2014-02-24 679 浏览
屯門好似開左好多日本食肆,但講到拉麵店又好似唔係好多!如果要食好食既拉麵又要出到尖沙咀或銅鑼灣!好遠呀!所以,屯市既武骨就特出啦~!開左差唔多一年,食過幾次,水準都係咁好!!今次試翻佢最出名既黑武骨豚角拉麵同炸雞(信用卡優惠送嫁),整體唔錯!首先,黑湯低(炒過既長蔥及黑蒜!即係重口味!)味香,質地濃厚及滑口!麵條既質地都偏硬,而果條豚肉雖然偏瘦但一D都唔”鞋”,份量夠大。所以加上炸雞食完好FULL呀!(其實有時食好多好食既拉麵店唔知點解D麵都好似唔係好多咁既?)總之,我大力推介黑武骨豚角拉麵啦!!!!而炸雞,就係呢排睇韓劇睇得多!去到邊一見到有就忍唔住ORDER左!但佢完完全全俾到驚喜我!!炸得岩岩好!啖啖肉,又唔會有油利感!!!正!相信我日後一想食拉麵就一定會諗起武骨~~~
相信我日後一想食拉麵就一定會諗起武骨~~~
2014-02-23
用餐优惠
信用卡優惠
2014-01-28 286 浏览
未曾食過咁差既拉麵!!!叫左個期間限定既二刀流拉麵,個湯好似人參湯咁,肉就得個咸字!!!唔值呢個值錢。。。小食試左個牛肉年糕卷。。都係咸。。牛肉就燶哂!!!結論:好睇唔好食
未曾食過咁差既拉麵!!!
叫左個期間限定既二刀流拉麵,
個湯好似人參湯咁,肉就得個咸字!!!
唔值呢個值錢。。。

小食試左個牛肉年糕卷。。
都係咸。。牛肉就燶哂!!!

結論:好睇唔好食
2013-11-30 283 浏览
之前與男朋友係APM武藏麵屋食過一次,雖然覺得很好食但係太多人,環境比較嘈位置也比較迫,今次係因為見客關係黎到屯門,見完客都已經係9點了,正當想著吃什麼的時候,記得屯門都有武藏麵屋,所以決定去試下跟可能已過了黃金時段 ,場內人數少了很多環境: 地方十分寬躺,黑配紅的型格佈置,燈光柔和,感覺很舒服黑武骨豚角拉麵: 拉麵麵質幾好,都幾彈牙,豚角肉質都炆得幾淋, ,豚骨湯底加上用肉蔥製成的黑蒜油,湯味濃郁並不會太咸,配料是菠菜,大蔥和一大片紫菜。赤武骨义燒拉麵: 豚骨湯底再加上辣油,令湯底質感黏稠會漿住匙羹,湯既味濃郁但咸了點,义燒整得不錯都得幾淋身,配料是菠菜,大蔥和一大片紫菜。溏心鹵蛋: 蛋黃凝固在蛋白上,賣相不錯,但鹵蛋既味道很淡。小食: 明太子青椒燒,味道一般,青椒帶有微辣。小食:: 牛肉年糕卷,味道很好,肉汁滲入年糕很美味。優惠: 以半價購買飲品價錢;大型商場內算是合理

题外话/补充资料: 服務態度十分好!
2013-11-12
  • 牛肉年糕卷
2013-11-28 190 浏览
星期六晚同男朋友撐枱腳, 去左屯門武骨食拉麵, 晚飯時段要等位,好彩佢地地方夠哂大, 唔洗等好耐就有位, 平時多數坐出面,今次第一次坐裡面卡位, 坐位唔夠出面咁闊落, 室內環境都唔錯,唔係太嘈可以密密斟, 岩哂我地二人世界 今日我選了黑武骨拉麵,男朋友選了赤武骨拉麵, 大約等了15分鐘,兩碗拉麵一齊送到,唔會因為黃金時間要等耐左, 高效率 ~拉麵: 仍舊保持煙靭彈牙 黑武骨: 豚骨湯底加入秘製黑蒜油比其他湯底更香濃美味, 係我男朋最喜歡吃的赤武骨: 豚骨湯底加入秘辣油湯底更野味,係我最喜歡吃的  豚角: 好似五花腩肉, 煮得十分淋身, 口感肥而不膩叉燒: 肉質不肥, 肉味濃, 有咀嚼感配料: 略為簡單, 糖心蛋唔夠味
好彩佢地地方夠哂大, 唔洗等好耐就有位, 平時多數坐出面,
唔係太嘈可以密密斟, 岩哂我地二人世界
兩碗拉麵一齊送到,唔會因為黃金時間要等耐左, 高效率 ~
拉麵: 仍舊保持煙靭彈牙

赤武骨: 豚骨湯底加入秘辣油湯底更野味,係我最喜歡吃的

豚角: 好似五花腩肉, 煮得十分淋身, 口感肥而不膩
叉燒: 肉質不肥, 肉味濃, 有咀嚼感
配料: 略為簡單, 糖心蛋唔夠味

2013-11-02
2013-11-20 135 浏览
點了一客餃子、一客黑武骨沾麵和兩杯啤酒。餃子皮薄飽滿,煎得剛好。餡料辛香(是白胡椒吧),肉汁均勻。沾麵的麵質柔韌,醬汁濃郁幼細。沒有感到人工添加的味道。總體而言,食物的味道自然不造作。然而,重口味者應該略嫌义燒的味道不夠。另外,該店服務令人滿意。店員誠懇而沒有帶來壓迫感。物有所值。
點了一客餃子、一客黑武骨沾麵和兩杯啤酒。

餃子皮薄飽滿,煎得剛好。餡料辛香(是白胡椒吧),肉汁均勻。

沾麵的麵質柔韌,醬汁濃郁幼細。沒有感到人工添加的味道。

另外,該店服務令人滿意。店員誠懇而沒有帶來壓迫感。

物有所值。
2013-11-20
2013-11-11 115 浏览
同朋友食飯只係想搵個安靜地方, 坐下, 傾下計,對食本身無咩要求見間餐廳幾靜, 又坐得舒服, 就入去試下 點知中伏!!!我點一個牛拉面, 朋友點一個叉燒拉面面一上台已經唔對路, 兩個拉面都有成層油唔係講笑, 真係一層3MM厚既油牛拉面有兩舊肥牛,肥糕多過肉叉燒拉面有兩塊叉燒, 朋友不予置評食左兩啖, 啖啖油, 吞落肚, 喉嚨都係油頂唔順,於是好聲好氣問職員點解咁油佢話用豬骨煲, D油係骨膠原(骨膠原?)我問可唔可以比D無咁油既湯比我溝到無咁油佢當堂黑面, 話D面正常, 加湯要加錢仲好串咁話:我地D湯全部都有油咖喎吓?原來拉面有一層油係正常?我當堂比佢串到收皮其實我同朋友都珍惜食物, 次次都唔會食剩隔硬食多兩啖, 真係食油多過食面終於放棄, 碗面剩九成埋單兩個人大約170除左一層油同兩塊肉,我食過咩?服務又差所以我一毫子TIPS 都唔比走個時, 個職員仲眼超超我係11/11星期一下午五點半去食大家留個參考我唔會再去依間餐廳講完
見間餐廳幾靜, 又坐得舒服, 就入去試下
點知中伏!!!
我點一個牛拉面, 朋友點一個叉燒拉面
面一上台已經唔對路, 兩個拉面都有成層油
唔係講笑, 真係一層3MM厚既油
牛拉面有兩舊肥牛,肥糕多過肉
叉燒拉面有兩塊叉燒, 朋友不予置評
食左兩啖, 啖啖油, 吞落肚, 喉嚨都係油
頂唔順,於是好聲好氣問職員點解咁油
佢話用豬骨煲, D油係骨膠原(骨膠原?)
我問可唔可以比D無咁油既湯比我溝到無咁油
佢當堂黑面, 話D面正常, 加湯要加錢
仲好串咁話:我地D湯全部都有油咖喎
吓?原來拉面有一層油係正常?
我當堂比佢串到收皮
其實我同朋友都珍惜食物, 次次都唔會食剩
隔硬食多兩啖, 真係食油多過食面
終於放棄, 碗面剩九成
埋單兩個人大約170
除左一層油同兩塊肉,我食過咩?
服務又差
所以我一毫子TIPS 都唔比
走個時, 個職員仲眼超超

我係11/11星期一下午五點半去食
大家留個參考

我唔會再去依間餐廳
講完

2013-11-11
  • 骨膠原油
2013-11-07 153 浏览
 剛剛搬返入黎屯門, 發現屯門已經變左好多, 係時候約返D舊朋友聚下,星期四約左相識十幾年既舊同學係屯門食下午, 我地仲各自帶埋小朋友出黎,到左屯門市廣場,佢問我想食咩,其實我無所謂,最緊要坐得舒服,有BB櫈,佢就帶左我去哩間麵屋武骨,有條電梯直接上到黎,好方便,哩度地方好大,坐位有好多,唔怕要等位,服務員示意我地坐室內,方便照顧小朋友,真細心^^仲問我地小朋友係咪飲水,大人飲茶, 又安排左BB櫈,服務真一流,未食佢D野個心都甜左先^^因為我未食過哩間拉麵唔知食咩好,所以由朋友介紹及點餐,食物好快就到,服務員避開小朋友坐位將食物安全放到檯, 跟住又多給我地2套餐具給小朋友,真係好想比個獎牌佢,真係酒店式服務 ~小食: 胡麻菠菜沙律 :個汁調較得好好味,兩個小朋友都好中意食拉麵: 赤武骨叉燒拉麵因為係辣湯底,我又唔食辣,所以試唔到個味, 不過我朋友話個湯底好正,唔係落辣椒油,所以一D都唔油, 佢每次黎食都會食哩款.拉麵: 白武骨沾汁麵一碗拉麵一碗汁, 好似廣東撈麵咁, 檯面仲有可愛圖片講解食法,拉麵既麵質很彈牙, 果然係自家製既特別唔同D, 溏心蛋給了小朋友食,小朋友很愛吃, 叉燒肉質炆
胡麻菠菜沙律
拉麵: 赤武骨叉燒拉麵因為係辣湯底,我又唔食辣,所以試唔到個味, 不過我朋友話個湯底好正,唔係落辣椒油,所以一D都唔油, 佢每次黎食都會食哩款.拉麵: 白武骨沾汁麵一碗拉麵一碗汁, 好似廣東撈麵咁, 檯面仲有可愛圖片講解食法,拉麵既麵質很彈牙, 果然係自家製既特別唔同D, 溏心蛋給了小朋友食,小朋友很愛吃, 叉燒肉質炆得好淋,2歲小朋友都食到, 味道也好味, 個汁調較得比較濃, 沾少計已經夠,服務員同我地講如果個汁唔夠可以再加的, 很好人啊 ~
赤武骨叉燒拉麵
服務,場地及食物都很好!! 下次再約其他朋友食野, 我都會揀哩間!!
2013-10-24
胡麻菠菜沙律
  • 赤武骨
  • 白武骨
2013-11-06 60 浏览
周日約左朋友食下午茶,朋友建議去武骨拉麵度食, 貪佢地方夠大,坐得舒服,三點去到唔太多人,平時食慣左白武骨, 雖然好食但已經唔覺有咩特別,決定試新野,見到佢個沾汁麵係日本好似幾受歡迎咁,就決定試下,朋友照舊食豚肉白武骨, 落左order唔夠15min就有得食, 我碗拉麵係唔熱既,但唔係凍到一舊野咁,食落麵質好有彈性, 同放湯既白武骨有d唔同,汁係微熱的,而家食剛好, 而肉就跟之前的一樣水準, 佢本Menu仲有圖教你食法, good!夾起拉麵再沾上汁食, 味道很好,汁既份量可以按自己喜歡,侍應仲話唔夠汁可以叫佢地加, 真係幾貼心,朋友話我食得好滋味, 下次都要試.

夾起拉麵再沾上汁食, 味道很好,汁既份量可以按自己喜歡,

黑武骨叉燒沾麵
2013-11-03
黑武骨叉燒沾麵
  • 豚肉白武骨
2013-09-26 50 浏览
約左男朋友喺屯門睇戲, 順便行下街shopping, 係睇戲前先搵家地方食野,我地經過麺屋武蔵, 因為唔係食飯黃金時間,見無人等位, 所以揀左哩間.環境幾好, 地方夠大, 除左有開放式坐位, 也有室內坐位坐低無耐服務員好快就俾左一餐牌及set好餐具, 還問我地要清水/茶, 十分貼心,由於未食過哩間, 所以揀咗最普通既白武骨豚肉片拉麵….而我男朋友就揀左佢地既限定牛肉拉麵.同埋叫左薯仔沙律, 錫燒比自魚串, 燒芝士年糕Order左之後唔洗等好耐食物已經差唔多到齊, 先講白武骨豚肉片拉麵,第一時間梗係要試下個湯, 有好濃郁既豬骨味,就算飲晒都唔覺得口渴,拉麵麵質彈牙,豚肉肥瘦適中, 煮得夠入味又夠淋,整體嚟講幾好~其實一碗既份量都唔少,食埋佢隻溏心蛋, 真係好夠飽.價錢都算合理,,因為質素幾高,,所以覺得幾抵.再來是講限定牛肉拉麵, 都係第一時間試個湯底,湯底比白武骨的更濃郁, 牛肉是牛腩及牛根, 煮得夠淋入哂未, 好正!我覺得佢地既湯底應該無加味精, 飲哂個湯底都唔覺口渴薯仔沙律及燒芝士年糕味道不過不失, 最好味的係錫燒比自魚串,上桌是仍是用錫紙包住的, 要服務員幫忙將錫紙拆開,拆開後內
環境幾好, 地方夠大, 除左有開放式坐位, 也有室內坐位

由於未食過哩間, 所以揀咗最普通既白武骨豚肉片拉麵….
而我男朋友就揀左佢地既限定牛肉拉麵.
同埋叫左薯仔沙律, 錫燒比自魚串, 燒芝士年糕

其實一碗既份量都唔少,食埋佢隻溏心蛋, 真係好夠飽.
價錢都算合理,,因為質素幾高,,所以覺得幾抵.
再來是講限定牛肉拉麵, 都係第一時間試個湯底,
我覺得佢地既湯底應該無加味精, 飲哂個湯底都唔覺口渴
豚肉白骨拉麵 及 牛拉麵
上桌是仍是用錫紙包住的, 要服務員幫忙將錫紙拆開,
拆開後內裡仍是熱辛辣辣的, 汁仍是滾的! 肉汁滲入比目魚, 真係好好食
芝士年糕 及 薯仔沙律
2013-09-16
豚肉白骨拉麵 及 牛拉麵
  • 錫紙燒比目魚
2013-09-20 37 浏览
在附近剪完頭髮已是4:00pm,有點餓,第一時間想去武骨度食,原因係就算是平日,晚市時段實在太多人,我也不喜歡呆呆地等位,所以到現在都未有機會去食,現在時間正好,終於可以去試下,因為時間早既關係,人也不多,也不需等位 ~介紹牌寫著極濃厚豚骨湯底,自家製拉麵 ,應該這就是賣點 ~看了看餐牌,有點意外也有點失望,原來拉麵種類並不多,湯底分三款:白武骨/赤武骨/黑武骨,肉類只有三款: 豚肉片/豚角煮/叉燒,意外的是只有這些款式就引來咁多人食,失望的是還以為會什麼特別菜色,帶著疑問下點了一個白武骨豚肉片拉麵.,食物很快就來了.第一時間試試豚肉,肉味比較清淡,肉質很嫩,可是湯底卻是非常的濃郁,真是很好的配搭,再吃吃拉麵,果然是自家製的好,麵質十分彈牙,還帶有少少蛋味,最後是糖心蛋,蛋白偏甜,蛋汁很有蛋味,因為湯底很好味,整碗湯都差不多給我飲哂,但一點都不覺口渴,應該沒加味精,整碗拉麵既份量也剛好,下次還會來~
所以到現在都未有機會去食,現在時間正好,終於可以去試下,
因為時間早既關係,人也不多,也不需等位 ~
介紹牌寫著極濃厚豚骨湯底,自家製拉麵 ,應該這就是賣點 ~
看了看餐牌,有點意外也有點失望,原來拉麵種類並不多,
帶著疑問下點了一個白武骨豚肉片拉麵.,食物很快就來了.
還帶有少少蛋味,最後是糖心蛋,蛋白偏甜,蛋汁很有蛋味,
因為湯底很好味,整碗湯都差不多給我飲哂,但一點都不覺口渴,
應該沒加味精,整碗拉麵既份量也剛好,下次還會來~

2013-09-04
2013-09-07 19 浏览
星期四放假,獨自去屯門市廣場行街,行到有點肚餓,開始邊行邊搵野食,行過武骨比佢個廣告牌裡面碗麵吸引左,我見價錢唔貴,又未試過這間,一於入去試下,可能時間太早(6:00pm),無咩人唔洗等,加上佢個鋪都幾大間,設有室內同埋開放式,估計就算人多都唔洗等好耐,服務員示意我入室內,但我不太喜歡燈光較暗既地方,最後我揀左去開放式.我隨即點了這碗牛拉麵,唔洗等好耐,我的晚餐到了,香濃既豬骨湯底,一點都不覺膩,很岩我口味,麵是粗身的,質地好彈牙,牛肉既肉汁味濃,質地淋身不痴牙,配菜是煮至入味既蘿白,最令我欣賞係佢隻糖心卥蛋,蛋白帶點甜味,蛋汁成果凍狀,入口很有蛋味,更讚既係蛋汁一點都沒有蛋腥味,真想食多一隻糖心卥蛋 ! 值得下次再幫襯 ~
星期四放假,獨自去屯門市廣場行街,行到有點肚餓,
開始邊行邊搵野食,行過武骨比佢個廣告牌裡面碗麵吸引左,
無咩人唔洗等,加上佢個鋪都幾大間,設有室內同埋開放式,
估計就算人多都唔洗等好耐,服務員示意我入室內,
但我不太喜歡燈光較暗既地方,最後我揀左去開放式.
我隨即點了這碗牛拉麵,唔洗等好耐,我的晚餐到了,
香濃既豬骨湯底,一點都不覺膩,很岩我口味,
麵是粗身的,質地好彈牙,牛肉既肉汁味濃,質地淋身不痴牙,
蛋汁成果凍狀,入口很有蛋味,更讚既係蛋汁一點都沒有蛋腥味,
真想食多一隻糖心卥蛋 ! 值得下次再幫襯 ~
题外话/补充资料: 服務員態度親切
2013-07-11
  • 牛拉麵
2013-08-04 29 浏览
老公是拉麵痴, 在日本總是要橫掃拉麵店才罷休所以, 偶爾總要陪他去吃拉麵, 即使質素實不能與日本相比在屯門只有此店、黑福多、築地、鳥華(V CITY)可選個人認為這是稍好的一間這次老公點了白武骨厚豚肉,老公覺得是一般水準, 豚肉腌得入味, 可能因選了厚豚肉, 鬆軟和較有口感我點了限量的厚豚肉沾麵端上一碗沾麵汁, 與豚肉、麵分上沾汁能熱一點更好, 麵則爽身, 粗身的麵亦很能掛湯沾汁味道濃重, 別人可能吃不慣的, 個人覺得味道不錯不過, 吃完後叫店員加湯進沾汁這做法不敢恭維, 那"湯"一點也不好喝, 還是保留沾汁好了這兒的特式飲品最好不要點, 都是罐裝飲品, 而且不便宜點了炭酸柑橘汁, 來的是吉之島十多元的貨色, 但索價35元
老公是拉麵痴, 在日本總是要橫掃拉麵店才罷休
所以, 偶爾總要陪他去吃拉麵, 即使質素實不能與日本相比

在屯門只有此店、黑福多、築地、鳥華(V CITY)可選
個人認為這是稍好的一間
這次老公點了白武骨厚豚肉,
我點了限量的厚豚肉沾麵
端上一碗沾麵汁, 與豚肉、麵分上
沾汁能熱一點更好, 麵則爽身, 粗身的麵亦很能掛湯
沾汁味道濃重, 別人可能吃不慣的, 個人覺得味道不錯
這兒的特式飲品最好不要點, 都是罐裝飲品, 而且不便宜
點了炭酸柑橘汁, 來的是吉之島十多元的貨色, 但索價35元
2013-07-03
2013-05-29 1 浏览
星期六行完街同媽咪食個LUNCH,見未試過呢間就儘管一試。坐左係出面既位,冷氣唔多夠,未食已經覺熱。媽咪叫左黑武骨叉燒拉麵,一上枱真係好黑呀,仲杰達達咁款。攪兩攪啲黑蒜油溶番,仲好香,但就油左啲。得一大塊叉燒同糖心蛋。叉燒OK,唔會太韌。但隻蛋一啲都唔糖心,個蛋黃仲好實。我叫左蕃茄豚肉拉麵,蕃茄味好濃,係用新鮮蕃茄煮,唔係用茄膏。蛋一樣係太熟,豚肉有2塊好淋幾好味。仲有舊薯容,但唔知點食好,攪爛佢定成舊食呢? 不過薯蓉唔夠滑,有啲"鞋口":。個名好好聽,但其實姐係炸白飯魚。份量得好少,仲好厚粉,又無咩味。街邊買果啲惹味好多。
星期六行完街同媽咪食個LUNCH,見未試過呢間就儘管一試。

坐左係出面既位,冷氣唔多夠,未食已經覺熱。

2013-04-21 19 浏览
話說今日同阿媽兩個人食lunch, 見呢間未試過,喺出面睇下餐牌,d拉麵ge樣好似ok,咁咪入去試下lor點知中伏……我地叫左三樣野,赤豚角煮拉麵,黑叉燒拉麵同牛油果雞肉沙律,先來的是牛油果雞肉沙律,mix左幾下,發現冇牛油果亦冇雞肉,我地即刻同侍應講,佢話落漏左,即刻拎走加返俾我地,之後佢拎返碟野返黎話放左喺底,我同阿媽唯有再mix下佢,真係有,得4,5粒細過手指尾頭ge牛油果同雞肉!! fine, 39蚊, 可能真係唔可以expect too much跟住同碗麵(兩碗都72蚊)麵條一般,冇特別,但同日本仲差好遠lor.. (而且唔平!!)至於湯底,赤湯話辣ge,但食落一d都唔辣黑蒜油勉強可以,但偏油…叉燒得一塊,人地日本邊有咁孤寒呀,同樣價錢,起碼三四塊啦與理想差最遠ge係豚角煮,肥肉同瘦肉比例差不多,即係有一半唔使食呢餐加埋一201.3, 學阿媽話齋,下次貼埋錢都唔會去lor~勸喻各位唔好做傻事!!
點知中伏……

跟住同碗麵(兩碗都72蚊)
至於湯底,赤湯話辣ge,但食落一d都唔辣

黑蒜油勉強可以,但偏油…

叉燒得一塊,人地日本邊有咁孤寒呀,同樣價錢,起碼三四塊啦

勸喻各位唔好做傻事!!
2013-04-21
早排小儀同金剛嘅節目,相信好多人都睇過,上次介紹屯門,份外留意,其中有個爆炸糖拉麵,金剛繪形繪色,話好有特色,又話爆炸糖中和了拉麵的辣味…………睇完電視介紹加上佢地7情上面嘅表情,雖然朋友不斷話純粹gimmick ,不過我都唔理3721走去試菜。搵左成本menu,都搵唔到咩爆炸拉麵,問下侍應,原來佢原名叫“雷神”,仲要係另外有張leaflet 介紹,不過都幾貴$88,一場黎到,都要試下既……………………拉麵上枱了,另外旁邊有間未開嘅爆炸糖,侍應提醒如何食出好味。我地都開始,打開爆炸糖,落哂去啲湯度,聽到呯呯啪啪的聲音,食一口,平平無期的拉麵,呷一口湯,冇辣味,只有味精湯的味道。失望,朋友說得對,gimmick 包爆炸糖似係廚師唔洗落糖,我地幫佢加咁,其實對成碗麵無幫助架唔假如唔係期待個爆炸糖嘅出色表現,咁都可以一試既。

唔假如唔係期待個爆炸糖嘅出色表現,咁都可以一試既。
2013-04-01