2013-05-10
食呢方面一向同男朋友出街都係我話事,因為我太得閒,成日鍾意找d新餐廳去試,佢就變成陪我食飯的白老鼠,哈哈。今日我地一齊4週年,所以由佢話事,佢選了the live house ,見到d食評都係一致向好,當然放心啦。6點半去到,餐廳一個人都冇,心諗唔通去錯,不過應該係冇人好似我地咁早食飯就真。現場環境一流,有點像cafe,有一組band set 係台上,又有電子飛標,電視等,總有一樣滿足到你,你唔會覺得悶的。懶懶閒的我地就選了精選2人晚餐,原價$368,現在優惠價$298,都算抵食。頭盤有4選2 (鴛鴦大蝦卷、豬仔骨配蜜糖雞翼、蟹餅牛肝菇,日式炸雞卷) ,我地就選了中間2選 -- 豬仔骨配蜜糖雞翼、蟹餅牛肝菇。主菜就6選2 (香辣蜆肉意粉、夏威夷薄餅、卡邦尼意粉,香草牛仔骨,蜜糖芥末子烤半雞及香煎龍俐柳配黑松露汁) 我地就選了牛仔骨和夏威夷薄餅。個餐仲包左餐湯+甜品+青蘋果花茶。另加$38可轉酥皮海鮮湯。 或可用半價優惠轉飲餐牌上任何飲品。胃食的我,d野未上枱已經話要加芝士薯條,另外加錢轉了飲品,選了Latin 和Melody。先上枱的是餐湯- 西蘭花忌廉湯,用料充足,每一淡都有西蘭花,
先上枱的是餐湯- 西蘭花忌廉湯,用料充足,每一淡都有西蘭花,忌廉湯亦很滑,味道濃郁,還附送2條芝士餅乾條,都好脆身的。
頭盤的蟹餅牛肝菇和豬仔骨配蜜糖雞翼都不錯。蟹餅牛肝菇份量剛好,牛肝菇好大隻,好juicy,正,蟹餅亦啖啖蟹肉。豬仔骨配蜜糖雞翼因為2份量,所以每人一隻蜜糖雞翼及每人一條豬仔骨,雖然眼看覺得有點寒酸,但其實佢的份量剛量剛好,因為還有主菜。蜜糖雞翼算中上的貨色,香甜的。豬仔骨的醬汁野味,而骨肉亦算易分開,肉質軟滑。
香草牛仔骨可分6份,每人3份骨,還有一份好大的薯蓉,加上少許配菜和蜜桃,中和一下肉的油膩應覺,但這份牛仔骨不是我喜歡的,因為有根,好難切及唔算稔。
最後亦因為我地用openrice 的table map book 枱,所以又送多一個live house 鐵板冰火朱古力軟餅,好好味,個朱古力軟餅同心太軟有d似。live house 鐵板冰火朱古力軟餅都值$68架,又可以儲分,又有甜品送,可說是一箭雙雕,哈哈。
题外话/补充资料:
8點之後有live band表演, 但我地已經要走了