2020-02-16 1026 浏览
鹵家在元朗已經有一段時間,還記得舊舖鋪面不大,室內大約12個位,晚市室外會加開一張檯,因為晚市價錢經濟合理所以要等好耐,上次邊等邊吹風,結果吹到病了,足足成兩個月先好,就算好想食雞卷都唔會再去吹風!上星期無意中經過新舖門口,其實只是搬前了一個街口,見到大左好多。應該唔使等位,所以呢日同朋友黎試試!唔好問點解要用60元吃一碗叉燒飯,我知街口都有大量2/30蚊的燒味飯選擇,但呢間係食得出分別,而且我戒緊燒味,所以情願食一餐比較高質的!食神叉燒飯 午市套餐簡簡單單的厚切叉燒,肥瘦適中唔會好燶,但又食到焦脆口感,調味不是一般偏甜蜜汁,應該是特製既,加埋少少燶邊的太陽蛋汁,送飯一流今次試新菜式,雙併飯揀了梅子脆燒鵝併叉燒,叉燒依舊厚切,燒鵝皮夠脆肥油唔多,鵝肉唔會乾爭爭,配合梅子醬,令人一塊接一塊吃下去!燒味有鹵汁芽菜墊底,了吸收了鹵汁精華之餘又不會令燒味太咸或太濕。套餐可以跟例湯或飲品,例湯是每日不同,口味淡淡挺順喉,一飲就知是足料住家老火湯。酒仙醉雞卷($45) 呢個是我每次都會點,雞卷完全去掉骨頭肥油,以紹興酒醃漬入味,賣相不錯,製作花功夫。肉質軟腍緊,紹興酒味淡淡的,夾雜杞子及青瓜絲食,

食神叉燒飯 午市套餐

食神叉燒飯

酒仙醉雞卷($45)

呢個是我每次都會點,雞卷完全去掉骨頭肥油,以紹興酒醃漬入味,賣相不錯,製作花功夫。肉質軟腍緊,紹興酒味淡淡的,夾雜杞子及青瓜絲食,冷盤食唔會好油膩!
酒仙醉雞卷

跟餐要了小食話梅涼瓜(套餐+$18)

涼瓜口感挻爽脆不苦,食到話梅的酸甜味,唔喜歡涼瓜的我都喜歡!~
話梅涼瓜

搬了新舖地方大了,份量不減依舊抵食,老闆娘好好笑容,又教我地兩個路痴去買布,雖然不是黃店,但經過不妨一試!

食神叉燒飯
酒仙醉雞卷
話梅涼瓜
2020-02-13 16 浏览
在元朗有好多食肆,各式其式好多人只會去大商場食集團式經營店舖,沒有特色同時水準一般。又或者只係知道食好出名嘅甜品店,但係衞生就要考慮。今次去到一家在元朗教育路叫「滷家」嘅食店,店外毫不起眼,以為係茶餐廳,入面地方不算大。餐牌主打嘅就係燒味同滷味,仲有粵式小炒等等。最值得留意就係大廚曾經喺不同嘅五星酒店工作,經驗豐富。老闆娘介紹下點左蜜汁叉燒、醉雞卷同埋滷水鴨件,再加標榜冇味精嘅老火靚湯⋯⋯先講蜜汁叉燒,的確係食店招牌菜之一,肉質鬆軟多汁,同埋外皮燒到有少少焦,十分好味。而醉雞卷裡雞肉完全唔乾,仲好入味。滷水鴨件同其他食店相比唔會好咸、同埋少啲八角味,比較適合鍾意淡口嘅人。老火湯雖然冇乜特別之處,但唔加味精就十分抵讚。整體係值得推介,絶對係有誠意之作!
在元朗有好多食肆,各式其式
好多人只會去大商場食集團式經營店舖,沒有特色同時水準一般。
又或者只係知道食好出名嘅甜品店,但係衞生就要考慮。

今次去到一家在元朗教育路叫「滷家」嘅食店,
店外毫不起眼,以為係茶餐廳,入面地方不算大。
餐牌主打嘅就係燒味同滷味,仲有粵式小炒等等。
最值得留意就係大廚曾經喺不同嘅五星酒店工作,經驗豐富。

而醉雞卷裡雞肉完全唔乾,仲好入味。

老火湯雖然冇乜特別之處,但唔加味精就十分抵讚。

整體係值得推介,絶對係有誠意之作!
  • 酒仙醉雞卷
2020-02-12 71 浏览
終於又再黎左呢間食燒味飯~朋友話食過幾次鹽香雞都好食,所以今次又黎陪佢食啦~今日既湯係茶樹菇栗子粟米蘿蔔湯,呢到既湯成日都好足料,今次仲要有我好鐘意既茶樹菇!不過我覺得今日既湯咸左少少,但朋友就話好好飲~先黎係朋友想試左好耐既醉雞卷,賣相幾靚,而且真係每舊雞卷上面都有一粒杞子哈哈!雞卷都幾入味,酒味香濃,肉質算係紮實,但唔會鞋。雞皮都滑,而且睇到佢肥肉唔多。朋友話杞子加左落去有少少甜,令到雞卷變得更好食!跟住係梅子燒鴨,絕對比我平時食到既鴨肉好食!出面啲鴨肉雖然肉味濃,但係我基本上無點食到過唔鞋既肉。。。呢間就真係唔會鞋啦。皮方面可能會有人覺得唔夠脆,但係我覺得就幾剛剛好,少少脆得黎唔會好熱氣。今次既鹽香雞好夠味,朋友甚至話雞翼位有啲太咸。其他部份既味道剛剛好,而且同之前一樣皮肉都好滑~~~唔算太肥可以連皮食!跟餐既白飯仲可以轉米粉,米線之類既粉麵,唔想食飯既朋友都可以揀下其他野做主食。不過有湯就無飲品~睇下個人口味想飲咩啦!

2020-02-10
2020-02-08 27 浏览
今日突然好想吃叉燒,所以特登來到出名自家叉燒的鹵家吃晚餐。蜜汁叉燒皇,果然是招牌之選,肥瘦比例適中,完全無雪味,肉質香甜有咬口,啱曬唔鐘意吃肥肉嘅我,朋友評價係一試難忘。香蔥煲仔豉油雞,天氣凍,最啱吃返個熱辣辣嘅煲仔,雞肉嫩滑,份量足,有成半隻雞,仲有薯仔墊底,入曬味,正!酒仙醉雞卷,花雕酒入曬落d肉,啖啖酒香,雞肉扎實得來仲保持到肉質的嫩滑。粉葛赤小豆豬骨湯,真正的住家老火湯,一飲就知無味精,好足料,飲完即刻覺得好潤。出街又想吃到住家菜嘅味道,鹵家的確係唔錯的選擇。
今日突然好想吃叉燒,所以特登來到出名自家叉燒的鹵家吃晚餐。

出街又想吃到住家菜嘅味道,鹵家的確係唔錯的選擇。
2020-01-23 58 浏览
這家的燒味早已遠近馳名,聽聞是前酒店名廚主理。今天經過排隊等位的人不多,終於可以試一試。點了兩個套餐,一個小食,套餐包兩個湯沙參玉竹蘋果雪梨豬骨湯湯是自家製的住家湯,足料,沒有味精,乾燥季節非常合適。醉雞卷有驚喜,雞肉充滿花雕酒香,不會太濃,剛剛好!肉質好嫩,應該是用雞腿肉去骨捲成圈形,雞肉去骨口感紮實嫩滑,雞皮亦爽口有彈性。梅子脆燒鴨鴨肉也不錯,皮脆肉嫩,調味不會太鹹,可以吃到鴨肉的香馥味。蜜汁叉燒王叉燒是半肥瘦,少少燶邊。即使是瘦肉部分也依然鬆化、香口,帶著濃厚的蜜汁
點了兩個套餐,一個小食,套餐包兩個湯

沙參玉竹蘋果雪梨豬骨湯
湯是自家製的住家湯,足料,沒有味精,乾燥季節非常合適。

梅子脆燒鴨
鴨肉也不錯,皮脆肉嫩,調味不會太鹹,可以吃到鴨肉的香馥味。

2020-01-21 53 浏览
今日放假同男朋友去咗元朗千色行街睇下有咩要為新年做準備,跟住就喺附近食晚飯~突然覺得好耐都冇食過燒味,好快就俾呢間供應無味精湯水同埋由五星級酒店大廚每日新鮮主理嘅餐廳吸引左😁我哋叫咗個蜜汁叉燒王同梅子脆燒鴨晚市套餐, 另外加咗小食豬耳,一個飲湯一個飲熱柚子蜜😀今晚嘅湯係青紅蘿蔔南北杏豬骨湯,清清淡淡好足料,呢啲乾燥天氣潤下就最啱,真係好家常好有家的感覺👍燒味份量都唔少,叉燒肥瘦好均勻,甜味適中,燒得非常靚,有少少焦香但又唔會太燶👏👏燒鴨有好香嘅梅味,外皮真係同個餸菜名一樣咁脆😂 肉唔會好肥👍其實我預期一個三十幾蚊嘅小食份量唔會好多, 但係個豬耳份量真係好多😂😂 辣辣哋仲配埋好幼細嘅青瓜絲,爽口開胃😀老闆娘仲好友善好好笑容,讚👏👏

老闆娘仲好友善好好笑容,讚👏👏
2020-01-21
  • 豬耳
  • 梅子脆燒鴨
  • 蜜汁叉燒皇套餐
  • 梅子脆燒鴨套餐
2020-01-21 676 浏览
《五星級鹵爸》鹵家尚在教育路舊舖時,我三不五時都會去吃個午飯,或是斬料回家加餸,後來她搬舖,一直未留意搬到哪裡,近日才知道原來還在教育路,只不過現在在嘉城斜對面,比從前位置熱鬧多了。我最愛就是這裡的叉燒,每次單併必點,即使是雙併,都一定有叉燒的存在。在外食燒味飯時,我們總愛叫師傅給點半肥瘦燶叉燒,在鹵家卻不需要這樣,因為她預設就是給客人這樣的叉燒,一直以來未見失手。叉燒半肥瘦,自然肉質爽口,不會一口油膩,更不會乾巴巴的,難以下嚥。這裡最合我口味的原因,相信也是出於大廚的用心製作,叉燒外層塗滿一匹層滋味的麥芽糖,雖帶焦卻不會苦澀,反而是焦脆的口感,小小一塊叉燒吃得出大廚的精心製作,果然是出身於各大酒家的鹵爸!這裡的鹽香雞也是水準之作,肉嫩又有雞味,調味醃製得宜,重點在於雞皮,厚薄適中,不會太肥而且又爽又彈,入口滑嘟嘟,滿口都是雞油的味道,愛食雞皮者一定滿足!額外一提,燒味有鹵汁芽菜墊底,出乎意料地好吃,吸收了鹵汁精華,送飯一流,店家亦十分細心,如想吃食物之原味,燒味有芽菜墊住,不會浸於鹵汁之中,而重口味之人自然可自己再沾鹵汁,增添風味,任君選擇。其實這次還加配了雲耳仔,小小一碟小食大廚都
《五星級鹵爸》

其實這次還加配了雲耳仔,小小一碟小食大廚都有用心處理,雲耳上灑上芫荽、葱花、紅椒絲、白芝麻,色彩繽紛,賣相精美,叫人食指大動。醬汁有醋有蒜,不會太酸,而雲耳亦十分爽口,十分開胃。

來這裡吃飯建議大家要飲湯,因為他湯絕對是住家味道,不像外邊隨便給你一碗味精湯,這裡的湯喝起來是順喉滋潤的,而且超級足料,大大的一碗喝下去,其實已有些微飽足感。

或有些人疑惑為何要用6/70元吃一頓燒味,為何不買一盒2/30蚊的燒味飯就算呢?可是我會說兩者根本不同,後者固然經濟實惠,但鹵家處理食物的功架與用心,特別在於哪塊半肥瘦燶叉燒,我相信絕非外間$20叉燒能夠相提並論。

2020-01-18 39 浏览
住元朗的老友話要帶我食好嘢,教育路68號兆豐樓地下10及14號舖,餐廳裝修新簇,座位濶落,坐得舒服。我們點左栗子姬松茸湯,真有住家老火湯的美味,蜜汁叉燒蛋飯,义燒肥瘦適中,肉質香又腍,真不錯👍。蛋煎很靚。招牌鹵家鴨拼鹽香雞飯,鴨肉質香又夠腍夠入味,無得彈,雞食得出是新鮮雞,味鮮肉滑,有雞味。極不錯👍。點雞的薑蓉也很有薑味,真是五星級酒店的大師傅做事認真,絲毫不苟,每樣食物都用心製作。話梅涼瓜片,完全無苦味,涼瓜片入晒話梅酸酸甜甜味。朋友順便買些雞和鴨帶比家人享用。
栗子姬松茸湯,真有住家老火湯的美味,
五星級酒店的大師傅做事認真,絲毫不苟,每樣食物都用心製作。

• 話梅涼瓜片
  • 食神叉燒飯
  • 鹽香雞
  • 鹵家鴨
2020-01-16 31 浏览
今日去咗元朗辦事,元朗出名多嘢食就係人都知,但今次依一間小店覺得真係非常之用心,而且老闆娘都非常之好禮貌同埋好親切,我眼見有好多都係熟客仲自己帶埋飯盒取代外賣盒。講返今日我哋叫咗一個子薑鴨仔煲,話梅涼瓜片,鹽香雞同埋雞絲伴粉皮,淨係講鴨仔煲份量已經非常多,我好鍾意煲入邊嘅薑,食完好暖胃!至於個話梅涼瓜片都係我第一次試酸酸地但係又有兩個一個苦苦地,估唔到係咁夾!鹽香雞保持住雞肉嘅滑但係又好入味非常好送飯,順帶一提跟餐仲有湯餸,仲要係老火湯添!真係非常之用心嘅一間餐廳!絕對值得下次再嚟
2020-01-15 37 浏览
落街食晚飯,有時想食得健康D,就會黎鹵家食,之前都黎食過幾次,真心覺得健康美味.跟餐都會有自家老火湯送,沒有加味精,絕對真材實料又足料,就好似自己屋企煲既一樣.我地2人叫左蜜汁叉燒,香蔥煲仔鼓油雞套餐,小食方面是雞絲涼皮粉.蜜汁叉燒:果然是王牌,嫩滑多汁,色澤油亮,肥瘦分佈岩岩好,完全沒有豬肉雪藏味,好新鮮,而且叉燒個汁好香,甜甜地,好下飯.香蔥煲仔鼓油雞:雞肉份量好多,都有半隻,雞肉煮得好嫩滑,加有薯仔,芫茜煮,即叫即整,令雞肉吸晒D香味.入味多汁雞絲涼皮粉:一向係我非常愛的小食, 涼皮拉得十分薄,"滑溜溜",青瓜雞絲配料都好多,芝麻醬亦夠晒濃,一個完美的雞絲涼皮

2020-01-13 21 浏览
由舊舖食到去新舖到底有咩感覺?人多左 肥叉燒未夠8點已經賣晒好傷心呀.次次黎都試乳鴿呢次簡左話梅涼瓜片 $32雖然平時怕苦唔食苦瓜但呢個苦瓜 唔算太苦先酸後回甘口感非常爽而且夠晒凍成餐掛住食肉 可以食啖苦瓜中和下.蜜汁叉燒王 $76每個人黎到都必點叉燒可惜我太夜黎 只有平碟肥 平碟瘦甜味同咸味balance得好好.子薑鴨仔煲 $73個汁用黎撈飯岩岩好鴨肉入味 但食之萬再撈下個汁會好d骨肉容易分離但肉又唔會太爛.以小店黎講 真係超晒班啦一早成為元朗朋友仔既飯堂不過要食肥叉真係要早d到或者打電話留啦.鹵家 (元朗)元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖
由舊舖食到去新舖到底有咩感覺?
人多左 肥叉燒未夠8點已經賣晒

或者打電話留啦

鹵家 (元朗)
元朗教育路68號兆豐樓地下10及14號舖
2020-01-10 81 浏览
鹵家的叉燒真的好正,朋友介紹吃過後就一試難忘。我們由以前舊鋪吃到新鋪,味道依然一流,而且地方大了,多了幾張枱,就算人多都不會太逼,坐得舒服了。從前好像每一次都是吃午餐,今晚在附近不想去思考吃什麼,便決定試試晚餐。我們點了兩個晚市套餐和小客分享來吃。先來一客跟餐的住家老火湯,今晚靚湯是木瓜花生章魚豬骨湯。湯煲得不錯,亦有滋陰健脾、降低膽固醇的功效。主打的叉燒終於來到,份量比午市還要大份,叉燒肥瘦適中,一試難忘,回頭值甚高。另外的豉油雞其實也非常不錯,放在煲仔里暖住,吃得慢也不怕。食到飽飽地,就食一食拍蒜青瓜,醬汁帶有辣味,非常開胃,又可以再吃過XD
自家老火湯
香蔥煲仔豉油雞
拍蒜青瓜
香蔥煲仔豉油雞
拍蒜青瓜
2020-01-10 457 浏览
來到元朗這個美食集中地 走進教育路食肆林立想找東西食是很容易的事情 經過這家店鋪看看午市套餐連飲品也是HKD$52起 價錢可以接受還有學生餐也只是HKD$42起☺️ 決定進去一試店鋪分為兩層 環境挻整潔整齊 而且不會太嘈吵呢店員很快就給我們餐牌 給我們介紹一下店鋪食物🤤套餐還可以轉米線/米粉/公仔麵 方便不同喜好客人燒味是小店自家製做 慢工做細貨🙈 所以賣相不錯~·食神叉燒米線 HKD$56 叉燒賣相挻漂亮 而且是半肥瘦叉燒 肉質很腍身煙韌挻有咬感又不會感到太油膩 帶點甜的叉燒拌飯不錯而且還有太陽蛋附送 可以做個黔然燒雲米線🤤🤤·梅子脆燒鴨米線 HKD$52 名為脆燒鴨當然首先要吃燒鴨皮 皮質帶點脆挻好的幸運地是燒鴨骴 所燒鴨的肉質挻不錯有咬感🤤酸酸甜甜的味道挻開胃 再配上酸梅醬令到味道更昇華·話梅涼瓜片HKD$58/8片 餐前小食來一份酸酸甜甜小食 上菜時感到挻有趣賣相喜歡食涼瓜的朋友可以一試 咬落🥒去是爽脆咬感呢

來到元朗這個美食集中地 走進教育路食肆林立
想找東西食是很容易的事情 經過這家店鋪看看
午市套餐連飲品也是HKD$52起 價錢可以接受
還有學生餐也只是HKD$42起☺️ 決定進去一試

店鋪分為兩層 環境挻整潔整齊 而且不會太嘈吵呢
店員很快就給我們餐牌 給我們介紹一下店鋪食物🤤
套餐還可以轉米線/米粉/公仔麵 方便不同喜好客人
燒味是小店自家製做 慢工做細貨🙈 所以賣相不錯~

·食神叉燒米線 HKD$56

餐前小食來一份酸酸甜甜小食 上菜時感到挻有趣賣相
喜歡食涼瓜的朋友可以一試 咬落🥒去是爽脆咬感呢

2020-01-07
2020-01-09 39 浏览
一向都好鍾意食燒味嘅我哋,喺教育路發現咗一間食店,廚師本身係唔同酒店做過,似乎大有來頭喎!一坐低,比餐牌上面嘅酒仙醉雞卷($45)吸引着,就叫佢黎試吓啦,聽聞呢度嘅醉雞捲同其他做法好唔同,並唔係等啲雞熟咗先放入去,花雕酒嘅香味非常突出,而且雞嘅味道非常鮮甜,仲啖啖肉咁。我地同老闆娘吹水,知道呢度嘅招牌燒味,日日都新鮮出爐,朝早十一點左右一轉,下晝6:00左右有一轉,所有燒味都係自己燒,相當有質素。叫咗一個蜜汁叉燒王($76),半肥瘦嘅叉燒仲有少少燶邊,油脂同焦香嘅味道撈飯一齊食,真係非常惹味🤪唔好以為佢係一般嘅叉燒,佢係非常厚切,啖啖肉嘅叉燒,真係食過返尋味!再叫咗個梅子脆燒鴨($68),醬汁非常入味,而且鴨皮很香脆,鴨嘅肉質好嫩滑,極度推介!呢度嘅老火湯唔落味精,今日係蓮藕章魚花生眉豆湯,好住家湯而且睇黎一點都無慳料!熱菜蜜同凍檸茶係跟餐飲品埋單$192,以呢個價錢食酒店級嘅燒味,其實真係相當超值,睇嚟呢間餐廳好快會成為我哋一家人常去嘅飯堂!

熱菜蜜同凍檸茶係跟餐飲品

2020-01-07 25 浏览
今晚去元朗的小店食飯,「鹵家」聽個名都應該以滷水食物為主,除了滷味,還有燒臘等。晚飯小食多以套餐為主,由$60起包老火湯及飯,價錢都算公道。蓮藕淡菜花生味豆湯味道不及章魚鮮甜,但飲得出完全無味精。醉雞卷有淡淡酒香,雞皮爽口無油脂,雞肉嫩滑。燻蹄表面爽彈,肉質煮至嫩腍有咬口,海蜇爽口略欠麻油香。香葱煲仔豉油雞以瓦煲盛載,新鮮即叫即做,雞肉嫩滑夠入味,下面以洋蔥及薯仔墊底。最抵讚是本來想食叉燒,但老闆娘話得返瘦叉,唔建議我們食,真係有良心小店。

蓮藕淡菜花生味豆湯味道不及章魚鮮甜,但飲得出完全無味精。

醉雞卷有淡淡酒香,雞皮爽口無油脂,雞肉嫩滑。

燻蹄表面爽彈,肉質煮至嫩腍有咬口,海蜇爽口略欠麻油香。