《麵屋神匠》 主打濃厚蝦湯底拉麵及蟹湯拉麵,上次食過呢間覺得好食,所以今次帶朋友仔嚟呢度一齊享用美食,感受日本風情!嚟到餐廳已經坐滿食客,要食好西就要等一等位啦!🤩首先要推介一下佢哋嘅蟹湯拉麵同蝦湯拉麵,係必吃之選!湯底非常濃厚,亦都夠鮮味!我地今次叫咗濃厚蝦湯拉麵、辛辣蝦湯拉麵 & 日式唐揚炸雞。
濃厚蝦湯拉麵拉麵食材非常豐富,有叉燒、溏心蛋、筍條丶櫻花蝦丶紫菜等,色香味俱全,湯底非常濃而香口,每一啖都食到蝦香味!拉麵入口彈牙,超有口感!正!😋辛辣蝦湯拉麵色香味俱全,辛辣蝦湯拉麵嘅辣味會比較出,後味就係蝦香味,拉麵配上好多櫻花蝦,味道超香,每一啖都食到蝦香味!日式唐揚炸雞炸至金黃色,外皮酥脆又多雞肉汁,不禁令人一口接一口,再點上醬料一齊吃,更美味!濃厚蝦湯拉麵vs辛辣蝦湯拉麵,兩碗湯底比較之下,濃厚蝦湯拉麵嘅蝦湯鮮味會比較特出,個人比較喜歡呢個拉麵,大家不妨嚟試一試!✨

日式唐揚炸雞

濃厚蝦湯拉麵
📍同朋友傾傾下計 不知不覺已經8點幾 肚仔都開始抗議🫣 就決定係附近搵下野食轉角位置見到間紅色拉麵舖 作為拉麵控既🌟朋友即時Say Yes~ 餐廳裝修充滿日本風情 牆壁畫滿日系卡通 用色鮮艷 仲掛咗好多七彩燈籠 成個感覺好繽紛!🫶🏻🌀濃厚蝦湯拉麵2人餐分為$218 同$238 差別在於可選擇既拉麵款式有少少唔同🙆🏻‍♀️ 不過2款都幾抵食 有配小食同飲品~我就order 咗濃厚蝦湯拉麵🦐餐廳主打蝦湯底 用上甜蝦、赤蝦、蝦乾同大量蝦穀熬足4至5小時 再加入自家秘密配方 聽落幾吸引 無理由唔試試! 湯頭蝦香濃郁🧡食到蝦既原始鮮味而唔會死鹹 配埋灑在面的櫻花蝦 味道更加惹味 食完都唔會覺得口渴! 🙈圍邊有2片慢煮叉燒 口感嫩滑但略嫌豚肉太瘦 唔夠香口 不過整體都幾滿意🌀極上蟹白湯拉麵朋友就試咗蟹白湯 不少拆殼蟹肉放係拉麵上🙌🏻 相比下 蟹湯味道比蝦湯更為清新 蟹香滿滿但唔油膩😍
📍

🌀濃厚蝦湯拉麵

🌀極上蟹白湯拉麵

2023-07-05 54 浏览
和朋友在旺角晚餐選了這家拉麵店,入口雖然在內街位置,但其實很多時候坐地鐵到旺角都會經過~🥢濃厚蝦湯拉麵:味道很濃但不會死咸,蝦湯是偏較鮮味的配方。最喜愛是拉麵的表面加了大量櫻花蝦乾。味道鮮上加鮮。拉麵入口掛汁,一個不小心就喝乾了整個湯底。🥢黑蒜醬油拉麵:醬油味道較濃,湯底入口會感到輕輕的黑蒜味。很似是在日本吃到的,經典的味道。配上煙靭的拉麵,算是不錯。都是有流心的半熟蛋和叉燒~ 值得回來再吃🥢炸日式餃子:味道正常發揮

🥢炸日式餃子:味道正常發揮
2023-07-01
麵屋神匠,位於旺角近油麻地超旺地點,成日都見門口有人排隊,店內充滿和風,仲有好靚既燈籠同壁畫🏮主打特色拉麵,蟹湯、蝦湯連柚子鹽湯都有✨每款拉麵仲會話埋俾你知點煮、食材既特點咁,好有Heart💗濃厚蝦湯拉麵🦐作為蝦控梗係試下蝦湯,精緻餐盤上枱,賣相唔錯👍🏻啲櫻花蝦好香,湯底好濃好厚身,非常濃既蝦湯但又唔好咸,好味😋個湯配咩都好味,叉燒好大塊,肉質腍滑,溏心蛋少少橙色既日本蛋,加左湯食好正😗麵質算係粗麵,非常掛湯,啲櫻花蝦配埋湯同麵一齊食真係超濃既蝦味😍炸日式餃子,超級脆,唔油幾好味👍🏻飲返啖凍麥茶就係好滿足既一餐日本拉麵🍜天氣咁熱食拉麵有凍既茶真係好緊要🙈店員仲好好咁見我飲完就即刻拎多杯俾我🤞🏻高質特色拉麵,下次一定要食埋蟹湯💟

溏心蛋

拉麵
叉燒
櫻花蝦
2023-07-04 50 浏览
〰️平日夜晚趕時間,油麻地地鐵站對出,坐落於鬧市中的一角街鋪。勝在旺中位置方便,多幾個人都坐得舒適~今次揀咗一人套餐,一個蝦汁拌麵+5隻日式餃子🥟一個女仔食足夠有餘,男士們可能要叫多個炸雞小食〰️神匠蝦汁拌麵評分: 3/5麵質不軟爛有咬勁,撈埋濃厚醬汁都唔錯😋糖心蛋煮得岩岩好,炙燒五花肉好有火香味,抵讚👍🏻〰️#fat_factor_香港 #fat_factor_旺角#fat_factor_日本菜
濃蝦汁拌麵

神匠蝦汁拌麵
評分: 3/5

#fat_factor_香港
#fat_factor_旺角
#fat_factor_日本菜

餐廳裝修採用日本風格,內部裝飾了大量的日式燈籠和旗子,出餐位置也有相應的佈置,並設有少量座位,滿滿的日本風格裝修🎌🏮/🍜黑蒜醬油拉麵套餐 ($118)在香港拉麵店比較少見的黑蒜醬汁湯底🧄非常濃郁 味道很重濃郁蒜油香味喜歡偏重口味的朋友可以試試🙌🏻日式叉燒挺大塊🍖不會太簿麵軟硬度適中麵量剛剛好✅.🍜日式炸餃子 (拉麵套餐)餃子香脆🥟上菜時熱騰騰的♨️.🍜凍麥茶(拉麵套餐)冰涼解膩🍵❄️
🍜黑蒜醬油拉麵套餐 ($118)
在香港拉麵店比較少見的黑蒜醬汁湯底🧄
非常濃郁 味道很重
濃郁蒜油香味
喜歡偏重口味的朋友可以試試🙌🏻
日式叉燒挺大塊🍖
不會太簿
麵軟硬度適中
麵量剛剛好✅
🍜日式炸餃子 (拉麵套餐)
餃子香脆🥟
上菜時熱騰騰的♨️
🍜凍麥茶(拉麵套餐)
冰涼解膩🍵❄️
2023-06-27 137 浏览
Mk🍜拉麵掂唔算多 呢間係正562隔離 成日經過一於入去🤤今次試左🍜辛辣🦐蝦湯拉麵 頭啖湯不得了😨 鮮蝦味極重 湯底濃郁 好多蝦米🤩 另外仲有幾嫩滑嘅🐷叉燒✌️大片 熟度啱啱好 可惜薄咗少少🤏🏾 拉麵嘅靈魂紫菜兩塊 超大塊 夠乾身 最後當然唔少得半隻溫泉蛋🥚啦 大家有冇覺得少左啲野呢?🫣 冇錯就係拉麵個麵啊🤣 因為其他野麵太搶眼 麵就正常發揮 如果有得揀硬度就更👍 提醒:辣湯嘅辣度冇得選擇 大約似譚仔小辣🥵 唔食得辣嘅人要注意啦!麵屋神匠地址: 旺角彌敦道562號地下B號舖
Mk🍜拉麵掂唔算多 呢間係正562隔離 成日經過一於入去🤤

麵屋神匠
地址: 旺角彌敦道562號地下B號舖
2023-06-26 66 浏览
我經常見有人龍,終於一試!價錢唔貴又好味,唔怪得成日要排隊等候啦😜🍜 神匠二人套餐 $218🍜濃厚蝦湯拉麫- 超香濃蝦湯,麵條幾爽口,薄肉片🍜火炙叉燒醬油拉麵- 普通湯底,叉燒唔錯🍜脆炸魷魚鬚整體不錯
我經常見有人龍,終於一試!
價錢唔貴又好味,唔怪得成日要排隊等候啦😜

🍜 神匠二人套餐 $218
🍜濃厚蝦湯拉麫- 超香濃蝦湯,麵條幾爽口,薄肉片
🍜火炙叉燒醬油拉麵- 普通湯底,叉燒唔錯
🍜脆炸魷魚鬚
整體不錯
2023-06-18 92 浏览
平時係油麻地行去旺角都會經過呢個位,呢間拉麵店幾搶眼,舖面係落地玻璃,見到入面掛滿日式燈籠🏮幾有日本特色嘅裝潢☺️✿ 辛辣蝦湯拉麵($88)呢度嘅濃厚蝦湯都頗受歡迎,極好蝦湯又好辣嘅我就揀呢款辛辣蝦湯拉麵😋 蝦湯味道濃郁,有鮮甜蝦味同陣陣辛辣味,配少少櫻花蝦就更惹味👍🏻 麵條軟硬適中,配兩片慢煮叉燒,薄薄的叉燒食落都幾軟滑,另外溏心蛋都幾入味~✿ 炸日式餃子 ($32)配多款小食就啱啱好☺️ 餃子有五隻,炸得幾脆皮又唔會過咗籠👌🏻

✿ 辛辣蝦湯拉麵($88)

✿ 炸日式餃子 ($32)
2023-06-18 66 浏览
這間位於旺角/油麻地一帶的拉麵店經過很多次~每次看到色彩繽紛的燈籠都想進去吃完熱騰騰的拉麵,今次終於有機會試到啦!絕對比想像中好食😋推薦大家一試日式餃子(5件)$32.0一份五隻 炸餃子🥟熱騰騰外皮厚薄適中!豬肉內餡飽滿多汁濃厚蝦湯拉麵 $98.0濃郁的蝦湯應該沒有人不愛吧!拉麵舖滿櫻花蝦,口感脆脆的!配菜有荀,蔥,紫菜,有半隻流心溏心蛋,麵條爽彈,慢煮叉燒切得薄身,肉質軟腍而幼嫩!好濃郁的鮮香蝦麵味道!柚子鹽湯蜆肉拉麵 $113.0期間限定!如果你不喜歡吃太過濃郁的拉麵,這碗拉麵是最佳選擇!湯底有柚子清香,以及柚子皮。很夠清新 !有適量的蜆肉呢! 有竹荀,蔥,紫菜及溏心蛋等等配菜,賣相好吸引!當然少不了慢煮叉燒肉質,腍軟幼嫩!凍蕎麥茶任添邪惡的一餐,少不了清新解膩的冷茶🍵欣賞餐廳在炎熱的天氣提供免費東蕎麥茶任添,喝下去10分涼快舒爽!

日式餃子(5件)$32.0
一份五隻 炸餃子🥟熱騰騰
外皮厚薄適中!豬肉內餡飽滿多汁

濃厚蝦湯拉麵 $98.0

柚子鹽湯蜆肉拉麵 $113.0

凍蕎麥茶任添
2023-06-18 242 浏览
今日超級忙碌,早上在灣仔開完一個會,lunch都未食又要趕去油麻地廣華醫院開會,完會已經四點幾,在附近搵嘢食時,突然想起位於彌敦道後街小巷嘅「麵屋神匠 (旺角)」(地址:旺角彌敦道562號地下B號舖),於是就衝咗過去食啦!麵店平日中午同夜晚都很多人來吃,幸好今日午後光臨,不用等位就可以入座,餐廳店面雖然不大,但座位依然寬敞,氣氛很舒適,日系佈置裝飾讓人感到放鬆,店員非常親切友善,讓我感到很受歡迎。另餐廳也提供一個很貼心的服務,就係每張枱下面都有一個籃,供客人放袋用,而超級肚餓嘅我,當然要第一時間座低點餐先啦!下午茶選擇亦很多,套餐由$38起,我因為實在太餓了,故選了一碗柚子鹽湯蜆肉拉麵(下午茶$98另附冷或熱麥茶一杯,並可加錢選配多款小食),而我除咗加咗$10配炸餃子外,亦另額外order咗多一碟炸日式餃子($38/ 5隻)來醫肚!柚子鹽湯蜆肉拉麵配料:荀、蔥、溏心蛋半隻、紫菜、慢煮叉燒、蜆肉 拉麵很快就上桌了,拉麵的湯頭清爽,既有柚子的清香,還有蜆肉的鮮味,這全因這𥚃的湯底是以大量鰹魚乾、貝類海產、昆布熬製,配上甜美蜆肉,再加上麵店師傅在鹽湯上加上日本柚子皮,讓原本基本款的湯頭更多

柚子鹽湯蜆肉拉麵
配料:荀、蔥、溏心蛋半隻、紫菜、慢煮叉燒、蜆肉

拉麵很快就上桌了,拉麵的湯頭清爽,既有柚子的清香,還有蜆肉的鮮味,這全因這𥚃的湯底是以大量鰹魚乾、貝類海產、昆布熬製,配上甜美蜆肉,再加上麵店師傅在鹽湯上加上日本柚子皮,讓原本基本款的湯頭更多了柚子淡雅香氣,即使連湯帶麵吃光後,亦不會產生一絲絲的罪惡感! 此外,拉麵的麵條非常有彈性,口感吃起來很有嚼勁。蜆肉也很新鮮,不會有腥味,湯頭的鹽度非常適中,不會太鹹,讓人吃起來不會口渴。慢煮叉燒採用黑豚肩脊肉部位,用低溫抽真空長時間慢煮方法處理,保持黑豚肉的水份及香嫩。

2023-06-16
  • 日式唐揚炸雞
  • 蟹白湯拉麵
  • 蕃茄蝦湯沾麵
2023-06-18 45 浏览
同朋友喺旺角行完街,揀咗間附近嘅人氣拉麵舖醫肚😊「麵屋神匠」麻雀雖小,但五臟俱全👍🏻店內掛滿日式紙燈籠,牆上係卡通和風壁畫,極具日本街頭風情🇯🇵🔸火炙叉燒醬油拉麵($88)湯底香濃吸引,用上大量鰹魚乾、貝類海產、昆布同高湯熬製而成✨拉麵粗幼適中,食落爽口彈牙,掛湯一流🍜配料為自家特別炙製嘅叉燒肉,食落軟嫩鬆化帶焦香🥓令人滿有驚喜!🔸濃厚蝦湯拉麵($98)以甜蝦、赤蝦、蝦乾、大量蝦穀同貝類海產,熬製5小時先出品嘅湯頭,入口充滿濃醇風味😻拉麵拼配兩塊黑豚肩脊肉,採用低温慢煮方法處理🔥以黑豚肉保持香嫩口感,同時鎖住水份🐽絕對係誠意滿溢之作✅🔸炸日式餃子($32/5件)餃子熱焫焫🥟外皮香脆可口而不膩,內餡菜肉平衡🙆🏻‍♀️且含豐沛味美肉汁,值得推介💙

🔸火炙叉燒醬油拉麵($88)

🔸濃厚蝦湯拉麵($98)

🔸炸日式餃子($32/5件)
2023-06-17 63 浏览
今日去開旺角行街,見到有間新既拉麵店,裝修好有特色又型格。我同朋友叫左2個拉麵1份餃子。首先黑蒜醬油拉麵真係好好味,啲麵條彈牙有嚼勁,醬汁夠香濃,加咗啲黑蒜油好惹味。糖心蛋亦好有水準👍🏻火炙叉燒醬油拉麵都好好食,叉燒火炙得剛剛好,口感入味,肉質好軟,麵同湯底都好夠味,麵條同樣彈牙有嚼勁。另外,佢地嘅炸餃子都好好味,係菜肉餃,炸得香脆,餡料夠肉汁,真係一啖就可以食到啲汁。整體黎講,呢間拉麵店真係值得一試,啲麵同啲小食都好正,價錢亦都好合理。不妨約埋啲朋友一齊嚟試下啦!下次再試埋其他拉麵😋😋

2023-06-09 76 浏览
濃濃郁郁嘅蝦拉麵叫咗兩個一樣嘅辣湯底嘅蝦拉麵湯底好濃郁,好好味有好多蝦乾仔 鍾意食嘅,一定覺得好好味不過啲叉燒有啲凍另外叫咗個餃子小食同埋魷魚圈魷魚圈炸得好好食 外脆內軟餃子就係一般正常嘢
濃濃郁郁嘅蝦拉麵

叫咗兩個一樣嘅辣湯底嘅蝦拉麵
湯底好濃郁,好好味
有好多蝦乾仔 鍾意食嘅,一定覺得好好味
不過啲叉燒有啲凍
另外叫咗個餃子小食同埋魷魚圈
魷魚圈炸得好好食 外脆內軟
餃子就係一般正常嘢
麵屋神匠經開旺角突然想食拉麵,入咗一間拉麵店叫「麵屋神匠」,門口無一級,點知入到店內內有乾坤,入面有一級(見圖9),好彩我有帶斜板,即時解決到問題!👍👍👍店內掛滿日式紙燈籠同好多充滿日本風情嘅旗海,至於入面其實唔算好大,店員安排我坐卡通壁畫隔離個位,我就面向街出面,因為係用落地大玻璃關係,會睇到街出面d人,唔知街出面嘅人睇唔睇到我食拉麵呢?!😂😂😂1.辛辣蝦湯拉麵$88+配凍麥茶(免費)(10/10)呢碗辛辣蝦湯拉麵個湯底好濃郁,辣度好夠,蝦味又重,入面配料仲有荀、蔥、糖心蛋半隻、2大塊紫菜、2大塊火炙叉燒、櫻花蝦同芝麻。拉麵方面係用幼身麵,拉麵食落口彈牙有咬口,仲掛到濃濃蝦湯汁,好正!2.柚子鹽湯蜆肉拉麵$98+配凍麥茶(免費)(8.5/10)呢碗柚子鹽湯蜆肉拉麵個湯底雖然無咁濃郁,但有淡淡柚子味,入面配料仲有荀、蔥、糖心蛋半隻、2大塊紫菜、2大塊火炙叉燒同5隻蜆。拉麵方面係用幼身麵,拉麵食落口彈牙有咬口,不過湯底無咁濃郁,要加少少七味粉先好味,蜆肉如果飽滿少少就更好!3.炸日式餃子(4隻)$32(9/10)呢個炸日式餃子炸得好香脆,入面個餡係菜加豬肉,餡料算飽滿,唔錯!2人總共價錢
麵屋神匠

1.辛辣蝦湯拉麵$88+配凍麥茶(免費)(10/10)

3.炸日式餃子(4隻)$32(9/10)

2人總共價錢$218

個人口味總評分:9.16/10

@menya_shinsho

地址:旺角彌敦道562號地下B號舖

#麵屋神匠 #旺角美食 #旺角好去處 #拉麵店 #香港探店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong ,

• 炸日式餃子
  • 辛辣蝦湯拉麵