2023-06-21 93 浏览
揀左呢間位於中環既fine dining同男朋友慶祝週年紀念,因為見佢環境舒適,可以好chill咁享受下美食🥰呢度既服務都好好,每一道菜都有好詳盡既介紹,令我地好清楚食材同食法,務求令我地可以不但止食,更係品嚐菜式😋我地每人點左一個dinner set,而上set之前,會有餐前麵包,有3款:香草麵包、意式軟包同芝士薄片,配上橄欖油同意大利醋,麵包暖暖地外酥內軟,唔夠仲可以添加😋首先Appetizer點左Scallop ceviche, mango and lime. 我認為係開胃之選,醬汁酸酸甜甜😋加上用左北海道帶子,非常refreshing!之後加錢點左龍蝦湯,選用法國藍龍蝦,味道非常濃郁。𥚃面有幾粒龍蝦意大利小雲吞,食落夠鮮味👍第三道菜點左Carabineros prawn spaghetti ,用左蝦頭蝦膏一齊煮,所以紅蝦既鮮味好香。意粉係手工意粉,咬落軟硬適中,更彈牙主菜要左份Spanish pork, cheek,terrine, pluma,一共有3食。其中最中意係係炸豬肉丸,係用豬面頰慢煮再整碎,然後再炸。食落外脆,裡面肉汁重好多,整體好夾👍最後要左dessert,加埋p

最後要左dessert,加埋petit four作最後既總結😋😋
2023-06-19 134 浏览
每隔一段時間又要好好獎勵自己食啲好嘢~今晚就到中環A Lux 品嚐法式Fine Dinning 。🌟❣️🥂餐廳就喺經典的梯級、煤氣燈打卡位旁邊。餐廳冇華麗堂皇嘅裝飾,反而喜歡佢優雅古典嘅裝潢,環境浪漫雅緻,俾人感覺極有氣氛~晚餐每位$688起,包括頭盤、湯、意大利飯或意大利麵、主菜、甜品和咖啡或茶份量恰到好處,唔會好精緻。先來一客 溫暖的麵包~穀物麵包和脆片,沾上意大利醋和橄欖油別具風味😋頭盤選了海鮮類 [北海道刺身及帶子配芒果青檸汁]帶子甜美,配芒果和青檸醬汁有點東南亞嘅風味。龍蝦湯揀咗龍蝦湯,龍蝦湯本身已經好鮮甜好濃郁,蝦味好重,再打入乾邑、忌廉成份嘅泡沫,味道口感更有層次。松葉蟹忌廉芝士意大利飯Risotto,同醬汁嘅比例係啱啱好~帶點鹹香嘅芝士和忌廉融為一體好吃到不得了!主菜揀咗[西班牙豬面頰],以幾種形態展現,有豬肉餡批呈肉丸狀,厚切面頰肉香甜juicy。另有切成方形嘅燒乳豬~味道真有9成似,皮薄脆口,配着肥瘦相間的豬肉,好吃到不得了!旁邊嘅露荀燒得夠香。如不好甜品可選芝士拼盤~因朋友揀了另一款栗子tiramisu,新嘗試飯後食芝士拼盤😋最喜歡羊奶芝士柔軟得來仲有濃厚嘅羊奶香
餐廳就喺經典的梯級、煤氣燈打卡位旁邊。

份量恰到好處,唔會好精緻。
頭盤選了海鮮類 [北海道刺身及帶子配芒果青檸汁
帶子甜美,配芒果和青檸醬汁有點東南亞嘅風味。

松葉蟹忌廉芝士意大利飯
最喜歡羊奶芝士柔軟得來仲有濃厚嘅羊奶香味。

British Tea

茶具起超靚~用來盛載英國茶特別優雅☕️
食物有水準,有心思之餘,服務都是很讚~
不時都會留意枱面嘅狀況,睇吓有咩需要,細節位好decent 。感覺到對每一位客人都萬分重視,相信每個人都有賓至如歸嘅感覺。
北海道刺身及帶子配芒果青檸汁
北海道刺身及帶子配芒果青檸汁
2023-06-18 97 浏览
朋友約食飯,話呢間 A Lux 性價比高,高級餐廳價錢公道,服務非常好,酒配唔錯,於是一齊去,確是優貨。晚餐基本價$688,我們追加更優質的。油甘魚莎莎-魚肥美,汁甜酸合適開胃北海道帶子-芒果橙汁醬汁,甜酸清新fresh夏日感覺炒飯美國蜆-意式番茄汁,濃濃番茄加意式香腸的咸香帶出蜆的鮮味,可惜這水蜆雖鮮但不肥龍蝦湯-意大利雲吞+加乾邑調味,濃烈的蝦味,一唱便知幾個鐘, bean sprouts 帶出清新感,相得益彰,而龍蝦雲吞更划龍點睛帶出鮮香味,好紅蝦意粉-西班牙紅蝦熬製醬汁, 配上手工新鮮制意粉,紅蝦味濃,意粉幼細,吸滿醬汁的面條口感丰富,滿足難以言喻。澳洲M8和-處理不錯西班牙黑毛豬-三個部位三種煮法:豬面肉肉丸、燒五花腩、煎豬背肉,有創意但煎背肉過火,比較乾,肉丸做到外脆內軟,較為可取,整體來講烹製不算突出。甜點

晚餐基本價$688,我們追加更優質的。

油甘魚莎莎-魚肥美,汁甜酸合適開胃

北海道帶子-芒果橙汁醬汁,甜酸清新fresh夏日感覺

澳洲M8和-處理不錯

甜點
2023-06-17 463 浏览
同太太去中環撐枱腳,最重要係食到美食,我帶左佢去一個叫A LUX既意法既餐廳,環境舒適又寧靜,情侶同夫妻來最適合不過。 【自家製麵包籃】分別有外脆內軟的香草包,口感比較札實的五穀包,還有酥脆香口的薄脆片,上枱時還新鮮香脆,服務可見細心。【Sauteed clams, chorizo, datterino tomatoes】用了馬拉蜆、西班牙辣肉腸、蕃茄加入魚湯煮成,蜆肉肥美,入口酸酸辣辣,有淡淡茄香味,整個鮮味十足。【Lobster bisque, Cognac cream】龍蝦湯鮮味十足,意大利雲吞饀料有新鮮龍蝦肉,味道鮮甜,肉嫩可口,湯頭伴入用干邑打成的泡沫,味道更加香濃幼滑,香氣四溢。【Carabineros prawn spaghetti】煎香西班牙紅蝦,再用上蝦膏蝦汁煮意粉,意粉吸收了所有蝦汁精華,蝦膏香濃甘甜,煮出來的汁真係好惹味,每一口都有濃濃蝦味,意粉口感軟硬適中,紅蝦肉質爽甜鮮美,蝦味更濃郁。【Australian M8 Wagyu beef】4成熟的澳洲M8和牛肉質呈粉嫩顏色,食落非常鮮嫩多汁,醬汁配以用和牛煎出的肉汁,加上紅蔥頭煮成,香蔥味更加帶出和牛鮮味。【ch

【自家製麵包籃】

【Carabineros prawn spaghetti】

【Australian M8 Wagyu beef】

【cheese platter】
有三款芝士配上不同的乾果,最喜歡Camembert cheese 薄薄的外層布滿白黴,入口軟滑幼細,帶淡淡的鹹香,而Petit four 有朱古力、貝殼小蛋糕、馬卡龍、配上Earl Grey Tea , 為今晚晚飯劃上完美又滿足的句號。
2023-06-16 67 浏览
過嚟港島區探下兩隻鴨仔,之前book定枱食好嘢,位於中環都爹利街樓梯隔離嘅《A Lux》一定令你有難忘嘅回憶。店內環境高級優雅,好適合情侶拍拖,夫婦二人慶祝結婚週年餐枱腳,女士們"ladies' talk"歡聚暢飲慢慢傾嘅好地方,也有一些廂房都好適合家庭聚會。麵包籃中有一款穀殼麵包,另外有款薄脆都好香口~阿拉斯加蟹肉,墨魚汁酥盒配牛油果醬~一個好特別嘅前菜,酥盒好鬆脆。[Set dinner]五度菜A. Appetizer - Creamy burrata, Spanish ham, heirloom tomato~呢個頭盤賣相好靚,西班牙火腿唔會太鹹,配軟芝士好夾,仲有小蕃茄好醒胃。B. Soup - Beetroot, beef broth~紅菜頭牛肉清湯,紅菜頭味道好清新,加入牛面肉絲,這個配搭好新穎。C. Pasta - Carabineros prawn spaghetti加勒比海蝦意粉,採用手製意粉,蝦頭蝦膏製成嘅醬汁。D. Main - Australian M8 Wagyu beef~點咗medium rare,喜歡澳洲和牛質地比較實在,牛肉味香濃,見到肉質粉嫩嘅紅色,
女士們"ladies' talk"歡聚暢飲慢慢傾嘅好地方,
也有一些廂房都好適合家庭聚會。
麵包籃中有一款穀殼麵包,另外有款薄脆都好香口~
阿拉斯加蟹肉,墨魚汁酥盒配牛油果醬~
一個好特別嘅前菜,酥盒好鬆脆。
[Set dinner]五度菜
加勒比海蝦意粉,採用手製意粉,蝦頭蝦膏製成嘅醬汁。
點咗medium rare,喜歡澳洲和牛質地比較實在,牛肉味香濃,見到肉質粉嫩嘅紅色,垂涎欲滴。
E. Desser t- 栗子Terimisu~
提拉米蘇配栗子都是一個唔錯嘅配搭,栗子控的我希望栗子味再濃一點會更理想。
Petit Four~
法式小甜點,綠茶馬卡龍Macaron,法式貝殼蛋糕Madeleines 及朱古力,晚餐後仲可以慢慢傾慢慢品嚐。
Coffee or tea~
少有地方會供應獨立包裝小方糖,嘆杯咖啡,吃件小甜點,人生一大樂事。
2023-06-13
2023-06-14 95 浏览
終於出了花紅可以去好好慶祝下,靜靜雞預咗了間Fine dining 打算今晚俾老公一個驚喜🤭餐廳入口在都爹利花崗岩石梯上,在煤氣燈襯托下顯得特別有古典風味。今次選擇了5 course dinner set ,每個course都有4個選擇,而且款式都非常吸引。B&C Olivier Champagne Réserve Brut色澤均勻偏稻草黃​​色,聞落充滿水果香氣,口感清新而平衡。Amuse Bouche用上煙燻銀魚柳配上蕃茄沙沙吐司,吃時整件放入口,魚肉咸鮮味配上蕃茄的清甜,口感豐富,作為開胃菜最適合不過。Appetizer Scallop ceviche, mango and lime - 北海道刺身帶子用了菠蘿汁、芒果汁、lime 等等果汁醃製咗2-3小時,令到帶子增加鮮甜味,醬汁酸酸甜甜充滿果香,面頭放上西班牙辣椒提升味道,帶子食落清新嫩滑,味道鮮美。Lobster bisque, Cognac cream碟內中間放上藍龍蝦雲吞,隔離伴上用干邑打成的bubble , 底層還放入basil 油,店員即席倒入新鮮熱辣的龍蝦湯,最後將三者混合在一起再享用,味道非常豐富,龍蝦湯鮮味濃郁

色澤均勻偏稻草黃​​色,聞落充滿水果香氣,口感清新而平衡。

Amuse Bouche

Appetizer

Lobster bisque, Cognac cream
碟內中間放上藍龍蝦雲吞,隔離伴上用干邑打成的bubble , 底層還放入basil 油,店員即席倒入新鮮熱辣的龍蝦湯,最後將三者混合在一起再享用,味道非常豐富,龍蝦湯鮮味濃郁,雲吞鮮甜美味,超級喜愛。

Crab meat risotto, mascarpone, asparagus
松葉蟹肉Risotto,Risotto 加了三款不同口味的芝士,蘆筍等材料煮成,口感creamy ,芝士味奶香十足,口感軟滑又保留一點咬口。

Black cod, baby shrimp, sweet corn
魚肉肉質細緻、油脂豐厚、伴上香煎蝦肉,入口爽彈鮮味,魚肉下面有菠菜再配以粟米醬汁,粟米醬汁令到魚肉鮮甜大大提升,整體配搭非常出色。

Dessert
Strawberry mousse cake ,造型十分趣緻,薄薄的脆皮包住軟滑士多啤梨慕絲,味道清甜可口,甜度剛剛好。

Petit Four
最後竟然還有小點心,有朱古力、Macaron、瑪德蓮貝殼蛋糕 ,配上伯爵茶享用,作為結尾真的超級寫意及滿足。

在中環古蹟煤氣燈石板樓梯旁,一間主打法式意式菜的fine dining餐館映入眼簾。走進浪漫有情調的環境,到處也掛上藝術作品,濃厚的西餐氣息,侍應既親切又熱情,迎接並安排我與友人坐在靠近酒櫃的沙發座位,下午的菜單上有多款精選菜式可供選擇。先上桌的油醋和麵包,有幾款不同口味選擇,入口柔軟暖和,為午飯開啟美味的序幕。首道頭盤是芒果青檸酸汁醃北海道帶子刺身,帶子相當鮮味,與醬汁的果酸味結合得無比完美。接著是看下去濃厚的龍蝦湯,湯內放了意大利雲吞,小雲吞入面的芝士餡料帶乳酪的香味,與奶香濃郁的湯汁相得益彰。帕爾瑪火腿配無花果和松露蜂蜜,以原產地義大利帕爾瑪省的24個月風乾火腿作為主要食材,鮮艷的顏色、入口是軟滑的脂肪香,配上意大利蕃茄仔。主菜是龍蝦spinosini和datterino蕃茄,煎藍龍蝦的鮮甜彈牙,與意大利鮮甜多汁的車厘茄和有嚼勁的手工幼蛋麵相得益彰,令人回味無窮。最後的甜品提拉米蘇,香甜軟滑,加上一杯香濃的咖啡,讓晚餐圓滿結束。整個用餐過程,菜餚精緻美味,服務周到專業,讓人流連忘返。

• Scallop
  • asparagus and Iberico ham
位於香港古蹟花崗石樓梯及煤氣燈旁邊的西式餐廳🍴午市都有lunch set ,包括四個courses,一人都只是398,還可以加錢轉龍蝦湯或龍蝦意大利飯。 前菜Parma ham Mozzarella tomato salad,火腿柔軟,芝士奶滑奶味濃Scallop Ceviche配上芒果莎莎及西班牙辣椒,酸酸地好醒胃Lobster Risotto 烤龍蝦尾肉質彈牙,味道鮮甜。 餐廳特別選用卡納諾利米,做出來的燉飯更濃稠,口感豐富Carabineros Prawn Spaghetti 選用這野生深海蝦,好大只,蝦肉鮮甜,蝦頭亦好多膏。 意大利粉口感煙韌,做到掛汁。Sea Bass and clams這條鱸魚煎得外脆內嫩,醬汁好creamy,蜆肉爽彈Lamb Rack師傅已經將肉切離骨,既方便進食,又可以清楚先到紅潤的肉色,入口嫩滑

前菜
巴馬火腿水牛芝士沙律

Scallop Ceviche
配上芒果莎莎及西班牙辣椒,酸酸地好醒胃

Lobster Risotto
龍蝦意大利燉飯

Carabineros Prawn Spaghetti

Sea Bass and clams
這條鱸魚煎得外脆內嫩,醬汁好creamy,蜆肉爽彈
煎鱸魚配海蜆

煎鱸魚配海蜆
烤紐西蘭羊架
栗子提拉米蘇
龍蝦湯
  • Lobster Bisque with ravioli and cognac
  • Fettuccine with Carabineros Prawn
  • Sea  bass
  • Lamb  Rack
2023-06-10 60 浏览
為了和朋友慶祝,在中環找了一間有點高級華麗的意法菜餐廳,餐廳服務很好,每道菜都會換上全新餐具!先來餐前酒cheers!這裡環境很適合情侶來共進浪漫晚餐🤭餐前包都有三款,配欖欖油和醋一起吃,好味!🔸鵝肝多士:上面配以酸酸甜甜的類似果醬,是新鮮制作,吃上口好特別,好好味!🔸Scallop ceviche: 以檸檬汁,青檸醃帶子刺身,還加了芒果,好清新夏天的味道,味道十分理想!🔸不同款式的ham,火腿,是其中一樣我喜歡的冷盤🔸法式龍蝦湯:特別之處加了干邑,中間放了一粒意大利雲吞,味道是非一般的呢干邑泡沫,弄碎雲吞一起增加口感豐富!🔸松葉蟹肉意大利飯:飯的硬度好適中,個汁好creamy,是用意大利Mascarpone Cheese煮成,加了露荀粒,吃起來增添爽口鮮甜的味道🔸 牛頰肉長通粉:肉質非常滑嫩細緻,咀嚼時口感Q彈帶勁,沒有粗硬的纖維,也不會感到肥膩!🔸USDA肉眼配薑蔥汁:是美國農業部USDA評定最高級別,肉質和脂肪分布是最佳的,肉質嫩滑,味道濃厚!真係好正!🔸 黑鱈魚伴新鮮蝦,底以粟米汁配合,肉質細緻柔順,油脂豐厚!配粟米汁清淡自然的甜香不失魚的味道!🔸甜品毫不遜色,士多啤梨mous
先來餐前酒cheers!這裡環境很適合情侶來共進浪漫晚餐🤭
餐前包都有三款,配欖欖油和醋一起吃,好味!
🔸不同款式的ham,火腿,是其中一樣我喜歡的冷盤
🔸甜品毫不遜色,士多啤梨mousse cake, 馬卡龍,貝殼蛋糕和朱古力😍,我選了伯爵茶配甜品,中和甜膩感!
2023-06-09 50 浏览
最近好有口福,吃了好幾間fine dining 😆!今日我們又去吃fine dining啦,而這間更是一間我想吃好久的意法餐廳A LUX!!! 餐廳在二樓,但強力建議大家走樓梯上,不要錯過門口的打卡位。服務員推介我們吃晚市套餐,可以吃到7道菜式,好滿足呀!套餐價格每人為$688,而有些食物需額外加錢。率先呈上的餐包有三款,款款都不錯,微暖又軟熟。Sautéed Clams+$78✨,炒🇺🇸美國蜆好有鑊氣,醬汁好惹味,好啱我食!Beetroot soup🔴,紅菜頭湯果然健康,而且仲好清甜,湯入面有和牛呀!Crab Meat risotto+$78🍚,松葉蟹肉飯超得我歡心😍,松葉蟹好鮮甜,飯粒好煙靭,正!Spanish Pork Cheek🐽,西班牙豬做了三個做法,我最愛炸成波波球。Cheese Platter🧀,芝士拼盤好鹹香,都唔錯。服務好好,值得一讚。
最近好有口福,吃了好幾間fine dining 😆!

率先呈上的餐包有三款,款款都不錯,微暖又軟熟。

Cheese Platter🧀,芝士拼盤好鹹香,都唔錯。

服務好好,值得一讚。
2023-06-08
我身邊有不少愛吃Fine Fining的朋友仔😆,每次有人要慶祝或慶祝特別日子,都會問我有什麼Fine Dining餐廳推介🤔~最近我終於有時間去中環的 ✨A LUX 試試囉~ 餐廳原來屬Dining Art Group𣄃下😳,雖然在2022才開業,但我經常在各大SNS看到打卡照,相當受歡迎呢~ 餐廳主打意法菜,裝潢典雅又高貴📸,特別推介門口的打卡位,好有feel呢~ 「 Dinner Set Menu🍽️$688/ppl」_Amuse Bouche 鵝肝醬多士,配蘋果醬🍎,酸甜開胃。 _Appertizer Scallops Ceviche+$78💙芒果青檸酸汁北海道帶子刺身,超合我胃口。味道不但清新,帶點微甜,好開胃。 _Soup Lobster Bisque+$68🦞龍蝦濃湯,果然有質素!!! 面層的泡泡是乾邑,拌匀更有層次。湯中還有意大利雲吞,好吃~ _Pasta Carabineros prawn spaghetti+$108🍝! 招牌的西班牙紅蝦意粉,果然非同凡響😍! 蝦香濃郁豐腴,手工意粉彈牙,份量多一點更好。 _Main Australian M8 Wagyu Beef+

「 Dinner Set Menu🍽️$688/ppl」

_Amuse Bouche

鵝肝醬多士,配蘋果醬🍎,酸甜開胃。

_Soup Lobster Bisque+$68🦞

_Main Australian M8 Wagyu Beef+368🥩!

澳洲M8和牛扒,肉質軟腍,四面帶有焦香不錯。

_Desserts Chestnut Tiramisu🌰

第一次吃栗子提拉米蘇,幼滑又香甜。

_Petit Four🧁

整體質素不錯,服務好貼心,符合Fine dining的水準哦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!
2023-06-08
ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳裝潢簡單有雅緻裝潢以米色為主🌹每一碟菜色美如一幅畫💗環境寧靜舒適, 會令人慢慢放下步伐,靜靜欣賞周圍的事物 *⸜( •ᴗ• )⸝*˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗這裡服務💯, 服務員態度超.ᐟ級.ᐟ好.ᐟ 會細心講解每道菜的吃法~🫶🏻˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗菜式精緻又有驚喜~ ♥彷如置身於藝術酒館裡🥂每一碟菜色擺碟精緻優雅 ☺️記得預約哦🥰< Starter > ▪️Amuse Bouche墨魚汁脆餅北海道海膽~咬開入面係用西蘭花製成既cream味道鮮香滋味 ♡小小一口非常幸福🥰< Second Starter >▪️ Scallop ceviche, mango and lime北海道帶子配上芒果莎莎及西班牙辣椒開胃新鮮驚喜.ᐟ.ᐟ▪️ Sauteed clams, chorizo, datterino tomatoes 這個必點.ᐟ.ᐟ😋配上蕃茄及辣肉腸食好惹味~☺️非常驚喜美味~ 值100分< Soup >▫️ Lobster bisque, Cognac cream龍蝦濃湯配干邑奶油~包裹著意大利雲吞和龍蝦肉淋上干邑泡沫和羅勒油濃郁而鮮
ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳裝潢簡單有雅緻
裝潢以米色為主🌹
每一碟菜色美如一幅畫💗
環境寧靜舒適, 會令人慢慢放下步伐,
靜靜欣賞周圍的事物 *⸜( •ᴗ• )⸝*

每一碟菜色擺碟精緻優雅 ☺️
記得預約哦🥰

< Starter >
▪️Amuse Bouche
墨魚汁脆餅北海道海膽~
咬開入面係用西蘭花製成既cream

這個必點.ᐟ.ᐟ😋
配上蕃茄及辣肉腸食好惹味~☺️
非常驚喜美味~ 值100分

< Soup >
龍蝦濃湯配干邑奶油~
包裹著意大利雲吞和龍蝦肉
淋上干邑泡沫和羅勒油
濃郁而鮮美😋
大大增加了胃口😙

< Pasta >
▫️Carabineros prawn spaghetti
西班牙紅蝦意大利麵🦐
以紅蝦頭、蝦膏和蕃茄炒製的意大利麵
口感彈牙和鮮香的蝦肉,調味恰到好處🥰

< Main Course >
▪️ Australian M8 Wagyu beef
和牛五成熟, 肉質好鮮嫩
煎得外皮微焦香
肉質軟嫩又重牛香☺️
味道出色👩🏻‍🍳

< Dessert >
▪️ Cream brulee
這個堪稱完美.ᐟ.ᐟ
奶凍口感非常鮮嫩幼滑
奶香味出眾 散發淡淡鮮橙味~
令人難以忘懷
輕輕搖晃非常Q彈~
2023-06-07 958 浏览
今晚來到繁而不囂的中環都爹利街<A Lux>晚膳,正好在進入餐廳前的古蹟煤氣燈前打卡,再進入A Lux fine dining餐廳晚膳。 侍應殷勤有禮,介紹佳餚美酒,我選了$688的套餐及白酒-法國Château Latour Martillac 2017:口感順滑;小型鵝肝多士:鵝肝有那份入口即溶的幼滑質感,還有配搭多士,難以忘懷;Creamy burrata, Spanish ham, hairloom tomato:用12年的意大利黑醋配上 新鮮獨特風味的傳家寶番茄,新鮮多汁,乾醃了3年的 ham及質感比較煙韌的水牛芝士,配搭中和;Lobster Bisque,Cognac cream:龍蝦濃湯,口感油滑,意大利雲吞有嚼感,使你味蕾大開;Carabineros prawn spaghetti:用紅蝦的蝦頭蝦膏做成的意大利麵醬,味道濃郁而麵亦爽嫩煙韌;Black Cod, shrimp, sweet corn:鱈魚煎至金黃香脆丶結實,既甜又嫩,魚下墊了波菜鮮嫩幼滑,在旁撒了鮮甜粟米蓉,更提升其鮮味,蝦又嫩滑可口,這道菜味道溫和;Tiramisu with petit four:仿似
今晚來到繁而不囂的中環都爹利街<A Lux>晚膳,

正好在進入餐廳前的古蹟煤氣燈前打卡,

再進入A Lux fine dining餐廳晚膳。

小型鵝肝多士:
鵝肝有那份入口即溶的幼滑質感,還有配搭多士,難以忘懷;

Lobster Bisque,Cognac cream:
龍蝦濃湯,口感油滑,意大利雲吞有嚼感,使你味蕾大開;

Carabineros prawn spaghetti:
用紅蝦的蝦頭蝦膏做成的意大利麵醬,味道濃郁而麵亦爽嫩煙韌;

Tiramisu with petit four:
仿似海綿般鬆,輕盈不膩。

本有茶或咖啡奉送,但早已喝的S.Pellegrino 還在喝著,繼續罷!
其實今次的fine dining我感受到大廚精心炮製的肴饌,以最新鮮的食材烹飪,手藝很好,做出來的每一道菜餚都色香味俱全,配合貼心周到的服務態度及優雅華麗的用餐氛圍,令人難以忘懷的用餐體驗。
  • chateau latour martillac
  • black Cod
  • shrimp
  • sweet corn
2023-06-04 831 浏览
中環古蹟煤氣燈石板樓梯旁出現一間主打法式意式菜fine dining的餐館,正好花這個晚上享受一下優質美食👏清雅而富西洋氣息的佈置,侍應安排座位後便殷勤地推介菜單,我點了五道菜晚餐,每道都有多款供選,侍酒師亦替我點定餐酒, 態度專業👍🏼侍應先上油醋和麵包,暖和綿軟👍🏼再上餐前小食 (Amuse bouche),鵝肝醬脆多士, 鵝肝香滑,多士脆口😋 白酒-法國Château Latour Martillac 2017,適合配對海鮮魚類👌頭盤(Appetizer)芒果青檸酸汁醃北海道帶子刺身(Scallop ceviche),帶子鮮味配酸汁更理想😋餐湯(Soup)龍蝦湯(Lobster bisque),湯内放了意大利雲吞(ravioli), 把小雲吞弄碎,伴濃湯入口多了咬感😋Pasta(意大利麵)松葉蟹肉意大利飯(crab meat risotto),用意大利mascarpone芝士煮製,混入爽嫩蘆筍粒,水準之作😋😋Main course美國特級牛眼扒(USDA rib eye)四成熟,配青葱汁,肉質嫩而味濃😋😋侍酒師更特意換上配红肉之紅酒-意大利Solengo Rosso Toscano

侍應先上油醋和麵包,暖和綿軟👍🏼

Amuse bouche-鵝肝醬脆多士

白酒-Chateau Latour Martillac 2017

頭盤(Appetizer)
Scallop ceviche

餐湯(Soup)
Lobster bisque

Pasta(意大利麵)
Crab meat risotto

Main course
USDA eye rib

侍酒師更特意換上配红肉之紅酒-意大利Solengo Rosso Toscano 2018,令味感更高👍🏼
紅酒-意大利 Solengo Rosso Toscano 2018

甜品(Dessert or cheese platter)
甜品而點了芝士盤,又是好的單尾👏
Cheese platter

五道菜上枱後,附送餐後小茶點(Petit four)
及茶飲👏
Petit four

侍應及侍酒師專業態度令好久未有的fine dining感覺又重回👏👏
2023-06-01
Cheese platter
Petit four
  • Petitfour
  • Cheeseplatter
  • 紅酒-意大利SolengoRossoToscano2018
  • USDAeyerib
  • Crabmeatrisotto
  • Lobsterbisque
  • Scallopceviche
  • 白酒-ChateauLatourMartillac2017
  • Amusebouche-鵝肝醬脆多士
2023-05-30 86 浏览
朋友一路都話A Lux好正,我都心思思好耐,今晚就同朋友一齊食😍入到環境不錯,店員好細心幫我放好雨傘。服務一流👍🏻店員再奉上welcome drink 及麵包,香草味及白包及1款薄脆,可加橄欖油加黑醋。自加制麵包特別好味Assorted cold cut platter- 不同款或Parma Ham 襯上哈密瓜,碟上加以蜜糖黑松露醬,哈密瓜清甜加上ham 鹹香中和,帶出平均口感👍🏻龍蝦湯-上枱時再將龍蝦湯倒入碟內,入面放上意大利雲吞,啲泡沫一層一層增加口感,回味。Carb meat Risotto-意大利飯煮得好好,奶油狀,夠creamy,每啖都有松葉蟹肉,芝士及蘆筍,好香口,讚👍🏻USD Ribeye-我至愛😍非常柔軟亦帶有肌肉脂肪,仲帶一點油花,入口嫩滑多汁,重牛味,超級滿意甜品-蕉糖馬卡龍/具殼蛋糕仔及香濃朱古力白桃茶-好香白桃味,可幫忙消化一下,加上舒服嘅環境,店員細心講解,絕對可以再光臨🫶🏻
甜品-蕉糖馬卡龍/具殼蛋糕仔及香濃朱古力