2022-03-20 378 浏览
兩個人Lunch Time諗緊叫個雞煲加兩碗白飯好定係叫翻午餐算數,其實價錢差唔多,不過最後決定食午餐,因為見到有我最愛嘅酸菜魚。個酸菜魚似係用桂花魚,因為好滑,另外佢個汁都好正,酸同辣都夠平衡,唔無則埋一邊得一隻味,餸飯真係一流。個午餐仲跟餐有碟菜同埋有碗湯,雖然係例湯,不過無味精真係好飲,佢仲包埋一杯餐飲,$68真係好抵食。另一個餐就叫咗順德碌鵝,個碌鵝都幾好食,炆得好淋好入味,佢個汁用黎撈飯都真係唔錯,唔洗嘥晒D汁。

2022-02-21 317 浏览
心思思想食雞煲於是Lunch Time就走去食。麻辣雞煲只敢叫小辣,不過都已經好惹味,半隻雞夠晒兩個人食,最欣賞佢入面有上海年糕,煙煙un un,原來同個麻辣雞煲好夾,另外佢個汁真係好正,D香料如洋蔥乾蔥芹菜芫茜等等都好正,餸飯真係餸到兩碗。跟手仲叫咗碟手切牛,脂肪分佈都算靚,肉質都好,仲叫咗碟韭菜餃同埋巨型炸魚皮,個餃幾好食,餡料新鮮,碟炸魚皮係阿侍應姐姐推介嘅,都好食,又薄又脆,出面好似好少見咁大塊。

2022-01-30 260 浏览
昨天食晏過咗石門京瑞嗰邊,嚟咗呢間麗島,見到佢 set lunch 有小菜有湯有飯,都係五十幾六十蚊,望落都幾好。個場都幾闊落,兩個人都有張大枱座。叫咗兩set,一個豉汁蒸䱽魚,一個梅菜蒸肉餅。佢個是日靚湯的確幾好飲,足料夠味,都似佢寫唔落味精。梅菜肉餅我覺得淋咗dd,味係唔錯。蒸魚佢新鮮蒸嚟所以要等一陣,的確新鮮,熟度啱啱好,味都調得好,成條都好好味。跟大碗白飯仲有都幾大碟菜跟餐,菜芯仲幾鮮甜,整體好高質,絕對值得再嚟。

2022-01-11 249 浏览
石門而家好方便, 商場好近馬鐵, 差不多直達, 商場裏面仲好多食肆, 今次搵到呢間食lunch, 叫做麗島小廚。 叫咗個午市套餐招牌酸菜魚🐠$68, 包老火例湯🥣, 油菜🥬, 白飯🍚及餐茶☕。例湯🥣:是日例湯喺海帶苦瓜湯,非常足料, 苦而清甜, 如餐牌所寫, 真係好似冇落味精, 呢碗例湯真喺誠意足夠😋👍酸菜魚🐠魚肉質地算ok, 唔算太淋太梅, 食到不是雪櫃魚, 因為有啲舖頭會用雪藏鯰魚之類做酸菜魚; 而酸菜湯唔酸唔辣比較淡口, 但勝在食完之後喉嚨唔會乾涸, 可能真係冇落味精😜。油菜就略嫌多油環境座位舒適開揚闊落, 坐近窗口景色更佳; 服務態度一般正常, 環境衛生算乾淨。午市套餐包主菜, 例湯,油菜, 白飯及餐茶只係68蚊, 唔使加一, 環境又舒服, 確實唔錯👍

例湯🥣:

酸菜魚🐠

油菜就略嫌多油

2021-12-16 250 浏览
今天吃雞煲,選了不辣的椰子雞煲,感覺像是清潤一點。椰子雞煲的湯底和雞是分開上的,然後再落原個椰青水,之後再落椰青內的椰子肉到湯底中,提升椰子的鮮味。頭啖湯清甜美味,非常滋潤,吃過雞煲後開始打邊爐,牛方面點了一碟本地牛頸脊、安格斯牛肉和牛胸爽,還有炸響鈴和炸魚皮。牛頸脊和安格斯牛肉都很靚,油花均勻,牛頸脊的牛肉味比安格斯濃,而安格斯因為油花多一點,所以肉質會比較淋,兩款牛肉都不曾錯。牛胸爽越來越多地區能吃到,不過此店的牛胸爽比較厚身,幸好淥熟時仍不會太韌,如果能夠切得薄一點會更理想。炸魚皮很大塊,乾身很脆。炸響鈴也很脆,質素不錯。
今天吃雞煲,選了不辣的椰子雞煲,感覺像是清潤一點。

炸魚皮很大塊,乾身很脆。炸響鈴也很脆,質素不錯。
2021-11-03 709 浏览
攞完身分證之後揀咗呢一間餐廳幫襯,選擇困難症咁樣喺麻辣雞煲、椰子雞煲同埋烤魚至中三選一,最後揀咗椰子雞煲。我哋叫咗半隻雞,原來椰子雞煲係喺你面前將個椰青倒落湯底度,侍應等到個湯滾左嘅時候幫我哋叫咗半隻雞,原來椰子雞煲係喺你面前將個椰青倒落湯底度,侍應等到個湯滾左嘅時候幫我地落雞,然後就話等5分鐘就食得,我哋跟足指示, 5分鐘開蓋,啲雞真係好滑,師兄話先飲咗個椰子雞湯先,要趁未比其他食材整到太油膩嘅時候飲先至最好,果然冇介紹錯,好清甜好滋潤,仲可以刮埋椰青入面啲椰子肉食添。配料方面我哋嗌咗墨魚滑、韭菜餃、蔬菜拼盤、蜂巢豆腐、即炸響鈴、炸魚皮同埋烏冬。個墨魚滑係有埋墨汁嘅黑色墨魚滑,都幾彈牙,味道唔錯。豬肉韭菜餃嘅韭菜好香,感覺都幾新鮮。即炸響鈴夠脆,應該都真係即炸嘅,最有驚喜係個炸魚皮,超級大塊,就咁食同埋落湯滾一滾食都一樣咁正。蔬菜拼盤比想像中大份,d菜都夠新鮮。

椰子雞煲

個墨魚滑係有埋墨汁嘅黑色墨魚滑,都幾彈牙,味道唔錯。
墨魚滑

豬肉韭菜餃嘅韭菜好香,感覺都幾新鮮。
韭菜餃

即炸響鈴
炸魚皮

蔬菜拼盤比想像中大份,d菜都夠新鮮。
蔬菜拼盤
烏冬
蜂巢豆腐
2021-11-01
2021-10-28 417 浏览
麗島小廚 (沙田)沙田石門安群街1號京瑞廣場2期2樓225號舖午市套餐附送白飯🍚青菜🥬老火湯,熱餐飲免費豉汁蒸桂花魚🐟 $68原條桂花魚奉上~驚喜地🤩蒸魚時間掌握得剛好~肉質嫩滑~魚香而不腥!桂花魚夠晒新鮮~其實用薑蔥清蒸都好好~太多豆豉反而掩蓋咗魚鮮味鹹蛋蒸肉餅 🐽 $59份量十足 可惜味道一般~😞肉餅色澤偏灰白~肉質太淋冇咬口~肉味比較淡~調味亦不足~可能因為‘少鹽少油’~如果可以剁D冬菇梅菜落去調吓味會更好~🙈 另外 鹹蛋黃油份點不足 乾身偏硬
麗島小廚 (沙田)
沙田石門安群街1號京瑞廣場2期2樓225號舖

午市套餐
附送白飯🍚青菜🥬老火湯,熱餐飲免費

豉汁蒸桂花魚🐟 $68

鹹蛋蒸肉餅 🐽 $59
2021-07-23 1212 浏览
去沙田石門出Job,難得無皇管,梗係要約朋友食返個Long Lunch啦,朋友約我黎呢一間,真係無介紹錯。有圖有真相,先睇睇D相先︰首先真係要讚下個例湯,真心一D都唔係例牌的求求其其的湯,而係無味精的老火湯,而且都幾足料,唔係溝滾水再落鹽嗰D。我地兩個人一個叫蒸魚另一個叫肉餅,Share食,蒸魚嗰條魚比想像之中大條,食落都幾新鮮,至於個肉餅都幾好,肥肉同瘦肉的比例算適中,因為好多時出面成日食到D好多肥肉嘅,大部份要lur出黎,無乜肉食到落肚,呢度就無呢個問題。另外話佢抵食嘅原因係因為個Set Lunch仲會跟碟菜同埋餐飲,而因為個湯真係好好味,所以我問個侍應可唔可以杯餐飲轉埋做湯,飲多一碗。
2021-04-09 1537 浏览
就算少辣都好味😋座位闊落又舒服。同一般烤魚唔同。下次會再試其他👍🏻服務態度還好。。淨叫一個烤魚4人吃勉強足夠,加埋半隻雞煲真係大滿足。。。。。第一次來感覺良好。實在需要介紹為食一族😝😝😝😝😝讚
2021-04-09
2021-03-05 1555 浏览
疫情轉好當然非常開心,更好開心嘅係終於可以晚上出街堂食。今晚去了石門京瑞廣場2期的麗島小廚食雞煲,不過今次唔係食麻辣雞煲,而係選擇了溫和的椰子雞煲。湯底一到,店員即場將個椰青落落去個湯度,然後再落雞去煲,店員又話唔好煲咁耐,大約5-6分鐘就可以開蓋食得,不過食之前不仿先飲下個湯,清甜到呢,之後再食雞,D雞好滑。之後再點其他配料打邊爐。鱔片都好新鮮個鴨血都好味,不過估計如果麻辣湯底會仲正雲吞係佢地師傅自己包嘅,好食安格斯牛都好新鮮,價錢亦算合理呢個巨形魚皮真心正,即食或者落湯打邊爐都好掂呢個德國麥啤之前飲過,打邊爐一流。
椰子雞煲
椰青(椰子雞煲用)
鱔片
鱔片都好新鮮
鴨血
個鴨血都好味,不過估計如果麻辣湯底會仲正
雲吞
雲吞係佢地師傅自己包嘅,好食
安格斯牛
安格斯牛都好新鮮,價錢亦算合理
巨形炸魚皮
呢個巨形魚皮真心正,即食或者落湯打邊爐都好掂
德國麥啤
呢個德國麥啤之前飲過,打邊爐一流。
2021-03-04
椰子雞煲
椰青(椰子雞煲用)
鱔片
鴨血
安格斯牛
巨形炸魚皮
德國麥啤
2020-12-30 1434 浏览
約咗男同事DN噚日(29-12-2020 Tue)晏晝farewell佢,佢成日出街食晏,所以由佢話事食咩嘢,佢揀咗呢間,呢間晏晝做小菜,夜晚打邊爐,睇完menu,我要$56.00嘅蔥霸雞,DN要$65.00嘅醬爆京蔥炒牛肉,套餐送白飯,青菜同老火湯.1. 呢日嘅老火湯係白蘿蔔湯其實都唔稱得上老火,因為都幾清,白蘿蔔冇渣亦冇苦味,ok嘅.味道: 3分2. 蔥霸雞蔥霸雞都幾多,口感嫩滑,豉油同蔥都係甜嘅.菜心同白飯都正常冇問題.味道: 4分3. 餐飲我就要熱奶茶,口感滑,有茶味但唔會太濃.味道: 3分

1. 呢日嘅老火湯係白蘿蔔湯
白蘿蔔湯
味道: 3分

2. 蔥霸雞
蔥霸雞都幾多,
蔥霸雞
口感嫩滑,豉油同蔥都係甜嘅.菜心同白飯都正常冇問題.
味道: 4分

3. 餐飲
我就要熱奶茶,
熱奶茶
口感滑,有茶味但唔會太濃.
味道: 3分
2020-12-29
$60.5 (午餐)
蔥霸雞
2020-11-28 1131 浏览
今晚同一個唔食辣嘅朋友黎麗島小廚,揀咗椰子雞煲。半隻雞份量好足,上咗湯底再落一個新鮮椰青,令到個湯底嘅椰子味更加香濃。湯滾起再落另上嘅雞,侍應話滾5分鐘就食得,不過食之前先黎個頭啖湯,清香嘅椰子味加上雞香,真係好好味。之後叫埋雲吞、五福臨門(魚滑蝦滑墨魚滑拼盤)、冰豆腐同菜,雲吞好新鮮好食,入面隻蝦夠彈牙;五福臨門入面個黑色墨汁墨魚滑最出色,好香墨魚味;冰豆腐落湯之後好入味,吸滿咗椰子雞湯,所以都係好好食。最後叫咗杯咸檸七,超巨型,可惜唔記得影相。
五福臨門
2020-11-28
五福臨門
2020-09-24 1146 浏览
呢間是無意中發現嘅,原來有全天供應嘅set 方便一個人食。每個星期換一次菜單,蒸魚同肉餅水準都保持幾好,有時都會有啲辣辣嘅菜,水煮牛肉等供應,一餐食落,有湯有青菜有飯有肉,滿意。仲有侍應都有禮貌,已經當呢度係自家飯堂啦。
豉汁蒸魚
乾煸豆角
午餐
豉汁蒸魚
乾煸豆角
2020-08-18 791 浏览
外賣雞煲真係可以食上癮﹗好似我呢D火鍋L,成日都想打邊爐,不過疫情之下等了又等,7日7日再7日延長晚市堂食暫停,唯有叫外賣去解一解我好miss的火鍋啦。不過今次有D特別,因為叫咗雞煲餸白飯,再整返支德國麥啤,咁樣玩法全因我老友想飲呢間雞煲的麥啤,佢話飲開有感情同埋好似好少地方有得飲,所以就叫咗個咁樣陣容的外賣晚餐。半隻雞份量的雞煲對於兩個人黎講似乎啱啱好,個雞煲好惹味,用黎餸白飯真係一流。我好鍾意佢個汁唔會太鹹,配料有好多洋蔥、芫茜同蒜頭,夠晒味。順帶一提,原來麥啤同雞煲真係好夾,下次要叫多D麥啤先至夠飲。

外賣雞煲(半隻雞)
2020-08-14
外賣雞煲(半隻雞)
2020-08-17 359 浏览
今日竟然要入到去石門工作,6點幾收工,於是就諗住順路買賣外賣晚餐返屋企食,見到呢一間烤魚都好似食正,於是就決定試一試。打開個Menu,因為想食魚,所以就叫咗麻辣大海斑,中辣嘅,另外就要咗一份雲吞同埋老闆娘極力推介嘅炸魚皮。都唔係等咗好耐,兩大袋外賣已經Ready。由石門返到屋企大約半個鐘,返到屋企將成兜魚連湯倒返落個煲度翻熱,條石斑比想像中大條。湯底好香好多配料,中辣仲頂得順,值得一讚係佢似乎無落味精,因為食完之後唔會係咁想飲野。不過幾樣野之中最有驚喜嘅就係個炸魚皮,大大塊長條形,返到屋企開餐嗰陣都竟然仲脆,厲害﹗
2020-08-14
外卖自取