2018-03-18 836 浏览
很少寫好評,怕引來很多客人,但他的Pancake 真的做得好,即叫即做,有日本水平,好個香港很多4,5星酒店。咖啡也不錯。幾個年青人主理👍👍👍下次試個Brunch
幾個年青人主理👍👍👍下次試個Brunch
2018-02-15 1021 浏览
Hehe a quick drink needed for the afternoon, walked around Sheung Wan, gave this a try - 3rd Space...many Earl Grey things in their Menu 😍😍😍 couldn’t decide which earl grey drink to go for, so the lovely lady who took order from us suggested to try earl grey dark chocolate...omg! Not sweet and the earl grey goes well with the chocolate, I highly recommend!!! Will try the earl grey chia seed latte next time hehe 😍
Earl  Grey  Dark  Chocolate
2018-02-14
Earl  Grey  Dark  Chocolate
3rd Space is a pancake cafe that has recently reopened at Upper Station Street. Moving from Po Hing Fong in Sheung Wan to here, it is still a really intimate space with a very laid back and chic vibe plus a little outdoor area with blue walls mini tables.Coming over for a quick Sunday brunch, we order a popular dish – the Earl Grey Pancake. It has a super rich chocolate ganache filling, topped with creamy Hokkaido milk ice cream, fresh fruits, whipped cream, perfectly fluffy.My favourite is the
Earl Grey Chocolate Ganache Pancake with Hokkaido Milk Ice Cream & Fresh Fruits
My favourite is the secret blueberry jam pancake which is basically plain fluffy pancake made with their homemade blueberry jam, topped with ice cream, fresh fruits including sliced strawberries, grapes and blueberries, granola and a drizzle of caramel sauce.
Secret Blueberry Jam Pancake
1 Layer of Secret Pancake using House Blueberry Jam served with Caramel Syrup
All Come with Ice Cream & Fresh Fruits
Last but not least, we have a savoury pancake that has been stuffed with double cheese, topped with a runny sunny side up egg, serve aside mixed greens, roasted vine tomatoes, pork sausages and avocado.
All Day Cheese Pancake Brunch
Double-cheese Homemade Pancake, Avocado, Pork Bratwurst (premium sausage), Sunny-side-up & Grilled Tomatoes
Maple Syrup
Aside from souffle pancake, sometimes we just want a stack of simple but fluffy American pancakes 🙂
2018-01-07
Secret Blueberry Jam Pancake
All Day Cheese Pancake Brunch
Maple Syrup
2017-12-20 1406 浏览
前面嘅係 Signature Earl Grey Pancake後面 Cocoa & Hershey Pancake響佢仲未搬鋪之前已經諗過去試,一黎鍾意舊鋪有 outdoor,二黎果度有拍過戲,可以打卡🤣但以前一直見到人哋啲 comments 話 pancake 唔好食、好乾,所以一直冇的起心肝去試。但原來Earl grey 味好好味,個味好出,未食都聞到好香,而 pancake 嘅質地似蛋糕,可能因為而家興 soufflé pancake,所以啲人會唔喜歡呢種質感以前佢啲 pancake 有三塊、而家得返一塊,加啲 cream、雪糕同水果,賣八十幾蚊,性價比不高(雖然唔知以前賣幾錢)朱古力味就無 earl grey 咁吸引了食落較普通
signature  earl  grey  pancake

後面 Cocoa & Hershey Pancake

朱古力味就無 earl grey 咁吸引了
食落較普通
2017-12-15
2017-12-06 1159 浏览
早已聽聞3rd Space大名,趁近來pancake大熱,就來湊熱鬧,一嘗有名的pancake。坐好後,急不及待點了朱古力伯爵茶班戟配北海道牛奶雪糕。初初入口,伯爵茶香味不算濃烈,但吃多兩口,淡淡的橘子香便滲出來。不過,軟心效果卻不太明顯。雖然如此,pancake上半溶的香滑北海道雪糕代替了軟心效果。加上舖滿班戟面的新鮮生果,簡直是午後休閒最好的享受。吃pancake之餘,也點了一杯earl grey dark chocolate來品嚐。從未想過earl grey和朱古力是夾到的。濃厚的朱古力帶有淡淡的茶香。配上伯爵茶班戟,真是滿足了我這個紅茶控。

2017-11-11
之前在Facebook看到此店的介紹文,覺得很吸引,本人是Pancake愛好者,又難得假期,所以去試一試。此小店佈置算是精緻,感覺舒適。可是桌子跟椅子也是很精緻,桌子窄小,桌與桌的相隔也很緊密,椅子並沒有椅背,座位並不舒適。我跟友人都有多一個環保袋,向店員問有沒有能擺放的地方,他們只以眼神示以,結果也沒幫上忙,亦騰不出多一張椅子讓我們擺放。我們只好自己想辦法,幸好友人剛好有帶掛鉤可以把袋子掛到桌下!安坐下來沒多夠,老闆就催促我們下單,說製作要時間要等。雖然我們並不趕時間,但也照樣先下單。食物賣相很漂亮,很可惜味道並不太好,我點了一份招牌的伯爵茶Pancake,但是那塊Pancake的質感並不鬆軟,感覺像Muffin,而且笠口,伯爵茶味跟蛋味都比較淡。 友人則點了伯爵茶心太軟Pancake,軟心朱古力醬並不流心,而且只在Pancake中心的底部,並不是在Pancake中。再點了一杯Iced Dark Chocolate Earl Grey,來的看起來跟喝起來不像Dark Chocolate,伯爵茶味是有的。到結帳時,老闆拿來了手寫單,發現總數不對,3樣東西分別是78+85+48,加起來卻

到結帳時,老闆拿來了手寫單,發現總數不對,3樣東西分別是78+85+48,加起來卻是233,我們詢問是不是有加一服務費(因為手寫單上並沒有列明),她就說是收銀機壞了,然後她在遠處小聲又很不屑地說餐牌上有寫明⋯⋯
然後我們給了234元,她亦沒找錢。因為她全程態度都不太好,所以友人亦故意匀難,說她沒找錢。她竟然反問我們付了多少,友人亦很不客氣地說:你收錢時沒有看過嗎?

整個過程都令到我們很不滿意,食物亦很一般,尤其是飲品,物非所值!
我會建議我的友人們不用去試,地點又不方便!
2017-12-05
2017-12-02 646 浏览
得知3rd space新店重開,當然馬上去朝聖!星期日的下午大約四點到達,座無虛席,需要在店外等位。等了約二十分鐘才有位置呢! 新店比起舊店多了一份清新風格,不論是店內外都有色彩繽紛的壁畫,至於藍色後巷打卡位因爲人多的關係未有內進去拍照😢點了一份朱古力軟心伯爵茶班戟配北海道牛奶雪糕($85)及Iced earl grey chocolate ($48). Earl grey pancake 比起以前我覺得更美味,口感剛好不太軟,而且伯爵茶味帶點茶香的清新,據說pancake 的茶味是以原片茶葉造成👍🏼另外伯爵茶朱古力反而令人失望,只喝到茶味,但茶味不香有點小澀,或者係朱古力的苦味跟茶味的澀混合,飲品令人失望。如果再去可以嚐試其他飲品吧!另外是,很想念舊店的後巷,特別有風味!

如果再去可以嚐試其他飲品吧!
另外是,很想念舊店的後巷,特別有風味!
2017-11-21 697 浏览
睇過好多人黎食呢度既pancake! 上星期六終於有時間黎呢頭順便周圍影相個地方用google map有d confusing. 不過最後都搵到!假期頗多人,入去第一個感覺係:點解同我見到人地d相有d唔同既?貌似佢地係裝修左,環境好似高級左。店員話可以坐出面入面都得,見到出面個牆勁藍勁靚 即刻行過去睇下 原來出面係吸煙區,好想過去影相但唔好意思。最後坐左係室內。行到成身汗坐低好舒服。個menu選擇唔算多 因為係第一餐所以想食咸野,叫左all day cheese pancake brunch。 第一啖食左pancake先 係我中意既口感!! 鬆軟好香蛋味!本人鐘情厚身pancake❤️❤️❤️其他腸仔啊沙律果啲就普普通通,如果份量再多d就好嚕,唔夠飽之後就食甜pancake, 今次完全係為左earl grey pancake而來,本身就好中意earl grey, 又好中意pancake , 有呢個組合一見已經好心動。食落好香茶味一啲都唔漏,同咸pancake個口感都唔同,好中意好中意!食落有少少似香蕉蛋糕既口感。加埋vanilla雪糕食好快就KO左成份。飲品相對遜色,用黎影相好靚但味道就一般

飲品相對遜色,用黎影相好靚但味道就一般。

成餐飯都幾貴,如果坐得耐會抵d, 不過真係好鐘意佢地既pancake呀
All  day  brunch  pancake
Signature  earl  grey  pancake
All  day  brunch  pancake
  • Earl  grey  pancake
2017-11-16 633 浏览
[ 分手100次Cafe | 又係Pancake👅]••呢間Cafe係3年前同男朋友放學去過舊舖一次🏡有露天座位,環境感覺好舒服⛱有條友year4話Pass左keyskill請我食飯,到下一年大學畢業又話請我食飯🎓到依家返左工一年多💼先食到飯😂所以係我話事,又食我鍾意既Pancake🥞✌🏻-🔹Signature earl grey pancake($78)⭐️6/10新舖開返,Pancake三層變一層🙁Pancake質感好好,唔會太實,但就食唔出earl grey味🙅🏻生果係超級多🍓🍌🥝🍇cream都好滑,配pancake食都唔會好寡👍🏻但就無當年第一次食咁好食(男朋友實話因為唔係同佢食🌚)🔹Cottage cheese eggwhite Omelette($110)⭐️7.5/10成件奄列係用蛋白打出黎🐣食落好似梳乎厘咁,好似食空氣💨入面有拉絲芝士、磨菇、洋蔥,夾埋一齊好好味😋不過食完完全唔飽,早知加錢加多2樣配料啦😫-🔺星期日2:30去到剛剛好唔使等位✌🏻食完出去已經見到長長人龍😱🔺依家新店已經無左以前個種悠悠閒閒感覺🙈好似好趕,要食得好快,店員見你差不多食完就比張單你示意叫你走咁🤷🏻
[ 分手100次Cafe | 又係Pancake👅]

🔺依家新店已經無左以前個種悠悠閒閒感覺🙈好似好趕,要食得好快,店員見你差不多食完就比張單你示意叫你走咁🤷🏻‍♀️變到澳牛咁🐮
更多食評ig: hungrykays ☺️
2017-11-15 423 浏览
第一次來適逢假日,新店擠滿年青人,特意選平日再訪。樓上單位醒目的橙色外牆成了3rd space的標記,遠處也能見到。店子小小,牆上的壁畫色彩繽紛,簡單可愛。打卡位莫過於是這藍色視覺伸延壁畫,畫功細緻,設計巧妙,令人有視覺上的錯覺: 有人從牆中伸手想偷吃你的pancake般,亦能增加空間感除了甜食,也有咸pancake供應。點了Signature Earl Grey Pancake $78賣相很有夏日感覺,班戟上放擺滿新鮮水果,色彩豐富,最頂有一球雲尼拿雪糕,淋上蜜糖和燕麥,層次豐富。雪糕質素普通,班戟算厚身,很香伯爵茶味,真材質料,口感有點乾,配雪糕吃剛好,整體不錯可以一試。但要注意店子下午6點半便打烊喔!
第一次來適逢假日,新店擠滿年青人,特意選平日再訪。
店子小小,牆上的壁畫色彩繽紛,簡單可愛。

除了甜食,也有咸pancake供應。

可以一試。
但要注意店子下午6點半便打烊喔!
2017-10-30
  • SignatureEarlGreyPancake
  • SignatureEarlGreyPancake
2017-11-05 654 浏览
呢間搬地址前一直都想試下, 但一直都無機會, 因為大家想食pancake , 今日終於同埋舊同事們去食。店舖外牆畫了很多花花, 店內簡簡單單擺設,令人覺得放假可以舒服享受食物。餐廳主要有pancake , 心太軟, Brunch , Omelette.朱古力軟心伯爵茶pancakes 口感比較實, 入口好香伯爵茶味。pancake 面放左好多水果及雪糕陪襯, 未食已經覺得色香味👍🏻🤤濃厚培茶配北海道牛奶雪糕將雪糕浸一浸培茶,入口一冷一熱, 雪糕令培茶更滑更香。❤️我平時都好中意飲coffee, 呢到coffee 可供客人選擇全脂牛奶或脫脂牛奶。另外, 一杯大家到店必試:黑朱古力伯爵茶好特別❤️👍🏻PS:呢間需要人齊先可以入座~

朱古力軟心伯爵茶pancakes
朱古力軟心伯爵茶pancake

濃厚培茶配北海道牛奶雪糕
將雪糕浸一浸培茶,入口一冷一熱, 雪糕令培茶更滑更香。❤️
濃厚培茶配牛奶雪糕

另外, 一杯大家到店必試:
朱古力伯爵茶

黑朱古力伯爵茶
好特別❤️👍🏻

PS:呢間需要人齊先可以入座~
2017-11-04
2017-10-23 1055 浏览
Signature Earl Grey Pancake ($78)3rd space 回來了!!🤤似乎搬了以後 人潮依舊沒有減退 等了15-20分鐘才有位子 說實話 Pancake口感不太鬆軟 偏向像蛋糕那種 濕潤度還好😌每一口滲透淡淡伯爵茶味 不濃 餘韻帶點清新的感覺哈哈🤣 吃完不會覺得膩 很實在 沒有特別喜歡 也沒有特別討厭 正常~ 😌🤘🏻
2017-09-22 1426 浏览
原來呢間pancake店搬咗過嚟呢度,今日經過雖然食咗晏晝,都想入去飲番杯野。呢杯個名叫做pineapple cooler有菠蘿、lime、薄荷、檸檬幾種味道,再加埋梳打水,有啲氣,真係夏天嘅消暑佳品!!!

呢杯個名叫做pineapple cooler
2017-09-21 1143 浏览
以前位於普慶坊的3rd Space,原來係9月初已經靜悄悄地落一條街重開。雖然新鋪得返好少室外位置,但佈置依舊很有特色。手很有3-D的感覺叫了一杯Pineapple cooler跟Earl grey pancake$ 78 一層的確有點貴,但店員告訴我伯爵茶是原片茶葉打碎,沒有加任何香精。對食物製作充滿熱誠,值得加分。Pineapple cooler有點酸,建議可少放點檸檬。店內有很多影相位,除左食野外,仲可以一大班人黎影相打卡。整體評分都相當滿意,可惜除pancakes跟一些omelette外,希望日後可以有更多咸點,有更多不同的選擇。

手很有3-D的感覺

Earl  grey  pancake

Pineapple cooler有點酸,建議可少放點檸檬。

店內有很多影相位,除左食野外,仲可以一大班人黎影相打卡。

Earl  grey  pancake