2022-08-27 67 浏览
一班都鍾意食辣嘢嘅朋友約埋一齊梗係發掘好食嘅餐廳呢間選擇都幾多麻辣蓮藕片咸咗少少 同偏酸涼拌窩筍好好味除咗辣野都有其他選擇嘅我地叫咗炸饅頭 好脆好受歡迎炒冬粉都好好味 個個讚不絕口朋友大部分鍾意食酸菜魚所以叫咗 佢地仲加咗酸味道OK嘅 不過我嫌太酸魚量好多 配料都全部好好味我就叫咗個自選毛血旺窩底另外揀五種材料個味好似水煮魚咁 係我鍾意嘅辣味我地仲叫咗麻辣雞煲半隻呢個就麻麻地 下次可以試第二樣火爆炒魷魚🦑非常多魷魚加上其他配料炒得好香 好正麻辣雞翼尖好似平時車仔麵嘅雞翼尖咁如果有其他野想食 呢個可以skip最後就係個甜品 我已經唔記得個名但係好好味 甜甜地 脆脆地咁呢間餐廳好多人等 所以都有90分鐘用餐限制食食下會見到好多人等 由於係上樓既所以等位嘅地方唔多如果坐得近𨋢 會見到好多人企喺你附近等都有啲壓力架
一班都鍾意食辣嘢嘅朋友約埋一齊
毛血旺
火爆魷魚
炒冬粉
2022-08-27 61 浏览
之前食過兩次銅鑼灣嗰間都幾好 今日試吓旺角呢間 但真係唔掂 等位程序好亂 唔怕等得耐我walk in 入去預咗要等 等咗兩個鐘照等 但同其他客傾開先知有book位嗰啲係預訂時間都入唔到去 Book 8:30 8:40都入唔到 一問先知原來連8點嘅都未入到去🙂啲嘢食嚟到凍冰冰又冇味得個樣 個炒蜆啲醬好味但裏面舊蜆肉一啲味都冇完全係兩個世界 懷疑根本係烚熟啲蜆然後再撈醬落去就算 娃娃菜淡茂茂 酸菜魚都係普普通通 最好食係個炸饅頭🙂啲員工都好慘 唔夠人做到死死下 搞到收咁貴服務費都唔知服務左啲乜 要杯水都嗌咗四次 想搵個員工都搵唔到 啲嘢食又係咁出錯 或者同隔籬枱撈亂晒 香港好多食川菜嘅選擇真係唔使食佢 好失望要食都係食返銅鑼灣嗰間 起碼以前食過兩次都冇問題
之前食過兩次銅鑼灣嗰間都幾好 今日試吓旺角呢間 但真係唔掂

香港好多食川菜嘅選擇真係唔使食佢 好失望
要食都係食返銅鑼灣嗰間 起碼以前食過兩次都冇問題

2022-08-27 81 浏览
完全中伏!!酸菜魚298,睇上去好大盆,其實入面好少餸!而且唔好食!同埋加左30蚊薯粉,第一次食到咁難食既薯粉!煮的太過,好軟,一d都唔彈牙!同埋餐前比左兩個小菜,居然要收費既?你要收費要講聲呀嘛!咁樣好似強逼人要!咁難食一碟仲要收9蚊?真系唔知d好評點樣來的?!衰過街邊果d細鋪頭!收咁貴好心你煮的好味d啦!
真系唔知d好評點樣來的?!

衰過街邊果d細鋪頭!收咁貴好心你煮的好味d啦!
2022-08-26
2022-08-26 48 浏览
講起酸菜魚 一定會諗到麻辣風雲及諸葛亮撐船@spicy_restaurant_hk 繼荃灣 銅鑼灣分店後終於登陸旺角✨無論九龍 香港 新界都食到旺角旗艦店更古色古香 連閒日晚市都超級爆場·酸菜魚🍲三間分店都有食過 真係保持到一樣水準 高質鱸魚原條起骨🐟魚片份量相當多 而且嫩滑冇骨 自家醃製的酸菜不會過酸或過鹹 令味道更昇華還有大量芽菜 萵筍 豆卜 金菇 適合3-4人分享加上煙韌掛湯的薯粉 愈食愈開胃 配合港人口味·炸饅頭🚢麻辣風雲signature 基本上每枱客人都會食古有諸葛亮草船借箭🥔今有炸饅頭船噴煙上菜饅頭即叫即製 每件炸至金黃色 外脆內軟的口感即使放久了 仍然保持脆口 蘸上邪惡的煉奶同食·干鍋自選🥘$68鍋底已包蓮藕片 椰菜花 萵筍 京蔥 好足料共四種口味:葱爆 重蒜 香辣 麻辣(自選辣度)足足有成60款配菜 最少揀5款 選擇困難症發作🌶 五花腩片|牛展|鴨血|肥腸|腐皮全部都好入味 特別推介肥腸 辣度會比酸菜魚高
終於登陸旺角✨無論九龍 香港 新界都食到
饅頭即叫即製 每件炸至金黃色 外脆內軟的口感
即使放久了 仍然保持脆口 蘸上邪惡的煉奶同食
干鍋自選🥘
$68鍋底已包蓮藕片 椰菜花 萵筍 京蔥 好足料
共四種口味:葱爆 重蒜 香辣 麻辣(自選辣度)
足足有成60款配菜 最少揀5款 選擇困難症發作
🌶 五花腩片|牛展|鴨血|肥腸|腐皮
全部都好入味 特別推介肥腸 辣度會比酸菜魚高
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
  • 自選干鍋
四川菜係我間中都會想食既菜式,最引人入勝的一定係佢個種麻辣,特別係宜家夏天☀️令人食慾大增,刺激口水分泌!依間係由樂隊主音恆仔有份開既新派四川餐廳,而且係良心店💕 點可以唔支持一下泡椒鳳爪是我地叫既餐前小食,鳳爪浸泡左泡椒,酸酸辣辣,勁開胃🤤炸饅頭係必嗌既!做左功課既我知道依個炸饅頭拎黎打卡勁正,炸饅頭超有氣勢由諸葛亮領軍的「麻辣風雲號」霸氣登場。即叫即炸嘅炸饅頭,外層炸到金黃香脆,包嘅質地非常軟熟,點埋甜滋滋既煉奶,完美既配搭喔🤭天氣熱最啱叫返個涼拌雞絲粉皮,夠凍超多麻醬,食完透心涼

天氣熱最啱叫返個涼拌雞絲粉皮,夠凍超多麻醬,食完透心涼
2022-08-25 26 浏览
作為半個四川人,因疫情持續回不了四川,但我總常回味當地的菜餚,朋友介紹了我來這間餐廳,他說這間是明星有合夥的。四川菜作為中國八大菜系之一,除咗為人熟悉的麻辣,其實還有另外「七味」,發展而成,味道並不會是單一的。我們點了三款菜,首先我忍不住點了一份小吃,兒時最愛的黑糖炸糍粑,一份有六件,炸得很脆,入口煙韌,沾了黃豆粉和黑糖汁,回憶中的味道出現了。朋友說這邊的乾煸肥腸也挺受歡迎,吃下去香辣帶勁,肥腸外焦內嫩,一旁配菜也很入味,一口接一口吃上癮,轉眼把整碟吃光了。我們還點了一份椒鹽雞軟骨,是經典的下酒菜,一份都很多,粒粒都很香脆,椒鹽味促使油膩感大減。

2022-08-25 37 浏览
同死黨自疫情後就好少見面,難得就到個大家都得閒見面既時候就見見面,來個小聚!死黨很貼心地預早訂定位,一到可以入座之餘仲想好要叫咩野食👍🏻佢先叫一碟酸辣土豆絲,好少見咁大碟既土豆絲,味道又香又麻又辣又酸!粗幼度控制得啱啱好,入口具爽口感,酸脆好味,好易就食到見碟底。叫了一個毛血旺,毛血旺係川菜好特色既名菜,有多種配料,好似一個人既火鍋,平日好少有機會食到,所以朋友一早就諗好要食。係度食既毛血旺都幾多料,有鴨血、墨丸、獅子狗、牛柏葉、鮮枝竹、豬肚同午餐肉。鴨血係主料,食落夠哂麻辣,口感好嫩同鮮。一路食一路覺得好開胃,麻辣鮮香😋 ,層次絕唔單一。

2022-08-25 33 浏览
難得辣得幾過癮嘅川菜地方幾大 坐得舒服 價錢又合宜不過唔知係咪中午人手唔夠 除咗上菜有啲慢 仲錯得有啲離譜嗌咗個過午餐過橋酸辣粉 等勁耐上菜得個酸辣粉😂同staff講完諗住一陣就有 點知係重新等過🤣🤣🤣然後發現…啲配料都幾求其 冇諗過呢個價錢會有金色炸魚蛋🤦🏻‍♀️不過除咗人手唔夠 川菜食物味道真係好ok 無論係午餐嘅水煮牛定單點嘅酸菜魚都夠麻夠辣 份量好足 魚肉又滑 價錢合宜不過人手方面真係要處理下 員工工作個樣都人寬容啲
難得辣得幾過癮嘅川菜
地方幾大 坐得舒服 價錢又合宜
不過唔知係咪中午人手唔夠 除咗上菜有啲慢 仲錯得有啲離譜
不過人手方面真係要處理下 員工工作個樣都人寬容啲
呢間小店環境係古代宮廷風格🤟🏻,超氣派,環境闊落,好岩多人gathering👯‍♀️👯‍♀️✨😎,酸菜魚同埋炸饅頭都係佢哋嘅主打菜式:-1️⃣「炸饅頭🤍($58)」熱辣辣, 外脆內軟,一定要點煉奶🤪,佢另外仲有兩款醬:蔥醬同麻醬~Deep-fried Chinese bun (mantou) 👍🏻-2️⃣「酸菜魚🐟($268)」(🌶)魚片啖啖肉!酸酸地、麻麻地,惹味開胃,送白飯一流,佢仲有d粗薯粉都吸晒個汁~Sour and spicy fish fillet👍🏻-3️⃣「花雕醉雞🐔($98)」 冰冰涼涼,雞皮好爽口,充滿花雕酒嘅香氣,正~Wine drunken chicken 👍🏻-4️⃣「黑糖脆炸糍粑🤎($58)」呢個好特別!熱辣辣,煙煙韌韌,但係有少少黑糖嘅香甜~Glutinous rice cake with brown sugar👍🏻-5️⃣「菊花蜜🌼($48)」根本就係雪凍咗嘅菊花茶,完。~ chrysanthemum tea
1️⃣「炸饅頭🤍($58)」
2️⃣「酸菜魚🐟($268)」(🌶)
3️⃣「花雕醉雞🐔($98)」
4️⃣「黑糖脆炸糍粑🤎($58)」
5️⃣「菊花蜜🌼($48)」
炸饅頭
麻辣風雲係旺角開咗旗艦店,座位闊落,啱曬一大班人一齊食🥰 食物擺盤有心思,非常突圍而出。嘢食方面都好有水準,大家想食辣嘢嘅時候不妨試吓!🌶前菜小食 $9連前菜都係麻辣㗎!食第一啖中華沙律個陣辣到嚇襯我。😂炸饅頭 $58炸饅頭配上香甜煉奶,真係無得輸🤭 最特別同吸睛係將饅頭放係架船上面,超得意!suppose 下面會有乾冰嘅煙噴出黎,好啱打卡,可惜我哋個份冇乜煙🙈 酸菜魚 $298大大份好足料嘅酸菜魚,魚好新鮮同彈牙!仲有非常爽口嘅萵筍、好索汁嘅豆卜同好開胃嘅酸菜。當然唔少得薯粉,依度嘅薯粉偏闊同腍。上湯浸娃娃菜 $88食咁多辣嘢要食返啲清淡嘢中和翻。娃娃菜有奶油味,清得黎唔會淡而無味。🤣 不過份量有啲少🙈黑糖脆炸糍粑 $58大愛呢個!!外脆內軟,口感非常煙靭。食落唔會太甜,澆上黃豆粉,味道好夾。😍😍😍菊花蜜 $48用個埕裝住十分可愛XD 菊花蜜好清甜同埋夠曬涷,最啱用黎救火😂🔥

前菜小食 $9
連前菜都係麻辣㗎!食第一啖中華沙律個陣辣到嚇襯我。😂

炸饅頭 $58

酸菜魚 $298

上湯浸娃娃菜 $88

黑糖脆炸糍粑 $58

菊花蜜 $48
  • 炸饅頭
  • 黑糖脆炸糍粑
2022-08-24 188 浏览
之前喺銅鑼灣食過一次,見到旺角開咗分店一於再食。令我再食嘅其中一個原因係,因為炸饅頭而返轉頭嘅🤣佢地嘅炸饅頭真係可以炸到外脆內軟架,可能係招牌嘅關係,真係無可挑剔,仲要冇油膩感😋酸菜魚酸度同辣度都可以自己揀,幾好喎,可以自己揀鍾意嘅酸辣度,份量都好多,魚肉夠嫩滑,仲有好多配料。乾煸肥腸超多乾辣椒🌶好入味,而且份量好多,夾極都有🤭菊花蜜呢個造型100分,真係好似古代嘅酒壺咁,甜度啱啱好,用嚟解辣一流。黑糖脆炸糍粑每次食川菜必點嘅,非常煙靭,好食😋19:00去到嘅時候冇咩人,但到我八點幾走嘅時候,坐滿晒人囉🫢仲見到有人喺門口等位,真係唔講得笑,星期一平日夜晚都咁多人👍🏻想講佢哋而家🈶️個全新會員系統,10🈷️31日前入會即獲-會員入會費全免-入會即送總值$200優惠券-額外贈送2000會員積分另外🙌🏻-用餐可以賺取會員積分-會員積分可當現金回贈-會員訂購季節食品可享額外積分-生日月份及特定時段可獲雙倍積分
之前喺銅鑼灣食過一次,見到旺角開咗分店一於再食。

乾煸肥腸
超多乾辣椒🌶好入味,而且份量好多,夾極都有🤭

黑糖脆炸糍粑
每次食川菜必點嘅,非常煙靭,好食😋

想講佢哋而家🈶️個全新會員系統,10🈷️31日前入會即獲

-會員訂購季節食品可享額外積分
-生日月份及特定時段可獲雙倍積分

2022-08-22
2022-08-24 19 浏览
店舖環境寬敞,多卡位,坐得幾舒服。我哋叫咗酸菜魚、干鍋,份量一般,價錢亦好一般。感覺佢冇平時食開嘅酸菜魚咁酸,配菜,例如芽菜雲耳亦都唔算多。叫咗中辣都仲係唔係好辣。。。干鍋份量就真係有啲少,但係炒得幾香口,如果大碟啲我會開心啲。。。
店舖環境寬敞,多卡位,坐得幾舒服。

2022-08-24 16 浏览
朋友們都話我係重度辣控,無辣不歡既最佳代表!成日係instagram見到好多人食麻辣風雲,川菜界都相當出名,既然有時間就去試一試,睇下岩唔岩我嘅口味先。麻辣風雲係多區都有分店,各間分店嘅地理位置都算方便,我前日約朋友一齊係港鐵站出發,行左幾分鐘就到。裝修重中國古代風,提早訂座就唔洗點等就入座,不過都見到唔少人係外面排緊隊,果然充滿人氣。聽聞水煮魚係必食必點既菜式,份量大並且價錢合理,連加一三百蚊有找,作為重辣者,我點了中辣中麻,果然辣得幾爽,水煮湯湯底辣得好惹味,辣油滿滿,有好多辣椒。湯內有魚片之外,仲有豆卜做配料,全部都索哂水煮湯既麻辣味,我地一路食一路出汗。魚片無骨已經完勝,撈埋飯食認真唔錯。

2022-08-23 43 浏览
星期四都好多人出街食飯,所以一早book左18:30.去到完全唔洗等,立即坐低.門口果位姐姐隔住個口罩都feel到佢係開心歡迎我地><我地兩個人total叫左4樣野食1款飲品.1)酸菜魚🐟 $268如圖所示超大碗好足料!辣度可以自選,我地怕好辣,最後揀左小辣,但係黎到又唔係想像中甘辣,唔食辣都食到小辣架.小心唔嫻咬到啲辣椒就可以了><魚既份量都好多,而且好滑,配料都好入味.有寬粉芽菜等等.至於湯底都夠濃.兩個人絕對食得飽!2)騰雲駕霧既炸饅頭🍞  $58上菜既時候好架勢架!個服務員一路行啲煙一路飄出黎.擺到上黎都仲有1-2分鐘可以打下卡~煙霧迷漫好靚架><夠曬熱呀.大家食既時候就要小心啲啦.3)涼拌雞絲粉皮🐔 $68佢既麻醬好特別,唔係出面其他餐廳甘好多油好多汁,而係好似平時夾麵包果啲花生醬甘好濃,食既時候會章住個口,口感唔錯,配料同醬既份量都好足,好香.4)黑糖脆炸糍耙 🍡  $58十分推介呢個甜品!!!超好食~怇啲黑糖糖水份量岩岩好可以食曬甘多舊.上菜時候熱辣辣,一定要即刻食!5)菊花蜜🥤 $48個造型同觀感我都比100分架>
我地兩個人total叫左4樣野食1款飲品.

1)酸菜魚🐟 $268

2)騰雲駕霧既炸饅頭🍞  $58
夠曬熱呀.大家食既時候就要小心啲啦.

3)涼拌雞絲粉皮🐔 $68

4)黑糖脆炸糍耙 🍡  $58

5)菊花蜜🥤 $48
個造型同觀感我都比100分架><呢個酒埕令到成件事昇華左.個feel即刻好似反左古代甘.甜度岩岩好.飲到好底倒出黎會見到有菊花架.真材實料.同埋都幾大埕.可以兩個人share.

整體黎講都幾好食~有機會再去既話會食水煮魚.試下個辣度可以去到邊呀~鐘意食辣野同酸菜魚既你就唔好錯過呢間餐廳啦!!!
✿酸菜魚✿
✿菊花蜜✿
✿黑糖脆炸糍耙✿
  • 酸菜魚
2022-08-23 16 浏览
自早排腸胃炎後 好耐好耐都冇食過辣野 休養咗大半個月之後 終於氹到妹妹同我食辣妹妹話要適可而止 所以我地唔算嗌得多品項椒鹽魷魚鬚 口感炸得好香脆 唔算過油 椒鹽辣味唔算重 魷魚🦑鬚配上爆香左既蒜蓉同辣椒粒食 好惹味 好有罪惡感咁同妹妹share一碟妹妹最鐘意食泡椒鳳爪 食落辣度中上 幾好食 隻辣係食到會上癮 想一下接一下咁食落去 但又唔會太口渴 鳳爪幾爽口 配飯配酒都一流🍻酸菜魚係我近排最愛既主食 哩度魚既份量都幾足 勁大兜 最正係所有魚片都無骨 (有骨真係幾麻煩同難搞) 魚片幾滑嫩 入面有大量酸菜 加上佢既配料包括芽菜 豆卜同金菇 全部都好索味👍🏻
妹妹話要適可而止 所以我地唔算嗌得多品項