2021-08-27 104 浏览
菊花蜜 $48/埕呢杯入口好清甜 有淡淡花香又有蜜糖既甜味 仲要夠凍 飲落唔會甜到鎖喉 而且用埕同酒杯上好似去咗古代飲酒咁 成個體驗好搞笑🤣評分: 9.5/10🌟洛神花茶 $48/埕本身呢杯入口太重洛神花味 覺得菊花蜜既清甜相對易入口 點解食咗重味野之後再飲又唔同咗🤪 洛神花個味變得好清新 有消滯解膩既功邀效 愈飲就愈好飲 而且一埕個份量都好多 食完餐飯都未飲完😂 建議2個人share會好啲🥰評分: 10/10🌟特別版炸饅頭 $58見到試業期間有個特別版既炸饅頭就叫咗黎試 而且樓下個姐姐好熱心叫我哋上去試又俾新張優惠既coupon 超抵食🥳 饅頭有四個醬料包括煉奶、抹茶醬、朱古力醬同秘製蔥醬 有咸有甜 食落口感就豐富啲🤩 首先煉奶唔洗講都知好食 不過呢個組合就比較膩 而🍫同炸到外脆內軟既饅頭都幾夾 最夾就係抹茶醬🍵 非常有驚喜 有茶香而且唔會太假太甜😚 最後就係秘製蔥醬 咸咸地又係另一種風味 仲要唔會太油膩 整體黎講都唔錯😌評分: 9/10🌟 酸菜魚 $268 寬粉+$30呢碗酸菜魚2-4人食都夠哂 除咗魚肉又多又滑之外 額外加既薯粉都好大份🙈 薯粉吸哂啲湯 食落好入味又夠彈牙 非常出
菊花蜜 $48/埕
評分: 9.5/10🌟

洛神花茶 $48/埕
評分: 10/10🌟

特別版炸饅頭 $58
評分: 9/10🌟

酸菜魚 $268 寬粉+$30
呢碗酸菜魚2-4人食都夠哂 除咗魚肉又多又滑之外 額外加既薯粉都好大份🙈 薯粉吸哂啲湯 食落好入味又夠彈牙 非常出色 而魚肉就有少少魚骨 食既時候要注意⚠️ 有骨呢點令我扣咗分🥲 不過魚肉都算滑 而個湯係麻為主 唔酸唔辣 平時冇食開辣既朋友都接受到👌🏻 如果個湯底可以再酸啲就好了🤤
評分: 8/10🌟

整體黎講對於新開既餐廳算係幾高質 服務都唔錯 而且平日夜晚去都full house 食完會再encore✨ 後尾先知有荃灣分店 遲啲會再去🤣
———————————————————————
麻辣風雲 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
洛神花茶/菊花蜜
洛神花茶/菊花蜜
  • 菊花蜜
  • 洛神花茶
2021-08-27 68 浏览
我同朋友2人都係無辣不歡,見麻辣風雲係銅鑼灣開左分店,朋友又係銅鑼灣返工,咁就一於收工後去食啦!新張優惠,只要讚好麻辣風雲fb page & IG,晚市堂食滿$300即可+$8.8換購涼拌燒椒皮蛋一份。不過我地2個都好飽所以無加到。特別版炸饅頭 $58呢個基本上枱枱都會點,平時炸饅頭淨係跟煉奶,呢個有跟埋朱古力醬,抹茶醬同秘製蔥醬。酸菜魚 $268又一必點既餸,用左生魚片,魚肉好大舊,好嫩滑,仲有好多舊,食極都有🤣酸菜幾好味,仲加左豆卜(好索汁),萵筍(好爽)同埋寬粉,煙煙韌韌,食埋呢個真係會飽左。涼拌雞絲粉皮 $68加左花生醬幾香,份量幾多。虎皮尖椒 $58我係好鍾意食尖椒既,呢個另外加左蒜蓉炒,都幾辣下🌶😋麻辣夫妻肺片 $68個麻辣醬好味,牛肉牛肚好入味。

特別版炸饅頭 $58

酸菜魚 $268

涼拌雞絲粉皮 $68
加左花生醬幾香,份量幾多。

虎皮尖椒 $58
我係好鍾意食尖椒既,呢個另外加左蒜蓉炒,都幾辣下🌶😋

麻辣夫妻肺片 $68
個麻辣醬好味,牛肉牛肚好入味。

2021-08-27 73 浏览
唔知有幾多人同我一樣,係無辣不歡既人,由小學食拉麵已經要食辣既湯底、到中學一星期食三、四次三哥,到呢家周圍搵川菜食,今次比我搵到一間值得一食再食既川菜,而且仲要係良心小店。麻辣風雲係一間良心川菜店,本店係荃灣,喺2020年開業,由香港樂隊Tonick既主唱恆仔主理,主打四川小菜同小食,最招牌既菜色有酸菜魚、水魚牛肉、麻辣乾鍋、甚至係炸饅頭。恆仔本身好鍾意食辣,朝早起身都會切碎辣椒嚟撈麵食,而且一直都想有一個自己嘅地方,可以同樂隊做完嘢慶功,於是就開咗呢一間川菜餐廳。而呢度嘅大廚曾經喺五星級酒店同埋迪士尼樂園做過,更加係澳洲航空公司貴賓室嘅行政總廚,對中菜非常了解。之前已經食過荃灣分店,覺得川菜水準唔錯,見銅鑼灣有新分店試業,又近我所以就試下水準係咪依然。荃灣分店店內裝修非常古色古香,好似客棧咁,而銅鑼灣分店勝在好近地鐵站,係好多嘢食嘅京都廣場,去到樓下已經有店員派優惠券俾我哋用。銅鑼灣店舖冇荃灣咁大,都冇荃灣咁闊落,不過座位夠多,店員都係後生仔為主,而荃灣店都係姐姐、阿叔為主,餐廳都係行古風,一出lift就見到梅蘭菊竹嘅四個屏風,有包廂可以預約。另外一提如果係食大閘蟹,店舖仲會提供手套

荃灣分店店內裝修非常古色古香,好似客棧咁,而銅鑼灣分店勝在好近地鐵站,係好多嘢食嘅京都廣場,去到樓下已經有店員派優惠券俾我哋用。銅鑼灣店舖冇荃灣咁大,都冇荃灣咁闊落,不過座位夠多,店員都係後生仔為主,而荃灣店都係姐姐、阿叔為主,餐廳都係行古風,一出lift就見到梅蘭菊竹嘅四個屏風,有包廂可以預約。另外一提如果係食大閘蟹,店舖仲會提供手套、工具同濕紙巾。

落單係用手機 QR code落單,幾方便。餐廳午市會有米線套餐,夜晚就係單點小菜同小食。
前菜 💰8X2(👅: 7.5/10)
呢兩個係新店先有
花生唔係脆身而係腍身,平時好小食到。
而中華沙律食落酸酸,好開胃。
1️⃣ 炸饅頭 💰58(👅: 9/10)
炸饅頭
炸饅頭係呢度嘅必點菜式,完全唔知炸饅頭係川菜菜式,上枱時非常特別,有一架上面有諸葛亮嘅船裝住啲饅頭,岩岩上枱時船倉仲有乾冰整到有煙霧離漫嘅感覺,船頭掛住一支麻辣風雲既旗幟,夠晒浮誇,啱晒打卡,會即刻諗起三國演義入邊諸葛亮嘅草船借箭,係新店開張既特別版炸饅頭。
炸饅頭有六個,熱辣辣,表面炸到金黃色,非常光滑,咬落外層香脆脆卜卜,脆到會聽到聲,非常可口,入面夠鬆軟,絕對係外脆內軟,唔會話食到成口油,配埋煉奶食,係完美既配搭,難以抗拒。
炸饅頭
另外因為新店開張所以依個係特別版炸饅頭,除咗煉奶仲,配有三種唔同嘅醬汁,分別係抹茶、朱古力醬同秘製蔥醬,抹茶醬要就咁食個醬個茶味先夠出,用饅頭點落去,反而味道會好似點煉奶咁,而朱古力醬個味係最重,所以食落係甜啲,秘製蔥醬係起沙,味道都算出。
比起出面既炸饅頭,特別在佢外層特別酥脆,唔會好硬好實,同埋發覺食辣時,食一個沾滿煉奶既炸饅頭,係有解辣既作用。
2️⃣ 酸菜魚 💰268(👅: 8.5/10)
酸菜魚
酸菜魚夜晚份量非常大,絕對夠兩個人食,如果係午餐就$80一人份,有得自選辣度、麻辣度同酸度,我就叫咗中辣中麻中酸。
呢度嘅酸菜魚係爆香辣椒同花椒呢個步驟做得好好,油夠滾,所以食得出香辣。
湯底酸味好足夠,湯底用上三種辣椒,野生天椒、燈籠椒、大紅椒分別提供辣度、甜味同埋色澤,而且會喺湯底見到唔少花椒,而麻味就會越食越感受到,會食到個口痺痺地,辣就唔算好重,不過我自己幾鍾意,覺得酸菜魚最緊要係酸味同麻味,略嫌湯底比較油膩一啲,但依個湯已經非常出色,不知不覺就已經飲晒成碗,越食越開胃,飲到夠飽,就算飲晒都唔會覺得口渴,我覺得下次可以試吓叫大酸,更酸應該會更好食。
上枱個盤好大,入邊有大量魚片、寬粉、萵筍、芽菜、酸菜、豆卜、芫荽,魚肉用新鮮生魚,份量夠多,大大塊夠厚夠挺,食落啖啖肉,肉質夠鬆軟,入口嫩滑,食落無腥味,鮮味就唔算好重,基本上食到最尾都係得一舊有小小骨,對於唔鍾意食有骨嘅魚嘅我非常滿意。
寬粉煮到夠腍身,唔駛點用力就一咬即斷,口感帶小小煙韌,配埋酸菜魚湯,將酸麻味既精華索哂入去,一啖接一啖。
豆卜一樣夠腍,好索湯,酸菜同芽菜都係酸菜魚必備,入味之餘食落感覺健康,酸菜係用澄海酸菜,以醋醃製,食落清香,唔會太鹹太酸,萵筍夠爽口。
3️⃣ 水煮牛肉 💰188(👅: 8/10)
水煮牛肉
同酸菜魚一樣,辣度係可以選擇,另外仲可以揀蒜蓉嘅份量,上枱時聞到辣味已經刺激緊個鼻,顏色係深紅色嘅水煮湯, 有唔少嘅辣油,仲有滿滿嘅辣椒。
叫咗小辣小麻中酸多蒜蓉,食落其實唔算好辣,雖然叫左中酸,但係個酸味唔夠酸菜魚嘅酸味重,麻香味足夠。
牛肉分量幾多,食落算幾滑,幾腍身,入口算鮮嫩,湯底下重會有薯粉、豆卜、荳芽、萵筍片等配料,非常豐富,價錢比酸菜魚平,但份量唔會比酸菜魚少,食落入味,幾惹味。
4️⃣️⃣ 麻婆豆腐💰108(👅: 8/10)
麻婆豆腐
麻婆豆腐係川菜嘅煮法,所以會有粒粒嘅花椒佈滿麻婆豆腐,食落麻味比較重,反而辣味唔算重,麻味頭幾啖食會重過酸菜魚,香港可以食到有辣味或者麻味嘅麻婆豆腐好難得,如果鑊氣可以再重啲就會超好食,但已經喺中上水平嘅麻婆豆腐,比起茶記有鑊氣但完全唔辣唔麻嘅麻婆豆腐,更鍾意呢一種。豆腐份量都唔少,咬落好滑,有唔少肉碎,送飯食一流。
🌟因為新店開張,除左有呢個特別版炸饅頭,原來仲有新店優惠,有20蚊優惠卷,去到9月30日前都用得,而且唔止銅鑼灣分店、荃灣店都有呢個優惠,而銅鑼灣午市更加有九折優惠,岩哂我呢個鍾意食辣既人。
整體黎講,酸菜魚係我香港既TOP3,除左佢食落夠麻夠惹味,佢仲夠酸,成日覺得酸菜魚最重要係酸,相比下好多分店既十二味,酸菜魚既酸度就無咁勁,饅頭除咗好打卡之外,仲特別酥脆,相比之下水煮牛肉就食落唔算好辣,可能因為點左小辣,酸菜魚會比較出色。菜式選擇幾多,川菜應該有嘅都有,係值得再食嘅一間良心川菜餐廳。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $150-300pp (服務費: 10%)
2021-08-11
麻婆豆腐
2021-08-26 46 浏览
麻辣風雲最近係銅鑼灣加開分店,新開張已經座無虛席聽聞呢到既酸菜魚同炸饅頭好出名,一於黎試試呢到係用QR code自助落單,非常方便酸菜魚,非常豐富大碗,我地叫左小辣,辣度適中,好惹味魚塊份量夠晒多,而且嫩滑入味,底部亦有唔少薯粉,煙韌彈牙,令人回味無窮炸饅頭,一上枱真係好驚喜,霸氣十足既船,配上乾冰,營造四圍噴煙既效果炸饅頭金黃色,外脆內軟,除左煉奶之外,仲有另外朱古力醬、花生醬以及綠茶醬。一次過滿足4種唔同既風味花雕醉雞,好吸引陣陣花雕既香味,完全滲入晒雞件,而且雞件亦夠大塊,啖啖都係滿足感京蔥牛肉,送飯一流牛肉軟腍唔韌,亦唔會太鹹龍眼冰 + 水蜜桃雜果梳打,清新爽甜,為豐富既川菜盛宴解膩
麻辣風雲最近係銅鑼灣加開分店,新開張已經座無虛席
聽聞呢到既酸菜魚同炸饅頭好出名,一於黎試試

呢到係用QR code自助落單,非常方便

酸菜魚,非常豐富大碗,我地叫左小辣,辣度適中,好惹味

花雕醉雞,好吸引

京蔥牛肉,送飯一流
牛肉軟腍唔韌,亦唔會太鹹

龍眼冰 + 水蜜桃雜果梳打,清新爽甜,為豐富既川菜盛宴解膩
2021-08-24
2021-08-26 35 浏览
麻辣風雲開分店啦❤️‍🔥依家銅鑼灣都有之前食過幾次荃灣總店 質素一大保證兩間店裝修相若 所以有種熟悉的感覺而且食物保持到水準 港島朋友之福音.炸饅頭🥔招牌船隻駛出 風起雲湧 更有期間限定口味一個價錢多重享受:秘製葱醬 朱古力 抺茶 煉奶有咸有甜 當中最有驚喜的 莫過於葱醬 一試愛上金黃色的炸饅頭 依舊外酥內軟 好吃不吸油.酸菜魚🐟採用多款四川空運到港具有獨特味道的香料酸菜以醋醃製 味道較清香 不會太鹹魚片用了新鮮生魚 魚肉較厚較挺 皮爽肉嫩寬薯粉比魚更驚艷 均勻透明 Q彈滑爽.菊花蜜🌼正宗川菜酸菜魚 配搭一埕古色古香的菊花蜜解辣解膩 細味傳統風味:辛 麻 香 甘 咸 酸.黃金蝦🍤有別於一般的咸蛋黃炸蝦 加入了玫瑰露酒令咸蛋黃更加香 將這款黃金蝦層次豐富不少.花雕醉雞🐔雖然工序並不繁複 但製作需時的經典冷盤酒香滲入嫩滑雞肉 同時沒有一般醉雞的苦澀味.涼拌椒燒皮蛋🥚八月優惠:晚市堂食滿$300 加$8.8便能換購清甜甜椒拌上酸辣醬料 配以獨特味道的皮蛋入味爽口 吃起來香而不膩 夏天開胃小食
麻辣風雲開分店啦❤️‍🔥依家銅鑼灣都有
入味爽口 吃起來香而不膩 夏天開胃小食
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
2021-08-25 55 浏览
很過見到新開左間麻辣風雲 鐘意食辣嘅我就走左上去試下🤣▫️炸饅頭 ($58)🌟推介🌟呢個期間限定嘅特別版饅頭 有四種醬可以點 除咗最傳統嘅煉奶 仲有抹茶🍵朱古力🍫秘製蔥醬▪️招牌酸菜魚 ($88) 🌟推介🌟午市客飯只需$88就包大大盤酸菜魚🐟同一碗白飯🍚 一定夠飽🤣 酸度辣度麻度仲可以自己選擇✅注意小心魚片有少少碎骨🙊仲有薯粉做配料 薯粉吸晒啲湯掛汁力高 👍🏻▫️蒜泥白肉 (+$38)▪️雲南小鍋米線 ($38)酸度辣度同樣可以自己揀 想食得豐富啲可以額外加餸😋今次我就加左雞軟骨(+$8)同肥牛(+$12) ▫️菊花蜜(+$18)蜜糖菊花以埕盛著 飲得出菊花同蜜糖都好足料 味道清新解喝🍯
很過見到新開左間麻辣風雲 鐘意食辣嘅我就走左上去試下🤣

▫️炸饅頭 ($58)🌟推介🌟

▪️招牌酸菜魚 ($88) 🌟推介🌟
招牌酸菜魚

▫️蒜泥白肉 (+$38)
蒜泥白肉

▪️雲南小鍋米線 ($38)
雲南小鍋米線

▫️菊花蜜(+$18)
蜜糖菊花以埕盛著 飲得出菊花同蜜糖都好足料 味道清新解喝🍯

菊花蜜
👍🏻水煮牛肉配白飯 $78呢個價錢估唔到咁大兜!勁抵食🤩🤩麻度同辣度都可以揀😙我地嗌左中麻大辣,夠辣之餘仲好夠麻呀!麻辣好香,仲愈食愈辣添👹🌶🌶🌶牛肉夠哂入味,肉質有彈性,唔會拿到腍啤啤無哂口感配料本身已有薯粉、萵筍、雲耳、芽菜、海鮮菇、蓮藕片同豆卜薯粉厚切,食到尾都係咁煙韌,勁入味🤤!樣樣都麻香十足,好足料好大份!味道:9/10性價比:9/10-👍🏻雲南小鍋米線 $38 + 三餸$36米線爽彈,就算熱湯浸住食到尾都keep到彈牙😜湯底揀左中辣,無想像中咁辣,但好味既🤣湯底偏酸唔太麻,酸菜花生份量好多👍🏻👍🏻嗌左三樣都係$12既配料炸醬同肥牛,味道ok😌腩肉無咩調味,肉質一般般🥺餸份量就比較少d,可能佢太大個碗,感覺唔係好多🤣味道:8/10性價比:6/10-👍🏻招牌酸菜魚 $268魚片薄切唔腥好入味,肉質嫩滑,不過有少少幼骨配料同水煮牛肉一樣咁豐富,當然多左酸菜啦😜酸菜切得大塊有口感嗌左中辣但唔太辣,酸菜魚黎講都唔算酸不過味道幾好食既😋味道:8/10性價比:6/10-👍🏻炸饅頭 $58/6舊賣相好靚,炸得黃金,外脆內軟😋有四款醬料:煉奶/朱古力醬/抹茶醬/蔥油麻醬蔥油麻醬係咸既,配饅頭
👍🏻水煮牛肉配白飯 $78
呢個價錢估唔到咁大兜!勁抵食🤩🤩
麻度同辣度都可以揀😙
我地嗌左中麻大辣,夠辣之餘仲好夠麻呀!
麻辣好香,仲愈食愈辣添👹🌶🌶🌶
牛肉夠哂入味,肉質有彈性,唔會拿到腍啤啤無哂口感
配料本身已有薯粉、萵筍、雲耳、芽菜、海鮮菇、蓮藕片同豆卜
薯粉厚切,食到尾都係咁煙韌,勁入味🤤!
樣樣都麻香十足,好足料好大份!
味道:9/10
性價比:9/10

👍🏻雲南小鍋米線 $38 + 三餸$36
米線爽彈,就算熱湯浸住食到尾都keep到彈牙😜
湯底揀左中辣,無想像中咁辣,但好味既🤣
湯底偏酸唔太麻,酸菜花生份量好多👍🏻👍🏻
嗌左三樣都係$12既配料
炸醬同肥牛,味道ok😌
腩肉無咩調味,肉質一般般🥺
餸份量就比較少d,可能佢太大個碗,感覺唔係好多🤣
性價比:6/10

👍🏻招牌酸菜魚 $268
魚片薄切唔腥好入味,肉質嫩滑,不過有少少幼骨
配料同水煮牛肉一樣咁豐富,當然多左酸菜啦😜
酸菜切得大塊有口感
嗌左中辣但唔太辣,酸菜魚黎講都唔算酸
不過味道幾好食既😋
性價比:6/10

👍🏻炸饅頭 $58/6舊
賣相好靚,炸得黃金,外脆內軟😋
有四款醬料:煉奶/朱古力醬/抹茶醬/蔥油麻醬
蔥油麻醬係咸既,配饅頭都幾特別🤣
另外3款醬料都各有特色
質地濃稠,唔會稀淋淋👍🏻
性價比:8/10
炸饅頭

整體無睇落咁辣,鐘意食辣既人可以直接嗌大辣😎
Lunch客飯性價比高,大份抵食😙
📍#麻辣風雲
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食地圖 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #黃店 #荃灣黃店 #黃色經濟圈
2021-08-25 57 浏览
今日經過銅鑼灣發現原來麻辣風雲喺銅鑼灣都開咗間新分店 依家去仲會有新張優惠😍🐟酸菜魚$268分量十足👍🏻魚好鮮嫩滑口😋但有啲食到小魚骨🙈湯底好濃郁 酸菜味好出🤩寬粉好煙韌 吸晒啲湯嘅味道🤪🍞炸饅頭$58期間限定嘅特別版超吸引😍賣相好靚 以船嘅造型上抬 再加上有乾冰增加效果 仙氣十足😂打卡必備😝有煉奶 抹茶 朱古力 秘製蔥醬🤩饅頭熱辣辣炸到金黃色👅外脆內軟😋4種醬都各有特色最吸引到小編嘅就係秘製蔥醬 食落好有驚喜😘🐣涼拌雞絲粉皮$68粉皮好爽口彈牙👍🏻濃濃嘅麻醬配埋雞絲同青瓜絲好夾吖💕🥢乾煸四季豆$88四季豆炒到好乾身一啲都唔油👍🏻四季豆好juicy好甜🥰肉碎好鹹香😍大大碟好抵食😙🍶菊花蜜$48賣相非常特別😍用古代嘅酒埕載着啲菊花蜜😂仲比兩個碗仔你倒出嚟飲🤪好有feel味道清甜 解辣一流🥰小編略嫌甜咗少少🙈

🐟酸菜魚$268

味道清甜 解辣一流🥰
小編略嫌甜咗少少🙈

涼拌雞絲粉皮
菊花蜜
朋友早前到訪過荃灣店,大讚個酸菜魚,推介鍾意食辣嘅我去試下,但一直未夾到時間過去,近期接完男朋友放工行行下發現銅鑼灣開左新分店,咁啱好似係第一日開張就去試試。🔹酸菜魚 $268🌶有大、中、小辣3個辣度可選擇,為免食到標晒汗,揀左小辣,鍋中好多花椒同酸菜,酸辣度適中偏麻,好過癮魚片新鮮嫩滑,比平時食開嘅大塊好多,份量足夠食飽2個人除左魚片,仲有好多配料:豆卜索晒啲汁好好味;寬粉晶瑩剔透,煙韌有咬口;萵筍菇菌類同芽菜非常入味🔹[期間限定]炸饅頭 $58炸饅頭放係麻辣風雲嘅船上,下面有啲乾冰噴煙霧出嚟,淨係賣相已經💯話明期間限定,又點會只係點煉奶食咁簡單,有餐廳特製嘅花生蔥醬、抹茶煉奶、朱古力醬,任君選擇,個人最欣賞花生蔥醬,鹹鹹地,食起嚟冇咁膩🔹豬油渣炒萵筍 $88萵筍翠綠爽口,炒得好有鑊氣,2個人好快清晒成碟🔹酸菜炒肥腸 $98非常新穎的菜式,豬大腸清潔得好乾淨,加入左酸菜去炒令整體冇咁油膩,份量多到2個眼闊肚闊嘅人都食唔晒🔹冰爽龍眼冰 $38好清新,帶有蜜糖甜味,至岩食完辣野潤一潤喉🌟@spicy_restaurant_hk 新店開張有優惠,鍾意食辣嘅你快啲去試下啦!

🔹酸菜魚 $268

豬油渣炒萵筍

🔹酸菜炒肥腸 $98
酸菜炒肥腸

🔹冰爽龍眼冰 $38
好清新,帶有蜜糖甜味,至岩食完辣野潤一潤喉

合桃糊
2021-08-04
豬油渣炒萵筍
酸菜炒肥腸
2021-08-24 518 浏览
銅鑼灣京都廣場一向好多餐廳 今次就去左食麻辣風雲 入到去服務員態度友善🥰 而且張枱好大確保我地夠位食得舒服😂😂炸饅頭($58)一尼到好驚訝呀真係 估唔到食個饅頭都又船又噴煙 😲大家記住預備家相機打卡 除左煉奶仲有3個醬(花生蔥、綠茶、朱古力) 個人雖然都係最鍾意煉奶 不過試過綠茶都唔錯🍵 唔會太甜又有淡淡綠茶香 而花生蔥都有驚喜🥜 加左蔥反而冇咁甜仲多左陣蔥香味🤤 最後饅頭炸得薄皮又香脆 入面夠軟熟😋😋雲南小鍋米線($38)蒿荀(+$5)腐皮(+$5)唐生菜(+$5)貢丸(+$8)鍾意食辣嘅朋友真係要試下 事關我叫左少辣少酸都覺得好辣🌶️ (不過可能係我太咋😅) 不過料就真係好多 確保客人啖啖都有餸食 好滿足😍😍+$38 麻辣海蜇加配小食嘅價錢都幾抵 不過一個米線只可以加配一個小食🤔 海蜇爽口彈牙😋 好欣賞佢配埋青瓜一齊 辣得尼又清新感覺好好🤤🤤 雖然我覺得辣多過麻 不過都handle到 😆+$6 凍檸茶

炸饅頭($58)

雲南小鍋米線($38)
蒿荀(+$5)腐皮(+$5)唐生菜(+$5)貢丸(+$8)

+$38 麻辣海蜇
+$6 凍檸茶
2021-08-08
2021-08-23 64 浏览
呢間新開嘅川菜餐廳,總共食咗三樣嘢,每樣嘢都好好食,食得出係用心煮嘅川菜米線系列之中,點了雲南小鍋米線($38), 用手機下單,辣度和酸度都可以自選,雖然沒有另外加配料,但這碗簡單的小鍋米線本身的芽菜酸菜、豬肉碎等已經很多,絕無欺場,湯底香濃,沒有很假很口渴的味精味,簡單而好吃主餐牌入面一大鍋酸菜魚本身要二百多元,但午市套餐$88已經有一份份量很足的酸菜魚配白飯,外表和顏色非常吸引,漂亮的外表不單是因為有青綠芫茜、紅辣椒、黃色菊花瓣, 而且灑上很多芝麻,材料很多,味道層次亦很豐富,辣味很剛勁,乾花椒和新鮮花椒兩者令麻香勁濃, 酸味亦不是死實的酸,幾款酸菜一起 酸香十足,如果要挑剔的話,就只有魚片本身有少骨,但亦新鮮好吃炸饅頭的做得出色, 要打卡的話強烈建議點$58 炸饅頭,擺盤是一艘船,上菜的時候還有煙冒出,架勢非常,外層炸得夠薄而香脆, 內裏還能保持濕潤軟熟,食得太辣還可以點練奶解辣,一流食到最後當口唇發火的時候, 店員很親切地送上芒果布甸, 味道還可以, 不過解辣一流

芒果布甸

2021-08-23 29 浏览
銅鑼灣打卡一流四川菜麻辣風雲🌶麻辣風雲喺荃灣起家 依家銅鑼灣都有分店啦👏我哋兩個人星期六晏晝嚟唔使等位就入得店內位置都坐得舒服 食物質素都唔錯👍.🎈炸饅頭 ($58)相信大家都會俾佢嘅外表驚艷到😍一上枱就會見到一隻大船 左右兩邊會噴煙超級有仙氣 打卡一流👍個擺盆應該係參考左草船借箭呢個典故 前面仲有隻諸葛亮添主角饅頭當然炸得外脆內軟 而最特別既係有四款沾醬除咗有基本嘅煉奶 仲有綠茶 朱古力 同好特別既香蔥醬 我個人嚟講都係鍾意傳統嘅煉奶😂不過香蔥醬都幾特別 有超濃既香蔥味 咸咸甜甜鍾意食蔥油餅嘅人應該會鍾意呢一款沾醬🧐.🎈酸菜魚 ($268)呢間酸菜魚 麻香酸辣所有味道都好出眾值得一提既係湯底食到後期既味道會更濃 勁麻勁酸 食到流哂口水🤤魚肉都非常滑溜 而且份量十足 食極都仲有算係喺香港來講做得比較出色嘅👍.🎈蒜泥白肉 ($78)話明係蒜泥白肉 豬肉片本身係冇味嘅所以個醬汁就係重中之重呢道蒜泥白肉超濃蒜味 微微既辣唔會太刺激 下面仲有超多青瓜絲 加埋個醬汁一齊食就更加滋味.🎈黑糖脆炸糍粑 ($58)炸得超脆 即使我擺咗好耐先食都仲係食到脆口嘅感覺而且仲超級煙韌 黑糖漿同埋黃豆粉都好足夠
銅鑼灣打卡一流四川菜麻辣風雲🌶

麻辣風雲喺荃灣起家 依家銅鑼灣都有分店啦👏
我哋兩個人星期六晏晝嚟唔使等位就入得
店內位置都坐得舒服 食物質素都唔錯👍
🎈炸饅頭 ($58)

相信大家都會俾佢嘅外表驚艷到😍

除咗有基本嘅煉奶 仲有綠茶 朱古力 同好特別既香蔥醬
我個人嚟講都係鍾意傳統嘅煉奶😂
不過香蔥醬都幾特別 有超濃既香蔥味 咸咸甜甜
鍾意食蔥油餅嘅人應該會鍾意呢一款沾醬🧐
🎈酸菜魚 ($268)

呢間酸菜魚 麻香酸辣所有味道都好出眾
值得一提既係湯底食到後期既味道會更濃
勁麻勁酸 食到流哂口水🤤
魚肉都非常滑溜 而且份量十足 食極都仲有
算係喺香港來講做得比較出色嘅👍
🎈蒜泥白肉 ($78)

話明係蒜泥白肉 豬肉片本身係冇味嘅
所以個醬汁就係重中之重
呢道蒜泥白肉超濃蒜味 微微既辣唔會太刺激
下面仲有超多青瓜絲 加埋個醬汁一齊食就更加滋味
🎈黑糖脆炸糍粑 ($58)
黑糖脆炸糍粑

而且賣相一流 好啱打卡🤤
經開銅鑼灣都可以一試👍
黑糖脆炸糍粑
2021-08-23 45 浏览
今個禮拜我出去食咗十幾餐,呢餐真係數一數二咁好食,冇第一都有第二!回味無窮,而且侍應態度超級好,想瘋狂介紹俾朋友!一入到就覺得地方好闊落,中式裝修好雅致!一入門口就見到「梅蘭菊竹」四幅畫,好有心思!☘️炸饅頭$58☘️最先上檯的是炸饅頭。原先以為炸饅頭呢碟菜色都好平民,點知,呢個炸饅頭喺造型同埋味道上都真係出人意表!😝六隻饅頭用一隻勁大嘅船送上,船頭仲有一個諸葛亮😂之後隻船仲識得噴煙(應該係乾冰)饅頭真心外脆內軟,新鮮炸起,入面軟綿綿,之後仲附上之後仲附上四種口味dip 醬,煉奶、朱古力醬、抹茶醬同祕製蔥醬!我最鍾意朱古力同埋抹茶味,抹茶味超濃!食到lam lam 脷,好好食!😋☘️酸菜魚$268☘️酸菜魚真係超大碟,魚片份量好多,每一塊都滑嘟嘟,又夠大塊!叫咗小辣,辣道啱啱好,好滿意!下層仲有寬粉,唔會驚唔夠飽啦!🤩☘️藥膳雞腳$58☘️呢個藥膳雞腳,拎緊上嚟嗰陣時我已經覺得好香,好濃藥膳,當歸味!睇上來細細碟,原來份量都OK,雞腳都幾淋,同埋好入味,當歸味好出,仲有加上啲紅棗調味,想飲埋個雞湯😋☘️茶葉蝦$188☘️朋友話呢個好特別,從來未試過,唔試一次會留遺憾🤣🤣🤣呢個蝦肉真係大份夾抵食,原隻蝦

一入到就覺得地方好闊落,中式裝修好雅致!
一入門口就見到「梅蘭菊竹」四幅畫,好有心思!

☘️炸饅頭$58☘️

☘️酸菜魚$268☘️

☘️藥膳雞腳$58☘️

☘️茶葉蝦$188☘️
朋友話呢個好特別,從來未試過,唔試一次會留遺憾🤣🤣🤣呢個蝦肉真係大份夾抵食,原隻蝦,外面係炸過嘅,加上茶葉同埋辣椒調味,連殼都幾好食,蝦肉彈牙紮實,鮮甜美味!👏🏽

☘️酒釀桂花丸子 $48☘️
完全係想encore!好好食呀!入口順滑!丸子彈牙,桂花味清香中和少少酒味,而且賣相仲好靚添!

我同我朋友都覺得每樣野都好好食!
真心推介!
2021-08-23 68 浏览
荃灣區既「麻辣風雲」一早累積左唔少好評,終於跨區開到銅鑼灣,辣妹子必試麻辣新店!餐廳面積占上一整層,甫進門口,以梅蘭菊竹四面屏風佈置,設獨立房間供預約,我們一行二人便安排了卡位入座。🚩 炸饅頭 $58✣ 以名著《三國演義》諸葛亮草船借箭為題的炸饅頭船,餐廳必點的打卡名物,一上檯煙霧離漫,非常有氣勢!饅頭表皮炸到脆卜卜,內裡依舊軟綿綿,除左附送牛奶醬,還另附朱古力、綠茶、芝麻醬三款,CP值非常高!🚩 涼伴雞絲粉皮 $68✣ 粉皮麵條Q軟,配上濃濃的花生醬、青瓜絲,夏天享用非常清爽醒胃!🚩 雲南過橋米線 $78✣ 想一次過試多款配料,於是揀左有十三款配料既雲南過橋米線,我地點左中辣,麻辣度驚人,米線吸收哂所有湯汁,每啖都麻麻辣辣,唔食得辣既人~千祈唔好挑戰👅💦🚩 菊花蜜+$18(米線加配)| 鮮芒椰果玉露 $38✣ 風雲特飲以小壺奉上,冰凍的菊花蜜,配上2個小杯,有幾分「對酒當歌,人生幾何」的意景,相對有趣!鮮芒椰果玉露份量亦唔少,值得一點!

🚩 炸饅頭 $58

特色牛肉餅
菊花蜜| 鮮芒椰果玉露
鮮芒椰果玉露
2021-08-21 203 浏览
🌶🌶麻辣風雲銅鑼灣店終於8月開幕因為荃灣比較唔就腳所以銅鑼灣店一開就去試下😍仲會有新開張優惠非常抵食🤤鍾意食酸菜魚或者川菜一定唔可以錯過🤭呢碟酸菜魚性價比好高又大碟3個人食絕對夠食🔥因為唔係好食得辣所以叫左小辣小辣已經好夠味而且麻辣度都算高值得一讚佢嘅酸菜係比較大條所以食落酸味更濃比起出面食更加食到酸菜嘅口感魚肉非常嫩滑魚味重 不過略嫌有少少骨所以食落冇咁過癮🤔我自己最欣賞嘅係佢嘅寛麵薯粉 超級煙韌同好掛汁另外仲有大量嘅芽菜萵筍好鬼足料好食嘅炸饅頭係食落口唔會成口油佢呢個做得非常出色外層非常鬆脆香口傳統就係一定會點煉奶佢呢個銅鑼灣限定特別版竟然有三種其他味道: 抹茶煉奶 秘製葱醬 朱古力非常有創意🌟仲要成架⛵️咁樣上加埋啲乾冰好有氣派🤣孜然棒棒骨一上枱就聞到好香孜然味肉質唔算好淋不過鑊氣夠幾惹味糍粑又係炸得好脆外脆內軟同無敵煙韌不過黑糖醬有d多 所以底底嗰幾舊有啲太甜🤣
🌶🌶麻辣風雲銅鑼灣店終於8月開幕
因為荃灣比較唔就腳所以銅鑼灣店一開就去試下😍