麻市滋味館

麻市滋味館

(已結業)
Delicious House Food
麻市滋味館 (已結業)
4K
BingMak
補祝父親節
BingMak
2019-06-30
关注
和老爺補祝父親節,一家人走到>>>麻市滋味館<<<開餐。 游水生猛海鮮在大門口旁,可以即揀即煮。 沒有花巧的裝潢,感覺更加親切。 餐廳提供各式小炒、前菜及飯麵等等,亦有孖寶選擇,更加抵食。 這晚點了幾款小菜,當中最喜歡以下的:冰鎮鮑魚(HKD68/隻) 清甜可口,肉質彈牙,大大隻又厚身,清潔得很乾淨;已脫殼,原隻夾起已能嚐到啖啖肉,好省功夫。 椒鹽蒜香鮮魷(HKD88),剛剛炸起,香脆可口,沒有炸得太乾,魷魚彈牙細滑。 野菌魚肚爆勝瓜(HKD88) 的野菌味道濃郁;魚肚被清理得乾乾淨淨,魚香味濃;勝瓜外皮被刨走,煮得夠腍,老人家覺得易咬,吃得開懷。 食到最後,每人獲贈一客甜品芒果布甸,是意外驚喜,後生仔食得特別開心。 查看更多
+ 7
RWWM
美味麻市
RWWM
2019-06-29
关注
和家人吃晚飯,到了麻市滋味館。Openrice建議在佐敦站出發,但我覺得在油麻地站行路過去的距離也不相差太多。一進店內便看生猛海鮮,不論魚蝦蟹一概任君選擇。點菜吃飯,先叫一個滋味孖寶餐。$268有兩款食物,白灼基圍蝦和沙巴龍躉。基圍蝦大隻、新鮮,啖啖肉夠滋味,味道清甜,點些辣椒豉油就更加惹味。擺碟也有用過一些心思,打卡夠吸引。沙巴龍躉比想像中略小,但在一家幾口而言就剛剛好了。份量同樣恰到好處的蔥油,更能發揮魚肉鮮美,味道更勝一籌。另外還有其他食物的。先有沙嗲粉絲肥牛煲(HKD98),後生仔覺得味道夠濃,粉絲入味,但老人家或許習慣重口味,略嫌沙茶醬不足。再來脆脆蜜桃拔絲骨(HKD88),甜甜酸酸還算開胃,當中還帶點香脆,加上三色椒就更健康。有點可惜是拔絲效果不太明顯了。侍應送了一人一份甜品,是芒果布甸啊。查看更多
womagnolia
必試脆皮牛腩
womagnolia
2019-06-22
关注
今次係補食返父親節飯既,主角話想食小菜,見openrice既評價唔錯就黎呢度試下位置係佐敦同油麻地中間,係內街入面,唔算難搵,7點到坐左一陣都已經七成滿下次要搵埋多d人試埋其他菜,本身想叫鵝腸佢都無晒蝦多士—好怕食多左會成口油,呢個好脆夠熱,飯蝦都有返咁上下大,前菜配啤酒🍻好食梅子排骨—呢個既粉落多左,一咬落去已經感覺到粉同肉分離,味道其實還可XO醬腸粉—專登唔叫白飯,可以食多個菜。炒得好有鑊氣,好香口惹味脆皮牛腩—主角終於出場!本身唔食肥肉,但呢個堅好食,半肥瘦得黎比例啱啱好,加上脆皮唔厚,所以無太重既油膩,反而平衡左肥肉,呢個下次黎都一定會再點查看更多
蝦多士
為食女司機
為脆皮牛腩而來
為食女司機
2019-06-16
1K 浏览
关注
自從喺梅州食過又香又膍又juicy又脆皮嘅脆皮牛腩後, 念念不忘那種甘香滋味, 喺香港有得食脆皮牛腩嘅地方我都會想去試下,麻市滋味館位於柯士甸站附近的大排檔小炒店, 大排檔格局,佢哋出品嘅脆皮牛腩係網上望落都好靚仔吓, 今晚便來一試。9:00後宵夜時段超抵,$65 一個餸,仲係任叫, 啤酒仲買一送二, 可惜而家先至19:00, 都係算吧啦, 下次再有機會過嚟宵夜飲酒作樂。多款抵食孖寶, 我地都唔執輸叫左SET。大量大排檔美食酒香鴨舌 ($48)鴨舌用酒糟浸至入味, 入口酒味香濃, 撈埋麻辣麻油汁, 即成美味的香辣佐酒小食。滋味孖寶 ~ 清蒸 沙巴龍躉一條 + 炸乳鴿一隻 ($208)炸乳鴿即炸上枱, 雖則唔係bb乳鴿, 鴿皮炸得香脆,肉質嫩滑有肉汁, 拈少許椒鹽更惹味。蒸沙巴龍躉火候控制得宜, 魚肉嫩滑,龍躉很新鮮, 完全唔腥, 蒸魚豉油鹹甜度適中。脆皮牛腩 ($128)主角出場, 薄薄一片的炸漿, 皮是很薄很脆的半肥瘦的牛腩夠香夠鬆軟, 帶點鹵水的清香,味道不錯,好食,有條全瘦的略嫌唔夠甘香, 但都夠腍,肉質也不嚡口, 若然全部用半肥瘦腩腩, 整體會更出色。甜品 ~ 香甜滑溜芒果布丁, 最緊要係送的, 正!查看更多
+ 12
h0410232
出色小炒
h0410232
2019-05-31
关注
本以為是一間普通的海鮮小炒店, 想不到在這裡也吃到在杭州令我難以忘懷, 金字塔式的梅肉扣肉, 單是要將腩肉切成薄片, 再鋪成金字塔狀需要的時間和心思, 在香港的小炒店已經不易找到, 味道有杭州的八成, 唯一不滿的是下面的梅肉比杭州的酸, 稍微蓋過了腩肉的鮮味! 海鮮菜式如炒蟶子及黃金蝦火候控制得剛好, 而且海鮮新鮮, 肉質自然爽彈. 特別欣賞其黃金蝦, 咸蛋黃剛好沾在蝦身上, 不會太厚也不會散開在蝦殼之下, 味道也非死咸. 西蘭花加上冬瓜球, 本身就是清爽而清澀, 但是加上蟹粉, 不但令其加上一份咸鮮, 也令其變得高貴起來, 這店外表其貌不揚, 但菜式倒有”大隱隱於市”的意味.查看更多
memoching
滋味海鮮孖寶🐟
memoching
2019-05-29
关注
媽咪冇煮飯,我今晚就同爸爸食,去開佐敦工作,就搵下有冇啲平靚正的海鮮同爸爸食,最後比我搵到麻市滋味館啦~有海鮮,小炒,煲仔菜等等。。仲有宵夜餐牌,更加抵食。首先一定要先點一份海鮮滋味孖寶啦~蒜蓉蒸扇貝,這個配搭真係冇得輸,濃濃的蒜蓉味,很入味亦很鮮甜。活龍躉沒有蒸過龍,剛剛好,肉質雪白,細膩豐潤,加上甜豉油帶岀鮮味,正呀!通菜新鮮翠綠,食落清甜爽脆,調味亦恰到好處,加上富嚼勁的魷魚,一爽一韌,幾好味喎!雞腳煮得軟腍入味,豬皮爽口,並有大量花生🥜端上的時候,服務員還細心提點不要觸摸到個鐵煲,小心燙手最後還有芒果布甸做甜品,很驚喜!布甸軟滑又夠凍,加上花奶,正!爸爸對這餐飯很滿意,覺得經濟又好味查看更多
+ 1
食得好滋味~食到舐舐脷😋
叻叻叻叻哈
2019-05-22
关注
朋友話要食呢間麻市滋味館,我仲心諗又要食麻辣嘢😣原來唔係😆 唔關麻辣事既😝點解會叫麻市🤔可能因為呢度好啱麻甩佬過嚟啤番兩杯掛🍻😏😎冰鎮鮑魚都有😍正😋 整得夠冧唔會好韌咬唔到呢個真係推介🤩🤩外面炸得鬆化、 爽脆,裏面牛腩夠冧, 肉味濃郁👍👍朋友仔話依家係食奄仔蟹季節又點能夠錯過呢?蟹鉗亦都啖啖肉~黎得呢啲地方當然要試埋佢個炸乳鴿~硬係覺得係一般酒樓做唔到佢地嘅水準🤔食乳鴿一定要叫埋佢嘅partner咁先至夠爽🥳最後食多碟清清地嘅炒莧菜,大滿足🌜查看更多
+ 2
stellaluk
2019-05-07
stellaluk
2019-05-07
2K 浏览
关注
昨晚到油麻地「麻市滋味館」吃晚飯,由於我不是居住九龍區,「麻市滋味館」的位置對我而言是有點隱蔽,不過,街坊美食可以此間尋。裝置實而不華的「麻市滋味館」,由牆壁到餐牌都用上了藍色,無論餐桌和枱面擺放好的餐具都予我整潔感覺。我們先來餐前小吃酒香鴨舌($48),清爽的青瓜伴隨,酒香、麻辣香的爽脆入味鴨舌,享受著無比滋味,我粗略數數鴨舌約有廿一個,十分抵食又好食。黃金蝦多士6件($98),起初有少許擔心會太油膩,當黃金蝦多士在我眼前亮相,我的憂慮一掃而空,彈牙蝦仁配金黃香脆多士,一口咬下半件,廿香可口!Xo醬香煎腸粉($78) 香氣撲鼻而來怎不令我垂涎,Xo醬的鹹、鮮、香將爽滑腸粉大大提升,吃得痛快!脆皮牛腩 ($128 ),薄薄鬆脆的脆皮,完全沒有油膩感,鬆軟牛腩啖啖鮮味,我們都很滿意。九皇爺龍鬚炒麵($68),哈哈,看來這位九皇爺很年青,龍鬚不多呵!炒麵味道得宜!蝦醬通菜炒鮮魷($88),蝦醬不會太濃厚搶而走菜味,鮮魷夠爽彈,夠油夠火喉的炒通菜十分嫩滑。仲有免費芒果布丁奉客,花奶任加!最後要讚,男女侍應生都很有禮貌!查看更多
+ 8
有令人驚豔的菜色
水心玉
2019-04-26
关注
佐敦美食多,這家餐廳所在的位置雖然附近環境不是太好(有資源回收廠、鐵工廠等),但口味真心不錯,最推薦的是魚子醬酥炸桶蠔,端上來發現是炸品,還以為有些膩味,不料魚子醬甜脆搭配現炸蠔,居然很難得覺得很美味,夾下面的青菜ㄧ起食用更佳。另外我也喜歡蒜蓉聖子,好肥美香甜,值得推薦!鵝腸脆口,梅枝排骨不算膩味,黃金海中蝦很新鮮,不沾醬都好食,沙巴龍躉不腥口,魚肉細滑,清蒸就美味,配著啤酒很暢快!店主坐在門口,在我們吃完後還親切問我們好不好吃,是家富有人情味的餐廳!查看更多
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
果然很滋味~!
connieayu3000
2019-04-21
关注
廟街佐敦一帶出名多美食,今晚相約了好友嚐嚐這裡出名的冰鎮鮑魚。侍應安排了卡座給我們,座位寬闊舒適。冰鎮鮑魚$68隻前菜先來隻鮑魚,果真夠大隻,質地厚實,沒有過腍,味道很爽口鮮味,果然是鎮店之寶。椒鹽豆腐$45上面舖滿蒜粒,很香口,即炸很燙口炸得金黃,但沒有過燶,外脆內裡又幼滑,很美味~豉椒鵝腸$88鵝腸質地爽口,沒有肥膏很乾淨,把豉汁吸收盡,十分入味,賣相有紅綠椒點綴,很吸引~瑤柱魚肚海皇羹$108材料十足,瑤柱帶出鮮味來~魚肚份量多,每一口都吃到魚肚的~啫啫通菜$78通菜即炒煲仔上,小心燙口,有多隻大蝦乾,肉碎,椒絲,十分惹味~總括服務也不錯,侍應貼心會叮囑小心燙手,食物水準不錯,飯後還有芒果布丁送,一級棒!查看更多
+ 3
小炒好滋味
katie88
2019-04-09
关注
今日與中學同學聚會,決定食中餐,去了佐敦食小炒。餐廳有不少選擇,又有晚市孖寶,又有各種小菜。眼花撩亂之下,選擇了豉汁蒸白鱔,厚度適中的白鱔配上清新苦瓜,感覺滑而不膩。我覺得加了苦瓜後,不但沒有影響鱔的味道,反而可以吃夠多幾塊。露筍炒蝦球色彩繽紛,既有爽口彈牙的主角蝦球,亦有翠綠露筍,更有紅椒和雜菌等。九皇爺鬚炒麵很乾身,不鹹,亦不會太肥膩,可以一試。乳鴿比想像中大隻,炸得很香脆,一人一塊,很快食得一乾二淨。最後更有甜品送,正呀!查看更多
+ 8
鹤子
老闆熱情
鹤子
2019-04-05
关注
今天公眾假期,和同事想找個地方吃飯,就選了這家,整體還不錯,但是菜的味道沒有那麼經驗,點了個糯米蟹,還可以吧,蟶子也還行,鹹蛋黃蝦很好吃,料足價格不算貴,小炒皇我覺得有點鹹了,老闆人很好查看更多
wc006124
招呼好,良朋共聚麻甩地方!
wc006124
2019-03-28
关注
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!今晚跟朋友在油麻地打籃球,打完之後在附近找吃的,走呀走呀走到了麻市滋味館,看到裡面頗多食客,就進去坐下了。環境不是十分好的那種餐廳,絕不是帶女朋友來的地方,但對於我們這是男人來說就很合適,就是一邊喝啤酒一邊聊天那種!這裡的菜色跟外面的差不多,但這裡多了海鮮孖寶餐,其實挺化算的,奈何兩個人吃不了那麼多,所以叫了小菜。第一道是頭盤的黃金椒鹽豆腐,四十多元來說份量都算大,這個菜看得出廚師的功架,是那種用一層很薄很薄的炸漿包住豆腐去炸,真正做到外脆內嫩,不會一夾就爛,椒鹽味也很惹味,鋪面的炸蒜全都給我吃光了!第二道也是頭盤的南非冰鎮鮑魚,店員極力推薦,應該是餐廳的招牌菜,$68一隻,挺大隻也厚肉,一咬下去鮮甜味就出來了,加點豉油和介末亦有提鮮的功效!吃過前菜後想點燒雞,但原來要預訂,但店員也很好幫我問廚房能不能做,結果是有得吃的,太好運了!精妙之處是紙一般薄的外皮,皮層下沒有多餘的油脂,而雞肉嫰香肉軟,配以和淮鹽兩種不同配料提升層次感。鵝腸有夠肥,中間還夾著肥膏。底下還有吸盡豉油汁的芽菜,不能錯過!如果你喜歡我的食評,請按推薦給予小弟少少鼓勵,謝謝!查看更多
+ 7
joeslaw312
舊同事聚餐
joeslaw312
2019-03-26
关注
有個舊同事去完2年 澳州working holiday回來,唔知食咩就試左呢間中菜館,因為個同事係澳州應該食厭曬西餐吧又真係唔錯,原來他說在凍肉做成日食靚海鮮食到厭,難為你拉陪我地食海鮮,此店套餐扺食性價比很高:4大3小,場面震撼!貼心架餐廳為小朋友安排了1個自成1角架靚位,讚!好彩小朋友都算乖!雞煲熱乎乎,不算辣,正!蟹煲很野味!炸苦瓜好有驚喜唔苦好正。金字塔梅菜扣肉影相一流,食落一般,蒸得唔夠淋同咸d,但功夫不少都比個like佢!鮑魚都ok.乳鴿炸到剛剛好,是做得最出色。蒸魚剛剛好,小朋友餸飯一流。查看更多
冰鎮鮑魚
炸乳鴿
蟹煲
蒸龍躉
炸苦瓜
mimimido
食到一肚氣,完全唔明點解咁多好評!?
mimimido
2019-03-11
关注
今日係HAPPY FRIDAY,收工約左2個朋友食個晚飯。最近天氣凍凍地,大家都想去食個羊腩煲暖暖身!search到呢間麻市滋味館有成2百多個好評,一於就去try try啦。同一般ge大排檔差不多,環境同衛生都係麻麻。一心想食羊腩煲ge我地,去到先發現羊腩煲已經停售左,要到十月先有得食,但心諗呢間都高評分?一場泥到都照坐低試下佢其他菜式啦。冰鎮鮑魚見最多人讚好就係呢個冰鎮鮑魚,size都幾大隻,入口係有咬口得泥又唔會韌,不過就冇咩鮮味,基本上就係當佢係刺身咁食,如果唔點鼓油wasabi ge話,真係冇味可言,每隻要$68來講就唔太值啦。冰梅肉排一粒星都唔想俾ge系列!首先個汁真係調得麻麻,其次係d肉排啖啖肥膏,真係冇咩肉可以食!豉椒聖子皇成晚最好味ge係呢個炒聖子皇,真係大大隻,惹味兼入口爽彈,不過價錢係以時價計,叫左例牌一碟有4隻聖子要$158,除返開差唔多$40隻都唔平。今晚真心食到一肚氣,大排檔質素仲要收加一,3碟菜埋單要$625,貴夾唔飽!職員服務態度都還好,唯獨係啤酒妹態度非常惡劣,佢過泥sell啤酒,因為只有1個朋友飲酒,所以我地話要1支就夠啦,跟住佢就即刻黑哂面,最後仲死都拎左3支啤酒放我地枱面!好在埋單果時同職員講返我地淨係飲左1支,佢都肯退返果2支酒。查看更多
+ 1