2023-07-25
《滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄。是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅!》當諸葛亮企喺帆船頭,船身承載著六個炸饅頭,而船身有白煙冒出,就呢一個出場氣勢,腦海就出現了這首大家很熟悉的詩!不過今次並不是三國起風雲,而是麻辣川菜再起風雲!其實講緊嘅就是這間餐廳這間經常在社交平台出現的餐廳,今日終於有機會去會一會,等我睇下係唔係真的再起風雲先!餐廳環境:富有中國色彩,門口有個涼亭大枱,如果人多不妨考慮訂大枱,應該感覺好正!卡位都算寬闊!食物質素:#炸饅頭 接近每枱都有一碟!大家看到諸葛亮出場的氣勢!第一時間都是手機食先!饅頭外皮炸到酥脆金黃色,入面依然鬆軟。外脆內軟!熱辣辣食的時候,就是無得彈#酸菜魚 份量方面算大,如果唔係好似我咁大食,相信四個人食都應該足夠。口感方面,大家可以選擇“酸”“辣”“大酸小酸”大辣小辣”個人認為“小酸”就可以!因為酸菜比其他的酸菜較濃!魚肉新鮮好嫩滑!配料方面有芽菜、酸菜、金菇同埋豆腐卜等!另外可自加薯粉!#蒜泥白肉想起蒜泥白肉,白肉相對無咁肥,很適合一些不太喜歡食肥肉的朋友#酸莱炒肥腸真心講,這度菜是香港不容易找到,如果大家知道那裡有得食,可以話我知!肥腸本身味
食物質素:
#炸饅頭
#酸菜魚
#蒜泥白肉
#酸莱炒肥腸
真心講,這度菜是香港不容易找到,如果大家知道那裡有得食,可以話我知!肥腸本身味道不太討好,但經加工後有種特殊香味,特別是配上酸菜,炒很是好吃,肥腸柔韌軟滑,酸菜的酸香開胃,讓這道酸辣肥腸香而不膩,酸辣誘人,可以叫多兩碗白飯
飲品:
#菊花蜜 / #冰凉椰子冰
造形100分,以酒壼呈上,真的以為自己走進古代,加上菊花蜜可以解辣,打卡解辣一流!另外冰涼椰子冰也是解辣不錯的飲品(順帶一提,洛神花茶都是以酒壼呈上)
甜品:
#黑糖脆炸糍粑
脆炸糍粑可以說是每次食川菜必吃的甜品,炸脆的糯米糍粑,配上微甜黑糖醬同黃豆粉 , 熱辣辣香脆軟糯,相當滋味!絕對是酸辣後另一種口感
餐廳絕對推薦,不過就要留意,Walk-in 人比較多,輪候時間比較長!如果真的有興趣,大家可以先訂位