2016-07-14 529 浏览
先說一說店名由來, 店名叫麻市, 百思不得其解. 菜式好像不是麻辣為主. 食物又不是"麻麻地". 席間一位朋友說, 這裡屬"油麻地市集", 故店名取名叫"麻市". 哈~ 又說得通, 那順理成章地, 店名的意思是"油麻地市集的好滋味"了. (以上純粹估計)今晚仍是連續不斷的生日晚飯, 幾位好友知我愛酒, 又不願朋友花錢為我慶祝. 找來一家位於油麻地/佐敦中間的食館. 最重要是免開瓶費. 由於第一次來新的飯店, 以5人帶5支酒的份量, 可能嚇怕老闆, 所以我只帶1支白蘭地配小炒之用.飯局位於佐敦及油麻地交界, 由兩邊的地鐵站步行過來均需5-10分鐘腳程. 飯店的內部光猛, 雖不美觀但尚算整潔. 4人座位及中間有數張大圓枱. 估計平常日間做不少中午客飯的生意. 由於日後有機會再來與朋友開酒局, 先行將所有餐牌的資料拍照一張, 以便日後再來. 菜單看到, 除時價海鮮外, 可自攜材料來加工, 這個方式正合我意. 其他的菜式仍是以廣東小炒為主. 今天帶的白蘭地是Tesseron N90 Cognac, 輕柔, 回味長, 水果系的香氣豐富, 並不粗爌的一支白蘭也. 朋友遲到未來, 先行點個四小碟充

四小碟: 陳醋木耳, 雞絲, 炸豆腐, 青瓜鴨舌
朋友遲到未來, 先行點個四小碟充飢一下, 內容的4款都是我愛吃的.
雲耳爽口, 陳醋的酸味增加食欲.
豆腐外脆內軟. 少許椒鹽添加咸香.
雞絲頗為清淡, 配著青瓜蘿蔔絲頗開胃.
最愛鴨舌, 但份量太少, 只夠一人一隻.
燒汁焗牛肋條
另一個招牌菜, 牛肋條肉質軟腍, 汁料提升肉味. 份量上每人可分2,3塊. 配白蘭地不錯.
冰梅鮮肉排
看其他食評, 這道是其中一個招牌菜, 味道上有酸梅的酸甜味, 酸度調較得恰到好處. 配鮮肉排比配排骨更啖啖肉. 不錯.
金牌金子塔
朋友知我愛吃肥肉, 而且說很配合白蘭地味道, 便點一份來吃. 肉炆得軟腍而且做工精美. 飯店提供刀义切來吃, 頗細心. 配白蘭地吃時油膩感儘消, 肉味更突出.
個人認為炆的時候能再添加一點香料. 令味道更豐富一點.
小炒皇
全晚最配合白蘭地的一味小炒, 材料有韮菜花, 魷魚, 腰果, 椒絲, 菜甫, 蝦乾. 個人來說相當喜歡韮菜花的香濃及爽脆感覺. 這道是一般小菜館都有的菜式. 很喜歡這碟小菜裡的蝦乾, 比其他的小菜館要出色. 菜甫也用得恰當, 以我討厭菜甫也覺得好吃. 這道小菜太好下飯送酒, 席間朋友再點一瓶"藍妹"吃得津津有味.
豉椒炒蟶子皇
蟶子新鮮, 炒出來火候剛好, 肉鮮彈牙. 一般若海鮮不新鮮會調較得較濃味, 這次的蟶子則不會過濃味.
虎皮尖椒炒咸肉
略帶辣味的虎皮尖椒, 輕微的辣度吃得過癮, 配啤酒非常好.
脆皮炸乳鴿
乳鴿不算嫩, 但炸工火候控制可以, 加上不昂貴的價格($68/隻), 合格.
咖喱海鮮煲
全晚最平凡的菜式, 煲的內容豐富, 蝦子, 帶子, 魷魚, 魚件, 青紅椒, 洋蔥等等. 份量大切合菜館的形式. 惟咖喱的香辛料感不足, 但估計點這道菜的人客不多, 畢竟佐敦圍繞著不少各國咖喱專賣店.
我們是全晚最後結帳的客人, 快走時, 聞到後面有濃郁的芝士香. 原來是焗芝士龍蝦伊麵. 一望之下, 原來是飯店的員工伙食. 老闆看到我滿有興趣的, 便叫我可以拍照分享給朋友看下. 由於未見過龍蝦做員工伙食, 好奇心起便一問究竟. 原來老闆將鮮度略有不足的海鮮, 會儘量處理. 做成員工伙食可算是一個雙贏方案. 難怪食店的員工服務不錯.

龍蝦估計有3,4斤. 老闆說堂食若點這份量大約$700-800, 價格上算合理, 若日後再朋友來訪可試點一下.

後來回心一想, 老闆的意思應是叫我嚐一塊龍蝦, 自己酒意上湧腦筋不靈活, 沒能會意走寶了.
题外话/补充资料: 這家小店是免開瓶費的, 看到櫃上有不少白蘭地及威士忌的存酒. 估計也有不少愛酒客喜愛來訪. 店家對顧客自帶酒並不抗拒, 這點非常好.
2016-07-05
金牌金子塔
小炒皇
虎皮尖椒炒咸肉
脆皮炸乳鴿
年輕人諗去邊食飯,好多時自動會諗起打邊爐,放題,韓燒之類。有時食得多都覺得悶,所以今次約朋友食下d港式風味 朋友比我更早到,想通知我既時候,電話就無電。店鋪既人好好,雖然未開門,就已經邀請我朋友入座等候,而老闆更加借出私人叉電器俾我朋友!而家既餐廳幾好味,幾高級都好,就更係好似少左一啲野,可能就係呢一份「人情味」。冰鎮鮑魚 (時價)前菜決定點呢份冰鎮鮑魚,為炎熱既夏天添一點冰涼,亦為今餐開一個完美既頭 跟住一盤冰上台既鮑魚,旁邊配上豉油同wasabi,有點中日融合既感覺。鮑魚新鮮爽口,好有口感!冰涼既鮑魚,沾上辛甜既豉油同wasabi,令味道都好有新鮮感 南乳炸脆雞 ($88)很少見既一道菜,抱住「試新野」既心態,點左呢道歷史比我仲悠久既南乳炸脆雞 炸得好香脆,外邊灑上炸蒜粒,香氣四散,令人垂涎三尺。而南乳味十分香濃,令雞肉更加惹味!九皇爺鬚炒麵 ($68)九皇爺鬚炒麵,個名好特別,所以就點黎試一試!原來佢就係魷魚鬚炒麵。炒得好香,麵上灑左少少芝麻,令香味層次更豐富。食落個味道有點似豉油皇炒麵,不過無後者咁咸,味道掌握得恰到好處,值得一食!黃金鮮魷 ($88)呢個黃金鮮魷係我
年輕人諗去邊食飯,
好多時自動會諗起打邊爐,放題,韓燒之類。
有時食得多都覺得悶,
所以今次約朋友食下d港式風味
朋友比我更早到,
想通知我既時候,電話就無電。

店鋪既人好好,
雖然未開門,就已經邀請我朋友入座等候,
而老闆更加借出私人叉電器俾我朋友!

而家既餐廳幾好味,幾高級都好,
就更係好似少左一啲野,
可能就係呢一份「人情味」

冰鎮鮑魚 (時價)
冰鎮鮑魚
前菜決定點呢份冰鎮鮑魚,
為炎熱既夏天添一點冰涼,
亦為今餐開一個完美既頭

跟住一盤冰上台既鮑魚
旁邊配上豉油同wasabi
有點中日融合既感覺。

鮑魚新鮮爽口,好有口感!
冰涼既鮑魚,
沾上辛甜既豉油同wasabi,
令味道都好有新鮮感

南乳炸脆雞 ($88)
南乳炸脆雞
很少見既一道菜,
抱住「試新野」既心態,
點左呢道歷史比我仲悠久既南乳炸脆雞

炸得好香脆,
外邊灑上炸蒜粒
香氣四散,令人垂涎三尺。
南乳味十分香濃,
令雞肉更加惹味!

九皇爺鬚炒麵 ($68)
九皇爺鬚炒麵
九皇爺鬚炒麵,
個名好特別,所以就點黎試一試!

原來佢就係魷魚鬚炒麵。
炒得好香,
麵上灑左少少芝麻
令香味層次更豐富。

食落個味道有點似豉油皇炒麵,
不過無後者咁咸,
味道掌握得恰到好處,
值得一食!

黃金鮮魷 ($88)
黃金鮮魷
呢個黃金鮮魷係我今晚最喜歡既一道菜

金黃色、香脆既外皮,
爽口鮮甜既魷魚肉,
口感層次豐富;

咸蛋黃作為主要調味,
所以當黃金鮮魷放入口時,
豐富既天然油香令人覺得邪惡又滿足

色、香、味皆全既一道菜!

芒果布丁
最後,餐廳仲問我地需唔需要食埋甜品
雖然我地已經好滿足,
但常言道:甜品會落第二個胃,
加上我地知道甜品係傳統既芒果布丁,
就馬上答曰:要呀唔該!

份量適宜既芒果布丁,
唔會少到令人覺得唔夠,
齊唔會多到令人太飽。

橙黃色既芒果布丁
香甜亦充滿芒果味,
簡單的加上花奶
不浮誇,但已經足以令人滿足

今次只有我同朋友二人黎食,
所以食既野唔多。
下次多朋友既聚會,
亦會考慮番黎呢度,
嗌多d,食得過癮d!
2016-06-23
南乳炸脆雞
九皇爺鬚炒麵
黃金鮮魷
2016-07-10 235 浏览
估唔到係啲橫街窄巷都會搵到間 咁出色嘅小炒食店, 想食好野真係要穿街過巷呀, 今晚同幾個朋友主力想 食下海鮮 ,傾下偈冰鎮鮑魚大大舊 一件 , 好新鮮 彈牙 ,超好嚼勁。還是頭一次咁樣用叉食,感覺幾特別 黃金蝦炸得好香脆, 不會過火,炸完蝦肉還可以保持鮮嫩口感, 香口惹味蟶子蒸嘅時間拿捏得剛好 ,蒜蓉蒸聖子亦是我的至愛 ,夠新鮮大隻。新鮮 游水魚一條, 忘記咗什麼名字添😆 只記得老細老闆說 呢條魚好少有,其實我還是頭一次吃 肉質好鮮嫩肉滑呀👍食左咁多海鮮 當然要點返個菜啦, 梅菜炒菜心, 我幾欣賞呢度菜,不過就唔係周圍有得食到, 菜心夠曬青嫩,梅菜甜甜地, 呢個搭配 食落口 更是甜美。
2016-07-03 180 浏览
一大伙人最岩食中餐, 每樣野都食下, 今次就去左佐敦食, 呢間食店有2樣餸我覺得勁好食, 第一係 炸蠔, 蠔炸得外脆內軟, 一啲都吾油, 好大隻, 外面有蟹籽, 好有特色, 蟹籽既香配埋炸蠔簡直一流第2樣係冰鎮鮑魚, 西式經常有, 中式第一次見, 好大隻, 咬口好Q彈, 好入味, 散發出鮑魚淡淡既清香, 吾使點醬都咁好食
一大伙人最岩食中餐, 每樣野都食下, 今次就去左佐敦食,

2016-07-03 331 浏览
這星期國內客人來港交流,下榻佐敦某酒店,適逢其會,我盡東主之誼帶他遊覽一下香港,他說想一逛聞名已久的廟街,逛完後吃晚飯,他說想一試香港海鮮,我隨即用開飯apps搜尋一下,見這間麻市滋味館評語甚佳,我們就由廟街行過去。大概行了七八分鐘就到達,進入店鋪後見到左手邊有魚缸盛載各種各類海鮮供客人即場選擇店員安排四人檯給我們,之後遞上餐牌,選擇非常多,店員推介了幾樣招牌菜給我們首先送到是冰鎮鮑魚,鮑魚size算大,表面洗擦得非常乾淨,肉質腍身但仍保留彈牙感覺,點上wasabi豉油更能帶出鮮味。之後是蒜蓉粉絲蒸蟶子,本身是想點豉椒,但店員說今天蟶子很大隻,這樣烹煮更美味,果然沒騙我們,蟶子肉很大很厚,表面鋪了滿滿的蒜蓉和粉絲蟶子火候控制得非常好,剛熟而不韌,保留了鮮味,客人都吃到豎起手指公黃金蝦緊隨送上,蝦炒得很乾身,沒太大油膩感覺,咸旦黃味慘進蝦殼表面,蝦肉仍保持到鮮味另外點了一隻燒乳鴿,皮脆肉嫰,估不到海鮮館也能弄得這麼有水準最後一道是冰梅肉排,是店員極力推介,肉排煮得超腍,老人家也吃到,醬汁酸酸甜甜,炎炎夏日吃就最啱最後送上小甜品芒果布甸埋單$610,平均每人大概三百,吃到這麼多款式的海鮮餐

最後送上小甜品芒果布甸
埋單$610,平均每人大概三百,吃到這麼多款式的海鮮餐,價錢合理,而且位處市區,車錢也節省了不少
2016-06-28
  • 蟶子皇
2016-06-28 188 浏览
今晚想食小菜,男友就帶左我去呢間餐廳,因為近佢屋企😂。餐廳離佐敦地鐵站約10分鐘步程,跟住google map都易搵到。門係海藍色主調,相當吸睛,一入門口左手邊有幾個魚缸,養住各類新鮮海鮮俾客人親身選擇。熱情嘅店員招呼我地坐低,開左茶俾我地,再遞上餐牌。Menu選擇好多,花多眼亂,我地都唔知點揀好。友善嘅店員推介左幾味俾我地,我地一於follow佢啦😬!1. 魚子醬焗桶蠔 $188呢個係餐廳嘅招牌菜之一!有6大隻桶蠔,成半隻手板咁大,炸到金黃酥脆,魚子醬咸咸酸酸,為蠔加添左特別鮮味,讚!2. 冰梅肉排 $98肉排每舊外層都晶瑩透亮,肥瘦參半,炸至外皮微焦,內𥚃依然juicy, 冰梅汁酸甜度剛剛好,可以消解油膩!3. 啫啫通菜 $78上枱咋咋聲熱辣辣!加左大量蒜蓉、蝦乾,好野味!4. 黃金鮮魷 $88呢個好邪惡呀!鮮魷炸至酥脆,再裹上咸蛋黃,係每一舊都沾滿蛋黃,真係味覺享受!佢仲有黃金蝦,下次要試試!食完野仲有甜品食!芝果布甸😬呢度晚市好旺場,睇得出有好多熟客、街坊幫襯,所有店員都好友善細心,我地一定會再黎!
今晚想食小菜,男友就帶左我去呢間餐廳,因為近佢屋企😂。

1. 魚子醬焗桶蠔 $188

2. 冰梅肉排 $98

3. 啫啫通菜 $78
上枱咋咋聲熱辣辣!加左大量蒜蓉、蝦乾,好野味!

4. 黃金鮮魷 $88

食完野仲有甜品食!芝果布甸😬

2016-06-28 197 浏览
朋友喜歡到處去發掘美食, 最近最新推介的是這一間, 位於佐敦區但較遠離中心點, 有點隱秘的地方。現場所見, 似乎是街坊食堂, 大家都豪邁地暢飲暢談和暢食。座位有點迫和有點狹窄, 但為了吃地道美食, 價錢不貴的, 相就一下又有什麼所謂呢?魚子醬焗桶蠔 $188  魚子醬原來是蟹子的醬, 無腥味, 桶蠔勁大隻, 炸到香脆, 咬下去蠔隻爆汁, 啖啖鮮味, 超正, 又好特別!豉椒炒聖子皇 $160 聖子皇起肉炒埋一碟, 再放返上殼上, 用豉椒炒好惹味, 夠鑊氣, 聖子鮮味又彈牙, 青椒紅椒粒也吸收鮮味, 洋蔥又甜, 一定要食。蒜蓉蒸貴紀蚌 $140 貴妃蚌好新鮮, 蒸到岩岩好, 肉質唔會過韌, 呢個好緊要! 曾經在韓國食過超韌的蚌, 而家仲嬲緊! 講返呢隻, 唔只肉嫩 粉絲吸左鮮味, 蒜味香濃, 都係精華呢!冰鎮鮑魚 $260 咁白雪雪, 咁大隻的冰鎮鮑魚, 第一次食, 用冰鎮整法, 好似特別的彈牙, 亦好鮮甜, 食隻咁厚肉的鮑魚, 係至高無上的享受。薑蔥炒羔蟹 $256 二百幾元這麼大隻羔蟹, 咁好肉, 實在抵食! 薑蔥炒好入味, 好香, 肉質係新鮮既, 呢碟食到要啜埋手指先得!講到食海鮮,

講到食海鮮, 大家都會諗起流浮山、西貢、鯉魚門等這裡出名但比較貴價的地方, 想不到近在佐敦都有靚海鮮食, 海鮮最呃唔到人, 吃得出的新鮮, 就在麻巿!
2016-06-22 355 浏览
Bibi他自從上次黎過呢度食鮑魚,對呢度讚口不絕,未食完已唸定下次幾時黎。呢個老闆同員工好熱情,像是一家人般自己生意的模式,因為大家工作起來都相當落力。南非冰鎮鮑魚130呢個肯定必食,係我同他的心頭好,也是今年吃過最好的鮑魚。經淖熟後的鮮鮑,用冰塊冷凍超解暑,肉質保留住彈牙的口感。再而,每口亦從牙縫中感到新鮮,一般的做法未有此效,讚歎大喜歡呀。索價68一只,兩隻起的下單量,也是兩小口子也可一試。翡翠蟹籽明蝦球128蝦球顧名思義已去殼,吃起來時特別方便,蝦球蠻彈牙,配上底層的蟹籽就更加爽口,而下面大量軟綿綿如雪糕的旦白鋪底,雪白又嫩滑,加了翠綠的西蘭花,份量十足,小朋友老人家都會喜歡。香煎蓮藕餅88家鄉的味道就是切碎蓮藕粒跟豬肉和蔥段打成,而不是蓮藕片夾豬肉,功夫上是更花時間的。味道呢?煎得好香口,豬肉細嫩口感結實,加上少許肥肉增加煙un感,而蓮藕粒也好爽口,他說外脆內軟呀,原來已經好耐無吃過藕餅了。滋味乳鴿皇68Size也不賴哎,乳鴿bb給炸得金黃皮脆,肉嫩多汁,僅有的少許脂肪形成了點點的順滑,青春的美好盡溶化在口裏,一絲絲的鴿肉香鬆有緻,看他吃得津津有味,一臉滿足,我更愉快。凍奶茶1
南非冰鎮鮑魚130
翡翠蟹籽明蝦球128
香煎蓮藕餅88
滋味乳鴿皇68
凍奶茶15
茶味濃郁但奶味不足,勝在冰凍解渴夏日唔少得。

可樂10
  • 冰鎮鮑魚
2016-06-20 291 浏览
想要食平民化風味菜, 佐敦絶對有選擇, 友人介紹到呢間開餐, 門口貼滿左菜式相片, 頗吸引 入門口就見到有個魚缸, 食店主打提供每日新鮮海鮮, 邊樣新鮮食邊樣, 食客可以一目了然 面積普通, 設有四人卡位及中間大枱, 設有電視機, 好有屋企FEEL 餐牌設有餐前小食, 肉類, 海鮮類, 煲仔類及精美小菜, 有選擇困難症? 唔駛怕! 侍應會向你介紹有咩好食, 以下呢幾款就由侍應推介 : 天氣咁熱, 食返隻冰鎮南非鮑魚 (每隻$65), 體積有半隻手掌咁大, 幾厚肉, 點少少刺身豉油及WASHABI一齊食, 口感夠晒爽口彈牙, 冰涼感覺, 一洗悶熱心情, 正! 見到相片介紹既燒汁牛肋條($128)個樣咁靚仔, 當然要叫返個! 牛肋條肉已切成片狀, 令食客方便易食, 肉質相當腍滑, 配埋個燒汁, 呢味真係可以叫做"偷飯賊" 呢個錦江豆腐($98), 材料相當豐富, 包括蝦, 魷魚, 魚塊, 冬菇, 西蘭花及豆腐, 最喜愛佢個豆腐, 皮脆內嫩滑; 醬汁有少許辣, 更覺惹味, 又係送飯一流 食飯又點可以無菜呢?! 夏天之選當然離不開呢味椒絲腐乳通菜($68), 夠晒份量, 足夠四人食, 味道

食飯又點可以無菜呢?! 夏天之選當然離不開呢味椒絲腐乳通菜($68), 夠晒份量, 足夠四人食, 味道調教得幾好, 唔會過咸, 唯少返D油會好D

埋單時, 仲送埋甜品, 芒果布甸, 並非常食既紅豆沙之類; 飲飽食醉都係親民價(需加一), 侍應招呼令人滿意, 友人果然無介紹錯 !
冰鎮南非鮑魚
燒汁牛肋骨
錦江豆腐
椒絲腐乳通菜
芒果布甸(贈送)
燒汁牛肋骨
  • 冰鎮鮑魚
2016-06-15 370 浏览
行開廟街附近,見餓餓地就上openrice搵食,無意之中搵左呢間小菜館食飯見到佢地招牌菜有冰鎮鮑魚,好似好正咁wo叫左2隻試下隻鮑魚都幾大隻喎點wasabi豉油食,嘩!好鮮甜呀!而且咬落好爽口一d都唔韌豉椒炒蟶子皇炒得好惹味呀!唔會太咸而個蟶子炒得剛剛好,保持到爽口o既口感仲好鮮甜!黃金蝦一黎到已經聞到勁香蛋黃香味d蝦炸到脆卜卜脆到可以原隻連殼食個蛋黃好香,同蝦味好夾冰梅肉排見佢話係招牌菜,就叫黎試下,個肉排好新鮮呀!好嫰好多肉汁冰梅醬甜甜酸酸,好醒胃啫啫通菜呢個菜有驚喜wo! 平時d啫啫菜通常用蝦醬果d整,好多時都會太咸,而呢個完全唔會入面仲有蝦乾,好香又唔會過咸,d菜仲好爽口飯後仲有甜品送,係芒果布甸,唔係紅豆沙

見到佢地招牌菜有冰鎮鮑魚,好似好正咁wo
叫左2隻試下
隻鮑魚都幾大隻喎
點wasabi豉油食,嘩!好鮮甜呀!
而且咬落好爽口
一d都唔韌
炒得好惹味呀!唔會太咸
而個蟶子炒得剛剛好,保持到爽口o既口感
仲好鮮甜!
一黎到已經聞到勁香蛋黃香味

d蝦炸到脆卜卜
脆到可以原隻連殼食
個蛋黃好香,同蝦味好夾
冰梅肉排
見佢話係招牌菜,就叫黎試下,個肉排好新鮮呀!好嫰好多肉汁
冰梅醬甜甜酸酸,好醒胃
入面仲有蝦乾,好香
又唔會過咸,d菜仲好爽口
啫啫通菜
飯後仲有甜品送,係芒果布甸
,唔係紅豆沙
2016-06-05
2016-06-10 338 浏览
我同我既姊妹們好趣怪, 人地鐘意幾個少女去High Tea, 食下西餐girl talk。但我地卻特別鍾情食小炒, 雖然有點「麻甩」, 但卻可以不帶面具做個最真實既自己!今日, 就有個姊妹帶我黎油麻地既一間小炒店食晚飯。店舖鄰近玉器街, 感覺頗為隱閉, 路痴如我, 要靠朋友帶路才找到。裝潢以藍白為主色, 而且竟然還有梳化卡位可以坐, 比我想像中要乾淨舒適。點完菜後就可以飲住鐵觀音食住花生同朋友傾下計。冰鎮鮑魚 $130 好快送上枱既有呢個冷盤, 冰鎮鮑魚。好少小炒店會有冰鎮海鮮食, 而呢個鮑魚絕對無令人失望。光看外面已經見到鮑魚肉身非常雪白, 洗得好乾淨, 感到好安心食用。而且份量不少, 差不多有我一隻食指甘長, 手指公甘厚。經過日本清酒醃過既南非鮑魚, 入口覺得好鮮甜, 有淡淡酒香。口感非常清爽, 絕不煙韌, 肉質彈牙, 好喜歡!黃金海中蝦 $160小時候最喜歡吃黃金蝦, 因為鐘意佢有陣咸蛋黃香味, 好惹味。但大個怕肥就對佢既熱量敬而遠之, 不過今晚難得同姊妹相聚, 唔理喇, 我要食黃金蝦!呢到既海鮮全部都係新鮮活海鮮煮成, 所以鮮味十足, 肉質都好爽彈。大大隻既海蝦, 外表被咸香蛋
今日, 就有個姊妹帶我黎油麻地既一間小炒店食晚飯。
點完菜後就可以飲住鐵觀音食住花生同朋友傾下計。
冰鎮鮑魚 $130
好快送上枱既有呢個冷盤, 冰鎮鮑魚。
好少小炒店會有冰鎮海鮮食, 而呢個鮑魚絕對無令人失望。
冰鎮鮑魚
而且份量不少, 差不多有我一隻食指甘長, 手指公甘厚。
冰鎮鮑魚
口感非常清爽, 絕不煙韌, 肉質彈牙, 好喜歡!
黃金海中蝦 $160
黃金海中蝦
大大隻既海蝦, 外表被咸香蛋黃封鎖, 咬入去仲有膏, 真係好邪惡既滋味。
聖子皇 $105
好滿足之際, 聖子都送上, 平鋪既聖子殼被滿滿既聖子肉同三色椒所掩蓋。
聖子皇
聖子用肥大肉厚來形容絕不為過, 最鐘意食聖子群邊, 又甜又腍又入味。
聖子肉質地比較彈牙, 同樣能夠食到鼓椒炒海鮮既獲氣。
冰梅肉排 $98
呢個冰梅排骨十分有驚喜, 原本以為只會食到梅子酸甜, 但醬汁竟然似薑醋味!
冰梅肉排
炸過既排骨好酥化, 梅子醬汁好掛身, 沾滿在排骨上。
酸甜味依然係我既最愛, 好送飯。
黃金翠肉瓜
黃金翠肉瓜 $38
曾經係內地一家餐廳食過一個黃金南瓜, 味道好出色, 令我回味至今。
所以當我見到menu上有黃金翠肉瓜時, 真是立刻變成「心心眼」, 立即落單。
黃金翠肉瓜
不過上枱後發現同我想像中的有出入, 原來這道菜是以有咸蛋黃的炸漿包著翠肉瓜炸成。
所以炸漿比我想像要厚, 不過味道依然不錯, 外脆內軟。
金銀蛋浸莧菜
金銀蛋浸莧菜 $68
吃了這麼多煎炒炸物, 還是要吃吃菜平衡一下。
金銀蛋好足料, 莧菜翠綠, 份量亦多, 味道不錯。
紅豆沙
甜品 紅豆沙
食完晚餐還有甜蜜紅豆沙作結, 不會太甜, 而且紅豆顆顆飽滿幼綿, 好滿足的一餐。
食飯時留意到這裡的客人都跟店員們很熟, 一坐下就能閒話家常, 看來都是熟客再光顧。
的確, 這裡地點頗為穩世, 吃過這家餐廳後有種在舊街找到寶的感覺, 以後熟客就多我一個吧。
2016-06-07
聖子皇
"快去尋找遺失的美好食物" 呢句係我在麻市滋味館既一張海報看到的。食完呢間菜館,你就會感受到呢句箇中意思。有朋友家住佐敦,平日都會搜尋佐敦區美食,此麻市就是他尋到的一間推介之店,這次就跟幾位朋友一於去尋找美食去!地點在旺區中 於一段較偏少少既位置炮台街,廟街後兩條街。不過為了食捐窿捐罅都值得。有油麻地,佐敦,柯士甸站既中間,每個站大約行十分鐘左右就到。埗到步,見門面好有地道菜館特色,入去左面有個大大既魚缸,睇真d 蝦兵蟹將蚌精等都非常生猛,已吸引左我地。再睇上面既標價,咦,好街坊價喎!這晚就一於黎個海鮮之夜!總覺得地道菜館裹往往有個隱世既廚神, (幻想緊廚神的樣子是周星馳食神入面角色).  不過還是一食先知.這天星期四晚,幾張大圓抬都已差不多滿座, 坐位等怖置適合麻甩們邊食邊吹水飲啤。我地4人編坐卡位又幾舒適。 其中一抬應是老闆既朋友,見佢地食了幾盤生猛魚生刺身,海鮮。睇見條魚被切身剌身仲郁緊,可想而知廚師刀工出神入化,魚既新鮮程度一睇都知。由於海鮮款式頗多,選擇困難症發,我們就問店員看今日有咩正海鮮推介。店員服務態度比我想像中好,熱情地介紹食物,海鮮整法,值得一讚!一般中菜館都有例

食完呢間菜館,你就會感受到呢句箇中意思。

!這晚就一於黎個海鮮之夜!

一般中菜館都有例湯,我跟友人又喜歡飲湯,
細問了是日既湯係燉杏汁白菜豬肺湯,嘩,聽到燉湯仲要係複雜既湯款,非常心動
,而且地道式中菜館既湯會比一般茶記有誠意,較真材實料用心煲。決定來一盅潤一潤(店員說已夠4人份量)

:chopstick:燉杏汁白菜豬肺湯(盅):$248 份量原來好大盅,分出到4人每人都有2至3碗咁多!一開蓋,濃濃杏汁味飄出,聞到已覺鮮甜。湯是杏汁咁白,不稀,亦像魚湯的白。 真未見過杏汁湯係咁白,絕對落足料! 入口超濃杏味,有人會不喜歡此味,但女仔會偏愛,而且最重要杏汁超養顏又能潤腸的呢,味道甜度調配得非常好。咁多杏汁梗係要飲多碗,飲完靚哂!:like:
燉杏汁白菜豬肺湯(盅):$248

真未見過杏汁湯係咁白,絕對落足料!

湯除左杏汁做其靈魂,(肉身)豬肺則是重頭戲。製作豬肺湯蠻考功夫,揀料清洗出水心思工序不可少。豬肺一睇知係靚,因為肉地夠實,色澤夠粉嫩,紋理清晰。

味道鮮,但不帶內臟腥味,煲到剛好軟腍,係我食過最好既! 大推!
相信係傳統菜館既大師傅有秘訣才做出那麼正宗既湯!

魚子醬焗桶蠔$188 :呢個係我網上見推介,一心想食的!造型搶眼,迷人橙紅既魚子醬放在大大隻酥炸焗桶蠔上。

魚子醬味道頗特別,其實口感挺似蟹子,且脆又爆,很鮮意想不到無腥味,一口食落令炸蠔口感更豐富!
蠔的炸漿炸得好鬆脆同夠薄,入口完全無油膩感,(似炸鮮奶果隻外層。)大大隻生蠔係用左美國桶蠔,完全有誠意,店員話唔用得細隻生蠔係因為炸完會縮埋哂。而用桶蠔貪佢夠大隻,肉多得黎有蠔味,炸完仍然啖啖肉!
創新加上特色風味,落足心思,邊個話菜館只有家常小菜架。
豉椒炒蟶子皇 $166: 見海鮮牌上寫$45/只,蟶子皇黎講都算抵食。真係都幾大隻,食蟶子最緊要係咩?就係無食食下食到沙。蟶子肉爽口彈牙,而豉椒呢個配搭,係無得輸!鑊氣十足,豉椒汁惹味又唔咸,d青椒紅椒洋蔥我地都清埋! (而最後見單據只收$166,仲抵食左)
豉椒炒蟶子皇 $166
冰鎮南非鮑魚$260(4隻):
嘩嘩,五頭鮑竟然只係$65隻?!有無咁抵!要睇埋質素先講! 店員推介冰鎮食法,會食到原本鮮味! 果然黎到一見已震憾,有手指咁長既,厚肉,而且冰雪透白,散發住動人氣場,多麼讓人驚艷!目光已離不開它!
鮑魚爽實,滑嫩無比,鮮甜足滿凝住口腔,此時此刻,非常滾動!
此做法是用清酒將南非五頭鮑輕拖熟,保持外型,爽鮮口感程度與刺身無異,眾人食後表示鮑魚自醉,我地亦吃得非常陶醉!
(雖有供應豉油,但係靚鮑魚不須點任何醬料已最完美,回味!)必食推介!
:chopstick:冰鎮南非鮑魚$260(4隻)
黃金海中蝦$160 :黃金是咸蛋黃,連殻炒,外面咸咸香香,差d連蝦殻都想食埋落肚。炒得夠干身唔油,只係蝦肉略嫌不夠爽,但蝦肉配炒香左既咸蛋黃,十分齒甲留香!家鄉炒法,大廚應記一功!
黃金海中蝦$160
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌:$35/隻($140):貴妃蚌亦係新鮮大隻,爽甜無沙。用蒜蓉粉絲來蒸係我至愛,沒有各懷鬼胎,大家都安分守己,演活最佳拍檔!
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌:$35/隻
薑蔥炒肉蟹$256: 亦係重頭戲!
好簡單,一眼見大隻到呢! 先唔好講價錢,只睇蟹拑已好夠份量,雖然已飽飽地,但見到至愛既蟹肉,不禁立即動手!只是薑蔥黎炒都能香濃惹味,大廚炒到肉蟹剛好唔痴殻,食得好方便,真係要讚廚師炒功駕馭一流!做蟹鬼也風流!

蟹是肉蟹啖啖肉,老闆選料食材亦要大讚!無好料就做不了出色既菜式!
無錯價錢只係$256!無講錯!抵過一般酒樓啦下話!
薑蔥炒肉蟹$256: 亦係重頭戲!
最後店員仲問我地要唔要甜品,以為係中式糖水啦,點知係芒果布丁。就算幾飽都食得落,甜一甜,好窩心,呢餐實在太圓滿了!

真想知麻市點可以賣咁抵既海鮮,唔使賺?
店員話海鮮由香港仔批發新鮮直接拎貨,品質有保證,減省中間利潤,賣既都係貨真價實,明碼實價,並非養殖海鮮。

怪不得此店較多熟客街坊客,幸好我地有明燈指點先識黎呢間麻市,尋找到這麼美好的美食,而食物價錢同熟食街市相差不多,且份量夠大有餘。這樣地道質優既風味菜館,真的值得大家去尋找美食!

Re姐推介指數:4.5/5

豉椒炒蟶子皇 $166
:chopstick:冰鎮南非鮑魚$260(4隻)
  • 冰鎮南非鮑魚
  • 魚子醬焗桶蠔
2016-06-03 350 浏览
今晚同三五知己去左油麻地廟街後面既炮台街發堀到一間荀野所以想介紹番比大家知有幾正幾好味店內有好多精美小炒~當然唔少得生猛海鮮呢!圖中已經見到當日有數十款既海鮮價目表~相當抵食!叫左份魚子醬酥炸生蠔,第一次食呢款菜式,賣相相當挎張~充滿油光立令令既魚子醬放在肥美生蠔上面,魚子色彩紅潤!第一感覺會擔心咁多魚子醬會唔會好腥架!?輕輕試一啖仔先~~魚子醬竟無腥怪味!再咬深d~食埋隻蠔!粉漿好薄好香口!蠔仲好juicy多汁店員話因為用左桶蠔既關係~所以炸完出黎size仲keep到咁巨形真係大件夾抵食~好味度我仲食左3隻添呢鼓汁炒聖子皇~好大隻!入口爽脆又唔乾身~~無沙好夠鑊氣~炒到好入味!青椒,紅椒,洋葱同炒到好好味~索哂d汁醬冰鎮鮑魚~woo!! 真的好大隻呢!!d肉好厚身~咬落好煙韌彈牙!唔需要點任何醬汁!但都好好味~呢個餸實在太amazing啦咸蛋黃金蝦~蝦肉肉質炸完都咁樕!蝦頭仲有好多膏添~咸香既外殼好入味,但係唯獨醬汁唔太夠!總括黎講,我食呢餐既海鮮真係十分新鮮~~聽店員講是由香港仔入貨的!!同店員閒談之間也發覺店員亦係好好服務~做事好有heart食物同服務值得一讚
今晚同三五知己去左油麻地廟街後面既炮台街發堀到一間荀野
所以想介紹番比大家知有幾正幾好味
真係大件夾抵食~好味度我仲食左3隻添呢
鼓汁炒聖子皇~好大隻!入口爽脆又唔乾身~~無沙
食物同服務值得一讚

2016-06-01 199 浏览
“生在蘇州、食在廣州、着在杭州、死在汀州”這些名句由清朝開始已流行,而這幾句的諺語是解作:- 生在蘇州~ 蘇州美女眾多,天下皆知,所以要找對象結婚,就一定是在蘇州。 - 食在廣州~ 是指廣州的美食豐富,特別是南番順(南海、番禺、順德)三地,更是當世知名- 着在杭州~ 這一段說話的意思就是要在杭州生活,因為杭州風光如畫,生活逍遙自在- 死在汀州~ 汀州即柳州,因出產上好木材,可以製作上好的棺木,因此要"死在柳州",比喻為可以辦好身後大事。而活在香港,我將其中的“食在廣州”改為“食在佐敦”~相信這句話應該都無人會反對,這區有很多傳統而歷史悠久的食店,亦有新興的外來勢力,例如粥底火煱、川燒、韓國醬油蟹……等等,美食多不勝數!就算連我是家住佐敦的都要靠OpenRice先可以update吓附近有乜好食佐敦區如果要吃海鮮小菜的話,必定令我諗起“麻市滋味館”,雖然兩個多月前來過,但小菜的美味及做菜的誠意仍記在我腦海中、今天適逢一位好友遠道由觀塘來佐敦陪我吃飯,當然不敢怠慢啦,就帶他一起再親親“麻巿”啦海鮮~已成為大多香港人的至愛,而這裡有各式各樣的生猛海鮮,甫進門口便見這大大的白版寫上是日推介及海鮮
“生在蘇州、食在廣州、着在杭州、死在汀州”
這些名句由清朝開始已流行,而這幾句的諺語是解作:

海鮮~已成為大多香港人的至愛,而這裡有各式各樣的生猛海鮮,甫進門口便見這大大的白版寫上是日推介及海鮮時價,明碼實價豐儉由人
魚子醬炸桶蠔
餐牌標價是$188(6隻),還好友善的店員提點我們,兩個人吃的話可選$148(4隻),便可留Quota試多d其他菜款呢,非常感激呢個idea

這味“魚子醬炸桶蠔”集色.香.味.都攞到滿分,秘制的魚子醬汁淋上表層薄薄的鬆脆脆漿上,咬一口……桶蠔依然肥美多汁,别以為底下的生菜是裝飾,伴以炸蠔同吃又能減低其油膩感,整個菜色配合得天衣無縫!
蟹皇扒夜明珠
蔬菜對健康好緊要啊!所以點返一味蔬菜的菜式又怎能少呢~

由於這個菜式名實在太靚了,所以點之前都要問問店員是甚麼來的
雖然“蟹皇”其實是用蛋白加色代替,但都能做到提升整個菜的滑溜感,中間的“夜明珠”是一顆顆圓形的冬瓜粒,清甜解膩、再用西蘭花圍邊形成一個花甫似的,賣相頗佳呢
黄金蝦
一道菜的名稱,的而且確能令人未見其人先聞其聲之效,當一聽“黄金蝦”時,已令我腦海內有幅美味的圖畫、“黃金”即是鹹蛋黃,蛋黃蓉黏在蝦殼上,整只蝦都鋪滿鹹蛋味,蛋黃香味濃郁,吃下外脆肉爽
蒜蓉粉絲蒸蟶子
蒜蓉蒸蟶子~用上了大量的蒜蓉和粉絲同蒸,香氣撲鼻令人垂涎、特大的蟶子鮮甜肥美,而且非常爽口,將剩下的蒜蓉汁拌飯同吃更是滋味無窮

老闆很用心經營這餐館是看得出的,除咗努力鑽研及改良新菜式外、每位店員的服務態度亦值得一讚,難怪位於頗偏僻的街道上仍有那麼多食客支持,這種就是
香港精神

2016-05-25
蟹皇扒夜明珠
黄金蝦
蒜蓉粉絲蒸蟶子
2016-05-26 299 浏览
佐敦一向出名多嘢食,淨係廟街已經夠曬熱鬧。朋友响佐敦附近住,話點都要帶我哋去幫襯尼間麻市滋味館,話食海鮮首選之一,點可以錯過。餐館位於廟街之後,非常易搵。由於是平日夜晚關係,唔洗點等便有位。一踏入餐廳即刻被左邊大大個魚虹吸引,啲蝦兵蟹將生龍活虎,而且朋友話尼度啲海鮮全部都係貨真價實嘅海鮮而非河鮮。我們四人被安排坐卡位,位置非常寬敞。餐牌選擇很多,光是蠔也有好幾種菜式,我完全是選擇困難症發作,遲遲未能下決定。侍應應是看透了我們的猶豫未決,主動過來介紹招牌菜,好熱情呢!讚吖!於他的幫助下,我哋終於下定決心點左菜。餐廳嘅上菜速度都好快,我哋不用久等就可以起筷了。第一碟魚子醬炸桶蠔已叫我們讚嘆不已,無怪朋友及侍應都大力推介。橙紅色的魚子醬豪氣地鋪在炸後金黃的桶蠔上,份量大得誇張。上菜時侍應還細心提醒食時最好配上青嫩的生菜,果然口感與層次都為豐富。魚子醬配上蠔已是鮮味之最,加上炸粉不多,食極都仲有蠔,可見隻蠔有幾大隻,我忍唔住要求食多隻囉!之後嘅風沙雞半隻又係令我哋驚喜連連。一般風沙雞於炒後肉質會變得厚實而不夠嫩。但這碟雞一黎味道足,而且肉質滑得令我不禁問店員是否用新鮮雞作材料呢!而且半隻雞的份
風沙雞半隻
之後嘅風沙雞半隻又係令我哋驚喜連連。一般風沙雞於炒後肉質會變得厚實而不夠嫩。但這碟雞一黎味道足,而且肉質滑得令我不禁問店員是否用新鮮雞作材料呢!而且半隻雞的份量也很多,性價比極高。
冰鎮鮑魚
這味冰鎮飽魚是店員大力推介之下點的,端來時朋友大叫她是不食刺身的,怎料店員話這道菜是熟食,只是師傅用清酒把南非五頭飽浸熟,令外型及口感旨皆似刺身,亦可以輔以醬油及日式芥末作調味。果然,爽口的程度與刺身無異,而且雖說用清酒浸熟,但酒味若有似無,反而飽魚的鮮味十足,令我們嘖嘖稱奇。
接着的奇味粉絲蝦煲(6隻)又是大大煲,粉絲好像不用錢般佈滿了整個窩。而6隻大蝦可謂用料十足。平日去西餐廳夜晚食一碟大蝦意粉都要成百蚊,尼味有6隻仲要多多粉絲都只要148,真係好抵食囉!味道好惹味,大蝦新鮮,粉絲又夠入味。
金銀蛋浸時菜
最後的金銀蛋浸時菜是健康之選,金銀蛋份量足,菜的份量亦多,四人分都食倒好多,好味。
芒果布甸
估唔到海鮮中菜館都有西式甜品送,仲要係 一碗,份量唔細嫁。

總括而言,難怪住開佐敦嘅朋友要大力推介這間菜館。不似廟街要在露天坐,這兒有雅座有冷氣。菜式選擇豐富而且價錢真心抵到笑,因為碟碟份量等於出面食嘅1.5倍。加上店員親切有禮,我下次一定要再帶friends 黎。
2016-05-24
風沙雞半隻