2010-04-25 23 浏览
得知「Al Bistro Mediterranean Restaurant & Bar」此店又是要多謝食友的介紹。中午前來到,店內仍未有客人,我們應是首枱客人。餐牌內的食物如以價錢來分,可以用低、中、高三級制。前菜及甜品是一樣,只是主菜上有分別。沙律吧內的食物種類十分豐富及精緻,感覺上仍頗有高檔自助沙律吧的風味,其實每款試一丁點,已經可以令你半飽。如只點六十元的沙律餐,基本上也不失禮。前菜除了沙律吧外,亦有橙汁/紅酒、麵包及餐湯,絕對是豐富得過份。是日餐湯是紅湯,但紅湯不是我杯茶,感覺不過不失。反而麵包香軟,加上牛油,實在令人吃不停口。兩款主菜分別是炭燒牛柳伴黑椒汁($98.00),與及燒煙肉雞胸卷伴百里香汁($90.00)。前者的質素一般,尤其是肉質實在是超堅挺,因為根位頗多,就連用有剧齒刀來切開也有困難。後者反而有驚喜,本來預計不會嫩滑的雞胸肉反而嫩滑非常,外層的燒煙肉十分香口,伴著味道淡淡的雞肉來吃,十分匹配。是日甜品是Tiramisu伴朱古力雪糕,當時基本上已經飽了110%,對味道的感覺與靈敏度已急跌。Tiramisu的味道不太甜,尚算挺身,雪糕沒甚麼特別,但小小的一球,反而吃

前菜除了沙律吧外,亦有橙汁/紅酒麵包餐湯,絕對是豐富得過份。是日餐湯是紅湯,但紅湯不是我杯茶,感覺不過不失。反而麵包香軟,加上牛油,實在令人吃不停口。

是日甜品Tiramisu伴朱古力雪糕,當時基本上已經飽了110%,對味道的感覺與靈敏度已急跌。Tiramisu的味道不太甜,尚算挺身,雪糕沒甚麼特別,但小小的一球,反而吃起來令人感覺有點不捨。

最後的餐飲熱咖啡,濃郁得令人喝到有點粉狀感覺,其時已經飽至150%,味覺反應已進入癱瘓狀態。

環境與服務均有水準,雖然價錢不算相宜,但在午飯時段前已經爆滿,人氣確實不小。沙律吧的水準確是超班,令到與主菜相爭時,容易出現反客為主的現象。
「自助沙律吧」
「餐前麵包」
「餐湯」
「燒煙肉雞胸卷伴百里香汁」
「燒煙肉雞胸卷伴百里香汁」
「炭燒牛柳扒伴黑椒汁」
「甜品Tiramisu伴朱古力雪糕」
「熱咖啡」
2010-03-08
一向同朋友慶祝生日都唔會太計較價錢既...最緊要環境舒服同食物好味為主,今年揀左一間第一次試既地中海菜,但真係有D失望環境算唔錯地黠都係方便既..但一坐低問你要唔要水,梗係話好呀..點知佢話一支礦泉水要$28,都算啦..已經係所有野飲中最平架啦!之後朋友黎齊,支水梗係唔夠飲,最後竟然揀左支紅酒(因為百幾蚊支都係最化算)....食物方面味道都OK既...份量對男仕黎講就唔夠囉!(因為我既男性朋友全部唔夠飽...SERVICE方面都一般,唯獨一個女經理好少少(不過就成日HARD SELL野既)..so far應該唔會再黎~

2010-04-23
生日
2010-04-18 6 浏览
未食過地中海菜就去試下餐廳位置幾方便, o係街尾又唔會太嘈估唔到人也是一種食材好的服務質素令人心情愉快之餘, 仲會order多d食多d, 咁佢地就可以賺多d!!睇餐牌時, Mr Manager行埋黎話:"喂, 唔好睇set呢d, 唔抵食架!!"咦, 咁搞笑o既?!玩親民wo, 不過又受!!!order的時候, 想叫4 in 1的拼盤小食, Mr Manager又話:" 要呢d唔抵架!得o個4格仔好少架!又貴wo!!!"哈哈, 難道佢之前係做開理財顧問?!咁搞笑一於就聽佢講啦!!叫左3樣野一支白酒兩個人食, 食物黎齊晒擺到一枱都係,Mr Manager2 行過又搭嘴:" 嘩,,,食唔食得晒架你地?!"總之每次佢地行過..都好似好想搭嘴傾下計咁!!態度咁親切, 客人都開心d~~記得Mr Manager2問我地係唔係在openrice見到而來的當然也是看到這裡的推介, 所以要回報一下走上黎讚一讚佢
未食過地中海菜就去試下
餐廳位置幾方便, o係街尾又唔會太嘈
估唔到人也是一種食材
咦, 咁搞笑o既?!玩親民wo, 不過又受!!!
order的時候, 想叫4 in 1的拼盤小食,
叫左3樣野一支白酒兩個人食, 食物黎齊晒擺到一枱都係,
總之每次佢地行過..都好似好想搭嘴傾下計咁!!
態度咁親切, 客人都開心d~~
當然也是看到這裡的推介, 所以要回報一下走上黎讚一讚佢

2010-04-16
纪念日
2010-03-21 16 浏览
整齊黎講Al Bistro的食物質素/環境與價錢黎比係唔差ga! 可惜吖!~ 我隔離台有個Dr(醫生)要出書,佢全家人啲意見嘈到我頭痛... 嘈都唔緊要~ 最慘係餐廳啲人要幫佢hold住啲嘢食唔上,好讓佢地慢慢傾,無端端hold埋我個份main course!慘被忍餓超過半個鐘... 我其實有問過個d waiters, 我個main course好耐lar~ 問佢地第一次, 唔出聲(你可以話未整, 我咪轉食沙律buffet 埋單算law...) 問佢地第二次, 終於有個人發現做錯野, 認 " 整錯jor "!! (不過仲未話我知咩事!~) 我再 "吹" 果時, 經理發現jor... 好有禮貌, 告知我發生咩事... 原來佢d同事搞錯jor! 以為我係隔離果台, 幫我hold住啲嘢食唔上! 早知係咁... 我唔坐房la! 太容易被忽視~ (如果一大班frd去long lunch, 我會recommend ge... private d ma!~)人地食完晒走lu, 好彩我今日放假唔趕時間jer! 如果唔係我真係未必有時間咁等佢地慢慢出個lunch俾我! 值得一讚個經理 一發現漏單..

慘被忍餓超過半個鐘...

早知係咁... 我唔坐房la! 太容易被忽視~

值得一讚個經理
一發現漏單... 不停同我say sorry (亦都有叫d waitress同事say), 仲叫我下次提提佢今日單野佢請返我食甜品! 我覺得佢咁樣其實好叻, 個lunch不(男女男)都包甜品gar ma~ 咁即係叫我俾多個機會試試佢晚市

最重要ge味道...
沙律是自助的, 除了d醃制ge欖較遜... 但細心一想, buffet一定不可能全是係高級野, 任食來說 - 合理(亦都合格)!

Main Course :
漢堡set - 好味! 多汁!~ 食得出是新鮮牛肉做!! 而個light lunch一d都唔欺場!~
鱈魚set - 原諒我唔中肯~ (因為我等到無咩mood先食!
雖脆!!!!~ 但無咩味, 因為佢地又無問我要唔要pepper! 我亦都唔知有law! 直至我見隔離台問我先況然大悟... 乜有ga! (完全忘記而間係西餐廳)

側邊有舊ball形既炸麵粉物體, 無味again!! 佢地唔妄想d客食lee舊野會飽! (因為舊魚好細舊!)

甜品: 我食既係蕉糖燉蛋, 亦係最有驚喜之處!!
0係一個 HK$70-90既lunch黎講, 佢包既野其實已經叫超值! 一試又何妨!!

服務小P.S.:好怪! 佢地應該仲未慣做lunch而d peak hour, 所有waiters唔會問你揀咩drink, 咩湯, 咩dessert... 是旦上一款俾你算! 不過, 你問佢地 - 你食executive lunch, 係咪有house wine?
佢地都會好有禮貌幫你轉返, 記得望清楚個set有咩ah!~ (我地就係咁ge情況下, 無飲coffee/tea)

身位一個顧客, 我梗係又想要味道, 又想要service!~
而我相信身位餐廳老闆, 梗係又想要好員工, 又想要人隴啦 (互惠互利ma~)!
環境都唔錯,尤其厠所~ (記得一定要去... 別有洞天!)
房間望出去ge情況...
唔會提你有咩drink揀...
好新鮮!
係無得揀情況下飲ge湯...
鱈魚: 脆!! 但無咩味!!!~
漢堡: 好味! 多汁!~
Dessert 最有驚喜!! XD
2010-03-15
環境都唔錯,尤其厠所~ (記得一定要去... 別有洞天!)
好新鮮!
漢堡: 好味! 多汁!~
Dessert 最有驚喜!! XD
陳小姐30號就去日本讀書了 其實是開心事來,因為她終於都可以實現佢o既夢想,我都好替佢開心~~~臨別前當然要相聚一刻,咁哩餐餞行飯應該食乜好呢?!赴約前一晚仍然未諗,皆因實在太眼訓,網都唔上就走左去訓覺zzzzzzzz今朝起身後,諗不如睇返我之前bookmark左d乜野餐廳啦! 之前同朋友去尖沙咀食飯都做左一輪research,mark左尖沙咀幾間餐廳,今日大派用場。一睇~唔洗諗啦,就哩間啦!睇各位食家的comment都不俗,一於去哩度!大約1:30pm去到,walk-in即刻有位,good!當時餐廳入面大約7、8成full度啦。地方唔算大又唔算細,檯同檯之間的空間也夠,坐得挺舒服。午餐分左三大款,分別係"Salad Lunch”、"light lunch”同埋"executive lunch”。我同陳小姐都揀左"light lunch” ($75+10%),包括以下食物:1.橙汁/汽水2.自助沙律吧3.精選餐湯4.吞拿魚雞蛋三文治/特式牛肉漢堡伴薯條/意大利肉腸芝士薄餅/墨西哥風味雞肉卷5.特式甜品6.咖啡或茶我地都係飲橙汁, 橙汁唔係果汁先生,但又唔似係全鮮榨,介乎晌假橙汁同真橙汁
陳小姐30號就去日本讀書了

地方唔算大又唔算細,檯同檯之間的空間也夠,坐得挺舒服。

1.橙汁/汽水
2.自助沙律吧
3.精選餐湯
5.特式甜品
6.咖啡或茶

我地都係飲橙汁, 橙汁唔係果汁先生,但又唔似係全鮮榨,介乎晌假橙汁同真橙汁之間,唔會太酸。

橙汁黎的時候,同時亦送上一籃麵包配一盎牛油,好好味!

沙律吧有薯仔、粟米、蕃茄仔、密瓜、青瓜、烤茄子、紅腰豆、菠蘿等等,當然仲有幾款菜同埋幾款醬汁。薯仔沙律同烤茄子好好味,粟米好香好清甜,唔食菜的我都食左一小堆菜,正s!

是日餐湯係「羅宋s….雜菜湯」(個侍應係咁講架XD) 初初我以為係清雜菜湯,原來係蕃加底,唔怪得之個侍應會講錯做「羅宋湯」啦。哩個「羅宋s….雜菜湯」都好好味,蕃茄湯的質地適中,唔會太稀亦唔會太稠,亦沒有蕃茄的酸味。

陳小姐食「墨西哥風味雞肉卷」,而我就食「特式牛肉漢堡伴薯條」。個「墨西哥風味雞肉卷」好大件呀!不過入面有好多青椒絲,我個人就不太鍾意。而「特式牛肉漢堡伴薯條」分量亦唔野少,再配上粗身薯條加一大兜茄汁,正呀!塊牛肉漢堡可以揀5成或者7成熟,我揀左7成,稍稍鞋左少少,但唔會乾。

是日甜品係香蕉蛋糕。我同陳小姐本身都唔係話太鍾意香蕉蛋糕,但係哩個蛋糕愈食愈好味,配上焦糖醬(應該係),不知不覺就將哩件蛋糕KO。

餐飲我叫左阿姐o既"熱咖啡"(……-_- heehee),麻麻地。

講講服務,其實都可以話幾好,反應幾快又有禮貌,不過唔知點解有個侍應成日想拎走我地仲有野食o既碟……@.@
有位部長狀的男侍應亦主動幫我地影相,醒目。

講埋個廁所,幾企理,連行去廁所個條後巷都有裝飾過,擺左d假盆栽晌度~~

成餐飯可以慢慢食,唔洗趕,亦唔嘈,可以靜靜地傾計(其實最嘈係我地 XD)

哩頓午餐真係十分之滿意,誠意推薦俾大家!有機會真係要黎試下dinner~~

p.s.祝陳小姐一路順風~學業進步
墨西哥風味雞肉卷
特式牛肉漢堡伴薯條
香蕉蛋糕
2010-03-20
$82.5 (午餐)
午餐餐牌
麵包
沙律吧
蕃茄雜菜湯
特式牛肉漢堡伴薯條
香蕉蛋糕
2010-03-17 11 浏览
啱啱過左個禮拜六, 係呢間同Initial中揀左後者, 因為o個日呢間餐廳門口有工程, 怕太嘈太多塵. 所以就去對面既Initial. 見兩間食評都ok, 所以都冇所謂. 下次再黎呢度.今日放假, 男友又有得早放, 就趁此機會黎食佢個好豐富既set lunch~我地要左一個light lunch & executive lunch.兩個set都有:汽水/橙汁/紅酒/白酒Salad BarSoup of the dayDaily DessertTea or CoffeeMain course (light lunch)我揀左Mexcian Chicken Burrito 墨西哥風味雞肉卷.男友o個個係Pan-fried Black Cod Fillet served with lemon butter sauce 香煎鱈魚柳伴解檸牛油汁.由最開始既餐飲講啦.男友要橙汁, 我要紅酒.橙汁好味, 有橙肉, 絕對係鮮橙汁. 唔係菓汁先生, 因為唔會太甜.杯紅酒酒味唔濃, 唔會苦澀, 我唔係紅酒專家, 總之覺得ok. 反正都一定唔會係高級野, 跟餐既, 唔好要求咁高!到餐包, 其實係好普通既法包
兩個set都有:
汽水/橙汁/紅酒/白酒
Salad Bar
Soup of the day
Daily Dessert
Tea or Coffee

由最開始既餐飲講啦.
男友要橙汁, 我要紅酒.
到餐包, 其實係好普通既法包, 不過勝在夠熱又唔會太硬, 個皮脆脆地, 加埋d butter, 好味! 仲每人有兩片, 佢地都好闊綽!
跟住就係Salad Bar!
羅馬生菜 - Fresh! caesar dressing唔錯!
不過個blue cheese dressing 就好"so", 唔係咁啱我地口味. 同Outback既blue cheese好唔同...
其他vegetable都唔錯, total 有四款, 唯一不足就refill既速度慢左少少, 只係少少啫!
黑醋with Olive oil 都好好味, 唔會太酸, 我覺得黑醋同Olive oil個份量配合我好好.
最欣賞係個薯仔沙律, 我食左成碟!一定要食!
其餘選擇仲有red bean, corn, pineapple, hami melon, egg plant. 每一樣都唔錯.
我地都都知道仲有湯, 不過都忍唔住食左兩碟沙律, yummy!
跟住今日既餐湯係南瓜湯, 好濃南瓜味, 好彩唔係好大碗, 如果唔係, 真係唔知點食個主菜.
到主菜, 先講我個雞卷. 嘩,! 好大份, 個waiter係落單時已經問我地係唔係share, 所以上碟時個卷已分左兩份. 但每一份好大條! 而且裹面是滿滿既雞絲, 蕃茄粒, 青椒粒, 好豐富!
味道唔錯, 有side dressing 配埋, 但就冇可能一個人食得晒. 呢個lunch一啲都唔light!
而個鱈魚就好滑,只係煎熟, 冇乜其他調味, 以保留佢原有既鮮味.
好彩呢碟唔係好大份, 如果唔係, 真係食唔晒囉.
個鱈魚仲有一舊好似炸蝦球既物體, 食落都唔知係乜, 主要既餡係麵粉, 好似冇肉, 因為太飽, 而佢既味道又怪怪, 所以決定唔食.
要知道, 我地仲有coffee/tea 同dessert!
今日個dessert係奶凍, 佢一黎到, 其實我有啲失望, 因為我想食Chocolate cake or Tiramisu多啲. 但係, 佢個奶凍都唔錯喎, 唔會太甜, 又夠奶味, 唔"so"!
之後最尾既餐廳, 我地分別要左熱同凍既檸茶, 普通, 冇特別, 飲左兩淡我地已經冇飲, 因為已經飽到上心口! 要盡快離開去行下消化下先得. 真係唔可以再坐係度!
埋單$176, 我覺得好抵! 因為啱啱過左個禮拜六, 係Initial只係得個主菜, 冇飽, 冇湯, 冇沙律, 冇餐茶, 都要$188 (兩個人)!!! 而且味道唔可以講好出色, 真係唔值
仲有d waitress 又冇笑容, 唔會主動招呼客, 好似唔憂做咁.
呢度就唔同啦, d waiter 好有禮貌, 服務體貼, 見到我地食完一樣, 就會好快黎收碟. 上菜又會預好位先放底! 兩個字"專業"!
一定會再黎, 下次可能試下dinner set 先~
熱既法包, 脆皮加軟心, 塗埋butter, 好味
紅酒, 都唔錯o架, 唔會澀!
Salad~好味, 出色既薯仔沙律! 食唔停:-p
Soup of the day - 南瓜湯~一樣好味
Mexcian Chicken Burrito - 好大份, 味道ok, d 料多到"必"出黎!
鱈魚柳, 鱈魚好滑~不過個deep fried 球就真係麻麻
Daily dessert - 奶凍 - 好濃奶味, 唔"so"!
2010-03-17
熱既法包, 脆皮加軟心, 塗埋butter, 好味
紅酒, 都唔錯o架, 唔會澀!
Salad~好味, 出色既薯仔沙律! 食唔停:-p
Soup of the day - 南瓜湯~一樣好味
  • Salad Bar
  • Dessert
一早要去 TST辦點事, 之後打算食個沙律 LUNCH. 先上到AG新店, 在門口企了幾分鐘仍未有侍應出來, 自行看過Brunch menu 同 salad menu , 價錢不太划算, 於是想起食友的推介, 便走到金馬倫道的 al bistro. 已是下午一時, 店內仍然冷清, 一個人被安排到 vip 房用膳, 夠寧靜呢. menu分三種:$60 自助沙律餐, $75 light lunch (自助沙律及包類主菜) 及 $82 up 的 executive lunch(自助沙律及扒類主菜) 身為食菜多過食肉既草食女, 見light lunch 的選擇吸引, burger啦, 三文治啦, 最後心急決定要個墨西哥風味野菌卷. 行到近門口的salad bar 看看, 不得了 ! 材料有10多種,每樣都是我喜歡的, 連沙律菜都有四五種, 我"象徵式" 差不多每樣取了一點, 包括羅馬 /什錦生菜, 粟米, 紅腰豆, 薯仔沙律,青瓜, 烤黃瓜及青椒, 有益的紅菜頭片 topping 加了少量parmesan cheese. dressing 也不馬虎, 有千島醬, 沙律醬, 我必吃的油醋汁

行到近門口的salad bar 看看, 不得了 ! 材料有10多種,每樣都是我喜歡的, 連沙律菜都有四五種, 我"象徵式" 差不多每樣取了一點, 包括羅馬 /什錦生菜, 粟米, 紅腰豆, 薯仔沙律,青瓜, 烤黃瓜及青椒, 有益的紅菜頭片 topping 加了少量parmesan cheese. dressing 也不馬虎, 有千島醬, 沙律醬, 我必吃的油醋汁, 還有一個幾特別的 blue cheese dressing. 我加了丁點後兩者, 便回座品嚐.

此時枱上還多了一杯鮮橙汁及table bread ?? 原來是menu 已包, 真的沒看清楚. 滿心歡喜拿著一大碟, 還得用刀叉 chop chop chop 幾下再拌勻 (近日常到 jxxt salad 之故). 沙律菜都很新鮮爽脆,其中薯仔沙律味道不錯, 薯仔粉嫩, 輕徑掛在薯仔的沙律醬酸甜甜真好吃. 烤黃瓜及青椒又甜美, blue cheese 味道則較強烈, 個人挺喜歡, 但不受芝士羶者不要試了. Table bread 有兩種, 推介的是兩片是合桃法包, 絕對熱辣辣, 塗點牛油會即溶那種~ 包邊脆口, 包心是鬆軟綿綿, 有少量合桃粒粒, 可見店方真的很有誠意, 我忍不住邊吃沙律時吃下兩大片 !

雖然早餐只吃了顆烚蛋, 但現在胃口細了, 吃下一大碟菜類也開始有點飽肚感...弊 !主菜還未吃 ! 即時想到cut單了事, 但已過了十多分鐘, 算吧. 這個時候, 我又漏看了, menu 還包了餐湯. 可惜蕃茄濃湯太杰身, 太似茄膏,淺嚐一口後還是留肚作戰.

不久戲肉來到, 嘩 ! 那麼大份 ?! 沒想過light lunch 會是如此. 粗粗的墨西哥野菌卷如kebab 般, 切開了兩段, 中間塞滿了大量磨菇, 洋蔥, 青椒絲, 伴醬有酸忌廉及牛油果醬, 一點也不欺場呢 !幸好帶辣的酸酸蕃茄汁甚是開胃, 加上沒有肉, 所以才令我完成了8成之多 !

撐至9成飽, 原來又忘記有甜品及餐飲 ! 侍應說是蘋果蛋糕, 也好吧~ (心想 :反正都未必吃得下 !
)誰不知來到又是一個小驚喜, 除了一小件蛋糕, 伴碟還有一球朱古力雪糕及生果. 誠意十足 ! 朱古力雪糕不知是什麼品牌, 入面有少數朱古力碎粒, 還可以, 但蘋果蛋糕就好麻麻, 純粹是牛油蛋糕, 底部是蘋果蓉而已 ~ 吃了一半算了. 餐飲熱檸檬茶是為了消滯而點, 但喝了兩口實在飽得不行, 快快埋單走走消化一下更實際!

想不到一個light lunch變成這樣 heavy!一個胃納不多的人, 吃 $60 salad lunch 已經非常足夠 , 三五知己更加可以叫少一個再share. 下次再來, 我想試試吸引的burger 呢 !

任食沙律陣
大碼墨西哥野菌卷
填到滿滿的餡
  • 沙律lunch
2010-03-12 1 浏览
第一次在這間餐廳吃飯,便決定要寫我的第一篇食評。每次和朋友聚舊,都選擇試新店。因為被OpenRice的好評吸引,加上地中海菜唔係成日食,而且有八折coupon,所以便選了此店。我和朋友6:45分抵達,雖然店內只有一枱客,但嗜食心態沒有因此冷卻...為咗可以試多d,我們放棄Four Courses Dinner Set而選擇a la carte。餐前麵包(free):有3款,皮脆,好好味 (因為和沙律一齊上,所以點菜後要等10分鐘先有得食)希臘沙律($65):好fresh,三色椒好爽,feta cheese美味,但橄欖唔夠鮮小食拼盤($168/4款):- 酥炸西班牙火腿芝士卷 - 雖然炸,但係唔油,芝士亦唔會令你覺得好漏- 盬燒海蝦 - 入味,好鮮- 香草些厘酒煮鮮蜆 - 雖然無酒味,但d蜆好鮮,隻隻有肉 (朋友話唔係好熟,不過我唔覺)- 黃薑茴香燒羊肉串 - 好“騷”意大利巴馬火腿薄餅($128):巴馬火腿夠味,但餅底唔夠脆(餐廳堅持客人食完一道菜先上下一道菜,我同朋友一邊傾一邊食,唔知係咪因為咁攤耐左)餐廳的招牌甜品是梳乎厘,但我和朋友不太好,加上我地想食Paul Lafayet ,
第一次在這間餐廳吃飯,便決定要寫我的第一篇食評。

小食拼盤($168/4款):

- 盬燒海蝦 - 入味,好鮮

- 香草些厘酒煮鮮蜆 - 雖然無酒味,但d蜆好鮮,隻隻有肉
(朋友話唔係好熟,不過我唔覺)
- 黃薑茴香燒羊肉串 - 好“騷”

餐廳的招牌甜品是梳乎厘,但我和朋友不太好,加上我地想食Paul Lafayet ,想埋單之際,餐廳的高大斯文男經理問我地有無甜品啱,我地話無,佢話既然我地第一次幫襯,佢就私人送一客招牌甜品俾我地品嚐。黑芝麻梳乎厘確實無令我地失望,糖霜面烘得好靚,重黑芝麻味,有黑芝麻粒,唔太甜。
希臘沙律
四小拼
黑芝麻梳乎厘+vanilla雪糕
(非会员)
2010-03-05 1 浏览
廚師及服務員一流介紹~~試了一個小龍湯,味道濃郁得來帶點海鮮的味道再來一個白酒煮SHELL,雖然在朋友家食了好幾次,但是這裡別有風味!主菜再來義大利海鮮焗飯SO GOOD~
廚師服務員一流介紹~~
試了一個小龍湯,味道濃郁得來帶點海鮮的味道
再來一個白酒煮SHELL,雖然在朋友家食了好幾次,
但是這裡別有風味!
主菜再來義大利海鮮焗飯SO GOOD~
情人节
2010-02-06 13 浏览
與好友們飯聚,選擇了位於金馬倫道的 Al Bistro Mediterranean Restaurant & Bar,午餐選擇分 Salad lunch、Light lunch 及 Executive lunch,價錢全是一百以下,都是合理的水平。朋友未到,先吃麵包暖肚,這裡的法包比較軟身,外層略嫌不夠脆,印象中諾士佛臺的 il Mergio 比較好吃。餐廳午市特設自助沙律吧,選擇比想像中還要多,燒茄子、青瓜、車厘茄、紅菜頭、火箭菜、哈蜜瓜、菠蘿、薯仔沙律一應俱全,但由於較遲入座,大多已被掃得七七八八,店方卻沒有 refill,或多或少影響了砌沙律的心情,而味道方面則沒大問題,配料絕對新鮮,醬汁開胃,友人吃完一碟又一碟。餐湯是番茄雜菜湯,杰身,味道夠晒茄,酸酸甜甜,未吃主菜已飽了一半。我點了炭燒牛柳配黑椒汁 ($96),厚身的牛柳燒至約五成熟,外層烤至微焦,鎖住內裡肉汁,狀甚對辦,切開牛柳呈微紅色,肉質鮮嫩,黑椒汁份量剛好,更能帶出牛的味道,相當不錯。朋友們知我喜歡寫食評,也分了一些給我試試。特式牛肉漢堡配薯條 ($72),漢堡包烘至勁脆,友人一放入口,咔嚓聲此起彼落,牛肉底下放了幾片

朋友們知我喜歡寫食評,也分了一些給我試試。特式牛肉漢堡配薯條 ($72),漢堡包烘至勁脆,友人一放入口,咔嚓聲此起彼落,牛肉底下放了幾片洋蔥,加上不可或缺的芝士,這價錢絕對收貨。香煎海鱸配蜆肉牛油汁 ($82),魚皮煎至香脆,魚肉嫩滑,沾上鮮甜的蜆肉牛油汁吃,是個健康又美味的菜式。

燒焗南瓜釀雞胸配鼠尾草汁 ($88),賣點是將南瓜蓉釀入雞胸肉中,可惜切開後發覺南瓜蓉其實放得不多,幸雞胸肉相當厚身,肉質不老,好此道者應會喜歡。吞拿魚意瓜番茄意大利粉 ($80),意粉煮得恰當,半熟不會軟淋淋,口感頗佳,番茄汁調較亦出色,味道濃郁,再加了取自沙律吧的 blue cheese dressing,清掉一碟絕對不是難事。

甜品是蘋果蛋榚,可惜味道太甜,我吃了一半已停手。餐前應該還有一杯橙汁或餐酒的,可惜卻漏了單,否則會吃得更滿意。總括而言,這裡的主菜頗有水準,又有受歡迎的自助沙律吧,由於晚市價錢貴上兩倍,建議先試試午餐,比較抵吃!
自助沙律吧
特式牛肉漢堡配薯條
香煎海鱸配蜆肉牛油汁
燒焗南瓜釀雞胸配鼠尾草汁
吞拿魚意瓜番茄意大利粉
  • 炭燒牛柳配黑椒汁、吞拿魚意瓜番茄意大利粉、自助沙律吧
2010-02-03 8 浏览
幾個女生聚會,想找個環境舒適、食物ok的地方,看了多個食評,最終選了這裡。一坐下店方即送來麵包籃,看它平凡的外表,想不到卻十分鬆軟好吃。再試試它的沙律吧。蔬菜新鮮爽脆,店方自調的油醋汁亦相當可口。薯仔沙律帶有點點蒜味,為這款沙律帶來畫龍點睛的效果。喝過湯後,主菜上場。我的sea bass煎得夠香,卻不夠滑,跟出色的前菜相比,這個略為遜色。朋友嫌她的漢堡包太飽濟,我試過卻覺得不錯,漢堡不會煎太乾,也有肉味,包身香脆,加上酸瓜,其實是很可口的。最後送來的甜品,帶給我們意外驚喜。最初以為不過是跟餐甜品,但chocolate mousse吃下去卻香濃幼滑,啖啖朱古力香,香蕉雪糕亦香滑無比,吃得一口香甜。這一頓,吃得我們非常滿足。

再試試它的沙律吧。

喝過湯後,主菜上場。

最後送來的甜品,帶給我們意外驚喜。

這一頓,吃得我們非常滿足。
包不可以貌相
美味頭盤
愛死它的甜品
  • 沙律、甜品
2010-01-12 2 浏览
月頭出糧, 黎間高級少少既食府都唔係太過份者.是日午餐:- Executive lunch 餐包>> 有兩~三款,千祈唔好掛住食包呀!! 橙汁>> 就係鮮榨咁簡單 沙律bar>> 多款新鮮蔬菜任食, 沾埋各式各樣沙律醬, 剩係沙律都抵番晒! 蕃茄湯>> 清淡左d 帕爾瑪火腿野菌忌廉意大利面>> 個名超長~ 汁做得好creamy, 好重味,好好味~~~食完超級飽,好滿足! cheese cake>> 是日甜品, 配上紅莓汁酸酸甜甜.如果早d上咪好囉,太飽食唔晒咯~ 熱檸茶>> 餐飲整個餐加埋差不多10樣野,加埋一都係88蚊咋,我覺得好抵囉!餐廳一到晚上會變成酒吧,不過我對飲酒冇乜興趣,都係留番lunch去啦~另外朋友叫了龍脷柳伴他他醬, 脆得好鬆,下次我都要試下!
月頭出糧, 黎間高級少少既食府都唔係太過份者.

是日午餐:- Executive lunch
餐包>> 有兩~三款,千祈唔好掛住食包呀!!
橙汁>> 就係鮮榨咁簡單
蕃茄湯>> 清淡左d
熱檸茶>> 餐飲

另外朋友叫了龍脷柳伴他他醬, 脆得好鬆,下次我都要試下!
2009-12-04
(非会员)
2010-01-11 2 浏览
一直有留意openrice食評, 見大部份客人都話呢間餐廳幾好, 價錢又唔貴, 特登趁朋友day off去試下. 我地到達餐廳時已是2pm, 所以我問帶位男士1號"餐廳下晝有冇休息架?", 估唔到佢一句得埋黎, 語氣粗粗地說"乜野休息呀!" 我打左個突, 只係問下野啫, 又唔係咒佢, 駛唔駛咁呀! 算, 我怕我同個friend會食得太趕, 再轉另一個問法"lunch係去到幾點?" 佢至話"去到兩點九!". 埋位後, 果位男士1號在旁指使一個waitress收走一盤碗碟, 見佢指使完另轉背再回眸厲一厲那個waitress, 佢d態度同眼神真係想殺人咁款!到點菜, 由男士2號take orders, d態度又係鬼咁差既, my friend要light lunch既burger, 而我就點左executive lunch既蕃茄扁意粉. 唔知佢係咪撞聾定無心裝載, my friend講左幾次要burger佢都聽唔倒, 仲繼續問佢要乜! =..='' 佢一take完呢兩個orders就即閃左, 明明一開始有杯drinks (red wine or orange juice)架ma, 佢又

到點菜, 由男士2號take orders, d態度又係鬼咁差既, my friend要light lunch既burger, 而我就點左executive lunch既蕃茄扁意粉. 唔知佢係咪撞聾定無心裝載, my friend講左幾次要burger佢都聽唔倒, 仲繼續問佢要乜! =..='' 佢一take完呢兩個orders就即閃左, 明明一開始有杯drinks (red wine or orange juice)架ma, 佢又唔問我地飲乜, 不了了之咁… 一直等到飲完餐湯(係栗米湯, 份量看似很少, 但好杰好漏), 食完bread(外脆內軟), 再到食主菜時, 我忍唔住問另一個junior d既waiter"係咪有兩杯飲品架?" 佢地至攞番兩杯橙汁比我地! 哼! 激鬼死!!
我們坐既位置頭頂正正有幾個"光殘殘"既燈膽照住, 本來已覺得照住晒不太舒服, 再加上他們的服務就更感到"慶合合"!

講番食物, 個burger一上檯樣子不俗, 個size仲比我想像中大, 漲卜卜添. 中間件漢堡扒係新鮮啄, 但就略嫌鬆散; 蕃茄扁意粉就不過不失, 沒有驚喜. 食完呢兩個主菜, 有另一個男士3號收碟, 原來佢係一位外籍waiter, 佢既態度同之前果兩位男士1、2號簡直有天淵之別, 他很有善, 笑容十分親切, 問我地要tea or coffee時, 我點了coffee而朋友就問他可有mocha, 他笑著說沒有但可特別為我朋友做一杯! 他的出現可說是烏雲密佈下的一線陽光!!

最後是甜品 (焦糖燉蛋+雲呢拿雪糕), 焦糖燉蛋普普通通啦, 而個雲呢拿雪糕就愈食愈"漏", 可能係佢底部加左忌廉之故, 我同個friend都覺得太甜喇!

總結這頓lunch, 由環境、食物、以致招呼, 給我們的印象/感覺都不甚好, 除了外籍男waiter的招呼令我們喜出望外之外, 再找不到其他令我們再來的理由! >.< 永別了, Al Bistro…
2010-01-07
2010-01-07 3 浏览
這標題是絕對跟所吃的東西沒有關係。所要表達的,可是小友對小弟的一番心意。在此謝過妳從埃及帶回來的禮物啦....收禮物固然重要,吃飯的安排,對自己來說,當然也是有着重要的地位。來到身處在金馬倫道內的"Al Bistro",用餐環境還算挺舒適,跟小友說說笑吃吃飯,樂事也....就座之後才知道appetizer是以自助形式奉客,但吃完一碟才發覺原來是只能取一次小友登時扁扁嘴,說早知就拿滿一碟才算抵吃。小弟即時說 : "依家您估响pizza hut嘅salad bar咩 ?,唔好咁貪啦"...吃了少許雜菜沙律。菜還算新鮮,伴點黑醋汁來吃,酸酸的挺開胃的;再吃一件燒茄子及青椒,由於放在外面太久,熱度當然不足,焦香是預期般消失得無影無踪了。是志在有一些蔬菜下肚而已....雜菜湯茄味不算很濃稠,稀稀薄薄的,菜類也不見得多,印象麻麻....主食要了一份漢堡包。包雖應是用來貨的,但倒是烘得夠熱,外層的麵包皮亦帶微脆,很不錯;牛肉帶微紅,肉汁豐盈,有預料以外的高水準。縱然肉質是散了一些,但相比起那些漢堡專門店來說,味道已是不遑多讓了;作為side dish的薯條也夠新鮮熱辣,外皮炸得香脆,內裡亦夠"粉",
....

....

...

;再吃一件燒茄子青椒,由於放在外面太久,熱度當然不足,焦香是預期般消失得無影無踪了
。是志在有一些蔬菜下肚而已....

;作為side dish的薯條也夠新鮮熱辣,外皮炸得香脆,內裡亦夠"粉",實在好吃.....

甜品是普通的chocolate cake with vanilla ice-cream。Cake的texture硬了一點,但"朱味頗濃,已收貨。雪糕相比之後,只是陪襯之流....

午餐的水平很不錯,不知dinner set又如何呢 ? 下次找個機會試試也好....
2009-12-20 1 浏览
17/12(五) 1pm善用休假的週五,入樂園前到了一致好評的"Al Bistro "用膳.小店以紅磚牆及灰白相間的格仔地板,點了午餐吞拿魚粟米薄餅$72及牛肉漢堡$72.(跟沙律,橙汁,餐湯,餐飲及甜品)沙律吧--羅文生菜,菠菜,青瓜,車厘茄,紅菜頭,橄欖,意大利青瓜,茄子,哈密瓜及菠蘿等一眾蔬果新鮮度奇高,比許多酒店的更甚!再自由搭配三至四款沙律醬汁,滿意不已!法包--不能看輕的香軟包及牛油,包芯鬆軟無比,牛油香氣逼人,說不出的滋味!意大利菜湯--菜湯稠度及酸度得宜,味道正宗!吞拿魚粟米薄餅--薄餅底薄卻不夠脆口,粟米及吞拿魚份量豐富,撒上海苔碎增層次.牛肉漢堡--體型飽滿的漢堡包包身鬆軟,半溶芝士躺臥於厚身的牛肉漢堡上,漢堡肉質含彈力,牛味及濕度全合格,以芥末及洋蔥絲去膩.若濕度及薯條的脆度略作調整,食味更臻完美!香蕉雪糕配檸檬麵包布甸--估計是自家的香蕉雪糕香蕉味及奶味平衝,下一層是幼滑的忌廉,底層為烘得過了頭的檸檬麵包布甸.以檸茶及咖啡作結,遺憾錯過了其Cap.除外籍服務生彬彬有禮外,如後花園的廁所區更能人歎為觀止!強力推薦這家一絲不苟的店子!
17/12(五) 1pm

意大利菜湯--菜湯稠度及酸度得宜,味道正宗!

強力推薦這家一絲不苟的店子!
2009-12-17