2012-05-30 450 浏览
事關友人剛甩拖冇情人陪伴希望大家陪佢過一個難忘的生日原本想訂outback steakhouse但係full 左揀左係旺角既the live house因為朋友話依度有live band氣氛一流打去book 枱果然好full得9 點時段不過夜收工既大家都無問題職員仲好細心問我地係咪慶祝生日可以送一個甜品俾我地正!!!!!!!叫左好多野食但太肚餓 有d唔記得影相Live House 什綿卷拼盤普普通通 我唔食荀架 下次唔會叫e個卡邦尼意粉*推介~ 好食過pizza express!!!!!!!today 's special菠菜3文魚意粉味道好特別 ~ 感覺俾carbonana light d ~healthy d~讚!最令我地滿意係live band 伴奏happpy birthday!(p.s.個歌手好靚仔)全場一齊唱happy birthday!~~~~之後我地成班起哂身~!high~~~友人亦超開心~~感動左~~~真係要THZ 經理alan~~^^服務一流, 配合哂我地俾友人的secret suprise!之後甜品送上~~服務同食物各樣都好滿意埋單每人200到難忘的一晚 超值
事關友人剛甩拖

得9 點時段
不過夜收工既大家都無問題
職員仲好細心問我地係咪慶祝生日
可以送一個甜品俾我地
正!!!!!!!

叫左好多野食
但太肚餓 有d唔記得影相

Live House 什綿卷拼盤
普普通通 我唔食荀架 下次唔會叫e個
today 's special菠菜3文魚意粉
讚!
全場一齊唱happy birthday!~~~~
之後我地成班起哂身~!
high~~~友人亦超開心~~感動左~~~
之後甜品送上~~
服務同食物各樣都好滿意
埋單每人200到
難忘的一晚 超值
题外话/补充资料: 當晚星期四都好爆 specially 大班人一定要早d book a~~~~~~~~~~
2012-05-24
  • Live House 冰火朱古力軟餅
2012-05-25 17 浏览
真係未試過咁嬲, 呢間野d 服務真係離晒譄....搞到我為左佢係openriec到寫我第一篇食評...我於5月15日致電LIVE HOUSE 預約了5月24日, 8:30的2人枱, live house 職員說okay,仲幫我落埋booking 但是5月24日,8:10我去到live house使用babyxxxxx 的團購券, LIVE HOUSE職員竟然說沒有我的BOOKING 紀錄仲話5月24日一個月前已被人包場,所以我一定無可能book到5月24日…..跟住就一路係到講“無可能,你無book到,無我電話紀錄”個d說話,跟住我問佢可唔可以改聽日(即係5月25日),livehouse話5月25日full晒,之後幾日都full 晒,跟住我話你地明知個場比人包左,應該電話通知我,而唔係等我去到你地間餐廳先至話比我知你地個場比人包左,叫我book過第二日,係唔係因為我係團購客,你地一早收左錢,所以d服務態度就下降成咁!!之後我問livehouse 職員,我可以同番babyxxxxx投訴申請退款嗎?livehouse 職員回答:你可以試下。Okay,咁我都無野講,就走左.      後來

後來我發現我電話到有一個5月17日由live house 電話:2392 1181打比我既未接來電紀錄,即係由頭到尾都係livehouse講大話,佢明明收到我電話Booking,亦都有我電話紀錄,因為佢個場比人包左,所以打電話比我,但咁啱我電話無人聽,但係livehouse 職員無留電話留言比我,又無再打多一次電話通知我,佢地竟然打左一次比我無人聽就算,等我5月24日白行一趟,仲要全程佢地一句唔好意思一句sorry 都無,講到好似係我係白撞咁,係唔係因為我係團購客所以咁對我,我唔明囉,佢地做團購係想同佢間餐廳做宣傳,定係想做衰自己個名,點解我用團購就要得到咁既服務質素!!乜團購就等於服務質素下降....呢間野真係好過份....

2012-05-24
團購
  • 間餐廰都唔比我入去食....
要不是獲得餐廳邀請前往這間位於旺角彌敦道地庫的酒廊餐廳試食,我也不會留意到這兒原來有一間這樣甚有特色的西餐廳。這天晚上,在這餐廳門外與老婆仔會合之後,步下通往地庫,裝飾得甚有型格的樓梯,便來到這西餐廳。這環境昏暗的酒廊餐廳,分為兩個部分,靠近樓梯的一邊是一個等候區,如果餐廳滿座的話,未能入內用膳的客人可以在這兒稍作等候,坐下喝杯飲品,又或玩玩擲飛標,消磨一下等候的時光。等候區旁邊便是餐廳,餐廳內最吸引人的除了最前方的一個給歌手即場獻唱的舞台外,就是一個拿著武器,與等候區旁的另一個盔甲武士差不多一模一樣的盔甲武士。這餐廳的佈置裝飾風格可真是頗獨特呢!因為我倆都不是酒客,不愛喝酒,所以都捨棄了這兒售 $78 一杯的雞尾酒,改叫了兩杯只售 $48 的不含酒精的特飲 Melody 和 Lazy in the Afternoon。老婆仔的 Melody (原價$48)的材料主要包括三種果汁:小紅莓汁、菠蘿汁和青檸汁,此外,還有一點薑啤成份。這特飲的果汁味道極重,酸酸甜甜的,與什果賓治的味道十分相似,解渴度都不錯。我的 Lazy in the Afternoon (原價$48)的材料則包括鮮
從這條色彩繽紛的樓梯向下走便是 Life House

店內環境
店內一角
因為我倆都不是酒客,不愛喝酒,所以都捨棄了這兒售 $78 一杯的雞尾酒,改叫了兩杯只售 $48 的不含酒精的特飲 MelodyLazy in the Afternoon

Melody
我的 Lazy in the Afternoon (原價$48)的材料則包括鮮奶、蜜糖、士多啤梨和橙汁,橙汁味不太突出,甜味反而較重,也有點奶香和蜜糖的甜
。在兩杯特飲中,個人較為喜歡這杯。
Lazy in the Afternoon
忌廉湯」是普通不過的餐忌廉湯,材料不多,味道也稍稍過鹹,水準不高。
忌廉湯
卡邦尼意粉」(原價$88)是好吃的,個人覺得頗有沙律名店 Applegreen 的水準,忌廉汁香濃可口,沾滿美味忌廉汁的意粉也彈牙好吃
,不過火腿絲、磨菇和洋蔥等材料下得不是太夠,使人吃得有點不夠喉
,要是材料多點的話,那便十分好了。
卡邦尼意粉
酥皮洋蔥焗牛柳批」(原價$98)水準也不錯。大大個的焗批,酥皮香脆,裡面細碎的牛柳肉份量甚多,肉汁豐富,也有肉味
,再加上香口的洋蔥絲作為配料,雖然牛柳肉的味道稍鹹,但即使不蘸附上的醬汁來吃,仍是一道美味的菜式
酥皮焗洋蔥牛柳批
鵝肝意大利飯配半隻燒雞」(原價$198)是這次所試數款菜式中最貴的一道菜,卻是三道主菜中最失色的一道,令自己有點失望
。鵝肝煮得火候欠佳,未能做到外脆內嫩的效果
。燒雞相對較好,味道尚佳,但意大利飯與醬汁的配搭不是太夾,飯的生熟度也未能讓自己感到滿意。
幸好水準不俗的甜品又為這頓晚餐加添了不少分數
。這天試食的最後一道菜式是「冰火朱古力軟餅」(原價$68)。這「冰火朱古力軟餅」水準是挺不錯的,只可惜因為餐廳內的燈光實在暗了點,使這「冰火朱古力軟餅」的照片拍得不好,焦距不清,沒法在這兒顯示出來
。這「冰火朱古力軟餅」共有三層,上層是忌廉,中間是雪糕,下層是朱古力布朗尼蛋糕,熱暖甜美的朱古力漿則均勻地淋在這三層的軟餅外,把忌廉、雪糕與朱古力布朗尼蛋糕三者一同舀進口腔中,感受冷熱交錯,香甜膩滑的滋味,感覺挺愉快的
,美味的甜品可以使人忘憂,這說法可真不是沒有道理的

值得一讚的還有服務,餐廳的經理吳先生待客有禮,服務也殷勤,而且不只是對到來試菜的客人才招呼周到,對其它客人也一視同仁,並無厚此薄彼,確是值得讚賞

因為這餐廳每逢星期二、三、四晚從八時半開始都會有歌手駐場獻唱,而這夜又是星期四,所以我倆在吃過晚餐之後,都逗留了一會,欣賞這天獻唱的兩位男女歌手的演出後,才帶著輕鬆愉快的心情回家
逢星期二、三、四晚每晚八時半後有歌手即場獻唱
這夜演唱的兩名男女歌手
綜觀這晚所試的各款菜式,除了臨時送贈我倆夫妻喝的「忌廉湯」和原價最貴的「鵝肝意大利飯配半隻燒雞」的水準未盡如意之外,其他的菜式都有中上的水準
。這頓晚餐,因為是餐廳邀請試菜的關係,所以不用付款,在此實在要多謝店家的邀請
。不過這頓晚飯假如要付原價的話,連加一在內可要六百元有多。以這夜所試的菜式來說,自己是覺得價錢是稍為偏貴了的,要是店家可把部份菜式的價錢稍為調低的話,那便更佳了。
题外话/补充资料: 說來真巧,這天到來試菜,竟然給自己碰到另一位殿堂食家 Mjqueen7e 也來到這餐廳中試食,這難得的巧遇,實在令自己感到十分意外呢!
逢星期二、三、四晚每晚八時半後有歌手即場獻唱
從這條色彩繽紛的樓梯向下走便是 Life House
這夜演唱的兩名男女歌手
店內環境
店內一角
  • 酥皮洋蔥焗牛柳批,冰火朱古力軟餅
2012-05-10 12 浏览
價錢唔平既RESTAURANT, 但因為有LIVE聽所以想試上一次WALK-IN竟然FULL哂, 今次醒喇BOOK定位~入到去坐左15分鐘男朋友先到, 但WAITER都冇催我叫野 叫左2人SET DINNER $289, 有 :1) 湯 - 一叫即上仲好熱, Good~最唔鐘意飲凍湯2) 田園海鮮SALAD - D菜好苦, 海鮮又有少少腥3) 雞肉卷 - 好好味 應該係雞肉包住菠菜再焗, 一人一件都幾大件4) 唔記得咩午柳 - D著角好脆好好味, 但個午柳就超SALTY囉, 係冇汁都超咸!!5) 焗肉醬意粉 - OK6) ICE CREAM - 唔係平價野, COOKIES味?? 仲有杏仁粒, 正!另外叫SET DINNER每人可以HALF PRICE叫一杯野飲, 叫左2杯HOEGAARDEN (HALF PRICE $3X EACH, 都幾平)當晚8:30PM開始有LIVE, 不過唱得普普通通WAITER既服務唔錯, 拎匙即刻有, 又會自動自覺REFILL水環境唔錯但唯一問題係有蚊滋SO FAR間野都OK
入到去坐左15分鐘男朋友先到, 但WAITER都冇催我叫野

叫左2人SET DINNER $289, 有 :
1) 湯 - 一叫即上仲好熱, Good~最唔鐘意飲凍湯

2) 田園海鮮SALAD - D菜好苦, 海鮮又有少少腥

3) 雞肉卷 - 好好味
應該係雞肉包住菠菜再焗, 一人一件都幾大件

5) 焗肉醬意粉 - OK

當晚8:30PM開始有LIVE, 不過唱得普普通通
環境唔錯但唯一問題係有蚊滋

SO FAR間野都OK
2012-05-08
  • 雞肉卷
2012-05-10 6 浏览
有幸得餐廳邀請來試食,早在上星期五晚預訂了位子,星期二晚偕朋友來到這裡。(以下菜名後附上正價價錢)訂了七時,早了五分鐘到達,餐廳還未旺場,僅一兩枱食客,是晚Live Show是八點半開始。服務不錯,相當有禮,沒有因為是試食身份而特別對待,至少見他們對其他食客也同樣有禮。出菜速度十分快,甚至有點快過頭。第一道菜是卡邦尼意粉($88)。意粉是正常的幼意,有點過腍,欠了點質感。香草調味又真的起到作用,非只有觀賞的價值,不錯。蛋黃汁味道不錯,蛋黃味較以往吃過的弱,不過不太鹹,而且很夠Creamy。除了煙肉,還有洋蔥絲、火腿和蘑菇,比純煙肉較豐富,而個人則不太喜歡火腿配搭。整體而言還是很美味的,最後也成功清碟。第二道菜是酥皮焗洋蔥牛柳批($98)。左側是火箭菜,中間是酥皮焗洋蔥牛柳批,右側是薯條。火箭菜沒經過特別處理,沒有黑醋汁吃下去很腥很苦,不過絕對是新鮮的,要看個人口味。牛柳批的酥皮大概是雪藏的,很快便變腍,無論怎樣,牛油香同樣邪惡,酥皮就是種滯胃,卻叫人止不住口的邪惡批皮。批內牛柳肉汁滿溢,肉質軟腍,有濃郁的牛肉味。澆上帶酒精的醬汁,醬汁不會喧賓奪主,至於是甚麼酒就沒有深入考究了,不錯。薯
(以下菜名後附上正價價錢)

出菜速度十分快,甚至有點快過頭。

第一道菜是卡邦尼意粉($88)。
整體而言還是很美味的,最後也成功清碟。
第二道菜是酥皮焗洋蔥牛柳批($98)。
左側是火箭菜,中間是酥皮焗洋蔥牛柳批,右側是薯條。
薯條大概也是雪藏的,純薯味,同樣很快變腍,敬請速先解決。
整體來說味道是不錯,在批皮和薯條上可多加功夫。
第三道菜是法式鵝肝意大利飯配半隻燒烤雞($198)。
鵝肝質感軟腍,入口也算有半溶化跡象,像半凝固的脂肪一樣,俗點說句:「邪惡得黎又邪惡唔哂。」,那腥味很顯然地是「真鵝肝」,絕對是慢性的「殺人兇器」。意大利飯未完熟,還帶點咬口,大概是八成熟吧,離半生有點遠。飯汁煮得Creamy,不會太鹹,也沒有明顯的白酒味,不知道這裡的有否加入忌廉或芝士呢?這點,吃不出。
燒烤雞肉質有點粗糙,勝在夠香夠味,肥肉不多,也很大件。
總觀也是很好的,意大利飯亦有改進空間。
最後的是甜品--Live House 冰火朱古力軟餅($68)。
底層的是Live House自家製的心太軟,上層是曲奇雪榚。
岩漿圍繞在蛋榚外面,而裡面就是而被封實而帶濕潤的「死火山」。單論味道的話,朱古力味香濃,甜度足。也還算熱,不過只是溫熱,火力稍弱。雪榚混了點榛子碎,不過量不多,還算有點層次感,冰力十足。冰火對比確實不太明顯,味道卻是不錯。
總括來說品質是不錯,心太軟還可改善。
愈吃愈旺場,我倆趕緊吃完,剛好八時半離場,最後給了$40小費以表滿意服務之意。
2012-05-08
  • 法式鵝肝意大利飯配半隻燒烤雞
2012-05-05 146 浏览
甚麼是 Live House ? 相信許多人對此稱號都充滿著疑問。據說在台灣 Live House 場所被官府稱為「音樂藝文展演空間」,簡單來說,即小型音樂演出的場地。筆者早前就收到一間位於彌敦道,離旺角地鐵站只須 10 分鐘路程的酒吧餐廳,「The Live House Bar & Restaurant」 的邀請,前往一試店裡推出的新餐單。 咦, 「The Live House」? 原來店子之所以得名,就是因為場內逢週二至週四有 live band 進駐,為餐廳營造出音樂氣氛,讓顧客可於跳動的音符中一邊輕鬆地進食、一邊聽著悠揚的音樂。預約了周四晚,和老公由地鐵站漫步來到餐廳門外,醒起之前食評提及只要看到這個挺可愛的廚師肖像,即表示已經到達餐廳地面入口。啊,原來此店的營業時間是由 17:00 – 03:00 的,難怪先前於中午致電訂座,沒人接聽喇。沿著這條帶點窄長的梯級往下走,就會進入這所裝潢充滿著時代感的酒廊餐廳。安頓後,店主先來介紹當晚由店方預設的餐單,並讓我倆點選餐飲,好,就由這道先出場的卡邦尼意粉 (單點價 : $88) 開始。加入了大量火腿絲、小量磨菇
門外挺可愛的廚師肖像
往餐廳須沿著這條梯級往下走
以音樂為主題的酒吧餐廳
卡邦尼意粉
安頓後,店主先來介紹當晚由店方預設的餐單,並讓我倆點選餐飲,好,就由這道先出場的卡邦尼意粉 (單點價 : $88) 開始。加入了大量火腿絲、小量磨菇和洋蔥絲的卡邦尼意粉,入口煙韌富咬口,而且緊緊掛上的蛋汁及醬汁,啖落香滑,吃來濃而不膩,既濕潤但又不覺糊口,絕對做到 al dente 質感,果然是水準之作!
酥皮洋蔥牛柳批
內裡餡料塞得滿滿的
酥皮洋蔥牛柳批 (單點價 : $98),外層酥皮焗得色澤金黃,咬落去十分之酥脆,口感夠曬細緻。至於內裡餡料,塞滿了炒過的牛仔柳及洋蔥粒,而且份量多得有點驚人,加上牛柳入口每啖都充滿著肉汁,真的令人有點喜出望外,只是啖落略嫌味道調校得有點過鹹,但整體來說,成品金香鬆脆,相信是店裡得意之作。另伴碟的粗切薯條,薯味不俗,外層入口香脆,內裏軟腍,與牛柳批是天作之合。
法式鵝肝意大利飯配半隻燒烤雞
法式鵝肝意大利飯配半隻燒烤雞 (單點價 : $198),鵝肝是法國三寶之一,皆因甚口感細膩滑嫩,至於這裡的鵝肝,煎得外脆內軟,惜吃來總覺欠了點香氣,且沒有入口即溶,對,就是失去了那份令人既愛且恨的罪惡感嘛。至於意大利飯,口感尚算黏稠,不過米粒和醬汁,顯得有點格格不入, creamy 得來就是欠了點 risotto 應有的硬度。
意大利飯口感尚算黏稠
反而那半隻據說是以香草、牛油及海鹽醃製了一整天的香草烤雞,吃來雞肉鮮美嫩滑,況且先煎後焗的烤雞,能封住肉汁,入口更內外充滿著濃濃的香草氣味,很不錯。
冰火朱古力軟餅
甜品方面,送上的 Live House 冰火朱古力軟餅,由三部份組成,分別是忌廉、雪糕及朱古力蛋糕,再淋上滿滿的朱古力醬。雪糕入口夠冰凍,惜溶化速度極快,所以手口動作要快,幸好底層的蛋糕吃來不太甜又有咬口,配上雪糕同吃,雖沒做成甚麼冰火口感,但對我這個朱古力迷來說,還是超級滿足的。
Sex in the Live House
Live House I Love You
餐飲方面,由於沒甚麼頭緒,經店主推介,在 Live House Signature Cocktails 系列中點選了 Sex in the Live HouseLive House I Love You, 每杯單點價均為 $78。 前者以伏特加、甜酒作基調,再加入桃汁、菠蘿汁調製,入口冰涼中頗見甜美;而後者則以伏特加、咖啡酒、百利甜酒、奶油味甜酒、朱古力等調配,喝來像奶昔多一點,口感較膩。
場內氣氛熱鬧
當晚由於想聽駐場樂手表演,所以兩口子雖早已吃完晚餐,也多留了半小時,現場所見,其實店裡食客不少,八時後已把整間餐廳坐得滿滿,加上在歌曲的帶動下,場內氣氛是不俗的。至於食物質素,整體味道算不錯,加上服務員勤快有禮,是個可讓人 relax 一晚的好地方。在此再次感謝店方的邀請。

2012-05-03
2012-05-05 182 浏览
Sin慶祝生日!作為朋友緊係要搵d好野請佢食la~~於是在openrice Search下搵到呢間The Live House Bar!見到食評唔錯就用tablemap book 位,勁可便地點在彌敦道 731 號,旺角地鐵站 A1 出口步行大約 5 分鐘到達...10點去到餐廳,場地唔算大,但音樂環境和氣氛吸引左我,如果邊吃邊音樂,挺享受的.....我們一行四人,叫左個$5xx四人餐!由於壽星女驚唔夠食所以加多一個海鮮pizza薄pizza脆卜卜勁香!芝士味夠!正意粉幾乾身,味道唔錯!係煙肉肥左少少Risotto好creamy!我鐘意有肉汁! 好似叫左5-6成熟,好味!不過佢最後先黎我地已飽死店員既禮貌非常可嘉!好nice!食物價格方面偏中價!旺角黎說已經好好下次會再黎!!
Sin慶祝生日!作為朋友緊係要搵d好野請佢食la~~
見到食評唔錯就用tablemap book 位,勁可便

The Live House Bar
頭盤 --- 烤雞沙拉
什綿卷拼盤
肉醬茄子
薄pizza脆卜卜勁香!芝士味夠!正
意粉幾乾身
,味道唔錯!係煙肉肥左少少
海鮮意大利飯
Risotto好creamy!我鐘意
烤羊架

店員既禮貌非常可嘉!好nice!
食物價格方面偏中價!旺角黎說已經好好
肉醬茄子
海鮮意大利飯
烤羊架
2012-04-22 67 浏览
與幾位朋友約旺角食飯又無乜頭緒,結果上 Open Rice search 下有咩好食 ... 見呢間西餐廳啲食評唔錯,就用咗 Table Map book 枱,即時 confirm 好方便! 去到個場唔算大,不過場身加上大鏡子令空間感增大,所以都唔會坐得唔舒服. 我們一行四人,侍應推介我們抵食四人餐,不過我哋都想試多啲嘢,所以選擇咗散叫,結果係 ...首先我叫了一杯飲品,叫 Latin 嘅什果汁(我好乖唔飲酒架! ) ... 味道就一般 fruit punch 咁啦不過都幾 refreshing 嘅 ...小食方面,我們叫了鵝肝多士 ... 個鵝肝煎得剛剛好,唔會太燶又或者唔夠熟,入口即熔,加上番茄同微脆多士,配搭及口感極好! 另外我們叫了個芝士乳酪薯條,與其他美式餐廳嘅芝士薯條無異,薯條應該係新鮮炸起好 fresh 好脹卜卜,雖然唔太食出乳酪味道或口感,不過味道都良好! 之後係意式辣肉腸薄餅,初時我都有啲担心會唔會好似啲大型連鎖式 pizza 店咁 standard 預先整好晒嗰啲 ... 不過食了一口後 ... 真係好食到要比個讚佢! 芝士味夠,辣肉腸味出,餅底唔硬邊夠脆,食得出

Latin
鵝肝多士

之後係意式辣肉腸薄餅,初時我都有啲担心會唔會好似啲大型連鎖式 pizza 店咁 standard 預先整好晒嗰啲 ... 不過食了一口後 ... 真係好食到要比個讚佢! 芝士味夠,辣肉腸味出,餅底唔硬邊夠脆,食得出係新鮮做嘅 ... 正!
意式辣肉腸薄餅
重有個卡邦尼意粉,意粉幾乾身,味道不俗
,略嫌煙肉好似肥了點 ...
卡邦尼意粉
個啤酒煮青口相比下就失色了點點 ... 味道不算差,亦食出小許酒香
,不過青口煮過後縮到半片指甲咁大,食完好似無食咁 ...
啤酒煮青口
最後一個主菜,土耳其烤肉批 ... 肉餡非常惹味
,略嫌個皮有點油,不過應該係土耳其食品特色掛 ...
土耳其烤肉批
甜品時間,一口氣點晒餐牌上所列3樣,包括焦糖芝士餅,蘋果批配雪糕同冰火朱古力軟餅 ...

個人最喜歡嘅係焦糖芝士餅,啲焦糖响芝士餅上面一點都不覺溜,出奇地夾!
焦糖芝士餅
其次係蘋果批配雪糕,個蘋果批夠熱,配上雪糕一起食,極其冰火!

相反冰火朱古力軟餅,因為 brownie 唔夠熱,食唔出冰火口感,有點失望 ...
冰火朱古力軟餅
埋單連加一(及其他三杯飲品)計返每位約$240 ... 論地區計好像有點貴,不過論食物質素絕對物有所值,值得推介!!!
题外话/补充资料: 點餐落單時嗰位侍應可能因為我哋叫得多嘢又唔可以手寫,記得好似好辛苦,不過最終都無落錯單... :) 另外餐廳內有幾位侍應都幾靚仔 ... :D 服務方面都得不錯, water refilling ,執枱同埋單都得快,抵讚! :D
2012-04-21
鵝肝多士
意式辣肉腸薄餅
土耳其烤肉批
焦糖芝士餅
2012-04-20 12 浏览
經過以前Uncle 4 、Juice Hotdog及 雷門的經驗後,我對有大幅度減價的團購已存有戒心。 這次 The live house 只收$88 便提供$388的二人套餐,想必也是將貨就價之作...... 我錯了! 這次的食物份量及質素均遠遠超過$88,非單如此,店方的安排和心意更值得激賞! 顧客開心了,食物亦會好味了。 不知這作用有否影响我這次食評呢? 我和Agnes, Shirley一行三人享用這裏的二人餐。 店方並沒有規定第三位客人的最低消費,但餐湯和甜品卻準備了三人的份量,很感動啊!食物方面, 蕃茄餐湯的味道不錯;水牛城雞翼外面辣辣的,裏面滑滑的;七成熟的安格斯牛稍韌了點;煙肉長通粉的粉質欠缺了一點彈性,和安格斯牛一樣是十清一濁;最討我歡喜的還是朱古力雪糕甜品,那剛剛溶化的香滑不是每一間店子都能掌握得到的。 意猶未盡的我們再要了一份炸龍脷柳配薯條,那魚柳又大又滑,我嫌脆漿炸成的外皮過油,反被Shirley取笑,說:「啤酒脆漿是這樣的,你不是不曉吧?」

2012-02-17
  • 朱古力雪糕
The Live House 在彌敦道 731 號,即 NOKIA 專門店往基榮小學方向,旺角地鐵站 A1 出口步行 5 分鐘到達。雖然不是坐落於旺角的中心點,但地理位置還算很方便。看店子的門口,大概以為是一間酒吧而已,意想不到的是 The Live House 竟是一家水準很高的西餐廳呢 。逢星期二、四 8:30 p.m. 後更有駐場樂隊,演奏的不是吵耳的 Rock N' Roll,而是英式抒情輕快小品,同時適合朋友大顆兒聚會 / 情人浪漫約會。Live House Martini (Gin, Sweet, Vermouth, Orange Juice, S&S with red wine)。我們不太懂得喝酒,但覺得這裡的 Signature Cocktail 做得不錯,味道多元,很易入口。這一杯 Live House Martini 像含有酒精的橙味汽水,略帶酸甜,喝後又感覺到甘甘的酒味,為味覺帶來多種層次感。Blue Lives (Lychee, Blue Curacao, Grapefruit Juice, Tonic)。我很喜歡 Blue Lives,賣相顏色挺迷幻,是由淺
看到這個夏威夷廚師,表示已經到達地面入口。
通過這條小樓梯,就可進入餐廳了。
餐廳內的小型舞台,駐場樂隊表演的地方。
Live House Martini
Blue Lives
Blue Lives (Lychee, Blue Curacao, Grapefruit Juice, Tonic)。我很喜歡 Blue Lives,賣相顏色挺迷幻,是由淺入深的藍色。相信底部比較多酒精結集,於是拌勻來喝。味道像微酸的梳打汽水,清新開胃。每次喝的時候,味道也不全一樣的,層次好豐富啊。如果下次再來,我也會多選一次 Blue Lives。
鮮蕃茄湯
鮮蕃茄湯用上新鮮蕃茄,每喝一口都像吃著微碎的蕃茄蓉,雖帶酸但滿口田園鮮茄氣息。我們最愛喝熱湯,難得 The Live House 的湯非常熱燙,可見店主之誠意。
焗芝士乳酪薯條
焗芝士乳酪薯條同樣是即叫即焗,每一條薯條都藏著滿滿的薯蓉。煙肉碎炒得很香口,芝士狠狠的黏著薯條,每一條薯條總離不開一絲絲芝士。
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉是很 al-dente 的,每一口意粉都掛著濃郁 creamy 之醬汁,絕對有高級西餐廳之水準。
酥皮焗洋蔥牛柳批
酥皮焗洋蔥牛柳批,讓我們非常驚喜,滿帶酥香的餡餅,內藏著新鮮的牛柳粒。在中間一刀切下,冒煙的牛肉香氣一湧而至,伴上流心的洋蔥汁和鮮牛肉,極度 juicy。伴碟的薯條雖沒有芝士和煙肉碎,但新鮮炸起,仍舊好味。
半隻燒烤雞
法式鵝肝意大利飯配半隻燒烤雞,二人吃至其時,其實已經很飽。可是,美食當前,還得努力撐下去。Risotto 的 sauce 很對味,鵝肝之鮮味很突出,美中不足是米飯不夠粒粒分明。燒烤雞果然是半隻,份量可不少,肉質香滑且鮮嫰,外層雞皮還是脆脆的。
冰火朱古力軟餅
冰火朱古力軟餅,起初以為類似是心太軟,吃下去感覺像 brownie 多一點。上層是濃厚的古古力雪糕,下層是像 brownie 的古古力蛋糕,頂部為鮮忌廉,伴碟則是杰身的古古力醬,相信各位古古力迷一定喜歡。店主建議由上而下切下來吃,好讓味覺有多重享受。

餐廳的服務不俗,店員主動向我們講解餐廳理念,以及各食物之特色。價格方面,主菜定價約 ~$100,一杯 signature cocktail 約 ~$78。就性價比而言,食物似乎比飲品抵呢。這一個晚上,有美食、有歌聽,讓我們很滿足,再次感謝店方之邀請。
题外话/补充资料: The Live House 另設包場派對套餐,連 30 人自助晚餐、卡啦OK、舞合樂器、音響設備、現場錄影 / 錄音服務,人均消費約 $200。以這樣的環境、食物質素、服務來說,這價錢真的非常划算啊。
鮮蕃茄湯
Blue Lives
Live House Martini
餐廳內的小型舞台,駐場樂隊表演的地方。
焗芝士乳酪薯條
半隻燒烤雞
2012-04-09 9 浏览
和朋友想飲杯野兼晚飯, 行行下見到地庫有間bar, 睇menu又好似幾ok咁, 於是一行4人入去試試一落去其實環境都細細地, 一眼見晒果陣7:30pm, 但就已經full晒, 咁岩得番一張近門口4人枱, 照殺喇~叫左個2人餐兼另加2個主菜(湯及salad無影相)磨菇湯味幾濃幾重, 可見是用心之作, 但salad的紅蘿蔔太硬了, 味道怪怪前菜~雜菜焗雞卷雞都幾嫩滑, 而且焗得幾香肉醬意粉都幾大盆, 上枱果下好香肉醬味, 可能意粉太多, 撈撈下之後覺得都幾乾爭爭海鮮pizza薄pizza脆卜卜, 而且料及芝士幾多, 好香:燒雞意大利飯個飯好正宗, 外面少少硬但入面軟身, 而且好creamy, 我鍾意! 燒雞的皮也很香, 不過肉就不太夠味了牛肋骨拼薯條我唔食牛, 朋友說叫5成熟, 但出黎似7成, 不過就有肉汁! 另外~我地叫了3杯飲品, 其中一杯是熱酒(hot toddy), 似熱青酒, 都幾得意bar就一星期有3晚有live band, 剛巧我地呢晚有, 都幾好聽而場內就算無band, 音樂都不會太嘈, 岩晒一大班朋友飲酒食飯傾計的地方
一落去其實環境都細細地, 一眼見晒

叫左個2人餐兼另加2個主菜(湯及salad無影相)

前菜~雜菜焗雞卷
雞都幾嫩滑, 而且焗得幾香

肉醬意粉

海鮮pizza
薄pizza脆卜卜, 而且料及芝士幾多, 好香

燒雞意大利飯

牛肋骨拼薯條

2012-04-03
2012-04-04 2 浏览
訂咗枱六點半 我哋係第二枱客 我哋見到有個死角位 諗住揀嚟坐 佢話唔可以 但其後有人又可以任揀位 我覺得有d大細超 入面環境都不錯 有十幾張枱 飲酒傾計都幾好架 又有外國歌手mv睇 我哋嗌咗個二人餐 有南瓜湯 都幾好飲 有個相當大碟雞胸沙律 上有四塊雞肉 都幾開胃 唔錯有個芝士焗煙肉牛肝菌 有六舊牛肝菌 算幾多 略嫌味道偏淡 佢哋都醒 擺定樽黑椒你磨 仲有個卡邦尼意粉 味道ok 都幾大碟 唯一令人氣結的是主菜 西冷牛扒 佢間我哋要五成定七成 我哋答五成 但佢聽錯十成囉 出到嚟好韌 我亦都費事嘈 不過我冇諗過成餐飯最有心機整係個甜品 足足整咗廿分鐘 雪糕球加心太軟 仲有d朱古力醬伴碟 幾好食 其實樣樣都好幾 以一間酒吧來說d嘢算好味 值得推介

2012-04-01
2012-03-30 11 浏览
餐廳食物其實一般般, 是日點了一款PIZZA, 一份牛扒及一份炸魚薯條! PIZZA為薄批, 味道不俗, 略縑不夠芝士牛扒則認為不合格, 伴碟的薯菜更出色!炸魚薯條: 炸魚太多粉....薯條無咩特別, 正常!食物+3杯BEER一共$590, 感覺不太值...!此價錢其實可到天幕慢慢坐....服務方面很周到, 上食物時會一併送上須要的醬料(如茄汁/ 芝士粉)期望餐廳食品可以不斷進步, 建議可以加上HAPPY HOURS時段!
PIZZA為薄批, 味道不俗, 略縑不夠芝士
牛扒則認為不合格, 伴碟的薯菜更出色!
炸魚薯條: 炸魚太多粉....薯條無咩特別, 正常!
食物+3杯BEER一共$590, 感覺不太值...!
此價錢其實可到天幕慢慢坐....
2012-03-29
一買了團購,立即打電話預約。因為是慶祝生日,怕多人預約不到。七時去到餐廳,我們被安排坐在中間。餐廳侍應照顧周到,立即搬多了一張cushion給我們放袋。這是一個二人六道菜的團購,包括:蒜蓉洋葱湯 好香,但太鹹燒雞凱撒沙律 菜很新鮮,燒雞有點乾芝士煙肉焗大菇 有驚喜,BBQ時用鍚紙包著芝士和菇一起燒的感覺卡邦尼意粉  首推!忌廉味道超濃安格斯牛扒配薯塊 豐富的肉香,薯塊脆中帶軟朱古力醬伴雪糕及蛋糕 較甜,不過這種配搭原來好夾,朱古力味濃這六個菜,每碟都大大份,如果三個女孩子去吃都應該會吃得好飽。我們兩個大食人把六個菜分兩輪鯨吞了,因為好好味啊!尤其是卡邦尼意粉,捨不得不吃完。以團購這個價錢,吃六個菜是超值了。雖然湯真的太鹹了,要改善啊!侍應很有禮貎,讓我對整間餐廳很有好感。他日沒有團購,我都會和朋友再來的。要再吃卡邦尼意粉、薯塊還有甜品。雖然餐廳面積不大,但枱與枱之間不會太窄,給人有足夠的空間。平面電視播著演唱會DVD,但不嘈吵,燈光稍暗,很適合傾計。
這是一個二人六道菜的團購,包括:

蒜蓉洋葱湯 好香,但太鹹
燒雞凱撒沙律 菜很新鮮,燒雞有點乾
 首推!忌廉味道超濃
安格斯牛扒配薯塊 豐富的肉香,薯塊脆中帶軟

侍應很有禮貎,讓我對整間餐廳很有好感。

2012-03-24
  • 卡邦尼意粉
2012-03-25 47 浏览
第二次和男朋友黎哩度食~ 好一次Encore... 因為上次食得未夠盡興^^ 難得放假... 一於食得盡興D啦^^男朋友叫左一杯 Hoegaarden 而我就叫左 Latin~ Latin 既感覺非常好... 輕微酸之餘略帶一點果香同埋清甜~ 酸甜濃度適中~ 非常可口今日既湯係西蘭花忌廉湯~ 第一次飲哩個湯... 好清同埋唔會有忌廉湯"漿"住個口果種感覺 份量剛好^^ 唔會太多~前菜我地點左乳酪薯條~ 一睇個賣相就嚇親 因為無想過真係咁大碟~ 今次得兩個人食... 要慢慢食先食得晒啦^^ 芝士溶化在薯條上... 入口感覺係非常香口加埋乳酪反而唔覺膩 店員送上薯條時不忙一提碟邊非常熱~ 真係好細心 之後就係烤雞肉卷~ 男朋友話上次食過雞翼... 今次食下其他啦~ 所以就點左哩一味 初初仲擔心解開錫紙唔知點食好... 又怕肉汁流出又怕會散開左唔知點食好~ 原來包既技術都好好^^ 解開左都唔會散開~ 當一入口... 真係講左句 "嘩... 真係好好味呀"~ 肉汁剛好~ 而且味道適中^^ 絕對值得一試 下次再食可以再 Encore 主菜一: 土耳其牛肉烤包個人認為有少少略鹹既感覺.
第二次和男朋友黎哩度食~ 好一次Encore...

水 & 啤酒 & Latin
份量剛好^^ 唔會太多~
西蘭花忌廉湯
前菜我地點左乳酪薯條~ 一睇個賣相就嚇親
店員送上薯條時不忙一提碟邊非常熱~ 真係好細心
芝士乳酪薯條
下次再食可以再 Encore
烤雞卷
主菜一: 土耳其牛肉烤包
個人認為有少少略鹹既感覺... 不過整體上都OK~ 如果味道可以無咁鹹咁就好完美喇
伴碟有普通既炸薯粗條... 好好食^^ 成碟薯條食晒
土耳其牛肉烤包
主菜二: 焗芝士肉醬意粉
牛肉碎味道既鮮牛肉味好重~ 芝士既份量平均

不過一定要熱食~ 熱食果時真係好好食... 因為凍左之後就會覺得好乾身同埋d肉醬會一舊舊~
焗芝士肉醬意粉
最後我地點左 Live House 冰火朱古力軟餅做甜品
哩個上一次食過覺得好好味亦都係要求再 Encore 既原因~ 今次個雪糕好似唔同左... 上次食既時候係 Cookies N' Cream~ 個味道好夾~ 今次雪糕球有果仁... 感覺上好似破壞左"軟餅"哩個名
但係個賣相仍然相當吸引~ 不過一定要快快手影相... 否則溶晒咩都影唔到~
希望下次食果個雪糕球唔會有果仁啦
Live House 冰火朱古力軟餅
值得一提~ 店員既禮貌非常可嘉~ 態度誠懇而且好細心

仲同我地介紹逢星期二、四都有 live band 表演~ 而且仲可以包場同埋搞 party...
以後同朋友 gathering 又多一個落腳點喇
2012-03-21