2017-07-20 5407 浏览
近期同朋友講起螞蟻蛋,擬知銅鑼灣有間泰國餐廳有得食,雖然我呢個膽小鬼,未必敢食,但都可以去見識見識,這樣的程況下,當然係要叫埋冇野唔食嘅米仔一齊去啦!據說,螞蟻蛋是含豐富的蛋白質同維他命,低脂肪,有些人會將螞蟻蛋加入沙律中一齊食,有些人會用來燉湯,仲有資料發現,每克螞蟻蛋的蛋白質含量是與瘦牛肉相同,但脂肪較低,那我們是否要吃得健康一點喇!螞蟻蛋冬蔭功泡飯色彩繽紛的冬蔭功泡飯,上面就有著米仔熱切期待的螞蟻蛋,一粒一粒,米仔試後話味道鮮美,有點黏性,口感很滑溜,值得一試,可能你就會愛上它。配上酸辣度適中的冬蔭功泡飯,仲有菌菇、蕃茄、洋蔥等材料,口感絶對一流,還有一粒粒的螞蟻拌食,營養極為豐富!泰式燉花膠燉花膠用了一個砂窩上菜,一舊大大的花膠就在鍋中漂浮著,以為是中菜才有花膠食,原來泰菜也有這個燉花膠,女士的恩物!整窩的味道很濃郁,內裡除了有花膠,還有冬菇,上菜時還有芽菜可以放在湯內,但不是人人喜歡,所以上菜時不放在湯內,Good!原條明爐蒸魚哇!哇!大大條蒸魚,放在魚形的盤上,還有火不停加熱保溫,面層有不同的材料,一個不食魚的朋友就不停吃野菌,酸酸辣辣,吃過不停!雖然有火不停加熱,但魚肉仍
原條明爐蒸魚
雖然有火不停加熱,但魚肉仍然鮮甜嫩滑,沒有魚腥味,魚肉沾上一點湯,就變得更加惹味!
辣豆醬炒野菜苗
餐中怎能少得蔬菜呢~~!就炒一碟辣豆醬野菜苗,不要以為這個辣豆醬是很辣,不是喔!嫩嫩的菜苗配上辣豆醬,讓兩種看似平凡的食材一拍即合,炒得出色!
榴蓮糯米飯
榴蓮糯米飯上枱時,簡直閉眼的都知道是榴蓮來了!因為榴蓮的味道香氣樸鼻,食落還甘香無比,聽聞這間餐廳的榴槤是用上貓山皇啊!難柽啦!簡直係榴槤中的極。。。極上品呀!再配上椰汁、糯米飯,絶對是佳品!
2017-07-18 2921 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Soi 18 .女生食蟻秀!。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 不知是哪個朋友說起的,食蟻有助美容 食蟻有助秀身,食蟻有益健康 總之,因為蟻有極高蛋白質,所以係必食新品 本小姐一向怕怕,今次被朋友迫上梁山 原來,蟻蛋,其實不可怕! 飲品:今次試了新推出的特飲,頗香口! 雪裡玉——好有意境的名字,原來是荔枝加火龍果的新鮮果汁 很香甜,又有夏日風情,非常好飲 朋友點的Pina Colada,成份包括朗姆酒、椰漿和菠蘿汁 口感濃滑又有果香,酒精不高,味道香香的,很適合泰菜 螞蟻香葉包 不說不知,原來螞蟻蛋有蟹籽的口感,大大粒,白色的 泰式酸辣汁的香氣,非常開胃 第一次食螞蟻......蛋,估唔到畀左佢! 螞蟻餅 螞蟻餅是煎香的蛋餅,當中包括了原粒的螞蟻蛋 其實味道很接近潮式煎蛋餅,就是多了卜卜脆的螞蟻蛋 超強的蛋白質! 螞蟻蛋冬蔭功泡飯 冬蔭功泡飯來一口,就是泰式的香氣,而螞蟻蛋比米粒更大 卻又自然有了冬蔭功的氣息,味道是很不錯的 泰式燉花膠 此煲花膠菜式,是必食的 花膠香軟黏口,飲落有花菇的

雜感女生 好味日記
˚*•。Soi 18 .女生食蟻秀!。•*˚
✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

不知是哪個朋友說起的,食蟻有助美容
食蟻有助秀身,食蟻有益健康
總之,因為蟻有極高蛋白質,所以係必食新品
本小姐一向怕怕,今次被朋友迫上梁山
原來,蟻蛋,其實不可怕!

飲品:今次試了新推出的特飲,頗香口!
雪裡玉——好有意境的名字,原來是荔枝加火龍果的新鮮果汁
很香甜,又有夏日風情,非常好飲

口感濃滑又有果香,酒精不高,味道香香的,很適合泰菜

螞蟻香葉包
不說不知,原來螞蟻蛋有蟹籽的口感,大大粒,白色的
泰式酸辣汁的香氣,非常開胃
第一次食螞蟻......蛋,估唔到畀左佢!

螞蟻餅
螞蟻餅是煎香的蛋餅,當中包括了原粒的螞蟻蛋
其實味道很接近潮式煎蛋餅,就是多了卜卜脆的螞蟻蛋

超強的蛋白質!

螞蟻蛋冬蔭功泡飯
冬蔭功泡飯來一口,就是泰式的香氣,而螞蟻蛋比米粒更大
卻又自然有了冬蔭功的氣息,味道是很不錯的
泰式燉花膠
此煲花膠菜式,是必食的
花膠香軟黏口,飲落有花菇的香氣

幾個女生一齊分,滋味又滋補,正!

怕靚牛尾
牛尾香軟多肉,泰式咖哩入味非常
高水準的咖哩菜式,令人回味

酸辣汁原條蒸魚
怕魚骨的我,深感榮幸,有朋友代挑魚刺
酸辣汁配上香滑魚肉很是鮮美
令人想多添一碗飯

榴蓮糯米飯
非一般的好吃!榴蓮糯米飯用的是金枕頭,果肉軟滑

加入椰汁來煮,味道又香又甜,果皇就是果皇!

泰式香芒椰汁糯米飯
極受歡迎的泰國甜點!泰國的芒果又大又甜
充滿果肉與果汁,女生沒有辦法不愛你!

小評:
抵食:★★★★☆

18巷泰國餐廳Soi 18 Thai Cuisine
銅鑼灣告士打道280號世貿中心13樓1302B
2017-07-10
入到嚟坐低,見到今期個special menu居然係螞蟻蛋!朋友們非常雀躍要試,怕昆蟲嘅我就... 好啦,我睇佢哋食啦餐具又幾得意喎[螞蟻香葉包,$168]賣相好靚啊!朋友們一手拎起,包實佢就成個擺落口,食完同我報告話佢味道香辣,而螞蟻蛋咬落好似三文魚籽咁樣會爆開,叫我一定要試喎... 但我都係衝破唔到我嘅心理關口😂[螞蟻蛋冬蔭功泡飯,$168]如果我唔知佢係螞蟻蛋,我諗我都會食咗佢,因為啲蛋睇落好似炸米通,放喺湯飯上鬼咁自然😂 朋友們一碗接一碗食到鬼咁滋味,咁我就隔走哂啲蟻蛋試吓個湯啦,酸酸辣辣嘅冬蔭功又真係好好飲喎[椰青特飲,$58]好彩我有我呢個椰汁沙冰陪我,如果唔係真係坐喺度齋睇佢哋食蟻蛋半個鐘😂沙冰打得好細滑,椰味清新,消暑一流呀[泰式燉花膠,$398]用砂煲上嘅燉花膠熱辣辣,仲有芽菜同辣醋可以自己加好足料呀,除咗花膠,仲有冬菇同蟹肉呀。花膠燉得非常腍,膠質豐富,加咗醋後有少少酸酸辣辣,幾啱我[泰式燒牛扒,$178]牛扒大約五成熟,依然juicy點過醬汁嘅牛扒用生菜包住,再隨意加上芫荽或其他香葉,一啖擺落口,好有泰式風味[秘製黑椒炒蟹,$388]好澎湃嘅一個餸呀!揭起蟹蓋,下

餐具又幾得意喎

[螞蟻香葉包,$168]

[螞蟻蛋冬蔭功泡飯,$168]

[椰青特飲,$58]
沙冰打得好細滑,椰味清新,消暑一流呀

[泰式燉花膠,$398]
用砂煲上嘅燉花膠熱辣辣,仲有芽菜同辣醋可以自己加

[泰式燒牛扒,$178]
牛扒大約五成熟,依然juicy

[秘製黑椒炒蟹,$388]
好澎湃嘅一個餸呀!
揭起蟹蓋,下面係無窮無盡嘅黑椒,同埋新鮮嘅胡椒,鑊氣十足,香氣撲鼻呀!蟹蓋係充滿住橙黃色嘅蟹羔,食美食就唔好諗佢有幾多膽固醇咁掃興啦,食咁先算
同黑椒汁同新鮮胡椒一齊食更惹味呀!
蟹鉗好大隻,肉質結實鮮甜。而且蟹殼已經扑碎咗,食起上嚟都幾方便

[原條鹽燒魚,$208]
原條盲曹用鹽封住拎去燒,食嘅時候連鹽帶皮好易就可以整塊揭起
魚肚入面塞滿香料,燒到成條魚都非常香噴噴,而且冇細骨、魚肉鮮味嫩滑,推介

[怕靚牛尾,$188]
初初唔知咩係「怕靚」,朋友話係食咗唔怕太靚喎
原來佢係泰國嘅一種咖哩,味道香濃帶甜味,牛尾亦煮得好入味、好腍。蒜蓉包鬆脆香口,用嚟清咖哩汁就最好不過

[榴槤糯米飯,$128]
冇食到飯嘅我,甜品就叫返個榴槤糯米飯補返啲飯氣啦。榴槤用上金枕頭,味道清甜、口感細滑,非常令人回味。糯米飯充滿椰香,口感煙韌,浸喺椰汁入面仍然暖暖哋,好食過平時食到嘅凍冰冰糯米飯好多
2017-07-16 149 浏览
這班朋友一向愛試新野,今次都唔例外。原來現在流行吃螞蟻蛋。。真的嚇我一跳。。。。。螞蟻香葉包$168- 裡面白色好似豆豆的就是螞蟻蛋、聽聞蛋白質豐富、吃下去爽爽地似魚子,沒有想像中般恐怖。螞蟻餅 $168 似平時吃的蠔餅,少少辣好香口。怕靚牛尾 $188 - 怕靚係其中一種咖哩譯名、屬於甜咖喱、啱晒不吃辣的我。牛尾炆得好淋、連骨又有好多膠質,不錯。酸辣汁原條蒸魚 $208 今次係桂花魚、魚肉嫩滑、湯底清甜、很喜歡榴槤糯米飯 $128 第一次試、有兩大塊泰國金枕頭榴槤、好香、滿足我今個夏天食榴槤既欲望。如果糯米飯軟身d、配暖暖的椰汁榴槤就剛好。

。。。。。

螞蟻餅 $168 似平時吃的蠔餅,少少辣好香口。

榴槤糯米飯 $128
如果糯米飯軟身d、配暖暖的椰汁榴槤就剛好。

2017-07-15 145 浏览
放工鬆一鬆,今晚同朋友們試吓泰北菜。泰北菜與一般在港食開果啲泰國菜相比,會比較家庭式及平民化。除左本regular menu,枱上仲有張介紹螞蟻蛋的菜單。聽到個名覺得有啲驚嚇,乜螞蟻蛋食得架咩 🤔 有朋友試過,話似日本菜的蟹籽,於是即管叫黎試下。螞蟻餅 $168睇菜單才知道螞蟻蛋的蛋白質是雞蛋的38倍,營養價值豐富,仲有美顏功效。螞蟻餅賣相似蠔餅,很有蛋香。螞蟻蛋比蟹籽大粒,口感爽口。如果不是看了餐牌,也不會特別留意到螞蟻蛋。泰式燉花膠 $398連續加班左一個禮拜,當然要點補吓。以沙煲上的燉花膠湯入口充滿膠質,花膠份量多,仲有啲厚冬菇,感覺滋潤。怕靚牛尾 $188咖哩汁有椰香,牛尾燘得又腍又入味。伴碟的蒜蓉包香脆,沾咖哩汁一起吃好夾。酸辣汁原條蒸魚 $208魚肉嫩滑,很喜歡其酸辣汁。餐廳侍應好細心,當我地食左一陣後,過黎幫我地起左中間條大魚骨👍泰式香芒椰汁糯米飯 $78以泰國芒配上黑白雙色糯米飯。個人偏愛白色糯米飯,因為味道較像在曼谷食果啲。總括而言,餐廳卡座舒適,而且服務態度良好,泰北菜有特色,會再光顧。

螞蟻餅 $168

泰式燉花膠 $398

怕靚牛尾 $188

酸辣汁原條蒸魚 $208

泰式香芒椰汁糯米飯 $78

2017-07-15 286 浏览
好驚!真係好驚!朋友話帶我去食泰國珍品,我以為係山珍海味咁正點啦,點知佢帶我去食螞.蟻.蛋!oh my god我坐低果下真係好想起返身走~算啦人一世物一世,佢地講到呢d火蟻蛋由泰國直送過黎,又含豐富蛋白質咁,好啦我都係乖乖咁坐定繼續等上菜。第一道就黎個螞蟻香葉包,也就是蟻蛋沙律…我一啖放晒入口,但由於有腰果同甜酸醬的關係唔係好食到蟻蛋的口感,但件事係好食既,我知道了原來沙律加腰果原來係極品~第二道菜黎個咖哩牛尾,個蒜蓉包真心點咖哩好好味!不過牛尾如果再稔小小會更好。泰國菜都有燉花膠,仲加左蟹肉入去燉,好濃郁好正!再來兩道蟻蛋煎蛋同螞蟻蛋冬蔭功泡飯…我真係過唔到自己果關,輕嚐了一下,其賓蟻蛋係冇咩味既,小小彈牙,又冇咩野既只係我個心理關口…不過唔好諗佢有蟻蛋係入面既話,呢2道菜味道係非常好既。炒蟹極級好味!隻蟹好大好新鮮,也是今晚我的亮點呀~可能朋友知我怕食蟻蛋,所以叫左我最愛的酸甜魚,食左好多舊好滿足!最後以榴蓮糯米飯作結,椰汁的甜度圓滿了我,也代表我從蟻蛋世界出道了。

泰式燉花膠

泰國菜都有燉花膠,仲加左蟹肉入去燉,好濃郁好正!

辣椒膏炒蟹

炒蟹極級好味!隻蟹好大好新鮮,也是今晚我的亮點呀~
酸甜魚

辣椒膏炒蟹
酸甜魚
2017-07-14 2232 浏览
自己喜愛的泰國東北部菜館為夏日帶來新菜式, 絕對是挑戰平凡香港人的味蕾, 興奮呢,既想吃又想找朋友陪, 來啦、來啦,一起吃吧 !等待朋友時點了一支泰國啤酒解悶,$ 48 一支再送上一小碗鹹脆小食;拉近來看這小碗鹹脆小食,原來是一粒粒炸過的蠶蛹,這是泰國東北部大受歡迎的小食,雖然它們的長相不討喜,可是營養高兼且味道美,吃起來是鬆化,有自帶的果仁味加上混入的鹹辣調味粉,送啤酒一流。炸蝦餅 $ 78 彈牙而厚身的炸蝦餅,炸得金黃,吃下去是不油膩,蝦肉的甜味盡出,喜歡的話是可以蘸跟上的甜酸醬。螞蟻香葉包 $ 168 第一道螞蟻蛋菜式要來囉 ... 把泰東北古式的香葉包加入螞蟻蛋,使用萬甘葉把多樣香惹脆口的食材及螞蟻蛋包裹著吃,內裏已預先加入酸汁所以是不會有強烈吃到螞蟻蛋的味道。 幸好預留了數粒螞蟻蛋是單獨的吃,像米粒般大小的螞蟻蛋,嗅下去是沒有氣味的,吃下去卻嚐出有丁點的澀,脹卜卜的質感像吃魚卵、雞腰子。馬拉盞炒芥蘭 $ 88 芥蘭是炒得腍甜,直接的把馬拉盞的味道吸收,不會過鹹,吃得出馬拉盞的惹味。蒜香大蝦 $ 238 單看食物的菜名字也理解不到它的豐富味道,蒜香加上一串串的青胡椒,帶著含蓄既
自己喜愛的泰國東北部菜館為夏日帶來新菜式,
絕對是挑戰平凡香港人的味蕾,
興奮呢,既想吃又想找朋友陪,
來啦、來啦,一起吃吧 !
炸蝦餅 $ 78
螞蟻香葉包 $ 168
馬拉盞炒芥蘭 $ 88
蒜香大蝦 $ 238
單看食物的菜名字也理解不到它的豐富味道,蒜香加上一串串的青胡椒,帶著含蓄既清新的辛辣氣味;大蝦是開邊烹調,吸收了香惹的調味,蝦肉鮮美爽口。
螞蟻蛋冬蔭功泡飯 $ 168
又是吃螞蟻蛋的時候,據說螞蟻蛋的蛋白質營養是雞蛋的 38 倍,而且是低脂肪兼有美顏的作用。 這款冬蔭功泡飯是酸酸辣的可口,冬蔭功裏的料都是按正宗做法,很足料之餘還煮成泡飯 ... 這清暑的吃法。 加入螞蟻蛋,在味道上是吃不出異樣,但在口感上每舀起一匙泡飯來吃總會感覺到飯粒與螞蟻蛋的分別。
原條明爐蒸魚 $ 208
原條明爐蒸桂花魚上檯,它的香芹、豬肉碎、粉絲、梅子、蘑菇、鹹檸檬 等等的配料更是密密地鋪在蒸魚上,稍有不慎定會甚麼也掉在檯上。 邊吃肉嫩的桂花魚更可以把魚肉放在酸湯裏滾一滾,魚肉迅帶有微嗆的泰式酸辣,又是一種吃法。
螞蟻餅 $ 168
究竟螞蟻蛋還可以有那種煮法 ? 煎蛋餅這煮法大多都不會難吃,外層有雞蛋的酥香,內裏的螞蟻蛋餡是濕濕嫩嫩的,一塊煎蛋餅有兩種口感,蘸一點 是拉差辣醬 來吃會增加風味了。

最後,螞蟻蛋還是吃得慣吧 ! ?

需要一杯果汁安慰看看 ... !
雪裏玉 $ 45
鮮打的火龍果及荔枝沙冰,綿密口感,盡是水果的香甜,是不錯的定神飲品。

味道 4
環境 3
服務 4
衛生 4
抵食 4
2017-07-11 1104 浏览
隔了一排沒吃泰菜,於是放工相約朋友們到銅鑼灣聚聚,順便吃頓飯。今次鎖定了Soi 18,因為之前吃燒肉便發現了它的存在,是燒肉店的姐妹店。 晚上7點暫未覺人多,等齊人約7點半,環觀四周,未算熱鬧,但無耐就坐滿人。這裏裝修以紅黃色為主,帶點熱情的火紅,與其說泰國風情,個人覺得以古典風情去形容更貼切。雖然同是泰國餐廳,但食物卻比其他更特別,所以我們點的都是有點不一樣皂山泰式風情。先來是18巷串燒拼盤,其實也串燒雜錦,雞肉和豬肉為主,肉厚又夠多汁,亮點係個黃色沙嗲醬,將惹味的層次大大提昇。 燒牛扒望上去是深啡色的,以為燒焦了,然而叉起一件,深啡色的外表下是嫩紅色的牛肉,完全唔乾且juicy,泰菜可以將牛扒燒得和西餐水凖差不多,頗有驚喜。 未食過螞蟻蛋,大家決心一試!大小如粒綠豆的螞蟻蛋,看上去沒有想像中恐怖。混和其他香菜、腰果、肉碎,用香葉包著吃。透著清新的香味,又幾滋味。 上次去泰國食過地道的大蝦粉絲煲,但味道和質感都令人失望,見餐牌有鮮蝦炒金邊粉,當然要點返個黎食下。熱辣辣上枱,金邊粉滿滿的,啲蝦埋在粉絲中,挖開有成4大隻開邊蝦,好足料!!級鍾意其金邊粉質感,炒得惹味又乾身,好彈牙,好好

熱辣辣上枱,金邊粉滿滿的,啲蝦埋在粉絲中,挖開有成4大隻開邊蝦,好足料!!級鍾意其金邊粉質感,炒得惹味又乾身,好彈牙,好好食,完全食唔停口。

明爐蒸桂花魚是,原條的,今次用上了桂花魚,先煎香兩邊,再放上滿是香料的爐上燒,配料的香味係咁飄,好誘人。魚肉十分滑溜,骨也不算多,如果可以的話,真的希望連骨也"Lun"乾淨,因為個湯汁好美味,魚冈夠滑,好啱送飯~~

我愛泰式奶茶,橙色的完全同泰國一樣,餐廳很貼心,將和奶分開上,可以因應各人喜好選擇甜度。

最後的炒菜又係好好食,以為好辣,但完全唔辣,豆醬好香,菜苗又夠嫩,兩者是平凡的材料,但炒埋一齊,卻異常美味。

甜品必點是芒果糯米飯,想不到還有榴槤糯米飯,那當然都不能錯過。芒果香甜,飯煙un有咬口而且微温,淋上椰奶是無可挑剔的。

榴槤略嫌有少許生,如果creamy一點會更perdect!!如果你問我,這裏的泰菜味道如何?我會毫不猶豫地答你,比在泰國吃到的足料及好味!!!!
  • 18巷串燒拼盤,
  • 鮮蝦炒金邊粉,燒牛扒,
  • 明爐蒸桂花魚,
  • 泰式奶茶,豆醬炒菜,
  • 芒果糯米飯
2017-07-11 1640 浏览
之前試過兩次18巷,它是主打泰北菜,所以在菜式上與九龍城一帶或其他食開的泰國菜也有點分別。所以每次想到泰國菜,都不其然想到18巷。今天,終於“飛雲,機會嚟喇!!”。螞蟻香葉包,今天上到去,職員就問我們有沒有興趣試吓紅蟻蛋,因為剛好有食材到了,而又唔係時時有,今次唔試,唔知幾時先再有機會。而且螞蟻蛋是珍貴的寶品,外觀看上去也很容易接受。泰式香葉包上一些泰式的沙律,配上螞蟻蛋,入口感覺頗特別的,螞蟻蛋帶少許的微脆,加上泰式酸辣醋和香葉的獨特味道,不試一試,會可惜的。螞蟻蛋含有豐富的蛋白質和氨基酸,而螞蟻體內含有蛋白45-67%,19種酶和輔酶,28種游離氨基酸、生長激素、干擾素,其中人體必要的8種氨基酸齊全,螞蟻還含有高能含磷化合物三磷酸腺苷(ATP)及蟻醛、蟻酸等,含有人體必要的多種微量元素硒、錳、鋅、磷、鈣等及多種維生素、多種生物鹼。蟻醛,是一種人體珍貴的高功效滋補物質,螞蟻能舉起超過自身體重的幾百倍的東西,就是蟻醛的作用。螞蟻體內的蛋白質含量是牛奶的16倍,雞蛋的38倍。它比魚、肉、蛋所產生大卡的熱量高6倍之多。而且鈣、磷和蛋白質等有豐富的沉積,有利於骨化增加骨強度,使髖部骨折不易發
螞蟻蛋含有豐富的蛋白質和氨基酸,而螞蟻體內含有蛋白45-67%,19種酶和輔酶,28種游離氨基酸、生長激素、干擾素,其中人體必要的8種氨基酸齊全,螞蟻還含有高能含磷化合物三磷酸腺苷(ATP)及蟻醛、蟻酸等,含有人體必要的多種微量元素硒、錳、鋅、磷、鈣等及多種維生素、多種生物鹼。蟻醛,是一種人體珍貴的高功效滋補物質,螞蟻能舉起超過自身體重的幾百倍的東西,就是蟻醛的作用。螞蟻體內的蛋白質含量是牛奶的16倍,雞蛋的38倍。它比魚、肉、蛋所產生大卡的熱量高6倍之多。而且鈣、磷和蛋白質等有豐富的沉積,有利於骨化增加骨強度,使髖部骨折不易發生。
螞蟻餅,泰式的煎蛋餅配上辣醬,味道本來已不錯,尤其辣醬的味道
。在蛋餅的面層再放上珍品,紅蟻蛋,絕對係又睇得、又食得、仲保得。
螞蟻蛋冬蔭功泡飯,最讚的一道菜,泡飯食得多,用冬陰功做湯底的泡飯,試過未??為咗令吃得不太辣的香港人,餐廳把冬陰功的辣減少了,也把一些冬陰功中的香料預先隔去,好貼心的一道菜式。微酸辣的湯底,在吃的時間,真係會特別開胃,再加上了蟻蛋的口感,我也忍不下的吃了兩碗。
泰式燉花膠,大家去泰國都食魚翅花膠,喺香港,又點可以放過??不過今晚真係好保,又蟻蛋之餘,宜家仲有大大隻花膠
!!花膠燉得很腍,配上泰式的煮法,加上生的芽菜,WONDERFUL!!
泰式牛尾煲,牛尾控出沒注意
!!不想評論了,腍、入味,淨食已經不得了,如果再配白飯,一人一煲,都應該還可再拼

辣豆醬炒野菜苗,去旅行,我比較喜歡吃野菜、山地菜之類的,點解?咪因為香港少見囉!!估唔到18巷居然有野菜苗食,又點可以放過。辣豆醬很入味,野菜苗又很嫩。
榴蓮糯米飯,芒果糯米飯食得多,換上榴槤的,你又試過未?!原來榴槤比芒果更
、更香。
泰式龍眼蜜,單睇顏色和龍眼的份量,已心滿意足。
  • 泰式燉花膠
2017-07-09 166 浏览
東南亞國家經常有風味小食可以讓遊客作新嚐試 好似炸蠍子螞蟻螳螂 常見程度就好似食蛇咁普遍 但香港嘅泰菜都有提供螞蟻卵又真係幾突出 今晚括出去了👀全部都加有螞蟻卵做配料嘅分別係:香葉包-冬蔭公泡飯-煎蛋餅。其實卵本身冇特別神秘味道 再者菜式香濃就算有可能都將之蓋過。但聽店長講 呢啲蛋白質比雞蛋高幾十倍 佢地自己都成日食💪🏽我就比較對個蛋餅有好感 煎得好香脆 入面有好多洋蔥 再沾辣醬夠正👍🏻香葉包出面都好少有 因為係鮮葉啊;呢個味道偏辣 得嘅話就一啖吞哂等葉香慢慢中和辣道丫。第一次唔知咩為泰式花膠 見到酸辣醋汁同芽菜就明哂😎成碗湯好有天然膠質😍😋菇味亦十足架!作為蟹痴嘅我見到呢盤大隻蟹簡直雙眼發光 除用黑胡椒仲有鮮胡椒炒 好惹味嘅肉蟹😊連個身都有蟹膏架!另外推介下呢個甜甜地怕辣人士都食到嘅牛尾 醬汁含有腰果 牛尾好軟冇騷味 仲可以用蒜蓉包點黎食一路都飲住呢杯好多肉嘅去核龍眼蜜👍🏻解油
泰式花膠
黑椒炒蟹👍🏻
連個身都有蟹膏架!
一路都飲住呢杯好多肉嘅去核龍眼蜜👍🏻解油
熱龍眼蜜
黑椒炒蟹👍🏻
熱龍眼蜜
2017-06-30 179 浏览
訂咗位, 但去到還是等!一黎到招呼,個經理隔空斟熱水淥到客人隻手係冇反應!痛到叫出聲連一聲道歉都冇!生醃蝦,D蝦肉似雪藏蝦,實彬彬😖椰菜苗煮得硬而冇味!通菜可以煮到又鹹又老!金邊粉買相唔掂顏色奇怪,又冇乜味!咖哩冇咖哩味。粟米餅,炸到過龍過硬,入口𠝹囗!叫拼盤,咁早就話冇魚餅得蝦餅。朋友生日,切蛋糕唔比刀,切餅費就收足一舊!叫咗加水,望住都唔睬!冷氣又唔夠,食到成身汗!唯一直得贊只有椰青,好甜!下次都唔會幫襯
訂咗位, 但去到還是等!

生醃蝦,D蝦肉似雪藏蝦,實彬彬😖
椰菜苗煮得硬而冇味!

通菜可以煮到又鹹又老!

金邊粉買相唔掂顏色奇怪,又冇乜味!
咖哩冇咖哩味。
粟米餅,炸到過龍過硬,入口𠝹囗!

叫拼盤,咁早就話冇魚餅得蝦餅。
朋友生日,切蛋糕唔比刀,切餅費就收足一舊!

叫咗加水,望住都唔睬!

冷氣又唔夠,食到成身汗!

唯一直得贊只有椰青,好甜!

下次都唔會幫襯

2017-06-30 137 浏览
再次到銅鑼灣食18巷,旨因朋友知道呢度出左款驚喜新菜式係期間限定的~所以我唔執輸要黎食呢個驚喜下。蟻蛋就係朋友所講既驚喜菜式~原來蟻蛋可以食今日先知道,係泰國北方既小食!!營養價格十分之高!蛋白質為雞蛋既38倍,而且仲低脂肪又幫助美顏~~只要有唔介意其外表!!非常適合男女老幼。螞蟻香葉包,香葉內包住大量切粒既餡料如香蒜葱,果仁,蝦米仔,當中少不免有蟻蛋啦!!包住食味道有點微辣。其實係幾唔錯既小食。泰式燉花膠~真係落足哂料!內有厚切冬茹,質感非常豐厚!花膠燉到超級細緻綿綿,令到個湯好入味~食完都唔會口渴架。螞蟻蛋冬陰功泡飯~~個冬陰功泡飯非常入味充滿泰式情懷~好香嘅香茅味同埋草菇味道!帶點酸辣味幾惹味~飯好香淋,味道好正。榴槤糯米飯大大舊榴槤真係食得好過癮!!味道甘香綿綿,糯米飯煙煙unun, mix埋一齊食好香濃超正。仲有叫左杯椰子特飲,味道清香爽呀!!

仲有叫左杯椰子特飲,味道清香爽呀!!
2017-06-29 130 浏览
螞蟻蛋,在泰國是一道家喻戶曉的名菜。據說營養價值極高朋友帶咗我去食泰國嘢, 原來餐廳有螞蟻蛋入饌!, 而食蟻真係我人生嘅第一次, 我相信會繼續有下次嘅, 講一講今次心路歷程畀大家先食左個螞蟻蛋炒蛋, 螞蟻蛋post上煎蛋上面, 令到煎蛋生色不少, 竟驚入喜既心態去食, 食落去個心都離一離, 但係個口感都幾特別, 蛋煎得香脆, 又有菜提升口感, 味道都唔錯再食一個黑椒炒蟹, 真係非常之惹味, 炒蟹啖啖肉, 個殼裏面仲有好多蟹膏添!黑椒令蟹更香 ,非常之惹味, 不錯不錯!泰式燉花膠, 畀我感覺就似喺酒樓酒席裏面食咗嘅魚翅一樣, 花膠湯非常之厚切, 花膠咬落去啖啖肉, 仲有香菇, 雞絲去調味, 而上湯高湯底, 整得唔錯
螞蟻蛋,在泰國是一道家喻戶曉的名菜。據說營養價值極高

黑椒令蟹更香 ,非常之惹味, 不錯不錯!

2017-06-26 187 浏览
再訪 18巷泰國餐廳 , 原因十分簡單 .... 就是好味 , 而且是專賣泰國東北菜系 , 夠特色 ~餐廳的裝修滿有泰國風情 , 座位舒適 , 氣氛和諧 ~Menu ~木瓜奶昔 $ 45 : 用新鮮木瓜製成的奶昔 , 口感綿綿細滑 , 味道天然純正 , 喝後透心涼 ~18巷拼盤 $ 188 : 拼盤份量大 , 內有五款不同小食 , 食物有 魚餅、蝦餅、蔬菜春卷、豬頸肉、炸蟹餅 ;魚餅 : 魚味濃郁又夾雜了香茅味和泰式香料味 ~  蝦餅 : 炸得香口而不乾身 , 咬落爽口彈牙 , 能吃到鮮蝦味 ~ 炸蟹餅 : 蟹餅的 表面佈滿粟米粒 , 味道鮮口 , 能吃到蟹味 ~ 蔬菜春卷 : 炸得香脆 , 餡料是蘿蔔絲、粉絲、蔬菜粒 ~ 豬頸肉 : 肉質爽嫩 , 吃得出有焦香的味道 , 非常惹味 ~泰式燉花膠 $ 398 : 個沙煲上 , 花膠腍滑入味 , 富有膠質感而不腥 , 湯羮味道濃厚豐郁 , 鮮美可口 ~泰東北香辣牛扒沙律 $ 178 : 牛扒配上一些蔥和香料 , 煮得軟綿腍滑 , 味道香口又帶辛辣 , 可以把牛扒放在菜上 , 再卷起來吃 , 既惹味又夠風味 ~香辣肉碎炒飯 $ 98 : 肉
餐廳的裝修滿有泰國風情 , 座位舒適 , 氣氛和諧 ~
Menu ~
香辣肉碎炒飯 $ 98 : 肉碎炒飯 , 炒得滿有鑊氣的 , 味道濃郁香辣又惹味 , 泰式風情滿溢 ~
榴槤糯米飯 $ 188 : 糯米飯粒Q韌有彈性 , 而最精妙之處當然是榴槤獨有的幽香清甜又霸道的味道 , 好吃 ~

本篇完 ~
2017-06-12 230 浏览
除了日本菜外,泰國菜都可算是香港第二受歡迎的菜式,正因如此,香港的泰國菜館又特別多,但要數我最喜歡的,非位於銅鑼灣的18巷莫屬,整體質素高之餘,菜式是我喜歡的泰東北菜,味道非常接近毗鄰的老撾和柬埔寨,主糧都以糯米飯代替白飯,菜式以酸辣為主,非常開胃惹味。**************18巷環境雅緻舒適,雖然沒有本土泰菜店的金色佛像掛畫,但牆上的木雕畫隱隱透出泰國風之餘亦不失格調。泰式生蝦刺身($118)泰式生蝦刺身一碟有八隻,例牌呈花形排列,上枱時伴有泰式生蝦汁。生蝦雖然沒有墊上冰塊,但入口微涼,肉質爽彈,泰式生蝦汁夠酸夠辣,非常醒神。泰式沙嗲雞串($24/串)泰式沙嗲雞串烤得色澤均勻,表面本身已經有少量沙嗲醬,但如果喜歡濃味的人如我,還可以邊吃邊蘸碟旁的沙嗲醬。雞串非常入味,肉質軟嫩不鞋口,蘸上沙嗲醬美味倍增。荔枝特飲($45)來18巷不得不點特飲,這個荔枝特飲上次我也有點,入口非常重荔枝清甜味,據聞是因為餐廳用真。荔枝肉打成,沙冰質地幼滑,原全沒有吸啜困難。泰式龍眼冰($45)泰式龍眼冰我是頭一次點,雖然很多泰菜館都能飲到,但18巷的龍眼冰明顯比較足料,因為杯底至少有七至八粒龍眼肉,
**************
泰式生蝦刺身($118)

泰式生蝦刺身
泰式沙嗲雞串($24/串)
泰式沙嗲雞串
雞串非常入味,肉質軟嫩不鞋口,蘸上沙嗲醬美味倍增。
泰式沙嗲雞串
荔枝特飲($45)

荔枝特飲(
泰式龍眼冰($45)
泰式龍眼冰我是頭一次點,雖然很多泰菜館都能飲到,但18巷的龍眼冰明顯比較足料,因為杯底至少有七至八粒龍眼肉,所以龍眼冰亦格外夠味。

泰式龍眼冰
怕靚牛尾($188)
怕靚牛尾一聽名字就覺得很搞笑,但據侍應介紹,並不是牛尾很怕靚,「怕靚」原來是泰國一個地方的廣東話皆音。
怕靚牛尾
怕靚牛尾浸在濃稠的泰式咖哩汁內,上面例著兩塊蒜蓉多士。
怕靚牛尾
咖哩汁非常香濃惹味,用來配白飯或多士都一流,可怕蒜蓉包有點偏韌,相較失色。
怕靚牛尾
咖哩汁內原來還有腰花,牛尾亦煮得異常軟腍入味。
怕靚牛尾
秘製黑椒炒蟹($388)
秘製黑椒炒蟹都幾大隻,單是蟹蓋都已比手掌還大。
秘製黑椒炒蟹
侍應在上黑椒蟹時細心地也同時奉上膠手套、乾濕紙巾和鐵鉗。
仔細一看,能見到蟹身四周都放上大量胡椒和香草。
秘製黑椒炒蟹
黑椒蟹雖然都有不少蟹糕,但其實我們主要食蟹肉為主,因為蟹膏都是偏硬的。黑椒蟹都幾多肉,蟹鉗和蟹腳都已預先弄碎,所以不難吃到裡面的蟹肉。
秘製黑椒炒蟹
蟹肉不會過乾,鮮味之餘帶點黑椒微辣味,非常刺激過癮。
秘製黑椒炒蟹
酸辣汁原條蒸魚($208)
酸辣汁原條蒸魚照例放在鐵爐上,魚身上鋪滿青檸、薄荷葉、辣椒會各式香草。酸辣汁酸香十足之餘帶點微辣,非常開胃,令我們未吃魚肉已幾乎喝光湯汁。

酸辣汁原條蒸魚
魚肉尚算嫩滑,帶點酸香,味道不錯。
酸辣汁原條蒸魚
金枕頭榴蓮糯米飯($128)
原本聽朋友說這裡有非常矜貴的干堯榴槤,特登前來一試,可惜因為貨源稀少不一定能吃到,為了止榴槤癮,我們就改點金枕頭榴蓮糯米飯。
金枕頭榴蓮糯米飯
金枕頭肉質偏軟腍,不是我喜歡的口感,但香味都可接受。
金枕頭榴蓮糯米飯
白糯米入口軟糯,但因為比較難消化,所以兩至三人分吃剛剛好。
金枕頭榴蓮糯米飯
總結,食物保持高水準,完全沒有令我們失望,但吃不到平堯榴槤有點令人婉惜,希望下次再光顧的時候能夠吃到。
荔枝特飲(
泰式龍眼冰