2007-08-18 24 浏览
老公有節目, 今晚自己煮飯仔- 梹 菜+ 蘿蔔餃, 一打/$26! 佢比民x 貴, 其實後者既水餃更飽滿, 不過唔順路, 返到屋企煮鰦 一半黎食, 梹 菜味道極濃, 我還是喜歡較清淡既蘿蔔餃! 佢以菜為主, 無人民x 咁油! 睇你鍾意食肉定菜多啦!
2007-08-08 14 浏览
唔洗多講高水準麵食台呢度d担担麵好香豆辦味一流
唔洗多講高水準麵食台

呢度d担担麵好香豆辦味一流
2007-07-23
和友人分別點了:綠茶白肉麵,菜餃麵,後者朋友說沒有特別。而白肉麵就湯很清,湯好味,整碗麵也很易加分,但今次主角在麵,非常彈牙,不是一般的腍腍山東麵。一個下午,來一客清新怡人的白肉麵,能使人心情放鬆。得閒會再來
和友人分別點了:綠茶白肉麵,菜餃麵,後者朋友說沒有特別。

得閒會再來
2007-07-17
這個肥佬來自荃灣路德圍的麵棧,每次經過路德圍,都想下次入內一試老闆手打的山東麵,可是直到昨天才專誠前往一試。店子窗明几淨,尚算整潔。坐下點了一個下午茶餐,包括任何一款細碗麵食及豆漿,索價18個大洋。聽聞這裡的炸醬麵做得不錯,便叫了試試。豆漿淡淡的,一般麵店貨色。麵來了,一看,份量並不如想像般少,足夠一般女士當午餐吃。先喝一口附上的清湯,略鹹,是一般味精湯。到主角了。乾撈麵,拌料簡單,只有肉醬、芽菜和蔥花。先不拌醬,吃一口淨麵,麵條是白麵,麵身呈方形,口感滑溜,略帶煙韌,同區很少吃到這樣好的。試一下炸醬,甜而不辣,油潤香口,肉看得出是手剁的,和我在中環王府吃過的有點相似。加一湯匙上湯進碗,由近碗底的麵開始拌勻,使麵和醬充分混和,嗦嚕嗦嚕,瞬間便把整碗麵掃光。再細看餐牌,麵食選擇甚多,招牌菜有肥佬炸醬麵、綠茶白肉麵(白肉是豬頸肉,綠茶是指做豬頸肉時泡過綠茶,以減輕油膩,而不是指用綠茶作湯底)、秘製羊肉麵、甜酸鴨麵、東坡肉麵等,另外見到餃子除常見的菜餃外,尚有蘿蔔餃及芹菜餃可選,心想下次有機會要逐樣試他一試。離開前聽到有客人點了餃子茶餐還叫加,原來所有麵食的料都可獨立另加(如只叫綠茶白肉、甜

離開前聽到有客人點了餃子茶餐還叫加,原來所有麵食的料都可獨立另加(如只叫綠茶白肉、甜酸鴨等),下次來可懂得門路了。
第一次來,發誓下一次不要辣。第二次來,竟信守諾言沒要辣。「秘製羊肉麵」的麵、料分上;跟海南東山羊相似- 骨碎,但柱侯、腐乳十足,化骨而入味;教人津津樂道的,是塊縮哂既冬菇,同撈完汁食既麵。山東麵跟其他麵不同:如果要求它如四海魚旦咁彈,或者北方拉麵咁柔韌之類,根本是強人所難- 它沒怎的手拉、竹昇大法,只用高筋麵粉發酵。不過,如果有個食客,其實已記不起上趟子吃過甚麼麵,只記得是在未裝修以前,只記得吃畢放滿酸辣菜的麵後,只有「五官痲痺」和「感激流涕」的份兒…但該位食客仍覺得,上次的麵是比較彈牙同好食的話,似乎「水準下降」是個不爭的事實。另,麵湯用過豬骨同雞骨熬,並「加料」研製。下一次來,還是再挑戰其辣罷。
第一次來,發誓下一次不要辣。

第二次來,竟信守諾言沒要辣。

另,麵湯用過豬骨同雞骨熬,並「加料」研製。

下一次來,還是再挑戰其辣罷。
2007-04-26
沒去麵棧都起碼3個月了, 昨天4月25日去了, 發覺廚房的2個人都換了, 可能調到了新的分店吧..它的麵質感變了, 沒從前那麼好. 以前吃完還想吃, 但今天吃剩約4口便不想吃了, 難道是我的口味變了, 還是它的水準下降了. 此外, 湯底也沒那麼甜了, 而且吃後比從前更口渴..但是, 它的菜餃都幾好..希望日後它的麵可以回復以前水準..
2007-04-24 4 浏览
其實這裡一點都唔偏僻,呢度出名多米線舖,只係我自己唔知街名,無意中行過先知原來係呢度...2個人叫左2個面+1個小食,我就叫左麻辣雞塊米線,佢就叫左個東坡肉面+蒜泥白肉,我同佢講呢度d白肉好出名,不過我自己就唔食呢d咁肥既肉,但由於好奇,我都試左一塊白肉,其實真係幾肥,有一半係肉,一半係肥糕,不過味道其實唔差既...我自己碗麻辣雞塊面就有D意外,唔係唔好食,不過佢既麻辣都我食開既唔同,佢個汁係好似咖喱咁既色,都幾辣,但就唔係麻辣個隻味,都幾油,D雞都幾入味!值得一讚係: 佢既環境係面店黎講都算幾乾淨

值得一讚係: 佢既環境係面店黎講都算幾乾淨
奴隸獸因為好乖,主人帶我去荃灣嘉樂冰廳食茶餐,點知門外大排長龍,點算呀!肚子好餓啊!在街上兜來兜去,不知不覺去了此麵店,見到人少少,又想食麵,於是...我們點了:綠荼白肉麵 $22.00   麵質爽滑彈牙,但D白肉落好多味精。淨菜肉餃$22.00   餃子皮OK,菜多肉少,但太多味精。總體來說味道只是一般。

我們點了:

綠荼白肉麵 $22.00
  麵質爽滑彈牙,但D白肉落好多味精。

淨菜肉餃$22.00
  餃子皮OK,菜多肉少,但太多味精。

總體來說味道只是一般。
2007-04-03 4 浏览
他的湯底好清淡,我男友喜歡呀,如果好似我喜歡食濃味的,可以加酸辣菜,加了便馬上濃味多了。我叫了豬扒面,豬扒很林,還有餃子都好好味。這間面店的面是淡淡的,但慢慢又會喜歡上了。
我叫了豬扒面,豬扒很林,還有餃子都好好味。
這間面店的面是淡淡的,但慢慢又會喜歡上了。
2007-03-17
係旺角上完堂, 搭車返屋企前係度食埋晚餐先! 同老公一人叫左一碗麵, 佢要左醬爆冬荀麵, 我要菜餃(要求只要蘿葡餃)麵, 一碗豆漿, 一碟灼芥蘭, 等緊既時候, 老公問, 食評有好多人讚, 但次次黎都唔full, 何解呢? 同區既雲貴川, 多人彈, 又污嘈, 次次去都好多人, 有無食家可以解答到我呢?本來我好鍾意食荀, 但每次見到佢前面既兩個字- 醬爆, 就驚油, 點知今次黎既時候係兩大片切開, 唔油, 幾乾身, 食落仲幾juicy! 我諗下次會加啦! 我既蘿蔔餃就水準穩定, 好多蘿蔔絲! 芥蘭仲當造, 仲係咁爽甜!P.S. 我覺得呢度既食物清, 地方乾淨, 我鍾意佢多過雲貴!

朋友對麵棧都很有好感, 因此近期都頻頻光顧, 今天中午去到, 照例都是人頭湧湧!吃過幾次羊肉麵, 今次改變一下, 試一下綠茶白肉麵, 其實早就覺得名字都改得很吸引, 主要就是綠茶兩字吸引我嘛!麵很快來了, 綠茶白肉, 應該是豬頸肉, 亦是本人的最愛之一, 當然先試試白肉, 坦白說不感覺到有特別的綠茶味, 雖然貨不對辦, 但白肉可能是「白烚」也說不定, 反而別有一種食味, 可能豬肉算新鮮, 有肉味, 加上豬頸肉本身油份較高, 用「白烚」的方式反而不會太「漏」, 感覺剛剛好, 可以說吃到最原始的肉香, 這些算不算是錯有錯著呢, 還是老闆的匠心獨運就不得而知了!麵質仍是一貫的出色, 白肉份量算多, 清清淡淡的湯底配上原味的白肉, 感覺很清淡, 真的相當不錯!而且索價二十二個大洋, 算是相當超值。環境絕對是說得上窗明几淨, 較很多麵店出色, 白肉麵絕對會成為我在麵棧的首選!!

2007-01-21
依間野買點係麵~因為佢老闆做的~但我幾推薦佢個羊肉麵~幾香. . 但係羊肉唔夠林~可以一試
依間野買點係麵~
因為佢老闆做的~
但我幾推薦佢個羊肉麵~
幾香. . 但係羊肉唔夠林~
可以一試
2007-01-06
我成日都食依間野, 綠茶白肉麵, 菜肉餃, 雞絲冷麵都幾好食。菜肉餃d餡整得幾碎, 好好味~ d麵個質地好好咬感, 係我既至愛~
(非会员)
2006-12-21 0 浏览
尋晚同男朋友食飯, 食來食去都係荃灣區, 因為佢係果頭返工, 就上網睇下open rice的朋友有咩好介紹, 就睇到呢間麵鋪, 就諗住試下啦, 食左介紹既羊肉麵(我男朋友食)佢話好味喎, 我就食左個豬扒麵都ok既, 不過d麵同個湯就好好味係豬扒麻麻, 仲叫左個淨菜肉餃呢個先係正, 皮唔太厚d菜同肉都好新鮮, 正! 比起同區既食市呢間算係幾乾淨, 價錢又係貴, 我會再去!
2006-12-04 7 浏览
今日同朋友補祝生日,見到好多人話呢個正~所以想試下~我地叫左每人一個麵同一碟餃子,我叫左東玻肉麵,而我朋友就叫左個鐵板雞塊麵~呢度d 餸無咩特別~但d 麵真係唔錯~個湯好清,d 麵都幾好食~價錢又唔太貴~d餃子都唔錯~皮真係夠薄~不過我覺得唔太夠熱~呢間野湯底真係要讚一讚!
今日同朋友補祝生日,見到好多人話呢個正~所以想試下~

d餃子都唔錯~皮真係夠薄~不過我覺得唔太夠熱~

呢間野湯底真係要讚一讚!