2022-09-20
真係好耐冇食過啲咁優質嘅放題!今次嚟到位於尖沙咀嘅黑樺牛,呢一間餐廳有啲唔起眼,位於格蘭中心隔離嘅。餐廳新裝修,不過服務依然超卓,侍應都好好態度,讚!我哋叫咗佢主打嘅日本黑样牛火鍋放題,大人每位成為$398 ,不過覺得呢口價超值!原因?跟住你就會知!一嚟到,我哋就喺收銀處揀咗想要嘅鍋底:🔥火焰麻辣雞煲🍲本身諗咗好耐要芝士定還是麻辣雞煲,好彩最後都揀咗麻辣雞煲,完全冇令我失望🫶呢度嘅侍應會喺雞煲上灑上酒精,再用火點燃,令到呢一個雞煲經過火炙,釋放出雞嘅香味😗而且,佢嘅雞件十分之多,亦都唔會全部都係骨,啱晒我呢個食肉獸!餐廳真係好豪爽, $398裏便竟然仲包括埋一人一份嘅海鮮拼盤:生蠔、帶子、蝦前面兩款海鮮都非常之鮮甜、而且生蠔食得出好新鮮!不過依個海鮮拼盤並唔係刺身用,佢會用煎煮嘅形式,放喺鐵板燒10分鐘,時間一度起蓋就可以食得啦!我想特別提一提服務員會勁好咁幫你料理,各位客棺完全唔使擔心!呢一間餐廳開宗明義就係食靚牛肉!我哋梗係唔執輸,嗌咗好多超好食嘅牛肉部位!個人最推介就係牛胸爽呢一個菜式唔係好多地方都會提供到,感覺就好似食緊$1好爽口、有嘴勁嘅白色脂肪,食落去喺喉嚨之間畫過,一片真
餐廳新裝修,不過服務依然超卓,侍應都好好態度,讚!
一嚟到,我哋就喺收銀處揀咗想要嘅鍋底:
🔥火焰麻辣雞煲🍲
生蠔、帶子、蝦
前面兩款海鮮都非常之鮮甜、而且生蠔食得出好新鮮!
呢一間餐廳開宗明義就係食靚牛肉!
我哋梗係唔執輸,嗌咗好多超好食嘅牛肉部位!
個人最推介就係牛胸爽
呢一個菜式唔係好多地方都會提供到,感覺就好似食緊$1好爽口、有嘴勁嘅白色脂肪,食落去喺喉嚨之間畫過,一片真係唔夠,好彩呢度係任食!
另一個我要推介嘅部份就係牛小排,相較起啱先食到嘅牛胸爽,佢嘅脂肪含量比較少,會更加食到牛嘅肌肉,個人覺得佢用嘅牛肉質素好好,完全冇鞋口嘅感覺!
除咗牛肉之外,我覺得大家嚟到一定要試佢嘅蝦滑同埋墨魚滑,先唔講佢嘅份量超級多,而且亦都十分之爽口彈牙、我覺得係另一個一定要食嘅餐點!
——————為食分界線——————
📍 黑樺牛
Humphrey's Court, Humphreys Ave, Tsim Sha Tsui, Hong Kong
推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $400
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧