8度餐廳

Café 8 Degrees
2017-06-26 711 浏览
今日係好姊妹嘅生日,大日子,所以決定食buffet慶賀吓,呢間酒店buffet 想試咗好耐,不過見到好多喊,所以一路都唔敢試。但有一位好姊妹提意食呢間,我地呢D義氣仔女,梗係兩脅插刀,食就食喇。一入到餐廳,環境都OK,不過就比較逼夾D!食物種類款式都好多不停refill ,侍應生服務好好,盡量會滿足客人需求!而家呢D服務已經好難得有法國、美國兩款選擇,新鮮有肉呢個甜品必食星期一至四,中銀咭付款有82折
今日係好姊妹嘅生日,大日子,
所以決定食buffet慶賀吓,

一入到餐廳,環境都OK,不過就比較逼夾D!
即開生蠔
有法國、美國兩款選擇,新鮮有肉
芒果拿破崙
即開生蠔
芒果拿破崙
棉花糖
2017-06-26 10172 浏览
前排要趕功課, 又要返工, 真係好攰….終於完成晒真係要好好嘆返餐, 約左同學們齊齊食8度海逸酒店慶祝一番。幾年前食過一次, 質素好高, 係OPENRICE好多好評。而且係OPENRICE 有COUPON (82折)8度海逸酒店近土瓜灣, 地點其實唔算方便, 原先坐的士, 但放工時間一定好多人, 我又想準時去食, 所以準時放工坐28號巴士, 落車行大約10-15分鐘到達。餐廳位於地下個層, 入到酒店轉右直行即到。去到大約6點半, 我地開始食大餐啦 !!餐廳的生蠔及芒果拿破侖最出名, 甜品留返最後, 主攻生蠔及前菜先。食物種類真係好多, 不論冷盤, 沙律…飲品方便亦係包埋。生蠔即開, 而且人手好足, 基本上唔駛排隊就有, 生蠔食左幾轉好新鮮, 沾上檸檬汁就夠。磨菇湯足料, 食到碎磨菇粒燒特級牛肉好受歡迎, 需要排隊先有, 肉質夠滑, 香口煎鵝肝多士即煎即拎, 好搶手, 停不了手~刺身壽司刺身大約有5-6種, 味道正常, 反而食不多, 寧願食多轉生蠔熱盤亦不會輸蝕, 熱盤都有約20款, 大石斑都出左幾轉, 又有燒肉等等.....唔怕你食唔飽最後就係甜品啦 ! 甜品區一開始已經聚集好多人,

麵包
飲品區

生蠔大隻又肥美

磨菇湯足料, 食到碎磨菇粒
磨菇湯

燒特級牛肉
好受歡迎, 需要排隊先有, 肉質夠滑, 香口
燒牛肉

煎鵝肝多士
即煎即拎, 好搶手, 停不了手~

燒肉

最後就係甜品啦 ! 甜品區一開始已經聚集好多人, 相信吸引到食客已分不清甜品幾時食啦 !

芒果拿破侖真係無得輸, 其他蛋糕亦好吸引, 仲有梳乎厘添 !今晚真係捧住個肚返屋企啦 !
梳乎厘
燒肉
梳乎厘
  • 芒果拿破侖
2017-06-19 719 浏览
父親節尼左8度海逸酒店食 早午自助餐,今次係第三次尼啦!咁覺得今次好食d呀~之前食過早餐同晚餐都覺唔算太好食,屋企人話想食下早午餐,咁今次食早午餐 比我想像中好得多呀~ 三百幾蚊位 唔算貴,食物選擇唔算太多,款式唔係太特別,但大部分味道都幾好食,差唔多全部都有食下,最好食既都係芒果拿破崙,賓尼迪蛋都好味,都可以再尼食下早午餐既~
2017-06-18
父亲节
  • 賓尼迪蛋
  • 甜品
  • 芒果拿破崙
小一最後一個評估終於完結了,小妮子同我終於可以輕鬆下,同佢去玩下食下,就像讀幼稚園時般自由自在。今次近一點不過海,來到紅磡8度海逸酒店,之前已聽朋友說好划算又好味﹗趁有新Tea Set,就來嚐嚐囉﹗與韓國暢銷化妝及美容品牌TONYMOLY攜手打造的抹茶水潤下午茶,以熱賣產品THE CHOK CHOK綠茶水潤系列為靈感,巧製了多款京都宇治抹茶的鹹甜美點,實行由內至外發揮抗氧力量。另外,每位可獲贈TONYMOLY「綠茶水潤系列」體驗套裝1份及港幣$50元購物現金券,首200名讚好8度海逸酒店及TonyMoly HK Facebook 專頁的下午茶顧客更可獲贈TONYMOLY送出「綠茶水潤系列」精美旅行套裝1份啊﹗簡約三層架中,帶出十款抹茶美食:皇牌芒果拿破崙抹茶意大利芝士餅抹茶法式焦糖燉蛋抹茶紅豆忌廉卷英式鬆餅(配綠茶忌廉)煙三文魚抹茶蕎麥麵炸薯條伴抹茶鹽芥末鮮蝦沙律黑松露蟹肉沙律法包脆炸蜜糖雞翼茉莉綠茶這裡的甜點,無容置礙地有水準的,皇牌芒果拿破崙的酥皮層好薄脆,熟甜芒果色美味美。抹茶紅豆忌廉卷好鬆軟,好想吃多幾件啊﹗抹茶意大利芝士餅好幼滑,抹茶味道恰好,加到芝士中,既可中和芝士的膩,也

簡約三層架中,帶出十款抹茶美食:
皇牌芒果拿破崙
抹茶意大利芝士餅
抹茶法式焦糖燉蛋
抹茶紅豆忌廉卷
英式鬆餅(配綠茶忌廉)
煙三文魚抹茶蕎麥麵
炸薯條伴抹茶鹽
芥末鮮蝦沙律
黑松露蟹肉沙律法包
脆炸蜜糖雞翼
茉莉綠茶

抹茶意大利芝士餅好幼滑,抹茶味道恰好,加到芝士中,既可中和芝士的膩,也掩不住那醇香濃厚的抹茶味。

抹茶法式焦糖燉蛋同樣出色,蛋香滑溜,甜度討好﹗

原來炸薯條除了配芝士/黑松露醬外等,伴抹茶鹽也一樣惹味,反正炸薯條都是要灑鹽的,換上抹茶鹽更受歡迎。

可口的脆炸蜜糖雞翼,就算放涼了也一樣脆口,吃前沾點蜜糖,減低熱氣感﹗

黑松露蟹肉沙律法包,啖啖鮮甜蟹肉中滲出陣陣黑松露味道,矜貴美味﹗

煙三文魚抹茶蕎麥麵,清涼冷麵加上脆口蟹籽,果腹又消暑。

供應期:
6月12日至8月31日下午3時至5時供應

售價:
原價港幣$184.8 (酒店eShop超值優惠價每位港幣$134.8)
已包括以原價計算之加一服務費
2017-06-13
$134.8 (下午茶)
前排有幸同朋友一齊參加SkinFood FB活動兩個都抽中左份下午茶餐柚子清新下午茶餐分左兩個不同嘅組合在場都高朋滿座好多人都食TEA SET右一'水玄餅'我系第一次食,配合黑糖汁幾清甜,又唔會太漏右二 '蟹肉蛋撻'甜甜咸咸幾特別左一'柚子蝦沙律'用柚子肉配蝦仁,好match好清新左二'柚子雞肉多士,可能柚子肉有D濕令多士稔身左,有D失望,仲有一陣泰式辣醬味🙈上層系楊枝甘露布甸同芒果拿破崙右 '楊枝甘露布甸'無咩特別同一段嘅差唔多左 '芒果拿破崙'聽聞系酒店嘅皇牌的確唔錯,連我哩個唔食拿破崙嘅人都覺得好食中層系芝士蛋糕同柚子泡芙泡芙配搭柚子味道不錯,但上面層朱古力略甜👌🏻下層系蜜糖雞翼同墨魚咀本身無咩特別但點埋個蜜糖柚子汁有莫名嘅夾,值得一式!如果以原價$168嘅價錢,都算平平地High Tea嘅好選擇,在場仲可以免費refill不同嘅野飲另外,佢地仲有一個芒果Tea Set都好多大叫,如果下次有時間,的確可以試下
前排有幸同朋友一齊參加SkinFood FB活動

兩個都抽中左份下午茶餐

分左兩個不同嘅組合

在場都高朋滿座好多人都食TEA SET

右一'水玄餅'

我系第一次食,配合黑糖汁幾清甜,又唔會太漏

右二 '蟹肉蛋撻'
甜甜咸咸幾特別

左一'柚子蝦沙律'
用柚子肉配蝦仁,好match好清新

左二'柚子雞肉多士,

上層系楊枝甘露布甸同芒果拿破崙

右 '楊枝甘露布甸'
無咩特別同一段嘅差唔多

左 '芒果拿破崙'
聽聞系酒店嘅皇牌
的確唔錯,連我哩個唔食拿破崙嘅人都覺得好食

中層系芝士蛋糕同柚子泡芙

泡芙配搭柚子味道不錯,但上面層朱古力略甜👌🏻

下層系蜜糖雞翼同墨魚咀

本身無咩特別但點埋個蜜糖柚子汁有莫名嘅夾,值得一式!

下午茶
試食活動
2017-05-19 1399 浏览
嗜甜的我,早前聽甜友推薦這裡的甜品如何出色,早就心動不已,這夜就和幾個同好前來嚐新。土瓜灣交通雖然並不十分方便,但只要食物吸引,對於我們這等饞嘴之人又算得上什麼?真不禁要唱一句「互助互勵又互勉,那怕去到遠遠那方⋯」呢。這裡的自助餐時段比一般的都要早(6pm~9:30pm),打算來這裡試試的朋友仔,敬請留意。習慣早到,趁沒什麼人便到處拍照。甜品是這裡的亮點,兼是本人的至愛;當然忍不住先睹為快啦。種類及款式也真是不少,賣相也蠻不錯,如不是友人阻止,我是真的會先吃甜品的。那先將注意力轉移,到我的另一心頭好 - 沙律吧逛逛吧!多種不同的沙律菜以供選擇,另有番茄、薯仔、紅腰豆,澆上喜愛的醬汁 - 有日式芝麻醬、黑提醋汁、千島汁、凱撒汁、更可加入脆煙肉、脆麵包粒、巴馬臣芝士片;每樣拿少許,便已成滿滿的一碟了。爐端燒是這次自助餐的主題,海鮮、燒鳥、菇菌、和牛齊備;包括有墨魚咀、魷魚、冬菇、雞中翼、雞軟骨、和牛粒串、大蝦、多春魚;材料新鮮加上廚師控制火候得宜,沒有不美味的道理,拿了滿滿的一碟回去和朋友一起分享。爐端燒隔隣便是即開生蠔(法國及美國),即點即開的當然寧舍不同,也是我的囊中物之一。最愛的日本

習慣早到,趁沒什麼人便到處拍照。

生蠔

最愛的日本刺身壽司原來就在背後,有軟殻蟹壽司、火焰壽司、蟹柳、鱆紅魚、三文魚、吞拿魚、油甘魚、墨魚、甜蝦、北寄貝、玉子;唔貪心,每樣只拿三件和朋友一起分享也不為過呀。
壽司

熱食區陣容強勁,計有:

燒鴨、油雞、叉燒、清蒸海班、精選義大利麵、白酒忌廉汁燴海鮮、香草烤羊扒、馬拉盞炒椰菜、櫻花蝦蟹子炒絲苗、蒸點心、

泰式咖哩麵包蟹、紅酒燴牛尾、花雕蛋白蒸皇后蟹、燒特級牛肉、煎鵝肝伴黑松露汁、香煎龍脷柳、燒雞扒、辣椒膏炒花甲、翡翠炒蝦球、椒鹽白鰆魚、精選時蔬和薯角⋯真是一口氣都講不完;還要留肚吃甜品,只敢淺嚐一二,當中的香草烤羊扒、清蒸海班和椒鹽白鰆魚就最合我口味!

香草烤羊扒

沿途嗅到香噴噴的咖哩味,原來是咖哩羊肉、咖哩雜菜、咖哩雞肉,合著印度奶油燴飯、白飯或烤脆薄片一起食用,滋味得緊!

喜愛冷盤的朋友,可選海螺沙律、松子仁南瓜沙律、煙三文魚、泰式酸辣鳳爪、炒雜菌沙律、煙鯖魚柳和海鮮沙律,

牛魔王們當然是經常徘徊於這個檔口啦 - 聽友人説這個燒特級牛肉是滿有肉香兼Juicy呢。我就幫襯什錦凍肉盤、番茄水牛芝士沙律和煎鵝肝伴黑松露汁,各自各精彩!

到回本區啦,這裏的凍海鮮計有青口、大蝦、翡翠螺及皇帝蟹腳等,雖然已半飽,還是淺嚐了少許才甘心。
冷盤

燉湯是我至愛之一,今次是蟲草花煲雞湯;味道濃郁滋潤兼有食療作用,當然要飲上一大碗才滿足。

這裏的羅宋湯是不含牛肉的,但一大碗燉湯落肚後已沒有空位「收留」它了。
燉湯 . 羅宋湯

芝士拼盤也有好幾種選擇,配上餅乾或雜菜條更是好吃,油漬番茄乾、醃製洋蔥、黑橄欖更可自由配搭。
芝士拼盤

終於到我最愛的甜品了,包括有招牌芒果拿破崙、柑子蛋白卷、香蕉卷、朱古力慕絲、鮮雜果白酒啫喱、紐約芝士餅、班蘭蛋糕、果汁啫喱、士多啤梨慕絲蛋糕,

焦糖燉蛋、黑糖水信玄餅、桂花糕配紅棗蓉、紫薯慕斯蛋糕、蛋白梳乎厘、芝麻慕絲,

蛋白梳乎厘

還有Popcorn、蛋白杏仁茶、牛油麵包布甸配雲喱嗱汁、豆腐花、葡撻、提子飽、鮮奶包;

Dreyers 雪糕、Haagen-Dazs 雪糕、Potong 雪條,

甜品陣容果然非常強勁,水準也真的好;當中最喜歡的有香蕉卷、芒果拿破崙、蛋白杏仁茶和鮮雜果白酒啫喱。

香蕉卷 ~ 鬆軟的外層內藏了大大條的香蕉,喜歡吃香蕉的我,當然更加喜歡。

芒果拿破崙~久聞8度的拿破崙質素很出衆,超多分量的芒果味甜而芒味飄香,那千層酥更是鬆化,custard甜而不漏;難得遇到高質素的,開心得連吃了三大件,過癮之至!

鮮雜果白酒啫喱~平凡的外表;內裡原是新鮮水果,我們眾人嘗過後也大讚出色。

蛋白杏仁茶~杏仁味香濃,加入蛋白更滑口,可惜太飽,只吃了一碗。

自助餐本身已包任飲加啡茶、橙汁及蘋果汁。

由現在開始至6月30日,在8度的官網訂位及列印優惠卷,最高可享有八折優惠,真正美味+超值!
水果
  • 鮮雜果白酒啫喱
  • 蛋白杏仁茶
  • 刺身和壽司
2017-05-14 679 浏览
一開始朋友話佢係8度海逸擺百日宴,個人感覺幾期待,但係完全估唔到會係可以咁惡劣!環境符合一間酒店應有嘅水準,但其他地方完全吾得!食物菜式:大家都係相機食先,但係全晚冇人有呢個舉動。翡翠鮮蝦球: 西蘭花炒蝦球,啲西蘭花煮到全部係暗綠色淋啤啤。😓芹香百合珊瑚蚌:尚可接受,冇特別。脆炸黃金蟹棗球:冇心思,同我係百佳惠康買嘅急凍蝦球或者街邊嘅炸魚蛋,完全冇分別!仲要係硬嘅,心係凍嘅!😖蟹肉扒雙蔬: 蘑菇生菜 ,啲蘑菇可以係半生熟都算,碟菜有蟹殼都可以證明你係用蟹再拆肉煮,但係碟菜有嘅竟然係魚骨,仲要係又長又細又尖,如果唔係有人眼利睇到嘅,俾人食咗都唔知會發生咩事!😠准杞螺頭燉雞湯:超鹹,冇雞湯味,完全係味精湯😬! 湯渣都拎走埋,吾睇菜單都吾知佢係咩湯!😩百子發財柱甫:件瓜硬到吉吾到,冇啲牙力都食吾到!😔清蒸原條大海斑:原本以為蒸魚啫,唔會出事,點知連魚磷都冇刮晒。😓金獎茶皇燻雞:只係加茶葉味嘅炸子雞,味道奇怪都算,問題係凍嘅!😳鮑魚雞粒炒絲苗:好大碟,但係又濕又鹹。😑添福添壽四寶茶:尚可接受,冇特別可言。服務質素:諗住食品差都算,起碼服務態度好啲。一開始派利是,啲侍應好精神,但係之前就一舊雲!

食物菜式:
大家都係相機食先,但係全晚冇人有呢個舉動。
芹香百合珊瑚蚌:尚可接受,冇特別。
百子發財柱甫:件瓜硬到吉吾到,冇啲牙力都食吾到!😔
鮑魚雞粒炒絲苗:好大碟,但係又濕又鹹。😑
添福添壽四寶茶:尚可接受,冇特別可言。

服務質素:
諗住食品差都算,起碼服務態度好啲。
一開始派利是,啲侍應好精神,但係之前就一舊雲!全程啲侍應經理都係混混噩噩,冇啲精神。
淨係不停添酒水,骨碟同碗完全冇換過,出聲要換都要等一排先有人理。態度仲差到連啲碗碟吾乾淨都可以拎出嚟俾人用!😵

諗住係喜慶節目就算啦,唔想搞咁多,點知最令人難以接受嘅係賣單時候!👹👹👹👹👹👹

嗰經理走嚟,擺低張單就話“我已經Free咗你加多咗嘅人頭費。” 我哋食套餐丫,唔係食自助餐丫,計咩人頭費丫!😈
一開始人多,坐吾晒嘅時候,要加多席嘅時候話冇咁多菜,加唔到!問可吾可以坐逼啲,冇問題,俾晒面你哋啲經理,但係要加錢嘅完全吾出聲。到埋單嘅時候先出聲!😈仲要計埋啲小朋友嘅人頭?人哋歲幾左右咋,仲要手抱同坐BB櫈,做咩要計埋嗰幾個小朋友嘅人頭?????
Free咗嗰幾個人頭費,就好似已經係天大嘅恩賜嘅嘅態度,真係令人接受吾到!😠😠😠仲話最多請我哋食自助餐了事!😖😖😖呢個解決方法真係令人好火滾!👹👹

食過咁多酒店嘅宴會飯局, 完全未試過不論係食物質素定服務態度都好,完全令人難以相信呢啲係一間香港酒店應有嘅質素!完全完全好失望!
2017-05-13
纪念日
2017-05-14 496 浏览
說起來,大家會否為慶祝母親節而頭痛? 母親節不一定要食中餐,Buffet都係一個上佳既選擇。 早幾年去食中菜,但往往要分兩段時間,又有指定套餐,毫無選擇,只好馬虎了事。 今年各大酒店都在Buffet上動腦筋,水準提高之餘,收費亦不見得太高,大家不妨考慮一下。 土瓜灣的8度海逸酒店,一向受街坊歡迎,就算是平日,都是人頭湧湧。 生蠔 有Fine de Claire 及 Pacific兩款口味,而且全是即開,質素與衛生有保證,前者蠔味濃郁,帶有海水味,而後者肉質爽甜,雖然每次只可以拎兩隻,但都值得排多兩次。 Seafood Station 有鱈場蟹腳、青口、凍蝦及翡翠螺;翡翠螺夠大隻,咬落啖啖肉又煙韌;鱈場蟹腳肉質鮮甜;青口和凍蝦在解凍過程處理得不錯。 爐端燒 同一個位置,曾經是蒸海鮮,又試過即炒龍蝦,而今日搖身一變,成了爐端燒。 有大蝦、多春魚、雞軟骨、和牛粒串、墨魚咀及魷魚,當中最推介首選大蝦及和牛粒,蝦殼烤得香脆可口,而肉質爽彈,而和牛粒充滿油香,都是令人食指大動的串燒。 刺身及壽司 有北寄貝、甜蝦、三文魚、油甘魚
說起來,大家會否為慶祝母親節而頭痛?

母親節不一定要食中餐,Buffet都係一個上佳既選擇。

生蠔

Fine de Claire Pacific兩款口味,而且全是即開,質素與衛生有保證,前者蠔味濃郁,帶有海水味,而後者肉質爽甜,雖然每次只可以拎兩隻,但都值得排多兩次。

Seafood Station

刺身壽司

北寄貝、甜蝦、三文魚、油甘魚、吞拿魚與及玉子,取了一份試試,夠新鮮,沒有絲毫雪味,不錯。

當然仲有店方名物軟殼蟹壽司

Carving Station

特級燒牛肉烤至七成熟,對於怕肉質太生的朋友就啱啱好,澆些少燒汁,味道更濃郁。

熱葷

清蒸石斑

原條條頭青班清蒸,肉質細嫩,三扒兩撥只淨魚骨,真快手。

泰式咖哩麵包蟹

咖哩夠香,辣度不會太強,只是部份蟹鉗位,還未敲破,吃起來有難度。

花雕蛋白蒸皇后蟹

蟹汁都跑到蛋白裡,加上了酒香,好味。

香草烤羊扒

又是烤得較熟,但羶味不重,肉質帶嚼口,平常客人應該易於接受。

辣椒膏炒花甲

夠晒辣,花甲吃起來只是部份有砂,都幾惹味。

大家仲可以品嚐到翡翠炒蝦球、椒鹽白鰆魚、紅酒燴牛尾、燒雞扒、櫻花蝦蟹子炒絲苗、白酒忌廉汁燴海鮮、精選義大利麵、中式點心、馬拉盞炒椰菜、香煎龍脷柳、咖哩羊肉、咖哩雜菜或咖哩雞肉,相信不難找到合心意的。

燒味

燒鴨、油雞和叉燒雖然未至於出色,但合格有餘。

Cold Cut

海鮮沙律、煙鯖魚柳、煙三文魚和雜錦凍肉盤

中湯是蟲草花煲雞,夠火喉,喝起來幾滋潤,而羅宋湯就連洋蔥都煲至軟稔,辣辣地幾醒胃。

想吃得健康?可以來份自製沙律

Dessert Station

大家一定要留些少空間比甜品,先試一下哈根大師Almond Panna Cotta味同香草味雪糕

Dreyer's雪糕 New York Style Blueberry Cheesecake 同埋Manila Super Mango,最難得幾款味都沒有衝突,反而各自精彩。

加上有泰式雪條,單是大樹菠蘿味,已經俘虜了大家的心。

甜品中以芒果拿破崙即製梳乎里值得推薦給大家,兩者同樣是店方名物,拿破崙依然酥化芳香,絕對不能錯過,而梳乎里輕柔綿滑,食多杯都不怕。

其實仲有桂花糕配紅棗蓉、水信玄餅、焗法式車厘子撻、紫薯慕斯蛋糕、焦糖燉蛋、芝麻慕絲、柑子蛋白卷、紐約芝士餅、士多啤梨慕絲蛋糕、鮮雜果白酒啫喱、班蘭蛋糕、香蕉卷、蛋白杏仁茶、牛油麵包布甸配雲呢拿汁、提子包、葡撻、鮮奶包及小朋友至愛的爆谷,完全把甜品區填滿了,真開心。

飲品

而飲品有蘋果汁、橙汁、檸檬茶、紅茶及咖啡,完全無須另外加錢,又可以比少一筆。

如果想豐富一點,另加 $48,可以任飲果汁,加 $88的話,可以飲用啤酒及酒類,至於 $118就連氣泡酒及soft drink都是free flow。

看來不只是母親節,大家都可以帶老人家來渡過一個滿足的晚上。
Happy Friday!貌似大家還是最喜歡看 buffet 文,所以甜魔媽媽又冒著爆肚的危機,送上土瓜灣8度海逸酒店 Café 8 Degrees 自助餐食記。除了皇牌必食芒果拿破崙,餐廳又提供兩款即開生蠔、鵝肝、燒特級牛肉,以及新出瀛味爐端燒,折實連加一$412.2起,非常抵食! 一如首訪的介紹,整家酒店及餐廳不少設計位都成8度微微傾斜;容易頭暈的朋友,在斜路段記得要大大步快快走!放心,一踏入繽紛琳琅的美食區,注意力就會被分散,不會再有問題了~這裡的自助晚餐是6點開始,約5:30pm左右門外已有食客等待,平日晚上也有8-9成滿,魅力可見一斑,所以訂位(最好經 E-shop 買餐劵再訂位,享受最大優惠)是必須的。進場後先見到任飲橙汁、蘋果汁及凍檸茶,另一邊還有自助熱茶/咖啡/檸檬汁等。 進到食物區,先是切件水果,包括 buffet 打底之寶火龍果、清甜菠蘿、蜜瓜,以及清熱一流的西瓜。之後又有不同的現成沙律及冷盤,如:煙鯖魚柳、茄子沙律、海鮮沙律、涼拌豆干竹筍、扒雜菜沙律... 還有更多的蒜泥白肉、蕃茄水牛芝士沙律(推介)、日式八爪魚沙律、煙三文魚(推介)、雜錦凍肉盤、雜錦芝

還有更多的蒜泥白肉、蕃茄水牛芝士沙律(推介)、日式八爪魚沙律、煙三文魚(推介)、雜錦凍肉盤、雜錦芝士碟,等等,選擇十分豐富。

靠牆的一邊又有更多凍海鮮及沙律吧,當晚海鮮有青口、海蝦、海螺、皇帝蟹腳(鮮甜必食);沙律吧則提供:凱撒汁、日式芝麻醬、千島汁、黑提子醋汁、脆煙肉、巴馬臣芝士片、脆麵包粒,以及不同款式的沙律菜,任君選擇配搭~

沙律吧隔壁有三款燒味:燒鵝、油雞、叉燒,水準都不錯的;同行又有清蒸大海斑,以及一中一西的五指毛桃燉海星、南瓜忌廉湯等。

由於這區多長者,餐廳設有特多的熱盤,而且水準也很好,非常適合越來越喜歡主攻熱食的我!首先是酒味不濃、口味清淡的花雕蛋白蒸皇后蟹,以及香濃惹味的泰式咖喱麵包蟹,我愛死後一款了,一連 encore 了兩次!

同樣必試還有辣椒膏炒花甲,鮮甜飽滿又惹味,敢說不少海鮮檔也未有此質素!

其他的酥炸青口、白酒忌廉汁燴海鮮、精選意大利麵、紅酒會牛尾、香草烤羊扒、上湯娃娃菜都是中上之姿,大家隨心選擇喜歡的食物來吃即可~

緊接冷盤及芝士的長檯上,還有供應:櫻花蝦蟹子炒絲苗、燒雞扒、香煎龍利柳(好吃!)、芝士年糕(新鮮出爐仍飽滿時好吃)、花蜜黑椒牛仔骨、椒鹽白春魚、蟹肉冬菇冬甫盅、兩款精選時蔬等等美食,總有一款合你胃口!

餐桌末端還有印式風味美食,選擇包括:咖喱雞肉、咖喱雜菜、咖喱羊肉(十分香辣!!)、烤脆薄片、白飯、印度奶油燴飯等等,喜歡惹味的要來一試~

在燒牛肉旁還有三款蒸點心,味道還不錯的!不過個子也不小,建議隨便抽一款吃好了,三款都吃下後,肚子都飽了一半...

這裡的燒特級牛肉從來都很高質好吃,不過當晚負責切牛肉的妹妹有點生手,改進下會更好。在燒牛肉旁邊還有香煎鵝肝伴黑松露汁,食物太多都漏拍了,但後來有取來吃,都頗厚身足料呢~

今期推廣是爐端燒,場內正正供應:多春魚、雞中翼、雞軟骨、墨魚咀、和牛粒串、冬菇、大蝦、魚類等等燒烤,香味撲鼻來,一定要留肚品嚐!

當然少不得大家期待以久的 法國 Fine de Claire,及 Pacific Oyster Totten Inlet 即開生蠔,兩款都有一定大小、新鮮好吃,蠔迷一定會滿足!

也有刺身吧,供應蟹柳、甜蛋、鯛魚、三文魚、吞拿魚、油甘魚、魷魚等等,其中油甘魚是食友的心水推介!

同場還有足料好吃的軟殼蟹壽司,以及小孩至愛的火焰壽司

最後介紹甜品:這區的龍頭當然是皇牌芒果拿破崙,經常被人橫掃,但補充也很快,拿破崙迷一定會得滿足!其餘的士多啤梨慕絲蛋糕、班蘭蛋糕、芒果拿破崙、朱古力慕絲、橘子蛋白卷、朱古力慕絲、焦糖燉蛋、紐約芝士蛋糕等等,完全是多不勝數,而且水準都很好!

其中特別要推介一下這漂亮可人的紫薯慕絲蛋糕,輕甜香滑、質感有如栗子蛋糕,但多了紫薯的芳香,是甜魔媽媽繼芒果拿破崙的第二至愛!其他的水信玄餅、杞子桂花糕、果汁啫喱、冧酒批,其實都好吃,就看大家有多少個胃了....

另一邊還有不太甜的好吃爆谷、豆腐花、蛋白杏仁茶、麵包牛油布甸配雲呢拿汁、葡撻、鮮奶包、提子包,還有新鮮出爐的焗疏乎厘、Häagen-Dazs/Dreyer's 雪糕杯,以及特別榴蓮、大樹菠蘿口味雪條!

終於將食物全部介紹了一遍,然後也是時間每款取些回來,來張豐富大合照啦!除了生蠔、海鮮、刺身等,鵝肝、爐端燒及熟食也很吸引啊!!!

當然對於甜魔來說,最傾國傾城的還是皇牌芒果拿破崙!完熟香甜的芒果、恰到好處的香滑吉士,連同酥脆鬆化的拿破崙餅,組合真的很美味、超美味、太美味(重要的事說三次)!!!

去到尾段,除了兩大碟甜品拼盤,還取了焗疏乎厘,以及香滑豆腐花(這個也十分好吃!),飽足不得了;當然,最愛還是皇牌芒果拿破崙,每次都要吃上兩件以上!

天呀,為什麼你會這樣美味?為了拿破崙,相信不久後又會再來了......
2017-05-10
2017-05-01 3744 浏览
大家可能都覺得去土瓜灣非常不便,既沒有地鐵,也沒有太多車直達,可是對於自小居於此地的小弟卻不會感到不便。鐵路可能對大家來說是不可缺少,但正因如此,該區都偏向以區內人為主,做到靜中帶旺的境界。不過,隨著港鐵的入駐,不少商家也看準機會而提早發展,於區內起了不少新酒店,其中一間就是8度海逸酒店。 無論區內區外的朋友都知道這兒相當有名,皆因她們的自助餐非常抵吃,就在上星期,喜歡吃自助餐的小弟終於也來到了近在天邊,遠在眼前的8度餐廳了,碰巧還是主打爐端燒,真是開心! 食自助餐都是離不開回本食物,首先當然是即開生蠔,當晚有兩款,分別是美國及法國的,即叫即開,鮮甜肥美。而其他還有蟹腳、青口、翡翠螺及凍蝦等等,不求款式多,只求鮮味,所以吸引了不少食客。 一輪海鮮後,還是拿點頭盤沙律先,好似無咁大罪惡感,可是,看見有肥美的刺身壽司,又會忍唔到口去拿點來吃。不過,要數邪惡的是為何有口水雞及茄子等的冷盤,兩者都是小弟喜愛的食物。 還未到戲肉已有半飽,還是盡快去拿點熱葷先,都有不少海鮮熱葷,好像泰式咖哩布朗蟹、辣椒膏炒花甲、花雕蛋白蒸皇帝蟹及香煎龍脷柳等等,味道不錯,客人們及侍應們互

還未到戲肉已有半飽,還是盡快去拿點熱葷先,都有不少海鮮熱葷,好像泰式咖哩布朗蟹、辣椒膏炒花甲、花雕蛋白蒸皇帝蟹及香煎龍脷柳等等,味道不錯,客人們及侍應們互相穿梭,一盤拿完,新的一盤就到,差不多沒有空檔時間。
當然不會沒有肉類,紅酒燴牛尾及香草烤羊扒都是熱門的菜式,想飽肚一點又有點心、櫻花蝦蟹子炒絲苗及咖哩等等,款式真的說少不少呢!
今次主題是爐端燒,還是稍移玉步到爐端燒的檔位,都有不少款式可選,分別有多春魚、魷魚、大蝦、冬菇、雞軟骨、牛柳粒及雞翼等等,差不多每款都有吃到少許,其中牛柳粒及魷魚就深得小弟歡心,吃了不少。
雖然吃了不少串燒,但燒特級牛肉才是小弟的至愛,除非沒有,否則是不能不吃的。這兒用上原條Ribeye來烤,感覺有點熟,不過吃來依然嫩滑多汁,肉香也不錯。如果嫌未夠邪惡,就在旁邊拿兩塊香煎鵝肝吧!

如果再不動身吃甜品,相信又會放棄了這兒的招牌芒果拿破侖了。除了這兒,甜品款式其實很多,有黑糖水信玄餅、Floating Island、Tiramisu、麵包布甸、柑子蛋白卷、紫薯慕絲蛋糕及班蘭海棉蛋糕等等。

除了這些,還有意想不到的爆谷及葡撻等等,而最受客人歡迎的必定是否即焗的柚子梳乎厘了。

其實自助餐加錢任飲是很平常的,不過這兒卻帶果汁及咖啡或茶供大家享用,算起來真是任飲任食,價錢又抵,怪不得能吸引如此大量的客人。

放工時段,饑腸碌碌,走到土瓜灣8 度海逸吃自助餐更感暢快!4月1日至6月30日,Cafe 8  Degrees以「瀛味爐端燒」為題,多款惹味燒物、即開生蠔及豐富甜品,$400多元就能吃,難怪坐無虛席!步入cafe 8, 鼻子被爐端燒牽引,是真的!但眼睛被多款甜品吸引卻是不爭的事實!我相信總有人吃自助餐是以甜品開端,今次我就來一個 '反方向式吃自助餐',先吃甜品!在此不花文筆介紹signature dessert芒果拿破崙,因為識食的都會食!今次吸引我的是甚少在自助餐中找到的雲石蛋糕.  相信雲石控會不作猶豫多拿幾件,但也請記住:不浪費是對廚師及美食的尊重. 雲石蛋糕即芝麻慕絲蛋糕,濃郁的芝麻香及幼滑慕絲,由打算跟受朋友分半變成自己獨食!!另一款是白酒雜果啫喱,通透啫喱包著色彩繽紛的水果,賣相已先聲奪人,除了有士多啤梨、荔枝外,也有大樹菠蘿,夠清甜!士多啤梨慕絲蛋糕,看似很膩,但她是一位極有內餡的少女,切一件包含著多層的,就吃到酸酸甜甜的慕絲與香滑忌廉,我跟她頓時成了好友!和風主題,又怎能缺少黑糖水信玄餅?!它是屬於卡路里低又健康的甜品,口感像蒟蒻.即製柚子梳乎厘,一出爐那刻脹卜卜,好治

即製柚子梳乎厘,一出爐那刻脹卜卜,好治癒!

怎麼了...連即製爆谷也有,沒有節制地越吃越多...

好了...終於進入爐端燒部份!見廚師們密密手地燒呀燒,多春魚、雞翼、雞軟骨、和牛粒、燒大蝦、魷魚等源源不絕供應,雖然有時會稍見人龍,但也可接受.  我最愛彈牙的燒大蝦、爽口的雞軟骨及多肉汁的雞翼~

拿完爐端燒,可順序取旁邊的香煎鵝肝配黑松露汁及特級燒牛肉,好味指數爆燈!

熱葷那邊同樣吸引,烤羊扒每件大小均一,軟腍度適中,烤味濃;花雕蛋白蒸皇帝蟹也能品嚐到,實屬少見,香滑蛋白,蟹腳充份滲出花雕香,要吃就要看準出爐時刻啦~

剛才看到是煮大蜆的, 很快已被取光, 換上辣酒螺...佩服酒店準備食物的心思, 不論熱葷或甜品, 同樣都準備充足, 不時轉款.

凍海鮮有蟹腳、螺、蝦及青口,我則仍然主攻蟹腳,肉質不散,咸度適中, 其次是凍蝦.

另一主打是生蠔!當晚有Fine de Claire 及Pacific oyster, 這兩星期吃得最多的是法國Fine de Claire, 大愛其海水咸味及爽脆度.

刺身壽司也不缺, 大概有7款之多.

一定要介紹芝士拼盤,除了有常見的Camembert、Brie 及cheddar,還有類似乳清乾酪,若果凍些少更好.

冷盤大概有3-4款, 包括煙三文魚.

另一值得讚的是供應的雪糕及雪條,有HD、Patong , 很多選擇.

至於飲品方面, 本身已有橙汁、檸茶、蘋果汁, 亦有紅茶及咖啡. 當中紅茶是很香醇的.

餐廳還有一些優惠價升級飲品套餐, 若渴求罐汽水及果汁, 則可加$48任飲; 要餐酒及啤酒的話, 加$88便可; 以上兩款也要的話, 加$118更加喝葡萄汽酒.
题外话/补充资料: 到這店用餐, 一定是到其eShop, 因為有85折優惠, 折後星期一至四 (公眾假期及前夕除外) 成人每位HK$412.2, 小童每位HK$295.2. 星期五六日及公眾假期, 大概是貴HK$35, 也是十分划算!!
2017-04-20
$412.2 (晚餐)
  • 芝麻慕絲蛋糕
  • 白酒雜果啫喱
  • 黑糖水信玄餅
  • 即製柚子梳乎厘
  • 爐端燒
  • 花雕蛋白蒸皇帝蟹
  • 凍海鮮
2017-04-27 668 浏览
第二趟又是下雨天到充滿傾斜角度的8度餐廳 Café 8 Degrees吃自助餐,估不到質素更勝從前,須則地理位置較輸蝕但也惹來爆場的景況,當中究竟蘊藏了甚麼玄機?待車媽媽為大家逐一拆解吧! 先報告一吓{瀛味爐端燒}自助晚餐價位吧!星期一至四成人$458,長者$408,小童$328/星期五至日則每位加上$30,在8度海逸e shop訂座更可享高達8折優惠。 早到的鳥兒影到靚相是常識吧!趁未有客人影張餐廳全相先。 好現在起程跟大家行個美食圈,入門口位置任飲果汁有蘋果,橙汁及冰紅茶,另外還有咖啡及熱茶供應,最貼心還有鮮榨檸檬汁呢。 移入點點便來到甜品區,細看下這夜我決定要先吃甜品!因為實在吸引得太過份,經驗之談因為晚點會轉款哦! 來到8度海逸如果沒吃這兒的名物芒果拿破崙等如沒到過!因為這個芒果拿破崙好味程度簡直係香港之冠,酥脆可口香甜美味的口感,每一次都令人太感動了! 另外此芝麻慕斯蛋糕亦都係水準之作,帶濃稠的芝麻香氣,起加上滑溜的慕絲及鬆軟蛋糕,絕對輕易討得客人歡心。 接下來是清新可愛的柑子蛋白卷,同樣是鬆軟的蛋糕包著清新的蜜柑香氣,酸甜交錯令人陶醉! 這個士多啤梨慕絲

早到的鳥兒影到靚相是常識吧!趁未有客人影張餐廳全相先。

這個士多啤梨慕絲蛋糕造型像雪山般清秀可人味道亦然,香香的士多啤梨味又是令人著迷的甜品

這一個紐約芝士餅是我並沒試!因為還有太多其他選擇所以就不評啦!

喜歡吃白酒啫喱嘅朋友千萬別放過這個鮮雜果白酒啫喱,內裏用的全是新鮮生果,還有最大愛的大樹菠蘿,質感順滑可口好吃得令人尖叫!

還有這款很特別的斑蘭蛋糕因為佢唔係綠色㗎!可惜這夜真的胃納有限最終都是過門而不入!

除了芒果拿破崙外另外必食推介便是這個香蕉朱古力蛋糕,濃郁的朱古力包裹著熟透香甜的香蕉片,好吃得沒話說除非你唔係香蕉嘅愛好者啦!

另外還有高質素的焦糖燉蛋,香滑甜美令人心動!

這個美艷的紫薯慕斯蛋糕賣相艷麗!唔知味道又如何呢??

接下來這個是焗法式車厘子撻,這個我亦沒位試呢!!

四四方方可愛的蛋白梳乎厘質感輕盈,鬆軟好味真係會令人發癲的甜品呀!

這個特濃朱古力蛋糕自問是朱古力迷的您就別錯過了!好友吃完大讚朱古力香濃美味呢!

最後還有質感煙韌好吃的水信玄餅及清香的杞子桂花糕,還有口感Q彈的啫喱糖,全部都唔係Hea作之物,怎算好了甜胃可否長多幾個啊!
以為完了吧當然未啦!另一邊廂還有即製的香脆爆谷。

麵包布甸見得多有冇見過用牛角包來炮製,這兒的甜品師也挺出位呢!

還有我不喜歡吃的蛋白杏仁茶,但這夜好友大讚味道十分香濃出色,喜歡這味的朋友記得要試呀!

最後有小巧好吃的美味葡撻,杯裝雪糕及雪條,我決定這夜要跟所有甜品來一場生死對決!
但別心急須然甜品總要食!不過帶大家睇埋其他美食先至再下定論,究竟吃甜先還是吃鹹先啦哈哈!

凍海鮮有四款選擇半殼青口,海蝦,翡翠螺以及鱈場蟹腳,看上去全部都好新鮮呢!
接下來吸引我的是生果拼盤,內裏有清甜的火龍果,嫣紅西瓜,蜜瓜以及 My Favorite菠蘿。
而前菜方面有泰式鳳爪,雜菌沙律,水牛芝士蕃茄,煙三文魚及凍肉拼盤等選擇。

另外自助沙律區亦有數款選擇,不過這天美食真的太多最終我連沙律也沒吃呀!!

芝士拼盤有四款選擇咁多,不過我睇中中間那串青提多謝嘻嘻!

這個自助餐亦供應即開生蠔,有法國的Fine de Claire及美國的Totten Inlet。

刺身種類繁多鯖魚,北寄貝,甜蝦,油甘魚,三文魚,吞拿魚,玉子通通有齊,而且還鮮甜美味呢。
不過最吸引反而係這個軟殼蟹卷,軟殼蟹炸得酥香不油膩,飯粒軟硬適中有水準。
另外還有香口的火炙壽司,即場火炙味道更佳。
到這天的重點推介便是這個爐端燒Counter,即場炮製和味燒物,包括有大蝦,和牛粒串,荷蘭龍脷,雞軟骨,雞中翼,冬菇,多春魚,魷魚筒等美食睇得見的惹味。
當然還有自助餐最吸睛的堂煎鵝肝及特級燒牛肉吧。

另外熱葷方便還有特色點心,很久沒見過如魚翅餃另外還有鳳尾餃供應,皮爽肉香味道還很不錯呢!

接下還有惹味的泰式咖哩麵包蟹,咖哩味道很傳神香口惹味。
這個是車媽媽推介大家要試的花雕蛋白蒸皇后蟹,嫩滑的蛋白吸收了蟹的精華還略帶酒香,鼻子口腔也大享受。
另外還有濃稠的紅酒燴牛尾,炸薯波及櫻花蝦蟹子炒絲苗。

惹味的香草烤羊扒,馬拉盞炒椰菜及飽肚的白汁忌廉汁燴海鮮撈個白飯簡直係一絕呀!仲有濃香的鮮茄長通粉。
這兒還有質素不俗的燒味供應,分別有燒鴨,油雞翼及叉燒。
另外還 原條清蒸大石斑。現在自助餐已經少見用石斑魚了!!

輪到香口炸物有椒鹽白鰆魚,這個白鰆魚口感跟多春魚沒兩樣,但係體積 就小巧得多很可愛呢!

不得了小炒還有翡翠炒蝦球用上我喜歡的涼瓜來炮製,這天吃了超多才肯收口呀。

另外還有辣椒膏炒花甲,這個菜十分搶手想吃記住第一時間取之。

還有香口的燒雞扒及香煎龍利魚柳。
清爽選擇有炒蘆筍,蘆筍在街市身價不菲,這兒任吃太正了吧!!

還有香口的炸薯角,小朋友必定愛煞這味,有冇茄汁呀唔該!

連中式的冬瓜盅都有供應,你都咪話唔盞喔!

最後還有惹味炒雜菜而且內有我好喜歡吃的粟米仔正爆!
最後就係咖哩區,有咖哩羊,咖哩雜菜及咖哩雞供應,配合香脆薄餅或者白飯真係好難忍口㗎!!
食物經已全程介紹完畢!大家搵到自己心水口味了麼?不如像我們全部取回來一起分享吧!這情境引得鄰桌食客忍不住來影相呢!

還有如果喜歡飲果汁汽水的朋友仔,還可以加$48便可無限暢飲一整晚真係抵到爆炸!喜歡飲番兩杯的酒友加$118便可無限暢飲紅,白餐,酒啤及葡萄汽酒,如果車爸爸這夜可一起便爽皮了!

從來也未試過吃自助餐要食甜品先的車媽媽,今天為了這兒的甜品破格先品嚐精緻美味的甜品,先吃了上次飲恨吃不到的朱古力香蕉蛋糕,好彩今次食咗先因為晏少少已經轉咗第二款喇!這個朱古力香濃不甜配合熟透香蕉簡直係Perfect Match喔!

接下來這碟甜品拼盤是我的,當然我都分咗D給好友,芒果拿破崙係唔需要說話的只要吃那便絕對冇損失,其它數款的甜品味道全部都很出色,當中最深刻印象有芝麻慕絲蛋糕及雜果白酒啫喱,這兩款都是必吃推介。

讓甜肙滿足後我便正常哋吃其它美食,這夜生蠔分別有美國及法國佳麗,唔使問阿貴當然係法國佳麗最得我歡心啦!

凍海鮮方面我覺得鱈場蟹腳十分不俗,肉質紮實鹹度適中,吃多幾條都唔會覺得漏呀!
還有這兒的切件生果清甜多汁西瓜,及清新火龍果全部都十分美味,雖然有我最愛的菠蘿,但這晚菠蘿真的未夠香甜那便愛少你一夜咁多啦!!
這兒的刺身亦是必食之物,全部都充滿光澤入口鮮嫩,尤其是油甘魚格外 潤澤吃下滿口脂香,肉質緊密細緻質素上佳!

先前都介紹過這兒的軟殼蟹卷亦是必食推介,但是火炙壽司亦都不能忽視,燒得香口飯糰鬆軟不散亦都係水準之作。

另外熱食每樣取了少許油雞質素不俗,最愛是冬瓜索盡香甜味道很美味,另外當然要吃美味苦瓜及清 蘆筍來減低罪惡感吧!!

而這個咖哩麵包蟹味道挺香濃很有泰式風情。

這碟中的辣椒膏炒花甲很香口惹味,要吃趁手很快便給取光光!

還有那個花雕蛋白蒸皇后蟹,蛋白香滑過人而且富有酒香,不吃亦是你的損失啊~

最後還吃了點即製爆谷,味道都幾唔錯㗎!

餐廳還不定時會推出即製的柚子梳乎裡,看他剛出爐脹卜卜高高在上的賣相怎忍得住口,最後還是乖乖的全個吞沒了!

最後用這碗滑溜的豆腐花作為這餐爆肚終結,我會記得來這兒吃自助餐千萬别吃午餐喔哈哈哈..........
2017-04-25 672 浏览
無唸住寫食評,亦係第一次想寫。想試這間自助餐好耐,聽朋友講都幾多野食,難得閒日得閒open rice 又有82折,就決定今日去試!去到梗係即去生蠔區,有兩款蠔,但係....超細隻,仲無咩味,食左16隻,我唸有1/3係有d味,太細細都唔知食左咩!其他海鮮,長腳蟹ok, 蝦,螺都無咩味!我嚟個湯精,飲左兩款湯,最愛的羅宋湯無味,另外1款係蟲草雞,都ok, 飲左兩碗其他野食,有試嘅有燒牛,花雕蛋白蟹腳,辣螺,黑椒盧荀,刺身蝦,刺身油甘魚。因為都唔係好想食。所以無咩興趣影相了...
無唸住寫食評,亦係第一次想寫。

其他海鮮,長腳蟹ok
, 蝦,螺都無咩味!

我嚟個湯精,飲左兩款湯,最愛的羅宋湯無味
,另外1款係蟲草雞,都ok, 飲左兩碗

其他野食,有試嘅有燒牛
,花雕蛋白蟹腳
,辣螺
,黑椒盧荀
刺身
刺身油甘魚

因為都唔係好想食。所以無咩興趣影相了...

2017-04-25 742 浏览
朋友結婚小晏喺8度餐廳。我第一次來食。地方算好搵,大街落巴士行入內街10分鐘度到。餐廳喺酒店地下,入酒店轉右就到。我哋22人坐咗喺房。蠔 - 細隻,認真麻麻,Oyster Station $10 隻仲好食過佢。仲要每次只俾攞兩隻,我食8隻要分好幾次攞。牛肉 - 鞋,"un",無味,唔juicy。鵝肝 - 唔juicy,細塊,一般。長腳蟹 - 最好食係長腳蟹,食咗4隻長腳1半身。9點半全部嘢收晒,早到呢!完全無提示。我出到去想攞甜品雪糕,攞咗粒桔。我食buffet都唔會食到勁飽,8/9成就收手。但第一次食buffet唔飽,真係5成都無,真係難忘。

牛肉 - 鞋,"un",無味,唔juicy。

鵝肝 - 唔juicy,細塊,一般。

長腳蟹 - 最好食係長腳蟹,食咗4隻長腳1半身。

論及我一直要嚐不嚐的餐廳列表,遠在土瓜灣八度海逸酒店的八度餐廳正是其一例子 對於八度餐廳的印象停留於其斜身玻璃杯,然後就只有近一小時的巴士車程 因為遠,每每想起這家餐廳,再計算路程時間,對照時鐘,還是下次再說 結果在復活節一期與友約聚,在學校忙碌之後,半小時車程將我帶到少接觸的新領域 輕鬆開場,不帶健康綠色生活,直接攻上冷盤煙三文魚才對胃口,所以說北歐去對了 未至於盈潤到滲脂,連調味也屬自然派,沒有鹹濃煙香重口味,叫做較易為人接受 不缺西式頭盤如火腿及燻魚,預拌沙律亦如是,連中式鴨腎也可在此中尋 青口、蝦、螺及蟹腳等冰涼海鮮在旁伺候;但海鮮部分得數兩款即開生蠔最為吸睛 Fine de Claire是比較普遍可見的款式;沒聽聞過Totten Inlet,但也許某年某月某日嚐過不定 連我自己也沒料到會直接跳到燒味,先嚐保有肉感嚼勁的叉燒,豉油雞及燒鴨緊接而來 為了較大焦面而取了大件龍脷柳,魚肉腍嫩不韌,只是醬汁太杰不吸引 燒牛肉只取一薄片,肉不腥臊韌口,但因為太遲才取,已是尾段,比一開始所見的乾身 澆上燒汁加添風味,就差了一件Yorkshire Pudding相伴,沒關係,下
論及我一直要嚐不嚐的餐廳列表,遠在土瓜灣八度海逸酒店八度餐廳正是其一例子

澆上燒汁加添風味,就差了一件Yorkshire Pudding相伴,沒關係,下個月同樣時間英國見

紅酒燴牛尾算是常見菜式,牛尾連少許瘦肉及膠質,燴至腍身入味且不霉爛

作為肉食者,香草烤羊扒亦是其一焦點,羊肉濕潤鬆化又易嚼,不像平時羊架的硬柴肥膩

白酒忌廉汁燴海鮮其實是伴飯良品,只是既來吃自助餐,無謂以飯填肚

必須不含腥意,煮製時揮發後酒味不算濃重明顯,海鮮料仍帶微彈,多吃幾口又想舀碗飯了

需要排隊等候的又豈止是即開生蠔?香煎鵝肝配黑松露汁自助餐熱門這點實為老生常談

沒有腥膩之感,趁熱細嚐,外層成色偏深,帶有薄脆酥感及焦香,又不至苦燶

底層不用多士用軟包,比較吸油,若然擔心鵝肝油膩受不住,麵包幫到你

爐端燒為主打,我卻忘了多嚐數款,只吃了常見的雞軟骨及魷魚就被其他食物吸引而去了

因為另一邊熱食有我喜愛的咖哩系列,一共供應羊肉、雞肉及雜菜三款,並有胡椒脆餅

羊肉鬆綿不韌,雞肉味輕少膩,辣度醒胃不過火,配上難得少油的脆餅,也夠過癮

甜品環節無疑是我更加投入的時段,不一定要花巧多多,交出常見大眾款亦無不可

芒果拿破崙可謂果肉滿瀉,並非以果凍皮濫竽充數,可是在表面已可見粒粒果肉

芒果甜美不酸,而其水分又未有完全浸軟酥皮,依然酥鬆帶脆,且不油膩

細滑吉士夾餡甜度合宜,其實不是約定俗成那樣用上忌廉就是其一可幸之事

名物之後,怎會落下用到我心頭好香蕉的甜點款式?先有甚受歡迎的香蕉拖肥批

撻底無疑鬆身易散,但配合忌廉的綿潤時恰到好處,忌廉又未算太油膩,至少我接受到

可是要我選擇的話,另一款朱古力香蕉蛋糕更得我心,大件頭朱古力蛋糕卷入香蕉果肉

甜綿之餘,味道不會似人工香精,同時確實能感受到香蕉果肉的存在

至於平日是我聚焦點的莓批就淪為配角,當然其食味質感不差,但在這瞬間給比下去了

蛋白浮台教人聯想起本質風馬牛不相及的冰室雞批浮台,原來浮台實體是焗蛋白配雜莓

較為輕巧的一款,加配酸甜莓果果肉時,無疑開胃多一分,為下一輪作過渡

每每吃麵包布甸必會選吃燶邊位,雖知燶焦食物對身體無益,但還是受不住誘惑

脆口且帶焦香的麵包伴配滑香甜美的布甸,甜度奶味因著質感得以平衡

果斷大手一舀,豪氣地澆上雲尼拿汁,以其微稠潤感及雲尼拿香點綴,已經成為一個習慣

德式芝士蛋糕表層灼焦添香,比較細緻輕軟;喜歡重稠的則可選曲奇芝士蛋糕,甜度亦較高

由一開始便緊盯的即焗柚子梳乎厘柚子清香突出,吃起來輕盈細綿

小巧一杯,加上蛋白主料,單槍匹馬吃一兩杯都不會太過飽滯

葡撻以迷你大小登場,存放於保溫箱內保持暖意,沒有過份油膩,還能嚐到微酥食感

來到甜品環節,除了各款精彩西式糕點,蛋白杏仁茶也在此現身,我當然不會錯過

可惜慢人一步,當糖水只剩五分一鍋時才努力搜索,不見多少蛋白的出現

甜香稠潤,適度合宜,遺憾蛋白部分的食感不足,只可以怪自己吃得太遲

友人提議中西合璧,以杏仁奶凍雪糕補上,其實雪糕以奶味為主,杏仁茶終歸更合我口味