2012-08-20 136 浏览
特色的音樂餐廳朋友飯聚,帶到了旺角與太子之間的一所餐廳,名為The Live House , 本不知其意思,原來是提供樂團或是獨立歌手開小型演唱會的場地。簡單來說, 這裡有不同類型 live 音樂,伴隨我們享用美酒佳餚,實在消閒飯聚之好地方。門口外觀非常特別,2邊是仿冰箱設計,放滿一枝枝啤酒,視覺效果非常有趣。餐廳安排我們到舞台前一張枱,前面擺放了一尊金人像,甚有霸氣,絕對是鎖場之寶!我們2人點了一個小食,一個炸魚薯條,一份牛排,2杯飲品先上的是雞翼併盤,有3種口味, 水牛城是spicy,柚子是酸酸甜甜,蜜糖的是脆口香甜。我比較喜歡蜜糖的, 下次看看可否只點蜜糖味!炸魚薯條:薯條十分脆口,是美式的,炸魚有點兒厚粉,感覺有點膩!牛扒是朋友點的,沒有試食飲品我點了 livehouse I love you ,朋友的是荔枝味的cocktail ( 忘了什麼名字),朋友和我都比較喜歡livehouse I love you,有baileys 味,沒有欺場!總括食物質素不錯,環境及現場氣氛絕對是其賣點,令整頓晚飯生色不少!
特色的音樂餐廳

門口仿啤酒冰箱

我們2人點了一個小食,一個炸魚薯條,一份牛排,2杯飲品
炸魚薯條
牛扒: 賣相精美!
牛扒是朋友點的,沒有試食

2012-08-02
信用卡優惠
炸魚薯條
牛扒: 賣相精美!
2012-08-18 58 浏览
畢業後越來越少到旺角,因為沒有以往柴娃娃一群人到旺角的情況,好友分散港九新界,最常到的還是尖沙咀。這天和友人到旺角辦點事後,又熱又餓,放棄了最愛的金華和富記,只想飲杯冰涼順喉的啤酒。看到這家酒吧,評語好像還不錯,便拉隊來碰碰運氣。踏進地庫,便看到這西班牙鎧甲,心想難道是西班牙酒吧?但場內又沒相對應的佈置,再一暼其餐牌,便知其定位了。穩陣起見,友人和我都點了Hoegaarden。未知是否天氣實在太熱,連啤酒都不夠凍似的。呷一口啤酒後,食物亦隨之送到。飲酒怎能沒薯條!?!這裡的供應的是芝士乳酪薯條,感覺比較健康,更合我們一眾女生的心意。薯條夠熱,質感較粉,沒芝士覆蓋的薯條亦不夠香脆。芝士味不夠香濃,是因為加了乳酪的關係吧~接下來的炸魚薯條是我的最愛,賣相還不賴,切開batter,看到雪白的魚肉,引得我心癢癢。Batter不算很厚,可惜魚肉不夠嫩滑,亦非如英人般用上新鮮魚,只有形沒神。薯條和前述的一樣,較粉又不香脆。這道炸魚薯條,以港式酒吧的水準而言,應該還可以吧~我不會到港式酒吧或餐廳點risotto,只是友人堅持想食,便隨她吧~ 鵝肝意大利飯伴半隻烤雞,索價$198便知會有甚麼結果吧~

軟腍又不熱
我不會到港式酒吧或餐廳點risotto,只是友人堅持想食,便隨她吧~ 鵝肝意大利飯伴半隻烤雞,索價$198便知會有甚麼結果吧~ risotto上桌後,我們尋覓一輪,終於發現那塊鵝肝,淺嚐一口,似煎燶了的肉>< 雞當然是雪藏貨,連雞脾都烤得過火,真的有點兒說不下去…risotto一如所料的軟腍得不得了,黏成一堆的,又膩又沒口感…
risotto太腍,雞太老
幸好,意粉還算食得下肚的。我們點了黑松露醬海鮮意粉和Carbonara,前者的黑松露醬下得均勻,用來拌意粉還可以;後者則蛋香和奶油香欠奉,且味道稍甜,有點奇怪。正如酒吧的定位,意粉太軟,如果將材料換成茄汁豬扒,就真的如是日午餐的選擇了。
港式意粉
最後,當然少不了甜品,點了招牌的Live House冰火朱古力軟餅,Outback的chocolate thunder吸引不少人,未知這裡的出品能比較否? Chocolate thunder就是brownie 上置雪糕球,淋上朱古力醬。用鐵板盛著朱古力軟餅,和Strip House的如出一轍。上桌後店員再於我們面前淋上朱古力醬,視覺效果不錯嘛~ 雪糕是cookies and cream,個人還是覺得vanilla會更合襯。朱古力醬不夠香濃,朱古力軟餅真的很軟很濕潤,是為免放於鐵板上,太快乾吧~ 可惜朱古力味不足,亦稍為甜了點。
賣相還好
淋朱古力漿的視覺效果還不錯
從其佈置和餐牌便知這是港式酒吧,與其他區酒吧的食物和環境大相逕庭,被英式和德國酒吧寵壞的我難免有點不自在,不過眼看友人言談甚歡就沒所謂吧~ 始終人比食物重要: )
其實我已在這吃了4次, 都是團購的.在第1次試吃完後, 我跟太太都十分喜歡這裡的食物質素, 而團購更是抵食!!所以, 之後發現有團購便 2話不說的多買了幾次團購, 食物質素仍然保持, 好野!!!!!------------------------------1> 甘荀湯跟很多餐廳的例湯完全2回事, 而之前試過的2種TOMATO湯亦很好味2> SALAD這SALAD是每片菜都掛了 SAUCE的, 上面的幾粒麵包粒都是TOASTED和塗抹了牛油的, 很香脆!! MY FAVOURITE3> 鵝肝多士好味, 鵝肝煎的香, BREAD是乾和脆身的, 跟鵝肝一起吃很夾, 咬起來不費力~~而鵝肝亦新鮮(其實應該是鴨肝來的)4> 牛排好吃有牛肉味, 只是我點了6成熟但出來是8-9成, 但牛排本身味道仍好5> 羊排好吃好有羊肉味, 羊油的邊位不太羶, 燒的很香, YUMMY~~其實還有意粉亦是好好吃, 可說是超好吃超高水準的, 比好多正宗意大利餐廳更好吃!!!!!, 可惜沒有拍照6> 心太軟, TAPPAN ICE-CREAM + brownie好吃好吃
其實我已在這吃了4次, 都是團購的.

1> 甘荀湯
2> SALAD
3> 鵝肝多士

而鵝肝亦新鮮(其實應該是鴨肝來的)
4> 牛排
5> 羊排
正正正正
, 可惜沒有拍照

好吃好吃
正正正
這個The Live House 只要仍有這水準, 我是會跟朋友多些來的, 努力!!

2012-08-09
團購
正正正正
2012-08-11 31 浏览
約了很久不見的中同聚會,雖然只有幾丁友,但都想搵個好地方,靜靜坐低飲下野食下飯~朋友動議來這間位於旺角與太子之間的The Live House Bar and Restaurant~老實說,如果不是有老朋友帶路,我應該會過門而不入的~=P沒有book位,但由於晚上7點鐘,仍然是剛開舖的時間,所以人流都不算多,不用book位也不用等~入到店內,中間的舞台很搶眼!當日沒有live band,店方只播放演唱會音樂,但亦都相當有feel~店方每晚都會提供不同的餐湯,不過餐湯都很有心思~但還是講講主菜好了前菜來了個海鮮田園沙律,清新的沙律汁並不多,海鮮的味道還是挺鮮美的,讓不吃菜的我也可多汲取些纖維了~ 一大班人,又點了些啤酒,所以叫個下酒的乳酪薯條,要趁熱才好吃~熱辣辣的薯條脆卜卜的,加上乳酪就減少了炸物的油膩感~ 食肉獸們嫌2道前菜太清淡,叫了個德州醬烤豬肋骨~十分大的一碟!!要是場肉的一群食肉獸換成一班要纖體的淑女,大概5~6人都吃不完!德州醬的味道不錯,水準比之前吃過Ruby還好些,份量還要大一些!! 再來一個酥皮焗洋蔥牛柳批,脹卜卜的酥皮內滿滿的裝著牛肉,參著些洋蔥絲~這個搭配還真不錯

再來一個酥皮焗洋蔥牛柳批,脹卜卜的酥皮內滿滿的裝著牛肉,參著些洋蔥絲~這個搭配還真不錯!值得一讚是酥皮放了一回還是酥酥脆脆的!好吃!
餓鬼們還不夠飽,要多個招牌菜,卡邦尼意粉和一個pizza~呢班人真的heavy到不得了!
卡邦尼意粉不錯!濃濃的醬汁裹著意粉~每一口意粉都可以吃到醬才是好!稍嫌不足的是醬汁太結,放一回就乾乾的…

至於Pizza,店方將薄餅切成九宮格的形狀,挺有趣的~只是醬太多了,薄餅濕濕的便失去了原本香脆的口感…

飲包食醉~還可以玩一玩飛鏢~不錯不錯~
雖然店子不大,但坐得還是挺舒服的,還可以慢慢坐下來,飲飲食食~下次一大班人的聚會,這裡也是一個不錯的選擇!
2012-08-08 18 浏览
積存了一大墟食評債, 的”起心肝一個一個希望盡快完成 第一篇先來一評邀食 先來兩杯 Cocktail Bellini, Lady in the live : 唔識飲酒, 不願置評 南瓜湯 : 不太有南瓜香, 質感稀了一點, 但尚算可以的。卡邦尼意粉 : Sauce 做得唔錯, 最怕過份濃稠, 因為很容易令人感到飽濟, 煙肉和蘑菇等也不小, 意粉彈牙好味 。酥皮洋蔥牛柳批伴薯條 : 即焗上酥皮枱, 熱辣辣充斥著牛油香, 但口感雖有點油膩但內裡的牛肉不韌而且充滿肉汁, 薯條唔夠粗但夠脆, 整體令人有點驚喜。鵝肝意大利飯配烤雞 : 港化了的意大利飯口感更令人容易接受, Risotto 很容易令人飽濟而且再加上鵝肝效果更為明顯, 吃了兩口已沒有再吃的衝動而半份烤雞也則不錯, 肉質不死鞋, 但再烤多點時間相信更佳。 暖心朱古力蛋糕: 對我而言對任何甜品也充滿期待, 我用上超過15分鐘等待, 就是希望得到更好的回報。這款不是心太軟, 這是經過加熱的朱古力蛋糕, 再放上雪糕球和朱古力漿, 味道單一了點, 蛋糕質感有點兒像Brownie, 還好朱古力味香且濃, 酒吧可以弄出此甜品, 交足功課啦

積存了一大墟食評債, 的”起心肝一個一個希望盡快完成
第一篇先來一評邀食

先來兩杯 Cocktail
南瓜湯 : 不太有南瓜香, 質感稀了一點, 但尚算可以的。
再加上鵝肝效果更為明顯, 吃了兩口已沒有再吃的衝動
蛋糕質感有點兒像Brownie, 還好朱古力味香且濃, 酒吧可以弄出此甜品, 交足功課啦。

整體店員也有禮, 雖說是酒吧但也不致太嘈, 晚上還有Live Bank,
是一間氣氛唔錯的酒吧餐廳。

2012-06-20
試食活動
2012-08-07 197 浏览
其實在LIVE HOUSE新開張時,已見到有很抵食的團購,並且實地視察過,但因為在地牢的關係,太過神秘感,不敢做敢死隊買團購食,再後來出團購時,沒之前那麼便宜,但多了好評,就試試吧。我買的團購是$168二人餐,BOOK時間都幾順利,餐廳仲會打來提醒,服務不錯。忌廉湯,細細碗,有點咸。漏了影凱撒沙律,菜和麵包都有點淋的,普普通通。凍檸茶,糖水是分開上的,是比較高級的餐廳的做法。香煎鵝肝多士,鵝肝好香,多士不太脆。三文魚他他多士,有點酸酸甜甜的,幾好味。安格斯西冷牛扒,友人要了八成熟,我覺得太熟好鞋,但他說好吃,每個人的標準都不同呢。卡邦尼意粉,好CREAMY,有奶香,都不錯。焦糖芝士餅,上枱時面層有火焰,很驚喜呢,芝士餅是我喜歡的結實版,芝士味都夠。朱古力心太軟,這個就普普通通,不太流心。最後我們吃不完那芝士餅,WAITER很好的幫我們打包,放在錫紙合,還用一個靚靚紙袋裝住。

忌廉湯
忌廉湯,細細碗,有點咸。
漏了影凱撒沙律,菜和麵包都有點淋的,普普通通。
凍檸茶
凍檸茶,糖水是分開上的,是比較高級的餐廳的做法。
香煎鵝肝多士
香煎鵝肝多士,鵝肝好香,多士不太脆。
三文魚他他多士
三文魚他他多士,有點酸酸甜甜的,幾好味。
安格斯西冷牛扒
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉,好CREAMY,有奶香,都不錯。
焦糖芝士餅
朱古力心太軟
朱古力心太軟,這個就普普通通,不太流心。

题外话/补充资料: 餐廳環境氣氛不錯,現場所見星期六晚吃飯時段幾乎滿座,有不少WALK IN食客。有機會想十點後去飲杯野,聽聽LIVE BAND呢。
2012-08-04
$92.5 (晚餐)
團購
忌廉湯
凍檸茶
香煎鵝肝多士
三文魚他他多士
安格斯西冷牛扒
焦糖芝士餅
2012-08-03 35 浏览
由於用左TABLEMAP BOOK 位, 不用等位, 當時7 : 00 , 有一半滿座。職員沒有PRINT OUT TABLEMAP 的訂塵記錄 , 要等一陣等佢攪清楚。入座, 座正中間位置的二人台, 對住STAGE ! 當晚有LIVE BAND 唱歌, 值得一讚是男女都唱得好好聽, 共唱 2 節, 每節大約0.5 小時。食物 : 點了二人套餐 $298 , 有湯有START 包包 & 主茶( 牛排 & 羊排) 各1 客 , 仲有甜品 (CHEESE CAKE & 心太軟) , 所有野都好一般. 其他想講下個心太軟, 完全是0 分, 冇朱力味, 冇流心, 唔熱, 賣相唔得 !!!!!! >< 我地由 7 : 00 - : 11: 00 , 因LIVE BAND 在場, 根本傾不到計, 下次如要同朋友傾計, 別選這裡, 飲酒聽歌又可以有更好地方, 所以總結 : 只會黎一次。

2012-08-02
2012-08-02 278 浏览
旺角是充滿夢想的地方,尤其是西洋菜街行人專用區一帶,一到晚上,很多年青人帶著擴音器、結他、米高峰,即席來一場街頭表演,那兒就是他們的舞台。有時我也會駐足欣賞,感受音樂這個世界共同的語言。有些人的夢想是開咖啡書店,可以一邊看書、一邊品嚐咖啡,而我深信這間餐廳老闆的夢想,應該就是BAND SOUND食肆。現在有LIVE BAND演奏的餐廳非常罕有,始終租金高昂,寧願用來置放多張餐桌做生意,好過撥出一部分地方作舞台。步入位於地庫的THE LIVE HOUSE ,是典型的酒吧裝修,但最令人注目的,是最盡頭設置的舞台,台上有鼓、有琴,可以提供一個良好場地給喜歡玩音樂的人上台JAM歌。我是在星期日的晚餐時間光顧,只碰巧有名小朋友在這兒慶祝生日,上台表演打鼓。問過餐廳的負責人,原來是星期四、五、六才有LIVE BAND演奏,其餘時間則沒有規定,而且10點半之後才會是節奏強勁的BAND SOUND,而晚飯時間則是悠和的DINNER MUSIC。由於此餐廳不屬於旺角太子常見的骰盅BAR,環境不嘈吵,也適合聊天。飲品方面由COCKTAIL至紅酒、BEER均有提供。那天我點了常喝的TEQUILA SUNRI
由於此餐廳不屬於旺角太子常見的骰盅BAR,環境不嘈吵,也適合聊天。飲品方面由COCKTAIL至紅酒、BEER均有提供。那天我點了常喝的TEQUILA SUNRISE,酒味不算出,橙汁味較易入口,以為少酒精,卻在吃飯的時候感覺臉上有點溫熱,所以有時也不要太看輕一些甜味突出的酒精類飲品。
食品方面,主力提供西菜,有點似美國菜的款式,味道中規中矩,如果以性價比而論,還是合乎經濟效益,每碟份量足夠三五知己共同分享。雖然味道未見細緻,但此店可列入一班朋友慶祝食飯的考慮。
海鮮田園沙律
以豌豆苗托底配以大蝦和青口等海鮮,口感清新,沙律汁不多,吃到材料的原味。
芝士乳酪薯條
薯味十足,偏腍身,是佐酒小吃,如果芝士醬再多一點點,會更佳。
啤酒煮青口
味道特別,但由於避免青口過熟,所以啤酒味只在青口的皮層,沒有想像般入味。
焗芝士煙肉牛肝菌
打開鍚紙,有濃濃的菌香,而且菇汁豐富,但菇量不多。
德州醬烤豬肋骨
原條豬肋骨烤得入味,外層也帶有微焦香,不過肉質頗為鬆散。
卡邦尼意粉
醬汁僅僅掛於麵身,不算太多汁,仍可感受到奶油香,第一次吃到不算太漏的卡邦尼,但意粉可以再爽口一點。
什錦海鮮薄餅
底層是薄脆批,非常香口,大蝦等材料營造豐富口感,滿足香港人喜歡多料少麵粉的口味。
冰火朱古力軟餅
甜品以視覺和聽覺享受為主,侍應把巧克力醬汁從雪糕頂部一瀉而下,一冷一熱營造出如火山熔岩的效果,這個甜品有著不錯的聲效。不過中間那層心太軟可能焗得過久,沒有流漿效果,但整體的巧克力味道還算豐富,蛋糕也有鬆軟之感。
什錦海鮮薄餅
  • 薄餅
2012-08-01 19 浏览
時間飛快, 轉眼又是其中一位朋友的生辰. 這次朋友們提議在這家酒吧餐廳慶生.地點不太難找, 其實就對正大街, 門口十分多霓虹燈在閃, 如果不是朋友帶路, 其實單看門面, 真的以為是有點品流複雜的港式酒吧.餐廳在地牢, 行到落去地方不算很大, 燈光也偏暗, 但望落算企理, 又沒想像中那麼差.朋友一早訂了枱, 原來訂了枱來到還要說密碼, 感覺有點新奇一行8人被安排坐了在近表演台那邊地方雖然不大, 但坐得算OK, 還有一些用了真的大鼓做成的小椅子, 十分得意. 餐廳周圍都播放著外國或日本MTV/演唱會, 但不會很大聲, 所以地方雖未致於寧靜但不會太嘈雜.人多就可以多點一些不同的菜試一下先來些前菜 - 水牛城雞翼 (HKD$78)一碟有9隻, 水牛城的雞翼出名在不在雞翼本身, 而是各式各樣的醬汁配搭, 所以那些不同的醬汁才是主角亦是美味與否的關鍵所在. 雖有3款醬, 但我只試了紅色那種, 味道先是帶點甜甜酸酸的, 往後才發現越吃越辣, 勁度十足!! 雞翼有點小, 不過算肥美, 旁邊還有一小杯CREAM CHEESE, 內夾了數粒芝士, 軟軟棉棉的, 這個亦是十分惹味好吃.三文魚凱撒沙律 (HK
地點不太難找, 其實就對正大街, 門口十分多霓虹燈在閃,

朋友一早訂了枱, 原來訂了枱來到還要說密碼, 感覺有點新奇
一行8人被安排坐了在近表演台那邊
人多就可以多點一些不同的菜試一下
先來些前菜 - 水牛城雞翼 (HKD$78)

三文魚凱撒沙律 (HKD$116)
一碟得好少....菜大片醬汁幾多, 但三文魚質素十分麻麻, 整體性價比屬低, 這款可以不點.

炸魚薯條 (HKD$78)
相比之前的沙律, 這款來得有水準多了. 魚塊十分大, 炸得很脆, 魚肉很很嫩不鞋, 上桌時仍是非常熱辣辣的, 雖然有點油但整體仍可接受. 薯條亦炸得十分脆又大條. 這款我們好吃得ENCORE了2次.

酥皮洋蔥牛柳批 (HKD$98)
不算很大個, 但由於都幾滯油膩, 最好有4-5人分. 酥皮不錯, 內裡的牛柳又不算好多, 但很入味很淋, 味道偏濃一點.

意式辣肉腸薄餅 (HKD$98)
一塊上桌時巳切開了9件, 有大有小. 餅底烘得很脆, 薄薄的鋪上了不少辣肉腸, 味道帶點咸, 但不覺很辣, 加上其他配料如蘑菇, 火腿, 洋蔥等, 最後在面層完全不吝嗇地鋪上大量的芝士, 味道非常豐富亦吃得十分滿足.

野菌素菜薄餅 (HKD$88)
雖是素來的, 但材料亦同樣豐富. 除了野菌亦加了青椒紅椒及檻欖等配料, 味道比辣肉腸那款較清新, 不過加上面層勁量的芝士, 口感一樣豐裕.

黑松露醬海鮮意粉 (HKD$108)
黑松露味道不太突出, 個人感覺味道有點乾和淡口. 不過有朋友就說味道剛好, 所以口味見人見智. 蝦不少, 肉質亦算爽口.

馬爹利酒香什菌配法包 (HKD$68)
賣相不錯, 不過放在上面的法包吸了不少濕氣變得很淋, 甚至有點油益味. 底下的什菌味道較濃郁, 不過酒香味又不太能嘗到, 所以怕酒的朋友亦完全不用怕. 個人感覺這道什菌如能配意粉會更好吃.

最後再點了好幾款前菜/小吃, 大夥兒就進入點野飲傾計的時間!
有酒精的COCKTAILS大部分都在HKD$68-78左右
這款COSMOPOLITAN杯子漂亮, 飲下去有淡淡的CRANBERRY味道.
個人一向不太喜好太強烈的酒類, 這款偏甜的LIVE HOUSE I LOVE YOU 就正好合我心意. 雖有VODKA, 但配上朱古力跟BAILEY甜酒, 完全是一杯甜品似的, 味道跟飲朱古力奶昔差不多, 很香又濃的感覺完全不覺有酒精在內.
埋單每人差不多要HKD$250左右,
食物價格偏貴一點, 食物質素某些不錯.
侍應態度算親切, 亦常來加水收碟, 快手快腳.
這晚雖是周五, 但晚上10時左右人潮開始濟滿了餐廳, 原因當晚有一隊BAND在表演.
我們坐得跟表演台十分近, 所以表演時聲音實在大得非常. 不過我自問年紀不輕, 雖然那隊BAND很賣力的演出, 奈何我實在不懂欣賞, 所以最後大夥兒中途便結帳轉而陣地繼續傾計了.

在此祝友人生日快快樂樂, 身體健康!! CHEERS!!!!
庆祝纪念
生日
  • 野菌素菜薄餅
2012-07-31 72 浏览
太子有好多酒吧,尤其是旺角警署後面一段西洋菜北街同通菜街,真係成條酒吧街咁,不過杯中物依家嘢唔係好啱小弟,至多係有少少喜慶嘢先飲番杯,就算出差晌大陸做嘢,都企硬滴酒不沾,因為佢哋真係瘋飲,食餐飯開一、兩箱啤酒係閒事,仲有紅酒、白酒呢?唔係white wine嗰啲白酒喎,係國家名牌太白詩仙、五糧液嗰啲酒精度60-70以上嘅白酒呀,點避?我咪次次話身體問題唔適宜飲酒囉!雖然唔多鍾意落吧,但去酒吧餐廳都OK,以前去過曼聯餐廳,食飯飲嘢睇英超,不過依家執咗(或者叫酒主「被逼」改名繼續做啦)。今趟一大班人嚟試The Live House,又係一間酒吧餐廳,特別在於晌度可以即興夾吓band,事後先知逢星期二至四8:00pm後原來有live band表演,據知唔一定好嘈吵嗰啲,而星期五10:00pm後都有,不過就會係搖滾得勁啲嘅band喇。是日係星期天,無緣一會,不過又幾好彩喎,有個後生仔食客,撞正係佢生日,走咗上台玩電子琴同打鼓,小弟唔多識音樂,不過見佢琴彈得有紋有路,鼓打得強勁有節奏,頭都跟住揈揈吓,個身都想郁郁吓呀!環境方面,除咗牆上掛多部平面電視,不斷播放外國MTV外,仲有飛標機,最突出就自

晌台上彈緊電子琴個男仔好細個架咋!大棚人嚟慶祝吓都幾有氣氛。
環境方面,除咗牆上掛多部平面電視,不斷播放外國MTV外,仲有飛標機,最突出就自然係餐廳尾嘅小舞台,有晒夾band器材,此外,啲枱枱凳凳跟平常西餐廳格局無異,柔和天花燈,皮梳化皮椅,蠟燭燈,氣氛幾有情調,所以,就算就唔啱睇人打band,嚟食飯傾偈都OK喎。

Lady in the Live $78

人未齊,就先叫杯嘢飲吓,除紅、白酒、啤酒、烈酒,仲有多款雞尾酒,以及幾款非酒精類嘅特飲Mocktail(即係無酒精嘅雞尾酒)、茶啡同汽水。小弟就點咗杯Lady in the Live一試,影低咗啲飲品資料,先知佢成份有龍舌蘭酒(Tequila)、雞蛋利口酒(Advocaat)、橙汁、青檸汁,加半粒士多啤梨裝飾。好老實,講明唔好酒,唔係好識點評價好唔好,只係記得幾年前睇過一套日劇「王牌酒保」(嵐嘅相葉雅紀主演),講到溝雞尾酒好神奇,就正如神之雫(神之水滴)講紅酒咁。咁講,飲落依杯雞尾酒都幾得意,酒精度故然唔高,易入口,橙搭青檸味道感覺幾清新
蕃茄忌廉湯
色澤唔係咁對辦,較為淡橙色,似甘筍或南瓜忌廉湯多啲,不過,嗒落又確係蕃茄味,但就偏淡
,幸而濃稠啱啱好,質感仍算幼滑。
蕃茄忌廉湯(上)、海鮮田園沙律配意大利汁(下)
海鮮田園沙律配意大利汁 $78

以咁嘅價位依個海鮮田園沙律一啲都無欺場,沙律菜搭鮮蕃茄,配意大利汁,味道酸酸鹹鹹幾醒胃,酒醋香帶出意大利風味。海鮮配料亦相當認真,有鮮蝦、魷魚圈、青口、蜆肉,唔係得三兩粒,份量一啲都無手軟
,雖然未話誇張到食到啖啖海水味,但質素確實不賴!

芝士乳酪薯條 $68

藉沙律清清味蕾之後,嚟個芝士炸薯條就最好不過。粗大嘅薯條炸得甘香,上面係已溶透嘅芝士,再灑上煙肉碎,美國餐廳常見嘅小食,亦係極之滋味香口嘅小食。難得晌度配埋乳酪醬,帶微微酸,除減低油膩感之外,更減少成日食熱氣嘢嘅罪惡感
。記得盡快食,因為一攤涼咗,啲芝士就會變成一pat咁,黐實晒啲薯條之餘,口感又搞到好似食緊塊軟膠咁
,再者,薯條腍晒都唔好食啦!
芝士乳酪薯條(上)、啤酒煮青口(下)
啤酒煮青口 $98
白酒煮青口聽得多又食過,搵啤酒煮就第一次喇,真係要見識吓!幾有創意,啤酒味滲入晒落青口度,食落真係幾重啤酒味,侍應話啤酒係用上生啤嚟整。不過可能係小弟本身唔好啤酒啦,所以梗係覺得有啲唔夾。

錫紙焗芝士煙肉牛肝菇 $78
又係芝士煙肉嘅配搭,剛才個青口亦有煙肉嘅蹤影,似乎大廚對前菜嘅出品都幾情有獨鍾晌煙肉身上。兩大件牛肝菇,澆上煙肉條同芝士,包錫紙焗,側旁伴有少少沙律菜,侍應哥仔一鎅開張錫紙,香氣溢出
。雖然牛肝菇菇味唔差,但跟著芝士,多少都被搶風頭,幸好夠肉地又多汁。
錫紙焗芝士煙肉牛肝菇(上)、馬爹利酒香什菌配法包(下)
馬爹利酒香什菌配法包 $68

相對個牛肝菇,小弟就鍾意依個什菌多啲,一來賣相幾有層次,下面係炒什菌,再以法包架起沙律菜,最重要係食出菇菌嘅香味。以白蘭地嚟炒什菌,感覺高檔咗,不過,可能啲酒都揮發得八八九九,唔係太食得出酒香,反而什菌味嚟得較濃郁;以法包墊住少少沙律菜加什菌,自家DIY什菌多士
,輕怡好食!

卡邦尼意粉 $88

淺嚐咗多款前菜小食,係時候搵啲飽肚嘢喇。卡邦尼意粉打頭陣,雖然話份量唔係好多,但甚有質素,意粉煮得有咬口已經過咗基本關,忌廉蛋黃汁做得啱啱好,包住晒所有意粉,加埋煙肉、白菌片,簡單好味
卡邦尼意粉、香草大蝦薄餅(右上)、什錦海鮮薄餅(左下)
香草大蝦薄餅 $88

小小一碟意粉咁多人分,每人一炷仔當然唔夠喉啦,所以薄餅就打孖上,兩個仲好似樣,因為一個大蝦,另一個海鮮,都係蕃茄醬底。香草大蝦薄餅,顧名思義,只有大蝦,餅底超薄,好脆邊,上面鋪有唔少大蝦,蕃茄醬滿瀉
,反而落芝士就無咁重手,所以個薄餅蕃茄味好濃郁,如想食重少少芝士味,就自行加芝士粉,一大樽任你用,我就覺得再加多啲香草碎就更啱小弟喇。

什錦海鮮薄餅 $98

什錦海鮮除咗大蝦,就多咗魷魚圈同蜆肉,望落餡料比上面個大蝦薄餅更多,同樣係2-3毫米厚嘅脆批底,10吋直徑大細,井字形鎅開,件件都鋪有海鮮餡、芝士、濃香蕃茄醬,侍應話蕃茄醬自家製,唔怪得食落咁鮮活。賣$98,小弟就覺得好抵食

酥皮焗忌廉三文魚批 $98
最後上埋兩個主菜:三文魚批、烤豬肋骨。依個三文魚批都幾特別,有別一般以麵粉做嘅餡批或以蛋漿做嘅蛋批,改以酥皮焗嚟做,無咁重份量。以酥皮做批身,內裡加入咗忌廉汁、三文魚粒、蜆肉粒、磨菇碎,其實份量就唔算多,味道都OK,不妨一試,配菜仲有沙律菜同薯條,4個人分享一客我認為最好。
德州醬烤豬肋骨 $138

哩道菜係小弟是晚推介,只係賣$138,豬肋骨足有一呎多長,大大件好有睇頭,重量當然要重質先值得推介啦。燒好嘅肋骨外貌色澤已叫人覺得對辦,醬汁微酸帶甜,惹味香濃
;難得係肉質烤得鬆化,又夠晒入味
,真係想番起晌Ruby同Outback食嘅燒肋骨呀!
鐵板冰火朱古力心太軟 $68

店家極力推薦嘅甜品,亦見佢枱上個揭頁掛牌都特別介紹。心太軟、杏仁雪糕、鮮忌廉一層疊一層,放晌個圓形小鐵板度上枱,初時以為就係咁,原來侍應再會淋下朱古力漿,頃刻「咋咋聲」好似鐵板燒咁,幾過癮
,跟住侍應叮囑盡快食,因為啲熱氣好快令啲雪糕同忌廉溶化,冰火效果就打晒折扣。為咗影吓個「流心」情況,真係搞耐咗,個雪糕同忌廉都溶溶哋,不過有啲失望,因為一啲流心都無,只係「軟心」,應該少少焗過籠
,還好嘅係個蛋糕朱古力味香濃,蘸埋微暖嘅朱古力漿、雪糕同忌廉一啖過咁食,Yummy,爽!小弟有個奇想,為貫徹「冰火」,大廚不如試吓淋完朱古力,再淋少少白蘭地,跟住點火,嚟一個升級版,可能極盡視覺效果呀

酥皮蘋果批配雪糕 $58

逢係批嘅食品大廚都鍾意搞少少破格嘢,依個蘋果批又係棄用麵粉牛油餡批皮而改用酥皮,我估都係因為用現成酥皮比以自己搓批皮較合符經濟效益。形式較為似班戟,賣相都幾靚
,灑上糖霜,劃上朱古力漿,伴有一球雲喱拿曲奇雪糕同鮮忌廉,內裡裝有好多煮過嘅蘋果肉同提子乾,係肉桂味稍欠奉,否則就更高分。
散叫以外,套餐一定唔少得,店家提供二人或四人晚餐,前者前菜4揀2,主菜又係4揀2,包餐湯、甜品、餐飲,賣$298 + 10%;後者就前菜6揀3,主菜又係6揀3,包餐湯、甜品、餐飲,賣$598 + 10%。算小弟係算死草一名,我比較過兩者,前菜、主菜大同小異,咁梗係叫兩個二人餐抵過四人餐啦,合計平$2仲要多一個前菜同主菜喎!哈哈
二人或四人晚餐諶牌
事後先知原來9:30pm後嚟,嘢飲半價,餐牌內所有嘢食七折
,真係有機會同班老死落嚟吹吓水,飲吓嘢食吓小食都好丫!
9:30pm後嚟,嘢飲半價,嘢食七折!
卡邦尼意粉、香草大蝦薄餅(右上)、什錦海鮮薄餅(左下)
  • 海鮮田園沙律配意大利汁
  • 什錦海鮮薄餅
  • 德州醬烤豬肋骨
2012-07-29 16 浏览
是日盯著夜晚被1號風球阻住返屋企的細細危險前往位於旺角、太子之間的餐廳聚餐,The Live House,店如其名,濃郁的哥特式朋克風。餐廳門面不太起眼,紫紅色的霓虹燈閃爍的景象很容易讓人估不到裏面總提供普通的餐廳飲食,總還以為只是個“吵鬧”的BAR!門口金屬馬賽克的瓷磚貼滿四四方方一塊好似迎客門墊,很有mental rock 的感覺;行下幾個樓梯,轉角處一尊金燦燦的盔甲武士一板一眼,很是新鮮“晃眼”;轉身再行幾步便是入面的“接待處”,簡單幾張合照,是日推薦小黑板,總有貼心傘架一個;以吧台區迎接入內的每一位顧客倒是很特別,非洲部落特色的吧台椅取代傳統高腳椅,讓人覺得既奇怪又有趣,總有一台畫面可愛的遊戲機供等位的顧客打發時間,雖說這樣的佈置和組合有些突兀,但也多添幾分隨意和輕鬆,讓人一下子放低對室內的警戒心。室內空間不大但好在形狀規整,餐桌椅之間的距離不算寬敞,但勝在多以可供6-10人入座的大長桌為主,很適合一班老友來此聚會,總有年輕人偏好的氣氛以及逢二四晚的Live Band Show,聽來也都是個呼朋喚友的好去處!一行多人緩緩坐下,注意到餐廳各個角落無不“哥特”,牆角的金色盔甲武士、

一行多人緩緩坐下,注意到餐廳各個角落無不“哥特”,牆角的金色盔甲武士、牆上掛住的詭異面具,總有面前哥特風格的店名字體;聽說這裡還能整場包租供大班人聚會慶祝,唱歌食飯一次搞定,總能自己來個小小Band Show,平日裡也會請來喜好Live的年輕人現場演奏;這日雖沒有show但餐廳里也是音樂不斷,正巧對住個大大屏幕不斷放映演唱會,都幾好啦~

開飯前,先點一杯飲品,without alcohol類基本48左右,酒精類則在58-78左右,價格稍稍高了小小。
Lazy in the Afternoon (milk, honey, strawberry, orange juice)
雖然早過了下午時間段,但看既有milk又有honey以及士多卑利,相信必是合各位愛甜之人;整杯呈可愛的粉色,上層浮著密密奶泡,有點類似奶昔卻不似奶昔般milky,喝起來口感清新許多完全不似想像中會帶有些細細粒的感覺,且喝的出新鮮士多卑利的那份濃酸,不澀卻酸的夠味,加之蜂蜜的甜味,很是好飲;夾住個大大完整士多卑利鮮紅欲滴,造型靚!
海鮮田園沙律配意大利汁 Seafood Garden Salad with Italian Sauce
想不到這裡的海鮮田園沙律中海鮮的比例倒是一點不吝嗇,一上桌讓大家都為之一振;大大隻青口兩三隻做“護甲”, 蜆肉、大蝦,新鮮魷魚圈交錯堆疊之上;沙律菜不似出面那些偏大個大片那樣,這裡的反倒是細細根總有青瓜細長條以及大小厚薄正適合的番茄片,造型搭配上都不會顯得敷衍了事;
番茄稍稍過熱,保留新鮮度和自然酸甜番茄汁,吃起來爽口;大蝦彈牙可口,幾乎沒有太多的調味,吃的到微微的鮮甜,小可惜之處在於蝦肉表面似乎有些粘殼現象,口感上有些咯咯愣愣;墨魚圈同樣保留原汁原味且嫩嫩的很是好嚼;蜆肉則顯得有些稍稍軟趴趴,不過口味上確是最出眾,比較突出的海的鮮味。
不說是番茄湯還真以為是一般的白湯、奶油湯之類,但看似又不是那麼creamy;嘗一口,果然口感比較一般,creamy的程度在最初級,鹹味突出,番茄味卻失去了大部份,再望著這“一汪”嫩黃色湯汁,一下子都不知喝的是什麽湯了;湯內還有些細細絲絲的番茄皮倒是給單調的湯汁點綴少少,總有一團團不知是澱粉類還是煮融了的番茄的“物體”,入口即化,吸滿湯汁的味道,總也辨不清是什麽。
啤酒煮青口Sautéed Beer Mussels
(老闆特意申明煮青口用了整整三杯啤酒 ^_^)
上桌聞著飄來的熱氣,果然有股濃濃的啤酒香,甜甜的卻充滿啤酒的那種鹼性酒精味;黑背青口里還加了些煙肉片調味,撒上點薄薄的香蔥以及洋蔥粒,更添香氣;
鹹肉片夾起厚實青口肉一起咀嚼,海鮮的鮮甜隨著煙肉的咸香慢慢釋放,鮮甜卻不喧賓奪主的湯汁在咀嚼過程中增添口感上的juicy感,口腔之內總有加熱后更為活躍啤酒“甜香分子”,去掉了啤酒的苦澀,去掉了酒精的刺激,只有一股讓人欲罷不能的富裕香味,食者獨享。
錫紙焗芝士煙肉牛肝菇 Baked Big Mushroom with Cheese and Bacon in Foil
錫紙包住上桌,小心打開錫紙,裏面一團“烏糟糟”,大大隻新鮮香菇以及散落牛肝菇被煙肉片蓋住,而最上層則覆滿厚厚層芝士;各種菇類煮的有些過濫,juicy之餘顯得有些失去嚼感和形狀,調味上也淡了些,食得有些印象不深。。。

馬爹利酒香什菌配法包 Sautéed Mushroom with V.S.O.P Brandy and French Bread
馬爹利酒香說實話一點都沒品出來,無論是聞亦或是食都不覺絲毫,有點失敗,比起先前的啤酒青口,差佐好多!少了此菜的酒香賣點餘下的什菌也就更顯得食不知味,且調味也是同樣的偏淡。
芝士乳酪薯條 Cheese Fries with Yogurt
厚切薯條炸的鬆軟,口感厚實,外脆內軟,嚼著土豆“飄”香,加之撒上的少許細鹽,單吃也不錯;上層車打芝士有些偏少,且上桌時已基本凝住,食不到拉絲的富裕效果,肉乾碎碎也幾乎忽略;
重點說一下附送的cream,本以為只是普通軟cream,沒想到店家非常有心的將乳酪元素做進去,仔細能看到cream下層已開始融出一些幾近透明的汁水;薯條配上一些cream,食落酸酸乳酪味醒覺味蕾卻不顯得過分刺激,同時也有cream本來的奶香,很不錯的搭配,只是多吃兩口就要擔心一晚會增肥N磅。
卡邦尼意粉 Carbonara Pasta
可能是因為點的種類過多,又要影像,搞得應該趁熱食的意粉被擱置一邊至完全冷掉,食的時候當然就口感大打折扣了,以下的反饋難免會有些小小不公平;口味上頗失敗,淡不說奶香也不足,咸香二字都缺嗮了;口感上因為放冷的關係,意面既干身不好食乾透的芝士醬汁又緊緊裹住根根意面,搞得黏黏膩膩,實在是抱歉了這道菜。
德州醬烤豬肋骨 Roasted Baby Spare Ribs
大份烤豬肋骨上臺大家又是一陣騷動,可謂是“肉食者最愛”;醬色燒烤汁完全覆蓋豬肋骨,還烤至表層呈現半膠質半焦質狀態,看起來都幾juicy好味!
馬上動刀切開,根根肋骨被已經烤至松嫩的絲絲肉質包裹,肉質頗為多汁,吸飽甜蜜醬汁,口感濃郁,還帶有些小小膠質的感覺,果然好味!
酥皮焗忌廉三文魚批 Creamy Salmon Pie
個頭不小的整個酥皮被烘烤的整個上層隆起,金黃色的透著些許“油光”,厚切薯條以及少許雜菜一邊一個位,整道菜賣相不錯;切開個口,裏面是煮熟的三文魚魚肉碎末混上忌廉做成“魚餡”,賣相上不似外表那麼誘人;薄層酥皮軟軟的,在嘴裡頗有層次感;“魚餡”調味出色,既突出熟三文魚特有鮮咸,同時也有不過分的奶香;三文魚沙沙肉質卻一點都不粗質,一樣嫩口,因為是剁碎的細細份魚肉混著忌廉,所以更有些綿綿的。
什錦海鮮薄餅(蝦,魷魚,蜆肉,芝士,番茄醬) Seafood Pizza (With Prawns, Squids, Clams, Cheese and Tomato Sauce)
& 大蝦薄餅

點了兩款同是以海鮮為主的薄餅,雖說是海鮮類不過兩款都同樣以薄薄層的方腿肉作為底層鋪于薄脆薄餅之上然後再覆蓋上豐富海鮮、芝士以及番茄醬等,不過兩者比較下覺得並無大差別,當然要屬什錦海鮮薄餅更為出眾,因為比起大蝦多了許多海鮮品種,而大蝦薄餅較之則遜色多了,除了同樣彈牙的大蝦之外也就只有稍稍濃些的番茄醬了。
大隻蝦、魷魚圈以及蜆肉都與先前的海鮮田園沙律取料如出一轍,這裡不再累述,薄餅烘的香脆,中間層因為芝士的關係,軟軟濕濕,芝士味不算濃厚,番茄醬風味也很不突出,口味上只能算是最一般的薄餅,不過勝在各種海鮮給的大方,讓人食的滿足。

Live House冰火朱古力軟餅 Live House Chocolate Thunder
其實用此甜品的英文名Chocolate Thunder 來解釋更能體現出這道甜品的獨特之處!
心太軟頂著雲呢拿雪糕球置於鐵板之上,濃香朱古力醬從頂上緩緩淋下,接觸到炙熱鐵板的瞬間迸發出如牛扒般滋滋滋的Thunder之聲,很是新奇,之間鐵板上朱古力醬不斷跳躍,雲呢拿雪糕也因為高溫迅速融化成乳白色半液半固態緩緩將整個心太軟變成乳白色。
Show完之後切開心太軟,卻沒有料想中的流心朱古力效果,有些小失望,不過也可能是店家此款心太軟本身非流心之作;
食落一口心太軟,朱古力甜醬味夠濃緊緊包裹住心太軟濕軟綿綿的糕身,甜味有些稍稍“做作”,心太軟也因為溫度以及融化佐雪糕的關係顯得有些過於凝膠質了,不過總體來說這道甜品還是OK的,動感的視覺效果很是加分。
酥皮蘋果批配雪糕 Apple Turnover with Ice-cream
現做的酥皮批蓬鬆又薄脆,其中熱乎乎的蘋果肉大大顆粒粒爽脆,那份酸甜因為加熱的關係顯得更濃郁,加之滑膩膩的自然醬汁,口感很是粘膩甜蜜;配上冰涼雪糕,好似還是奧利奧口味的,中和佐酸味,有更添清涼甜爽!

整餐食完大家也都飽嗮!從前菜到甜品,雖說並不是每道菜都盡如人意,但可圈可點之處也不少,總有店家給心機設計的特別菜品,好玩又好食!
食落一餐,不料還有鄰桌小朋友的即興show,架子鼓打的雖不算順暢節拍也總會掉落一兩拍,但貴在勇氣可嘉,且能夠show出自信,也引來全場的掌聲和呼聲!這樣輕鬆以及自由的氣氛相比也是少數餐廳能夠提供的吧?

2012-07-22
  • 德州醬烤豬肋骨,冰火朱古力餅,田園沙律配海鮮,芝士薯條,啤酒青口貝
2012-07-28 22 浏览
阿哥呢個月尾生日,但因佢生日個日已經身在異地旅遊快活啦,所以我同男友約左佢同阿嫂預祝左先‧‧‧嘻嘻上OPENRICE搵左好幾間食肆比哥揀,佢就揀左呢間個名幾有搖滾氣味既餐廳啦!約7點去到,嘩!間餐廳好似好神秘咁,設於地庫呢!有D地方用來做左BAR檯位;有D地方放在飛標機;有D地方用來做Live band, 岩哂夜晚既客啦!!!!呢度既飲品有分含酒精同冇酒精架!由阿哥拍版叫野食….飲品與湯哥要左杯青檸味Virgin Daiquiri既果汁(下層第2格),佢話似青檸冰冰;嫂要左杯Lazy in the afternoon(上層第1格),好有strawberry味道,唔錯;男友要左杯sex on the beach(上層中間)而我就要左杯Blues Live(上層第3格),有粒荔枝呢!2杯酒精含量不多,ok喎,又好colorful!下層第一格係蕃茄湯,飲落去似忌廉湯內有淡淡既蕃茄味!濃稀比例煮得剛好,唔會太水又唔會太 “kit”….先來海鮮沙律(上層左邊)清清地做前菜啦,冇咩特別,但可以考慮下創造d汁去配呢個沙律。因為呢個沙律太多菜,齋食好乾!上層右邊係焗芝士煙肉牛肝菇,幾好味喎,sourc

呢度既飲品有分含酒精同冇酒精架!

由阿哥拍版叫野食….

飲品與湯
,source做得唔錯,清新得來又汁多!之後前後來左2個pizza,下層左是海鮮pizza;右是大蝦pizza,岩晒阿哥愛食pizza者又嗜食蝦之人=.=,2款都有蝦,食得出d蝦好新鮮同都幾大隻,薄薄既批底當然脆卜卜,就算攤左陣再食舊都仲脆!
來左碟長長的(右邊),叫焗酥皮忌廉三文魚,切開中間流出忌廉汁的三文魚餡出來,賣相一流,味道都幾好,忌廉唔會太滯。不過三文魚大舊d好d囉
;酥皮唔油,唔錯!仲有d薯角伴碟,都好好味!而重量級既德州醬烤豬肋骨真係好super(左邊),個醬好味(有d似食乳豬點既醬)。但食呢d骨真係要比耐性去用刀刮出d肉黎食,基於餐桌禮儀,費時大庭廣眾手口並用“Lone”骨啦…..一碟4個人都好夠食啦!

最後,阿嫂話點都要食個甜品先叫完滿,但基於個個都飽架啦,咁就叫左個冰火朱古力軟餅share啦!
嘩,一來到鐵板上的,很快waiter哥哥淋上應該係d朱古力汁,發出 “咋咋咋”既鐵板聲,冒埋煙tim(我地趁呢個時候同哥講聲happy birthday
)。呢個甜品都算震撼@.@,未食都視覺享受滿分!甜品分左3層,頂層係cream,中間我估似慕士咁,底層係朱古力心太軟,但因為鐵板上,心太軟流出既朱古力醬,會被鐵板烘得實左,而我個人很buy呢種口感,因為食落去唔會似平時心太軟咁漏,所以好好味!好在3款推介甜品我地揀岩左呢樣來食ja!hoho~~

阿哥都好滿意呢餐

我就諗住遲d同班女仔朋友行完旺角就黎坐下食下野, 9:30pm來飲下野,因為佢有半價, 而且野食70% OFF, 感受晚黑真正既Live House !
2012-07-21
庆祝纪念
生日
  • 冰火朱古力軟餅、德州醬烤豬肋骨
2012-07-26 17 浏览
同朋友喺旺角行街shopping後正煩住唔知食乜,其中一個朋友話有間酒吧餐廳唔錯,於是就前往一試啦!一入到去就俾佢個band stage吸引,可惜是晚冇live show, 店員話一般都係weekday才有的,雖然冇live band music, 但係靜靜地傾下計都唔錯丫! 因為4個都好肚餓嘅關係,所以都叫左唔少野食呀!首先黎個什錦卷拼盤同雞翼先。拼盤有三樣野:芝士香草雞卷,牛肉露筍卷,同埋煙肉龍脷魚柳卷。個人覺得龍脷魚柳卷最特別亦最好味,因為龍脷魚本身較淡口, 夾住濃味o既煙肉一齊食特別好味。雞翼有三款可以揀架,有蜜糖雞翼,水牛城雞翼, 而柚子雞翼係特別推出o既,我地梗係試新野啦,柚子雞翼食落酸酸甜甜咁, 好啱夏天食,唔會好油膩咁,酸甜感啱啱好! 跟住有我好鍾意嘅菇類,呢度嘅焗芝士煙肉牛肝菌用錫紙包住焗嘅,包住錫紙上枱,然後店員即場整開錫紙,熱辣辣香噴噴,食落好香芝士味,讚! 接住黎嘅係大蝦Pizza,呢度嘅Pizza係薄批,唔駛食到飽晒,可以食多d唔同o既野,同埋佢都幾足料喎,最特別o既係佢九公格咁切成一塊塊方形,每件上面都有一粒大蝦,唔駛驚冇料呀!哈! 店員推介呢度嘅卡邦

因為4個都好肚餓嘅關係,所以都叫左唔少野食呀!

店員推介呢度嘅卡邦尼意粉,但我地就揀左白汁波菜三文魚意粉,有驚喜喎!啲香草混合意粉,雖然唔多汁,但係唔會覺得好乾,亦都冇咁“漏“呀!煙三文魚味道不會太咸,整體配搭得好好!
食晒咁多野已經好飽了,但唔食甜品硬係爭啲野咁,呢度甜品款式唔算太多,但就有一樣好吸引我哋嘅野,就係冰火朱古力軟餅喇!上枱時好似去鋸扒咁有用鐵板上的,店員喺我地面前淋啲朱古力醬落去舊雪糕朱古力餅度,啲朱古力喺鐵板上加熱後,真係好香,令人食指大動呀!
唔記得左講呢度o既飲品都整得幾靚架, 我地叫左冇酒精o既LATIN 同埋LAZY IN THE AFTERNOON, 都PRESENT得好靚, 味道亦調較得唔錯!

總括黎講, 呢度 o既環境, 食物同服務都唔錯, 可以encore! 下次搵日有live band再黎試下先!
2013-06-08
2012-07-25 10 浏览
朋友們帶我黎呢到食,佢唔講我都真係唔知呢頭係有野食,第一次行到過黎呢到咁遠,平日都係mk旺中至+樂到活動。 叫左個小食拼盤,煙肉龍脷柳卷幾特別,第一次食咁様既配搭~!另外2個係牛肉露筍卷,同芝士菠菜雞肉,味道一般,雞肉個個有d溜。。同埋冇咩特別味道,如果加番多d菠菜同芝士可能會好食d 食左個雞翼拼盤,honey味,好好味,都有6隻。不過因為太肚餓。。一黎就食左。。唔記得影相 芝士薯條,正!!我地個個都好鍾意食! 叫左個pizza,忘了名,我估都係類似蝦,因為有好多隻xd 有d有2隻tim!唔會好溜,竟然3個人都食得曬!(平日我食pizza hut個d只係可以食1件。) cheese 牛肝菇,好香好好味,yummy!!!我地真係芝士怪,個個都鍾意食cheese~平日牛油都已經好好味,今次加埋cheese, 仲好食過一般牛油既~不過可能真係好肥 之後食三文魚(熟)意粉,朋友又係忍唔住食左=w=我又影唔到相。。呢個都幾香, 幾好味, 同埋都幾多三文魚下。唔錯唔錯~甜品時間到︿v︿cheese cake, 焦糖味,朋友話見到個waiter 用個火燒左燒左面~可能想飲d焦糖/面好食d~ 味道

叫左個小食拼盤,煙肉龍脷柳卷幾特別,第一次食咁様既配搭~!

芝士薯條,正!!我地個個都好鍾意食!

叫左個pizza,忘了名,
我估都係類似蝦,因為有好多隻xd 有d有2隻tim!

不過可能真係好肥

呢個都幾香, 幾好味, 同埋都幾多三文魚下。唔錯唔錯~
甜品時間到︿v︿
cheese cake, 焦糖味,朋友話見到個waiter 用個火燒左燒左面~可能想飲d焦糖/面好食d~ 味道正常啦~
食apple pie,好好味!鍾意佢唔會過甜, d apple 粒份量岩岩好,同埋個雪糕都幾好味

我今晚既飲品係呢杯
好得意,個名叫lazy in the afternoon,冇酒精既,味道不錯,都可以推介俾朋友︿v︿
2012-07-14
2012-07-24 27 浏览
The Live House呢間餐廳之前已經上openrice睇過,好似幾多好評,所以帶埋班姊妹黎試下~無book枱有少少淆底,不過好彩7點幾少人D,無book枱一樣有位坐!一坐低,點完菜,就有碗湯送上黎~今日呢碗係甘荀忌廉湯 甘荀呢個好飲!!有咬口,又creamy~我地叫左個Live House 什錦卷拼盤,有芝士香草雞卷,牛肉露荀卷同埋煙肉龍脷魚柳卷~ 最好食係煙肉龍脷魚柳卷~因為煙肉同龍脷柳都係我至愛~~芝士香草雞卷芝士味唔係好夠,同埋我唔食菠菜…=[ 牛肉露荀卷條露荀有D硬…不過牛肉都算幾夠味既之後上左呢個焗牛肝菌~菇菇我至愛!!!>v< 好juicy好好味!!成晚最鍾意食呢個!因為佢除左菇好味之外,仲有芝士同煙肉!!本身D菇係淡既,但係加埋D芝士同煙肉就好入味好正!到主菜啦~叫左個卡邦尼意粉~係因為見到門口個易拉架推介先叫架~^^ 個卡邦尼意粉要趁熱食先好食!但係因為之前果2碟仲未食完,個意粉就上左啦,搞到個意粉攤凍左!!><但係都幾好食~好夠creamy~仲叫多個蝦pizza~ 個人認為有蝦既野都好難唔好食既~個pizza夠脆,係我鍾意食既薄

一坐低,點完菜,就有碗湯送上黎~今日呢碗係甘荀忌廉湯
甘荀呢個好飲!!有咬口,又creamy~
之後上左呢個焗牛肝菌~菇菇我至愛!!!>v<
仲叫多個蝦pizza~
個人認為有蝦既野都好難唔好食既~個pizza夠脆,係我鍾意食既薄批邊,水準以上~
4個女仔實在食唔落太多野,所以決定叫多2個甜品share食算~
叫左個cheese cake
我見個waiter係上枱之前用火槍燒一燒過個cheese cake面,仲以為佢個cheese cake 會著火tim!原來只係整燶上面果D糖je…個cheese cake都算幾creamy,不過嫌佢上面D糖燶過頭,有D苦…
之後再叫左個蘋果批~曲奇雪糕正!!>v<只不過唔係好襯個批je…而且佢上面都淋左D朱古力醬,加埋雪糕同個批,有少少漏…可能因為我唔食甜野啦…><
哈哈~食飽飽之後比其中一個發現左呢個有得玩飛鏢架!不過時間尚早,佢仲開比人玩…下次再黎先玩!!