2007-09-29 4 浏览
尋晚一行七人浩浩蕩蕩去到鹿鳴春,由於兩日前已預訂了位置,所以唔駛等幾耐就入得.坐低後,發現環境一般,舊舊地,白枱布,有d八十年代頭既茶樓feel.其實,本來想試試佢地出名的教化雞,但兩天前想預訂卻已經滿額.睇完菜牌後,點左以下幾味:1) 辣子雞2) 火腿津白3) 雞油扒雙蔬4) 宮保蝦5) 糖糟魚片6) 酒蒸鴨肝7) 小籠包8) 北京填鴨一隻9) 冬瓜雜錦湯大概講下D餸先,辣子雞完完全全唔辣,我已經算係唔食得辣既人,但都完全feel唔到碟野有任何辣味,全枱7個人冇人食得到任何辣味,連辣椒都見唔到粒,離晒譜!火腿津白,又係唔掂,鹹到爆,D津白又切到好似切絲咁細,又太冧,夾起黎好似夾起一pat野咁!唔掂!雞油扒雙蔬,只係左邊放一半頭先一pat野咁既津白,右邊放少少西蘭花,冧上少少雞油,係咁多,唉!宮保蝦,可能我見識少,以為宮保係辣既,碟野又係完全唔辣,又冇配菜,感覺上係一堆炸蝦冧上有少少青椒響度既甜酸汁.糖糟魚片,同頭先碟宮保蝦差唔多,只要將D蝦換成魚就係糖糟魚片勒!酒蒸鴨肝,呢碟係全晚我最滿意既一味菜,酒香得黎之餘又唔會太重酒味,D鴨肝又夠鮮又夠嫩又夠香,超正!!小籠包,唔錯,皮都算薄!

1) 辣子雞
6) 酒蒸鴨肝
7) 小籠包
8) 北京填鴨一隻
9) 冬瓜雜錦湯

大概講下D餸先,辣子雞完完全全唔辣,我已經算係唔食得辣既人,但都完全feel唔到碟野有任何辣味,全枱7個人冇人食得到任何辣味,連辣椒都見唔到粒,離晒譜!火腿津白,又係唔掂,鹹到爆,D津白又切到好似切絲咁細,又太冧,夾起黎好似夾起一pat野咁!唔掂!雞油扒雙蔬,只係左邊放一半頭先一pat野咁既津白,右邊放少少西蘭花,冧上少少雞油,係咁多,唉!宮保蝦,可能我見識少,以為宮保係辣既,碟野又係完全唔辣,又冇配菜,感覺上係一堆炸蝦冧上有少少青椒響度既甜酸汁.糖糟魚片,同頭先碟宮保蝦差唔多,只要將D蝦換成魚就係糖糟魚片勒!酒蒸鴨肝,呢碟係全晚我最滿意既一味菜,酒香得黎之餘又唔會太重酒味,D鴨肝又夠鮮又夠嫩又夠香,超正!!小籠包,唔錯,皮都算薄!北京填鴨,幾平均,又唔太油,皮同肉既比例幾好,都算ok啦!冬瓜雜錦湯,唉,唔好提,鹽水一碗!

睇到呢度,我諗大家都估到我地當時係乜野心情,所以我地諗住食番個甜品補數,於是乎我地叫左兩味:
1) 拔絲香蕉
2) 高力豆沙香蕉

等左差唔多45分鐘,個拔絲香蕉終於黎勒,個侍應一開始就將D香蕉,一舊舊放落佢之前預備好既一小碗冰水入面,頭四舊都係分開一舊舊放落去的,但四舊過後,佢竟然將剩餘既大約六七舊,一pat過倒晒落去,落到水先再夾硬整開佢,大佬呀,落都水都硬左啦,點整呀,結果,有幾舊係比佢整到蕉還蕉,糖還糖!另外,佢響上碟時,仲跌左成舊蕉落個茶壺頂度,請注意,只係蕉,舊舊上面係冇糖響度既!真係離X晒大譜!

最後,我地響冇晒任何期望底下,等到個高力豆沙香蕉,冇期望果然係好D,呢個高力豆沙香蕉夠熱之餘,又冇油益味,香蕉夠滑,豆沙又唔太甜,好食!

最後埋單,盛惠一千二百九十八個大洋!唉,打死我都唔會再黎!