2018-02-10 595 浏览
已經凍咗兩個星期啦,但係今日仲係得8-12度🤧🍃🍂今日收工,就決定去食番個暖笠笠既火鍋,驅走寒意。星期二晚7:20到,2人枱已經要等17張枱😯好彩我朋友未到,最後等到8:10分先入得🔝真係好長人龍入咗去,就見到張餐牌,所有鍋都係一人鍋,而任何鍋款都係$108(包一碗飯或者粉絲),加$12可升級做滷肉飯,仲可以叫其他台式小食或者飲品搭配🍹🍽🍚我哋兩個最後叫咗一個招牌臭臭鍋、香蒜牛肉鍋,升級一碗滷肉飯,同埋叫咗一杯冬瓜蘆薈茶招牌臭臭鍋:叫得臭臭鍋,當然以臭豆腐做主打🍲佢分咗幾個辣度:無辣、小辣、中辣、大辣,而配料就包括咗臭豆腐、豚肉、豬腸、豬紅、台灣貢丸,米血糕、炸枝竹等。個湯底好濃,浸咗臭豆腐陣臭味😋雖然每樣配料兩至三件,但咁多款加埋一齊,就好夠飽。值得一提既係,個火燒到咁上下就會自己停,唔洗專登叫人嚟整熄佢香蒜牛肉鍋:由於我朋友想食牛,而餐牌又得呢一款係唔辣,所以就點咗佢。同樣地,都係好多唔同花樣既配料😍包括牛肉片、蟹籽丸、甜不辣、牛丸、凍豆腐、翡翠魚豆腐等等。今次呢款湯底清甜,但就唔夠濃味,要配佢既特製醬汁,d餸先夠juicy🤔蘆薈冬瓜茶:好大杯,但係太甜,飲完佢仲「頸渴」呢個一人鍋

🔝真係好長人龍

香蒜牛肉鍋

蘆薈冬瓜茶:好大杯,但係太甜,飲完佢仲「頸渴」

呢個一人鍋,大食既朋友都應該會好夠飽,但需收加一,我就覺得個價錢同台灣差好遠
試過一次都好夠
2018-02-06
  • 香蒜牛肉鍋
2018-02-05 225 浏览
突然火鍋癮起,朋友建議黎呢到一人一鍋,因為可以同時食哂我地最鍾意既臭豆腐鍋同麻辣火鍋我地8點幾行入呢條街,好多鋪頭都有位淨,唯獨離遠見到呢間出面要排隊,不過好彩等3張枱啫除左叫臭豆腐鍋同中辣麻辣火鍋之外,我地仲加錢換左一個肉燥飯,另外叫左珍珠奶茶同綠茶加珍珠先講野飲,啲珍珠未係好熟,所以要避開啲珍珠黎飲野,至於味道,只可以話OK, 到好多人解釋加既肉燥飯....除左多肉燥外,我都唔係好覺得好味到我要加8蚊去用粉絲黎換,到主角,真係好多料,臭豆腐啦,大腸啦,鴨紅啦,真係好可以滿足到你打邊爐癮,而且湯底係真係臭(台式臭豆腐隻臭)架,唯一不足,就係中辣既麻辣唔夠辣
,不過好彩等3張枱啫

先講野飲,啲珍珠未係好熟,所以要避開啲珍珠黎飲野
,唯一不足,就係中辣既麻辣唔夠辣
珍珠奶茶,
臭臭鍋,麻辣火鍋
肉燥飯
2018-01-23
臭臭鍋,麻辣火鍋
  • 臺式麻辣鍋
2018-02-01 217 浏览
一個星期六的晚上慕名來這8鍋臭臭鍋來嘗嘗 看著openrice的好評也不少 滿懷期待的個人本不喜臭豆腐 不論是港式還是台式的 所以沒點招牌的臭臭鍋 我點的是藥膳羊肉鍋 而同行的則點了沙茶牛肉鍋藥膳羊肉鍋也有一點點藥材的味道 但並不突出 勉強算不過不失 奇怪的是配料吃得出來是地道的台灣貨 可整個鍋出來卻沒有台灣的感覺 反倒只覺怪怪的 不港不台的 這可能和餐廳的環境也有關係 不純粹是食物的緣故 去的時候還早也不用等位 離去的時候卻有長長的人龍 幸好來的早 不然等許久才能吃到這鍋也太不值可能 招牌臭臭鍋才是店的招牌菜 可如果其他的鍋的質素不夠 還是會令人留下不好的印象 試過這一趟就算了

藥膳羊肉鍋

2018-01-06
2018-01-31 227 浏览
今天天氣極寒冷, 我和女朋友都特別想吃火鍋, 在街上找火鍋店時, 被這間八鍋火鍋店飄出的香味吸引了, 便急不及待要進去試試。這裡的火鍋是一人一鍋, 選擇很多, 每款賣相都很吸引, 經過一輪掙扎, 最後揀了芝士牛奶鍋和沙茶牛肉鍋, 在火鍋上前, 我們先點了份鹽酥雞醫肚, 鹽酥雞外脆內軟, 咸咸香香, 十分滋味, 過了一會, 火鍋終於出場。鍋裡都塞滿食物,食物種類也很多, 每種食物都很新鮮, 湯底很濃郁, 基本上不點調味料也已經夠味, 放粉絲進鍋, 吸了湯味吃, 十分美味,一邊吃一邊喝盆栽奶茶真是一大享受, 香滑奶茶加上朱古力碎, 美味滿分。我們都吃得很滿足, 下次一定要再試其他鍋底。

2018-01-30 230 浏览
《8鍋臭臭鍋》每個鍋可配粉絲或飯 $108🔹招牌臭臭鍋 小辣鍋底係粉絲;有好重要嘅臭豆腐😀成間鋪臭哂都係靠佢😂;特別小小嘅有台式豬血膏,好多配料 唔算特別 好多菜 有豬紅 牛丸 肥牛🔹台式麻辣鍋 小辣鍋底係公仔麵;過下口引都唔錯😂當去左台灣打左個邊爐嫁啦🔹芝士牛奶鍋鍋底係烏冬;唔食辣嘅朋友一樣有選擇🔸巨峰提子梳打🔸金桔檸檬梳打🔸荔枝紅茶(飲品正常 但記得小甜)-byT: 7.8/10 instagram: 90sfoodieshare #食在尖沙咀#hkig#相機食先#火鍋#臭臭鍋
《8鍋臭臭鍋》

鍋底係烏冬;唔食辣嘅朋友一樣有選擇
🔸巨峰提子梳打
🔸金桔檸檬梳打
🔸荔枝紅茶
(飲品正常 但記得小甜)

#食在尖沙咀#hkig#相機食先#火鍋#臭臭鍋
2018-01-28 238 浏览
鴨血第一次食鴨血,原來係有點似豬紅咁係啫喱狀,口感好好,個質地好彈,味道好濃郁,但又唔會有腥味,有香料同藥材既味道。滷肉飯個套餐的CP值幾高,$88一個鍋配飯或麵,仲有飲品,我見到滷肉飯太吸引,就加左$12轉滷肉飯。滷肉個口感都係好好,軟之中帶少少彈牙,而且非常入味。而且滷肉份量非常之多,可以完完整整咁撈哂成個飯。招牌臭臭鍋超有台灣特色,好似台式臭豆腐個種臭得黎又香,加上小辣既惹味,個味道真係一流,仲有十幾款配料,臭豆腐、沙香、大腸、粉絲同貢丸等等,好滿足喔!米血糕口感好煙韌,而且味道好好,除左有臭臭鍋獨特既味道外,仲保留到本身既味,兩種味道好有層次。豬紅非常Q彈,完全吸收湯底既味道。跟住餐牌調製的醬汁,風味好獨點,想轉下味道時就可以點下。跟餐的台式檸檬冬瓜茶,下火又解渴。

鴨血

滷肉飯

招牌臭臭鍋

豬紅非常Q彈,完全吸收湯底既味道。

跟住餐牌調製的醬汁,風味好獨點,想轉下味道時就可以點下。

跟餐的台式檸檬冬瓜茶,下火又解渴。
2018-01-28 256 浏览
晏就三點幾,突然邊爐癮起,近近地就去左呢度食午餐。我好鐘意食一人一鍋,因為唔洗同人Share,可以選擇自己鐘意既湯底,而且一個人食都唔會尷尬🤣之前黎過兩三次,晚飯時間呢間店鋪通常都大排長龍,同午市形成好大對比~入座既時侯只有兩枱客,相當清靜🤭-每次黎都係食同一個鍋,就係芝士牛奶鍋!鍋物份量都幾大,可以配粉絲或白飯。配料豐富,例如有豬肉,嗚門卷,娃娃菜,蟹柳,冬菇,烏冬,丸類等等,當中仲有香港好少見既蛋餃添。但同台灣相比,呢度既蛋餃真係非常一般,仲好易散。餐牌上有推介混醬既完美比例,但我覺得本身個湯已經好夠味,唔需要額外點其他醬汁。成個餐我最鐘意就係個湯底,湯底呈乳白色,聞落去有濃郁既奶香,加左隻蛋,口感層次更豐富。呢個湯底係無拉絲效果,奶香重過芝士味道,唔算好重口味,呢一點我係非常欣賞!因為平時食親芝士乜乜乜都好膩,食兩啖就飽飽滯滯,呢個湯底就冇咁既問題😍而配料方面,味道其實冇咩特別。豬肉一上枱已經煮左好耐咁,非常鞋口,呢點扣左分。同埋個爐大概用二十分鐘多啲就自己熄火,我都未食完🤦🏻‍♀️不過同店員講返,佢地都會幫你點返個爐既~而且加多幾蚊就有多飲品,加埋$100都唔洗,打邊爐黎講,價錢
每次黎都係食同一個鍋,就係芝士牛奶鍋!

而配料方面,味道其實冇咩特別。豬肉一上枱已經煮左好耐咁,非常鞋口,呢點扣左分。同埋個爐大概用二十分鐘多啲就自己熄火,我都未食完🤦🏻‍♀️不過同店員講返,佢地都會幫你點返個爐既~而且加多幾蚊就有多飲品,加埋$100都唔洗,打邊爐黎講,價錢都算中規中矩啦!為左食呢個湯底,會再黎😝
  • 芝士牛奶鍋
2018-01-25 316 浏览
今日同朋友黎到尖沙咀食依間臭臭鍋,形式係一人一鍋,我叫左台式麻辣鍋,入面有好多料,有娃娃菜,牛肉片,麻辣餃,魚豬,豬紅,沙白,米血糕,大腸,豆腐,金針菇,炸枝竹,應有盡有,包你食得飽。個湯十分之夠味,隱約食得出有一種藥膳的味道,辣得過癮,我地叫左粉絲,放落去煮入哂味,非常好食!之後我地仲叫左啲腐皮,因為可以吸啲湯入去,仲有叫左啲炸花枝丸加蜜糖,即炸,非常好食!野飲方面,我叫左orea 朱古力,令人回味!
野飲方面,我叫左orea 朱古力,令人回味!
2018-01-22 264 浏览
價錢唔貴,但又未到好食,冇咩特別,不過不失啦~食完好耐先寫呢個食評,係咁搵食時見到呢間野,我就唔食辣既,所以食牛奶芝士火鍋,一個字淡,冇相,只有字。野飲一般台式手搖杯都有,建議淡口味既你最好叫微糖啦~
2018-01-20 300 浏览
假日既午餐quota當然唔可以浪費。精心策劃下,黎食台灣火鍋。餐廳播住首首都識既台灣歌,好正。好有feel。整個完美配搭沙茶醬,醬油,蒜,3比2比1。味道夾得好好。叫左個黑麻油雞鍋。一黎已經聞到陣麻油味,香噴噴。好多料係入邊。仲有台灣米線,米線索曬麻油味,越滾越好味。成個鍋味道濃,材料新鮮,洋菇吸晒湯味,好香既蘑菇味同埋麻油味合埋一齊,正!雞肉滑,麻油雞真係好好食,湯底正!配埋碗滷肉飯,好多既滷肉。撈勻後每一啖都有濃濃既滷肉包住個飯,好香好惹味。叫左個台灣香腸食,蜜糖味既香腸,食極都唔夠。好貼心咁切左一片片。好濃郁既台灣腸味,諗起台灣食既山豬肉腸,好好味!再叫左杯茉莉奶綠黎飲。好重既茉莉花茶味,好香,奶茶味道唔會搶晒茉莉花茶味,好鍾意呢杯濃濃既茉莉花茶味既奶茶。食得好飽,因為份量真係好多,價錢又平,好值得食!
假日既午餐quota當然唔可以浪費。
精心策劃下,黎食台灣火鍋
餐廳播住首首都識既台灣歌,好正。好有feel。
整個完美配搭沙茶醬,醬油,蒜,3比2比1。味道夾得好好。

雞肉滑,麻油雞真係好好食,湯底正!

食得好飽,因為份量真係好多,價錢又平,好值得食!
2018-01-19 13717 浏览
冬天日子約朋友出去食飯,總係離不開打邊爐但係兩個人叫一鍋再散點食物黎烚感覺上有啲貴,同埋兩個人食唔到咁多野所以就決定一人一鍋,之前睇雜誌見過有間係尖沙咀都好似幾吸引,今次就決定黎依度食啦先點飲品金桔檸檬梳打 巨峰提子梳打到重點鍋啦本身自己好鍾意食臭豆腐,見到依度鍋入面有臭豆腐所以點左黎食招牌臭臭鍋入面包括有娃娃菜、白豚肉、臭豆腐、台灣貢丸、米血糕、大腸、豬紅、沙白、鵪鶉蛋、蕃茄、榨菜絲、韭菜、金針菇、鳴門卷、粉絲、炸枝竹除此之外仲可以配飯或者粉絲我同朋友都選擇咗配粉絲食至於臭臭鍋材料非常豐富,臭豆腐味道都幾濃郁米血糕味道幾特別,之前都未食過雖然個湯底唔係帶有辣味,但係味道都好夠唔駛蘸汁食都夠味朋友點果個係 臺式麻辣鍋朋友仔其實最近係要戒口,但係佢實在抵唔住誘惑所以都叫咗個小辣嘅麻辣鍋嚟試下依個麻辣鍋嘅食材包括娃娃菜、麻辣餃、牛肉片、福州魚蛋、沙白、米血糕、豬紅、大腸、魷魚圈、金針菇、炸枝竹、泡面、鳴門卷、青豆角辣度適中,又唔會湯面好油,淨食一個鍋都好夠飽
冬天日子約朋友出去食飯,總係離不開打邊爐
但係兩個人叫一鍋再散點食物黎烚
感覺上有啲貴,同埋兩個人食唔到咁多野

先點飲品
金桔檸檬梳打

巨峰提子梳打

到重點鍋啦
本身自己好鍾意食臭豆腐,見到依度鍋入面有臭豆腐
所以點左黎食

除此之外仲可以配飯或者粉絲
我同朋友都選擇咗配粉絲食
至於臭臭鍋材料非常豐富,臭豆腐味道都幾濃郁
米血糕味道幾特別,之前都未食過
雖然個湯底唔係帶有辣味,但係味道都好夠
唔駛蘸汁食都夠味

朋友點果個係 臺式麻辣鍋
朋友仔其實最近係要戒口,但係佢實在抵唔住誘惑
所以都叫咗個小辣嘅麻辣鍋嚟試下
辣度適中,又唔會湯面好油,淨食一個鍋都好夠飽
2018-01-10
2018-01-19 203 浏览
I love hot pot. I love Korean hot pot and Japanese, Chinese. It's first time to try Taiwanese hot pot. The hot pot was for only 1person. Not big and not small. I can choose one of 9 hot pot. The hot pot has lots of ingredients. The soup is very rich and good. The price is $108. I think it's reasonable. I want to try the other hot pot also. That's one of good thing of this restaurant.

2018-01-15 353 浏览
去完旅行返香港,凍左勁多,即刻去食個一人一鍋先,平時臭臭鍋經過都必定大排長龍,好彩我地食得早,5點鐘到,原來未到6點已經全場焊滿,難怪晚晚都大排長龍台式鍋坐位好闊落4種醬料,沙茶醬,辣醬,蒜茸,豆瓣醬其實真係好平,又多料,$88 一鍋包一杯紅茶or 綠茶,好抵有9款麻辣牛肉鍋,要左中辣,吾算好辣,我都食到,吾辛苦牛肉半肥瘦,有好多片有半個公仔面,好索味,正我最愛大腸,好淋,仲有娃娃菜,一個人食晒,好正招牌臭臭鍋,有陣臭豆腐味好多料,有16種,臭豆腐,豬肉,米血糕,貢丸、大腸,菜慢慢食,超好味紅茶好好味,清清地吾太甜價錢味道十分吸引,難怪長期滿坐

台式鍋

坐位好闊落

4種醬料,沙茶醬,辣醬,蒜茸,豆瓣醬

有9款
麻辣牛肉鍋,要左中辣,吾算好辣,我都食到,吾辛苦

牛肉半肥瘦,有好多片
有半個公仔面,好索味,正
我最愛大腸,好淋,仲有娃娃菜,一個人食晒,好正

招牌臭臭鍋,有陣臭豆腐味
好多料,有16種,臭豆腐,豬肉,米血糕,貢丸、大腸,菜
慢慢食,超好味

紅茶好好味,清清地吾太甜

價錢味道十分吸引,難怪長期滿坐

2018-01-13 351 浏览
近幾日天氣凍,友人話想食打邊爐,於是㨂左呢間台式一人一鍋的8鍋臭臭鍋。今次是Lunch時段過來食的,唔算好滿座。店內裝修很有台灣風味,枱與枱之間空間闊落,沒有焗促感。餐廳提供9款不同款式的一人鍋,劃一套餐價$88,可以選擇跟飯或者粉絲,另外仲包紅茶或綠茶一杯。我㨂左9號仔-黑麻油雞鍋,鍋仔細細一應俱全,入面有米酒,老薑,雞肉,娃娃菜,炸枝竹,金針菇,枸杞,洋菇,淮山,米血糕,沙白,嗚門卷,栗米,台灣米線,玉子豆腐,貢丸。口感滿足程度達十分!綠茶味道唔錯,唔太甜,入口甘香。

黑麻油雞鍋

黑麻油雞鍋
2018-01-13 252 浏览
聽聞香港都有台式臭豆腐......一定要試下....這幾日天氣凍,啱晒.1) 等候時間 - 由於非主流飯市....星期六下午4:30, 所以不用等.....都有4/5 枱食緊,全場都有大約二十枱位置,朋友之前食過,晚市都要等,沒有訂枱的2) 上菜速度 - 好快,可能唔洗煮....基本上材料預先整定....大約幾分鐘就有3) 味道 - 我系好鐘意食台灣臭豆腐,招牌臭鍋 有好多不同材料,每樣2/3 件.....硯,米血糕,豬紅,旺菜,豬腸.......好多樣,而且湯底好濃味,好快吸收湯汁.....豆腐好滑,只有少少臭味....略厭少咗點.....總括都中上,值得一試,雖然未至於驚為天人😂😂2號麻辣- 朋友叫,我唔食辣,無食,但話唔錯4) 性價比 - 有餐,鍋+飯/粉絲+飲品 $100 有找......尖咀區算可以.....有台式飲品....冬瓜茶 唔錯5) 環境 - 乾淨,唔迫夾,抵讚👍👍總括 ......不錯.....
2號麻辣- 朋友叫,我唔食辣,無食,但話唔錯
有台式飲品....冬瓜茶 唔錯
5) 環境 - 乾淨,唔迫夾,抵讚👍👍
總括 ......不錯.....
招牌臭鍋
台式麻辣鍋