2023-01-09 426 浏览
✍︎︎出嚟港島放鬆食嘢影相📸️嚟到呢間日式cafe🎏環境舒服清幽仲有開放式廚房望住廚師準備菜式🐽24小時浸煮鮮豚肉角慢煮蛋榖米茶漬飯🍚 $120豚肉係厚身五花腩,有3-4塊煮得相當淋同好入味飯粒煮得好分明倒入茶漬鰹魚湯,淡淡嘅茶味再同流心蛋,飯素一齊撈埋食,味蕾好豐富(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🥞宇治抹茶麻糬班戟 配北海道雪糕及水果🍵 $98影唔到入面QQ麻糬俾大家睇,雪糕熔得太快🍦( ̄^ ̄)味道分別有原味 藍莓 伯爵茶 朱古力 花生醬煉奶 芝麻味等而我哋揀咗餐牌上寫住最濃味嘅抹茶味🍵抹茶味濃而不苦澀厚身班戟,食落口鬆軟濕潤中間夾住麻糬,質地軟糯得嚟非常易切🍴鐘意海鹽忌廉,鹹鹹甜甜嘅感覺再配埋雪糕冰火交融🔥❄️••••••••••••••••••••••••••••••🔎3rd Space 上環差館上街16號地舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎

豚肉係厚身五花腩,有3-4塊
煮得相當淋同好入味
飯粒煮得好分明

🥞宇治抹茶麻糬班戟 配北海道雪糕及水果🍵 $98
影唔到入面QQ麻糬俾大家睇,雪糕熔得太快🍦( ̄^ ̄)
味道分別有原味 藍莓 伯爵茶 朱古力 花生醬煉奶 芝麻味等
而我哋揀咗餐牌上寫住最濃味嘅抹茶味🍵
抹茶味濃而不苦澀
厚身班戟,食落口鬆軟濕潤
中間夾住麻糬,質地軟糯得嚟非常易切🍴
鐘意海鹽忌廉,鹹鹹甜甜嘅感覺
再配埋雪糕冰火交融🔥❄️

🔎3rd Space
上環差館上街16號地舖
2022-07-25 198 浏览
朋友嚟緊去海外讀書,揀咗嚟哩度食farewell。因為種種原因,食飯日子一改再改😂但餐廳最近宣佈要結業😳所以無論如何,都要係關店前食到!餐廳係上環內街,坐地鐵的話,同出口嘅路程唔係太遠,但天氣實在太熱🥵🥵行到去已經溶咗🥵🥵餐廳細細,室內大約坐到10個人左右,外面有一幅大大嘅牆畫,室外仲有兩張細枱,不過咁嘅天氣🥵,當然係坐室內。食飯當日,門口張枱坐咗隻好可愛嘅大狗😍食物份量唔大,我同朋友一人叫咗一道茶漬飯,再加咗一個pancake share。塩燒西冷薄切牛排慢煮蛋穀米茶漬飯 ($110)、24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯 ($120)。兩款茶漬飯都配有温泉蛋,仲有張卡教進食方法😂將鰹魚湯倒落飯之前,先試飲咗一啖😆好濃味,好香😋牛肉同豚肉角都煮得好淋好入味😍😋試咗原味,就加入鰹魚湯一齊食,又有另一番風味。食完主菜,職員會埋黎清理枱面,再放上新餐碟。餐廳似乎對於唔同種類食物嘅進食方法,好有堅持😅職員放低餐具嘅時候提醒我哋,一人用細碟食pancake,另一人就用原本嘅大碟食😅Pancake 揀咗黑朱古力 ($98),每份都配牛奶雪糕同海鹽忌廉,pancake 中間仲有麻糬😍進食指示卡
朋友嚟緊去海外讀書,揀咗嚟哩度食farewell。

食飯當日,門口張枱坐咗隻好可愛嘅大狗😍

食完主菜,職員會埋黎清理枱面,再放上新餐碟。
餐廳似乎對於唔同種類食物嘅進食方法,好有堅持😅

進食指示卡教先試一啖原味pancake,先加雪糕同忌廉。Pancake口感鬆軟,不過就咁食其實無味😂加咗忌廉同雪糕就好味好多😋
太好味嘅關係,好快就將個pancake 消滅咗😆

整過用餐體驗好滿意,不過餐廳即將要結業覺得好可惜,因為店舖嘅食物好有心機,味道亦唔錯,希望將來餐廳會有機會重開。
順帶一提,餐廳會提供口罩袋,用餐完畢戴好口罩後,要將用餐時用過嘅所有紙巾,都要放入口罩袋包好!

2022-07-24
2022-07-23 102 浏览
最近多咗出街同朋友行街睇展覽喺PMQ行完就周圍睇下有咩好食發現有間文青風格的餐廳即刻入去涼一涼冷氣順便食個飯~~💙-本身冇諗過入面咁文青又啱靜靜地傾計又啱打卡仲要連食物都好特別真係好驚喜!-⭐️ 二十四小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋殼米茶漬飯首先賣相已經相當吸引仲要有淡淡茶香加埋殼米周同鮮豚肉再撈埋個溫泉蛋超正!-⭐️ 大阪燒好似係期間限定meun所以同朋友叫嚟試一試裡面有不少菜絲同餡料一次過大滿足~-⭐️ 宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道雪糕⭐️ 泡泡龍(鮮檸檬氣泡齋啡)飲品方面好有心思口味都好有層次就算淨係入去飲杯飲品同朋友傾下計應該都不錯☺️

最近多咗出街同朋友行街睇展覽
喺PMQ行完就周圍睇下有咩好食
發現有間文青風格的餐廳
即刻入去涼一涼冷氣順便食個飯~~💙
本身冇諗過入面咁文青又啱靜靜地傾計又啱打卡
仲要連食物都好特別真係好驚喜!
⭐️ 二十四小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋殼米茶漬飯

首先賣相已經相當吸引
仲要有淡淡茶香
加埋殼米周同鮮豚肉再撈埋個溫泉蛋超正!
⭐️ 大阪燒

好似係期間限定meun
所以同朋友叫嚟試一試
裡面有不少菜絲同餡料
一次過大滿足~
⭐️ 宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道雪糕
⭐️ 泡泡龍(鮮檸檬氣泡齋啡)

飲品方面好有心思
口味都好有層次
就算淨係入去飲杯飲品同朋友傾下計應該都不錯☺️
  • 24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯
2022-07-18 65 浏览
💛 HKG - 3rd place 💛ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 今日無人陪我食lunch 咁我就有機會自己 #cafe探索 😎 好啦~ 講返個飯先 個雞肉漢堡好好食😋 有少少juicy 嘅感覺 上面仲有一塊脆片 成個飯食完岩岩好 唔會太鹹 滿足 💜 好食過好多出面cafe整嘅咖哩飯😆 同埋我幾中意佢會比個紙袋仔 食完裝起你用過嘅紙巾 執個個人都無咁核突 乾淨啲 唯一美中不足就係只收現金 唔收卡 ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ🌼 Food日本咖喱滑蛋雞肉漢堡扒殺米飯Japanese Curry Burger Steak Rice 120 🌼 DrinkIced Matcha Soymilk Latte宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 48◇◇◇◇◇◇◇◇◇#cass_sheungwan#cass_上環#cass_cafe#eatwccinhk
💛 HKG - 3rd place 💛

#cass_sheungwan
#cass_上環
#cass_cafe

#eatwccinhk
𓍯 Fᴀʀᴇᴡᴇʟʟ, 3ʀᴅ Sᴘᴀᴄᴇ 𓂃ʙɪᴅᴅɪɴɢ ꜰᴀʀᴇᴡᴇʟʟ ᴛᴏ ᴀɴᴏᴛʜᴇʀ ǫᴜᴀʟɪᴛʏ ᴄᴀꜰᴇ @3rdspace_hk 🥺 Very saddened to hear that they’ll be closing end of this month 😢 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑖 𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒𝑠 are a must-try there 🍵 the 𝑃𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝑈𝑗𝑖 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 ones have 𝘴𝘶𝘤𝘩 𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘰𝘧𝘵 & 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺 𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘱𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦𝘴 🥰 𝘘𝘶𝘢𝘭𝘪𝘵𝘺 𝘮𝘢𝘪𝘯𝘴, 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴 : another cafe that will surely be missed 👋😭❣︎ 𝚁𝚎𝚜𝚎𝚛𝚟𝚎 𝚢𝚘𝚞𝚛 𝚝𝚊𝚋𝚕𝚎 𝚘𝚗𝚕𝚒𝚗𝚎 𝚒𝚗 𝚊𝚍𝚟𝚊𝚗𝚌𝚎 ᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱✧ 𝑃𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝑈𝑗𝑖 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑖 𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒𝑠 ($𝟿𝟾)✧ 𝐾𝑎𝑘𝑖 𝐺𝑜ℎ𝑎𝑛 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒
𓍯 Fᴀʀᴇᴡᴇʟʟ, 3ʀᴅ Sᴘᴀᴄᴇ 𓂃
Premium  Uji  Matcha  Mochi  Pancakes

廣島蠔飯

Japanese  Curry  Chicken  Burgee  Steak  Rice

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

✧ 𝐾𝑎𝑘𝑖 𝐺𝑜ℎ𝑎𝑛 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝑂𝑦𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑅𝑖𝑐𝑒 𝐵𝑜𝑤𝑙 ($𝟷𝟺𝟶)
✧ 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝐶𝑢𝑟𝑟𝑦 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 𝑅𝑖𝑐𝑒 𝑤 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝐸𝑔𝑔 ($𝟷𝟸𝟶)
✧ 𝐸𝑎𝑟𝑙 𝐺𝑟𝑒𝑦 𝐷𝑎𝑟𝑘 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 ($𝟻𝟻)
✧ 𝑈𝑗𝑖 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐹𝑖𝑧𝑧 ($𝟻𝟻)
𖤥 3ʀᴅ Sᴘᴀᴄᴇ @3rdspace_hk
↷ ℂ𝕒𝕗𝕖𝕤 𖥧𓂃 #thefchk_cafes
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_shengwan
#3rdspace
2022-06-14
廣島蠔飯
  • 廣島牡蠣炊飯
  • 皇室伯爵茶黑朱古力
  • Signature mochi pancake
周末同朋友喺上環食飯,佢訂咗呢間小店,內裡裝飾擺設處處顯心思,還有有趣壁畫,令我看了不禁會心微笑☺️。先點兩杯飲品,我點咗「🍹皇室伯爵鮮果茶$55」,以新鮮水果做,充滿甜蜜的味道,配以淡淡的伯爵茶,趕走夏天悶熱。朋友那杯口感清新嘅「🍋無糖鮮檸檬薄荷梳打$45」,也很消暑解渴🌿。🐟滑蛋鰻魚穀米飯$120一整條蒲燒鰻魚配以滑蛋,再加上沙律醬、京蔥絲🌱,賣相吸引;鰻魚上滿滿日式醬汁,加埋滑蛋、穀米飯一齊食,實在非常美味。😋套餐亦配搭了沙律🥗,新鮮蔬菜伴以日式沙律醬,簡單好味。🐮鹽燒西冷薄切牛扒慢煮蛋穀米茶漬飯$110朋友點咗茶漬飯,鹽燒過嘅牛扒,再以燒肉汁去煎香,很香口,配以溫泉蛋、日式飯素、清香嘅日本茶,充滿了傳統日式🇯🇵和食的湯飯。

🐟滑蛋鰻魚穀米飯$120

套餐亦配搭了沙律🥗,新鮮蔬菜伴以日式沙律醬,簡單好味。

🐮鹽燒西冷薄切牛扒慢煮蛋穀米茶漬飯$110

用餐时段
2022-06-26 47 浏览
上環嘅💛良心小店🌟3rd Space🌟,係一間提供🎌和風洋食嘅小Cafe,店內外都有壁畫,充滿文藝氣息!🥰🐷24小時浸煮鮮豚角煮慢煮蛋殼米茶漬飯 🫖$120經浸煮處理過嘅豚角煮,近乎入口即溶,肥美而且甘香可口!🤩茶漬飯嘅鰹魚高湯鮮味十足,加埋溫泉蛋嘅滑溜,真係冇得彈,誠意之作!👍🏻🥘日本curry滑蛋雞肉漢堡排穀米飯 $120非一般嘅🇯🇵日式咖喱飯,加入溫泉蛋令口感更滑溜,味道更濃郁!🍚穀米飯煮得啱啱好,夠健康!雞肉漢堡排一咬會爆漿,流出濃厚嘅芝士🧀,外加一塊煎到焦香嘅芝士增添咸香風味,正!😍🍵宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕🍨 $58🍨雪糕、奶泡、🍵抹茶形成漂亮嘅潮層,做到香甜幼滑,好睇又好飲!😇🌿印度香料豆乳茶 $55印度香料味同豆乳味互相輝映,凍飲都幾消暑解渴!😇

🐷24小時浸煮鮮豚角煮慢煮蛋殼米茶漬飯 🫖$120

🥘日本curry滑蛋雞肉漢堡排穀米飯 $120

🍵宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕🍨 $58

🌿印度香料豆乳茶 $55

印度香料味同豆乳味互相輝映,凍飲都幾消暑解渴!😇

Café話就話日光打卡係最靚,但唔好唔記得,即使係夜晚影相,其實一樣咁有feel。原因好簡單,牆上有幅巨型日本藝妓畫作,加上白色主調,配合極簡主義既店面設計,增加左唔少空間感,廢話唔多講,入去啦好麻?👇📌Rice · Bowl -▪️ 24-Hours Braised Pork Belly · Sous Vide Egg · Multigrain Rice Bowl - $120▫️ 首選人氣招牌「24小時浸煮鮮豚肉角煮·慢煮蛋·殼米茶漬飯」,先講個豚肉,食落脂肪表面油香十足,而且口感爽脆,鹹度適中,倒埋個鰹魚茶漬湯,撈埋穀米飯一齊食,整體惹味得黎又唔會太油膩,而配菜方面仲有本菇同埋紫菜,果然係經典之作!▪️ Kaki Gohan · Japanese Oyster · Rice Bowl - $140▫️ 另一款「廣島牡蠣·炊飯」又係必食既,炊飯個熱度岩岩好,面頭蓋相當肥美既廣島蠔,食落質感帶少少脆口,帶住濃郁蠔味,旁邊有一碗蠔汁比你撈埋一齊食或者點汁用都得;我覺得反而撈埋個飯口感更加到位,當然唔少得仲有隻溫泉蛋,加埋蛋汁就更加完美。📌M o c k t a i l s -▪️ Iced Ma

加上白色主調,配合極簡主義既店面設計,增加左唔少空間感,

廢話唔多講,入去啦好麻?👇

📌Rice · Bowl -
24小時浸煮鮮豚肉角煮·慢煮蛋·殼米茶漬飯

先講個豚肉,食落脂肪表面油香十足,而且口感爽脆,鹹度適中,
24小時浸煮鮮豚肉角煮·慢煮蛋·殼米茶漬飯

而配菜方面仲有本菇同埋紫菜,果然係經典之作!

廣島牡蠣·炊飯

面頭蓋相當肥美既廣島蠔,食落質感帶少少脆口,帶住濃郁蠔味,
廣島牡蠣·炊飯

口感更加到位,當然唔少得仲有隻溫泉蛋,加埋蛋汁就更加完美。

📌M o c k t a i l s -
▪️ Iced Matcha Soymilk Latte - $58
無糖鮮青檸·薄荷梳打

▪️ Unsweeteened Raw Lime Soda - $45
宇治抹茶豆乳拿鐵·北海道牛奶雪糕

▫️ 飲品方面試左呢杯「宇治抹茶豆乳拿鐵·北海道牛奶雪糕」,
第一啖飲落已經有好香濃既抹茶味,慢慢由甜到去到回甘,
宇治抹茶豆乳拿鐵·北海道牛奶雪糕

再加上面頭有一大舊雪糕,口感相當滑溜,唔錯;而「無糖鮮青檸·薄荷梳打
飲落清新感十足加上無糖感覺,唔會太甜,透心涼。
2022-06-23
等候时间
15 分钟 (堂食)
2022-06-19 678 浏览
星期六終於有時間去上環影Ian嘅生日壁畫🎉,行開嚟呢頭就順便食埋飯。我哋竟然發現「3rd Space」夜晚都有開,所以第一時間入去就係問清楚Last Order未🤣。原來餐廳最近試開晚市,睇吓有冇機會開拓新市場,今時今日經營小店真係一啲都唔容易🙏🏻。之前嚟食過班戟同意粉,呢晚就一於試吓佢嘅飯。廣島牡蠣炊飯($140),朋友鍾意食蠔🦪,所以二話不說揀咗呢個廣島蠔飯。蠔自然係主角,有四大隻,每隻都好肥美,味道鮮甜唔腥,沾埋旁邊嘅蠔汁食更出色。🍚炊飯亦唔馬虎,底汁用上醬油、味醂同昆布等材料所煮成,再加埋野菌🍄、蓮藕同牛蒡,食落幾豐富。24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯($120),🍶茶漬飯儀式感十足,提供埋教學教你點食,鰹魚湯熱辣辣,滲出淡淡茶香,另外再撈埋蛋汁食🍳,就製造出湯飯喇。🐷慢煮豚肉片帶點肥膏,口感炆至軟淋淋,好邪惡;調味用上鰻魚汁,估唔到有呢個組合。飲品方面,兩杯都係綠色💚,分別係宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕($58)同埋紫蘇梅鮮青瓜梳打($55)。🍵Latte抹茶味突出,配上荳奶底同樣細滑,店員建議撈匀雪糕一齊飲,撈完反而仲無咁甜呢。青瓜梳打好清新🥒,至於粒梅就自己篤,
廣島牡蠣炊飯
廣島牡蠣炊飯
24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯
24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯
飲品方面,兩杯都係綠色💚,分別係宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕($58)同埋紫蘇梅鮮青瓜梳打($55)。🍵Latte抹茶味突出,配上荳奶底同樣細滑,店員建議撈匀雪糕一齊飲,撈完反而仲無咁甜呢。青瓜梳打好清新🥒,至於粒梅就自己篤,酸度自行調節。
餐廳面積唔大,不過裝修有花心思,店內外油上日式風情畫🎌,而且佢仲有天井座位添。同場加映,送上Ian生日打卡牆📸,Happy Birthday。
總括嚟講,呢晚食嘅和式飯幾有特色🍱,除咗Pancake之外,仲可以嚟幫襯佢嘅主食。上環呢個小區好幽靜,感覺休閑,令人舒服🍃。餐廳而家開埋夜晚,多咗時間可以嚟到訪啊~。
2022-06-11
2022-06-16 438 浏览
💛 #上環 @3rdspace_hk之前同朋友喺weekends嚟過呢間3rd Space食lunch同麻糬pancake,覺得啲嘢好靚又IGable☺️ 今次就平日夜晚嚟到食dinner,睇吓係咪都咁高質☺️🦪 廣島牲蠣炊飯 ($140)個飯一上枱就香噴噴🤤 原來廚師用咗水、醬油、味醂、昆布等製作底汁,再配上野菌同牛蒡整成呢個香氣十足的炊飯🤩廣島縣係日日本第一牡蠣鄉,喺呢度生產嘅牡蠣大大隻、夠肥美,肉質又鮮甜甘香,配上鹹香嘅底汁好滋味😋 個飯仲跟一隻温泉蛋添😚🌯 Curry Pancakes 咖喱燒芝士咖喱x野菜配蛋 ($98)3rd Space每星期都會加入喜愛嘅食材煎成呢個類似大阪燒嘅薄餅😋 今個星期就有野菜燒、海鮮燒同我揀嘅呢個咖喱野菜燒😚 薄餅入面有好多種唔同嘅蔬菜,仲有隻超靚嘅太陽蛋,加上木魚絲等,超精緻😍 切開仲有拉絲嘅芝士同流心嘅蛋黃,好香口好味😙🍵 宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 ($58)抺茶味好濃郁,豆乳都好香🥰 仲有球好creamy嘅牛奶雪糕🤤🍫 皇室伯爵茶黑朱古力 ($55)伯爵茶味香濃,加上淡淡朱古力,感覺一啲都唔漏,好飲🥳
💛 #上環 @3rdspace_hk

廣島牲蠣炊飯

🦪 廣島牲蠣炊飯 ($140)

🌯 Curry Pancakes 咖喱燒
芝士咖喱x野菜配蛋 ($98)

🍵 宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 ($58)

🍫 皇室伯爵茶黑朱古力 ($55)
伯爵茶味香濃,加上淡淡朱古力,感覺一啲都唔漏,好飲🥳
2022-06-16
用餐时段
  • 廣島牡蠣炊飯
  • 皇室伯爵茶黑朱古力
  • 宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕
在太平山街尋找隱世pancake 🥞.一路都知道在上環太平山街有很多特式cafe, 不過本人實在太怕行樓梯😂😂一路都未有時間去試, 今次去開附近終於可以試了 😘😘.🥞招牌燒海鹽忌廉麻薯班戟🥞💖傳說中嘅mochi pancake 💖我要左黑朱古力味🍫🍫真心超特別, 海鹽忌廉中和左D 甜味,同朱古力好夾, 而麻薯又好有口感, 煙煙韌韌, 好得意 🥞 夾埋個雪糕 🍨 真係perfect match 💖💖 佢仲有個卡仔介唔你點食,好有心思😊.🥗招牌芝士厚班戟全日餐🍯朋友叫左呢個個樣都好吸引😋個擺盤好靚💖.
在太平山街尋找隱世pancake 🥞

🥞招牌燒海鹽忌廉麻薯班戟🥞

🥗招牌芝士厚班戟全日餐🍯
朋友叫左呢個個樣都好吸引😋個擺盤好靚💖

依間其實主打係pancake,但點知我哋食完main已經飽到食唔落甜品🤣不過發現佢哋嘅主食同飲品都幾唔錯嫁禾😋-🫖 24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋榖米茶漬飯 $120推薦‼️茶漬鰹魚湯嘅茶味幾清香,落咗慢煮日本蛋去撈飯幾正😍豚肉都好好食,有4大片💁🏻‍♀️-🦪 廣島牡蠣炊飯 $140廣島蠔好肥美,份量都幾多至少都有六七隻,同時都比咗溫泉蛋同底汁去撈飯嫁💁🏻‍♀️但都係豚肉嗰款驚艷啲☺️-🥒 紫蘇梅鮮青瓜梳打 $55好飲,幾refreshing同真材實料👍🏻但會越飲越飽,因為食到好多青瓜😆🥛 黑芝麻可可奶昔 $55依款都好飲呀🤩又係好真材實料食到好多黑芝麻碎,味道好濃,同可可味好夾而又唔會好甜🥰
🫖 24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋榖米茶漬飯 $120

🦪 廣島牡蠣炊飯 $140

🥒 紫蘇梅鮮青瓜梳打 $55
🥛 黑芝麻可可奶昔 $55
  • 24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯
  • 黑芝麻可可奶昔
2022-06-05 41 浏览
位於西營盤嘅3rd space 一間充滿特色嘅小店 牆上壁畫 特色嘅小擺設 寧靜嘅環境 美味嘅食物 過咗一個好休閒舒服嘅下午☕️廣島牡蠣炊飯$140賣相精緻 牡蠣粒粒都好肥美 鮮甜 配合特製嘅醬汁 野菌🍄及牛蒡製作而成嘅炊飯香氣十足 每一啖飯都吸收左醬汁嘅鮮味再拌入溫泉蛋🥚味道香濃 好滿足招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟$98北海道牛奶雪糕🍦及水果🍋🍊依個係必食推介❤️班戟有七種口味有原味 藍莓 🫐伯爵茶 黑朱古力 日本宇治抹茶 花生醬煉奶 🥜濃濃黑芝麻身為抹茶控嘅我地梗係試日本宇治抹茶味🍵上枱時pancake 旁邊會有一張小卡好貼心 提供不同嘅食法一入口好有驚喜 抹茶有回甘味 好濃郁外脆內軟 既Pancake裏面仲有煙韌麻糬和紅豆蓉 配合埋北海道牛奶雪糕 海鹽醬 水果 燕麥片成個配搭好夾 鹹鹹甜甜 口感豐富 好好味❤️皇室伯爵鮮果茶$48依家天氣咁熱 最啱飲水果茶用咗伯爵茶做茶底 茶味香濃 配合新鮮嘅水果調味 果味濃郁 飲落酸酸地 好解喝泡泡龍$48即係鮮檸檬氣泡咖啡🍋☕️齋啡加入鮮檸檬及梳打水味道酸酸甜甜 味道清新又解暑

廣島牡蠣炊飯$140

即係鮮檸檬氣泡咖啡🍋☕️
齋啡加入鮮檸檬及梳打水
味道酸酸甜甜 味道清新又解暑
2022-06-05 547 浏览
西營盤附近真係有好多唔同特色嘅cafe,而今次🤰🏻黎到呢間就係好有藝術氣息嘅文青cafe,牆外有一大幅壁畫,非常有feel!而入面採用木系裝修,仲有和風塌塌米,感覺舒適又warm☺️🌝招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 (伯爵茶味) $98果然係招牌菜,一上枱已經係心裏哇!一聲,賣相好澎湃又好靚,總之就好岩打卡!而喺上枱前,店員仲事先比咗張About Pancakes小貼士建議點食先最好☺️好貼心而🤰🏻揀嘅伯爵茶味濕潤度係2/5,濃度係3/5,因為有預先提示過🤣所以都接受到伯爵茶味唔會真係超濃嗰種,但都食到淡淡清香嘅佛手柑味,再加上Pancake 口感好鬆軟,配埋北海道牛乳雪糕、海鹽醬、麻糬仲有側面啲燕麥脆脆一齊食,真係極致嘅口感享受🥹🌖宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 $48野食揀咗伯爵茶,飲品就試吓抺茶啦!抹茶拿鐵用咗豆乳黎沖,豆乳味本身同抺茶非常夾,而呢度嘅豆乳仲好濃厚,唔係好淡身水水嗰種,而抹茶味唔算好濃郁,比較易入口,同埋加埋本身甜甜地嘅牛乳雪糕,都係偏向較清新嘅抺茶latte黎

西營盤附近真係有好多唔同特色嘅cafe,
而今次🤰🏻黎到呢間就係好有藝術氣息嘅文青cafe,
牆外有一大幅壁畫,非常有feel!
而入面採用木系裝修,
仲有和風塌塌米,感覺舒適又warm☺️

🌝招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 (伯爵茶味) $98
果然係招牌菜,
一上枱已經係心裏哇!一聲,
賣相好澎湃又好靚,總之就好岩打卡!
而🤰🏻揀嘅伯爵茶味濕潤度係2/5,濃度係3/5,
因為有預先提示過🤣所以都接受到伯爵茶味唔會真係超濃嗰種,
但都食到淡淡清香嘅佛手柑味,
再加上Pancake 口感好鬆軟,
配埋北海道牛乳雪糕、海鹽醬、麻糬仲有側面啲燕麥脆脆一齊食,
真係極致嘅口感享受🥹

🌖宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 $48
野食揀咗伯爵茶,飲品就試吓抺茶啦!
抹茶拿鐵用咗豆乳黎沖,
豆乳味本身同抺茶非常夾,
而呢度嘅豆乳仲好濃厚,唔係好淡身水水嗰種,
而抹茶味唔算好濃郁,
比較易入口,同埋加埋本身甜甜地嘅牛乳雪糕,
都係偏向較清新嘅抺茶latte黎

上環和式洋食Cafe — 3rd Space▫️呢一間係位於上環嘅3rd Space,除咗主打有和式洋食之外,仲有忌廉麻糬班戟可以選擇。之前都bookmark左呢間cafe好耐㗎喇,今次終於試到🫶▫️廣島牡蠣炊飯($140)呢款菜式係限量供應,今次好好彩嚟到可以食到😆炊飯事前需要用水、醬油、味醂昆布等材料製作底汁,再配上野菌及牛蒡。面頭鋪咗好多芽菜絲、薑絲、木魚碎、同紫菜。蠔好大粒飽滿、好鮮甜多汁🦪係照燒汁煮完再火炙,炊飯撈埋蛋汁同照燒汁,幾啱我口味🥰炊飯同樣添加咗少少芽菜苗、薑絲,增加咗口感。▫️大阪野菜燒($88)醬料配上有沙律醬同照燒汁,餡料包括芝士、野菌、芝士、蓮藕片、煙肉粒、同芽菜苗,材料好豐富,店員話呢一個菜式要趁熱食,確保芝士會係流心狀態,每一啖都食到芝士味,隱約仲食到少少黑椒香味🤏平時嗰啲大阪燒感覺上好似齋食麵粉咁,但係今次呢個做得唔錯,食落唔係好多麵粉漿,感覺上健康咗好多。其實整體都好大份,建議兩個人叫唔同嘢食一齊share比較好。▫️🍓草莓淡白茶($45)入口有淡淡草莓味,添加左蜜糖,並加上檸檬,感覺好清新而又唔會太甜😋▫️🍫黑芝麻可可奶昔($55)每一啖都食到黑芝麻粒粒,飽
上環和式洋食Cafe — 3rd Space
▫️
廣島牡蠣炊飯($140)
▫️
大阪野菜燒($88)
▫️
🍓草莓淡白茶($45)
▫️
🍫黑芝麻可可奶昔($55)
每一啖都食到黑芝麻粒粒,飽足感都幾高
地址:3rd Space
上環差館上街16號地舖。