五就會去米芝蓮餐廳善待自己😂最近就去左海港城呢間人氣海景餐廳。 FULL house之餘,服務都可以維持水準! 最深刻的是每食完一樣野係會幫你換碟。 去過太多餐廳,係忙碌既狀態下係會維持唔到高質的服務。 講番野食, 首先我們叫左 生牛肉他他。 我本身好鍾意食呢個菜式,都食過唔少。但,呢間既生牛肉係彈牙的,份量算多,再配合個生蛋黃,但個蛋黃外面果層係煮熟左少少既,唔係完全冇技術的生蛋黃,令人驚喜! 成個食落去,我會俾100分! 第二樣野就係生蠔🦪! 呢間餐廳好有心思,生蠔好大隻,而且有配到螺肉絲,魚子醬,秘制汁,我第一次食呢個搭配的生蠔,強烈推薦一試! 再黎就係36小時秘制慢煮澳洲和牛,唔好睇份量好似好少,但係每一啖都係精品! 好耐好耐冇食到咁高質既肉,軟糯,牛味重,好享受! 必食!物超所值! 最後,我緊係要食魚啦!而且呢個菜式係師傅推薦的! 兩大舊魚肉, 再加上個汁係用鮑魚龍蝦青口熬製,而且係食到粒粒龍蝦肉。魚肉鮮又嫩,啱啱好既溫度令魚的油脂發揮得醇滑不膩!米芝連
我地逢星期五就會去米芝蓮餐廳善待自己😂
最近就去左海港城呢間人氣海景餐廳。

成個食落去,我會俾100分!

魚肉鮮又嫩,啱啱好既溫度令魚的油脂發揮得醇滑不膩!

米芝連質素,普通西餐價錢,正!
2021-05-20 896 浏览
Right on the Tsim Sha Tsui waterfront, with a small alfresco dining patio, captivating in both its stylish, somewhat characteristic interior with breathtaking panoramic views across Victoria Harbour, which is definitely a perfect backdrop for a memorable dining experience.Amelia Hong Kong is Michelin Three-stars Chef Paulo Airaudo’s first overseas branch.  In line with the focuses on freshness, the menus are a seasonal, ever-changing affair.  What doesn’t change is that its ingredients will alwa
Amelia Hong Kong is Michelin Three-stars Chef Paulo Airaudo’s first overseas branch.  In line with the focuses on freshness, the menus are a seasonal, ever-changing affair.  What doesn’t change is that its ingredients will always be the best.
With the new Summer menu additions, incorporating an array of fresh seasonal produce into the menu, which creates a collection of innovative and sophisticated dishes.

Kokotxas 巴斯克鱈魚下巴肉(HK$188)
Kokotxas 巴斯克鱈魚下巴肉

It is a traditional Basque dish featuring an unusual part of the fish - lower part of the Cod’s chin, literally the throat. The cod’s chin is fatty and have several contrasting textures, a bit chewy, springy, and somewhat soft and gelatinous.  Pair it with potato, bonito and German Spaetzle (德式麵糰) making the dish full of hearty flavours.
Kokotxas 巴斯克鱈魚下巴肉

Bone Marrow w/Bread (HK$188)
Bone Marrow w/Bread

The bone marrow with bread is especially popular in here, it’s almost impossible not to fall in love with this guilty pleasure.
Scooped out the beautiful marrow and spread it onto the bread, this extremely unctuous yet decadent treat can get a bit messy, but the interplay of crisp and buttery, rich and savoury was totally irresistible!
Bone Marrow w/Bread

Amadai 日本甘鯛魚(HK$218)
Amadai 日本甘鯛魚

This spectacular dish showcases both texture and flavour. The pan fried skin and scales provide the crispy texture while the meat itself has a subtle sweetness.  As a bonus, the inky squids and the aromatic chervil foams served on the side.
Amadai 日本甘鯛魚

Lobster Homemade Spaghetti (HK$398)
Lobster Homemade Spaghetti

The homemade spaghetti was cooked with spicy bisque, the result is savoury and spicy teeming with lobster essence.  At its most basic, the dish came topped with the lobster meat and some greens for freshness.
Lobster Homemade Spaghetti

El Tiramisu (HK$118)
El Tiramisu

The presentation of this Tiramisu was just stunning.  With a half-moon shaped, composed of Chocolate Almond Biscuit, Light Coffee Ganache, Mascarpone Cheese Mousse and Roasted Cocoa Nibs, complimented with a big scoop of coffee gelato.

Storefront

Interior

Menu

2021-05-18
2021-05-20 414 浏览
一直聽聞主打意大利菜的Amelia的口碑不錯, 所以把其放在to-go-list, 早前終於與朋友到訪, 舉杯度過happy Friday! 3pm-7pm happy hour買一送一, 難怪星期五坐無虛席, 我們也趕及在7pm前來一杯, 再慢慢點菜! 我這杯Paloma是tequila、西柚及蘇打水調成, 清新充滿果香.而朋友的homemade Gin & Tonic則非常漂亮, 士多啤梨味, 甜度適中.能夠與知心好友共膳, 又清楚我的口味, 實在太幸福.  香烤八爪魚的擺盤夠別緻, 你看!  那一條鬚是如此的突出! 軟硬度剛好, 不黏牙~   配泡菜醬吃, 很新穎.  而伴碟的薯仔是爽脆, 第一次吃這口感, 沾了辣粉很惹味~Burrata cheese的引誘讓我倆無法抵擋!! 大大件流心水乳芝士, 之下有紅菜頭、蕃茄及蜜梅, 全都很清新, 尤其讚賞用了黃色及綠色的蕃茄. ($128)主菜方面, 有法式辣龍蝦汁鮮龍蝦手工意粉($398).  醬汁的份量剛好黏著每條彈牙意粉, 碰上爽口肉厚的龍蝦肉, 滿足!迷迭香烤法國春雞伴薯仔($298), 雞肉好嫩滑而且非常惹味, 若醬汁咸度能減
迷迭香烤法國春雞伴薯仔($298), 雞肉好嫩滑而且非常惹味, 若醬汁咸度能減輕一點會更好.  與八爪魚那碟的薯仔是同種, 但這份是焗得夠火喉的, 兩款不同吃法, 同樣滋味!
  • 迷迭香烤法國春雞伴薯仔
  • 法式辣龍蝦汁鮮龍蝦手工意粉
  • Burrata cheese salad
  • 香烤八爪魚
自問沒有藝術天份,但難得有機會一嘗藝術滋味,當然不會錯過。說的是Amelia聯乘旅發局及Art Basel HK,推出五月限定「巴塞爾藝術展菜單」,特別挑選了5款特色名畫,引發創作靈感,炮製了5道極富藝術美感的菜式,將畫作變成美食,最正是在品嘗美食時,更可透過餐廳提供的卡片掃描QR Code,以手機收聽專屬音樂,簡直是五感的頂級享受。只要Scan個QR Code,就可以聽住音樂入去可以聆聽和餐單互相配合的歌曲,是一場結合美食、音樂、藝術的旅程。好啦,一同看看餐單裡面有甚麼吧:作品:The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living作者: 英國概念藝術家Damien Hirst創作年份:1991 年菜式:Formaldehyde創於 1991 年的藝術裝置,將一條長達 14 英尺的鯊魚,放入裝滿甲醛的玻璃櫃中,該作品得到兩極的評價。驣雲架霧的送到客人面前。將木魚高湯啫喱,切開後便可見到原條鮮魚。這個改良版以日本Ayu香魚代替了鯊魚,將煎過的香魚以木魚高湯凝固急凍,變成啫喱,然後是驣雲架的送到客人面前,超吸睛呀
自問沒有藝術天份,但難得有機會一嘗藝術滋味,當然不會錯過。

作者: 英國概念藝術家Damien Hirst
創作年份:1991 年
菜式:Formaldehyde
驣雲架霧的送到客人面前。
將木魚高湯啫喱,切開後便可見到原條鮮魚。
這個改良版以日本Ayu香魚代替了鯊魚,將煎過的香魚以木魚高湯凝固急凍,變成啫喱,然後是驣雲架的送到客人面前,超吸睛呀!享用時將高湯啫喱去掉,就可以食到香魚了。心想凍魚會否好腥呢?一點也不腥,肉質嫩滑好鮮甜,另外可再蘸點秘製的 Bagna Cauda 醬汁,味道層次的幾豐富。

作品:Campbell’s Soup Cans
作者:Andy Warhol
創作年份:1962年
菜式:Campbell Soup

美國藝術家Andy Warhol在1962年創作的金寶湯罐頭,喜歡從日常生活中取材,由於兒時媽媽會為他準備金寶湯做午餐,更利用罐頭插花作小擺設,所以他對金寶湯擁有情意結。
餐廳真是好有誠意,專登特製了金寶湯罐頭,但內裡就是以7款不同的野菌如羊肚菌、喇叭菌、舞菇及牛肚菌等,熬製出來的菇湯,上枱時才在客人面前將菇湯倒入碗中,吃時和溫泉蛋一同吃,入口菇味香濃,好香滑,令我飲到一滴不留,連湯碗都可以照鏡,真是好味到無得彈。
作品:奔馬
作者:徐悲鴻
創作年份:1941年
菜式:Galloping Horse
徐悲鴻是中國四大著名藝術家之一,一生畫盡無數以馬作主題的畫作,雖然是中國畫,但其畫作帶充滿西方畫的透視感。他創作的馬以簡潔的落筆勾劃出馬的精粹,粗獷的筆觸充滿動感。
老實講這道菜上枱時,真是要加點聯想力,以黑莓醬汁作伴碟,以鹿肉取代畫中的馬肉,我都是首次吃鹿肉,口感又好嫩滑,真是不錯。但這道菜要小心的吃,因為好易變成烏嘴狗,記住要飲水及帶備濕紙巾來抺咀。

作品:竹與旭日
作者:歌川國丸
創作年份:1829年
菜式:Rising Sun
日本江户時代中期之畫師,經典作品為北國美人圖集,以浮世繪及人像素描聞名。竹與旭日是歌川老師筆下較罕見的風景畫,極具收藏價值。
 一看就充滿日本風味,畫中的太陽其實是血橙泡沫,將萵筍變成竹子形狀般,入口帶點鹽燒過的口感,另外還有京蔥及酸梅粉作點綴,帶出梅、蘭、菊、竹的四種不同的代表。
作品:Comedian
作者:Maurizio Cattelan
創作年份:2019年
菜式:Comedian
藝術都香蕉都有關?無錯呀!但呢條以膠紙貼著的香蕉,來頭真不少,當年就曾以近百萬港元高價售出的。據說這位意大利的藝術家Maurizio Cattelan本來是想創造香蕉形狀的雕塑,但最後雕塑不成,卻以真香蕉當藝術品示人。
呢道香蕉甜品咪以為真是有香蕉呀!只得外表咋,內裡是拖肥、朱古力製成香蕉形狀的甜品,仲可以連香蕉皮一起食,夠晒有創意。

通常有限期便愈顯得矜貴,人均千元就絕不能少,五款菜的兩人套餐$2,021,Formaldehyde及Comedian甜品是共享的,但能一嘗色香味俱全的藝術美饌,就豪一次吧! 值得一提是這個餐應該去到5月尾至6月初,因此要將藝術食落肚都要睇住時間,而且只限晚市供應,記住要訂位呀!
在這家米芝蓮星級餐廳享受美食,擁有室內和室外座位,如果天氣不是太熱的話,室外望著美麗的維港景致,果真不錯。

必吃招牌菜
除了五月限定的「巴塞爾藝術展菜單」外,這裡有幾道招牌菜,更是非常之出色。
首推是流心水牛芝士沙律 $128
雖說是流心水牛芝士,但一點也不膩,配埋沙律真是好夾,清甜又爽口。

6小時慢煮澳洲和牛牛小排 $328
我的至愛,和牛牛小排經過慢煮36小時,再煎香,入口肉味超濃,又軟腍真是好好味,呢道招牌菜,下次一定要再食過。
法式龍蝦汁鮮龍蝦手工意粉 $398
新鮮龍蝦放在手工意粉,好鮮甜好彈牙呀!配自家手工製意粉,好有咬感,煙煙靭靭,每一條意粉都沾上龍蝦汁,真是好味到唔停得口。

Amelia by Paulo Airaudo
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號舖
電話:3705 1983
營業時間:星期一至五12:00 - 22:00,星期六至日11:00 - 22:00
  • 法式龍蝦汁鮮龍蝦手工意粉
  • 6小時慢煮澳洲和牛牛小排
  • 流心水牛芝士沙律 $128
  • 巴塞爾藝術展菜單
2021-05-17 249 浏览
來自聖塞巴斯提安之著名米芝蓮星級食府Amelia來香港開設了Amelia Hong Kong ,這夜就跟好友來吃Happy Hour兼吃個豐富的意大利晚餐!座落於尖沙咀海港城地面樓層並且設有室內及室外座位,邊看著維港美景來Happy Hour和品嚐意大利菜相當寫意。而餐廳逢星期一至五15:00-17:00 Happy Hour有超優惠Buy One Get One,嗜杯中物的我倆即選了兩杯Cocktail來Chill一Chill。好友選了Paloma$90這杯以Arquitecto Tequila西柚和梳打調成,杯邊綑上海鹽的Paloma喝下味道很清新爽口。而我則選了Homemade Gin & Tonic$90,以帶粉紅色調的Beefeater Pink Gin配上Strawberry Jam和Tonic,混出一杯富果香的美妙雞尾酒。兩女相逢喝著美酒傾得盡歡又是時候吃晚餐了!我們分別點了兩客Small Plates和兩份Big Plates開心Share,率先上檯是色彩鮮明又清新的Burrata Salad$128。Burrata Salad內除有白滑的流心水牛乳芝士外,還有甜美的蜜

Burrata Salad內除有白滑的流心水牛乳芝士外,還有甜美的蜜紅菜頭、蜜梅及新鮮多色番茄,那流心水牛乳芝士吃下香滑富奶香,加上香甜清爽的紅菜頭、蜜梅和番茄一同品嚐口感和層次也很讚耶!

清新過後侍應為我們帶來Octopus$208 ,從來愛吃香烤的八爪魚的我倆也很欣賞這出品,而這客更配上了爽脆的馬鈴薯、多汁的番茄和雅枝竹,最特別是配上香辣惹味的泡菜醬。

躍動的八爪魚鬚美腿生輝地向我們獻媚意態很撩人,八爪魚那炭燒的香氣加上舒適咬口真能觸動我的心靈,而那爽脆的馬鈴薯和清甜的番茄也很叫人歡喜呢!

來到品嚐Big Plates的菜式先上檯的是French Spring Chicken$298、迷迭香嫩烤法國春雞伴馬鈴薯。

法國春雞烤得蜜味香濃吃下肉質富彈性,面層有重口味的醬汁作點綴令味道更豐富,但我比較喜歡沒醬的春雞味道。

而伴碟的馬鈴薯也不是省油燈喔!烤至質感粉淋的kipfler Potato也非常好吃,如非還有意粉要品嚐必定會清掉它!

最後一道菜是我最期待的Lobster homemade Spaghetti spicy bisque$398、法式辣龍蝦汁鮮龍蝦手工意粉,是份賣相已經十分吸睛的一客意粉。

咬一口像油麵般的手工意粉非常Al Denteal,那法式辣龍蝦汁鮮氣滿滿的融入於意粉之中,再配合新鮮爽彈的龍蝦肉味道實在太美妙了!

這頓晚餐吃得我非常滿意還有點*意*猶未盡呢!不打緊我可以請車爸爸再來尋味嘻嘻!
2021-05-14
 每人一千元吃個套餐,竟然是食香蕉?喂呀,幫我望真少少,名畫嚟㗎,再嗒真啲啲,原來是拖肥香蕉雪糕!Amelia by Paulo Airaudo今年聯乘旅發局及Art Basel HK,推出五月限定「巴塞爾藝術展菜單」,五款美食的靈感,都來自中西日名畫 / 藝術裝置,包括Andy Worhol、徐悲鴻等大師級作品,玩味十足,形神俱在,每碟菜出場都叫人驚艷。藝術是要付出代價的,這二人套餐只有五款菜式共八道菜 (頭尾兩款只出一份),盛惠$2,021,絕對不便宜,但,高深如你可以去欣賞藝術作品,膚淺如我可以去打個靚卡,都是賞心樂事!餐廳位於海港城地下,屬米芝蓮星級餐廳,這裡設有室內和室外座位,想和陽光玩遊戲,抑或想與冷氣做朋友,悉隨尊便。餐單印刷精美,底部有個QR Code,入去可以聆聽和餐單互相配合的歌曲,是一場結合美食、音樂、藝術的旅程。好啦,一同看看餐單裡面有甚麼吧:一、The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living作者: Damien Hirst創作年份 :1991年菜式:Formaldehyde19

作者: Damien Hirst
創作年份 :1991年
菜式:Formaldehyde
1991年,英國藝術家Damien Hirst將一條14英尺的鯊魚,放入裝滿甲醛的玻璃櫃中,該作品得到兩極的評價,有人認為是藝術,同時亦引來動物權益組織的批評。

我們當然不吃鯊魚,餐廳將鯊魚換上日本Ayu香魚,煎香後加入木魚高湯,凝固急凍,變成啫喱。
吃時可將高湯啫喱去掉,品嘗魚肉,Ayu香魚鮮美不腥,魚肉細嫰,不過非常多骨,吃時要小心。我覺得只吃魚已很好,但亦可以蘸一下旁邊的秘製醬汁,奶味香濃,伴以魚子醬、金箔高湯啫喱等,相當矜貴。

二、Campbell’s Soup Cans
作者:Andy Warhol
創作年份:1962年
菜式:Campbell Soup

美國藝術家Andy Warhol喜歡從日常生活中取材,從小開始,媽媽就喜歡用金寶湯來做Andy Warhol的午餐,更會利用罐頭插花作小擺設,令他對金寶湯充滿情意結,並於1962年創作了金寶湯罐頭作品。

來到Amelia,當然不是給你飲罐頭湯,大廚以7款不同的野菌,如羊肚菌、喇叭菌、舞菇及牛肚菌等熬湯,再放入自家製金寶湯罐中,太有趣了吧。
享用前可以將忌廉湯倒入碗中,再配以溫泉蛋一同享用。讓我來試一口,菇味香濃,就像吃了一個菇園,而且忌廉湯很滑身,水準之作。

三、奔馬
作者:徐悲鴻
創作年份:1941年
菜式:Galloping Horse

徐悲鴻是中國四大藝術家之一,他的畫作多以迎面跑來的馬匹為主題,簡潔的落筆勾劃出馬的精粹,不但栩栩如生,更是充滿動感。

這一碟出來有點抽象,黑色的黑莓醬勾勒出馬頭和馬尾,帶點中國水墨畫的況味。
畫作雖是馬,但我們並不是吃馬肉,而是鹿肉。鹿肉外層沾上了黑莓汁,帶點甜甜的,鹿肉不羶,粉嫰無筋,味道不錯,但會吃得你滿嘴滿牙都是黑色,我一邊吃一邊看到對面友人的嘴巴,就提醒自己吃完要飲水。

四、竹與旭日
作者:歌川國丸
創作年份:1829年
菜式:Rising Sun

好啦,日本代表要出場了。歌川國丸是江户時代中期之畫師,以浮世繪及人像素描聞名,較少有風景畫,所以這幅「竹與旭日」彌足珍貴。

「畫」中的太陽原來是血橙泡沫,橙香濃郁,酸中帶甜,旁邊「竹子」是萵筍,經過鹽燒,清爽美味。

五、Comedian
作者:Maurizio Cattelan
創作年份:2019年
菜式:Comedian

來到尾聲,是令人印象難忘的甜品

據說,意大利藝術家Maurizio Cattelan本來是想創造香蕉形狀的雕塑,於是他每次出遊,都會「一蕉在手,世界通行」,將香蕉掛在酒店房間摘取靈感,最後,雕塑沒做成,卻以真香蕉當藝術品示人,這條以膠紙貼著的香蕉,當年竟以近百萬港元高價售出。
藝術嘅嘢,我實在不懂,只知道這香蕉甜品實在做得太神似,外層是朱古力,裡面是拖肥和雲呢拿雪糕,可以連香蕉皮一起吃,還是頭一趟。

這個藝術展菜單雖然價值不菲,但絕對叫人驚喜連連,而且只做到今年五月底,相當稀有,大家想吃要把握時間了。

同場加映:餐廳招牌菜

既然一場來到,也就介紹一下這間星級餐廳的招牌菜吧!
流心水牛芝士沙律 $128

芝士我一般,不過這水牛芝士十分打卡級,吃了一口,Watery得來夠香滑,淡淡奶香,與旁邊的新鮮水果很搭配。
36小時慢煮澳洲和牛牛小排 $328

這牛小排我就不能淺嘗了,因為實在太美味!牛肉油香充足,經過慢煮後軟腍入味,外層經過香煎,帶一點焦香,好吃到不得了。
法式龍蝦汁鮮龍蝦手工意粉 $398

最後這龍蝦意粉也不可錯過,採用新鮮龍蝦,鮮甜彈牙;意粉自家手工製作,比較粗身,比坊間吃到的更al dente,而且掛汁能力高,每一口都香辣煙靭,叫人欲罷不能。
2021-05-13 489 浏览
聚集一眾高質餐廳嘅海港城,呢間仲有露天嘅位置添,環境格調真心唔錯!巴斯克鱈魚下巴肉 不得不說,呢道菜係最為驚喜嘅,一上菜只見醬汁,原來魚肉深藏於底。醬汁非常輕盈,加埋魚肉嘅滑嫩,配上脆粒,係令人食唔停呀!牛骨髓配農夫包 呢個可以話係餐廳嘅特別菜式。甚少地方有得食骨髓,骨髓原個上,係非常獨特且重牛味嘅。烘熱嘅農夫包帶點煙韌,加埋牛嘅香氣,完美配搭! 36小時慢煮和牛牛小排 牛肉非常軟冧,入口好好,無可能用柴嚟形容佢。加上馬鈴薯圈,如同千層酥一樣,連配菜都擺左心思呀! 烤伊比利亞豬羽毛 豬中和牛,絕對唔係浪得虛名。肉質柔軟,唔係全熟嘅煮法,更加考起廚師嘅功力。士多啤梨同黃桃粒粒都帶來更清新嘅感覺!

巴斯克鱈魚下巴肉

牛骨髓配農夫包

36小時慢煮和牛牛小排

烤伊比利亞豬羽毛
讚1.景色真係好靚2.部份菜式好既,Gin Tonic好易入口而唔甜;生蠔鮮甜,醬汁開胃;辣龍蝦意粉既辣香度剛好,惹味,意粉滑溜,龍蝦嫩滑;呢兩樣野都做得有水準彈1.其他食品都唔信格既,磨菇湯係暖湯質感,而且好淡,最神奇係上檯時,得粒蛋係碗入面,原來廚師唔記得落湯!係一陣之後再走出黎落番。八爪魚燒得差,肉質本身無味,醬汁太酸,唔知點解好多沙;甜品直頭過份,味道組合係同一種類型既甜味,仲有好淡好軟既蛋白餅2.以一間收費約七百銀一條友既餐廳黎講,無論係菜式賣相、食物味道同份量都唔合格

1.景色真係好靚

2021-04-24 917 浏览
友人生日 專登揀間靚啲嘅餐廳食下午茶慶祝結果不似預期😢*長文警告*.🫖特式三層下午茶 $580/2p之前介紹過Upper House嘅afternoon tea都分享過覺得香港嘅afternoon tea好多都唔好食呢間其實過得去不過就唔覺得有米芝蓮一星咁高評價基本上每一款都正正常常冇乜特別唯一係件brownie好rich 裡面好多nuts呢款真係有驚喜😋.🍟黑松露法式炸薯條 $98由於驚唔夠飽 叫多咗個黑松露薯條一上枱衝擊真係唔小小碗裝住應該唔多過廿條薯條面頭有堆黑松露絲香嘅 不過其實唔會附到喺每條薯條度所以好多條食落去都只係普通粗薯條呢個價錢食呢兜薯條真係幾無謂😓.最失望嘅部分嚟喇💁🏻‍♀️🍫凍朱古力 +$20杯嘢嚟到係接近白色飲落當然就只係鮮奶味唯有叫侍應沖過一杯新嗰杯的確變番朱古力色不過都係偏淡唔好飲 放棄😂.🍵熱情果烏龍茶 +$20真係第一次食afternoon tea茶都要加錢😂壺茶一落枱侍應就會斟半杯叫的是烏龍茶但倒出嚟係清過清水🤡浸多陣再斟都唔係深色好多唔知佢用咩茶包咁難沖🥲頭一壺茶其實只係啱啱好一杯份量飲完叫侍應加水佢拎走個壺成十分鐘都未番(非常有耐性然後友人見到侍應原
友人生日 專登揀間靚啲嘅餐廳食下午茶慶祝

本來諗住試過ok的話下次可以試a la carte
但結論係
呢個價錢 咁嘅服務 真係唔使再去🥲
2021-04-22 641 浏览
話說最近海港城有購物和美食coupons , 令本身已經多人嘅海港城更加人山人海星期五晏晝想去Ocean terminal 新開餐廳望着海景食個lunch, 點知間間餐廳都full book 到下晝五點... 行完成個海港城基本上就只有Amelia 有位!仲可以用美食coupon添!餐廳轉了Menu,平常signature的Menu都沒有供應 (我最喜愛的和牛三文治也沒有出現在Menu上)有點小失望,無辦法唯有焗住試吓新野龍蝦意粉($280)賣相確實吸引,不愧是米芝蓮餐廳!略嫌份量太少,就連女生也覺得不夠飽。龍蝦肉質不錯,醬汁和意粉卻很失色⋯首先,覺得辣味的醬汁跟意大利菜唔夾。辣味完全蓋過龍蝦汁的鮮味,有喧賓奪主之感。至於手作意粉,意粉太粗,口感亦很粉⋯口感不太良好。不知是否手作意粉略為粗糙,感覺醬汁無法掛麵同醬汁無法融合。實在浪費牛肩肉- 賣相一如既往的好味道略為普通,肉質也沒有太大impression ,以差不多$300 的價格不算吸引。只能說餐廳的格局和親切的員工,是令我對這餐廳還有一絲留戀的原因。味道方便,真的要認真提升一下才能保得住米芝蓮的招牌

龍蝦意粉($280)
同醬汁無法融合。實在浪費

牛肩肉- 賣相一如既往的好

2021-04-21 350 浏览
海港城就黎得多,Amelia就真係第一次食!平時好少行到去底果層既角落位,原來仲有呢間美食!好彩今次發掘到唔係就走寶!今次黎食左個lunch,景色就唔洗講,對正個維港景,有少少陽光曬入黎,好舒服!Wagyu hanger steak 呢塊和牛扒真係好好食, 切落去好輕易就切開,完全冇筋,食落好有牛味,但我最中意佢個texture,完全唔似食緊牛,咬落去好軟林林,但啲牛脂味又擠晒出黎!Iberico pork loin平時唔食豬既我,今次點左伊比利亞黑毛豬,哇真係唔講得笑!呢塊豬食落完全唔似平時果啲豬扒,係好軟熟既肉,一啲豬既so味都冇!好好食! 加埋佢個sweet potato 食落一啲都唔會漏,超值得推介!
海港城就黎得多,Amelia就真係第一次食!

Wagyu hanger steak

Iberico pork loin
伊比利亞黑毛豬
Wagyu  hanger  steak
伊比利亞黑毛豬
Wagyu  hanger  steak
2021-04-20 256 浏览
繼續coupon 之旅, 喺有限有得book既餐廳趕到18 April, 2021用,早一星期book定outdoor seats, 原本諗住帶埋大蛋糕一齊去,可惜佢肚痛到爆,慘慘豬,唯有迷你蛋糕同小蛋糕2個自己去2017 The  Thing, Alfredo 慕名而試 375ml比平時飲既酒細支啲,用蠟封存,先飲到菠蘿味,再飲似梅酒,酒味唔重Bailatine chicken 沙薑味好出既嫩雞卷,魚肚口感比較爽Amadai 甘鯛魚連魚鱗同炸,人生第1次食魚鱗竟然咁好食,魚身細滑,瑩光魷魚迷你蛋糕食哂

2017 The  Thing, Alfredo

Bailatine chicken
沙薑味好出既嫩雞卷,魚肚口感比較爽

Amadai

2021-04-18
用餐优惠
優惠券
Ok
2021-04-18 226 浏览
Came here esp cos she wanted to try the bone marrow, supposedly the restaurant’s signature. I’m not a fan of bone marrow but was happy to try. Instead of main courses, we ordered more appetizers to share. When the bone marrow arrived together with a big round load of bread, she started digging in. Suddenly she told me to stop eating, saying it’s not quite cooked in the middle. Honestly I didn’t think I wd b able to tell, but she told the server, who in turn reported to the manager. Manager came
When the bone marrow arrived together with a big round load of bread, she started digging in. Suddenly she told me to stop eating, saying it’s not quite cooked in the middle. Honestly I didn’t think I wd b able to tell, but she told the server, who in turn reported to the manager. Manager came over at once, apologizing and saying he would replace the order. She said no need, so manager said he would take the item off our bill.

Rest of the meal was ok. I would recommend the octopus- meaty and the end crispy. Went well with the sauce.

Also ordered the kale salad, sardine sandwich, risotto.

In summary, not a very memorable meal save for the courteous service.
2021-04-12 443 浏览
我們一人四人想用海港城coupon 就選擇這間餐廳,餐廳話最多可以用5 張,我們當時問可不可以分單,因為我可以使用多一點,有位四眼經理好冇禮貌黑臉話四人咪一張枱,結果我話訂2 張枱就可以用多超過5 張coupon, 四眼經理見到我手上好多券,立即兩眼發光,之後叫我用唔完比D 佢,接着由黑臉變得好nice入座後叫了4 個主菜、一杯cocktail 、芝士蛋糕,主菜細到每人一兩啖!真的離譜!每份$324-$398,份量咁少價格真心貴,雖然有coupon, 但是食唔飽,已經是一間餐廳失敗之處最後個四眼經理問我地如何,我真心話主菜咁細,頭盤更少只有半啖,佢竟然答是!公司是這樣少!一間完全唔考慮客人的食量,只顧賺錢的餐廳,我諗中伏一次後,大家唔會幫襯吧!

2021-04-07 461 浏览
各大商場嘅coupon遊戲真係玩極都唔完🌚今次book咗位於海港城嘅Amelia Hong Kong食晚飯✨法式辣龍蝦汁鮮龍蝦手工意粉🌶🦞🍝手工意粉食落真係令到人會唔想食返普通嗰啲〰️龍蝦上碟嘅時候已經切好咗一舊舊方便進食〰️肉質新鮮彈牙🦞個汁辣辣哋唔會覺得食到好漏〰️西冷和牛配香焙脆米及芥末籽🥩入口好香〰️配埋脆米一齊食口感都幾好〰️不過個人唔太鍾意個醬汁〰️佢係類似燒汁咁嘅嘢〰️食到後期有少少膩嘅感覺〰️澳洲青口,佐白酒茴香醬汁🥂個人覺得呢道菜冇乜特別👌🏻就係好普通嘅白酒青口〰️香烤八爪魚伴泡菜蛋黃醬佐馬鈴薯及鮮蕃茄🐙🥔🍅呢道菜個醬同配菜都幾好食👌🏻但係食落個八爪魚係好勁燒烤嘅味〰️甚至係有少少苦嘅feel🥲同埋咬嘅時候會好似有沙咁〰️好不解所以唔建議試🤣
各大商場嘅coupon遊戲真係玩極都唔完🌚

入口好香〰️配埋脆米一齊食口感都幾好〰️
不過個人唔太鍾意個醬汁〰️
佢係類似燒汁咁嘅嘢〰️
食到後期有少少膩嘅感覺〰️

澳洲青口,佐白酒茴香醬汁🥂
個人覺得呢道菜冇乜特別👌🏻
就係好普通嘅白酒青口〰️