2023-06-05 69 浏览
放工經過油麻地, 早咗放工 可以周圍搵下嘢食, 假期經常大排長龍的麵屋神匠, 因為時間尚早, 就要把握機會 立即試試😃😃。拉麵款式很多, 主要分三大類: 湯麵、沾麵、拌麵。 極上蟹白湯拉麵非常吸引, 看見餐牌上 雪白的湯底, 感覺非常濃厚, 應該會很鮮美味的。 另一方 濃厚蝦湯拉麵, 非常震撼的櫻花蝦份量, 令我非常心動。最終是抵擋不了櫻花蝦的吸引, 極上太白湯拉麵唯有留待下次再嚟。濃厚蝦湯拉麵, 大量的櫻花蝦, 鮮豔奪目令人心動, 配上濃厚的湯頭十分鮮味。 慢煮叉燒 嫩滑柔軟, 加上紫菜、 竹筍、 嫩滑的溏心蛋、 清爽的京蔥, 非常滿足。 吃麵小建議 ,加上拉麵胡椒味道會更加鮮味。另外小吃點了炸餃子, 外皮炸得香脆脆, 都算多肉汁的, 熱呼呼很好吃。 熱的麥茶 是無限添飲的, 隨麵餐附送 不用額外收費。

2023-06-04 34 浏览
📍麵屋神匠🗺️旺角彌敦道562號地下B號舖朋友鍾意食拉麵就同佢黎呢間食,入面裝修都好有日本feel🇯🇵 掛左好多燈籠🏮⚡️濃厚蝦湯拉麵 $98個蝦湯底真係幾鮮幾濃郁,仲要熱辣辣😍🔥配料有兩大塊薄切叉燒、紫菜、大量櫻花蝦🦐、蔥、筍同溏心蛋🤤 拉麵都煮得啱啱好,口感細滑彈牙😋👍🏻 ⚡️炸日式餃子🥟 $32小食揀左炸餃子,好脆口😌⚡️麥茶 🆓可以揀凍/熱,免費添飲,大熱天真係要飲返幾杯解渴先🥵整體黎講,想食拉麵嘅朋友可以試下呢間,都有好多款拉麵揀🍜
📍麵屋神匠
🗺️旺角彌敦道562號地下B號舖

⚡️濃厚蝦湯拉麵 $98
個蝦湯底真係幾鮮幾濃郁,仲要熱辣辣😍🔥

⚡️炸日式餃子🥟 $32
小食揀左炸餃子,好脆口😌

⚡️麥茶 🆓
可以揀凍/熱,免費添飲,大熱天真係要飲返幾杯解渴先🥵

整體黎講,想食拉麵嘅朋友可以試下呢間,都有好多款拉麵揀🍜
2023-06-04 44 浏览
經過油麻地,到了一間以蝦湯湯底出名的拉麵店,出邊經常有一條長長嘅人龍。濃厚蝦湯拉麵:這道菜是店家的招牌菜之一,湯頭非常濃郁,帶有濃厚的蝦味,讓人一口接一口的喝不停。湯頭中的蝦味非常豐富,味道自然,而且不會太鹹或太油膩。麵條也非常有嚼勁,配上湯頭更是絕配。辛辣蝦湯拉麵:除了濃郁的蝦味之外,還帶有一點點的辣味,麵條同樣有嚼勁,如果你喜歡辣而又想品嚐濃郁的蝦湯拉麵,這個絕對不能錯過。炸日式餃子:這道菜是我非常喜歡的一道小點心,餃子的皮脆而不油膩,裡面的餡料也非常美味。

• 濃厚蝦湯拉麵
  • 炸日式餃子
  • 辛辣蝦湯拉麵
2023-06-01 84 浏览
呢日又係放假訓到自然醒🤭 反正天氣好熱無乜胃口,等餓到想食嘢先出街已經係晏晝三點😂好想食拉麵,有一間次次經過都好長人龍,所以趁晏晝去碰下運氣,去到果然唔使等🤭餐廳內掛滿燈籠🏮好搶眼,好有氣氛想食佢地至出名嘅柚子鹽湯蜆肉拉麵,但可惜太晏,已經賣完,最近幾次都係食唔辣嘅湯拉麵,今次點左辛辣蝦湯拉麵$88,櫻花蝦辛辣拉同樣這湯底其實仍以豚骨湯頭為基底,但加左辣味;而大量櫻花蝦的味道非常香,採用幼麵都好掛湯炸日式餃子$32正常水準

餐廳內掛滿燈籠🏮好搶眼,好有氣氛

辛辣蝦湯拉麵$88

炸日式餃子$32正常水準

2023-05-22
辛辣蝦湯拉麵$88
炸日式餃子
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽餐廳嘅紙紅白藍燈籠裝飾同壁畫好有日式風格,好似置身喺日本嘅居酒屋咁!🥢濃厚蝦湯拉麵 $98 🆙濃厚蝦湯拉麵湯頭濃郁豐富,蝦味香濃,口感鮮美,麵條有彈牙有咬口,配料搭配得宜,薄切嘅叉燒用左豬肩肉,用咗慢煮嘅方法令叉燒保持口感嫩滑😋。🥢神匠蝦汁拌麵 $78 🆙拌麵嘅麵條軟硬度恰到好處,口感紮實有彈性,蝦汁嘅味道非常濃郁鮮美。配搭嘅配料亦非常豐富,有炙燒豬腩、溏心蛋 、 櫻花蝦乾 、大蔥同埋芫茜。麵條撈埋流心蛋嘅蛋汁食更加出色,值得推薦👍🏻。🥢炸日式餃子 $22 🆗炸日式餃子一客4件,外皮酥脆唔油膩,內餡份量適中👍🏻。-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥸-🗺 麵屋神匠 (旺角)旺角彌敦道562號地下B號舖-#bakdiu旺角 #bakdiu日式 #bakdiu油尖旺#bakdiu拉麵

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢濃厚蝦湯拉麵 $98 🆙

🥢神匠蝦汁拌麵 $78 🆙

🥢炸日式餃子 $22 🆗
炸日式餃子一客4件,外皮酥脆唔油膩,內餡份量適中👍🏻。

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥸
🗺 麵屋神匠 (旺角)
旺角彌敦道562號地下B號舖

2023-05-23 46 浏览
話說前排落旺角買嘢 順便搵下好西食咁岩見到間好日系裝修既拉麵店今次要為大家介紹既係 - 麵屋神匠麵屋神匠係位於旺角彌敦道562號地舖餐廳個裝修係勁日系佢掛左好多日式紙燈籠 超搶眼配埋落地大玻璃令到成間shop店舖好開揚食物個方面 今次點左個濃厚蝦湯拉麵個湯底飲落唔會好鹹 反而蝦味超出而且有勁多櫻花蝦係面最正係個拉麵底好彈好爽口Location: Mong KokPrice : $80-$100/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
話說前排落旺角買嘢 順便搵下好西食

最正係個拉麵底好彈好爽口

Location: Mong Kok
Price : $80-$100/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10

Score 總分:70-75講到方便,大家約朋友就一定係去旺角啦。但去旺角食咩好呢? 揾下open rice 就有千萬樣選擇,咁今次我就介紹一間拉麵店啦~E間點位於旺角近油麻地,位置方便就硬架啦,不過唔太熟旺角嘅人可能要d時間揾揾,因為佢同好似 “神穩”左咁(我覺得),平時都唔會點留意到。就算留意到都係諗“下次試”...之後就下次下次...大概可以....了.....又唔記得左😝好! 講返佢嘅味道。正宗日式拉麵,堅正😋 麵彈牙,d湯不會過油,味道不太濃厚。適合清純 及 鐘意清淡嘅你....清唔清純就你先知啦🫣去就一定要試下佢嘅梅酒,堅好飲,堅貴,堅低性格比。但好飲!試下無防啦~ 小心酒後亂......講野就得啦,不過咁少酒,好難相信會酒後痴線☺️
Score 總分:70-75

2023-05-19 173 浏览
今晚放工同舊同事敘舊,見到一間好多燈籠嘅日本拉麵譜俾佢吸引住,見間舖都多人幫襯,就入去試吓。餐廳雖然細少但感覺舒適濃厚蝦湯拉麵非常香濃龍蝦湯底,拉麵上面有好多蝦米,再配上兩片煮熟嘅豬肉,跟拉麵仲附送糖心溫泉蛋同兩片紫菜。非常好食。火炙叉燒拉麵燒過嘅豬肉非常之香口,厚切叉燒食落口感豐富。湯底醬油味香濃。湯底再加上蔥花同醬油撞埋更加香。此拉麵亦都附送糖心溫泉蛋同兩片紫菜。炸日式餃子(四粒)炸度外皮好香脆,使用日本原材料餃子,好有日本味道。凍/熱麥茶食完拉麵後,飲一杯麥茶,可去除豚肉嘅油膩非常消滯。

餐廳雖然細少但感覺舒適

火炙叉燒拉麵

炸日式餃子(四粒)
炸度外皮好香脆,使用日本原材料餃子,好有日本味道。

凍/熱麥茶
食完拉麵後,飲一杯麥茶,可去除豚肉嘅油膩非常消滯。
2023-05-17
  • 濃厚蝦湯拉麵
  • 火炙叉燒醬油拉麵
晚上經過看到小人龍🏮門口掛著一排紅藍燈籠很吸眼球就讓我去嚐一嚐這家的拉麵如何!選了一個二人套餐,包含兩碗拉麵一道自選小食和兩罐汽水🦀極上蟹白湯拉麵湯底有滿多蟹肉蟹膏,奶白色挺濃厚,不過蟹味還未到我心中預期的味道😂慢煮叉燒肉肉質鮮嫩,麵底不過不失吧🍜柚子鹽湯蜆肉拉麵湯底很清新,因為有柚子皮所以有淡淡柚子香,蜆肉也很肥美,蛋有一點點流心,麵底正常沒特別😂🍗日式唐揚炸雞雖然只有三塊但也不小,外脆內嫩👍🏻💰人均:$130❤️更多食評資訊盡在IG@junjunfoodie

晚上經過看到小人龍
🏮門口掛著一排紅藍燈籠很吸眼球
就讓我去嚐一嚐這家的拉麵如何!

選了一個二人套餐,包含兩碗拉麵
一道自選小食和兩罐汽水

🦀極上蟹白湯拉麵

🍜柚子鹽湯蜆肉拉麵

🍗日式唐揚炸雞
雖然只有三塊但也不小,外脆內嫩👍🏻

💰人均:$130

❤️更多食評資訊盡在IG@junjunfoodie
2023-02-19
  • 極上蟹白湯拉麵
2023-05-18 32 浏览
朋友係旺角友…成日推介呢間拉麵舖話好味…今日過黎試下…晚上9點都要排隊…感覺誰我知應該唔錯掃下QR code就點野食…見到拉麵好多配搭…有蟹啦…有蝦啦…有黑蒜…又有沾麵同丼啦…仲有小食…見到蝦湯拉麵個樣好吸引…就點佢啦…加多碟餃子個拉麵真身個樣都打得下…有兩塊粉紅色既叉燒…同兩塊紫菜…加上多蔥同好多櫻花蝦係面…望到都覺得好吸引…飲啖湯…湯頭好香濃蝦味…可能蝦湯關系…一d都唔肥膩…感覺個湯好足料…最緊要個湯熱辣辣🔥🔥。而個個麵係我喜歡既幼麵…雖然幼但麵質好有咬口又掛湯…唔錯…叉燒望落好似cold cut肉…不過…肉質同顏色一樣好粉嫩。如果想加d調味…呢度有罐拉麵胡椒粉…呢個胡椒粉好好味…好香…加左可以提升左湯既味道…雀一聲成碗食哂連湯都飲埋餃子都ok…新鮮熱辣…皮脆…餡多汁…呢度仲可以點免費既冰麥茶…飲完熱湯飲啖冰茶正。如果好似日本自己斟仲方便朋友果然無介紹錯…個拉麵堅好味…排隊係有原因…下次要試下蟹麵同沾麵先

餃子都ok…新鮮熱辣…皮脆…餡多汁…

2023-05-17 95 浏览
岩岩去完日本返嚟,一直好掛住日本拉麵🍜呢間旺角拉麵店之前經過成日都好多人排隊,今晚難🉐️唔洗排隊🤩即刻衝左入去食~我點左一碗濃厚蝦湯拉麵🍜同一份炸餃子,而且呢度有免費提供凍/熱蕎麥茶,仲可以無限添加。♡濃厚蝦湯拉麵🍜$98滿滿既樱花蝦🦐,豚肉偏薄身大大片,夾住紫菜一齊食口感不錯!呢個拉麵精髓在於湯底,用上十幾斤蝦頭每日新鮮煲,極濃縮蝦湯,好掛湯😋勁鮮甜!♡炸日式餃子🥟 $32熱辣辣♨️炸得非常香脆,點上醬汁好開胃。

♡濃厚蝦湯拉麵🍜$98

♡炸日式餃子🥟 $32
熱辣辣♨️炸得非常香脆,點上醬汁好開胃。
2023-05-16
2023-05-17 28 浏览
我今晚嚟食嘅呢碗濃口蝦湯拉麵真係太好味啦!佢嘅湯底好濃郁。首先,我要講下湯底嘅味道。佢哋嘅湯底好濃郁,有濃濃嘅蝦味,但又唔會太過濃烈,非常平衡。同埋,湯底嘅鹹度都啱啱好,唔會太鹹又唔會太淡,啱啱好!仲有啦,湯底入面加咗啲蔥花同埋芝士粉,更加增添咗湯底嘅味道,令呢碗拉麵更加豐富味道。其次,拉麵本身都好好味。佢哋嘅拉麵都好有口感,有嚼勁,令人一口接一口。同埋,佢哋嘅拉麵都好滑,唔會粗糙,非常好食。總括而言,呢碗濃口蝦湯拉麵真係好好味,湯底濃郁,拉麵Q滑有嚼勁,真係一流啊!如果你鍾意蝦味,呢碗拉麵絕對係一定要試嘅啊!
我今晚嚟食嘅呢碗濃口蝦湯拉麵真係太好味啦!佢嘅湯底好濃郁。

2023-05-16 44 浏览
位於旺角的麵屋神匠,是一家非常受歡迎的拉麵店。無論是當地居民還是旅客,都會來這裡品嚐他們的拉麵。在這裡,我品嚐了兩種拉麵,分別是濃厚蝦湯拉麵和柚子鹽湯蜆肉拉麵。.首先,讓我來介紹濃厚蝦湯拉麵。這碗拉麵的湯頭非常濃郁,並且充滿了蝦的香味。湯頭的味道非常濃郁,但是不會太鹹,讓人吃起來非常舒服。拉麵的麵條非常彈牙,而且份量也非常足夠。配料方面,這碗拉麵有櫻花蝦和溏心蛋,讓整碗拉麵更加豐富。.接下來是柚子鹽湯蜆肉拉麵。這碗拉麵的湯頭非常清爽,帶有柚子的香味,讓人感到非常清新。這碗拉麵的湯頭非常創新,非常適合夏天食用。拉麵的麵條彈牙有嚼勁。清澈的湯底,加上蜆肉,讓整碗拉麵更加豐富。.我們叫了一下餃子,開心share,外皮煎到脆卜卜又好juicy,暖笠笠好正。.總的來說,麵屋神匠的拉麵非常值得一試。這裡的拉麵味道濃郁又創新,讓人食指大動。除了美味的拉麵,地理位置也非常好,讓人感到非常舒適。我們當時晚上九點左右去,依然有不少人十分受歡迎呢。

2023-05-15 33 浏览
朋友好鐘意食拉麵 今日佢帶左我去旺角一間拉麵店朋友話平時都好多人排隊去食今日我地好早就到 未有見排隊一入舖頭裝修光猛 好似去左日本餐廳掛左好多紙製嘅燈 成個裝修都好吸引 濃厚蝦湯拉麵滿滿的櫻蝦花 每一口麵都沾上櫻花蝦同埋濃湯濃湯不油不膩 大大塊薄切叉燒 忍唔住想食多幾塊加埋流心蛋 十分滿足火炙叉燒醬油拉麵叉燒表面被火炙燒過 帶住微微焦香非常特別叉燒又係大大塊 入口即溶 湯低比前一個拉麵比較清淡 清甜唔鍾意食濃湯嘅朋友可以選擇呢個炸日式餃子個皮好脆 一咬落去肉汁滿滿 鐘意食餃子朋友唔好錯過
朋友好鐘意食拉麵

唔鍾意食濃湯嘅朋友可以選擇呢個

個皮好脆 一咬落去肉汁滿滿
鐘意食餃子朋友唔好錯過

2023-05-09 102 浏览
同男朋友成日都會去食拉麵🍜🤣🤣,次次經過麵屋神匠尖沙咀分店都多人排隊~今日經過旺角先知原來有分店仲要咁啱冇人排隊yaaaa☺️☺️佢哋嘅拉麵比其他拉麵店有啲唔同,感覺好似有層油喺面((食落唔會覺得好油,但就可以令到拉麵保持溫度👍🏻👍🏻))餃子卜卜脆 完全唔會淋咗或者油冧冧😆😆💸💸火炙叉燒醬油拉麵 $88黑蒜醬油拉麵 $88炸日式餃子(4件)$32📍麵屋神匠 旺角店旺角彌敦道562號地下B鋪

💸💸
火炙叉燒醬油拉麵 $88
黑蒜醬油拉麵 $88
炸日式餃子(4件)$32

📍麵屋神匠 旺角店
旺角彌敦道562號地下B鋪
火炙叉燒醬油拉麵
炸日式餃子(4件)
2023-05-09
火炙叉燒醬油拉麵
炸日式餃子(4件)
  • 黑蒜蝦湯拉麵