2022-06-09 3911 浏览
一個月內我總有一之會黎麵尊食, 因為夠方便而且好食, 今日放工個癮又起想食, 估唔到落咁大雨都咁多人排隊😩但我又好想食所以我都係乖乖地排返隊😅等左10分鐘左右終於到我喇, 入去前, 店舖好貼心已經準備定傘套比我地袋住的傘, 除唔會整珧成地水當然我地食客都方便左!食慣既我坐低好快我就選好哂食咩:1/ 大尊🍜$45 (包含: 豬紅, 蘿蔔, 紅腸, 咖哩魚旦, 豬皮, 生菜)+炸魚皮$12 & 蠔油冬菇$12大尊我差唔多次次黎都叫呢個, 因為基本上車仔麵要有既佢都齊哂!! 佢地個湯底係一流既!! 如食得辣的話, 十分建議配埋辣椒油同咖哩汁一齊食!! 呢個味道係出邊係未食過既, 好惹味!!豬紅 : 大大粒, 而且湯底好入味🤩蘿蔔 : 煮得好淋, 好易入口!!😊紅腸 : 有2件, 薄薄地都幾好!👍🏾咖喱魚旦 : 一碗有兩粒, 好彈牙👍🏾豬皮 : 夠爽口!! 👍🏾炸魚皮 : 成袋咁比你, 炸到脆卜卜!!😋蠔油冬菇 : 同樣地非常入味, 而且好多粒!!😍 2/ 蠔油生菜🥬 $22見人食生菜咁健康, 所以我都叫左碗, 但估唔到真係幾多菜!! $22非常值!!3/ 雀巢檸檬茶🍋$10簡單解辣既飲品,

食慣既我坐低好快我就選好哂食咩:
豬紅 : 大大粒, 而且湯底好入味🤩
蘿蔔 : 煮得好淋, 好易入口!!😊
紅腸 : 有2件, 薄薄地都幾好!👍🏾
咖喱魚旦 : 一碗有兩粒, 好彈牙👍🏾
豬皮 : 夠爽口!! 👍🏾
炸魚皮 : 成袋咁比你, 炸到脆卜卜!!😋
蠔油冬菇 : 同樣地非常入味, 而且好多粒!!😍

2/ 蠔油生菜🥬 $22
3/ 雀巢檸檬茶🍋$10
簡單解辣既飲品, 消除整個辣氣😄

2022-06-08 232 浏览
每次食麵尊都有種回味無窮嘅感覺,仲每次好味到愈嗌愈多。先講炸魚皮,黃金色嘅脆口魚皮,就算唔放湯,一樣感受到鑊氣! 放湯後發出熱湯同油份嘅滋滋聲,非常吸引。再嚟一份豬頸肉,性價比好高,脂肪同肉量分佈都啱啱好,食法上亦可以放湯,吸收腩汁嘅精華,滿足口感同味蕾。魚皮餃食落好有咬口,軟硬適中,而且外皮比較薄,大廚係烹調嘅過程無令食物過熟,係細心嘅表現。牛腩真正做到入口即溶,配上濃濃腩汁嘅精華,從舌尖流入喉嚨,呢個就係地道港式車仔麵嘅尊者—麵尊。

每次食麵尊都有種回味無窮嘅感覺,仲每次好味到愈嗌愈多。
2022-05-28 243 浏览
車仔麵係香港人嘅共同回憶,50年代,大量中國難民湧入香港,因為謀生困難,所以佢哋就諗到起街邊設置木頭車面檔,街客可以自己選擇唔同麵條、湯汁同配料,價錢非常實惠,絕對做到香港人成日掛係口邊嘅「快、靚,正」! 時至今日車仔麵仍然係香港人嘅恩物,特別係打工仔午飯倉猝,黎一碗車仔麵就最好不過。銅鑼灣嘅麵尊早起2010年已經起上環立足,近年事業擴展到銅鑼灣登龍街,價錢實惠、裝修時尚、味道吸引所以都長期吸引咗一班香港人專誠排隊。車仔麵 🍜: 7/10 今日我就嗌咗雞翼、白蘿蔔、冬菇米線加小辣。 佢嘅招牌麻椒醬果然冇令人失望,非常香口,味道好好有層次。難怪有人刻意買番屋企送麵。冬菇嘅蠔油同瑞士雞翼汁加入腩汁湯底,令到個湯底層次昇華。配料嘅質素水平我會話平均高中以上, 但我會話文記嘅瑞士汁雞翼比較入味、嫩口。 美中不足嘅係米線煮唔夠熟,咬落去有啲硬身。等候時間頗長,落單後差唔多20分鐘先上菜,建議舖頭請多啲人手。而且紙巾同水都要另外收費,都會令人印象扣分。裝修同包裝方面,都感覺到老闆用咗唔小心機,嘗試加入唔同香港元素例如霓虹燈、70年代的電影海報、雞公碗元素。整體以味道、裝修同食物質素,麵尊會係港島人

車仔麵 🍜: 7/10

今日我就嗌咗雞翼、白蘿蔔、冬菇米線加小辣。

裝修同包裝方面,都感覺到老闆用咗唔小心機,嘗試加入唔同香港元素例如霓虹燈、70年代的電影海報、雞公碗元素。整體以味道、裝修同食物質素,麵尊會係港島人一個好好嘅車仔麵選擇。
2022-05-19 361 浏览
食咗好多次大尊,都發現食淨咗啲麵,今次唔係好餓,索性叫淨餸,靚姐好好望到我張單嚟confirm一下,好nice👍🏻四餸豬紅、豬皮、蘿蔔、咖喱牛栢葉😋😋😋跟腩汁加蔥咖喱牛栢葉真係超正,夠辣又爽口,唔知可唔可以叫兩份相同嘅餸嘅呢?豬皮算好乾淨,只係搵到兩條豬毛🤣 好彈牙爽口!豬紅份量起足,我食淨左三舊,好嘥啊😅蘿蔔好淋,但唔夠入味,下次可以skip了Lunch time成日都排長龍,一定要12:30前去到!

四餸
豬紅、豬皮、蘿蔔、咖喱牛栢葉😋😋😋
跟腩汁加蔥

豬皮算好乾淨,只係搵到兩條豬毛🤣 好彈牙爽口!

豬紅份量起足,我食淨左三舊,好嘥啊😅

蘿蔔好淋,但唔夠入味,下次可以skip了

Lunch time成日都排長龍,一定要12:30前去到!
2022-05-05 301 浏览
💛平價車仔麵🤤有時想慳下錢就會去食下車仔麵🤣今次要介紹既就係麵尊😎每次經過都排曬長龍,但都好快就有位😚今次就去左銅鑼灣分店😋大尊 $42有時唔知揀咩好就會直接嗌大尊食🥰入面有豬紅,咖喱魚蛋,豬皮,蘿蔔同菜🤤樣樣餸都好好食😋份量唔會話好多但42蚊黎講都好抵食~蘿蔔大大舊好入味又冇渣😍豬紅食落去又冇腥味😋湯底方面就揀左麻辣同腩汁,辣起上黎又忍唔住係咁飲個湯🤣加上飲落去又唔會話好口渴~溫馨提示😘個湯底係可以叫staff添加架😚🐔雞中翼 +$10為食嘅我地仲加多一個餸🤫雞翼大大隻又幾入味,啲肉都好滑🤩車仔麵黎講呢間都算出色😚未試過嘅不妨去試下😬心目中仲有一間都覺得好值得一試🤫有機會再同大家分享一下🥳📍麵尊銅鑼灣登龍街18號V Point地下5號舖
💛平價車仔麵🤤

😋大尊 $42

🐔雞中翼 +$10
為食嘅我地仲加多一個餸🤫雞翼大大隻又幾入味,啲肉都好滑🤩

📍麵尊
銅鑼灣登龍街18號V Point地下5號舖
2022-04-22 340 浏览
ღ銅鑼灣高質車仔麵💛ღ 豬紅/豬頸肉/炸魚皮/河粉 $40銅鑼灣嚟講係好親民嘅價錢🤩滷水醃過嘅豬頸肉大大片爽口但肥膩咗少少😚豬紅份量多冇腥味有咬口😛炸魚皮好脆,唔係死鹹個隻😍外賣都會好貼心個辣醬放喺碗邊👍🏻==============================🍴 麵尊 📍 銅鑼灣登龍街18號V Point地下5號舖==============================

銅鑼灣高質車仔麵💛

ღ 豬紅/豬頸肉/炸魚皮/河粉 $40

🍴 麵尊
📍 銅鑼灣登龍街18號V Point地下5號舖
2022-04-18 317 浏览
📍麵尊 (銅鑼灣) 今次終於都黎到麵尊啦!❤️呢間車仔麵店好出名架,更加獲選過香港十大車仔麵店😼。佢地總共有兩間分店,分別位於銅鑼灣同上環。一黎到就已經見到門口有條短短既人龍,好彩唔算排太耐就入到去。店舖既裝修風格幾新穎,充滿傳統風味~ 配料同麵底都有好多款選擇,而且價錢相宜🤟,每款都係$10左右~ 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️蘿蔔 豬紅 豬頸肉|幼麵 ($42)第一碗就選擇左呢3款配料同幼麵,湯底就揀左好多人都推介既咖喱辣🌟。咖喱辣湯底真心好正,出面好少可以食到呢個,佢辣辣地咁好惹味,而且好特別,必試呀!! 😍蘿蔔煮得好淋,食落係完全冇渣架,味道清甜,仲可以吸收哂湯底既精華!🐽而豬紅既份量好多,佢既質感好彈身,好有咬口,唔會有腥味。而豬頸肉就肥膩左少少,食落有啲覺得太油~ ▪️豬大腸 咖喱魚蛋 香菇貢丸|油麵 ($44)呢碗既麵底就選擇左油麵,而湯底就揀左咖喱辣同腩汁。🤤腩汁既味道好香濃入面,再加埋咖喱辣呢個配搭我會比100分!油麵既軟硬程度剛剛好,食落口感好爽彈,而且掛汁力強。豬大腸洗得好乾淨,食落好香好肥美,口感好煙韌,😋推介豬大腸比大家!至於咖喱魚蛋同香菇貢丸就正正常常咁,冇咩特
📍麵尊 (銅鑼灣)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️蘿蔔 豬紅 豬頸肉|幼麵 ($42)

▪️豬大腸 咖喱魚蛋 香菇貢丸|油麵 ($44)
呢碗既麵底就選擇左油麵,而湯底就揀左咖喱辣同腩汁。🤤腩汁既味道好香濃入面,再加埋咖喱辣呢個配搭我會比100分!油麵既軟硬程度剛剛好,食落口感好爽彈,而且掛汁力強。豬大腸洗得好乾淨,食落好香好肥美,口感好煙韌,😋推介豬大腸比大家!至於咖喱魚蛋同香菇貢丸就正正常常咁,冇咩特別~

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍銅鑼灣登龍街18號V Point地下5號舖
Shop 5, G/F, V Point, 18 Tang Lung Street, Causeway Bay

又係睇完介紹,一直心郁郁想去試。前排機緣巧合下,係灣仔短居咗2個幾月,差不多每個星期都會去食一次以前一諗起食車仔麵,都會到同區附近的榮x,但試完麵尊之後,就返唔到轉頭,登上我心中的榜首。講返碗麵先,每次黎到必點👉🏻大腸 蘿蔔 酸齋 油麵 腩汁 咖哩辣小大大碗麵放滿曬配料,一上就先試啖湯,腩汁好濃好有味,加埋咖哩辣,好香帶點辣,好惹味。油麵軟硬適中,蘿蔔完全冇渣好甜,大腸清潔得好乾淨,有咬口,鹵得好入味,另外酸齋都好人味,中意酸齋既人一定要試。

講返碗麵先,每次黎到必點

👉🏻大腸 蘿蔔 酸齋 油麵 腩汁 咖哩辣小

2022-01-03
下午茶
2022-03-26 239 浏览
這間可算是👩🏻‍🌾必食的車仔麵之一,今次同👨🏻‍🎨一齊再度光顧。
環境方面,枱與枱之間距離都幾近,可能會坐得迫啲啲。
🔅推薦配料
▫️冬菇 / 豬皮 / 蘿蔔😍盡吸湯的精華,冬菇同豬皮都滷得入味,蘿蔔無渣清甜,配埋個湯底堅正☺️。👩🏻‍🌾最中意呢3個配搭,次次都係咁揀。◾️雞翼/ 雞翼尖 /五香牛腩😳雞翼同雞翼尖滷得剛好,入味得嚟仲保留到原有的肉質,唔會好散。👍🏻
牛腩份量都多,嫩身,配埋辣椒油有另一番風味。▫️濃汁香菇貢丸 / 芝士腸 / 魚皮餃😐普通。◾️辣椒醬🌶有咖喱辣同麻辣,會食辣的朋友一定要係落單紙圈埋,真心正!推薦可以試揀晒兩個辣。試完中意食仲可以帶佢地返屋企慢慢嘆~😉👩🏻‍🌾👨🏻‍🎨滷味必食,選一些會吸湯底的配搭,聽說豬頸肉好像都唔錯,中意食的朋友可以試下叫。如果揀腩汁走辣的話就會覺得個湯底會少少咸,不過都好食的!👀
環境方面,枱與枱之間距離都幾近,可能會坐得迫啲啲。

🔅推薦配料

▫️冬菇 / 豬皮 / 蘿蔔😍
👩🏻‍🌾最中意呢3個配搭,次次都係咁揀。

◾️雞翼/ 雞翼尖 /五香牛腩😳
牛腩份量都多,嫩身,配埋辣椒油有另一番風味。

▫️濃汁香菇貢丸 / 芝士腸 / 魚皮餃😐
普通。

◾️辣椒醬🌶
試完中意食仲可以帶佢地返屋企慢慢嘆~😉

如果揀腩汁走辣的話就會覺得個湯底會少少咸,不過都好食的!👀
2022-03-25
  • 雞翼
  • 雞翼尖
  • 五香牛腩
  • 冬菇
  • 豬皮
  • 蘿蔔
2022-03-17 241 浏览
一直聽好多朋友介紹呢間位於銅鑼灣既車仔麵小店,話味道高質之餘價錢又相宜~ 呢間返工lunch time黎到登龍街搵食,咁啱見到未開始有人龍就拿拿臨入咗去試下味!配料既選擇幾多,每項大概$10左右,每人最低消費$40。個人覺得個咖喱湯底味道唔錯,辣辣地幾惹味,不過對我黎講辣左少少,要瘋狂飲野下火🥵🥵餸既味道就不過不失啦,都係普通中上既味道,冇大家講到咁驚為天人🤣不過略嫌麵底份量唔大,男仔食就可能未必夠飽喇~

2022-03-05 197 浏览
⠀所有餸都唔hea 煮到好入味又好食👍🏻推薦豬紅 蠔油冬菇⭐️腩汁湯底好夠味😆不過麵嘅份量有啲少 唔夠飽😶‍🌫️每人最低消費$40鋪面較細 多數要同人搭枱 但有膠板⠀#銅鑼灣美食 #車仔麵 #hknoodles #hkfood #hkfoodie #foodiehk #foodie #noodles

所有餸都唔hea 煮到好入味又好食👍🏻
推薦豬紅 蠔油冬菇⭐️
腩汁湯底好夠味😆
不過麵嘅份量有啲少 唔夠飽😶‍🌫️
每人最低消費$40
鋪面較細 多數要同人搭枱 但有膠板

平時食晏時間經過呢度成日都見到一條人龍喺度等😌就會心諗係咪真係甘好食呢😏✨米線✨ $10正常發揮✨豬頸肉✨$12有別於平時嗰d燒豬頸肉呢個豬頸肉就腍身d幾入味但就比較肥膩🐷份量幾多👍🏻✨蘿蔔✨$10煮得幾腍無渣幾清甜✨咖哩牛栢葉✨$12 🐂正常發揮➡️湯底揀左腩汁麻辣🌶👅麻辣醬好細心甘用隻🥄分開左辣度好夠😂我都係倒左4份1醬落湯已經好夠味個湯都幾濃味帶d甜口我覺得如果無咁咸會好好多🤣食完都幾口喝🤭

平時食晏時間經過呢度成日都見到一條人龍喺度等😌

辣度好夠😂我都係倒左4份1醬落湯已經好夠味

個湯都幾濃味帶d甜口
我覺得如果無咁咸會好好多🤣
食完都幾口喝🤭
下晝三點幾嘅時候,落住綿綿細雨,打算去食刀削麵暖一暖個胃,行到去嘅時候發現呢間餐廳竟然外邊冇咗條人龍,馬上行去門口,可以即刻入座,諗都冇諗就入咗去因為我已經bookmark咗好耐,但次次嚟到見到條人龍都放棄咗,今次竟然唔使排隊就入到去-咖喱魷魚滷水雞翼蠔油冬菇油麵,睇咗唔少YouTuber介紹冬菇係必嗌嘅餸,平時食車仔麵都唔叫冬菇嘅我,都想一試,果然真係好好食冬菇入晒味,細細粒,一啖一粒,令我覺得車仔麵配冬菇都幾好食,咖喱魷魚的份量很多食到尾都仲有,而滷水雞翼係我想食,非常淋,已經入晒味,入口已經骨肉分離-特別要介紹嘅係個麵底,個油面係煙韌㗎,我真係未食過咁樣嘅油面,非常難忘,仲有個湯底唔好睇佢咁黑以為好鹹,其實好正常,唔鹹,店入邊仲貼住一張紙寫住如果加湯可以免費唔使怕羞

,果然真係好好食冬菇入晒味,細細粒,一啖一粒
,令我覺得車仔麵配冬菇都幾好食

2022-02-22 177 浏览
難得出走唔想浪費時間就同老公去食個 quick lunch ❤️見無乜人排隊就去咗食麵尊!車仔麵有多款麵底同埋配料選擇,每款都係平均十蚊左右,價錢親民。身為有選擇困難症嘅兩公婆為咗唔好令自己心大心細,就叫咗佢哋嘅”細尊”同另一碗自選餸菜。其實餸嘅份量都頗多,而且食材入哂味,絕對唔係煮落去浸兩下嗰啲。豬大腸好乾淨食落無肥糕👍🏻 微微煙韌,蘿蔔完全冇渣好甜。湯底望落清澈見底,唔太油。飲落好清甜。我哋加咗咖哩辣,辣味非常適中,易入口忍唔住都飲多幾啖 。
見無乜人排隊就去咗食麵尊!
甜。
2022-02-19 175 浏览
上網有見到其他YouTuber介紹,同埋見到有咁多好評,期望都幾大,但結果覺得普通料咁囉。今次黎到叫左一個三餸麵同一碗大尊,大尊入邊有豬紅、蘿蔔、咖喱魚蛋、紅腸、豬皮同埋菜,都係啲普通料。另一碗嗌咗個三餸麵,豬大腸、五香牛腩同埋咖喱魷魚,咁佢個豬腸都幾入味,送面一流啦,牛腩就正正常常唔係話好un,咖喱魷魚就普普通通。個湯底可能有五香牛腩既關係,加左腩汁,比大尊個湯更濃味更正,所以個湯底都不錯。總括嚟講,只係普普通通嘅車仔麵,如果唔使排隊都可以試下。
總括嚟講,只係普普通通嘅車仔麵,如果唔使排隊都可以試下。
2022-01-19