2017-07-14 182 浏览
係尖沙咀番工Lunch 感覺好似好多選擇,但其實都好貴,叫埋野飲隨時都要六七十蚊。有一日係厚福街唸住食前面某間餐廳的番茄烏冬,行過時見到個餐牌,有涮涮鍋!我是一個熱愛火鍋的人,立即吸引我轉軚走左上去!!有一張紙俾你點餸(無影到),Lunch $48可以選3餸加麵底和湯底,仲有大大杯台式凍飲!!(可以配熱飲的)要知道而家夏天凍飲有幾緊要!!等左6-7分鐘度就上鍋,份量也不少,飲品就叫左蜂蜜綠茶~有點點甜,不過還可以。待應們也很有禮貌,會細心提你滾起就要收細火~另外免加一的,$50有找,個人覺得好抵食!我12:30pm到,見13:00開始人多,可能等食物就耐少少。呢度以後一定會成為我的飯堂!

呢度以後一定會成為我的飯堂!

2017-07-14
有日同朋友講開韓式沙冰特飲,提到呢間101手工涮涮鍋有沙冰任飲好似幾特別就想試下。晚上9點唔多人,即刻可以入座了。這裡是一間台式火鍋店,形式同我想像中唔同,原來飲是任飲,但食並不是任點任食的。$288一位嘅套裝已包左以下,不過部份都係要比錢嘅😅1.前菜 - 麻醬手撕雞及木耳(可無限追加),咁夜食飯餓餓地,食個辣辣地嘅頭盤都幾滋味嘅。2.主菜(9款裡選1款)- 我選了台灣香辣三杯雞涮涮鍋。3.時令海鮮盤(不過要個位加$30追加)- 我冇加到。4.肉類(每兩位有一碟,有肥牛、黑毛豬頸肉同黑毛豬肉片選擇)我㨂左肥牛,好味就好味,不過食完一碟就要比錢再叫喇。5.101特選手工火鍋拼盤 - 朋友推介,幾精緻,每款一人一粒,冬菇同豆腐卜都釀左啲蝦膠墨魚膠,本以為黑色嘅鳥結糖好特別,原來都係類似墨魚滑咁嘅味,其實冇乜邊樣特別驚喜。6.響鈴配魚皮7.無限添加火鍋配料 - 無限添加的只有普通丸、菜同粉麵,冇肥牛係有啲失望嘅。8.無限添加所有無酒精飲品盤栽炭燒咖啡珍珠 - 面頭有啲oreo餅碎扮盤栽嘅泥,好味,我鐘意。

$288一位嘅套裝已包左以下,不過部份都係要比錢嘅😅

2.主菜(9款裡選1款)- 我選了台灣香辣三杯雞涮涮鍋。

3.時令海鮮盤(不過要個位加$30追加)- 我冇加到。

6.響鈴配魚皮

8.無限添加所有無酒精飲品

2017-07-10 146 浏览
走到2017年下半年的第一天,為左慶祝香港已回歸20年而有紅日假期,朋友們也特意出來一聚並且相約睇戲戲約七點半開畫,所以大家一致讚成來一個早早晚餐六點前大家已到達尖沙咀,走到厚福街我就提意到101手工涮涮鍋 ,因每次到來的時候都是大排長龍,而因今天我們是提早吃晚飯,所以排的人不多,但餐廳內已經有客人正在用餐了很快就決定好了湯底-台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋 ,而侍應也大慨解釋餐紙上可以如何選擇手切安格斯prime grade牛頸脊肥牛片均勻雪花有咬口 西班牙黑毛豬肉片肉味濃郁海鮮類 +$30蠔實在十分肥美,好creamy炸魚皮,即炸響鈴特長蟹棒手工併盤 位上即每款每人一件丸類十分彈牙,而餃類也比較特別,不是一般火鍋提供的選擇,黑松露芝士豚肉餃較為喜愛飲品實在值回票價,沙冰夠晒冰凍可降降温解解渴十分高質數品質,而任食部份也不欺場, 十分滿意
戲約七點半開畫,所以大家一致讚成來一個早早晚餐
手切安格斯prime grade牛頸脊肥牛片
均勻雪花有咬口
西班牙黑毛豬肉片
肉味濃郁
海鮮類 +$30
蠔實在十分肥美,好creamy
炸魚皮,即炸響鈴
特長蟹棒
手工併盤 位上即每款每人一件
飲品
實在值回票價,沙冰夠晒冰凍可降降温解解渴

十分高質數品質,而任食部份也不欺場, 十分滿意
星期六放假約左三五知己去尖沙咀睇戲,睇完戲望一望時間原來已經是晚上五點半鐘喇,大家不約而都話好想食火鍋,有朋友就提議去附近有間叫做101手工涮涮鍋任飲任食的打邊爐,佢話有朋友介紹過呢間D食物不但質素好好,就連飲品都好正,於是我地决定一齊行過去!去到可能由於時間尚早的關係,行到餐廳門口好快就有個男侍應好有禮貌兼好有笑容甘帶我地坐低喇!坐低無耐個侍應就放低左2碟小食比我地食……手工麻辣麻醬手撕雞同埋秘製麻辣木耳……2個小食都醃得好好食,木耳食落好爽口,手撕雞香辣野味!正!台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋……蜆肉食落非常鮮甜,再浸埋個香辣湯底,咸咸辣辣好野味好正!手切安格斯prime grade牛頸脊肥牛片……超濃牛肉味,食落新鮮嫩滑入口即溶,就算淥完個湯都唔會覺得嚡口,真是正到爆!西班牙伊比利亞黑毛豬片……豬肉味超級濃郁,淥完個湯底都是一樣好嫩滑,好味到不得了!台灣夜市火鍋拼盤……有鹵水豬耳、腎片、大腸、牛肚、雞翼同埋鹵水蛋……每樣都鹵得好入味好好食!炸魚皮同炸響鈴……炸得啱啱好,新鮮熱辣卜卜脆!白鱔片拼脆鯇魚腩以及八吋長鱈埸蟹拼花之丸……每樣食材都好新鲜好好味,再配埋個湯底绝對是超惹味,好食到

炸魚皮同炸響鈴……炸得啱啱好,新鮮熱辣卜卜脆

白鱔片拼脆鯇魚腩以及八吋長鱈埸蟹拼花之丸……每樣食材都好新鲜好好味,再配埋個湯底绝對是超惹味,好食到不得了

日式芝士竹輪卷、翠玉龍珠、精緻魚皮餃……一樣都是材料新鮮,爽口弹牙,一食就知是上等靚料!

最後飲埋杯青蘋果可樂沙冰同埋青蘋果水果冰茶……香甜可口好好飲,飲完冰涼透心好舒服呀

2017-07-08
2017-07-09 80 浏览
其實之前已經食過好多質素唔錯喎既火鍋,但原來真係天外有天, 食過今次呢間涮涮鍋之後,相信其他自稱有質素嘅火鍋店真係要加把勁 先至可以對得起有質素呢三個字了!位於尖沙咀厚福街其中, 樓下嘅入口唔算太起眼,但上到去又別有洞天喎店內嘅面積未必及得上其他大場, 但呢度嘅座位設計都幾舒適, 而餐桌上嘅位置就非常寬敞絕對好過好多大場調味料自行調配,選擇都唔少既然是手工涮涮鍋,當然有唔少既出品係出於自家制有别於其他火鍋店目測呢兩碟黑毛豬及牛肉就知道有幾新鮮及質素有番咁上下啦食落就更加唔使講啦, 兩個字形容~~ 好味呢一碟響鈴及魚皮, 係即炸既, 送到嚟既時候 仲係熱嘅, 好鬆化好脆好好味你睇下呢啲雜錦係自家製嘅, 入口就知道同其他火鍋店嘅係兩回事, 口感及新鮮程度絕對好好多食物嘅選擇同種類真係好多, 首先係特色火鍋底、 之後就係選擇 好靚嘅肉類、 亦都有鹵水小食、 仲有係好新鮮嘅海鮮、 仲有好多火鍋配料可以選擇, 冇返咁上下胃口 我相信 都難以全部逐一品嚐除咗食物選擇多之外, 呢度嘅特色飲品都多不勝數, 而且係無限量添飲一個價錢 咁有質素嘅出品 又飲又食已經非常超值, 以為食飽準備埋單之際, 服務員

調味料自行調配,選擇都唔少

目測呢兩碟黑毛豬及牛肉就知道有幾新鮮及質素有番咁上下啦

食落就更加唔使講啦, 兩個字形容~~ 好味

一個價錢 咁有質素嘅出品 又飲又食已經非常超值, 以為食飽準備埋單之際, 服務員介紹呢度嘅甜品畀我哋, 芋味及綠茶木糠布丁, 味道好香濃 而且唔太甜非常好食

除咗食物咁有質素之外, 呢度嘅服務好專業, 我相信呢度嘅服務員 禮貌上應該訓練有素, 每個服務員都相當有禮貌而且招待誠懇,比客人既感覺好舒服, 值得一讚!
總括呢一餐, 坐得舒適、食物質素好、 價錢合理、 服務亦佳, 絕對係會回頭嘅一間唔錯嘅食店。
2017-07-08
2017-07-08 66 浏览
朋友介紹,去了厚幅街打邊爐食好野,真係吾錯喎!自細打邊爐只係普普通通,千篇一律嘅食材,今次吾同啦,首先有兩碟開胃頭盤,酸酸的,然後湯底叫了一個叫金脫殼,即係吾辣,入面有健康食材,清淡少少,吾想下下咁農,另外這個煲已內置了雞煲,之前吾知,有少少驚喜,隻雞好野味,啖啖肉,超正!之後選了台式套餐,食物佈置得好精巧,最好食嗰個係墨汁長方體,咬落去好有墨魚味,非常彈牙,我第一次見食店有呢款食物!除此以外,所有手打丸類都好好味,係我打邊爐至愛!不得不提仲有一個叫蟹粉包,好似餃子咁,食落有蟹粉喺入面,好味蟹味,我都好鐘意!加了30元叫了海鮮拼盤,其中入面野花甲好大隻,好爽口呀!而且仲有大蠔,蜆,蝦,海鮮食材好新鮮!套餐選了牛肉,wa!!!睇圖嗰種顏色已經知有幾新鮮,同埋吾係一般肥牛咁,得個肥字,呢種食落只係少少肥,內質一啲都吾鞋,食完真係好有口福呀!最後,飲品方面同樣強勢,好大杯,我叫了可樂加巨峰提子,味道又出奇地夾喎!要讚一讚嘅係,所有員工都好好禮貌,上菜速度都好快!食完呢種高質數打邊爐之後,其他的已經完全被比了下去。。。
朋友介紹,去了厚幅街打邊爐食好野,真係吾錯喎!
2017-06-27
2017-07-08 54 浏览
每位$268的餐,還可以另加火鍋配料任食任飲。其實如果沒有男士的話,食了先送上的火鍋材料,已覺得飽飽,款式不是出面一般火鍋店的材料,見到真是很開心的,墨魚汁鳥結糖、黑松露蟹籽軍艦、三重芝士鮮蝦丸、太極冬菇、黑松露蟹肉餃、三重芝士鮮製墨魚丸、安格斯霜降牛丸、黑松露芝士豚肉,只有這幾款食完都飽飽,其他配料還有白鱔可選,又有台式飲品任飲,已經超值啦!絕對可以與朋友聚聚的好地方。
2017-05-18
一年四季都鐘意打邊爐, 不過食開間間都是千篇一律的任食的話不如來點有新意的, 雖然都是有任追加的配料但這兒是較台式的特式手工涮涮鍋喔~有極上吃到飽套餐, 分時段可吃兩小時十五分或兩小時三十五分人均消費三百元左右~整個套餐有前菜, 主菜, 肉類, 拼盤,飲品和甜品等, 睇見都覺得好豐富~像九宮格的調味架, 每個都有蓋蓋住較衛生我們選了冬瓜卜卜蜆海鮮鍋, 清清地, 更能食出配料的鮮味~肉類選了安格斯肥牛片, 幾靚, 肉質鮮嫩, 但套餐中肉類一項只限每兩位送一碟較特別的是這盤101特選火鍋手工拼盤有墨魚汁鳥結糖, 黑松露蟹籽海鮮軍艦, 三重芝士鮮製蝦丸等~賣相和味道都加分!!台灣夜市拼盤都可以用來打邊爐, 滷水豬耳和牛肚, 台灣九份芋圓和紫薯水晶包這麼特別的火鍋配料你試過未呢? 手工即炸響鈴和魚皮, 還有蟹柳比平時吃的大件很多架! 都幾飽肚吓~而無酒精飲品是無限追加的, 飲品還要是特色台式飲品, 果茶和砂冰之類仲要是大大杯杯好好飲, 真係抵~~第一轉的盤栽香芋珍珠和炭燒咖啡珍珠奶茶第二轉的可樂砂冰和水果冰茶另外有張紙係無限追加配料, 蔬菜和麵類都有這類型的台式手工火鍋真的幾特別, 配料很有新
但這兒是較台式的特式手工涮涮鍋喔~

有極上吃到飽套餐, 分時段可吃兩小時十五分或兩小時三十五分
人均消費三百元左右~

像九宮格的調味架, 每個都有蓋蓋住較衛生

我們選了冬瓜卜卜蜆海鮮鍋, 清清地, 更能食出配料的鮮味~

較特別的是這盤101特選火鍋手工拼盤
賣相和味道都加分!!

台灣夜市拼盤都可以用來打邊爐,
滷水豬耳和牛肚, 台灣九份芋圓和紫薯水晶包
這麼特別的火鍋配料你試過未呢?

仲要是大大杯杯好好飲, 真係抵~~

第一轉的盤栽香芋珍珠和炭燒咖啡珍珠奶茶

第二轉的可樂砂冰和水果冰茶

另外有張紙係無限追加配料, 蔬菜和麵類都有
這類型的台式手工火鍋真的幾特別, 配料很有新鮮感
很適合大家三五知己來邊吃邊吹水!
2017-06-17
2017-07-05 34 浏览
成日係厚福街食飯都經過101手工涮涮鍋,台式shabu shabu 之前未食過,係門口睇個 menu 幾吸引!餐廳裝修好新潮,入面又有卡位坐,坐得幾舒服!先食下前菜先,有秘製麻辣木耳同手工麻辣麻醬手撕雞,非常有誠意的小食!好開胃,之後都忍唔住再追加左碟麻辣木耳嘆下有好多特色湯底揀!唔係岀面成日見到果D款式,好有新鮮感我地選左台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋D蜆肉好鮮甜,仲要份量勁多!上面係食完D蜆殻!o野飲又係好多款揀,仲要LEE D特飲都係全部任飲!連可樂沙冰都有我地就揀左炭燒咖啡珍珠同特濃朱古力珍珠手工即炸響鈴卷拼即炸魚皮,魚皮好脆口,D響鈴卷夠晒大條,浸左一陣湯底半脆半淋的狀態食,味道帶點微辣非常可口!手工火鍋盤手打丸每粒都爽滑彈牙,餃子亦不得不讚一下,餡料中的黑松露好香,回味無窮。手切安格斯牛頸脊肥牛片,大大碟,牛有牛味 當然都要食D菜啦,不過食到飽飽地就叫半份試下,粟米超級甜Encore左!最後甜品都有驚喜,有奶茶布丁同香芋布丁,兩款都試左,好清!唔係得個甜字!奶茶布丁有淡淡茶香,不嗜甜的我好喜歡!香芋布丁就有濃郁香芋味!絕對為今餐錦上添花!LEE到性價比超值,食物飲料選擇多又質素好

有好多特色湯底揀!唔係岀面成日見到果D款式,好有新鮮感
我地選左台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋

D蜆肉好鮮甜,仲要份量勁多!上面係食完D蜆殻!

我地就揀左炭燒咖啡珍珠同特濃朱古力珍珠

手工火鍋

手切安格斯牛頸脊肥牛片,大大碟,牛有牛味

當然都要食D菜啦,不過食到飽飽地就叫半份試下,粟米超級甜
Encore左!

最後甜品都有驚喜,有奶茶布丁同香芋布丁,兩款都試左,好清!唔係得個甜字!奶茶布丁有淡淡茶香,不嗜甜的我好喜歡!香芋布丁就有濃郁香芋味!絕對為今餐錦上添花!LEE到性價比超值,食物飲料選擇多又質素好,員工的服務亦非常熱情友善,推薦!
2017-07-04 273 浏览
今晚到 101 手工涮涮鍋打邊爐,有好多台式食物和飲料,大部分都是自家製。加上裝潢頗新潮,很有特色。前菜有手工麻辣麻醬手撕雞和秘製麻辣木耳,辣度屬於微辣,作為開胃菜甚是不錯。主菜的涮涮鍋有不同的台灣口味,三杯雞、紅燒牛肉等等都有,新鮮感十足!每兩位送一碟肉類,我們選了西班牙伊比利亞黑毛豬肉片。豬肉肉質軟嫩得很!真的非常回味。火鍋拼盤有 101 特選手工火鍋拼盤和台灣夜市火鍋拼盤兩種,我倆就比較喜歡手工食物。左下是墨魚汁鳥結糖,墨魚味道濃郁,吃起來很彈牙。三種鮮製丸亦是好爽口,牛丸是安格斯霜降牛丸,充滿牛肉滋味,跟一般牛丸完全不能相提並論!餃子肉餡充實,都不錯。精選火鍋配料可以任點,每次可以點一份或者半份,兩個人來食也不怕點太多會浪費。足八寸長鱈場蟹棒真是好長,蟹棒厚實,不是麵粉蟹柳。除了芝心丸,連竹輪卷都有芝士。 任點也包括各種魚片。什菌菇拼盤有好多種菇,每樣少少可以多試幾款。菜和栗米也好清甜。非酒精類的飲品可以任點,選擇相當多!款式都好創新,比 cafe 更新穎。飲品賣相上佳,點了愛文芒果可樂砂冰和巨蜂提子水果冰茶,兩樣都好飲。我的可樂砂冰水準甚高,芒果冰味道香甜,與可樂相配。推介!

手工麻辣麻醬手撕雞、秘製麻辣木耳

西班牙伊比利亞黑毛豬肉片

每兩位送一碟肉類,我們選了西班牙伊比利亞黑毛豬肉片。

西班牙伊比利亞黑毛豬肉片
豬肉肉質軟嫩得很!
真的非常回味。

101特選手工火鍋拼盤

任點精選火鍋配料

足八寸長鱈場蟹棒真是好長,蟹棒厚實,不是麵粉蟹柳。

日式芝士竹輪卷

除了芝心丸,連竹輪卷都有芝士。

脆鯇片

任點也包括各種魚片。

什菌菇拼盤

愛文芒果可樂砂冰、巨蜂提子水果冰茶

木糠珍珠奶茶布丁、木糠香芋奶茶布丁
甜品都是滿有台灣風味,有木糠珍珠奶茶布丁和木糠香芋奶茶布丁兩種。由前菜到甜品都處處有驚喜,服務都好細心,好用心的店。
手工麻辣麻醬手撕雞、秘製麻辣木耳
101特選手工火鍋拼盤
任點精選火鍋配料
日式芝士竹輪卷
什菌菇拼盤
愛文芒果可樂砂冰、巨蜂提子水果冰茶
木糠珍珠奶茶布丁、木糠香芋奶茶布丁
2017-07-02 33 浏览
一排冇打邊爐,openrice見到尖沙咀呢間101手工涮涮鍋賣相好似幾吸引,而且飲品都好吸引,就一於去試一試,不過最後除左覺得飲品唔錯,食物真係好一般,得個樣價錢都唔算平,不過食物都幾特別飲品真係冇得輸,淨係見到個冰沙系列同盆栽奶茶系列都已經好吸引只有呢個餐牌上既食物係任食,不過個人認為淨係食個set餐都已經好夠好鍾意佢杯盆栽香芋珍珠,好好味,而且賣相好吸引,呃like冇難度呢個係set餐,本人真係覺得好一般,響鈴同魚皮手工炸,係好大條好脆,但都真係好油膩,食半條已經頂唔順,肥牛不過不失,至於個手工火鍋拼盤賣相吸引,但全部味道都好一般任食配料整體都冇咩問題,但都唔會覺得好好味
價錢都唔算平,不過食物都幾特別
任食配料整體都冇咩問題,但都唔會覺得好好味
2017-07-02 37 浏览
香港人365日都鍾意打邊爐🍲,所以市面上都有好多唔同款式嘅火鍋店。最近試咗間台式涮涮鍋專門店🍢,店舖位於尖沙咀厚福街,地點非常方便,一行到街尾就搵到。▫️火鍋放題以畫紙形式,點餸成張A3紙咁長。首先有前菜-麻辣木耳或麻醬手撕雞俾你任食。之後揀湯底,我哋揀咗個台灣香辣三杯雞涮涮鍋。每位可另加30元加個時令海鮮拼盤🦐🐠🐟🐡,不過我哋就無加啦。除此之外,再order左安格斯牛頸脊肥牛片🐂、101特選手工火鍋拼盤、手工炸響鈴同魚皮,最後order埋台式飲品先至填晒佢哋將放題紙📜。食晒以上所有食物之後仲有張可以無限追加火鍋配料嘅放題紙俾你填🖊。▫️成個餐真係好多嘢食,最啱大胃王黎挑戰下💪🏻。味道不過不失🆗,我對放題其實無乜要求。不過略嫌餐廳乾淨清度麻麻🚿,塊地sin到傻左🙁🙁。
▫️
▫️
2017-06-30 1027 浏览
早在情人節時Nosir已經Book了枱想帶我來試手工煱,但碰上當天牙肉發炎腫到吃不下東西,所以就取消了,今晚正好戰鬧力強,所以決定一試期待以久的台式手工火鍋⋯⋯說到台灣火鍋,我們都是第一次吃,作為負責任的寵物主人,為了家中寶貝,這十多年來我倆甚少旅行,所以失禮地告訴大家,我們一次台灣也沒有去過呢﹗幸好,生活在香港,想品嚐各國美食絕對不是難事﹗101手工涮涮鍋提供的極上"吃到飽"套餐,有前菜、湯底、肉類,及2款火鍋拼盤供選擇,想吃海鮮只需要每份另加$30,說名"吃到飽"套餐,當然還有部份食物是任食的,所以真的可以安心吃到飽,飲品也是任飲的⋯⋯前菜有2款,左邊是手工麻辣麻醬手撕雞,麻醬品香濃,麻辣得來帶點微酸,不算太辣,但令人有開胃的感覺﹗至於另一款是右邊的秘製麻辣木耳,木耳不是爽口那種,反而是綿綿的感覺,我很喜歡這種口感的木耳,小許辣辣的讓我一口接一口,好快吃光,幸好前菜也是任吃的,可以再encore﹗跟大部份火鍋店一樣,等待食物上枱前可以在九味架上自行混醬﹗飲品滿驚喜,每一杯都超大杯,而且款式很花心思,而且任客人飲個夠,飲個痛快,我叫了這杯盤栽特濃朱古力珍珠,真是吃珍珠都可以吃飽,朱古

跟大部份火鍋店一樣,等待食物上枱前可以在九味架上自行混醬﹗

飲品滿驚喜,每一杯都超大杯,而且款式很花心思,而且任客人飲個夠,飲個痛快,我叫了這杯盤栽特濃朱古力珍珠,真是吃珍珠都可以吃飽,朱古力味算濃,但有小許過甜,如果少一點甜就完美﹗

另外Nosir點了巨峰提子可樂砂冰,巨峰提子味超濃,甜味剛剛好,以吃火鍋來計其實適砂冰更適合﹗

火鍋底來了﹗我們點的是台灣沙茶雞涮涮鍋,先嚐雞煲再嚐火鍋,人生一大快事﹗這款台灣沙茶雞煲跟我們平常吃的四川雞煲的確很不一樣,它不是以辣作賣點,而是香濃的沙茶醬作主角,沙茶醬微微的滲出甜味,雞肉算滑,還有豬大腸等配料⋯⋯

肉類我們選了手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片,份量算多,2個人好足夠,如果添食就要加$178份了,這款牛頸脊肥牛脂肪不多,只需拖一拖來吃,牛味香濃嫩滑有咬口,絕對是有質素的﹗

我們加了$30,點了一份海鮮拼盤,有珍寶美國桶蠔、馬刀貝、游水大海蝦及卜卜大蜆各一件,海鮮都新鮮有鮮味,但我最愛是馬刀貝,大隻又爽口﹗

火鍋併盤有2款,手工拼盤$288,有安格斯霜降牛丸、三重芝士鮮製蝦丸、三重芝士鮮製墨魚丸、黑松露芝士豚肉餃、墨魚汁鳥結糖,及以蝦膠釀製的太極冬菇等,款款都新鮮彈牙,每款一件真的不夠喉~

另一款火鍋併盤是台灣夜巿火鍋拼盤$278,以台式滷水為主,如滷蛋、滷水雞翼、滷豬大腸等等,還有很Q彈的台灣九份紫薯及地瓜芋園~

跟餐還有響玲及炸魚皮,全部新鮮脆口,特別響鈴脆得來有種鬆化的感覺,正﹗

其實單食這個餐已經非常飽,所以我們沒有再添加無限任食的食物,甜品還有奶茶及香芋味木糠布甸,不會太甜,正好適合已經吃到飽飽的我們﹗

整體手工配料及飲品非常出色,店員也很落力為首次光顧的客人介紹和解釋下單程序及食物選揀,值得再次光顧﹗
2017-06-22
2017-06-30 63 浏览
Ordered a nice lunch here, to satisfy my hot pot desire. Though this is not a real hot pot..There had four kind of soups, I ordered the Taiwan style chicken soup, it was a bit salty and strong. .I ordered all the meat, like beef, chicken and fish ball, seems all were not bad, and large portion. The mango drinks were a bit too sweet..

2017-06-26
2017-06-27 30 浏览
天氣炎熱 同朋友去完郊遊突然想打個邊爐返到市區仲係五點幾六點決定黎食個early dinner食飽d多d時間去消化仲可以食完行陣街添呢間火鍋店按人頭收費因為朋友唔食得辣 我地叫左清湯呢到既清湯用左個好特別既名 - 金禪脫殼個湯黎到 滾左即刻試左兩啖味道好清甜 因為放左大大舊冬瓜 好足料每位都會附送前菜 方便我地點左菜可以食住等前菜分別係手工麻辣麻醬手撕雞(微辣)我覺得個辣我接受到 手撕雞都幾嫩滑 配麻醬無得輸另外既小食係秘制麻辣木耳小食我地都係食左少少 留肚食大野阿嘛之後一樣係跟餐既炸魚皮同響鈴 都陸續送黎同出面食到係唔同d 就算擺左幾耐都仲好脆留意返 炸響鈴既大小同隻手有得揮喎呢間餐廳叫手工涮涮鍋即係佢會有手工火鍋拼盤隨之附送一碟我未見過既材料分別有墨魚汁鳥結糖 黑松露蟹籽海鮮軍艦三重芝士鮮制蝦丸 太極冬菇 黑松露蟹肉餃三重芝士鮮制墨魚丸 安格斯霜降牛丸同埋黑松露芝士豚肉餃而且材料係斷位計 唔怕同朋友爭食肉方面可以選擇牛同豬或者豬頸肉我地係揀左牛既 呢隻牛係手切安格斯牛肩脊肥牛片聽個名都知係好野 但估唔到既係幾大碟色澤均勻 淥一淥已經熟好有牛味 好優質介紹完到呢度 我地都已經食到好飽
天氣炎熱 同朋友去完郊遊

呢到既清湯用左個好特別既名 - 金禪脫殼
個湯黎到 滾左即刻試左兩啖
味道好清甜 因為放左大大舊冬瓜 好足料

每位都會附送前菜 方便我地點左菜可以食住等
前菜分別係手工麻辣麻醬手撕雞(微辣)
我覺得個辣我接受到 手撕雞都幾嫩滑 配麻醬無得輸
另外既小食係秘制麻辣木耳