麻辣風雲呢期真係好hit🔥 原來係ToNick主音開嘅,難怪咁高人氣啦!🤔 老老實實我對呢間餐廳最印象深刻係佢嗰個炸饅頭船🤣餐廳面積都算大,佔咗成層嘅空間。一入門口就見到中式屏風,甚有特色。餐廳入面仲設有獨立房,私隱度高。❤️ 炸饅頭 $58今次絕對係為咗呢個炸饅頭而嚟!🤣 擺盤非常有氣派,有架船載住啲炸饅頭,仲噴哂煙咁😶‍🌫️ 睇到船上嘅公仔就知係以諸葛亮草船借箭做主題,google之下發現原來饅頭嘅普及係同諸葛亮有關㗎😳 今次真係學到嘢👀講返個炸饅頭先,炸饅頭表面金黃香脆,內裏軟綿😋平時食炸饅頭最怕油淋淋同凍咗,呢個炸饅頭係即叫即炸熱辣辣同埋唔太油😼 佢仲有配4款醬,分別係煉奶、朱古力、綠茶同芝蔴醬,配搭好特別😮 ❤️ 雲南小鍋米線 $38呢度小鍋米線都係$38,抵食!🙀 酸辣程度可以任你揀👌🏻 配菜有肉碎、酸菜、芽菜等。今次叫咗小辣,但辣度都唔惹少😹 米線索哂啲湯汁,麻辣十足🔥 辣度比預期中強勁,食得過癮😆❤️ 酸菜魚 $88午市客飯包一大兜酸菜魚同一碗飯,其實唔洗要碗飯都已經夠飽,因為酸菜魚入面仲有寬粉🙊 同樣地酸度麻辣度均可自己選擇,我今次揀咗中酸小辣小麻💁🏻‍♀️ 酸菜魚分量多,魚肉

❤️ 炸饅頭 $58

❤️ 雲南小鍋米線 $38

❤️ 酸菜魚 $88
酸菜魚
酸菜魚分量多,魚肉嫩滑惹味,厚薄適中,酸辣分明,更有淡淡桂花清香🌼
寬粉吸收咗湯底嘅精華,Q彈爽滑😚 配料仲有豆卜、萵苣、芽菜等,好足料👍🏻

❤️ 菊花蜜 +$18
菊花蜜
客飯加錢可以轉風雲特飲,呢個都係餐廳打卡必點飲品!菊花蜜以粉紅色小酒埕裝住,配有兩個小酒碗,別有一番風味😂 呢個時候你就可以扮吓古裝劇入面啲俠客去客棧飲酒嘅情景,斟酒俾伴侶或朋友飲👲🏻
菊花蜜清新解辣又解渴,可以叫嚟試吓!

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
呢間嘅評價一直都幾好,今次由荃灣過海開到嚟銅鑼灣,對港島居民嚟講夠哂方便😆 價錢又唔貴,又啱打卡,可以一試喎😎

補返Menu先👇🏻
2021-08-22
2021-09-11 29 浏览
呢間餐廳係ToNick主音恆仔開架~🎤難道我可以扭轉宿命 重遇你一次🎤佢第1間係荃灣分店, 我都已經成日走去食今次開第2間就係銅鑼灣🥰咁就更方便去食😂銅鑼灣分店係正地鐵C出口對面! 超方便😏黎到就更係要食佢個酸菜魚同埋炸饅頭啦酸菜魚完全係保持到水準呀😆魚係冇骨而且好入味大量芽菜同埋寬粉! 吸哂D湯汁! 送飯一流~而佢個諸葛亮炸饅頭都係一定要叫!!銅鑼灣分店限定 : 除了鍊奶仲多左3款醬~ 個人喜歡朱古力黑糖脆炸糍粑做個飯後甜品🥰最喜歡個口感 煙煙unun龍鳳檸樂都係一定會叫既! 一解油膩感 😍大愛酸菜魚 $268炸饅頭 $58黑糖脆炸糍粑 $58龍鳳檸樂 $28📍麻辣風雲📌荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓📌銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
呢間餐廳係ToNick主音恆仔開架~
🎤難道我可以扭轉宿命 重遇你一次🎤
佢第1間係荃灣分店, 我都已經成日走去食
今次開第2間就係銅鑼灣🥰
咁就更方便去食😂
銅鑼灣分店係正地鐵C出口對面! 超方便😏
黎到就更係要食佢個酸菜魚同埋炸饅頭啦
酸菜魚完全係保持到水準呀😆魚係冇骨而且好入味
大量芽菜同埋寬粉! 吸哂D湯汁! 送飯一流~
而佢個諸葛亮炸饅頭都係一定要叫!!
銅鑼灣分店限定 : 除了鍊奶仲多左3款醬~ 個人喜歡朱古力

龍鳳檸樂 $28
📍麻辣風雲
📌荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
📌銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
麻辣風雲係我地頭荃灣區一直都係熱店之一,亦都見好多Blogger有推介,主打傳統+新派既四川菜。酸菜魚同埋米線係佢地必試名物之一。同行朋友嗜辣,荃灣店係熱點比較爆棚,因為已經累積左一定程度嘅好評,知道銅鑼灣分店開咗冇耐趁未有咁多人要試一試。.餐廳係中式嘅風格,菜單設計、擺碟同埋裝修都加咗少少中式打卡元素。午市時間去,有午市套餐價錢合理所以盡情叫。.雲南小鍋米線 💲38 + 蒜泥白肉 💲38 + 特飲菊花蜜 💲18⭐️3.8/5見到有唔少人推介佢哋嘅米線,叫咗一碗雲南小鍋米線再跟餐加一份小食蒜泥白肉。米線叫咗小辣,辣度啱啱好。湯底杰身香濃,內有份量充足配料,其中肉碎都幾入味。米線份量十足,我覺得兩個人食都唔過分。其實小窩米線仲可以跟好多其他唔同嘅餸,一般米線鋪叫到嘅配料呢度都有。不過胃口唔大,想試比較特色嘅嘢,所以米線跟配左蒜泥白肉小食做餸。.蒜泥白肉味道正常發揮,四平八穩。優點係唔會太肥,因為我試過好多唔同嘅蒜泥白肉,有時白肉肥膏係厚到食唔到,呢一份嘅比例算剛剛好。佢唔係爆量蒜泥個一種食法,係用醬料調味。下面仲配青瓜絲解膩,不錯。.米線餐仲可以加配特飲,今日有兩款叫咗菊花蜜。襯返個餐廳環
⭐️3.8/5
米線餐仲可以加配特飲,今日有兩款叫咗菊花蜜。襯返個餐廳環境搞d gimmick 用酒埕酒杯上,打卡野幾得意,味道不過不失。
酸菜魚跟白飯 💲88
⭐️4.2/5
估唔到午市套餐都有餐廳名物酸菜魚叫,餐點評分係比佢既性價比。初初睇餐牌,見到晚市叫一盤酸菜魚索價💲268左右,午市💲88仲跟埋白飯。一心諗住應該係一人份量細細碗嘅試食價錢,因為始終四周圍叫呢一個菜式都唔會太平,因為知道功夫都幾多同埋份量都唔會太少,兩三百蚊起跳係合理價錢。結果上枱嚇一條,完整一大盤足二至三人份量。同行朋友仲問我哋會唔會叫錯咗散叫?酸菜魚有得揀酸度辣度麻度幾甜心。小試牛刀叫咗小辣小麻,結果真係唔太夠辣。中酸嘅酸度我覺得就啱啱好。魚片同薯粉份量一樣好多,索埋酸湯食幾開胃,我覺得唔使跟一碗飯都幾夠。
炸饅頭 💲58
⭐️4/5
餐廳嘅炸饅頭絕對係打卡嘅佳品, 原船上上檯嘅時候仲有乾冰效果,可惜效果好快冇晒未打得切🌝。呢一隻中式關公船設計我自己就幾一般😎,不過我係黎食嘢嘅唔係黎打卡嘅冇問題。炸饅頭一客六件,跟四款特色醬料,包括:傳統煉奶、蔥醬、朱古力同埋抹茶。我自己覺得抹茶醬唔錯,係抹茶粉溝煉奶。六件咁多,兩個人食埋正餐已經食唔晒。
總結:叫到成枱都係野,埋單都係兩百零蚊,呢個價錢已經食到好味又大盤嘅酸菜魚。喺銅鑼灣區,川菜嗜辣類餐廳都算係性價比幾高之選。
炸饅頭
終於都搵到香港好食嘅酸菜魚啦!!!重要係黃店!!!呢個係新分店!!上星期先開業炸!!(總店在荃灣)原來新張期內,會有特別版嘅炸饅頭!!重有4隻醬可以比大家點💛🐄煉奶🍵抹茶煉奶🍫朱古力醬🌱秘製蔥醬個人最推薦係抹茶🍵因爲好特別!如果中意咸點既朋友,都有選擇了🥰💛酸菜魚勁滑!夠酸!好多!好好食!重有豆卜!芽菜配料好正!💛麻辣拼盤(麻辣海哲、雞腎、粉皮、手拍搞青瓜、夫妻肺片)一次過滿足阿魚n個願望!大推呢個!夠辣!又爽!尤其係海哲!雞腎!肺片都好食💛💛💛口水雞作為前菜小吃唔錯!有雞胸又有雞脾位!💛酸辣土豆絲炒土豆🥔好爽又入味!份量都多🤩💛麻辣風雲💛地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓電話: 21559899

酸菜魚

終於都搵到香港好食嘅酸菜魚啦!!!重要係黃店!!!

呢個係新分店!!上星期先開業炸!!(總店在荃灣)

原來新張期內,會有特別版嘅炸饅頭!!

重有4隻醬可以比大家點💛

🐄煉奶
🍵抹茶煉奶
🍫朱古力醬
🌱秘製蔥醬

💛酸菜魚
勁滑!夠酸!好多!好好食!重有豆卜!芽菜配料好正!
酸菜魚

💛麻辣拼盤(麻辣海哲、雞腎、粉皮、手拍搞青瓜、夫妻肺片)
麻辣拼盤(麻辣海哲、雞腎、粉皮、手拍搞青瓜、夫妻肺片)

💛口水雞
作為前菜小吃唔錯!有雞胸又有雞脾位!
口水雞

地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
電話: 21559899
2021-08-09
酸菜魚
麻辣拼盤(麻辣海哲、雞腎、粉皮、手拍搞青瓜、夫妻肺片)
口水雞
酸辣土豆絲
  • 麻辣拼盤
2021-09-06 41 浏览
🌶麻辣風雲 spicy restaurant (cwb)If you’re a fan of 麻辣 Sichuan mala and 米線 rice noodle then this is your place!! But be warned.. even ‘small spicy’ is VERY spicy! 🌶🌶🌶 If you want to challenge yourself.. then this is the place to go!!We ordered 4 bowls of 雲南小鍋 with small spicy. But we chose different levels of sourness. ‘Small sour’ is my favourite Cus it has the best balance between spiciness and sourness. But if you like a strong sour kick then big sour is for you! We chose a few different ingredi
🌶麻辣風雲 spicy restaurant (cwb)

We ordered 4 bowls of 雲南小鍋 with small spicy. But we chose different levels of sourness. ‘Small sour’ is my favourite Cus it has the best balance between spiciness and sourness. But if you like a strong sour kick then big sour is for you! We chose a few different ingredients but fish tofu 魚腐 was our favourite! It’s the traditional kind with the wrinkly skin 😋 recommend this! Another favourite is The minced meat that comes with the noodles! It is marinated and fried 🤤

We also ordered shredded chicken and green bean noodles with sesame dressing 雞絲粉皮 and it was delicious! A surprising element was the crunchy chilli flake, it gives the dish texture!
2021-09-05 61 浏览
老公之前同同事食過荃灣分店就讚口不絕,見銅鑼灣開咗新分店都幾就腳,就揀咗星期五晚收工係到食晚餐🌟 酸菜魚 $268配料有芽菜、萵荀、酸菜、豆卜同寬薯粉,寬薯粉唔會係碎濕濕得半條,一夾就一大筷子🥢魚片無骨夠滑,酸菜魚湯底酸麻適中,麻味後勁好足🌟炸饅頭 $58見好多枱叫呢個打卡,6件熱辣辣炸到金黃色嘅炸饅頭外脆內軟,除左煉奶仲有朱古力醬、花生䓤醬同抹茶醬蘸嚟食,好有新意🌟麻辣拼盤 $178有齊手拍青瓜、麻辣海蜇、雞腎、粉皮、夫妻肺片,啱哂貪心又食得辣嘅人,份量好足,除咗青瓜唔辣,其他都沾滿濃郁嘅麻辣醬,辣得好過癮🌟王老吉 $16@食辣必備涷飲,飲呢個好似無甘熱氣

🌟 酸菜魚 $268

🌟炸饅頭 $58

🌟麻辣拼盤 $178

🌟王老吉 $16@
食辣必備涷飲,飲呢個好似無甘熱氣
2021-09-05 755 浏览
🥢鬧市新開酸菜魚🥢推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍唔同平台都見到荃灣酸菜魚同霸氣饅頭,終於等到銅鑼灣開咗分店,即刻約埋酸菜魚朋友一齊去。數一數,身邊嘅朋友分為酸菜派同麻辣派,好似得自己兩樣都食😂位置方便就近銅鑼灣廣場一期,上到去地方都幾大,窗邊卡位仲可以俯瞰鬧市。自助QR落單,可以省卻面對店員嘅壓力~🐟酸菜魚 HKD268✨份量十足招牌菜式,面層鋪滿魚肉、仲有菊花、芝麻、辣椒、芫茜等,下層仲有店家自家醃製酸菜、芽菜同薯粉,好豐富。✨食落魚肉嫩滑熟成度剛好,酸辣味道容易入口,薯粉索哂啲汁。🔥 炸饅頭 HKD58✨大大隻船盛載饅頭出場,配上出煙效果擺盤吸睛。饅頭炸得金黃且卜卜脆,銅鑼灣限定配有練奶、蔥醬、朱古力醬同抹茶醬4種醬呀~🥡小食 - 🌶涼拌燒椒皮蛋 HKD68/🌶蒜泥白肉 HKD68✨涼拌幾時都咁啱夏天食、有9款選擇。皮蛋夠凍蘸上醬汁味道剛好,白肉質地唔乾,底層仲有唔少粗身青瓜條,食落爽脆~🍬 甜品 - 黑糖脆炸糍粑 HKD58✨一份有6條,炸得外酥脆內軟糯,面層灑滿黃豆粉,蘸上黑糖醬甜度剛好~🧊 飲品 - 冰爽龍眼冰 HKD38 ✨龍眼肉補眼,夠哂冰凍啱哂消暑~總結:-食物 ❤️❤️❤️❣️🤍環境
🥢鬧市新開酸菜魚🥢
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

🐟酸菜魚 HKD268
✨食落魚肉嫩滑熟成度剛好,酸辣味道容易入口,薯粉索哂啲汁。

🔥 炸饅頭 HKD58
涼拌燒椒皮蛋

黑糖脆炸糍粑

🍬 甜品 - 黑糖脆炸糍粑 HKD58

🧊 飲品 - 冰爽龍眼冰 HKD38
✨龍眼肉補眼,夠哂冰凍啱哂消暑~

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❣️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️🤍
🏠 麻辣風雲 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
  • 黑糖脆炸糍粑
  • 涼拌燒椒皮蛋
  • 蒜泥白肉
事前有喺openrice度book位餐廳都安排咗超巨型卡位比我哋😂「麻辣風雲」採用電子落單而為咗乾鍋而嚟嘅我哋搵咗好耐都搵唔到乾鍋喺邊度㩒後尾問職員先知原來係要另外填紙仔🤨最期待係人人大推嘅炸饅頭食完一啖完全唔明點解會係必食脆係真係好脆嘅同埋上枱嘅時候好有gimmick放咗係船上面又噴哂煙之外(不過成件事都好不解)佢哋嘅炸饅頭有跟煉奶、抹茶醬、朱古力醬、花生醬但剩係得煉奶好食同正常完全諗唔明點解我一定要喺「麻辣風雲」度食炸饅頭其次上枱嘅係酸辣土豆絲 (小辣 中酸)土豆絲有粗有幼睇得出係人手切嘅不過有啲都幾粗身下🙈整體算係可以接受嘅一道菜乾鍋 (香辣中辣) ps佢話新手推薦叫中辣但我只會用微辣去形容佢好想知真正嘅微辣同小辣會有幾辣加上調味超級唔平均當中食到幾舊係超級超級咸咸到苦嗰隻要狂飲菊花茶乾鍋我哋點咗5款配料:1. 美國肥牛 $48 質地乾柴,似平時打邊爐買最cheap嘅肥牛仲要淥到最熟嘅口感2. 特色牛肉餅 $28 似壓扁咗嘅貢丸3. 四季豆 $28最正常嘅配料4. 廣島蠔 $58餐廳選蠔方面並未有落足心思口感接近盤菜蠔豉 只是多了點辣5. 魚卜 $58勁腥之餘,要黎做乾鍋好唔夾飲
事前有喺openrice度book位

後尾問職員先知原來係要另外填紙仔🤨

最期待係人人大推嘅炸饅頭
食完一啖完全唔明點解會係必食
脆係真係好脆嘅

佢哋嘅炸饅頭有跟煉奶、抹茶醬、朱古力醬、花生醬
但剩係得煉奶好食同正常
完全諗唔明點解我一定要喺「麻辣風雲」度食炸饅頭

其次上枱嘅係酸辣土豆絲 (小辣 中酸)
土豆絲有粗有幼

4. 廣島蠔 $58
餐廳選蠔方面並未有落足心思
口感接近盤菜蠔豉 只是多了點辣

5. 魚卜 $58
勁腥之餘,要黎做乾鍋好唔夾

飲品叫咗一埕菊花蜜 $48

有TONICK恆仔加持都無用
一定唔會再去了
2021-08-21
2021-09-03 140 浏览
【瘋癲試食】|《饅事具備 》見到人人都去食 我又唔執輸啦🤣🤣即刻襯放假同林小姐去食佢最愛既酸菜魚🙆🏼‍♂️🙆🏼‍♂️但原來呢度唔止酸菜魚好味 個炸饅頭都好出色架 上碟形式仲夠哂霸氣添 草船借箭仲要有煙出架😂炸饅頭外面炸到非常脆身 咬開入面仲保持住包既鬆軟 最緊要係唔會炸到成舊饅頭都有油味 可以配上傳統煉奶食法 或者朱古力 抹茶 蔥油麻醬嚟食😋😋 主角就係酸菜魚啦❤️ 酸度辣度任君選擇 配合返自己能力😆 份量都係夠哂大碗呀 魚片都好滑口 碗底仲配埋寬粉 保證一定夠哂飽 好鍾意食蝦既我 一見到有黃金大蝦即刻引唔住叫埋☺️☺️ 每隻蝦都沾滿哂鹹蛋黃❤️邪唔邪惡先🤣 最後仲叫多個麻辣鴨舌慢慢損😆😆夠哂辣呀🤩
【瘋癲試食】|《饅事具備 》

黃金大蝦

最後仲叫多個麻辣鴨舌慢慢損😆😆夠哂辣呀🤩
麻辣鴨舌
2021-08-16
  • 酸菜魚
鋪名講明麻辣風雲就梗係食辣野la🌶。餐廳🍴大玩武俠風,裝修設計同餐具都好有中國特色🏮,古色古香,好似置身係古代客棧咁⚔️。—————————————————📍招牌酸菜魚 (7/10)黎到當然要試下招牌菜酸菜魚🐟,可以自選酸、辣同麻度🌶。小編揀左中酸、小辣同中麻。湯底幾濃,一開始覺得ok,食食下成條脷麻到無曬感覺👅。估唔到後勁咁勁,唔食得既朋友記得叫小麻,量力而為😂。魚肉🐟薄切無骨,肉質好嫩滑。配料有芽菜、豆卜、酸菜、薯粉,索曬湯汁,真係食到火辣辣🔥。📍雲南小鍋米線 (6/10)小鍋米線同樣自選酸辣度,小編一樣揀左中酸同小辣。湯底酸辣並重,仲有d麻辣香🌶,不過個人覺得小辣都好辣🥵。如果餐廳🍴可以set多個BB辣既level,咁新手都可以食得舒服🧐。米線🍜口感煙煙韌韌,質感同湯底好match幾好食🤩。配料加左好多肉碎🐷、酸菜、韭菜,口感層次豐富。📍 蒜泥白肉 (8/10)豬腩片🐷切得好薄,肥瘦均勻。蒜泥🧄超多,而且唔會切得太碎保持咬口🦷。味道除左蒜香,仲有麻麻辣辣既風味🌶️,好有層次。另外有青瓜絲墊底,可以夾埋一齊食令口感更加豐富🤩。📍炸饅頭 (10/10)睇到其他posts都話炸饅頭好好食😋
—————————————————
📍招牌酸菜魚 (7/10)

📍雲南小鍋米線 (6/10)

📍 蒜泥白肉 (8/10)

📍炸饅頭 (10/10)
睇到其他posts都話炸饅頭好好食😋,小編都忍唔住試下👋🏻。呢度真係小編食過最好食既炸饅頭🏆。外層炸到金黃色脆卜卜🌟,裏面好鬆軟,唔會炸唔熟一舊舊粉,亦都唔會炸到好乾或者好油😍。配埋甜甜地既煉奶超邪惡😈,簡直贏曬無得輸🥳。
2021-09-03 32 浏览
麻辣風雲 (銅鑼灣) 好耐沒有食酸菜魚了,原來麻辣風雲除了荃灣分店外,八月更在銅鑼灣開了分店,放工與同事訂枱食晚餐😆😆而家做緊優惠,生日月份食晚餐可以免費送士多啤梨拔絲😍🍓🍓,生日禮遇三日前打電話訂位餐廳就會安排🥰🥰 拔絲是用麥芽糖拉成的,拉到好似成座山咁高,還有被拔絲包裹着的士多啤梨,充滿甜絲絲的感覺,很驚喜❤️突然想起曹操的《短歌行》,今次以「蜜」代酒,餐廳的菊花蜜$48/埕,用粉紅色酒埕裝着,像拍古裝片一樣,菊花物清甜潤喉,用來配炸饅頭和酸菜魚一流💕炸饅頭$58炸饅頭一共有六件,用「麻辣風雲號」呈現在食客面前,用乾冰製造氣勢,而且還有諸葛亮的公仔,讓人想起赤壁之戰,主題十分配合餐廳的名字👍🏻 炸饅頭新鮮熱辣外脆入邊軟熟,蘸煉奶亦可以蘸餐廳特別準備的三款口味,包括抹茶、朱古力和秘製蔥醬,可以按食客的喜好選擇~☺️☺️酸菜魚$268酸菜魚非常足料,魚肉非常嫩滑,沒有碎骨,鹽味道是以酸味為主,不能吃10分辣的朋友很適合揀這間餐廳的酸菜魚試試😋另外酸菜魚入面還加了薯粉,薯粉吸收了酸菜魚湯底的精華,非常嘢未,另外也加入了菇類、豆卜,多了一份蔬菜的清新感,很滿足☺️*需加一服務費地址:銅鑼灣駱克道4
麻辣風雲 (銅鑼灣)

炸饅頭$58

酸菜魚$268

*需加一服務費
地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
2021-08-17
2021-09-01 77 浏览
Lunch time黎到那間四川野,好彩因為係樓上舖所以人唔算太多,今次一行兩人黎食川菜先🌶️環境頗大好舒適!-雲南小鍋米線$38🍜-湯底好有驚喜🥰味道酸辣整得惹味,今次叫左少辣,辣勁從後湧上!不對不讚米線煮到恰到,食落彈牙但又做到好入味👍🏻配料方面有:芽菜、酸菜🌱、韭菜、芫荽同少少香辣豬肉碎🐷炸饅頭🔥$36-成人見到啲人用一艘船🚢打卡食炸饅頭,點知奇差一著原來要叫6️⃣件先有🤣呢個炸饅頭出色為在於脆而不膩,咬落去脆皮誘人,饅頭心仍舊做到軟糯🥰配上煉奶實在邪惡😈自選干鍋🌶️$68(最少5️⃣款叫)-本身已經有蓮藕片、椰菜花、京葱同萵筍!我地就加左雞腎🐔$28、茄子🍆$28、特色牛肉餅🐂$28、五花腩片🐷$38、鮮枝竹$28。其中比較欣賞既係蓮藕片,切得好薄身食落爽脆;茄子🍆炸過仍舊顏色鮮豔,咬落juicy;五花腩片肥瘦相宜🐷;特色牛肉餅食落個感覺有少少似牛肉球feel挺特別👍🏻;雞腎厚切得黎又夠哂入味同爽口🐔;比較遜色會係鮮枝竹,太淋太水完全掛不到味😣整體乾鍋做到夠麻夠辣🌶️非常好佐飯同酒🍺
雲南小鍋米線$38🍜

炸饅頭🔥$36

自選干鍋🌶️$68(最少5️⃣款叫)
  • 雲南米線
  • 自選干鍋
2021-08-31 72 浏览
良心川菜麻辣風雲喺銅鑼灣開咗新分店,新舖出品同樣保持水準!酸菜魚 $268夠晒排場,真係好大盤,而且魚肉片勁多!麻同辣都好有勁度,後勁凌厲,愈食愈刺激,再加埋溫和嘅酸,正!內含酸菜、萵筍、寬粉等配料,同樣精彩!炸饅頭 $58由出晒煙嘅船運送出嚟嘅炸饅頭,夠晒打卡!饅豆外脆內軟好味道!除咗煉奶,仲跟朱古力、祕製蔥醬、同埋抹茶三款新派口味嘅醬,勁新潮!麻辣海蜇 $58麻辣汁勁度十足,配埋海蜇嘅冰涼爽口Q彈口味,真係好開胃!蒜泥白肉 $78腩片軟腍,蒜香出眾,辣度剛好,唔錯!洛神花茶 $48花茶帶少少酸同甜,解辣一流!Guinness $36黑啤嘅甘苦同麻辣又真係幾夾!

良心川菜麻辣風雲喺銅鑼灣開咗新分店,新舖出品同樣保持水準!

酸菜魚 $268

炸饅頭 $58

麻辣海蜇 $58

麻辣汁勁度十足,配埋海蜇嘅冰涼爽口Q彈口味,真係好開胃!

蒜泥白肉 $78

腩片軟腍,蒜香出眾,辣度剛好,唔錯!

洛神花茶 $48

花茶帶少少酸同甜,解辣一流!

Guinness $36

黑啤嘅甘苦同麻辣又真係幾夾!
✅麻辣風雲第二次黎食啦😀 今次就去左佢銅鑼灣既新舖 見到佢地出左新舖限定既雲南小鍋米線米線達人當然要食下啦😈🔆雲南小鍋米線 $38一食落好有驚喜!個湯底好食過平時既酸辣 唔會係落白醋個隻死酸而係微微既酸 小辣都好夠辣 好惹味👍🏻👍🏻米線質感適中,有咬口加左特色牛肉餅($12)特色牛肉餅好特別,又爆汁又有牛味仲好彈牙好似食緊扁身既牛丸咁另外都加左炸醬($12) 啲炸醬係好惹味既肉碎爆炒過所以好香 就好似麻辣肉碎咁😆😆本身都好多配菜 有韮菜 芽菜同酸菜令到碗米線加分👍🏻真心拍得住出面食既小鍋酸辣米線店啊🥰味道: 3.9/5 賣相: 3.5/5 🔆招牌酸菜魚 $88上次冇食到佢既酸菜魚 今次終於試到了叫左佢午市既客飯 88蚊就食到酸菜魚跟飯午市套餐既份量都好大份!有勁多魚片 仲有其他配菜例如芽菜 豆卜 仲有薯粉添!💛全部都係掛湯既配菜 好正😆佢有得揀啱自己既酸度,辣度同麻度覺得好貼心👍🏻可以迎合唔同客人既需要🤪我要左中酸中辣多麻 真係好夠麻食完仲feel到個嘴唇痺左🤣🤣 但真係好滿足🌸味道: 3.4/5賣相: 3.6/5🔆炸饅頭 $36加配小食炸饅頭4件都係36蚊🤣相信唔使多講都知
✅麻辣風雲
第二次黎食啦😀
今次就去左佢銅鑼灣既新舖
見到佢地出左新舖限定既雲南小鍋米線
米線達人當然要食下啦😈

🔆雲南小鍋米線 $38
一食落好有驚喜!
個湯底好食過平時既酸辣
唔會係落白醋個隻死酸
而係微微既酸 小辣都好夠辣 好惹味👍🏻👍🏻
米線質感適中,有咬口
加左特色牛肉餅($12)
特色牛肉餅好特別,又爆汁又有牛味仲好彈牙
好似食緊扁身既牛丸咁

賣相: 3.5/5

🔆招牌酸菜魚 $88
上次冇食到佢既酸菜魚 今次終於試到了
叫左佢午市既客飯 88蚊就食到酸菜魚跟飯
午市套餐既份量都好大份!
有勁多魚片 仲有其他配菜
例如芽菜 豆卜 仲有薯粉添!💛
全部都係掛湯既配菜 好正😆
佢有得揀啱自己既酸度,辣度同麻度
覺得好貼心👍🏻可以迎合唔同客人既需要🤪

味道: 4/5
賣相: 3.3/5

地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
2021-08-29 27 浏览
以前喺五樓食台灣菜,但原來八月改咗係麻辣風雲銅鑼灣新店試業,推出咗新張優惠同期間限定嘅特別版炸饅頭。炸饅頭 $58/6可以點煉奶、朱古力醬、抹茶醬同祕製蔥醬,推介香濃唔會太甜嘅抹茶醬。饅頭咬落外脆內軟 ,船頭諸葛亮插上店名旗幟。酸菜魚$268 肉質嫩滑,份量足夠2至3人食,小辣都幾夠辣,麻辣嘅感覺比酸辣突出。 寬粉、 豆卜吸收晒辣湯精華, 加埋萵筍同芽菜就更有爽口。涼拌雞絲粉皮$68雞絲粉皮嘅醬汁花生醬會比麻醬香濃,仲有少許辣椒。粉皮份量幾多。花雕醉雞$98雞肉份量唔多,但都幾嫩滑。拔絲士多啤梨(生日月份惠顧即送,需要三日前預訂)份量非常驚人,高到2 個人都食唔晒。🤣🤣 士多啤梨🍓外層佈滿冰糖,內裏酸酸甜甜。菊花蜜$48我哋用酒埕同酒杯,好似古人咁敬酒。🤣淡淡清香。另需付前菜小食$8/1 人,超多花生同辣味配菜。

炸饅頭 $58/6

酸菜魚$268

涼拌雞絲粉皮$68

花雕醉雞$98
雞肉份量唔多,但都幾嫩滑。

拔絲士多啤梨(生日月份惠顧即送,需要三日前預訂)

菊花蜜$48
我哋用酒埕同酒杯,好似古人咁敬酒。🤣淡淡清香。

另需付前菜小食$8/1 人,超多花生同辣味配菜。