2022-08-30
旺角想搵一間大啲嘅茶餐廳其實好難,西洋菜南街終於比我搵到一間。入到去大部份都是卡位,裝修好新淨,坐得好舒服😌。冷氣亦好充足,30幾度下佢真係好重要!叫咗一個鐵板餐, $108 包湯種包嘢飲,個羅宋湯非常足料,好多牛肉,肉質鮮嫩有牛肉味,湯唔太辣有少少甜味。上菜速度好快,基本上一坐低叫咗之後3-4分鐘就上湯同埋飲品。熱奶茶茶味非常濃郁,口感亦非常滑溜。終於到主菜出場,鐵板招牌黑椒牛柳配薯菜。我叫咗五成熟,但一啲血水都冇,有兩大件牛柳,牛肉非常之滑嫩,一啲根都無,完全唔使用力就可以切開牛柳,質素同某啲中價位扒房差唔多。但$108食到呢個質素係非常超值!配菜方面,薯仔恰到好處,加上醬汁好好味,配合薯仔天衣無縫。菜還有蘿蔔、生菜,蔬菜啱啱好中和返重口味的黑椒汁。
鐵板招牌牛柳