2020-01-09 4787 浏览
一直都想嘗試這家台式放題,選了台式三杯雞鍋,料很足,雞肉雖然沒有三杯雞味道,但是很滑嫩,好吃,響鈴超級大個頭,酥酥脆脆好喜歡,湯底甜甜的辣辣的,自選調料也不錯,別的菜品也都是放題,飲料香芋奶茶好過珍珠台式
2019-12-31 2820 浏览
臨近除夕,相約一班要好知己,係呢個落雨天,最適合打邊爐,同事推介厚福街有間台式手涮鍋,決定去試試!一入到門口,侍應便細心安排了房間給我們,即刻望一望菜單有咩食先!淨係湯底都有成5款選擇,對於有選擇困難症既我真係好頭痛,最後我揀左雞脾肉,娃娃菜,豆腐,配上沙嗲湯底!湯底濃郁,雞脾嫩滑,值得推薦! 最重要係杯跟餐既飲品!目測有750毫升,而且不另收費!真係非常抵食!總括黎講,呢間餐廳午市性價比高,值得一試!

最後我揀左雞脾肉,娃娃菜,豆腐,配上沙嗲湯底!

總括黎講,呢間餐廳午市性價比高,值得一試!

最後我觀察過呢間手涮鍋應該岩大家口味, 決定落訂!☺️好啦等左咁多日終於等到今晚大家食飯啦, 今晚只有我地六個人, 商議過後叫左叫左3款湯底, 包括:👇🏻▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼【藥膳椰子雞涮涮鍋】感覺好岩現時呢種天氣, 椰子係精選低熱量零油脂的泰國香水椰子水當鍋底火鍋, 滿分之作!▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼【日式壽喜燒sukiyaki野菌豆腐鍋】黎到入冬, 最適合吃熱呼呼既壽喜燒(Sukiyaki)啦, 香甜既醬汁, 係我鐘意選壽喜燒做鍋底的原因, 而壽喜燒也是日本一款廣受歡迎的牛肉料理方式,所以我點了很多牛肉, 在聖誕節前夕, 我們選擇這款真的既方便又健康, 而且口味變化多端, 想吃什麼就點什麼吧, 壽喜燒就是一個看似有難度, 但卻是個可以讓你輕鬆在店裡慢慢打既鍋物☺️▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼【台灣沙茶雞涮涮鍋】特調沙茶的顏色跟芝麻醬頗為神似, 比人更好奇佢既味道(* ̄▽ ̄*), 食落感覺就係清淡健康又鮮甜可口, 鍋子裏戴滿了金菇、秀珍菇、長豆卜、菜、紅蘿蔔、白蘿葡、蕃協、紫洋葱和又香又滑的鮮雞肉, 我地唔客氣要開動啦!😛~~~~~~~~~~~食後感:1. 牛肉要用涮的最能吃到嬌嫩又貴氣的口感
最後我觀察過呢間手涮鍋應該岩大家口味, 決定落訂!☺️
好啦等左咁多日終於等到今晚大家食飯啦,
【藥膳椰子雞涮涮鍋】
【日式壽喜燒sukiyaki野菌豆腐鍋】
【台灣沙茶雞涮涮鍋】
~~~~~~~~~~~
食後感:
1. 牛肉要用涮的最能吃到嬌嫩又貴氣的口感, 下鍋只要3~5秒變色就要起鍋, 鮮甜柔嫩的肉質和清爽油花在嘴裡就像棉花糖一樣融化, 迷人口感太好吃了!👍
~~~~~~~~~~~
2. 蔬菜特別清甜好食, 每一樣都是我的最愛!👍
~~~~~~~~~~~~
3. 另外不得不提(即炸響鈴卷同魚皮呀), 我地一人一條極大響鈴, 熱辣辣感覺就似岩岩炸起, 就咁食都已經好好味, 魚皮方面就正常啦。🙂
4. 墨魚汁鳥結糖好彈牙而且仲有粒粒墨魚肉, 好有口感。🤪
~~~~~~~~~~~~
A. 〔個人感想:任食既配料質素都中上, 不過呢到連埋加一就唔太平, 但質素係有保證既, 個人力推大家一班人黎食, 因為呢間真係ok既!〕👍
———————-
B. 〔值得讚既係內外場服務人手充足, 補湯、清桌、禮貌、甚至效率都讓人滿意, Good Job〕👍
———————-
  • 牛頸脊肥牛片
  • 西班牙伊比利亞玫瑰黑毛豬頸肉
  • 墨魚汁鳥結糖
2019-12-17 1818 浏览
係尖沙咀區食晏真係閒閒地都要$50,呢到50蚊有找,份量仲要唔野少!真係打工仔喜訊講明先,我覺得呢到好唔係因為好味,只因一個字「抵」Lunch Menu $48包野飲,都係啲打邊爐料丸果啲照自己喜好揀湯底,3個送,麵個人喜好蕃茄湯,拉麵野飲真係超大杯,冇一次可以飲得哂,珍珠奶茶就試一次就不了啦湯係每鍋溝出黎,因為試過同事點一樣既湯,佢個勁濃,我個超淡每次食完都好口渴撇除健康考慮,呢到填得飽肚,大件抵食要考慮既係你lunch hour夠唔夠時間比你打邊爐等佢滾再攤凍佢食

講明先,我覺得呢到好唔係因為好味,只因一個字「抵」

Lunch Menu $48包野飲,都係啲打邊爐料丸果啲

照自己喜好揀湯底,3個送,麵
個人喜好蕃茄湯,拉麵
野飲真係超大杯,冇一次可以飲得哂,珍珠奶茶就試一次就不了啦

湯係每鍋溝出黎,因為試過同事點一樣既湯,佢個勁濃,我個超淡
每次食完都好口渴

撇除健康考慮,呢到填得飽肚,大件抵食
今次就嚟試下個鴛鴦鍋😏要咗麻辣牛肉同藥膳蟲草花桃膠養生雞鍋🤤不過我哋四個人都覺得小辣其實都唔係好辣,可能中辣會好少少🤣追求刺激多啲,蟲草花個個湯底都比較清,我哋都係鐘意濃味多啲😂------------------------------每兩位會送一碟肉,我哋要曬兩碟手切安格斯牛頸脊肥牛片🤤啲肉質係幾靚😍手工丸拼盤真係好吸引😆😆------------------------------最鐘意係個鹹蛋黄墨魚丸同安格斯麻辣牛丸😝墨魚丸好彈牙🤩墨魚汁鳥結糖都好特別🤓🤓而且飲品都好多選擇,淨係珍珠奶茶都有幾款,水果茶又超級大杯😂😂一個人飲成Jar咁,一啲都唔hea🤩無限時$318未計加一💕性價比都幾好🥳

• 101特選手工火鍋拼盤
2019-10-29 2895 浏览
系尖咀食個lunch真系唔平今日行過厚福街見到1人1鍋48蚊免加一仲包野飲!!心諗唔系掛,一於去試下佢入到去環境都唔差,而且都幾多人你可以選一個湯底,三款料再加一個面底同埋野飲湯底都有唔少選擇,我就選左有小小辣既三杯雞湯底味道都唔錯~微辣可以接受野食都有唔少肉類,比如雞脾肉、沙茶牛肉等等我就選左沙茶牛肉,味道好濃幾好食之後仲選左魚腐同餃子個餃子都唔差,雖然個皮厚左少少但系個味道都好香好好食面我就選左米線,佢仲有公仔面,拉麵等等可以選不過三杯雞辣辣地配米線一流!!!而且個鍋除左個d本身都有芽菜,菜呀,粟米同蕃茄都比較健康,而且份量真系唔細仲有一杯超巨型既野飲我叫左柑桔檸檬,個fd就叫珍珠奶茶個size真系超大,仲要系跟餐送既真系超抵!!!!
系尖咀食個lunch真系唔平
今日行過厚福街見到1人1鍋48蚊免加一仲包野飲!!
心諗唔系掛,一於去試下佢

入到去環境都唔差,而且都幾多人
你可以選一個湯底,三款料再加一個面底
同埋野飲
湯底都有唔少選擇,我就選左有小小辣既三杯雞湯底

味道都唔錯~微辣可以接受
野食都有唔少肉類,比如雞脾肉、沙茶牛肉等等

我就選左沙茶牛肉,味道好濃幾好食
之後仲選左魚腐同餃子

個餃子都唔差,雖然個皮厚左少少
但系個味道都好香好好食
面我就選左米線,佢仲有公仔面,拉麵等等可以選
不過三杯雞辣辣地配米線一流!!!
而且個鍋除左個d本身都有芽菜,菜呀,粟米同蕃茄
都比較健康,而且份量真系唔細
仲有一杯超巨型既野飲

我叫左柑桔檸檬,個fd就叫珍珠奶茶
個size真系超大,仲要系跟餐送既
真系超抵!!!!
2019-10-23 2346 浏览
同朋友食飯且大家都是打邊爐愛好者提前已經訂左位1行6人..訂左19:45 準時入座。個餐牌多元化到大家研究左成20分鐘 哈哈湯底-冬瓜卜卜蜆海鮮湯問題係個鍋不置中..夾野食難夾唔方便 肉類手砌安格斯牛頸脊肥牛 (牛高質好食)手工火鍋拼盤墨魚汁鳥結糖太極冬菇。安格斯霜降牛丸三重芝士鮮製蝦丸黑松露蟹子海鮮軍艦黑松露蟹肉餃黑松露芝士豚肉餃三重芝士鮮製墨丸呢d就係拼盤有哂既野!好食又特別!手工響鈴及鹹蛋黃炸魚皮呢項無限追加都幾好食飲品大杯但冰都多..好快無味總結係開頭第1 round 既野食好高質 再點第2-3round 量都唔多...質素都普通..如果呢個價錢食呢個質素既都合理.但試一次可以了..
同朋友食飯且大家都是打邊爐愛好者

提前已經訂左位

湯底-冬瓜卜卜蜆海鮮湯
問題係個鍋不置中..夾野食難夾唔方便

肉類
手砌安格斯牛頸脊肥牛 (牛高質好食)

手工火鍋拼盤
黑松露蟹子海鮮軍艦
黑松露蟹肉餃
黑松露芝士豚肉餃
三重芝士鮮製墨丸

呢d就係拼盤有哂既野!好食又特別!

手工響鈴及鹹蛋黃炸魚皮
呢項無限追加都幾好食

飲品
大杯但冰都多..好快無味

如果呢個價錢食呢個質素既都合理.但試一次可以了..

2019-10-20 2056 浏览
今日又要上堂啦去poly聽完書當然要食餐好啦~我一直想試這間~尤其見佢d飲品非常吸引可惜作為學生哥食晚餐實在負擔有d大⋯好彩佢午市有套餐!!仲非常抵tim!!當然要call齊同學仔黎試啦!一個煲再加一杯特飲都係$48咋!!我叫左麻辣湯!好味野味非常!要左拉麵!好味!好有qq感!仲要安排左我地坐卡位舒服又有私隱度!!我同學叫左沙茶湯底佢都話好味!d嘢滿到瀉!!份量十足!另一個同學叫左番茄湯底!我地三個都叫左珍珠奶茶!夠大杯仲要上面有oreo脆!實在性價比驚人!我地仲叫多碟雞!好味!!最後加一都冇!抵到爛左真係!!
今日又要上堂啦去poly
聽完書
當然要食餐好啦~
我一直想試這間~
尤其見佢d飲品非常吸引
可惜作為學生哥
食晚餐實在負擔有d大⋯
好彩佢午市有套餐!!
仲非常抵tim!!
當然要call齊同學仔黎試啦!

一個煲再加一杯特飲
都係$48咋!!

我叫左麻辣湯!
好味野味非常!
要左拉麵!好味!好有qq感!

仲要安排左我地坐卡位
舒服又有私隱度!!

我同學叫左沙茶湯底
佢都話好味!
d嘢滿到瀉!!
份量十足!

另一個同學叫左番茄湯底!

我地三個都叫左珍珠奶茶!
夠大杯仲要上面有oreo脆!
實在性價比驚人!

我地仲叫多碟雞!
好味!!

最後加一都冇!
抵到爛左真係!!
2019-10-11 1763 浏览
兩個人點左兩個餐 一個係麻辣三杯雞鍋配米線 另一個係紅燒牛肉飯 紅燒牛肉飯個樣唔係幾靚... 不過唔計賣相 個味道幾好 牛肉有少少辣 好濃味 朋友話味道有少少似牛肉乾呢個餐包三件鹽酥雞 都炸得好新鮮 唔錯另外麻辣三杯雞超大份 有雞髀 豆卜 玉子豆腐 金菇同菜 個湯底好似譚仔麻辣味 小小辣好好味加埋米線 兩個人完全食唔哂... 如果想食少少再掃街 兩個人點一個鍋都係唔錯嘅選擇飲品方面點左珍珠奶茶 要左少甜小冰 但係太唔甜.... 可能點返全糖會好啲最後埋單兩個人$150 食到勁飽!抵食之選

呢個餐包三件鹽酥雞 都炸得好新鮮 唔錯

另外麻辣三杯雞超大份 有雞髀 豆卜 玉子豆腐 金菇同菜
個湯底好似譚仔麻辣味 小小辣好好味

最後埋單兩個人$150 食到勁飽!抵食之選
2019-09-23 2678 浏览
一大班人去慶祝,就緊係烚下烚下啦🍲 101邊爐套餐係半自助餐形式,基本火鍋配料係任飲任食既,但係肉類,海鮮就要另加錢喇💰- 湯底方面,由於我地係7個人所以可以揀2款湯底,揀左一個辣,一個唔辣。分別係冬瓜卜卜蜆海鮮鍋同台灣麻辣雞鍋(🌶🌶)。先試左個卜卜蜆鍋,蜆既份量都算多,湯底鮮甜,入面仲會有少量既菇菌類同菜,襯未打邊爐前真係要飲多兩啖😆 -另外個辣雞鍋就好岩打邊爐用喇,鍋內既豆卜吸哂d辣油,一咬落口,d麻辣味就會即刻係你個口到滲出黎,之後蔓延到喉嚨,好惹味🤤 雞件斬到大大舊,冇乜碎骨,係真係有肉食既🐣-我地冇加海鮮🦞,就直接去到肉類喇。揀左肥牛同黑毛豬,牛肉🥩油脂分佈分均,就算用辣辣鍋,都食到牛肉味濃郁,而且冇筋,食落軟滑又夠肉汁,值得加錢encore👍🏻 相比之下黑毛豬就失息左,唔係唔好食,但係牛好食d🤣 -至於併盤方面,我地係一致揀哂101特選手工火鍋拼盤。鐘意食黑松露同芝士🧀既朋友係必揀❗️最特別既就係墨魚汁鳥結糖,好似食緊雞軟骨咁。整個拼盤質素都好好,丸類爽口彈牙,而且款式特別😋-主角當然係最後先出場 - 手工即炸響鈴同鹹蛋黃魚皮❗️❗️❗️真係超級超級超級好食!第1次見咁大條既既響鈴

主角當然係最後先出場 - 手工即炸響鈴同鹹蛋黃魚皮❗️❗️❗️真係超級超級超級好食!第1次見咁大條既既響鈴,一上枱,店員就同我地講快d食,因為係即炸,凍左就冇咁好食架喇。響鈴好脆口,dim湯食係一流,不過小心辣嘴。魚片勁厚切,但係唔會影響酥脆既口味,鹹蛋黃包左哂成塊黃片,真係會愈食愈上癮😆😆😆
其實食完個套餐已經飽左7,8成😂 火鍋配料都唔係幾食到,自問大食既朋友可以挑戰下😏除左酒之外,其他甜品都係任飲,果茶系列唔錯,想飲d特別既可以揀盆栽系列。雖然食到好飽,但係都要試埋個甜品。仙草芋圓偏甜,感覺上落左好多糖水,芋圓冇乜味,有d失望。不過鹹食全部都好滿意,如果要食,大家記得bk定位喇😊
  • 手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮
2019-09-22 1246 浏览
之前食過lunch , 幾抵食今次都係 食番一人火鍋叫咗 古法牛肉小辣火鍋入面呢就有一粒丸、玉子豆腐、菜等,咁你就可以配個麵、米線啦或者手工麵(+$3)啱啱食嗰陣就覺得冇辣味嘅,但食食下都有少少辣味出嚟 😆個湯底都幾好飲但冇麻味,湯底有d 似牛腩粉嘅湯底味。另1 個, 壽喜燒牛肉味火鍋壽喜燒嘅味好濃, 愈打愈入味加左3蚊 台灣手打麵,但其實冇乜特別可以唔使加錢試total :$67 蚊位唔夠可以加配本身想試 鴨血,但冇貨😜p. s :勁熱,好似冇開冷氣
之前食過lunch , 幾抵食
今次都係 食番一人火鍋叫咗 古法牛肉小辣火鍋
入面呢就有一粒丸、玉子豆腐、菜等,
咁你就可以配個麵、米線啦或者手工麵(+$3)
另1 個, 壽喜燒牛肉味火鍋
壽喜燒嘅味好濃, 愈打愈入味
加左3蚊 台灣手打麵,但其實冇乜特別可以唔使加錢試
total :$67 蚊位
唔夠可以加配
本身想試 鴨血,但冇貨😜

p. s :勁熱,好似冇開冷氣
2019-09-21 1344 浏览
為左一位長期OT既友人,特登揀左佢公司附近開餐🤓早幾日book左,7點半可準時入席,一坐低已經有幾個前菜包括口水雞、酸辣木耳俾我地醫醫肚先,味道出奇地好食:)$308半任食火鍋(需加一),湯底我地叫左三杯卜卜蜆煲,都有幾多蜆,無沙但唔算大隻,叫左小辣都幾辣,唔食得辣既朋友建議嗌唔辣,其中一位友人食左一陣個咀就腫了🤓每人可以嗌一份火鍋/滷水拼盤,為免得自己孤獨中伏,我地三個都叫了火鍋拼盤,每人大概有10樣野到,每一款都幾好味,特別係d丸同餃🤤而每兩位就可以免費叫一碟牛或豬,叫左豬覺得麻麻,同埋我地3個人感覺有d蝕🤔每限追加都幾多野揀,而且可以叫半份都幾好:)響鈴出色,隔離個魚皮都幾好食(雖然張相睇唔到)蜂巢豆腐長鱈場蟹棒無咩特別,但應該真係有八寸~仲食左萈菜、魚皮餃、芝士竹輪、午餐肉等⋯但友人太心急,通常我未影相已經落左鍋⋯免費野飲既選擇都出奇地多同特別,例如有唔同口味既沙冰配可樂、無糖既茉莉花茶、珍珠奶茶⋯而手工啤酒都係$28蚊杯臨走仲有清涼既雪耳芋圓龍眼肉糖水,感覺好似即時清一清,罪惡感都無咁大加錢追加就可留意番以上既餐單,但個人認為免費既已經好足夠
為左一位長期OT既友人,特登揀左佢公司附近開餐🤓

每限追加都幾多野揀,而且可以叫半份都幾好:)

響鈴出色,隔離個魚皮都幾好食(雖然張相睇唔到)

蜂巢豆腐

長鱈場蟹棒無咩特別,但應該真係有八寸~

加錢追加就可留意番以上既餐單,但個人認為免費既已經好足夠
2019-08-25 1757 浏览
之前係西灣河食過間類似,就念念不忘行開尖沙咀見到,就入去食入面都差唔多坐滿1 人1 鍋,食lunch set好抵食,$5x~60 就有要左麻辣湯底同3杯雞我真係好鐘意呢到既麻辣湯,辣味岩我呢d bb級 ,有麻有辣咁選完湯底就配1 個麵、米線之類再可選3 個餸以咁既價錢其實好底我就鐘意配米線,因為煮耐左個米線就吸曬個湯底 ,好正~而3 杯雞有dd辣,唔止惹味,仲有啖啖滑雞件睇份量就知好足~1個人夠食唔夠食都可以追加!另外,仲會配野飲可選珍珠奶茶、柑桔檸檬等
之前係西灣河食過間類似,就念念不忘
行開尖沙咀見到,就入去食
入面都差唔多坐滿
要左麻辣湯底同3杯雞
選完湯底就配1 個麵、米線之類
再可選3 個餸
以咁既價錢其實好底

我就鐘意配米線,因為煮耐左個米線就吸曬個湯底 ,好正~

而3 杯雞有dd辣,唔止惹味,仲有啖啖滑雞件

睇份量就知好足~

1個人夠食唔夠食都可以追加!
另外,仲會配野飲可選珍珠奶茶、柑桔檸檬等
  • 醬料
  • 台灣沙茶雞涮涮鍋
2019-08-11 1924 浏览
$300零蚊既價錢可以食到質素唔錯既手工打邊爐。湯底有好多選擇,我當日就選擇左酸菜白肉鍋,絕對有料唔係hea野,仲有佢既手工配料全部都好好味,我就幾鍾意佢既"牛肉餃?、墨魚條"、另外肉有三款,豬頸肉、豚肉、牛肉,每兩個人一碟,都食唔曬😂最正係無限時任坐,仲有超多特色飲品選擇,沙冰、珍珠奶茶...等等。 佢既手入啤酒都好唔錯😋好易入口。卡位可以坐到6個人,有時間可以坐耐d,吹水 frd聚都係一個好選擇。

2019-08-10 1352 浏览
一個熱乎乎的夏日 又不知想吃食什麼友人們只有一個要求! 一杯大大杯特飲 🥤🥤🥤101的確係一個好選擇由於假日關係 食飯時間都不用等位(12:30)每人不用$60 (3餸1麵)+特飲
一個熱乎乎的夏日 又不知想吃食什麼
友人們只有一個要求! 一杯大大杯特飲 🥤🥤🥤
101的確係一個好選擇
由於假日關係 食飯時間都不用等位(12:30)
每人不用$60 (3餸1麵)+特飲
2019-08-10