2022-04-03 37 浏览
除左酸菜魚外 太極米線亦是店鋪的推薦餐點 圖示有2款湯底 一款麻辣一款是酸辣 但食落2款湯底味道一樣 色澤度都一樣🥲🥲🥲而且超多油 食完令到個胃都有點不適 因為太油膩了
✨炸饅頭💰58💫評分: 7.9/10📝炸饅頭外裏金黃香脆,入面鬆軟,點煉奶食,食落唔會有油膩感覺,打卡靚,有隻好特別氣派嘅木船裝住,仲一上枱嘅時候有啲仙氣飄出嚟🤣✨酸菜魚💰268💫評分: 7.6/10📝份量大,湯底有唔同辣度可以揀,材料豐富,酸菜切成薄片入味,魚肉質嫩滑,無咩骨,有滿滿嘅配菜,入面有薯粉、萵荀、芽菜、酸菜、菇類等等,2個人食份量有啲多🤰🏻辣同酸度都可以揀~✨擔擔麵💰68💫評分: 7.4/10📝湯底🥣麻辣味重,偏麻比平時嗰啲無咁重花生味✨涼拌雞絲粉皮💰15💫評分: 7.4/10📝麻醬味好突出,係較重口味嘅雞絲粉皮,食落有啲漏,粉皮算比較簿身嗰種麻辣風雲 𝕊𝕡𝕚𝕔𝕪 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓(銅鑼灣🚇C出口)💫評分: 7.6/10💬兩個人食到捧住個肚🤰🏻,自己唔係好食得辣,唯有一邊流鼻水一邊食,開胃前菜(💰9)一碟,覺得呢間餐廳都好正宗,見佢午餐有雲南小鍋米線(💰48)好似都幾正,如果之後有晚市堂食就建議多幾個人share可以試多啲唔同種類!❣️其他分店❣️📍荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓#正宗 #麻辣風雲 #四川菜 #川菜 #水煮
炸饅頭

💫評分: 7.6/10
擔擔麵

✨擔擔麵💰68
💫評分: 7.4/10
📝湯底🥣麻辣味重,偏麻比平時嗰啲無咁重花生味

✨涼拌雞絲粉皮💰15
💫評分: 7.4/10
📝麻醬味好突出,係較重口味嘅雞絲粉皮
,食落有啲漏,粉皮算比較簿身嗰種

麻辣風雲 𝕊𝕡𝕚𝕔𝕪 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥
📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
(銅鑼灣🚇C出口)

💫評分: 7.6/10

❣️其他分店❣️
📍荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

#正宗 #麻辣風雲 #四川菜 #川菜 #水煮魚片 #水煮魚 #美食 #水煮魚柳 #麻辣 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #荃灣 #荃灣美食 #香港美食 #香港 #麻辣 #擔擔麵 #擔擔面 #炸饅頭 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong
2022-02-04 697 浏览
星期六,lunch hour唔使等位,可以接坐。『招牌酸菜魚•中酸•中辣』$88無諗過lunch menu$88嘅份量都幾足;揀咗中酸中辣,辣度還好,酸味比較岀;因為又酸又香口,好開胃;碗入面嘅寬粉,幾厚身,有Q度;仲跟碗飯,夠晒飽⋯⋯『水煮肥腸薯粉(小辣)』$59友人其實唔係好食得辣,因為酸菜魚已經叫咗中辣,所以水煮魚就叫小辣;小編覺得辣到啱啱好,肥腸同埋薯分數量都多,幾襟食⋯⋯『炸饅頭(四件)』$35係外脆內軟嘅,但比較油,應該係炸完,未晾乾就上枱⋯⋯『麻辣海蜇』$38海蜇比較幼身,有少少似前菜「海藻」。味道指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑『主食』比『小食』好食!下次會試下個麻辣干鍋☺️。📍 麻辣風雲 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓。【小編的話】➡️行過見到二人枱,通常都嗌一碗加一份小食,小編兩個人,嗌咗兩碗,再加兩個小食,實在太過飽;所以你食量唔多,可以叫咗一碗架一碟先,唔夠再加➡️見OpenRice 個lunch booking full咗,仲好擔心要等好耐,打電話去,店員話禁晚市後,人流都唔多,唔使等位
星期六,lunch hour唔使等位,可以接坐

『招牌酸菜魚•中酸•中辣』$88

『水煮肥腸薯粉(小辣)』$59
水煮肥腸薯粉(小辣)

『炸饅頭(四件)』$35
係外脆內軟嘅,但比較油,應該係炸完,未晾乾就上枱

『麻辣海蜇』$38
海蜇比較幼身,有少少似前菜「海藻」

味道指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
『主食』比『小食』好食!下次會試下個麻辣干鍋☺️

📍 麻辣風雲 (銅鑼灣)

【小編的話】
2022-01-28
招牌酸菜魚•中酸•中辣
水煮肥腸薯粉(小辣)
2022-01-30 56 浏览
銅鑼灣新店開左唔係好耐, lunch同dinner 已經忍唔住成日黎, lunch 有午市套餐同米線套餐可以揀, 酸菜魚套餐價錢連加一大約$100 。 今次特登約左表姐食夜晚, 叫左土豆絲, 毛血旺, 酸菜魚, 炸饅頭同兩埕菊花蜜。 炸饅頭用一隻船裝住超級打卡able, 基本上已經佔左半張枱, 職員會好貼心, 見我地打完卡換落細碟, 然後上埋其他餸。 麻度辣度全部都好足夠, 食完真係覺得好解壓, 魚同配菜都好足料, 唔會三個人唔夠分埋單around $9xx , 一定會再encore
埋單around $9xx , 一定會再encore
2022-01-29 50 浏览
🔺 麻辣風雲 (銅鑼灣)冇得食晚市唯有返工時間lunch 黎食啦,我都係第一次黎食佢地既lunch,款式都有十幾樣,價錢大約$6-80.🔻雲南小鍋米線($48)入面有芽菜,酸菜,韭菜,蔥,芫茜,豬肉碎,佢有大,中,小辣比你揀既,我就揀阻小辣,碗粉都幾惹味,而且份量都幾大碗,佢另外仲有多款配料比你加配,任君選擇~🔻京蔥牛肉飯($68)老實講午市食個$70既飯的確幾貴下,但佢碟京蔥牛肉又炒得幾有鑊氣同水準,而且牛肉份量都幾多,不過呢個價錢如果包埋杯飲品就更好啦~🔻麻辣海蜇($38)午市有追加小食,比平時正價會平d,所以都幾抵食,海蜇份量好多,辣度適中,唔會辣到食唔到,都幾惹味,口感可以再爽d~🔻炸饅頭(午市+$36)黎親都一定會嗌炸饅頭,看似好簡單,但自己永遠都炸唔到個水準出黎😂出面鬆脆,入面軟屬,點埋練奶冇得頂,當前菜又得當甜品都得~總結:第一次黎食佢地既午市,同樣多人,坐位唔算迫都坐得舒服既。店員有禮,親切。
🔺 麻辣風雲 (銅鑼灣)

🔻雲南小鍋米線($48)

🔻京蔥牛肉飯($68)

🔻麻辣海蜇($38)

🔻炸饅頭(午市+$36)

2022-01-27 49 浏览
之前在麻辣風雲吃過一次豆花米線,口感非常棒,得知铜锣湾也开了一间麻辣风云,即刻和男朋友跑過來試一下。雖然銅鑼灣這間沒有豆腐花米線,但是我們點的小鍋米線和四川擔擔麵也是充滿了驚喜,小鍋米線的湯底非常的有特色,非常的美味,配料充足,尤其是四川擔擔麵,我超級喜歡芝麻湯底,每一口湯配上麵都是大大的滿足!擔擔麵配上肉醬和花生米的加持每一口都十分的享受。在這裡我要重點推薦他們家的蒜泥白肉!!真的是我在香港吃過最好吃的蒜泥白肉,大家看圖片就知道這個蒜泥不一般了!大家趕快去試一下!春節期間他們家還有盆菜特價!一定也很美味~

• 蒜泥白肉
2022-01-18 54 浏览
我同朋友 29-09-2021, 1930左右去我們提早 book 枱,佢地安排我地坐包間沒有其他人打擾,只係近左正門口味道方面:真係好好食我平時不太食辣的人都想試一下他們的菜式自選干鍋:香辣,小辣都可以接受酸菜魚:小辣係ok 既不食辣的人都可以考慮試下
2021-09-29
2022-01-16 68 浏览
麻辣風雲 好難得既川菜💛小店🌶~ 仲有Dee哥既加持..唔係唔撐啊😆久違GE酸菜魚 魚片幾滑👍🏻👍🏻薄身大塊 ❤️無咩骨叫左小辣..多酸..好過癮..🤪🤪都幾辣下..個湯底應該無咩味精,食完唔會好口渴,同埋唔油~🤤👍🏻都幾多芽菜,萵荀同酸菜💕再加埋薯粉😆😆❤️絕配啊~~螞蟻上樹都好好食好足料,勁惹味😋😋都辣辣地口水雞相對無咁突出,但都係好味,啖啖肉見到隔離食干鍋~🥘好似好好味咁, 勁香~下次可以再試✌️
麻辣風雲

好難得既川菜💛小店🌶~
仲有Dee哥既加持..唔係唔撐啊😆

久違GE酸菜魚
魚片幾滑👍🏻👍🏻薄身大塊 ❤️無咩骨
叫左小辣..多酸..好過癮..🤪🤪都幾辣下..
個湯底應該無咩味精,食完唔會好口渴,同埋唔油~🤤👍🏻

都幾多芽菜,萵荀同酸菜💕
再加埋薯粉😆😆❤️絕配啊~~
螞蟻上樹

螞蟻上樹都好好食
好足料,勁惹味😋😋都辣辣地

口水雞
相對無咁突出,但都係好味,啖啖肉

見到隔離食干鍋~🥘好似好好味咁, 勁香~
下次可以再試✌️

螞蟻上樹
2022-01-15 46 浏览
雲南小鍋米線配料有韭菜芫荽蔥酸菜,菜肉碎等材料,有得自行調校辣度同坊間米線舖嗰啲唔同,辣得黎唔會太刺激喉嚨,肉碎分量慷慨 友人聲稱食到花生醬味,米線質感順滑浸耐咗都唔會發脹,唔另加配料都夠食 干鍋有得選擇爆蒜、蔥爆 、芫荽、麻辣等,今次揀咗爆蒜口味,以為佢係勁落蒜蓉,最少要揀五個配料,干鍋底加配料計價錢今次揀咗肥牛、土豆片、牛肉餅、豆卜同薯粉,另外配料包左芫荽、蓮藕片、萵筍、京蔥等食親麻辣嘢鍋一定要嗌薯粉做底因為佢係最索汁,最後牛肉餅係比較特別嘅配料開頭以為佢係一大塊上,點知佢係一小塊蝦餅咁如果可以先煎香左一齊炒會更香口,但值得一讚嘅係佢唔算落得太多油,所以食到最後都唔會話好鹹好辣咁,夜晚仲有酸菜魚炸饅頭等同,下次再嚟試試佢
雲南小鍋米線
配料有韭菜芫荽蔥酸菜,菜肉碎等材料,有得自行調校辣度

食親麻辣嘢鍋一定要嗌薯粉做底
👍🏻炸醬雲南小鍋米線 (包嘢飲) $60炸醬鹹鹹地有啲似台式肉燥,份量都幾多食到一粒粒豬肉碎,唔會好多肥膏😙湯底揀左中辣中酸,偏酸唔麻,本身配料好多濃味稠身,米線粗身爽彈,麵量好多又掛湯未至於一層紅油浮係湯面,但食完都飲多左水😆味道:8/10性價比:6/10-👍🏻水煮牛肉客飯 $78回訪必食!大大份勁抵食🤪麻度同辣度都可以揀食得辣既推介嗌大辣中麻!譚仔把尺小辣左右辣得黎陣麻辣味好香,唔係死辣🤩中麻夠哂麻又唔會麻到苦,食到咀唇痺哂好過癮🤣牛肉肉質有彈性,唔會拿到腍啤啤霉哂配料仲有紅薯寬粉、萵筍、雲耳、芽菜、海鮮菇、蓮藕片同豆卜樣樣都勁入味,麻香十足🤤好足料份量又多,Lunch客飯黎講好抵食👍🏻!味道:9/10性價比:9/10-👌🏻野山椒炒肥牛 $63味道有啲似豉椒炒牛肉,青椒味重,幾有鑊氣可以揀辣度,鍾意食辣嘅可以直接大辣啦🤪肥牛入味,但大塊啲完整啲就更好味道:6/10性價比:6/10-留意返午市都要收加一服務費-📍 #麻辣風雲 @spicy_restaurant_hk銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hke
👍🏻炸醬雲南小鍋米線 (包嘢飲) $60
炸醬鹹鹹地有啲似台式肉燥,份量都幾多
食到一粒粒豬肉碎,唔會好多肥膏😙
湯底揀左中辣中酸,偏酸唔麻,本身配料好多
濃味稠身,米線粗身爽彈,麵量好多又掛湯
未至於一層紅油浮係湯面,但食完都飲多左水😆
味道:8/10
性價比:6/10

👍🏻水煮牛肉客飯 $78
回訪必食!大大份勁抵食🤪
麻度同辣度都可以揀
食得辣既推介嗌大辣中麻!譚仔把尺小辣左右
辣得黎陣麻辣味好香,唔係死辣🤩
中麻夠哂麻又唔會麻到苦,食到咀唇痺哂好過癮🤣
牛肉肉質有彈性,唔會拿到腍啤啤霉哂
配料仲有紅薯寬粉、萵筍、雲耳、芽菜、海鮮菇、蓮藕片同豆卜
樣樣都勁入味,麻香十足🤤
好足料份量又多,Lunch客飯黎講好抵食👍🏻!
味道:9/10
性價比:9/10

👌🏻野山椒炒肥牛 $63
味道有啲似豉椒炒牛肉,青椒味重,幾有鑊氣
可以揀辣度,鍾意食辣嘅可以直接大辣啦🤪
肥牛入味,但大塊啲完整啲就更好
味道:6/10
性價比:6/10

留意返午市都要收加一服務費
📍 #麻辣風雲 @spicy_restaurant_hk
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #黃店推介 #黃色小店 #荃灣黃店 #銅鑼灣黃店
2022-01-06
2022-01-12 125 浏览
酸菜魚成行成市,但如果想食酸、辣、麻、鮮兼備的酸菜魚,而又要價錢實惠,坐得舒服的,我會去銅鑼灣的麻辣風雲,一出𨋢便聞到香噴噴的花椒香味。招牌酸菜魚配白飯($88)客飯套餐一樣有酸菜魚,真係啱曬一人獨享。這家的酸菜魚可自選酸度、辣度和麻度,魚片新鮮嫩滑,份量又多,加埋滑捋捋嘅闊條薯粉、芽菜、萵荀等配菜,很豐富。雖然我全部叫小酸小辣小麻,但都幾辣和麻的,不過辣得有層次,又好送飯。雲南小鍋米線($48)這碗米線本身已有豬肉碎、酸菜、芽菜和芫荽等,就算不加配料都已好好味。尤其湯底夠香夠濃,米線索曬湯汁,很好食。麻辣夫妻肺片(套餐+38)牛肚、牛𦟌、牛舌,薄切爽口惹味,下面還有青瓜絲。洛神花茶(套餐+18)酸酸甜甜,食完辣嘢飲一啖,好舒服。而最正是飲到尾都仍然好夠味。
招牌酸菜魚配白飯($88)
招牌酸菜魚客飯
雲南小鍋米線($48)
雲南小鍋米線
麻辣夫妻肺片(套餐+38)
牛肚、牛𦟌、牛舌,薄切爽口惹味,下面還有青瓜絲。
麻辣夫妻肺片
洛神花茶(套餐+18)
洛神花茶
午餐
麻辣夫妻肺片
洛神花茶
2022-01-02 81 浏览
堂食電話落單,叫咗一個四川回鍋肉配飯同一個太極薯粉配腐皮魚腐 加熱奶茶(米線轉薯粉要同侍應講~ )電話張單嘅價錢另外要加一。太極薯粉👆🏻湯分別係麻辣同酸辣,中辣都好辣🥵但幾好食😋好大碗!佢地嘅酸辣係酸菜魚果種酸辣,唔係平時出面食酸辣粉果種~佢本身跟嘅豬肉碎好好食👍🏽我自己另外加咗魚腐同腐皮就一般,每樣有兩件。四川回鍋肉飯👆🏻唔錯,薄片入味得嚟唔會好咸~ (我試咗個薯粉先食佢,所以覺得佢唔辣🤣)熱奶茶正常,比較重奶。
堂食電話落單,
叫咗一個四川回鍋肉配飯

電話張單嘅價錢另外要加一。

太極薯粉配腐皮魚腐

太極薯粉👆🏻
湯分別係麻辣同酸辣,
中辣都好辣🥵但幾好食😋好大碗!
佢地嘅酸辣係酸菜魚果種酸辣,
唔係平時出面食酸辣粉果種~
佢本身跟嘅豬肉碎好好食👍🏽
我自己另外加咗魚腐同腐皮就一般,每樣有兩件。

四川回鍋肉跟飯
四川回鍋肉飯👆🏻

熱奶茶正常,比較重奶。

2021-12-31
太極薯粉配腐皮魚腐
四川回鍋肉跟飯
  • 四川回鍋肉
  • 太極薯粉
《 銅鑼灣特色川菜😍😚必食酸菜魚🐟》呢一間黃店嘅川菜係荃灣同銅鑼灣都有分店😘主打酸菜魚😚 Menu仲有好多四川菜揀!落單好方便只要掃QR code就可以1️⃣ 🐟❤️ 招牌酸菜魚 $268 (9/10)上枱幾大盤😎亦都好足料 魚肉份量多💚💚可以自選麻辣度同酸度 好貼心🥰麻香味重 魚肉啖啖肉之餘都幾鮮😚裏面仲有口感煙韌既薯粉 豆卜 花椒 大量酸菜 芫荽💚2️⃣ 🥠🥛炸饅頭 $58(8/10)即叫即做😆呢個必點菜式一上枱已經好有gimmick😝用隻船裝住仲有煙霧效果😍炸饅頭外皮香脆內裡鬆軟 加埋煉奶一齊食啱啱好 不過略嫌價錢有啲貴3️⃣ 😽😎 黑糖脆炸糍粑 $58(8/10)總共有六件😽💙細細件但係每一件都掛滿咗黑糖汁 炸到外脆內軟😛好煙韌 面頭仲有黃豆粉 一定要趁熱食4️⃣ 🐓🥰 涼拌雞絲粉皮 $68 (9/10)呢一度雞絲粉皮嘅麻醬簡直世一💓💓好香花生味 但係又唔會好膩 隔離仲有好多青瓜絲💚粉皮煙煙韌韌好有咬口5️⃣ 🟡🦐 黃金蝦 $188 (5/10)呢個有啲失望🥺🥺以為係剝好咗個殼 但係冇 雖然鹹蛋黃炒得好香 但係就唔係好入味🥲6️⃣ 🍛🧆 臘肉菜粒炒飯 $88 (10/10)新鮮熱辣即叫即炒😚有鑊氣得黎
《 銅鑼灣特色川菜😍😚必食酸菜魚🐟》

1️⃣ 🐟❤️ 招牌酸菜魚 $268 (9/10)

2️⃣ 🥠🥛炸饅頭 $58(8/10)

3️⃣ 😽😎 黑糖脆炸糍粑 $58(8/10)

4️⃣ 🐓🥰 涼拌雞絲粉皮 $68 (9/10)

5️⃣ 🟡🦐 黃金蝦 $188 (5/10)

6️⃣ 🍛🧆 臘肉菜粒炒飯 $88 (10/10)

新鮮熱辣即叫即炒😚有鑊氣得黎又好香口 雖然係油咗啲 但係好好味😍💓加埋臘肉增添左飯嘅鹹香味同口感

—————————————————————————
📍 麻辣風雲
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
2021-12-30 43 浏览
天氣凍就會想食啲又熱又辣既野暖暖胃,今次試左喺銅鑼灣既麻辣風雲,平時都好少食辣野既我,今次就揀左酸菜魚,一上枱都真係幾大盤,而且魚片份量多,同埋魚片唔會話好碎又無話有碎骨咁,啖啖肉同埋幾滑!加上配料萵筍、豆卜都唔少,吸晒啲汁,薯粉好掛汁都好正!炸饅頭都係必叫,我見枱枱都叫咁,又真係炸到外脆內軟,用黎解解油同漏都唔錯!另外我地叫左干鍋,好多配料可以揀,重點係可以揀唔辣,而我揀左重蒜,跟飯食都幾惹味!

• 酸菜魚
2021-12-29 45 浏览
嚟到銅鑼灣,朋友見我之前有食酸菜魚,佢又想食,又想試吓其他未試過嘅餐廳,呢個時候,佢一定係指意晒foodie嘅,無問題,咁我話事,就試吓呢間 - 麻辣風雲麻辣拼盆 $178呢碟拼盆有 麻辣海蜇,雞腎,粉皮,手拍青瓜,夫妻肺片,成碟都相當足料,辣度唔算太辣,特別要講講雞腎,唔會太𣺉又唔乾身,size都算大件炸饅頭 $58基本每一枱會叫架啦,成隻船咁上,絕對係打卡必須品。一碟6個炸饅頭,外皮少少脆,食落都好鬆軟,亦都唔油膩花雕醉雞 $98呢碟花雕醉雞相比之下就遜色咗d啦,花雕味係香,但係雞肉就一般啦,肉質*孩孩*地,脂肪嘅比例都多,唔知係咪得呢碟先係咁啦酸菜魚 $268酸菜魚可以揀 酸度 / 辣度,幾貼心嘅,今次揀左 中酸 / 少辣,個湯底好好飲,撈飯食真係一流,魚肉多亦都好嫩,另外其他配料,芽菜,豆卜… 都好足料,誠意推薦

麻辣拼盆 $178

炸饅頭 $58