餐厅: Acquasala
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
// 𝙋𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩 𝘽𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝𝙞𝙣𝙜 𝙎𝙥𝙤𝙩 𝙖𝙩 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡 - 𝘼𝙘𝙦𝙪𝙖𝙨𝙖𝙡𝙖 🍴 //-Located around the SoHo area of Central, 𝐀𝐜𝐪𝐮𝐚𝐬𝐚𝐥𝐚 is an underrated Italian restaurant with an al fresco dining area and an aesthetic wine bar, offering savory fusion dishes with cocktails and wines for all casual diners.-☞ 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐨𝐩𝐩𝐞𝐝 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐢𝐜𝐞 - 𝐇𝐊$𝟏𝟔𝟎Being one of the most signature and mouth-watering dishes in the house; it was a fusion rice dish cooked with sweet and sticky short-grain Japanese rice, topped with medium roasted b
Being one of the most signature and mouth-watering dishes in the house; it was a fusion rice dish cooked with sweet and sticky short-grain Japanese rice, topped with medium roasted beef slices, and finished off with a cured yolk and apple ginger sauce.
☞ 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐋𝐚𝐬𝐚𝐠𝐧𝐚 𝐁𝐨𝐥𝐨𝐠𝐧𝐞𝐬𝐞 - 𝐇𝐊$𝟏𝟔𝟎
Delectably cooked with ground beef chuck, onion, garlic, tomato sauce, Italian seasonings, and mozzarella cheese; it was simply irresistible to indulge in, especially with the savory sauce layered in between the noodles and cheese.
☞ 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 - 𝐇𝐊$𝟗𝟖
Also known as flan, caramel pudding, or caramel custard, it’s a rich and creamy custard dessert with a layer of clear caramel sauce on top, tasted like creamy vanilla custard but is slightly denser than American pudding.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2022-08-04 73 浏览
中環soho一向都多特式餐廳趁去開PMQ 順便去想試好耐嘅餐廳食下野先呢度主要係高腳椅但都坐得舒服 仲可以飲番杯添價錢合理 大部分都係百零蚊有交易喺中環嚟講算抵食Salmon Avocado Salad材料放埋一邊其實份量好多 顏色配搭勁靚真係睇見都有食慾啲自家制嘅三文魚幾厚切 淡淡地嘅煙燻味同平時食到嘅好唔同保留到魚肉鮮味同刺身質感加埋香滑嘅牛油果同爽口嘅沙律菜 清新開胃Roast Beef Topped Japanese Rice每枱都有叫 係呢度嘅signature dish薄片牛肉好重牛味又嫩滑切開流心蛋 撈埋蘋果薑汁一齊食 又香又甜Truffle Tagliolini勁多黑松露 香到不得了手工意粉夠彈性有咬口 超好食 黑松露迷必叫
中環soho一向都多特式餐廳

Truffle Tagliolini
勁多黑松露 香到不得了
手工意粉夠彈性有咬口 超好食 黑松露迷必叫
2022-08-01 1727 浏览
位於soho嘅意大利小餐館🇮🇹🍴行斜路時已經見到有外國人坐室外位飲緊野🍻餐廳俾人一種好relax好chill嘅感覺😌一啖意大利菜 一啖白酒 夫復何求~-🥓Italian Cold Cuts $118一上枱已經俾佢嘅份量驚懾咗😳三款cold cut分別係parma ham、salami同cooked ham三款各有特色 有微辣嘅又有咸香嘅 餸酒一流🥂伴碟仲有青瓜同鬆軟嘅麵包🍞🥒-🥩Roasted Beef Topped Japanese Rice $160燒牛肉片非常腍身 燒過後好似更有韻味咁🤣除咗本身以微量嘅鹽同黑椒吊味 更配有蘋果薑醬汁咸咸地嘅醬汁加上醃製過嘅蛋黃 撈飯一流🤤-🐟Patagonian Seabass $189餐廳選用巴塔哥尼亞嘅海鱸魚 肉質偏結實一咬魚汁四溢 意式酸辣湯亦做到提鮮嘅效果!配上茄子、紅椒、紅蘿蔔同爽口薯仔🌶滿滿意大利風味🇮🇹
位於soho嘅意大利小餐館🇮🇹🍴
行斜路時已經見到有外國人坐室外位飲緊野🍻
餐廳俾人一種好relax好chill嘅感覺😌
一啖意大利菜 一啖白酒 夫復何求~

🥓Italian Cold Cuts $118

除咗本身以微量嘅鹽同黑椒吊味 更配有蘋果薑醬汁
咸咸地嘅醬汁加上醃製過嘅蛋黃 撈飯一流🤤

🐟Patagonian Seabass $189
餐廳選用巴塔哥尼亞嘅海鱸魚 肉質偏結實
一咬魚汁四溢 意式酸辣湯亦做到提鮮嘅效果!
配上茄子、紅椒、紅蘿蔔同爽口薯仔🌶
滿滿意大利風味🇮🇹
《蘇豪chill正意大利菜🇮🇹》———————————————-#Acquasala 🧡-放工之後上咗中環Soho區食晚飯,專登揀咗伊利近街,搵咗呢間隱世小餐廳,樓高兩層,好有特色,仲有outside seat,吹住晚風咁飲野,十分之chill😌-🍕 Romana Pizza Piccante薄底薄餅烤得香脆,又唔油膩,Pizza上面鋪滿ham、肉粒同鮮茄醬,配上濃郁的芝士,非常惹味🥰-🐮 Roast Beef Japanese Rice呢款招牌菜賣相好靚,一片片薄牛肉滿佈成碗,肉質烤到好粉嫩,而珍珠米亦幾有嚼勁~ 加上特製嘅apple ginger sauce,再吉穿蛋黃將蛋漿均勻,令日本珍珠米飯更加出眾😆-☕️ Tiramisu裝喺個咖啡杯度,上面仲有兩塊葉,個造型有啲似係盆栽咁樣🪴咖啡同Rum味濃郁,上層嘅芝士奶勁滑芝士,層次豐富,十分滿足😋-⭐ 參考價錢︰Romana Pizza Piccante: $118Roast Beef Japanese Rice: $160Tiramisu: $98SouthEast Mojito: $55🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費︰$
《蘇豪chill正意大利菜🇮🇹》
———————————————-
#Acquasala 🧡
🍕 Romana Pizza Piccante
薄底薄餅烤得香脆,又唔油膩,Pizza
上面鋪滿ham、肉粒同鮮茄醬,配上濃郁的芝士,非常惹味🥰
🐮 Roast Beef Japanese Rice
SouthEast Mojito: $55
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費︰$220
2022-07-29
Soho勁多特式小餐館,今次試呢間係意大利🇮🇹菜,但我想食嘅並唔係意粉🍝或者pizza🍕而係一碗日式牛肉🍚呢到有lunch set 價錢都係百零蚊到二百零左右💰Smoked burrata cheese on sautéed veggies 呢個個擺盤都幾靚☺️同埋原來個芝士咁樣撈埋係炒左咁椒到都幾好食喎😳Roasted beef Japanese rice 戲玉!個飯比我想像中大碗🍚同埋牛肉都唔小,而牛味幾濃,半生熟嘅,撈左生雞蛋同佢個apple ginger sauce 酸酸甜甜幾夾!🤪Tiramisu 口感creamy好滑🤪酒🍷同咖啡☕️味道好平均,個lady finger都好入味,好好食🤩推薦?🟡🟡🟡🟡🟡呢個可以再去食,味道同服務都好好!

Roasted beef Japanese rice

Tiramisu

推薦?🟡🟡🟡🟡🟡呢個可以再去食,味道同服務都好好!
2022-07-29 64 浏览
呢度最出名一定係佢哋個烤牛肉蓋飯🐮🍚飯底係煙韌嘅日本珍珠米🇯🇵面頭鋪滿粉嫩嘅薄切燒牛肉🤩牛肉真係好嫩滑仲好Juicy💕再撈埋個流心蛋黃醬 令口感更rich🍳配埋個酸酸甜甜嘅蘋果薑汁🍎超級開胃 味道層次感仲更豐富✨
呢度最出名一定係佢哋個烤牛肉蓋飯🐮🍚
2022-07-28 524 浏览
Happy Friday舊同事約我去中環Soho 區chill返晚,餐廳地點係蘇豪伊利近街,裝潢充滿異國風情,設有outdoor位同室內高枱位 。我地座喺高枱位,遠望倒特大玻璃窗,一路傾計一路睇住廚師煮嘢食!感覺特別好味!menu主打意打利菜式,有starter、salad、主菜pizza意粉等, 選擇都幾多!🦪 Scallop Capraccio  $118Starter我地點左帶子刺身,酸酸地既sauce 加上帶子嘅鮮甜,好fresh 好開胃,帶子偏向薄身,食落口感軟綿細滑,配埋沙律菜一齊食更fresh,份量仲好足!!🍕Romana Pizza Piccante $118 長方形嘅pizza,上枱已經聞倒超~級~香!批底皮薄而脆,批中間軟度適中,加上拉絲得黎又軟林林嘅芝士~配埋啖啖肉味香濃嘅辣肉腸令口感豐富!🍝Linguina Vongole $160粒粒蜆肉飽滿,鮮甜爽口!蒜香味香而不濃🧄蒜油油而不膩!意粉軟硬度剛剛好!無得彈!🥤飲品點了Queen Raspberry $55味道既清新又清甜好啱我, 加上頂層泡泡令口感更滑!Acquasala 地址📍: 中環蘇豪伊利近街13號地下

🦪 Scallop Capraccio  $118

• ScallopCapraccio
  • RomanaPizzaPiccante
  • LinguinaVongole
2022-07-24 84 浏览
Acquasala (中環)接男朋友放工,同男朋友去soho 區食dinner❤️ 🔸SALMON AVOCADO SALAD $108餐廳用左自家製既三文魚,顏色似吞拿魚,比平時的顏色偏紅😃 加左黑醋汁喺沙律🥗菜,同埋好creamy既牛油果🥑,食落清新~🔸TRUFFLE TAGLIOLINI $210由於小編係黑松露控,叫左餐廳既鮮刨黑松露意粉。雖然不是一片片的松露片在意粉上,但也鋪滿了松露碎,好香~🔸TIRAMISU $98好似一盆盆栽🪴,食落mascarpone cheese 好綿滑😍 咖啡酒味突出,食完甜品心情好啲❤️🔸ORANGE LEMONADE 呢杯飲品酸酸的好開胃好岩炎炎夏日飲用😋*需加一服務費地址:中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
Acquasala (中環)

接男朋友放工,同男朋友去soho 區食dinner❤️

🔸SALMON AVOCADO SALAD $108

*需加一服務費
地址:中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
2022-07-21
2022-07-22 82 浏览
Good vibes & quality food This Italian restaurant is located at the heart of Soho , though different cuisines are served nearby, the relaxing and chilling vibe still caught my eyes.WARM OCTOPUS SALAD Octopus was very tender, I like taste it with cream cheese , cherry Tomato confit and toggiasco olive, definitely a mouth washing appetizer.SCALLOP CARPACCIO With kumquat and micro wasabi sauce, this scallop sashimi demonstrate a more delightful than the Japanese one.ROAST BEEF TOPPED JAPANESE RICE
Good vibes & quality food

WARM OCTOPUS SALAD

SCALLOP CARPACCIO

Apple ginger source is full of flavour but not too salty, it matches well with the roast beef. Worth mentioning is that japanese rice are soft and chewy , I am addicted to it.

#test_central
🏠 Acquasala
📍G/F & M/F, 13 Elgin Street, Soho, Central
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾
#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk
#appetizers #roastbeef #rice #italian #vibes #wine
  • scallop carpaccio
  • Roast beef topped japanese rice
2022-07-22 60 浏览
嚟到當然要食佢哋嘅招牌烤牛肉蓋飯✨賣相真係勁吸引 面頭鋪滿粉嫩嘅烤牛肉片🥩肉質好嫩滑 牛味又濃郁🐮最正一定係配埋個超特別嘅蘋果薑汁🍎好開胃味道好夾😚再撈埋個雞蛋黃同日本米 正🥚🇯🇵🍚
⁑📌 𝘼𝙘𝙦𝙪𝙖𝙨𝙖𝙡𝙖中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓•Acquasala最唯人熟悉嘅就係日本牛肉飯,呢個亦係我個朋友bookmark咗佢好耐嘅原因🦄呢次到訪係5至6月期間,所以可能同今日嘅餐牌/價格有不同🙇🏻‍♀️•𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭 (𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳 + 𝘔𝘢𝘪𝘯 + 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵)💰158 each𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬 🥚𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠𝐬燒蘆筍唔會苦,以簡單嘅調味作點綴,不過不失😗而印象比較深嘅係poached eggs,生熟嘅程度拿捏得好,令人滿意🍳由於雞蛋本身都唔差,蛋黃香氣重😋加上不同香料,味道得以更好發揮📈𝐌𝐚𝐢𝐧𝐬🍚𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐢𝐜𝐞首先不得不讚佢嘅賣相優美,睇到都已經覺得好滿足😍薄切腍滑嘅牛肉加上特製嘅醬汁🥩配上被蛋漿均勻包覆住嘅珍珠米飯🌾無可挑剔😚🍴𝐏𝐚𝐜𝐜𝐡𝐞𝐫𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐥𝐚𝐦𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨𝐞𝐬煙管麵比較厚身,雖然望落份量唔似好多,但係非常filling😛煙管麵嘅質地實淨而富有彈性,每次咀嚼都仿佛feel到有少少痴牙咁,非常有趣🦷醬汁比較稀,應該係落咗牛

📌 𝘼𝙘𝙦𝙪𝙖𝙨𝙖𝙡𝙖
中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬

𝐌𝐚𝐢𝐧𝐬
🍚𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐢𝐜𝐞

煙管麵比較厚身,雖然望落份量唔似好多,但係非常filling😛煙管麵嘅質地實淨而富有彈性,每次咀嚼都仿佛feel到有少少痴牙咁,非常有趣🦷醬汁比較稀,應該係落咗牛油烹調🧈仲食得出淡淡海鮮嘅香氣🐚汁嘅份量唔算多,但都足夠讓每條麵同蜆都夠味🧜🏼‍♀️

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬
🍎𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐭𝐚
第一次食蘋果pana cota,配搭幾新鮮😎表面亦灑上肉桂粉作為點綴。pana cota嘅質感係偏向creamy個邊嘅,奶味都算重🥛

☕️𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
Tiramisu都非常不錯,味道方面真係十分出眾🥳但始終動搖唔到pici嘅tiramisu係我心目中嘅地位😤

🎏推薦指數: 8.5/10

總括而言,我認為acquasala值得大家一試,整個用餐體驗非常難忘🌠但係我又未必會再訪。

🧮有加一服務費哦
2022-07-17 74 浏览
/ /中環SOHO區意大利菜🤩真係好耐冇食意大利嘅嘢啦🇮🇹環境舒適,裝修好別緻😍😍假日來chill chill( ´▽`)Roasted Beef Topped Japanese Rice🥩 呢個超好食!!有好多塊薄薄嘅燒牛肉流心蛋黃撈埋啲飯真係好夾!好creamy🥰🥰配埋apple ginger sauce味道酸酸甜甜,超開胃!Scallop Carpaccio 🥗本身想試吓佢個薄餅,不過好可惜賣晒😢見到呢個帶子沙律都好吸引!帶子份量好多,加左柚子嘅酸味食落好fresh,仲帶出帶子嘅鮮甜Linguina Vongole 🍝呢個蜆炒意粉好入味🤩🤩食落好清新,意粉質地好彈牙煮得啱啱好!!📍 Acquasala (中環)中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓#中環美食 #上環美食 #香港美食 #打卡餐廳 #意大利菜
/ /
中環SOHO區意大利菜🤩
真係好耐冇食意大利嘅嘢啦🇮🇹
環境舒適,裝修好別緻😍😍
假日來chill chill( ´▽`)

呢個超好食!!有好多塊薄薄嘅燒牛肉
流心蛋黃撈埋啲飯真係好夾!
好creamy🥰🥰配埋apple ginger sauce
味道酸酸甜甜,超開胃!

Scallop Carpaccio 🥗
本身想試吓佢個薄餅,不過好可惜賣晒😢
見到呢個帶子沙律都好吸引!
帶子份量好多,加左柚子嘅酸味
食落好fresh,仲帶出帶子嘅鮮甜

Linguina Vongole 🍝
呢個蜆炒意粉好入味🤩🤩
食落好清新,意粉質地好彈牙
煮得啱啱好!!

📍 Acquasala (中環)
中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓

#中環美食 #上環美食 #香港美食 #打卡餐廳 #意大利菜
2022-07-15 66 浏览
星期五放工其實真係要chill下鬆下同朋友飲返杯食下好嘢中環呢條街其實唔少餐廳都唔錯好有外國feel呢度唔止酒類唔錯連食物都幾多花款送酒一定要有芝士cold cut份量多到呢喜愛滑身少少果隻火腿水牛芝士亦比一般食開嘅更絲滑如果可以俾多啲麵包夾嚟食就正啦八爪魚配沙蘋果口感好出眾特別鐘意個醬有啲似唔凍嘅vanilla ice cream 蜆肉意粉真係多蜆唔會得啲殼只用欖油唔落cream sauce多一重清新感而豬肉腸都幾特別先食一口油香十足嘅肉腸再配一口薑味濃郁嘅豆味蕾衝突立即提升!
星期五放工

多一重清新感

而豬肉腸都幾特別
先食一口油香十足嘅肉腸

再配一口薑味濃郁嘅豆
味蕾衝突立即提升!
2022-07-13 62 浏览
太耐無去街,成條 soho 依利近變咗勁多都唔知(永遠懷念 Sahara)。Acquasala 主打食意大利菜🇮🇹嘢食主要比較精緻玲瓏,價錢Soho 嚟講唔算進取(但係 starter main dessert 都差唔多價錢🤣 感覺狂食main 會最抵)可以試多幾種唔同款式前菜有 burrata 同 scallop carpaccioBurrata 清新柔滑,口感好正切開仲有爆醬,但個調味好似淺味咗小小;Scallop carpaccio 口感好滑,味道都幾鮮又開胃兩味前菜都正常發揮,但個主菜就驚喜好多個 roast beef topped Japanese rice 牛肉薄切烤完但唔會太熟一啲都唔柴,食落牛味好濃唔會肥又嫩口,仲要加埋蛋撈埋一齊,仲有日本米索曬啲精華,不得了勁好食,呢個絕對值得為咗佢再嚟 💯Truffle tagliolini 麵條彈牙,滿滿松露食落都幾香兩個甜品tiramisu 同 crème brûlée 都高水準發揮嘅,但成一百蚊一個咁細我覺得有小小貴最後,要勁讚嘅係外藉侍應姐姐超級醒目,我哋話要拎住個 tiramisu 杯影合照,佢竟然主動話:你哋係咪有人生日

兩味前菜都正常發揮,但個主菜就驚喜好多

最後,要勁讚嘅係外藉侍應姐姐超級醒目,我哋話要拎住個 tiramisu 杯影合照,佢竟然主動話:你哋係咪有人生日呀?我哋有蠟燭可以幫你點喎(強行翻譯)我哋問佢點解知,佢話壽星仔 you looks like having a birthday 😂😂😂 笑死,呢啲小細節先最加分呀!一間餐廳揾到啲好嘅有 heart 啲嘅 staff 真係好緊要,西 staff 係堅趕客的🙊
2022-01-08
庆祝纪念
生日
Happy Friday 揀咗呢間位於中上環Soho區嘅意大利餐廳,餐廳環境舒適,食物方面都分咗頭盤、小食、主菜和甜品,價錢都不算太貴,性價比都幾高,另外,店員全部係外藉人士,裝修又帶點復古味道,有少少去咗旅行嘅感覺,幾ᴄʜɪʟʟ!1. ROMANA PIZZA PICCANTÉ ($118)呢款Pizza整得幾薄身,starter嚟講份量都算幾多,成個批烤到微微香脆又唔油膩,唔怕食到好飽滯~ Pizza鋪滿辣味莎樂美腸、肉碎和鮮茄醬,再配上濃郁的芝士😝,非常惹味!😍2. ROAST BEEF TOPPED JAPANESE RICE ($160)呢個應該係餐廳嘅招牌菜,好多人都會點嚟食,薄牛肉烤到肉質好粉嫩🤩,大約有七至八大塊,飯用左日本珍珠米,幾有嚼勁,飯面仲放咗一隻生蛋,撈飯食一流!😍 還跟配了ᴀᴘᴘʟᴇ ɢɪɴɢᴇʀ ꜱᴀᴜᴄᴇ,可以分幾次慢慢加上去,甜甜酸酸都幾好食!3. BRAISED BEEF CHEEKS ($170)呢款紅酒燜牛面頰肉大家一定要試下!🤩 牛面頰肉煮到超級軟腍,用叉輕輕力就可以叉起,肉質入口即化🤤🤤,仲有少少燜到好腍嘅的筋位,帶點膠質,伴碟仲有椰菜花蓉,

3. BRAISED BEEF CHEEKS ($170)

呢款紅酒燜牛面頰肉大家一定要試下!🤩 牛面頰肉煮到超級軟腍,用叉輕輕力就可以叉起,肉質入口即化🤤🤤,仲有少少燜到好腍嘅的筋位,帶點膠質,伴碟仲有椰菜花蓉,口感好似薯蓉,另外用咗覆盆子伴碟,酸酸甜甜幾開胃!

2022-06-30
  • BRAISED BEEF CHEEKS