2017-01-24 1440 浏览
食物只一般,海南雞無有雞味,好似蒸雞加啲醬汁。其它都無咩特別,為酥皮咖喱牛腩比較好D!!一心想去試榴櫣整的食品又沒有。本來團年飯想食啲特別啲嘅嘢,真係有點失望!!
2016-12-16 4893 浏览
生日食飯,不精不食,銅鑼灣18巷,貴之有理,食物質素與價錢成正比,感謝朋友k和e自掏腰包,今年生日唯一一餐飯,銘記於心。店鋪時尚泰式裝修,簡潔細緻,異國風情。泰式生蝦刺身生蝦光澤新鮮,辣椒仔與生蒜粒伴碟,擺碟精美。醬汁酸酸辣辣,入口惹味,增添生蝦鮮甜,胃口大增大蝦柚子沙律花生腰果香脆可口,柚子新鮮,果肉粒粒飽滿,咬之肉汁鮮甜。泰國金柚的味道,魚露鹹香, 辣椒刺激,口感味道層次豐富,非常開胃,必點之選。這是甚麼魚,忘了,記得香茅、 南薑、 金不換、 九層塔和檸檬葉,香料豐富,魚味鮮甜。紅咖喱海鮮南瓜盅 起肉南瓜,作為盛器,紅咖喱汁,陣陣椰香,聞之口水流。海鮮配料,青口、 帶子、 蝦球,新鮮彈牙,足料豐富,食之不盡。點個蒜蓉包,外脆內軟,沾點咖喱汁,更加惹味。馬拉盞炒椰菜仔椰菜多食,椰菜仔少食,香港不多見,硬身帶點苦澀,豆瓣醬辛辣,應該惹味,廢青如我耐不了辣,淺嚐一兩口,心足。芒果特飲實為芒果雪冰,材料簡單,鮮香芒果加雪冰,軟軟綿綿,非芒果大冰加糖水之二等食物,解辣良品。店內位置少少,店員勤奮,時而加水時而收碟,忙碌代禮貌,絕不hea底,頗為欣賞。
店鋪時尚泰式裝修,簡潔細緻,異國風情。

泰式生蝦刺身
大蝦柚子沙律

紅咖喱海鮮南瓜盅

馬拉盞炒椰菜仔

2016-11-14
庆祝纪念
生日
2016-12-05 1703 浏览
當我仲未入去間餐廳🍴既時候 已經感受到泰國🇹🇭既氣氛同特色 門口前面既兩隻小象🐘 好似係到迎接緊客人 (我覺得好親切😌☺️)由鋪頭既擺設至menu同埋background music係呢d細緻位都可睇同感受得出負責人 好努力想客人感受到泰國🇹🇭既風氣☺️☺️☺️☺️☺️☺️酸酸地既(沙律 蝦乾 銀芽 木瓜...等等)辣辣地既 😬😬😬米紙卷內既蝦佔左成條米紙卷既大部分位置 咬落去啖啖蝦肉 再沾上酸酸地既特制醬 就更perfect👍🏻👍🏻👍🏻但係米紙太厚啦 有d難咬 外脆內軟 內肉實的的既 好香蝦味可是炸皮厚左小小 但係蝦肉份量足夠 所以拉上補下🙂🙂🙂好好食 面頭既蝦乾 增加左口感 醬汁的搭配 加埋道菜既火候 味道倍增將中間既一條(植物)囉起然後 將酥皮擺係一邊備用 (本人表示第一次食 所以做左蠢事😅😅 )香香的咖喱飄出來 裡面既雞🐔 薯仔都大大舊 食既時候有d 麻煩🤔🤔🤔半熟既雞蛋汁(唔係好鍾意食半熟蛋既人都表示接受到)加埋肉碎炒飯 令炒飯濕濕地唔太乾貌相不討好 但椰奶味道濃 糯米飯口感嚥韌西米糕上一粒粟米 濃濃既椰汁味 所謂既三色系 面頭既大樹菠蘿🍍絲(黃色) 硬硬地 ,椰汁(白色)調味岩岩好唔會太
由鋪頭既擺設至menu同埋background music
Som  Tum  Tai  青木瓜沙律🌶
Por  Prea  Sod  泰式米紙卷
Tord  Mun  Kung  炸蝦餅
外脆內軟 內肉實的的既 好香蝦味
可是炸皮厚左小小 但係蝦肉份量足夠 所以拉上補下🙂🙂🙂
Pad  Pag  Bung  Ma  Lai  Jan  馬拉盞炒通菜🌶🌶
好好食
面頭既蝦乾 增加左口感 醬汁的搭配 加埋道菜既火候
味道倍增
Gaeng  Garee  Gai  Ob  Nom  Pang  酥皮咖喱雞🐔🌶
Kao  Pad  Kra  Pao  Moo  Kai  Dao  香辣肉碎炒飯🌶🌶
Kao  Neiw  Mamunang  泰式香芒椰汁糯米飯
貌相不討好 但椰奶味道濃 糯米飯口感嚥韌
Ta  Ko  泰式椰汁西米糕
西米糕上一粒粟米 濃濃既椰汁味
Water  Chestnuts  Cool  三色冰
所謂既三色系 面頭既大樹菠蘿🍍絲(黃色) 硬硬地 ,椰汁(白色)調味岩岩好唔會太稀唔會太濃,啫喱條(綠色)口感十足

服務:服務員會同你講 welcome and goodbye 仲會留意到你幾時食完野然後幫你收碟 ❤️❤️❤️❤️❤️
2016-11-16
Por  Prea  Sod  泰式米紙卷
Tord  Mun  Kung  炸蝦餅
Water  Chestnuts  Cool  三色冰
2016-11-25 1100 浏览
想食泰國野,又想同朋友去間寧靜啲格調好啲嘅餐廳,RealFoodie又有好介紹啦,18巷滿足到你。一行入餐廳就聽到泰文歌,RealFoodie覺得個feel好正,好relax. 枱同格之間空隙又夠寬,坐得好舒服。食泰國野一定要叫泰式芒果椰汁糯米飯啦,RealFoodie同班friend當然都要叫黎試下啦。份量雖然唔多,但賣相都相當吸引,而且味道都唔錯。主食就叫左鮮蝦炒金邊粉,RealFoodie同班friend都覺得好食,如果可以大份小小就perfect啦。蝦球都要讚,外爽內軟,非常好味!下次如果想休閒咁同班friend傾下計食飯,RealFoodie都會再幫襯。

蝦球都要讚,外爽內軟,非常好味!
  • 鮮蝦炒金邊粉
2016-11-21 616 浏览
有啲咩嘢最啱同人一齊share嘅?就當然你泰國菜啦,因為可以食都唔同種類嘅食物,每樣食少少,又唔會特別飽,咁就最好啦今次同朋友一期一會就揀咗去18巷到食泰國菜, 環境都幾大坐起上嚟都舒服叫咗泰式生蝦,肉質都幾透明,咬口口都幾彈牙,唔錯食咗個鮑魚沙律,出嚟嗰個presentation唔錯,鮑魚喺上面,而下低就有洋蔥,整成一個蓮花嘅形狀,非常多鮑魚,鮑魚幾入味,非常之q彈,又夠大隻,啖啖肉😋😋之後用個串燒牛,串燒牛肉,🐮🐮牛肉味好濃,燒得朝香,香氣四溢,咬口好juicy,連埋咖哩汁食,非常之正之後食過泰式燉花膠,用個鑊仔嚟上,連埋芽菜嚟食,湯頭係魚翅嘅上湯黎, 花膠幾入味,而且非常之q彈,又夠大塊,正👍👍

叫咗泰式生蝦,肉質都幾透明,咬口口都幾彈牙,唔錯
2016-11-01 6598 浏览
同幾個舊同事食飯, 想搵個舒服D既地方, 上網就見到呢間泰國菜. 上到去地不算大, 播住泰國音樂, 好似去左泰國咁蒜香炒椰菜苗 $88 上檯時熱辣辣, 椰菜苗好大棵, 清清地, 唔會用太多油炒泰式米紙卷 $889小件配埋生菜, 旁邊既醬汁好惹味米紙卷裡面有雞肉絲/蝦肉/ 青瓜絲同紅蘿蔔絲, 唔會太溜, 米紙卷皮夠薄泰式牛尾煲 $148個汁好濃, 送飯真係正, 牛尾及洋蔥紅蘿蔔都炆到好淋, 完全唔覺得乾身18巷鮑魚沙律 $158鮑魚切片, 彈牙有口感. 沙律係醃製左既酸薑同沙葛, 紫洋蔥伴碟, 其實食左一半先食得出係咩食材, 酸酸地幾開胃甜品有另一個胃 椰汁芒果糯米飯 $98賣相差少少, 不過有好多椰汁, 糯米飯暖暖的, 芒果清甜多汁, 一D都唔酸. 不呢個價錢有點兒貴泰式椰汁西米糕 $58面層椰汁好香甜, 配埋底層既西米芋頭粒, 唔會太甜, 無得輸服務:侍應生主動加水, 有禮貌, 見我同友人差唔多食完正餐會主動問需唔需要甜品, 感覺到係有人服侍
蒜香炒椰菜苗 $88
上檯時熱辣辣, 椰菜苗好大棵, 清清地, 唔會用太多油炒
泰式米紙卷 $88

不呢個價錢有點兒貴
泰式椰汁西米糕 $58

2016-10-31
2016-10-26 6824 浏览
來到銅鑼灣世貿廣場同班朋友仔聚會!朋友之前食過呢間18巷泰菜話好有質數!所以帶我們來翻卓店內好大!裝修擺設時尚帶泰式風情~不禁令自己已為身在泰國了泰式生蝦刺身~生蝦色澤有光澤!看起來都好新鮮~生蝦上放左粒辣椒仔同粒生蒜粒~再加上d酸酸辣辣既汁醬~入口感覺好惹味同時酸辣味剛好~令到胃口大增~真係食得出生蝦刺身勁鮮味!沙0爺雞串~串燒雞燒到外層金黄,外層食落香脆!而且雞肉肉汁仲keep到~好juicy添加埋d特制沙0爺醬!!woo......完美呀!又唔會過辣!醬汁好香濃~又係好惹味囉青木瓜沙津配左個燒牛配泰式糯米飯!!青木瓜沙津好清爽香甜~好有口感!泰味十足而個燒牛牛味香濃!肉質亮澤帶粉紅~味道肉汁樕滑~mix埋d泰式糯米飯真係無得頂糯米飯好香好有咬口一齊食感覺好正叫左杯芒果特飲~味道好香濃!陣陣既芒果鮮味走哂出黎!唔會感覺係好人工既芒果香精感覺!一切都來得自然!綿綿既芒果特飲好好飲 壓軸出場就呢款貓山皇榴槤糯米飯~第一次食到呢款甜品!簡直係驚喜貓山皇榴槤香氣樸鼻~就咁聞都已經好吸引!食落甘香無比!價錢不便宜,但食過之後認真說值得一食!椰汁香~榴槤香~糯米飯香竟然走出呢種佳品~💯推薦
店內好大!裝修擺設時尚帶泰式風情~不禁令自己已為身在泰國了
同時酸辣味剛好~令到胃口大增~真係食得出生蝦刺身勁鮮味!
糯米飯好香好有咬口
一齊食感覺好正

C+搵食團 || 初嚐泰國東北菜 - 【銅鑼灣】18巷泰國餐廳 呢排可能天氣時涼時熱果人好似特別易攰咁好想食啲特別野刺激下--本身自己唔係好嗜辣係以前朋友飯局話去食泰國野我多數都會Say No.不過突然間想搵d特別野食下所以就陪左佢哋去 \\ 18巷泰國餐廳 | Soi 18 Thai Cuisine 一間專門食泰東北菜⌞ms.C⌟ 依家先知原來泰菜係有分四大菜系分別為泰北菜、泰東北菜、泰中菜、與泰南菜反映泰國四方不同的地理和文化--而泰東北菜特式就係會同寮國菜一樣善用青檸汁原來係香港主打泰東北菜的餐廳其實好少有--今次去既 \\ 18巷泰國餐廳 | Soi 18 Thai Cuisine 位於銅鑼灣世貿中心未入到門口已經見到一座泰國味十足大象擺設係門口 --入到裏面位置都算多特別係有部份係長既大枱可以方便一大班朋友黎食飯 --依家同友人'sss食飯好少可以約到同一時間出現所以我地都係邊住野飲食住小食邊等齊人--飲品方面基本泰國餐廳既特飲、冰冰都有⌞ms.C⌟ 就Order左個 \\泰式特飲 - $55 --用原隻椰青打成沙冰飲落清甜而且透心涼-- \\ 小食篇食得泰國 / 東南亞美食
呢排可能天氣時涼時熱

果人好似特別易攰咁

好想食啲特別野刺激下

本身自己唔係好嗜辣

係以前朋友飯局話去食泰國野

我多數都會Say No.

不過突然間想搵d特別野食下

所以就陪左佢哋去

⌞ms.C⌟ 依家先知

原來泰菜係有分四大菜系

分別為泰北菜、泰東北菜、泰中菜、與泰南菜

反映泰國四方不同的地理和文化

好少可以約到同一時間出現

所以我地都係邊住野飲

食住小食邊等齊人

飲品方面

基本泰國餐廳既特飲、冰冰都有

⌞ms.C⌟ 就Order左個

感覺食落有d似雞軟骨

不過就多肉d

炸得唔會太乾

用生菜包住 & 其他配料一齊食

有花生、青檸、蔥、辣椒仔等

冇咁油膩

干咖喱榴蓮燴牛展
貓山皇榴蓮糯米飯
三色布甸拼盤
2016-10-18 4539 浏览
心血來潮想食榴槤,朋友講過呢間有榴槤咖哩食!從來都冇試過用榴槤煮嘅餸,所以決定去試試係食榴槤咖哩之前點左我最鍾意食嘅 泰式鮮蝦刺身啲生蝦好新鮮彈口,嗰汁好惹味但會稍為辣食泰國嘢點可以唔識串燒雞串燒燒得啱啱好唔會流失晒啲肉汁同埋唔會好乾跟住就點左一個泰式燉花膠真係有驚喜冇諗過有咁大塊花膠跟住仲點左個曼谷咖喱炒蟹,咖喱香滑味道濃,隻蟹都算多肉,送埋同一個酥皮一齊食!個酥皮很鬆化食落唔會成口麵粉跟住終於到我講嘅戲肉啦乾榴槤會牛展我好似咁大個女都未食過呢樣餸食落去感覺好得意個榴槤超香亦都中和左咖喱嘅辣味送埋啲牛展一齊食有淡淡的果香個配搭好新鮮同好特別食完正餐梗係要食甜品女人都係比較貪心嘅我地點左個三色布甸拼盤一次過可以是三種口味芒果椰汁奶茶奶茶味尤其做得出眾而且好特別因為係泰式奶茶味最後梗係又要食返個榴槤甜品啦貓山王榴槤糯米飯啲榴槤香到齒頰留香會有種食上癮嘅味道而且啲糯米唔會太硬配上上面嘅貓山王榴槤同椰汁香!甜!滑!令今晚嘅晚飯畫上一個完美嘅句號
心血來潮想食榴槤,
朋友講過呢間有榴槤咖哩食!
從來都冇試過用榴槤煮嘅餸,
所以決定去試試

食泰國嘢點可以唔識串燒
雞串燒燒得啱啱好唔會流失晒啲肉汁同埋唔會好乾
跟住就點左一個泰式燉花膠
真係有驚喜冇諗過有咁大塊花膠
跟住仲點左個曼谷咖喱炒蟹,
咖喱香滑味道濃,
隻蟹都算多肉,
送埋同一個酥皮一齊食!
個酥皮很鬆化食落唔會成口麵粉

香!甜!滑!

令今晚嘅晚飯畫上一個完美嘅句號

• 泰式鮮蝦刺身
2016-10-16 734 浏览
平時泰國菜就食得多啦,不過一般都只係去平民少少既泰國餐廳,今次就試下高級少少既,有多少系新既款式呀嗎 !今次約左一大班人黎一齊食,最好就叫個鮮蝦刺身啦 ! 隻蝦又大隻又新鮮。點埋呢個綠色醬汁,酸酸味味好開胃,做頭盤就最好不過啦 ~廚師擺盤都好有心思~接住都係一D 又開胃菜色。平時食開既生菜包都係肉碎黎既,但今次既氐菜包包住既係大大塊既豬頸肉 ! 豬頸肉肥廋岩岩好,又滑又厚,至於汁方面,都係酸酸辣辣岩岩好 ! 食既時候啖啖都係豬頸肉,夾住呢個生菜,一點都唔覺油膩 !呢個不得了啦 ! 重黠就係沙嗲 ! 呢個沙嗲質感濃厚,仲有花生醬,個雞串食完,個沙嗲都要用黎送其他野 ~呢個係咩黎 ? 榴槤加牛展真係未聽過,不過朋話試下,唔食榴槤既我都要試~ 食落去個榴槤,依~~~~又無咩榴槤味wo,榴槤既味同個咖哩混合左,由於咖哩個味道都好搶,所以基本上不太留意都榴槤味。其實個榴槤好爽口既,就唔係果d 一pat pat果d,所以我都可以接受到 ~ 至於牛展就又林又好入味啦 !一睇就知係海南雞啦,不過呢個相比起其他菜式就差好多啦 ~ 又干又唔係太新鮮咁...我最愛既泰式甜品,呢個椰汁 ! 又香又濃厚 !
!
今次約左一大班人黎一齊食,最好就叫個鮮蝦刺身啦 !
泰式鮮蝦刺身

廚師擺盤都好有心思~
香辣豬頸肉沙律

泰式沙嗲雞串
咖哩榴槤燴牛展

泰式海南雞
一睇就知係海南雞啦,不過呢個相比起其他菜式就差好多啦 ~

又干又唔係太新鮮咁...
椰汁芒果糯米飯
我最愛既泰式甜品,呢個椰汁 ! 又香又濃厚 ! 正 !

個糯米飯係熱嫁 ! >< 個芒果都幾甜 !
三色布丁拼盤
泰式奶茶布丁 椰汁布丁 芒果布丁

呢個泰式奶茶味可以比美泰國既奶茶 ! 個荼底真係好正~

2016-08-24
泰式鮮蝦刺身
香辣豬頸肉沙律
泰式沙嗲雞串
椰汁芒果糯米飯
三色布丁拼盤
2016-09-24 4661 浏览
從好友口中得知 , 這間泰式餐廳有幾道以榴槤入饌的菜式 ....此話一出 , 我們幾條榴蓮愛好者 , 立即相約前來品嚐 ~ Menu ~泰式奶茶質感稠滑 , 味道香甜而且甜味特出 ~ 泰式燉花膠 $ 398原個沙煲上 , 花膠腍滑入味 , 富有膠質感而不腥 , 湯𡙡味道濃厚豐郁 ~ 秘製黑椒炒蟹 $ 388蟹夠大隻而且肉厚 , 炒得香口卻不油膩 , 惹味之餘又不會過於霸道 ~ 蒜香炒毛茄 $ 88炒得夠鑊氣 , 毛茄清甜爽嫩 , 既惹味又清新 ~ 乾咖喱榴槤燴牛展 $ 168這道菜式的味道很特別 , 乾咖喱的味道微辣之中帶香甜 , 榴槤是乾身爽口的 , 牛展入味軟腍而不失牛肉味 , 無與倫比的味道叫人感動 ~ 貓山皇榴槤糯米飯 $ 358飯粒Q韌有彈性 , 而最精妙之處當然是貓山皇榴槤獨有的幽香清甜的味道 , 好吃 ~ 榴槤皇布甸 $ 98布甸的質感滑溜 , 甜度適中 , 榴槤味道濃郁芳香 , 吃多多也不會夠喉 ~ 本篇完 ~

此話一出 , 我們幾條榴蓮愛好者 , 立即相約前來品嚐 ~

Menu ~
泰式奶茶

質感稠滑 , 味道香甜而且甜味特出 ~
泰式燉花膠 $ 398

秘製黑椒炒蟹 $ 388

蒜香炒毛茄 $ 88

炒得夠鑊氣 , 毛茄清甜爽嫩 , 既惹味又清新 ~

乾咖喱榴槤燴牛展 $ 168

貓山皇榴槤糯米飯 $ 358

榴槤皇布甸 $ 98

本篇完 ~
2016-09-20 3299 浏览
講起泰國菜,是色、香、味俱全的,也一直是香港人最鍾愛吃的東南亞菜的首位,我就是其中一個愛吃的人。在香港要吃泰東北菜,又不是太多,最近比我發現18巷就是由泰籍的泰東北人士開的餐廳,所以一定是最正宗,而質素也保證。夏日炎炎吃些惹味冷盤也是一個不錯的選擇,可降降溫之效!這道泰式的鮑魚非常新鮮彈牙,入口不韌,配搭洋蔥和沙葛,好清爽的感覺,絕對起了開胃的作用!做出口味地道、材料豐富的前菜沙律。燒牛扒是泰北菜必吃的小菜之一,伴上糯米飯和沙律一起吃,真夠創意。想不到泰式菜也有牛扒,而且做得唔錯,牛扒燒到外面好夠香,而內裡的扒肉仍保持粉紅色,加上調配的辣味醬汁更加做出非常入味的效果。配咪青木瓜一起食,可以做到唔太辣,出嚟效果幾好。香草粉絲焗蟹煲,味鮮料足,屬店舖的招牌菜之一。蟹啖啖肉,粉絲軟硬適中,煲底加有大量蒜茸和蔥頭,甚為惹味。隻蟹超巨,成個煲咁大,綿密蟹肉,濃厚蟹膏,實屬難得。講到泰式甜品,就一定要選香芒椰汁糯米飯,用泰國芒果,果肉夠香甜,糯米飯口感又煙韌,甜度點到即止,只不過有點唔夠喉啫!芒果特飲其實是芒果雪冰,材料簡單,鮮香芒果加雪冰製成,冰涼解渴的醒胃特飲。朋友飲的香蕉奶昔加入低脂奶、蜜糖
18巷鮑魚沙律
燒牛扒青木瓜沙律配糯米飯
香草粉絲焗蟹煲
隻蟹超巨,成個煲咁大,綿密蟹肉,濃厚蟹膏,實屬難得。
泰式香芒椰汁糯米飯
芒果特飲
朋友飲的香蕉奶昔加入低脂奶、蜜糖一起攪拌製成,入口香滑,很適合夏天飯後飲用的甜品
香蕉奶昔
题外话/补充资料: 其實泰菜之所以惹味,最大功勞全因是香料,如辣椒、魚露、青檸汁更是不可缺少的泰菜三寶。就是這樣就已吸引咁多香港人對泰菜不離不棄的原因!
2016-08-03
18巷鮑魚沙律
燒牛扒青木瓜沙律配糯米飯
泰式香芒椰汁糯米飯
香蕉奶昔
2016-09-19 783 浏览
較早前相約在銅鑼灣工作的友人食飯, 銅鑼灣食店林立, 今次我地去了位於世貿中心的18巷泰國餐廳食晚飯. 坐下後, 先點個飲品. 在眾多的特式飲品中, 我選了泰式特飲. 究竟當中包含了甚麼, 原來是由新鮮芒果肉, 橙汁, 菠蘿汁, 石榴汁糖水打成的沙冰. 味道好清新和鮮甜, 打出來的沙冰好細滑, 飲的時候唔會覺得太多冰, 無味道. 主菜點了乾咖喱榴槤燴牛展, 泰式燉花膠, 泰式牛尾煲. 泰式燉花膠. 用砂鍋上枱, 所以熱度能夠保持較長時間, 對於我來講, 這是好重要, 因為要夠熱先好飲. 當中材料也豐富, 有我愛食的花膠和冬菇等. 花膠整得夠腍身, 入口帶點膠, 這是我愛食的質感, 而冬菇幾厚身, 較為咬口. 而且味道調教適中. 客人鍾意的話, 可以食的時候加入芽菜, 多一份爽口. 主菜點了泰式牛尾煲. 我鍾意食牛, 所以點了這個牛尾. 泰式整法味道幾濃郁, 啱晒鍾意食濃味的我, 個汁用來配飯食一流. 而且肉質夠嫩滑, 又多汁, 完全不覺得硬和乾身. 最後是甜品時間. 我地點了三色布甸拼盤和貓山皇榴槤糯米飯. 三色布甸拼盤賣相精緻. 三款口味包括牛奶, 芒果

坐下後, 先點個飲品.

在眾多的特式飲品中, 我選了泰式特飲.

泰式特飲

主菜點了乾咖喱榴槤燴牛展, 泰式燉花膠, 泰式牛尾煲.

泰式燉花膠.

當中材料也豐富, 有我愛食的花膠和冬菇等.

泰式燉花膠

客人鍾意的話, 可以食的時候加入芽菜, 多一份爽口.

主菜點了泰式牛尾煲.

我鍾意食牛, 所以點了這個牛尾.

而且肉質夠嫩滑, 又多汁, 完全不覺得硬和乾身.

最後是甜品時間.

我地點了三色布甸拼盤和貓山皇榴槤糯米飯.

三色布甸拼盤賣相精緻.

三款口味包括牛奶, 芒果和奶茶.

布甸質感好幼滑, 甜度也適中, 當中最特別和有驚喜是奶茶味道. 我也是首次食這個口味的布甸, 估不到咁夾咁好食.

貓山皇榴槤糯米飯.

愛食榴槤的我地, 怎樣也點一款菜式有榴槤.

貓山皇榴槤是我最鍾意食的品種, 榴槤味相當香濃. 而糯米又夠煙煙韌韌, 兩者配搭很不錯.
  • 三色布甸拼盤
6:15來到,8點交臺~ 整體來講食物質素同價錢都成正比,但係用餐時候覺得有d 匆忙啦,尤其係員工會周不時走過來收碟(過分頻繁地),未食完(仲有一舊)已經好快速咁問我地仲要唔要,然後就火速玲埋d 餐具... 令到我地食嘅時候都感覺有d 壓力差唔多8點嘅時候更加係見到我地食完最後一舊火速衝過來收碟 記得食左咁耐已經比人問‘仲要唔要’左4次以上!!不過員工都非常有禮,只不過希望唔好無形中令食客感到被催促~45蚊~好清甜,椰青水食飲完之後我地將啲肉食埋!哈哈!HkD68 per person 我哋只係叫咗一碗去試下呢個冬蔭功嘅味道~飲落去唔算辣 有少少椰奶嘅味道~入面嘅材料有蝦秀珍菇蕃茄 等等~幾開胃!呢個椰漿嘅味道非常之濃!西米好煙靭😍😍😍入面有少量粟米呢個酥皮幾正,一層一層唔會一舊粉,外皮酥脆,熱辣辣,點埋啲咖哩汁一齊食一流!同埋啲雞肉都幾嫩滑😍😍😍 咖喱汁有幾重嘅椰汁味唔會好辣~之後外加左一個roti,因為真心唔錯~即叫即做!呢個蝦非常之新鮮又夠厚肉 點埋嗰個汁簡直冇得頂!最中意上面嘅辣椒同埋個汁!金邊粉非常之煙un! 上面有幾隻大蝦😘😘😘 炒得酸酸甜甜 唔會油膩 唔會好重口味 味道啱
6:15來到,8點交臺~ 整體來講食物質素同價錢都成正比
差唔多8點嘅時候更加係見到我地食完最後一舊火速衝過來收碟
45蚊~好清甜,椰青水食飲完之後我地將啲肉食埋!哈哈!
tom yum soup
coconut milk sago pudding
呢個椰漿嘅味道非常之濃!西米好煙靭😍😍😍入面有少量粟米
curry chicken with roti
thai raw shrimps
pad thai
金邊粉非常之煙un! 上面有幾隻大蝦😘😘😘 炒得酸酸甜甜 唔會油膩 唔會好重口味 味道啱啱好
thai grilled beef
呢個牛扒大約6,7成熟左右裏面有好多肉汁唔會 煙韌,用生菜包住,點埋佢幾醬汁,都幾juicy!
rice paper rolls
呢個米紙卷嘅外皮好煙un,裏面有蘿蔔青瓜米粉,點咗佢嘅甜酸醬汁,用生菜包住嚟食都幾清新
2016-09-11
tom yum soup
coconut milk sago pudding
curry chicken with roti
thai raw shrimps
pad thai
因朋友的生日想吃泰菜,上open rice 找尋銅鑼灣地區的,但其實好的選擇不太多.看了很多人的comments 都說這間比較不錯,所以一行12人到此一試. 首先就service 來說是不錯的,staff 都很nice,除了2次不小心倒瀉了水及湯之外.但食物質素方面真的很普通,其中咖哩蝦,咖哩海鮮更是敗筆.咖哩蝦二佰多元只有2隻虎蝦,而且size 不是太大,叫了2份也不夠吃,味道也沒有咖哩味,太淡了.咖哩海鮮,沒有什麼味道.全晚比較好吃的是牛扒青木瓜沙律.其他食品跟普通泰菜無分別.
2016-08-27
  • 泰東北燒牛扒青木瓜沙律配糯米飯