2007-10-10 17 浏览
家姐生日請食飯,佢話黎呢度。哈~我仲諗住年尾呀媽生日0黎呢度食添!九大三小,叫0左個六人餐+教化雞,夠洒飽,仲有三盒包添.教化雞–原隻雞+材料十足。送飯一流,好好食桂花魚–須然唔係太多人食魚,但係個個都話好好食。得五個大人食,都食得洒,一定好好食喇。北京填鴨–好味,我覺得好食過北京樓,連小朋友都食左兩件海蜇&素鵝–醃得好好,好入味雞燉翅–用料十足,啖啖翅。好好味既湯。再用D饅頭浸湯,真係好好味呀~高力豆沙–唔會太甜,暖暖地,好食素餃–呢個無乜特別,出食既無overcook, 蒸得岩岩好菇扒菜–ok, 無乜特別
九大三小,叫0左個六人餐+教化雞,夠洒飽,仲有三盒包添.

教化雞–原隻雞+材料十足。送飯一流,好好食
北京填鴨–好味,我覺得好食過北京樓,連小朋友都食左兩件
海蜇&素鵝–醃得好好,好入味
高力豆沙–唔會太甜,暖暖地,好食
素餃–呢個無乜特別,出食既無overcook, 蒸得岩岩好
菇扒菜–ok, 無乜特別
(非会员)
我係同"廣海","saru" 佢地一齊食... 問心又唔係話好差..只係我地聽聞d 度d野好好味, 個心有"期待", 所以要求可能高左d...不個我地係"中國人" 食唐餐就好易知間餐廳既水準... 只係d 外國人就唔同.佢地可能唔多識分咩叫好既唐餐....haha我諗都係d旅遊雜誌推介, "煲"到佢自己d野好食食咁..當晚都有2-3枱 "老外"客..有一枱仲係我地後面...不過未聽過佢地講d野好唔好食....講返野食... 我地食唔到個招牌菜,因個度d伯伯(waiter)話原來一日只有4隻... 要預先訂架...但又比我見到隔離枱有一隻,我就走去影相啦, waiter伯伯好好人比我影law..but個枱香港客就好cheap...唉...同枱仲見到"蘭茜".佢地cheap 到話要我比$$wow..(影左相),又話隻雞凍啦... cheap 到嘔...食遲2秒原來係會凍既...我而家先知... haha我行到咁近..我都聞唔到咩香味...死啦.. 我鼻塞咩..全晚我都好似聞唔到d咩食物既香咪... 問心啦..左敦北京樓好味好多, 不過就好迫... 鹿嗚春就好坐好多...個拔絲香蕉..賣相差

我諗都係d旅遊雜誌推介, "煲"到佢自己d野好食食咁..

個拔絲香蕉..賣相差左好多... 盆冰水早左45mins黎... d 拔絲香蕉就要等45mins.有d攪笑... 今次真係"嗌蕉"......唉....

全晚最好味,真係高力豆沙香蕉同酒蒸鴨肝.... 其他唔食都唔係損失... $185唔係貴...不過就係唔抵.........................
2007-09-29 4 浏览
尋晚一行七人浩浩蕩蕩去到鹿鳴春,由於兩日前已預訂了位置,所以唔駛等幾耐就入得.坐低後,發現環境一般,舊舊地,白枱布,有d八十年代頭既茶樓feel.其實,本來想試試佢地出名的教化雞,但兩天前想預訂卻已經滿額.睇完菜牌後,點左以下幾味:1) 辣子雞2) 火腿津白3) 雞油扒雙蔬4) 宮保蝦5) 糖糟魚片6) 酒蒸鴨肝7) 小籠包8) 北京填鴨一隻9) 冬瓜雜錦湯大概講下D餸先,辣子雞完完全全唔辣,我已經算係唔食得辣既人,但都完全feel唔到碟野有任何辣味,全枱7個人冇人食得到任何辣味,連辣椒都見唔到粒,離晒譜!火腿津白,又係唔掂,鹹到爆,D津白又切到好似切絲咁細,又太冧,夾起黎好似夾起一pat野咁!唔掂!雞油扒雙蔬,只係左邊放一半頭先一pat野咁既津白,右邊放少少西蘭花,冧上少少雞油,係咁多,唉!宮保蝦,可能我見識少,以為宮保係辣既,碟野又係完全唔辣,又冇配菜,感覺上係一堆炸蝦冧上有少少青椒響度既甜酸汁.糖糟魚片,同頭先碟宮保蝦差唔多,只要將D蝦換成魚就係糖糟魚片勒!酒蒸鴨肝,呢碟係全晚我最滿意既一味菜,酒香得黎之餘又唔會太重酒味,D鴨肝又夠鮮又夠嫩又夠香,超正!!小籠包,唔錯,皮都算薄!

1) 辣子雞
6) 酒蒸鴨肝
7) 小籠包
8) 北京填鴨一隻
9) 冬瓜雜錦湯

大概講下D餸先,辣子雞完完全全唔辣,我已經算係唔食得辣既人,但都完全feel唔到碟野有任何辣味,全枱7個人冇人食得到任何辣味,連辣椒都見唔到粒,離晒譜!火腿津白,又係唔掂,鹹到爆,D津白又切到好似切絲咁細,又太冧,夾起黎好似夾起一pat野咁!唔掂!雞油扒雙蔬,只係左邊放一半頭先一pat野咁既津白,右邊放少少西蘭花,冧上少少雞油,係咁多,唉!宮保蝦,可能我見識少,以為宮保係辣既,碟野又係完全唔辣,又冇配菜,感覺上係一堆炸蝦冧上有少少青椒響度既甜酸汁.糖糟魚片,同頭先碟宮保蝦差唔多,只要將D蝦換成魚就係糖糟魚片勒!酒蒸鴨肝,呢碟係全晚我最滿意既一味菜,酒香得黎之餘又唔會太重酒味,D鴨肝又夠鮮又夠嫩又夠香,超正!!小籠包,唔錯,皮都算薄!北京填鴨,幾平均,又唔太油,皮同肉既比例幾好,都算ok啦!冬瓜雜錦湯,唉,唔好提,鹽水一碗!

睇到呢度,我諗大家都估到我地當時係乜野心情,所以我地諗住食番個甜品補數,於是乎我地叫左兩味:
1) 拔絲香蕉
2) 高力豆沙香蕉

等左差唔多45分鐘,個拔絲香蕉終於黎勒,個侍應一開始就將D香蕉,一舊舊放落佢之前預備好既一小碗冰水入面,頭四舊都係分開一舊舊放落去的,但四舊過後,佢竟然將剩餘既大約六七舊,一pat過倒晒落去,落到水先再夾硬整開佢,大佬呀,落都水都硬左啦,點整呀,結果,有幾舊係比佢整到蕉還蕉,糖還糖!另外,佢響上碟時,仲跌左成舊蕉落個茶壺頂度,請注意,只係蕉,舊舊上面係冇糖響度既!真係離X晒大譜!

最後,我地響冇晒任何期望底下,等到個高力豆沙香蕉,冇期望果然係好D,呢個高力豆沙香蕉夠熱之餘,又冇油益味,香蕉夠滑,豆沙又唔太甜,好食!

最後埋單,盛惠一千二百九十八個大洋!唉,打死我都唔會再黎!
2007-09-29 17 浏览
宮保蝦- 唔酸唔辣, 想點?辣子雞丁- 一d都唔辣糖醋魚片- 只甜唔酸糟蒸鴨肝- 較為特別的一個菜色北京填鴨- 正常金華火腿炆津白- 一pat野, 冇話好唔好食小籠包- 食叮叮點心好味d蘋果拔絲- 可以好肯定咁講, 一d絲都冇高力豆沙- 正常仲有個湯同菜, 不值一提7個人食左$1300, 位位$185, 本人覺得大排檔可以好佢好.....多
宮保蝦- 唔酸唔辣, 想點?
辣子雞丁- 一d都唔辣
糖醋魚片- 只甜唔酸
糟蒸鴨肝- 較為特別的一個菜色
北京填鴨- 正常
金華火腿炆津白- 一pat野, 冇話好唔好食
小籠包- 食叮叮點心好味d
蘋果拔絲- 可以好肯定咁講, 一d絲都冇
高力豆沙- 正常

仲有個湯同菜, 不值一提
2007-09-16 5 浏览
舊朋友敆舊一行十人,點了北京填鴨等的各式京滬菜,食物其實不錯,不過地方很小很迫,加上老字號老臣子職員服務麻麻。其實吃同樣菜式與水準大把地方可以,不一定要這老字號。但因為有旅遊書介紹,所以我去日遊客仲多個本地人。
2007-09-06 19 浏览
朋友飯聚, 今次居然約到7個人. 咁就梗係要去鹿鳴春, 呢度o的菜大大碟, 多o的人就可以試多o的. 鹿鳴春出名難訂枱 , 故我一星期前便訂了枱 , 並預訂了教化雞. 我們的枱 是在最邊的一角, 不會太吵, 7個人也不會太迫.今日有兩個驚喜, 首先出現是朋友送出的紅酒, 另外就是另一位送出的順興記溏心皮蛋.海哲及素鵝, 海哲同素鵝好爽, 好開胃.雜錦鍋巴, 不太記得, 鍋巴還有微溫, 很脆, 不點下面的菜也很好吃.賽磅蟹, 在上枱 時已經加了醋上面, 對於我這些不太吃醋的人要小心避開, 但仍是很滑很香.火腿津白, 津白煮得很淋, 配上火腿及芡汁, 清淡得來也好吃.教化雞像片皮鴨一樣, 伙記用鎚仔扑開及拆去外層的泥狀物體, 會在你面前"肢解". 我從未食過這道菜, 覺得雖然不如白切雞的新鮮, 但這味雞焗至超淋入味, 而且又極具特色.最後便是酒糟鴨肝, 鴨肝嫩滑, 酒味也剛剛好, 我覺得十分好食.飽食一餐, 再叫一碟高力香蕉作為甜品. 這餐很飽, 很滿足, 但其實每碟菜(除了教化雞係大之外) 我們的份量都是叫例牌(每碟菜都分大, 中及例牌), 如果是中的話相信都會食剩很多. 睇下幾時可以再

海哲及素鵝, 海哲同素鵝好爽, 好開胃.

飽食一餐, 再叫一碟高力香蕉作為甜品.

這餐很飽, 很滿足, 但其實每碟菜(除了教化雞係大之外) 我們的份量都是叫例牌(每碟菜都分大, 中及例牌), 如果是中的話相信都會食剩很多. 睇下幾時可以再來食飯
2007-08-25 1 浏览
之前都去過幾次,都是叫填鴨,叉咩燒餅等今次十個人叫了一個千四元餐\,頭盤,菜,蝦,翅,魚,鴨,甜品再加鴨肝,燒羊,香蕉(全小份)當中個翅好得, 雖然是小煱(半隻雞), 都每人足一碗隻雞燉完都好食無食雞燉翅的食友,試下才定論吧($620小, ~1300大, 忘記了)其他都有水準, 千八找數
之前都去過幾次,都是叫填鴨,叉咩燒餅等
今次十個人叫了一個千四元餐\,
頭盤,菜,蝦,翅,魚,鴨,甜品
再加鴨肝,燒羊,香蕉(全小份)

當中個翅好得, 雖然是小煱(半隻雞), 都每人足一碗
隻雞燉完都好食

無食雞燉翅的食友,試下才定論吧
($620小, ~1300大, 忘記了)

其他都有水準, 千八找數
2007-08-13
(12/8/07)十人變七人的聚會。上星期book定,知道常客滿,預期好好食。店內一灌老鋪、老宦子的格局。白切肉粉皮,調味汁較淡,肉唔肥,粉皮精塋通透。沙鍋津白,有肉片、粉絲,仲有湯飲.好似奶湯咁,好好味糖醋魚塊,成碟甜酸排骨咁,好多炸粉,幸好仍有桂魚香炸銀絲卷,麵粉太實了,一d都唔鬆軟,食一截都好飽咯北京田鴨(9:30後無供應),雖然無北京樓咁油膩,不過整體唔夠香,好像欠些什麼。炸醬麵,唔辣既,味ok,不過我較喜歡幼麵o羅。鍋貼,煎得金黃色,少燶,所以脆脆o地,內裡很多肉汁。
白切肉粉皮,調味汁較淡,肉唔肥,粉皮精塋通透。
沙鍋津白,有肉片、粉絲,仲有湯飲.好似奶湯咁,好好味
糖醋魚塊,成碟甜酸排骨咁,好多炸粉,幸好仍有桂魚香
炸銀絲卷,麵粉太實了,一d都唔鬆軟,食一截都好飽咯
炸醬麵,唔辣既,味ok,不過我較喜歡幼麵o羅。
鍋貼,煎得金黃色,少燶,所以脆脆o地,內裡很多肉汁。
2007-08-09 22 浏览
首先謝謝ron 43的安排。向來,去食中菜一定要一家老少/大大小小咁操去:始終人多才可試多幾款菜式。這一回,最回味的是賽螃蟹,既滑又香,又有很多蟹肉;其次是教化雞,沒有太"鞋口"的感覺而且入味,又吃得開心。心裡面還是好奇那個跟翅上的圓形包包,究竟是什麼呢....
首先謝謝ron 43的安排。

心裡面還是好奇那個跟翅上的圓形包包,究竟是什麼呢....
2007-08-09 5 浏览
一行十二人訂位食飯,一嘗北京菜馳名的老店。這店我自己十多年沒有光顧,再到來已經不太認識,裝修及擴充了吧。預訂了教化雞:第一次見及食,一早就有心理準備是好睇未必好食,結果也不錯,雞先被類似冬菜的物體填滿再用荷葉包裹及用泥埋實。食的時候最好雞肉和冬菜一起食,也要趁熱。北京填鴨:即叫即燒,在場片俾人睇。師父片片大小差不多,鴨不算肥,片中帶肉,隨烤皮、青瓜、蔥一同吃,感覺是清新可口,一點膩都不覺。炒鴨崧生菜包:遜色、得少少鴨肉賽螃蟹:一般但有特色,因為它本身已下了醋在內京燒羊肉:夠蘇夠羊味,皮香肉綿其他菜式就一般,不是太特別,包括:火腿燜津白、芙蓉蝦、毛菜、小食拼盤等。因我不吃甜的,同事話高力豆沙和拔絲香蕉好食。最後,炒拉麵已不及當年味道,當年都食落有好感具彈性,但現在的遜色了。

炒鴨崧生菜包:遜色、得少少鴨肉
賽螃蟹:一般但有特色,因為它本身已下了醋在內
京燒羊肉:夠蘇夠羊味,皮香肉綿
我自己本人之前都未黎過呢度食野, 今次因為有韓國朋友黎到, 指明要食"北京鴨", 所以先選擇黎呢度做下闊佬啦....雖然係平日去, 但因為知道呢間餐廳出名, 所以兩日前已經訂左位, 估唔到去到既時候訂位牌都有成廿幾三十個, 個個訂左位既都係要等, 全場坐無虛席, 非常咁好生意, 真係登佢地開心.....8:30入坐, 韓妹同老婆都未到, 但係我第一時間已經order左隻一鴨兩食先, 因為佢地即叫即燒, 唔叫定真係唔知等到幾時, 之後冇幾耐人齊左, 就叫埋其他野食, 因為太掛住泡菜既關係, 所以韓妹一黎到就係咁食酸菜, 仲食左成兩大碟添, 而我地吹吹下水, 不知不覺已經9:45, 隻鴨終於到啦.....一食之下新鮮熱辣, 鴨唔太肥, 口感適中, 包埋京怱同青瓜再加埋甜麵醬, 清新之餘又有香鴨肉同甜味再以麵皮中和極濃既味道, 真係冇得頂!不過講咁多都係假, 最緊要係夠熱!另外個"炒鴨生菜包"就好老實講, 真係好一般, 雖然平, 但係可以唔食都得, 除非你好擦得, 因為可能老婆比較細食, 所以我同韓妹就算點樣狂砌都好, 都係食唔晒隻鴨, 其他菜就更加唔洗講啦.....

2007-07-28 5 浏览
今天一家人到這餐廳食飯,到達的時候很多人。我們點了一窩雞包翅很美味好香濃,北京填鴨很大隻,肉質鮮美,小籠包就一般,沒什麼特別,甜品點了拔絲蓮子不是太甜可以一嚐。服務很好,侍應常常替我們換碟子,很好。本人覺得值得再試。
本人覺得值得再試。
2007-07-27 4 浏览
今天一家人到這餐廳食飯,到達的時候很多人。

本人覺得值得再試。
2007-07-20 8 浏览
2007年7月17日到鹿鳴春一行六人食晚飯,慶祝生日。預先叫了一隻乞兒雞,味道幾好,要同飯一起食就更好。甜品叫了拔絲蘋果,裡面沒有蘋果味。伙計好老實,話我們六個人要小份量就可以。
2007年7月17日到鹿鳴春一行六人食晚飯,慶祝生日。
預先叫了一隻乞兒雞,味道幾好,要同飯一起食就更好。
甜品叫了拔絲蘋果,裡面沒有蘋果味。
伙計好老實,話我們六個人要小份量就可以。
2007-07-20 29 浏览
7個人去食飯, 訂佐叫化雞$280, 大家見到佢\真身, 都好開心, 可惜冇俾我地扑開, 一上檯, 好多汁好滑呀, 可惜美麗既野仲係短暫的, 好快就開始乾身同\"鞋\"素鵝, ok啦片皮鴨$280, 好好味, d蔥好大條好好味四寶時蔬, 有草菇, 粟米芯, 黃芽白, 椰菜花, 打佐個玻璃獻, 清清地, 幾好京蔥牛肉, 好味, ok, 佢\餸分大, 中, 小, 我地叫中, 都鬼咁大碟, 我地叫太多肉啦, 食唔落, 只食佐少少因為有朋友生日, 叫佐壽包, 最少叫10個, 味道真係差佐d, 皮好厚&唔好食太飽, 食唔落拔絲蘋果或香蕉, 可惜食唔到一半, 已經飽到飛起, 好多野都食唔晒, 建議訂叫化雞要搵多d人去, 10人+佢\上菜速度好快, 落單到上檯唔洗5分鐘, 所以大家唔洗一次叫太多野食, 唔夠再加環境好嘈好嘈, 完全傾唔到計7人食佐$1100, 抵食啦
素鵝, ok啦
片皮鴨$280, 好好味, d蔥好大條好好味
太飽, 食唔落拔絲蘋果或香蕉, 可惜
環境好嘈好嘈, 完全傾唔到計
7人食佐$1100, 抵食啦