2018-11-29 143 浏览
3rd Space 在未搬前時有經過 每次都大排長龍令人想去又卻步 星期日下午終於有機會一試可能是下雨的關係 不用等位便可入座 Matcha Soymilk Latte $48抹茶味香濃 有淡淡的豆奶味再配北海道牛奶味雪糕 中和整杯野飲 不過過甜亦不會澀口 Pineapple Cooler (Pineapple, Lime, Mint) $46朋友話有真菠蘿味 而且不會太甜 Flat White $42 Signature Earl Grey Pancake $78Cocoa & Hershey Pancake $78Pancake 唔係近來大熱的soufflé pancake 而係厚pancake店員好好 Order後問我地會唔會將兩份疊埋 賣相會靚點上碟後又建議我們影完相後 先食Earl Grey再食Cocoa & HersheyEarl Grey 味好濃 但個人更喜歡Cocoa & Hershey 店員服務貼心 會問下口岩唔岩 環境舒適 甜點吸睛好味是個跟朋友閒聚的好地方
3rd Space 在未搬前時有經過 每次都大排長龍

是個跟朋友閒聚的好地方
2018-11-25
  • Cocoa  &  Hershey  Pancake
2018-11-25 178 浏览
The cafe service is horribleThere is not many people in the restaurantBut the waiter keep intriguing us 3 times (including asking us to change table even though there are lots of vacancy table and asked us to leave earlier) Food is not bad but if you are meeting friends, I would strongly recommend you should not come but always being interrupted is an unpleasant experience
The cafe service is horrible
2018-11-25
早餐
用餐优惠
優惠券
今次黎左呢間位於上環既3rd space主角就係呢個煙三文魚慢煮蛋松露忌廉醬手製意粉首先講下左手邊呢個Salad佢呢個柚子醬酸酸甜甜相當醒胃Salad好新鮮 食完有一種清新涼涼田園既感覺 Fresh~右手邊係主菜煙三文魚慢煮蛋松露忌廉醬手製意粉可能係慢煮既關係意粉咬落好彈牙而醬汁非常好食 每一啖都有黑松露的香味 圍繞住口腔吞左落去仍然有回甘既香味最特別既係 佢唔會油膩食到停唔到口 亦唔會有厭既感覺意粉配合蛋汁食 再增添左呢個意粉既層次感每一啖無論係配菇,蛋汁定係煙三文魚都係唔同感覺雖然份量唔太多 但令我非常滿足值得推介既一間用心製作既餐廳
今次黎左呢間位於上環既3rd space

吞左落去仍然有回甘既香味
最特別既係 佢唔會油膩

食到停唔到口 亦唔會有厭既感覺
意粉配合蛋汁食 再增添左呢個意粉既層次感
每一啖無論係配菇,蛋汁定係煙三文魚
都係唔同感覺
雖然份量唔太多 但令我非常滿足

值得推介既一間用心製作既餐廳
题外话/补充资料: 環境清悠 店內有小飾物 壁畫 可見店主相當花心機 以白色為主題 鮮明 Menu似相薄 很有心思 影相一流 非常光猛
煙三文魚 慢煮蛋松露忌廉醬手製意粉
2018-10-07 787 浏览
呢間寧靜既Cafe位於上環,裝潢用白色為主,好舒服好想拎埋本書係到hea一日~終於可以一試佢地既班戟!!!「signature earl grey pancake with hokkaido milk ice cream, cream and fresh fruits」咬落去比較實的的,唔係soufflé 果隻黎,伯爵茶味都幾濃,加埋好多新鮮香蕉令香蕉味都好出,北海道雲呢拿雪糕,再加上大量toppings,口感好rich,睇得又食得!!💓佢地杯伯爵茶朱古力奶係好濃好濃架!放假無野做,過黎hea下食番件cake啦~☕️

佢地杯伯爵茶朱古力奶係好濃好濃架!

放假無野做,過黎hea下食番件cake啦~☕️

2018-08-16 1122 浏览
悠閒的星期日下午就是要找一間CAFÉ喝一杯吃件餅 ☕️🍵🍰聽說中上環有很多特色CAFÉ這天特意去試一試上網尋了這間小店不難找 雖然不在大街上 但小店白色的外牆上有彩色的繪畫 一眼就能看見店內位置不多 幸好下雨天人不太多不用等就有位子除了外牆有繪畫, 裡面的畫也很漂亮做了資料搜集的我一早就選好要吃什麼伯爵茶班戟配北海道牛奶雪糕賣相十分吸引, 雪糕,班戟,水果配搭得很好!!雪糕不是一般的雪糕, 比較黏口的! 班戟很香茶味… 是那種很實在的厚班戟跟我想像的有點不一樣…我後來發現我想的那種是軟綿綿的梳乎厘班戟 (掩面笑🙈🙊🙊)但是好吃的!!!飲品點了抹茶豆奶拿鐵抺茶味不太濃 普普通通假日就是要這樣吃吃喝喝與朋友談天說地悠閒的過 😋😋😋😋
悠閒的星期日下午就是要找一間CAFÉ喝一杯吃件餅 ☕️🍵🍰
聽說中上環有很多特色CAFÉ
這天特意去試一試

上網尋了這間小店
店內位置不多 幸好下雨天人不太多
不用等就有位子
除了外牆有繪畫, 裡面的畫也很漂亮

做了資料搜集的我一早就選好要吃什麼
伯爵茶班戟配北海道牛奶雪糕

賣相十分吸引, 雪糕,班戟,水果配搭得很好!!
雪糕不是一般的雪糕, 比較黏口的!
班戟很香茶味… 是那種很實在的厚班戟
跟我想像的有點不一樣…
我後來發現我想的那種是軟綿綿的梳乎厘班戟 (掩面笑🙈🙊🙊)
但是好吃的!!!

飲品點了抹茶豆奶拿鐵
抺茶味不太濃 普普通通

假日就是要這樣吃吃喝喝與朋友談天說地悠閒的過 😋😋😋😋
2018-08-14 715 浏览
擂沙:從上海回來後,回來的第一餐可以吃個豐富的早餐真好。正好今次遇到一家高質的All day cheese pancake brunch ($125)。難得上菜時幾種熱食均是新鮮熱騰騰,單憑這點已經贏過坊間好幾家餐廳!德國腸是我小時候最愛吃的芝士口味,肉汁多又混著濃香的芝士。另外,蔬菜選材新鮮,沙拉菜均是翠綠粗壯,牛油果熟度剛好,車厘茄意外地超甜。這家店最有名的班戟果然名不虛傳,結構厚實不鬆散,口感實在而且濕潤綿軟,愈吃愈有甜蛋香,內裡還夾著少許半溶芝士,好吃!下次要再來試試甜班戟!

下次要再來試試甜班戟!

2018-06-17
  • All  day  cheese  pancake  brunch
2018-08-05 702 浏览
上環附近有好多野食,今日咁岩黎到上環,想同朋友搵個地方可以舒舒服服咁食下野傾下計佢就帶左我黎食pancake,食甜品當午餐都幾幸福啊因為係食晏時間,間舖亦都唔大,所以同朋友等位等左半個鐘左右外面落緊雨,店員都好窩心咁叫我地入去等室內既裝修感覺好清新,以白色為主調,配上木製枱櫈窗邊同牆壁都掛上色彩繽紛既畫作,一幅牆上更畫左pancake既"recipe"好有文青風格menu上面除左pancake,仲有唔同既咸食,例如係意粉、飯、all day breakfastfoooodie同朋友就叫左兩款pancake share因為係即叫即整,等左差唔多半個鐘店內用左開放式廚房,可以睇到製作過程,期間聞到好香好香!一放上枱,pancake上有一球雪糕,忌廉上面放左一層層色彩繽紛既水果擺盤好有心思,影相呃like一流花生醬香蕉pancake$78微咸既花生醬pancake上面有煉奶同香蕉咸甜既配搭岩岩好,好rich微暖既pancake配上軟滑雲尼拿雪糕鬆軟口感一流!Hershey黑朱古力pancake$78朱古力味濃,仲有朱古力醬、cream同雪糕,感覺好邪惡本身諗住細細件咁會食唔飽,但因為個pan
佢就帶左我黎食pancake,食甜品當午餐都幾幸福啊

因為係食晏時間,間舖亦都唔大,所以同朋友等位等左半個鐘左右
外面落緊雨,店員都好窩心咁叫我地入去等

室內既裝修感覺好清新,以白色為主調,配上木製枱櫈
好有文青風格

foooodie同朋友就叫左兩款pancake share

因為係即叫即整,等左差唔多半個鐘
店內用左開放式廚房,可以睇到製作過程,期間聞到好香好香!
擺盤好有心思,影相呃like一流

花生醬香蕉pancake$78

微咸既花生醬pancake上面有煉奶同香蕉
咸甜既配搭岩岩好,好rich
微暖既pancake配上軟滑雲尼拿雪糕
鬆軟口感一流!

Hershey黑朱古力pancake$78

朱古力味濃,仲有朱古力醬、cream同雪糕,感覺好邪惡

本身諗住細細件咁會食唔飽,但因為個pancake好結實,配上cream同雪糕
所以都好有飽腹感
由lunch time食到tea time,望住窗外面落雨,食住精緻既pancake
係好滿足既慢活下午
2018-07-13
2018-07-22 749 浏览
最近好鐘意去上環搵好西今次黎咗呢個出名食pancake嘅 3rd space!辛辛苦苦行到上發現好多人食,要等一陣子先有得坐低,個pancake平心而論唔錯嘅,幾足料
最近好鐘意去上環搵好西
2018-05-05
2018-06-17 1132 浏览
.煙三文魚63℃慢煮蛋黑松露忌廉手製意粉 ($105)意粉雖然話係手製但反而覺得冇咁好食質感粗糙 冇韌度話就話係忌廉意粉但就食唔到佢有幾creamy 意粉偏乾唯一值得欣賞係隻蛋 時間控制得好其他。。。只覺得花百幾蚊可以有更好質素仲要等左半個鐘先上菜😕(意粉份量都偏少呀)跟餐有埋沙律同茶 但杯嘢飲都好麻麻.朱古力軟心伯爵茶班戟配北海道牛奶雪糕 ($85)中間真係有朱古力醬流出黎 幾濃味 但就cover左伯爵味.Cocoa and Hershey Pancake ($78)雖然係double chocolate 但唔覺得好濃味 pancake唔算好moist 偏乾身 覺得流心好食啲 冇咁寡同埋份量可以大返啲.我諗呢間cafe sell嘅係環境舒適 咁的確係幾舒服嘅 但始終作為間餐廳 上菜速度多過半個鐘就有啲誇張😅😅
煙三文魚63℃慢煮蛋黑松露忌廉手製意粉 ($105)
意粉雖然話係手製
但反而覺得冇咁好食質感粗糙 冇韌度
話就話係忌廉意粉
但就食唔到佢有幾creamy 意粉偏乾
唯一值得欣賞係隻蛋 時間控制得好
其他。。。只覺得花百幾蚊可以有更好質素
仲要等左半個鐘先上菜😕(意粉份量都偏少呀)
跟餐有埋沙律同茶 但杯嘢飲都好麻麻
煙三文魚63℃慢煮蛋黑松露忌廉手製意粉

朱古力軟心伯爵茶班戟配北海道牛奶雪糕 ($85)
中間真係有朱古力醬流出黎 幾濃味 但就cover左伯爵味
同埋份量可以大返啲

2018-06-08 624 浏览
Knew about the place through magazine recommendation and reserved a half-day day off to come here for a relaxing afternoon. However, it turns out that the food quality is fair and the staff’s attitude is poor. It’s not worth to travel long way here. Disappointed and will not come back again.
2018-06-08
2018-06-07 551 浏览
今日去產檢,無乜胃口,行行下見到3rd space 食pancake, 其實唔係第一次食,因為大肚之後都介食左好多嘢,見唔係好肚餓,所以入黎坐低左。仍然都係一間白屋小清新,平時星期六日好多人,今日平日黎唔洗等好開心。入黎見到微笑店員,環境仍然依舊舒適,入黎就有「去左旅行既感覺」,好想坐喺門側既窗口位,但係我肚太大唔方便,所以坐左入入啲。我點左 Earl Grey Pancake, 多謝店員好細心,提我佢地 Earl Grey無decaf, 又提我有cream 雪糕同香蕉,問我食唔食得,又幫我分開上,等我自己㨂食唔食,好貼心既店員姐姐,店員哥哥整既latte好好味,又幫我換左杯暖水,真係好幸福呀,終於都有關懷孕婦既餐廳❤️ 好開心,服務好好,食得好安樂又幸福。你地既 Earl Grey Pancake 係最好食☺️ 只此一家

你地既 Earl Grey Pancake 係最好食☺️
只此一家

Earl  Grey Pancake
Matcha  Latte
2018-06-07
Earl  Grey Pancake
Matcha  Latte
心血來潮想食pancake,係上環附近就有依間3rd Space。可能因為係lunchtime時間,所以依類主打休閒加甜品嘅鋪頭就淨係得我地一枱客。空間唔大,不過環境夠清新整潔。總共叫咗3款pancake,分別係朱古力、花生、藍莓。首先餅底好鬆軟,配埋個醬味道就更加豐富。周圍添加咗唔少水果,夠哂清新,尤其係花生醬依類食食下會好膩嘅甜品,食啲水果就最好不過。不過略膩cream太多,個人比較唔中意食咁多cream嘅cake。值得一提嘅係賣相,睇得出俾咗唔少心機去做擺放同襯色,係唔錯嘅呃like甜品~

2018-02-26
2018-04-19 1332 浏览
下晝無嘢做揸車去咗上環求其泊低搵間cafe慢活,兜咗入差館上街,見到間白雪雪cafe幾有style,睇真D原來主打pancake。叫咗個Signature Earl Grey Pancake,唔算太漏,Earl grey味好出,加埋糖漿同cream,配搭perfect,入口鬆軟。嚟到cafe當然要叫杯咖啡,叫咗杯Hot Cappuccino,咖啡係有質素嘅,選擇亦多。總結:搵間可以門口泊車,而hea一個下晝嘅cafe,呢度都係幾好嘅選擇,價錢就算中上價位,有10% service charge,但環境舒適,值回票價。

Signature  Earl  Grey  Pancake

Cappuccino
2018-04-19
Cappuccino
2018-04-18 658 浏览
以前食過舊鋪 佢搬左店後再去!結果令我好失望!佢既座位係超逼!同隔離台係得一隻手指既距離!成個環境好嘈!同之前果度差吾遠!同埋以哩個價錢 真係吾使黎哩度人地一個all day breakfast 入面有好多料!佢哩個得果薄餅都咁貴!雖然食物質素真係吾錯🙂但哩個價錢同地方 真係no take 2
以前食過舊鋪 佢搬左店後再去!
結果令我好失望!
同埋以哩個價錢 真係吾使黎哩度
人地一個all day breakfast 入面有好多料!
佢哩個得果薄餅都咁貴!
2018-04-13
2018-04-04 848 浏览
復活節唔食朱古力蛋食Pancake,招牌同朱古力味(兩款都係HKD78加一)都勁正!熱辣辣嘅Pancake配凍冰冰嘅雲尼那雪糕,口感一流!Signature Earl Grey Pancake的確係正,cake底好足料,味道幾清香。Cocoa & Hershey Pancake勁多朱古力粉,味道唔係好甜,少少dark chocolate咁,我鍾意。但如果鍾意流心朱古力嗰種甜就可能唔太啱喇。美咪指數:7.5/10抵食指數:7.5/10ps.冷氣開大d就好喇。

美咪指數:7.5/10
抵食指數:7.5/10

ps.冷氣開大d就好喇。
2018-04-01
  • Signature Earl Grey Pancake