!!
2023-04-17 34 浏览
旺角美食攻略2023拉麵美食2人套餐,拉麵有驚喜水準黑蒜醬油拉麵,火炙醬油拉麵一大片半肥半瘦叉燒再炙燒過,甘香之餘有焦香,口感軟淋入味,入口即化半熟蛋口感味豐,麵身彈口,湯底熱到噴煙附2片紫菜湯底濃香而不油膩,黑醬油味鮮甘味整體一流包一款小食,可配炸餃子有凍麥茶旺角小店水準高,推介$218旺角彌敦道562號地下B號舖Shop B, G/F, 562 Nathan Road, Mong Kok #麵屋神匠
旺角美食攻略2023
拉麵美食
2人套餐,拉麵有驚喜水準
黑蒜醬油拉麵,
火炙醬油拉麵
半熟蛋口感味豐,麵身彈口,湯底熱到噴煙
附2片紫菜
湯底濃香而不油膩,黑醬油味鮮甘味
整體一流

包一款小食,可配炸餃子
有凍麥茶
旺角小店水準高,推介
2023-04-17 38 浏览
今日行完Ins,咁就同朋友一齊行下行下行到去差唔多旺角呢頭,咁就去咗呢間日本拉麵,咁其實呢間嘢係幾新,咁就同朋友試下,入面啲裝修真係幾日系風,大家可以睇下我D圖,咁廢話少說睇下今日我食咗啲乜:首先,讓我來介紹一下濃厚蝦湯拉麵。這碗拉麵D湯非常濃郁,充滿了蝦味。麵條口感彈牙有嚼勁同入味,加上湯的搭配更是一絕。整碗拉麵讓人感覺非常滿足,是一道唔錯的拉麵。接下來是黑蒜醬油拉麵。這碗拉麵D料與麵條都和蝦湯拉麵係一樣,主要的區別在於湯同醬汁。黑蒜的味道非常獨特,混合在醬油湯裡,讓湯的味道更加豐富。這碗拉麵讓人感受到了另一種獨特的風味,值得一試。最後是日式炸餃子。這些餃子是用脆皮炸過的,非常酥脆可口。餡料方面,選用了豬肉和蔥,口感豐富,味道鮮美。每一口都能感受到炸餃子的脆度和餡料的美味。作為下酒菜都是不錯的選擇。Overall,呢間拉麵係ok嘅, 大家行過可以試下。

Overall,呢間拉麵係ok嘅, 大家行過可以試下。
  • 濃厚蝦湯拉麵
次次經過後巷都好香,今日難得入去食,不過唔記得影相。因為鍾意食辣,所以叫左$89的辣味,朋友叫左$99的招牌原味,送到黎個料都係一樣,大紫菜、幾塊冷叉燒、糖心蛋🥚我地仲唔明點解價錢差$10,一試,原來原味湯底濃郁好多,香口好多。對比下,辣味唔夠濃郁,好似少左啲材料煮出黎咁😣原本以為只係原味湯底加啲辣料,原來根本連湯底都唔同,強烈推薦原味那個👍🏻因為用Open rice訂座,送1客4隻煎餃,普通到一個點,分分鐘自己買急凍的煎仲好食啲😂
次次經過後巷都好香,今日難得入去食,不過唔記得影相。

2023-04-14 34 浏览
下午茶同朋友仔去食拉麵🍜2條女特別多野傾~好少拉麵餐廳有下午茶食🤫#濃厚蝦湯拉麵 $83賣相幾靚仔,見到已經好吸引,蝦湯好濃,但唔會太咸!配料好多,唔錯👍🏻幾抵食!#神匠蕃茄蝦湯沾麵 $113來到大大份,下午茶都無偷雞🤭蕃茄味好濃,偏咸味多,叉燒夠厚身,仲有竹荀同溏心蛋,真係流心架🤩麵夠Q彈~#餃子 額外追加得2隻,份量多啲會更好🤔但煎得好脆,肉汁咇曬出黎,一定要趁熱食!經過俾個like啦~

#濃厚蝦湯拉麵 $83

#神匠蕃茄蝦湯沾麵 $113

#餃子 額外追加

經過俾個like啦~
2023-04-11 35 浏览
真係好耐好耐都冇食拉麵🍜今次去開旺角呢頭就嚟個快食~~~餐廳幾有特色,上面有好多旗仔好有日本特色😝我叫咗個神匠蕃茄蝦湯沾麵,朋友叫咗火炙叉燒拉麵🍜然後加咗再加多一個小食,幾隻餃子~~~火炙叉燒燒得幾靚幾香~但係重點都係,我覺得我個蕃茄蝦沾麵果然冇叫錯~~~一上第一個感覺就係覺得份量好多咁,好豐富🤣🤣🤣有兩邊溏心蛋,上面啲叉燒係半肥瘦👍🏻👍🏻👍🏻因為叉燒太瘦嘅話就唔好食!!!😝餃子香脆都唔錯👍🏻👍🏻
真係好耐好耐都冇食拉麵🍜
今次去開旺角呢頭就嚟個快食~~~
餐廳幾有特色,上面有好多旗仔好有日本特色😝
火炙叉燒燒得幾靚幾香~
餃子香脆都唔錯👍🏻👍🏻
2023-04-05 33 浏览
📍麵屋神匠好耐無食拉麵,所以今次揀左尼間拉麵試下。裝修好靚,吊左好多燈籠。服務都好好!!!拉麵有兩舊超大塊叉燒,溏心蛋,紫菜,筍。叉燒一啖落去超滿足。溏心蛋好正,超入味。拉麵份量好多,好彈呀,唔會軟趴趴地👍👍🍜濃厚蝦湯拉麵湯底好濃郁,真系物如其名🥳🍜辛辣蝦湯拉麵湯底會清少少無咁濃,有少少辛辣味,唔會容易滯。🥢炸雞有五舊,炸得好香,重點係唔會有雞騷味,入面好嫩滑,同沙律醬真系絕配啊!!!
📍麵屋神匠

🍜濃厚蝦湯拉麵
湯底好濃郁,真系物如其名🥳
🍜辛辣蝦湯拉麵
湯底會清少少無咁濃,有少少辛辣味,唔會容易滯。
🥢炸雞

每次係油麻地A出口行過旺角~都會見到麵屋神匠門口出現人龍👀今次我都排埋一份,食完覺得係值得等待嘅😜店舖裏邊掛滿日式紙燈籠🏮好有氣氛!二人套餐$218,包左兩碗拉麵,一客小食,兩杯可揀凍或熱嘅麥茶✨濃厚蝦湯拉麵🍜一上枱熱到出煙嘅拉麵,第一時間飲啖湯!果然合乎商品說明條例😆湯底嘅蝦味夠晒濃郁兼濃厚,重點唔會死咸!湯面鋪滿脆口嘅櫻花蝦🤤兩塊慢煮叉燒好嫩滑,屬於偏瘦個種叉燒😉火炙叉燒醬油拉麵🍜另外呢碗醬油拉麵,湯底相對比蝦湯個碗溫柔叉燒用左五花腩部位,火炙過肥高位特別焦香😎兩碗拉麵嘅麵質都好Q彈,裏面仲有兩塊紫菜、京蔥絲、蔥粒、大量嘅筍絲、仲有半隻糖心蛋😚炸日式餃子🥟餃子皮炸到脆卜卜,餡料除左有豬肉同菜外,仲有洋蔥🧅味道不錯!麵屋神匠 (旺角)旺角彌敦道562號地下B號舖
每次係油麻地A出口行過旺角~
都會見到麵屋神匠門口出現人龍👀

今次我都排埋一份,食完覺得係值得等待嘅😜
店舖裏邊掛滿日式紙燈籠🏮好有氣氛!

濃厚蝦湯拉麵🍜

一上枱熱到出煙嘅拉麵,第一時間飲啖湯!
果然合乎商品說明條例😆
湯底嘅蝦味夠晒濃郁兼濃厚,重點唔會死咸!

湯面鋪滿脆口嘅櫻花蝦🤤
兩塊慢煮叉燒好嫩滑,屬於偏瘦個種叉燒😉

火炙叉燒醬油拉麵🍜

另外呢碗醬油拉麵,湯底相對比蝦湯個碗溫柔
叉燒用左五花腩部位,火炙過肥高位特別焦香😎

炸日式餃子🥟

麵屋神匠 (旺角)
  • 火炙叉燒醬油拉麵
  • 炸日式餃子
今日去左旺角探朋友,佢帶我去一間之前youtuber介紹過的拉麵店。朋友話平時lunch hour店外已經排晒長龍,係我地預左要排隊的時候,卻人不多!不過一坐低後,人群陸續地多,到走果陣就真係見識到餐廳的威力!😂😂😂 一開始比佢玻璃窗上掛滿日式燈籠而吸引,入到店內亦充滿濃濃日式風味。不過餐廳位置不多,唔怪之得成日都要排隊啦!另外,服務員的態度友善,印象不錯。 ⦁濃厚蝦湯拉麵 $98包含日式叉燒,溏心蛋🍳,大量櫻花蝦🦐,京蔥和筍絲,份量十足。慢煮叉燒肉入口非常重肉味,而粉嫩顏色更加增進食欲。 ⦁炸日式餃子 $32整體上餃子🥟皮脆肉嫩,皮唔會太厚,入口多汁💦。 ⦁神匠蕃茄蝦湯沾麵 $128日式叉燒有焦香味,而且入口軟綿。冷麵第一啖食落去好有彈牙,在沾上濃濃的蕃茄蝦湯🍅🦐,好惹味。✨記得麵條在湯中唔好浸得太久,否則會失去彈性。

⦁濃厚蝦湯拉麵 $98

⦁炸日式餃子 $32
整體上餃子🥟皮脆肉嫩,皮唔會太厚,入口多汁💦。

⦁神匠蕃茄蝦湯沾麵 $128

炸日式餃子

2023-04-02
炸日式餃子
2023-04-03 50 浏览
🥺🥺是晚下雨天 仲要涼涼地 想食 #拉麵 🍜好在搵到 #彌敦道562 地下嘅 #麵屋神匠 趕及到佢地2145 last order 帶2215 就收 要把握時間本身想叫 #一人套餐拉麵5️⃣揀1️⃣ 再小食 2️⃣揀1️⃣但趕及收工關係 🤷🏻‍♀️冇 #餃子 🥟 🥺🥺#濃厚蝦湯拉麵 $98湯底唔會好熱 蝦湯 再加上 #櫻花蝦 更添濃厚配有 #慢煮叉燒 #筍 同 #溏心蛋 半隻叉燒偏瘦得嚟煮得好腍 溏心蛋亦好流心加$12 有汽水留意返💁🏻‍♀️ #設有加一服務費後記😔邊食時 位女員工 係咁掃地 拖地 帶哂口罩都feel到佢塊面有幾咁👩🏿好有壓力地 15分鐘內食完就閃人😔
🥺🥺是晚下雨天 仲要涼涼地 想食 #拉麵 🍜

帶哂口罩都feel到佢塊面有幾咁👩🏿
好有壓力地 15分鐘內食完就閃人😔

2023-04-03
2023-04-01 42 浏览
星期六大約下午1:30去,排左一陣,都好快有位。叫左黑蒜醬油拉麵同火炙叉燒醬油拉麵。黑蒜味好香拉麵,湯底濃郁,加入了黑蒜的獨特風味,讓湯頭更加香濃,配合青蔥、海苔等食材,係正常拉麵發揮反而另一碗火炙叉燒醬油拉麵,堅係俾到驚喜,主要係佢嚿叉燒,肥瘦適中,入口即溶,又「嘩」一聲的感覺感受到係好俾心機整叉燒,同普通薄薄一片嘅叉燒真係好唔同呀!好喜歡咁有層次!另外都要讚一讚餐廳播放嘅歌曲,係熟悉嘅動漫歌曲,好有feel

2023-04-01
  • 火炙叉燒醬油拉麵
2023-04-01 35 浏览
📍 麵屋神匠 (旺角)旺角彌敦道562號地下B號舖前幾日上youtube見到有人推介呢間拉麵店,見到佢環境充滿日式風格,勁靚😍已經小小心心眼❤️今日咁岩出開旺角嗰邊,就去朝聖下先✌️個環境真係好靚,打卡一流😍一排排嘅燈籠,充滿日式風格,非常吸睛神匠蕃茄蝦湯沾麵🍜第一次見到拉麵上面有多士,上面嘅醬係香料葉,幾清新好特別😉糖心蛋好juice,夠曬糖心😋叉燒肥瘦相間,煎到好香仲有少少脆邊👍烏冬麵沾上濃濃蕃茄蝦湯🤤濃厚蝦湯拉麵呢個係招牌麵,叉燒相比沾麵嘅較瘦,但係肉質夠嫰及細緻,一樣咁好食😋至於麵條就是日式幼麵,軟硬適中,配上濃郁湯底,真係好推介👍炸日式餃子🥟非常香脆可口嘅餃子,粒粒夠曬飽滿😗原來都幾多報道食拉麵,記得落埋呢啲#麵屋神匠 #拉麵推介 #旺角拉麵 #油麻地拉麵 #美食推薦 #ramen #japan #yummy #mkramen
📍 麵屋神匠 (旺角)

神匠蕃茄蝦湯沾麵🍜
叉燒肥瘦相間,煎到好香仲有少少脆邊👍
烏冬麵沾上濃濃蕃茄蝦湯🤤

炸日式餃子🥟
非常香脆可口嘅餃子,粒粒夠曬飽滿😗
原來都幾多報道
食拉麵,記得落埋呢啲

2023-03-25
午餐
  • 神匠蕃茄蝦湯沾麵
2023-03-27 41 浏览
聖誕諗住求其食,就去咗旺角一間拉麵舖頭雖然係小店但都好多人排隊,等咗大概半個鐘,終於可以入得,態度都幾好,講俾你聽邊度有得可以放背包,拉麵價錢少少貴,質素還可以但紫菜唔係好脆,炸雞幾好味👍🏻配埋個可樂一流!
聖誕諗住求其食,就去咗旺角一間拉麵舖頭
2022-12-25
庆祝纪念
圣诞节
2023-03-26 66 浏览
於OPENRICE BOOK 位可以單點全單9折,但套餐沒有。晚上8點半去食,依然有好多人食緊。有一人套餐及二人套餐,由於套餐有小食及飲品,比較抵之下揀左套餐啦。叫了一個二人套餐$218,需要加一服務費,點了火灸叉燒醬油拉麵及辛辣蝦湯拉麵,小食點了炸魷魚鬚。由於炸魷魚鬚太好食了,,,好快食哂,,,佢唔係真係鬚黎,其實佢係魷魚圈咁樣..唔記得左影相,哈哈哈,只有影左拉麵,拉麵都好好食。第一次寫呢間食評,同樣不是第一次食..依然覺得好好食,下次會繼續幫襯,試下其他口味。辛辣蝦湯拉麵湯底有好多蝦,份量好足火灸叉燒醬油拉麵拉麵軟硬適中,我個人覺得好好食,叉燒都好食,但我無食到D肥膏,如果少DD肥膏會有100分,哈哈哈
晚上8點半去食,依然有好多人食緊。

辛辣蝦湯拉麵

湯底有好多蝦,份量好足

2023-03-26
$119.9 (晚餐)
2023-03-26 27 浏览
油麻地地鐵站一出,就會見到呢間搶眼嘅拉麵舖,裝修好靚,有日式風味🍜黑蒜醬油拉麵 $88每碗都有糖心蛋,但係呢樣嘢已經好吸引!湯底好重黑蒜味,但係又唔會太鹹;互相兩天大大塊嘅叉燒,厚度適中,咬落去好林,又索晒啲湯(*^o^*)🍜濃厚蝦湯拉麵 $98大量櫻花蝦乾,幾脆口,蝦湯底超級濃郁,份量非常足料,拉麵有咬口!↖(^ω^)↗🥟日式炸餃子 $10加配幾脆口,咬落去有清脆嘅聲音!o(^▽^)o🌼ps估唔到三點幾四點去都好多人,好彩唔使排隊

🍜黑蒜醬油拉麵 $88

🍜濃厚蝦湯拉麵 $98

🥟日式炸餃子 $10加配
幾脆口,咬落去有清脆嘅聲音!o(^▽^)o

🌼ps估唔到三點幾四點去都好多人,好彩唔使排隊
下午茶
2023-03-22 69 浏览
旺角呢一間拉麵店經常門口排上人龍,今日正好來試一試,入到店內裝修很有日本特色,仲以為自己去了日本呢!我同朋友分別試咗濃厚蝦湯拉麵及火炙叉燒醬油拉麵,另外還加錢叫了日式唐揚炸雞,都很有水準!先講我的濃厚蝦湯拉麵,果然有驚喜!奶白色的濃厚蝦湯非常鮮味,而且相對厚身,使拉麵能夠沾滿蝦湯的美味!另外麵質非常彈牙有口感,二兩塊叉燒非常大塊,果然係人氣推介拉麵,非常好食!而我朋友叫的火炙叉燒醬油拉麵湯底比較清甜,朋友說叉燒是半肥瘦,非常惹味,味道濃郁,配襯清甜的醬油湯底,絕對不錯哦!而那個日式堂楊炸雞甜甜的外皮揸得香脆,雞件啖啖肉,配上特制醬汁,很有日式炸雞風味!這間拉麵店質素有保證,而且價錢合理,唔怪得知咁多人排隊幫襯啦!