8度餐廳

Café 8 Degrees
2016-12-05 1322 浏览
非常難食,冇新意,開咗咁多年都有進步,如果這價錢賣這食物簡直不知所謂,蠔非常細隻,長脚蟹又冇乜,魚唔新鮮,牛排切得非常薄,伙計又冇記性,叫完冇次記得,一定要叫2次,總之食物唔多唔新鮮
2016-12-03 1301 浏览
近來和自助餐沒完沒了的,也正好給大家資訊到做冬節,聖誕節多點地方選擇慶祝,這夜到吃了場性價比極高的自助餐,有興趣的朋友那要留意喇😉記得曾到過參加Event,跟蘇玉華一同搓麵包認真好玩,食Buffet還是首趟但真的滿有驚喜呢,先講價錢自助餐成人$458,長者$408,小童$328,於酒店eShop預購或指定信用卡更可享高達8折優惠呢。那折後只四佰多的自助餐有咩食,等車媽媽帶大家行一圈啦!先係大家關心的生蠔是夜生蠔有兩款選擇一款係法國的Fine de Claire另一款係Pacific Oyster Totten Inlet。堂煮芝士龍蝦以及燒龍蝦,夠氣勢了吧!還有邪惡無比的厚切即煎鵝肝和美味燒牛肉。淨係睇以上幾款亦已經足以回本了,以下的大家都係全賺,先有點心餐廳會輪流供應幾款點心,第一輪係蝦餃之後還會有小籠包和粉果,質素不俗㗎,香口的有泰式咖哩布朗蟹,而惹味的有黑椒牛仔骨,紅酒燴牛肋條,飽肚的雜錦炒飯和香口嘅青咖哩雞。講到惹味之選有羊扒和串燒墨魚咀,都係必吃之選呀,這可愛圓碌碌的原來係扒豬肉腸嚟㗎,喜愛中式食品嘅朋友千祈咪錯過呢個雜錦冬瓜甫喎,想健康啲食馬拉盞炒椰菜都係唔錯既選擇喔,仲有
堂煮芝士龍蝦以及燒龍蝦,夠氣勢了吧!
還有邪惡無比的厚切即煎鵝肝和美味燒牛肉。
講到惹味之選有羊扒和串燒墨魚咀,都係必吃之選呀,這可愛圓碌碌的原來係扒豬肉腸嚟㗎,喜愛中式食品嘅朋友千祈咪錯過呢個雜錦冬瓜甫喎,想健康啲食馬拉盞炒椰菜都係唔錯既選擇喔,仲有邪惡非常的煙肉洋蔥忌廉直通粉。😈
呢個忌廉南瓜香香滑滑俞可以一試呢!🎃雜菌炕豆腐看上去好像很濃香呢,這款印度香飯十分吸引我,因為米粒好像有生命的在呼喚我般,吃落都幾爽口㗎!同我哋吃開嘅中國米有好大嘅分別,🍚配飯就當然要有咖哩啦,呢度亦都有多款選擇例如羊肉咖哩,天多利雞肉 同埋咖哩雜菜,聽聞呢度師父係正宗印度籍廚師來的所以味道絕對正宗。
香口炸物真係好引人,真係喉嚨痛都要食呀!呢個係酥炸單骨雞翼味道都幾香脆,而且食得方便,另外仲有炸鱈場蟹腳又係惹味誘人。
喜歡中式食物嘅朋友嚟到呢度都唔需要擔心,因為實在有十分多嘅選擇,例如中式燒味和清蒸海上鮮。🐟
香草魚柳,燒豬頸肉同埋辣椒膏炒蜆,全部都係美味之作。
我哋行返去睇下呢度嘅前菜有啲咩好食先,有幾款涼拌好吸引㗎例如木耳蓮藕,涼拌蜜糖豆,日式螺肉以及燒雜菜,味道都挺不俗呢。
但講到我最愛就係呢款涼拌茄子,味道香辣細緻好吃得我要再添食呢。😋
另外還有煙三文魚和凍肉拼盤。
而芝士拼盤方便選擇亦都十分之多,相信總有一款啱大家口味的。
這兒的沙律區陣容不算十分強大,但有的都是品質新鮮啊。
另外仲我喜歡的新鮮生果,一看見新鮮菠蘿🍍真的開心到飛起,唯一可惜係沒有它好友風乾火腿啫!
差啲唔記得介紹呢度嘅湯品㖭!中式湯係紅棗黨參煲鱷魚肉,啱曬氣管唔好嘅朋友飲,例如久咳不癒的劉X😕,另外西式湯係洋蔥湯,同樣地係水準之作。
凍海鮮方面陣容易都唔輸蝕㗎!有半殼青口,新鮮海蝦🍤,海螺🐚以及鱈場蟹腳。
刺身亦都有不少選擇例如立魚,吞拿魚,三文魚,玉子,北寄貝,鯖魚等等!
但講到罕見的就有這款和牛刺身🐮,車媽媽不吃牛的但見到這個和牛刺身都有點流口水呢😋
最開心見到自助餐有無限飲品供應,呢度會有橙汁🍊,蘋果汁🍎同埋菊花蜜🌻🍯,開心死我了。
講完鹹食係時候講甜品,呢度甜品十分之吸引甜魔們要留意留意,雪糕用上Haagen-Dazs而且有Buffet少見的口味如Blueberry,Cranberry等。🍦
另外仲有葡式蛋撻和迷你芝士撻,講真當日實在太飽了所以兩款都冇試,但係後來從甜魔媽媽口中得知這兒的芝士撻味道好出色的,希望下次可再嚐吧。
還有傳統甜品牛油麵包布甸,中式糖水就係看上去起曬沙嘅紅豆沙。
差不多所有自助餐都唔少得嘅朱古力噴泉當然都會有供應啦!
不過這個甜品Corner就更加吸引了。💟
鮮雜果白酒啫喱,外貌出眾之餘吃下味道亦十分出色。
朱古力香蕉蛋糕亦都係出色之作嚟㗎。🍌🍫
法式果味焦糖燉蛋,蛋白梳乎厘。
大家記住記住記住嚟8度餐廳食自助餐,如果冇食過這份芒果拿破崙唔好話畀人聽來過呀!

這件芒果拿破崙包您吃完一件之後會成日掛住佢囉!😚
士多啤梨蛋捲同抹茶蛋糕其實都好出色呢。
喜歡飲酒嘅朋友其實都可以揀選飲品任飲優惠,酒精類飲品只係每位+$85,便可無限享用精選嘅紅白餐酒同埋啤酒🍷🍺,喜歡嗒兩杯嘅朋友絕對值得升級的。
先嘆生蠔是常識吧!Totten Inlet質感較Creamy,帶微微海水味很適合入門朋友,而Fine de Claire半透明的肉質,入口先鹹後甜,甘甜無比。
再例牌來一碟生果前菜,當中菠蘿香甜無渣,芝士軟滑鹹香,仲有涼拌茄子香中帶辣不鞋口,真的好味非常。
而鱈場蟹腳個子不大,但係蟹肉多汁鮮味😋
龍蝦兩食當然必吃啦!燒龍蝦香口不乾,芝士滑溜肉嫩各有味道。
要一提這兒的洋蔥湯十分香甜可口,再飽也值得一試。
平時熱葷不多吃的我亦忍不住取了不少來試,辣椒膏炒蜆沒有一般杰撻撻的口感,蜆肉新鮮,豬腩肉係跟燒牛肉輪流供應的,肥瘦相間的腩肉味道恰好但皮還可再香脆些,但最驚喜的是燒豬頸肉🐷,爽脆彈牙又入味,第一次吃到這感覺超級好吃呀!👍
刺身亦冇因此被比下去呀,三文魚味道鮮甜,魷魚煙韌有咬口最重要有鮮味不似吃膠,北寄貝亦爽口好吃,忍不住再取了點涼拌茄子香真的十分好味道,而此時點心轉上粉果正合我意,估唔到質素也十分不俗呢,皮爽餡香可惜欠了豆瓣醬啫。
吃至十二分滿足但甜品胃在叫囂,好好好本座快快會餵飽您😕,看見色彩斑斕的啫喱糖忍不了手取了數顆,味道夠香但亦偏甜,鮮雜果白酒啫喱質地軟滑,酒味不算太强老少咸宜,而最正莫過於芒果拿破崙,質地香甜又酥脆,果然係得獎名物呀。💕
最後嘆杯凍檸檬茶消消滯便肚滿腸肥的回家喇,我相信我必定會再來吃自助餐的,餐廳一連的冬至,聖誕節,除夕及元旦日價錢由成人$488-$668不等一點也不貴呢,想在這開心的日子跟家人朋友共聚吃大餐不妨考慮 。
2016-11-28
前兩日太座生日,一家人去了土瓜灣八度食自助晚餐,主打有即開兩款生蠔,魚生,和牛刺身,長腳蟹和多款熱葷……重點是食物質素高,環境好及侍應態度很好,加$85有任飲紅白酒,加上有3.5個鐘時間慢慢嘆,當晚我們吃得很盡興,一定會再來並介紹各方好友!
  • 和牛刺身
2016-11-08 1774 浏览
1.) 亮點有大廚以芝士香草忌廉汁現場即炒波士頓龍蝦,但是波士頓龍蝦是小型,很少肉,肉質韌,嚼不爛 ,只是一般酒店自助晚餐貨色,沒有酒樓即炒波士頓龍蝦的鮮甜,彈牙,大廚六時現場即炒波士頓龍蝦至七時半,已經停止 re-fill,酒店管理層比較小氣2.) 多款美食,包括泰式咖喱布朗蟹,即開法國及美國生蠔,蒸石班魚,中式湯,皇帝蟹腳,青口,日式刺身,和牛刺身,香煎鵝肝配黑松露汁,味道新鮮好食,中上等酒店自助晚餐貨色3.) 甜品包括王牌芒果拿破崙,軟心芝士撻,豆腐花,Häagen-Dazs 雪糕等,味道新鮮好食,中上等酒店自助晚餐貨色4.) 自助晚餐六時至九時半,八時半大部分美食,橙汁,飲料停止 re-fill,酒店管理層比較小氣

2016-11-07
信用卡優惠
  • 泰式咖喱布朗蟹,即開法國及美國生蠔,蒸石班魚,中式湯,和牛刺身,香煎鵝肝配黑松露汁
2016-11-07 9858 浏览
朋友介紹,說8度餐廳的自助餐很抵食!不止有生蠔長腳蟹!更有鵝肝等等美食。單是聽到,已經覺得值得一試!雖說位於土瓜灣,但原來係尖沙咀紅磡等地方,都有免費接駁巴士。咁又幾方便喎~~ 黎到食自助餐,主打一定係生蠔!呢度仲要有兩款俾你揀!或者每次要一款都得!即叫即開,絕對新鮮。餐廳會因時節不同有所更換生蠔款式。但有兩款俾你揀,已經強過出面好多啦~~ 生蠔新鮮而食到有海水味。不會有其他怪味,保持品質高,怪不得咁多人黎呢度食自助餐。 順住個勢去食,發現隔贞有芝士焗龍蝦!足足有我手掌咁大隻!同樣是即叫即焗,新鮮熱辣! 每次排隊,一般是一人半隻,沾滿了香濃芝士。 啖啖肉的口感,絕對是一大享受! 除了海鮮,當然仲有牛扒! 點上燒汁,入口嫩滑! 熟食方的種類都有好多!除了中菜、印度菜,還有西餐款式! 而甜品架,更是讓女仕們興奮起來! 除了切餅款式,還有細細件的小蛋糕款式呢~~ 冷盤方面,當然少不了翡翠螺、長腳蟹! 很欣賞這裡的長腳蟹雪味不重,而且不會食咬口一舊舊冰。 食得有長腳蟹的鮮肉味,不錯呢~ 相信,8度餐廳的自助餐可以說是最齊雪糕款式了吧?不旦有Haage

每次排隊,一般是一人半隻,沾滿了香濃芝士。

啖啖肉的口感,絕對是一大享受!

除了海鮮,當然仲有牛扒!

點上燒汁,入口嫩滑!

熟食方的種類都有好多!除了中菜、印度菜,還有西餐款式!

甜品架,更是讓女仕們興奮起來!

除了切餅款式,還有細細件的小蛋糕款式呢~~

冷盤方面,當然少不了翡翠螺、長腳蟹!

很欣賞這裡的長腳蟹雪味不重,而且不會食咬口一舊舊冰。

食得有長腳蟹的鮮肉味,不錯呢~

相信,8度餐廳的自助餐可以說是最齊雪糕款式了吧?不旦有Haagen-Dazs 更有Dryers。一次食幾杯不同款不同口味都可以!

這裡還有很值得一試的一口芝士撻以及蛋撻,放係保溫箱內!

建議大家快搶芝士撻,很多時自助餐一半的時間就俾人搶晒了!

主角當然係即煎鵝肝!仲要成吋厚!好誇張!

一拎到手,已經香氣四溢啦~~ 流晒口水!

入口即溶,加埋個特製醬汁,可以連食幾舊都唔怕!絕對是頭號推薦!

數數下,唔可以漏的還有刺身。款式有六七款俾你揀,數量選擇多!

還有,這裡的湯也是很不錯的哦!

• 鵝肝
  • 芝士撻
2016-10-29 1680 浏览
係食團購芝士tart,好搞笑係一人一個tea set咁,每樣都細細地。先講個芝士tart,比我地個時仲有d熱所以幾好食個沙津都新鮮同好味,鬆餅都因為夠熱所以係個士多啤梨cake多cream所以麻麻地
個沙津都新鮮同好味,鬆餅都因為夠熱所以
係個士多啤梨cake多cream所以麻麻地
下午茶
團購
食自助餐最主要既目的一定係要 "回本"所以一定要有齊高回本既野食, 就係生蠔, 蟹腳, 龍蝦等海鮮!!! 今次我就去左間有齊哂所以我鐘意食既高回本食物;生蠔, 蟹腳, 龍蝦, 鵝肝同埋好多款精美甜品~~最重要既係價錢好抵食, 真係要同大家推介架!!! 適逢屋企人生日, 就揀左黎 8度海逸酒店食 Dinner Buffet"*原因就係十月及十一日生日既朋友, 帶三位好友黎惠顧自助晚餐;當月生日個個就可以享有半價優惠啦, 真係好抵~~~位於土瓜灣既 Cafe 8 Degrees 唔算太就腳!!其實佢地有提供 shuttle bus 服務架, 係紅磡港鐵站, 尖沙咀九龍酒店及太子都有得搭;而且穿梭巴士既時間都算頻密, 就算唔就腳都唔怕啊~~ 一黎到就梗係睇下有咩生蠔先啦~~呢度分別有兩款即開生蠔:法國既 Fine de Claire & 美國既 Pacific Oyster 師傅即點即開, 即刻用水沖洗乾淨就上碟"*每人每次只可拎兩隻, D生蠔都幾大隻下, 都幾肥美下!!!法國蠔較重海水味且爽口;而美國蠔就 Creamy 又鮮甜, 個人就喜歡美國蠔多D啦~~師傅既開蠔速度都好快, 而且生蠔質
自助餐最主要既目的一定係要 "回本"

今次我就去左間有齊哂所以我鐘意食既高回本食物;

生蠔, 蟹腳, 龍蝦, 鵝肝同埋好多款精美甜品~~

最重要既係價錢好抵食, 真係要同大家推介架!!!

當月生日個個就可以享有半價優惠啦, 真係好抵~~~

位於土瓜灣既 Cafe 8 Degrees 唔算太就腳!!

而且穿梭巴士既時間都算頻密, 就算唔就腳都唔怕啊~~

一黎到就梗係睇下有咩生蠔先啦~~

師傅即點即開, 即刻用水沖洗乾淨就上碟"*

每人每次只可拎兩隻, D生蠔都幾大隻下, 都幾肥美下!!!

法國蠔較重海水味且爽口;

師傅既開蠔速度都好快, 而且生蠔質素唔錯, 真係可以食多好幾轉丫"*

另外凍海鮮款式都幾多, 有皇帝蟹腳, 紐西蘭青口, 蝦及螺"*

眼見擺放出黎數量都幾多, 而且 REFILL 得都幾快手!!!

第一選擇就梗係皇帝蟹腳啦~~~

全部都大大隻又夠長, 剪開後啖啖肉咁, 十分鮮甜"*

真係可以食到一打咁多架!!! (係食到先好, 千其唔好浪費丫~)

Buffet 又點少得壽司刺身呢~~

呢度款式也不少, 有蟹柳, 玉子, 三文魚, 油甘魚, 章紅魚, 吞拿魚, 魷魚!!!

每次可以揀三至四款架"*

令人驚喜既係竟然有和牛刺身丫~~

從來不試過係自助餐上面有得食架"*

紅卜卜好新鮮, 食落去鮮甜, 大家真係要試下!!!

接著就一定去排隊拎厚厚既鵝肝!!!

塊鵝肝仲厚過塊多士, 食落口感非常棒, 配埋特製既黑松露汁特別惹味~~

雖然膽固醇好高, 但係忍唔住食多幾件啊"*

仲有另一邪惡食物:芝士香草忌廉汁炒波士頓龍蝦

半隻龍蝦鋪滿芝士忌廉汁, 拆出黎啖啖肉, 食得非常滋味;

雖然唔係太大隻, 但係食完都有少少滯及漏架, 真係食半隻好啦~~

熟食方面都有好多選擇, 有中式及西式的"*

個人推介香草烤羊扒, 燒腩仔, 燒特級牛肉及咖哩配脆薄餅~~~

水準不錯的喔!!!

唔想食咁多肉類既, 都有沙律吧可以自選沙律!!!

還有各款芝士及凍食的小吃~~~

飲品方面可以係選擇自助餐裡的橙汁, 蘋果汁等飲品~~~

另外每位客人都包一杯 drinks 的!!!

最後就係攻陷甜品區啦~~~

呢度既甜品樣樣都好精緻, 細細件咁可以比客人食多幾款!!!

仲有 Häagen-Dazs 及 Dreyer’s 雪糕, 認真豪氣"*

大家必試佢地既皇牌芒果拿破崙及軟心芝士撻!!!

芒果拿破崙既酥皮超脆, 芒果夠甜, 加埋吉士醬真係超好食;

而軟心芝士撻又香又唔膩, 細細件食完唔得膩~~

另外大家記得睇準時間去拎即場焗製既朱古力心太軟啊"*

一切開就即刻流哂朱古力漿出黎啦, 朱古力味好香濃~~

係唔係樣樣野食都好吸引呢???

記得同埋生日既朋友黎大擦一餐啦!!!
2016-10-17
庆祝纪念
生日
要增肥最好就是吃自助餐, 但自助餐動輒要幾百元, 可不便宜啊, 所以選一間價錢相宜、食物種類選擇多就是了.  謝謝朋友帶我去8度海逸吃自助晚餐, 地點雖然有點偏遠, 但有穿梭巴士循環來回紅磡火車站和尖沙咀, 也算方便的.凍海鮮之中的長腳蟹及凍蝦最美味, 長腳蟹有少少海水味但極為鮮甜, 而凍蝦就夠彈牙. 當然唔少得生蠔, 分別有法國fine de claire及美國pacific.廚師即開生蠔, 乾脆利落, 無限供應, 加上廚師夠快手, 所以不需大排長龍. 美國蠔大大隻較脆口, 但我較喜歡法國蠔, 海水味夠, 正!!香煎鵝肝更獲得全枱稱讚, 夠油潤兼脂香味濃, 沒有筋, 配搭薄脆多士, 令人不知不覺多吃了. 這區是最受歡迎的, 除了煎鵝肝及生蠔外, 還有龍蝦. 凍海鮮沒有龍蝦份兒,但就有即煮大大隻龍蝦, 以白汁去煮, 好惹味!自助餐很少看到厚切羊扒的, 這件卻是厚得多吃幾件就回本! 涼菜、熱葷都不缺, 而且款式有時會轉, 這刻看到有供應, 下一秒可能已經轉了新款啊. 本來沒有打算吃印度咖喱, 但鄰座食客說必試, 於是就拿了些少, 咖喱雞正喎!!! 以薄餅沾薄荷乳酪醬, 好有趣. 據喬寶寶

這區是最受歡迎的, 除了煎鵝肝及生蠔外, 還有龍蝦.
自助餐很少看到厚切羊扒的, 這件卻是厚得多吃幾件就回本!
本來沒有打算吃印度咖喱, 但鄰座食客說必試, 於是就拿了些少, 咖喱雞正喎!!! 以薄餅沾薄荷乳酪醬, 好有趣. 據喬寶寶所說, 印度人不喝湯, 乳酪就是湯了.
刺身是有的, 各款魚類, 我嘛, 當然吃北寄貝及魷魚一類, 幾鮮甜.
8款芝士任吃, 身為芝士迷, 有一刻衝動每款都要吃, 不過甜品更是吸引.
海逸的拿破崙最出名, 事實上亦是十分有水準的, 好鬆脆!
另外, 亦推介芒果卷蛋, 幼滑海綿蛋糕卷著奶味濃濃的忌廉, 好鬆軟.  少見的冧酒提子蛋糕都有得食!
吃件士多啤梨味卷蛋有戀愛的感覺, 甜中帶微酸, 而且size剛剛好.
甜品區有多款蛋糕選擇, 當中發現一款如木頭蛋糕的, 切開後才知是朱古力香蕉蛋糕, 出奇地美味, 重點是不會太甜漏漏.
近來, 流心芝士撻大熱, 連自助餐也趕上潮流, 撻皮焗得香脆, 芝士面層烘得金黃, 咬下一刻, 芝味十足, 流心度可以加強些少更好.
另外, 亦有即製朱古力心太軟, 流啦~ 流啦~ 朱古力醬緩緩流出, 蛋糕外脆內軟, 掌握得挺好啊~
喜歡凍甜品嗎? 有福了! 有dreyer's, potong及haagen-dazs, 一次過幾個品牌, 實屬少見, 每款吃一條或一杯, 後果會是怎樣呢? 這頓自助餐應該能為我增磅之旅記下一功.
2016-10-12
  • 長腳蟹
  • 芝士撻
  • 卷蛋
  • 龍蝦
沒有錯,N是一個非常港女的女孩,家住土瓜灣,嫁了老公後,我會叫她為算死草,日慳夜慳,佢慳嘅程度,係會同啲阿婆一齊去自助餐,然後去個唔知邊到搞嘅免費旅行,又會搭個免費車去投民建聯票的人。可能佢唔支持游小姐咁鐘意下下講扑野咁粗魯,民主黨又冇野派,佢更為在立法會有人將午餐肉掉來掉去而心痛,因為佢覺得與其浪費不如掉入佢個口,這樣的慳家,有人會覺得她是港女中的清泉,因此,佢老公W先生也是慳錢家族中人,佢兩個話好話平,完全冇錯。她曾介紹過我,土瓜灣有間酒店的自助餐,又多又又平又好又正又佳,差不多她平生的形容詞也用完了,我也不以為然,佢前幾日仲俾左一條link我,話殿堂食家也讚要我一定要試,又話我唔識野介紹好野,太離地,佢俾相我睇幾好幾好,我差點以為她做左呢間酒店PR,不過我諗,呢間酒店嘅PR應該靚女多過N廿條街,我的這個朋友只是師奶一名 ,我想數應該同PR比較(雖然冇追電視劇,但幕後玩家都說做公關的都一定是漂亮,何況是酒店呢)所以呢,自己要試下係唔係傳說中咁平咁好食,親身體驗便是最正確的做法,就係呢個黑雨後的晚上,襯冇乜人便試下。凍海鮮是自助餐的首要條件來分高下,海蝦,青口,海螺,阿拉斯加蟹腳,全

凍海鮮是自助餐的首要條件來分高下,海蝦,青口,海螺,阿拉斯加蟹腳,全部都是優質之作,雖然不是很名貴,但你吃不到將貨就價的味道,海螺食幾多粒都又乾淨又大又冇沙,蟹腳好好肉又粗壯,青口大隻爽朗,如果我是阿牛,我會將四個胃的其中一個給海鮮類。

魚生又是另一個驚喜,一起吃的朋友話洲際好食,但當然價錢高昂得多,有三文魚劍魚蟹枊玉子呑拿魚北寄貝馬刀貝油甘魚,仲可以有得選腩位仲要有得任你選幾多種,師傅又好人,我很久沒試過這樣開心吃酒店的壽司counter了。

另外的驚喜,是竟然有和牛刺身,以優質的和牛來造刺身你可以知道有幾勁,食牛見得多,少聽霸氣到和牛刺身,師傅仲要唔駛錢咁供應,冇就fill冇就fill,叫愛任食的你吃得很高興。

鵝肝又是另一個傑作,你知道有時鵝肝任食是可以像恐怖片般可怕,但呢度嘅鵝肝煎得火喉正好,件件都juicy又香脆,任你食幾多件都得,最怕你冇胃口。

如果以一個平到笑的價錢,你可以任食兩種新鮮又美味的蠔,一個是pacific oyster,一個是fine de claire,你點會唔滿足,唔滿足的原因應該是吃得唔夠多吧。

太多好野食的關係,食左兩三轉才換上沙律,清新是自然的,最好是還有很多冷盤,又凍肉又瓜又豆又生果又螺肉,一不小心可以係另一個令你飽的陷阱。

最重要呢到有大大個counter 煮熟海鮮,今晚吃的大大件的龍蝦鉗和龍蝦尾,以芝士為主烹調得引人入勝,我愛龍蝦的瘋狂,在這個菜最能體現,足足吃了一大碟,令我吃咁多你就知有幾好食有幾扺食。

泰式咖哩布朗蟹又是另一搶鏡海鮮,味道惹火,蟹肉雖沒有大大啖,但也叫你吃得快樂。

上半場我講完,我想你冇想過以土瓜灣的八度海逸酒店可以咁多野食,N小姐,我錯了,原來呢度好平好抵食,大約你應該在這裡寫食評,可能你會想有幾平呀,咁誇張,如果N小姐連立法會掉過的午餐肉都可以做過晚餐,咁樣你就知呢一課如何慳家地吃一餐滿載而歸的自助餐一定係攻略。

N小姐說熱食中她喜歡的是那個羊架,的確,完全冇羶味,氣味動人又野性的叫你一定會吃至少兩件才收手。

湯品有中有西,都是悉隨尊便,我試過兩樣都好。

燒味是standard的好,你絕對值得吃,不會浪費肚的位置。

燒腩仔,燒得又脆又乾身又少油份,乾爽得如塗上baby Johnson ,那種美味此處才有,平時在西餐廳二百多a la carte的美味,為你送上。

大大條的蒸魚,絕不能錯過,去得快,但番貨都快,自助餐是此服務,還有什麼好說。

因為萬聖節的special 做了的香辣茄汁肉眼球和蟲蟲茄蓉肉醬意都不錯,不會因theme而草草給你食物,小朋友食得最開心。

那些炒露荀,龍脷枊,串燒和炒蜆都幾好。

生果當然有,唯一的弱點就是選擇小一點。

甜品都有很多基本的選擇,梳乎里燉蛋慕絲乜都有,但最好的是那個芒果拿破崙和蛋白杏仁茶。

葡撻是我的推薦,還有這個雪條,來自馬來西亞的特別美味。

另外,這裡的爆谷也做得好好,食勁飽我們也不停手咁食,絕對是你很容易錯過的遺珠。

還有Haggen Dazs 的雪糕,愛甜的又怎能錯過呢。

總括來說,呢堂滿載而歸的自助餐可以多平,taste of the tea 的這個theme 不用五百,而且在這個link 可以有折扣優惠,你說這課是不是必修呢?

8度餐廳

土瓜灣九龍城道199號8度海逸酒店地下
2016-10-19
2016-10-25 4416 浏览
家陣食Buffet,動軋六、七百個大洋,仲唔保証有生蠔 (港人至愛?)食,縱使多不甘心,亦要乖乖付鈔。若然,有龍蝦有即開生蠔有蟹腳,同埋煎鵝肝,連加一埋單四百蚊鬆啲,你又點睇?土瓜灣的8度海逸,無花無假,堅係呢個價。在一日之內掛齊黃紅黑雨的那天,無懼風吹雨打,跟朋友前來品嚐抵食Buffet,順便讓我回味下當年在土瓜灣巡鋪既日子。可惜的是,有一位朋友因交通問題,來不了。 凍海鮮有青口、蝦、蟹腳與翡翠螺,質素跟坊間大部份的酒店自助餐無異,我還是留力,進攻即煎鵝肝。 看著師傅在煎滿Pan的鵝肝,香氣四溢,急不及待要番件。好很厚身的鵝肝,入口溶化,甘香味美,口感尚佳,如多士可以更脆口,就無得彈。 龍蝦也有兩種做法,我會喜歡芝士,即使較漏,也無妨,加多個伊麵墊底仲好。 即開生蠔有兩款,分別是法國代表Fine de Claire,與及美國住麗Pacific Oyster,法國生蠔從來穩陣,反而大隻的美國蠔,更有驚喜。 吃罷以上皇牌食物,飽了一半,但也想繼續我愛的莎樂美腸、火腿和芝士。   刺身壽司之中,竟發現有和牛刺身,好大膽的安排,只要你肯踏出第一步,試一口。 熱盤選擇比想像中多,有中式有

土瓜灣的8度海逸,無花無假,堅係呢個價。

熱盤選擇比想像中多,有中式有西式,仲有印度嘢。其中最欣賞的,必要數到羊架,肉質嫩,羊羶味來得恰到好處,絕不似一般Buffet的熱葷。另外,咖喱蟹亦出色,朋友好像吃了三轉。

再講,這裡的燒味,比預期中好,叉燒唔怕韌,仲有油雞食,新鮮出爐的燒肉,更大受歡迎。

呢度既爆谷,真有水準,好想拿回家,睇歐聯時會大派用場。

齊心就事成,夾好每人拿一點甜品,拼湊成慰藉甜胃的最佳禮物。由於臨近萬聖節,當中不乏節日甜點,如南瓜造型的蛋糕,同埋鬼眼的果凍。

然而,個人認為最精彩的,仍是店家的招牌芒果拿破崙,果肉鮮甜,酥皮清脆。再者,士多啤梨蛋卷,輕怡軟熟,同樣得到高分數。

好幸運,回家之時,已停雨,還要多謝朋友車我回去,真係唔話得。

1K
2016-10-25 1449 浏览
呢排真係有食神,成日都有機會食我最喜歡的Buffet,之前就因為屋企做節,而今次,則因為有台灣朋友來香港旅遊,而他及女友住的是位於土瓜灣的八度海逸酒店,約他倆食晚飯,他們說俾酒店大堂Cafe 8 Degrees 的 Halloween 主題自助晚餐深深吸引,好,之前食過這裡的海鮮Buffet 非常唔錯,又睇下今次水準如何。話明用Halloween 做主題,南瓜頭、嘩鬼面具以及蜘蛛網等一系列應節裝飾當然少不了,由大門開始一直佈置到食物區及座位區,充滿氣氛,台灣朋友勁開心。由於阿J 今日好肚餓,所以今次唔係由沙律區開始食,而係即刻去凍海鮮區剝海蝦以及加拉斯加蟹腳俾佢醫肚先;海蝦水準同上次一樣高,肉質鮮甜彈牙,蝦頭仲要多膏,正。蟹腳大隻多肉,阿J 食得好開心,梗係啦,有人剝埋俾佢食嘛。今次只係食咗少量體積龐大的翡翠螺同埋青口,因為留肚食這類的王牌之一 ~ 生蠔;有美國的Pacific 及法國的Fine de Claire,雖然法國的較重海水及蠔味,但今次美國勝出,除了一貫的肥美大隻外,超級鮮甜,難怪這個區域成晚都咁受歡迎。食開海鮮,唔好俾佢停啦,轉身去魚生刺身區。今晚的刺身絕對有驚喜,約有8
食開海鮮,唔好俾佢停啦,轉身去魚生刺身區。今晚的刺身絕對有驚喜,約有8款,頗多選擇,全部新鮮味甜,除了大路的吞拿魚、三文魚、鯛魚、魷魚及北寄貝外,特別推介油脂豐盈的油甘魚以及鮮甜爽口的馬刀貝,驚喜位係和牛刺身,台灣朋友有點驚訝自助餐有這種貨色。
照顧完阿J,係時候照顧下自己喇。鍾意食龍蝦的今晚有福了,有兩款即製龍蝦,分別係用即焗及芝士炒,焗的夠乾身,將龍蝦本身的香甜完全保留在肉質內,加埋多到好似假的膏,睇相都知吸引。
而芝士香炒龍蝦香味十足,芝士配龍蝦,天造地設的一對。
提到香,不能不提這道香煎鴨肝,煎得香口,每件鴨肝都肥美厚身,連埋多士一啖咬落去,滿足呀!
身為牛魔王的我,當然不能錯過燒牛肉,牛肉味濃,唔錯。
而阿J就非常欣賞新鮮出爐的原條燒腩仔,肉質鮮嫩無比。
有牛有豬,當然唔少得羊啦。燒羊扒夠晒大件啖啖肉,而且沒有羊羶味,啱晒我。
一輪衝鋒,我決定食啲沙律 refresh 一下。新鮮的沙律永遠是最好的消滯選擇。
稍稍休息完,係時候試吓其他熱盤,選擇都唔少,等我試吓一口氣講比大家聽有啲咩:泰式豬頸肉、翡翠炒蝦球、香煎龍脷柳、雜錦串燒、香草牛肋條、辣椒炒蜆、馬拉盞炒椰菜、中式點心、韓式炸雞翼、椒鹽比目魚、豉汁炒涼瓜、炒蘆筍、炸薯角,咖喱則有雜菜、牛及雞選擇,而當中我特別喜愛超級香口的泰式咖喱炒麵包蟹,而今晚是以Halloween 作主題,咁當然唔少得搞鬼造型的香辣茄汁肉眼球及蟲蟲肉醬意粉。
係咪好豐富呢?唔好忘記仲有甜品區。熟我嘅人都知我一向唔太好甜品,但8度有幾樣甜品係我必食的。第一樣係以芒果做主題的所有蛋糕及甜品,因為佢哋用的芒果每次都超級香甜,而且每件都用上大量芒果,絕不欺場,加上蛋糕質地鬆軟,真係食到停唔到口;第二樣是這裏的名物拿破崙蛋糕,鬆脆的千層酥配無敵香芒,瞬間被秒清;第三樣是這裏的新鮮爆谷,溫度及甜度適中,每次來我起碼食三大碗;而今次,多咗一樣吸引我食的,就係在Buffet好少見到的雪條,這條雪條並唔係普通貨色,而係好多人去馬來西亞都會大量入貨的名物,台灣朋友就鍾意椰汁芋頭味,真材實料的紫米露味就最合我心水,搞到我冷落了平時最喜愛的Haagen-Dazs雪糕。
大家成晚非常忙碌出出入入攞食物,話咁快就食咗一晚,台灣朋友非常享受,有朋自遠方來,當然由PJ 請客,阿J好醒目醒起可在8 度海逸酒店的網頁預先列印八折優惠劵,折後連加一每人都係四百多元,係咪好抵呢?難怪今晚雖然天氣欠佳,但都接近9成滿,台灣朋友更加已經商量緊離開香港前喺度食多一餐。
2016-10-18
優惠券
適逢生日月有半價優惠,平常心來嘗嘗,結果十分有驚喜!有齊生蠔、鵝肝、龍蝦、皇帝蟹腳..全部係my favour!!!即點即開生蠔,有美國蠔同法國蠔兩款~一到場急不及待取生蠔,每次可取兩隻~生蠔挺肥美飽滿,入口滑溜溜~此款法國蠔海水味較重,美國蠔比較creamy同甜,個人喜歡美國蠔多點~除了即點即開生蠔,還有即席煎鵝肝..心心眼中~厚厚的鵝肝,比多士還要厚!!鵝肝外層煎得金黃、香口,入口溶化,而底層的多士也保持脆度 ~配上特設的黑松露醬汁,先感到鵝肝入口溶化..再來黑松露的回香,一整個搭!!必試!海鮮區有蝦、蟹腳、翡翠螺、青口..等~皇帝蟹腳挺大隻,啖啖肉!鮮甜得來帶點海水味~說到海鮮,不能錯過即炒龍蝦~看見大廚不停煮..不停refill~龍蝦幾大隻,易於起出龍蝦肉,啖啖肉!肉質彈牙,配濃濃的芝士香草忌廉汁,香濃美味~刺身整體都新鮮,不過對住生蠔、鵝肝、龍蝦、蟹腳,刺身突變得不重要XD食左咁多生冷野,整返碗熱湯~有中式、西式湯兩款供選,來碗杞子螺頭燉雞,幾足料 ! 感覺夠火喉又清甜~有多款生果同沙津~芝士撻帶微暖溫度,喜歡它撻皮夠脆,芝士味濃,如果芝士饀再流心點就更棒!豆腐花夠滑溜!更設
適逢生日月有半價優惠,平常心來嘗嘗,結果十分有驚喜!

即點即開生蠔,有美國蠔同法國蠔兩款~
一到場急不及待取生蠔,每次可取兩隻~
海鮮區有蝦、蟹腳、翡翠螺、青口..等~
皇帝蟹腳挺大隻,啖啖肉!鮮甜得來帶點海水味~
說到海鮮,不能錯過即炒龍蝦~

看見大廚不停煮..不停refill~
龍蝦幾大隻,易於起出龍蝦肉,啖啖肉!
肉質彈牙,配濃濃的芝士香草忌廉汁,香濃美味~
食左咁多生冷野,整返碗熱湯~

有多款生果同沙津~
芝士撻
豆腐花夠滑溜!更設有糖水及紅糖供自己調味,滿貼心~
芒果拿破崙厚切的芒果肉配滑滑的吉士忌廉,酥皮脆得來入口鬆化,喜歡它鬆化得來又不會咬一口散晒~
焗朱古力心太軟,這個要留意幾時出爐~

蛋糕外脆,中間仍是軟,一切開朱古力漿流出來,令人期待既畫面出現了!
雪糕都有兩款品牌選擇 Häagen-Dazs 、Dreyer's~
飲品方面除了包一杯餐飲外,還設橙汁、蘋果汁及涼茶供取,實行可任飲任食~

其實仲有多款熱食,不過我個肚放唔落..XD 只怪我不停食生蠔、鵝肝、龍蝦、蟹腳,感覺快D回本麻!
题外话/补充资料: 生日月有半價優惠
2016-10-06
信用卡優惠
  • 鵝肝
  • 龍蝦
2016-10-18 2790 浏览
常常在想, 如果在自助餐中,生蠔能與長腳蟹並存就好了!  之前有找到過一間,但價格偏高。 經朋友介紹下,終於找到這家有齊多種矜貴美食,而價錢亦相當吸引的8 度海逸酒店。生蠔有兩款, 法國的Fine de Claire   與 美國的Pacific Oyster,我就較喜歡法國的, 重海水味又夠爽身, 每人每次可取2隻。行過少少, 有勁搶手既芝士龍蝦, 大大隻鮮甜爽彈。再行過少少, 有即煎鵝肝, 爆油感十足, 配上黑松露醬汁,更顯惹味。再來個芝士拼盤,每款試少少已經好回味了﹗刺身大約有八款,魚生佔3-4款, 最囑目的, 有和牛刺身, 好牛人士不要錯過啊~凍海鮮有長腳蟹、青口、蝦、螺, 長腳蟹都幾鮮甜多汁, 不錯啊!還有比餐廳扒餐還要大件的羊扒, 沒有羊羶味, 肉質爽嫩,只略嫌未夠惹味!果汁無限添飲。仲有中西湯水,這晚是杞子螺頭燉雞湯,又幾真材實料啊,好滋補。照顧到不同國藉, 有惹味燒味。又有印度咖哩,甜辣的香氣與味道,就是只用汁伴飯也可吃個飽!沙律有拌好的,亦有自助的, 蠻多選擇。熱葷有多達十款, 有豉椒炒蟹、飯麵、魚等, 不過我已好飽了.....吃得飽飽之際, 走到甜品區, 只望我能再
行過少少, 有勁搶手既芝士龍蝦, 大大隻鮮甜爽彈。
再來個芝士拼盤,每款試少少已經好回味了﹗
果汁無限添飲。
沙律有拌好的,亦有自助的, 蠻多選擇。

吃得飽飽之際, 走到甜品區, 只望我能再吃下去,蛋糕款式蠻特別的。
香蕉朱古力蛋糕, 北海道草莓卷、梳乎厘、櫻桃撻、冧酒批等等等等...... 想不到, 自助餐甜品都可以咁正!  海棉蛋糕做得好鬆軟,而且不鞋口, 全部的甜度都控制得好好!  不會吃到喉嚨不舒服的感覺。
當然不能錯過芒果拿破崙, 很快便被搶清! 甜甜的芒果,  鬆脆的酥皮,一口咬下時容易分離, 必吃!
還有葡撻、金黃芝士撻等等,味道不錯,若果再熱一點及有流心狀態就perfect了。
旁邊還有滑溜豆腐花, 有專人為你盛滿一碗 , 這樣就衛生得多了。
即製心太軟, 都不會太甜太膩,但就要看看是否有運氣拿到個流心的了!
雪糕有哈根大師、 dreyers、韓式雪條。
我不能太生冷, 就來個生果盤好了!
今餐真的吃回本了, 好滿足的同時,已計劃下月再來捧場!
2016-10-12
2016-10-11 1903 浏览
距離上一次食buffer已是兩年前🙈難得有朋友生日就去食buffer慶祝下👭呢間酒店係朋友指定的,我絕對有理由懷疑🤔原因係酒店太近佢屋企嘅關係😂。一早book定位,諗定食嘅先後次序😂事關朋友教路要食「回本」先係食buffer嘅精髓😆。第一站係海鮮站🦀,朋友一去到已經好興奮去狂拎生蠔同蟹腳。而我見到甜品😍忍唔住打破同朋友嘅策略。對我黎講食buffer其實間間都差唔多,但甜品就好重要😋聽聞呢間酒店嘅芒果拿破崙好出名,可惜我幾次去拎都唔夠人快手😔,一出就已經被人拎哂,睇黎呢款甜品真係實力派😆。整體呢間酒店嘅buffer都唔錯,特別係服務員好nice,重點當然希望下次去可以食到芒果拿破崙👻😋

2016-10-07
  • 甜品
  • 芒果拿破崙
$138在酒店食個afternoon tea, 價錢尚算公道。作為酒店住客,更可以用$88優惠價品嚐,更加超值!(需向酒店櫃台取得優惠劵,加一以原價計算)期間限定有芒果以及夏日鮮果這兩款下午茶當然兩款都要試啦!夏日鮮果下午茶,最正都係個單骨雞翼同鮮果西米露。其他西餅、拿破崙都係酒店餅舖出品,不過不失。而芒果主題下午茶,都係橙黃色系,選料有心思,包括配芒果粒醬的麥樂雞、惹味芝士撻、黑松露味薯蓉等。記得由咸點食到甜點,低至高呀。美中不足的是開邊的蝦都沒有清理蝦腸......同埋塊包都好淋、有風......由於時間關係,吃到鬆餅已經涼了,這些層塔下午茶,會有方法改善嗎?最高這層的糯米包厚肉芒果超好食,好有𡁻口;芒果拿破崙都唔錯。跟餐附送芒果沙冰同熱飲;夏日鮮果餐就送波蘿沙冰同熱飲。今次加埋一,只需$101.8一位,淨係食環境氣氛都抵返曬!如果覺得交通不便,其實酒店在尖沙咀、紅磡港鐵站都有免費穿梭巴士可以坐架,上酒店網check下時間啦!

期間限定有芒果以及夏日鮮果這兩款下午茶
當然兩款都要試啦!
夏日鮮果下午茶
芒果下午茶
跟餐附送芒果沙冰同熱飲;夏日鮮果餐就送波蘿沙冰同熱飲。
芒果沙冰
今次加埋一,只需$101.8一位,淨係食環境氣氛都抵返曬!

2016-08-05
$101.8 (下午茶)
庆祝纪念
生日